Pages

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Πληρώσαμε ακριβά τα παροπλισμένα τρένα στην Πελοποννησο

* Επίσης, υπάρχει σοβαρό θέμα αξιόπιστης λειτουργίας των εν λόγω τρένων πια, καθώς η μονάδα συντήρησής τους, που είχε κατασκευαστεί όταν η γραμμή της Πελοποννήσου λειτουργούσε κανονικά, βρίσκεται στην Καλαμάτα! Τα τρένα αυτά όμως δεν περνούν πια από εκεί και έτσι η όποια συντήρηση γίνεται μακριά από την τεχνική βάση και από ανθρώπους που δεν έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία…

Οι περικοπές δρομολογίων που έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης του Οργανισμού, εκτός από το ότι έχουν αποκόψει ολόκληρες περιοχές της χώρας από την επικοινωνία μέσω του τρένου, έχουν προκαλέσει και τεράστια οικονομική ζημία. Τρανή απόδειξη η γραμμή της Πελοποννήσου, που... απασχολούσε βαγόνια αποκλειστικά κατασκευασμένα για εκεί, για τα οποία το Δημόσιο, ο Έλληνας φορολογούμενος δηλαδή, ξόδεψε μια περιουσία για να τα αγοράσει. Πρόκειται για 20 βαγόνια που παραγγέλθηκαν το 1997, παρελήφθησαν σταδιακά το 2003 και το 2004 και, ύστερα από κάποιες μετατροπές στις οποίες υποβλήθηκαν λόγω υπέρβασης φορτίου, μπήκαν κανονικά στην κυκλοφορία το 2006. Το κόστος αγοράς αυτών των 12 τρένων έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ. Το δρομολόγιο που εκτελούσαν ήταν η γραμμή της Πελοποννήσου (Κόρινθος – Τρίπολη – Άργος – Ναύπλιο – Καλαμάτα – Κυπαρισσία – Πύργος – Πάτρα).
Ήδη τα δύο από αυτά εστάλησαν για ανταλλακτικά, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα δέκα ως εξής: τα μισά στη γραμμή Πύργος – Κατάκωλο – Ολυμπία, που χρειάζεται όμως το πολύ δύο τρένα και τα άλλα μισά στην γραμμή Ρίο – Πάτρα, στην οποία είναι αρκετό μόνο ένα τρένο! Άρα, τα πιο πολλά από αυτά «σταβλίζονται» στα αμαξοστάσια του Πύργου και της Πάτρας, πραγματοποιώντας το πολύ ένα δρομολόγιο την βδομάδα. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πολύ σύντομα, τα τρένα αυτά να δεχθούν επίθεση από γνωστές συμμορίες αετονύχηδων, που περιμένουν πώς και πώς την ευκαιρία για να τα «γδύσουν» και να μεταπωλήσουν τα φερτά υλικά τους στη μαύρη αγορά, κερδίζοντας εκατομμύρια! newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου