Η καθυστέρηση από την πλευρά της Πολιτείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και η ολιγωρία των τοπικών Αρχών θέτουν το νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο σε άμεσο κίνδυνο. Η οικολογική αξία του Κόλπου είναι ανεκτίμητη, καθώς, εκτός από το άρτια διατηρημένο σύστημα αμμοθινών και το πλούσιο παρακείμενο παράκτιο δάσος του, φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 526 φωλιές θαλάσσιων χελωνών καρέττα καρέττα το χρόνο, το δεύτερο- μετά τη Ζάκυνθο- σημαντικότερο πληθυσμό στη Μεσόγειο. Αναφορά στη Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, η οποία ανήκει από το 1996 στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Περιοχών Natura 2000, κατέθεσε το Medasset τον Αύγουστο του 2010, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, από την άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση, η σημαντική αυτή περιοχή μεταξύ του ποταμού Νέδα και του Καλού Νερού. Σε συνέχεια της αναφοράς του Medasset, η Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης απέστειλε έγγραφο (14/01/11) στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην απάντησή του το υπουργείο προώθησε προηγούμενο έγγραφό του (22/12/10) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.), ενημερώνοντας τη Σύμβαση της Βέρνης (15/3/11) ότι ένα πιο αποτελεσματικό καθεστώς προστασίας για όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τα είδη προτεραιότητας, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, θα διασφαλιστεί με το νεοψηφισθέντα νόμο για τη βιοποικιλότητα. Τόνισε δε, ότι η σύνταξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που θα προσφέρει ειδικότερη νομική προστασία για όλη την περιοχή Natura του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου (με κωδική ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας», GR 255 0005), περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά του. Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) μαζί με προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο περιλάμβανε και Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή, είχε κατατεθεί στο τ. υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) από το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2003. Η επικαιροποίηση της ΕΜΠ εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, κανένα από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας, δεν έχει εκτελεστεί και τα παράνομα κτίσματα μένουν ως είχαν. Για τις εργασίες κατασκευής των εξοχικών κατοικιών και τη διάνοιξη των παράνομων δρόμων χρησιμοποιείται άμμος από την παραλία ωοτοκίας. Κατά μήκος της έχει εγκατασταθεί δημοτικός φωτισμός, που επιδρά αρνητικά στην ωοτοκία της χελώνας και τον προσανατολισμό των νεοσσών. Στην παραλία του Καλού Νερού, οι υπεράριθμες ομπρέλες και ξαπλώστρες έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία των χελωνών, ενώ τα φώτα από τις καντίνες της ευρύτερης περιοχής αποπροσανατολίζουν τόσο τις ενήλικες θηλυκές χελώνες που βγαίνουν να γεννήσουν, όσο και τους νεοσσούς που προσπαθούν να φθάσουν στη θάλασσα. Τα πρώτα δείγματα ανεξέλεγκτης και καταστροφικής ανάπτυξης στις παραλίες του νότιου Κόλπου της Κυπαρισσίας είναι πλέον ορατά. Πηγή: econews.grPages
▼
Παρασκευή 15 Απριλίου 2011
Καταγγελία για εξοχικές κατοικίες που απειλούν το οικοσύστημα
Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προγραμματίζεται η κατασκευή 50 πολυτελών κατοικιών, παρακείμενων στον αιγιαλό, μεταξύ των περιοχών Αγιαννάκη και Ελαίας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, καταγγέλλει ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (Medasset). Ταυτόχρονα, εδώ και λίγες μέρες στον ίδιο χώρο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Medasset, ο Δήμος Τριφυλίας διανοίγει, χωρίς μελέτη και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πέντε δρόμους κάθετης πρόσβασης στην παραλία ωοτοκίας της καρέττα καρέττα, καταστρέφοντας ένα από τα λίγα εναπομείναντα και άρτια διατηρημένα συστήματα αμμοθινών της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου