Pages

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τετέλεσται!! ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
● ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Του Θανάση Κουκοβίστα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ του παραλόγου που παίζεται εδώ και καιρό έφθασε στο φινάλε του. Παίζεται η τελευταία πράξη του έργου «Υποδουλώστε την Ελλάδα». Η τραγωδία του ελληνικού λαού μόλις τώρα αρχίζει. Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του «Γιουρογκρούπ» Ζ.Κ. Γιούνκερ ήλθε και η χαριστική βολή του Μνημονίου 2.
Τα νέα μέτρα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Ακολουθείται η ίδια συνταγή με τα προηγούμενα, αλλά αυτήν την φορά είναι πιο σκληρά, θα φέρουν βαθύτερη ύφεση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον οι δανειστές μας απαιτούν να διορίσουν και από έναν κομισάριο σε κάθε υπουργείο, που θα ελέγχει την εκτέλεση των μέτρων και θα υποδεικνύει την τακτική εφαρμογή τους. Η πρώτη αντίδραση σε μια τέτοια προοπτική ήλθε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, που δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
Όχι πως μέχρι σήμερα γινόταν κάτι διαφορετικό. Κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα. Άλλωστε αυτό βολεύει αφάνταστα τους πολιτικούς, που έτσι πιστεύουν ότι θα αποφύγουν το πολιτικό κόστος, αφού οι αποφάσεις θα βαρύνουν άλλους. Στο ίδιο πνεύμα θα πρέπει να εντάξουμε και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή ότι θα γίνουν πολλές αντικαταστάσεις κοινοβουλευτικών υπουργών με εξωκοινοβουλευτικούς, παρ’ όλο που υπάρχουν αρκετοί στην σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης.
Δηλαδή το σύνολο, σχεδόν, της κυβέρνησης θα το αποτελούν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου στρέφεται προς μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, που, φυσικά, θα έχουν αποδεχθεί εκ των προτέρων την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί. Θα ανεχθούν με άλλα λόγια τους κομισάριους της τρόικα και θα βαδίσουν σύμφωνα με τις υποδείξεις τους.
Δημόσιος τομέας και αποκρατικοποιήσεις
Αυτή την φορά κάνουν πιο συγκεκριμένη την μείωση του δημόσιου τομέα. Υπολογίζεται ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα απολυθούν 7..000 περίπου υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομές με την συγχώνευση ή την κατάργηση δημοσίων φορέων. Για την κεντρική δημόσια διοίκηση το πρόβλημα πιστεύουν ότι έχει λυθεί με την ελαχιστοποίηση των νέων διορισμών, ένας νέος διορισμός σε κάθε πέντε ή δέκα που αποχωρούν.
Υποτίθεται όμως ότι εδώ και ένα χρόνο υπεύθυνος για την συγχώνευση ή την κατάργηση δημοσίων φορέων ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Υποτίθεται ότι εδώ και μήνες έπρεπε να έχει ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Ή δεν του άφησαν χρόνο οι προκλητικές δηλώσεις του και τα ταξίδια ή δεν ήθελε να επωμισθεί το πολιτικό κόστος ή επέλεξε την αδράνεια για να καταστήσει το έργο απόλυτα αναγκαίο, άμεσα εκτελεστό και με χειρότερους όρους, δηλαδή έριξε νερό στον μύλο της τρόικα.
Η ίδια αδράνεια έχει επιδειχθεί και στις αποκρατικοποιήσεις ή την αναδιάρθρωση όσων ΔΕΚΟ πρόκειται να μείνουν στο δημόσιο (μάλλον ούτε μία). Η αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, η εκχώρησή τους σε ξένους ή και το κλείσιμο κάποιων σημαίνει απολύσεις, άρα περαιτέρω μείωση του δημόσιου τομέα. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι η μέχρι σήμερα αδράνεια συνοδεύτηκε με δραστική μείωση της χρηματιστηριακής τιμής των εισηγμένων. Η βιαστική, από εδώ και πέρα, πώλησή τους θα ρίξει ακόμα περισσότερο την τιμή τους. Στην ουσία μιλάμε για ξεπούλημά τους.
Επειδή όμως μπορεί να βρεθούν κάποιοι με εθνικό φιλότιμο και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το ξεπούλημα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ανεξάρτητος φορέας, στον οποίο θα συμμετέχουν τεχνοκράτες και ξένοι ή και μόνον ξένοι, αν περάσει των Γερμανών. Και όλα αυτά για 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και με ΔΕΚΟ ή φορείς που διαθέτουν κατά πολύ μεγαλύτερη αξία.
Μόνον τα φιλέτα της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ακτές και νησιά) αξίζουν παραπάνω από 50 δισ. ευρώ. Ενώ για το μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο της Ευρώπης, της Πτολεμαΐδας, δεν έχει γίνει ακόμα αποτίμηση της αξίας του. Δεν είναι χαζά τα στελέχη της τρόικα που ζητούν κατάτμηση της ΔΕΗ.
Η νέα φορολογική λαίλαπα έρχεται…
Το νέο Μνημόνιο θα φέρει νέα πιο άγρια εισπρακτικά μέτρα από φόρους. Αυτά που διαρρέουν μέχρι σήμερα ζωγραφίζουν το μέλλον των μισθωτών και των συνταξιούχων ακόμα πιο μαύρο. Ήδη από την 1η Ιουλίου με το ενιαίο μισθολόγιο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν κατά 8%. Τα επιδόματα θα περικοπούν και θα δίνονται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, που ακόμα όμως δεν έχουν καθοριστεί. Στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξουν κρατήσεις 3% υπέρ των ανέργων. Στις υψηλές συντάξεις, άνω των 1.700 ευρώ, θα επέλθει μείωση από 2-4% και αύξηση 40% του ΛΑΦΚΑ.
Όμως οι άμεσες περικοπές των εισοδημάτων είναι μικρές μπροστά στις έμμεσες που θα φέρει η αύξηση της φορολογίας. Κατ’ αρχήν θα μειωθεί το αφορολόγητο από τις 12.000 ευρώ τον χρόνο στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στις 6.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην μεγάλη κλίμακα του αφορολόγητου θα μείνουν μόνον οι συνταξιούχοι. Οι μισθωτοί όμως άμεσα, μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται με την αύξηση παρακράτησης φόρου. Θα μειωθεί το όριο φόρου ακίνητης περιουσίας στα 300.000 ευρώ, που με την παράλληλα σχεδιαζόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα διευρύνει κατά πολύ την φορολογική βάση, με κύριο στόχο τα μεσαία εισοδήματα. Όμως η μεγάλη αφαίμαξη των εισοδημάτων θα γίνει από τον Οκτώβριο, όταν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εξισωθούν.
Φυσικά αφαίμαξη των εισοδημάτων θα γίνει και με την μετάταξη προϊόντων από την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για χώρους εστίασης και για άλλες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών επιχειρήσεων. Κι εδώ έχουμε μια αντινομία. Όλοι θεωρούν βαριά βιομηχανία τον τουρισμό και η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση των ελεύσεων των τουριστών. Όμως οι χώροι εστίασης απευθύνονται και σε τουρίστες.
Είναι γνωστό ότι εστιατόρια, καφετέριες κλπ. στις τουριστικές περιοχές λειτουργούν εποχιακά με βασική πελατεία τους τουρίστες. Ένας άλλος κλάδος που θα κτυπηθεί θα είναι της εμπορίας αυτοκινήτων, που ήδη παρουσιάζει ύφεση σχεδόν 50%. Η έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ για αυτοκίνητα πάνω από τα 2. 500 κυβικά και η αύξηση έως 20% των τελών κυκλοφορίας, δεν θα μειώσει μόνον τα εισοδήματα, αλλά θα επιφέρει και το τελειωτικό κτύπημα στον κλάδο, όπως οι νέοι φόροι των σπιτιών στον κατασκευαστικό.
Με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει κάμποσα δισ. ευρώ. Δεν επιβραβεύει μόνον την παρανομία, αλλά θα πέσει τραγικά έξω στον στόχο της. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι περισσότεροι είναι από την μεσαία τάξη και κάτω, σφαλερή είναι η εντύπωση της κυβέρνησης ότι οι έχοντες μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, θα τρέξουν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Θα επιβληθεί ειδικός φόρος στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο. Δηλαδή μας προπαγάνδισαν το φθηνό φυσικό αέριο και τώρα ετοιμάζονται να το ακριβύνουν.
Όμως ο ειδικός φόρος στα αναψυκτικά θα έχει ακόμα ένα ολέθριο αποτέλεσμα. Παρά την ύφεση, η παραγωγή αναψυκτικών κρατούσε ακόμα. Εκατοντάδες βιοτεχνίες σε όλη την χώρα έχουν επιζήσει της κρίσης. Οι μικρές επαρχιακές μονάδες θα αναγκαστούν να κλείσουν, ενώ η «3 Ε» (COCA COLA), θα μεταφερθεί, όπως από καιρό έχει σχεδιάσει στην Βουλγαρία. Δηλαδή θα κάνουμε ακόμα και εισαγωγές αναψυκτικών, με επιπτώσεις φυσικά και στην αγροτική παραγωγή. Και όλα αυτά για την μείωση του ελλείμματος, που ο χρυσός κανόνας της οικονομίας θεωρεί το έλλειμμα αντιστρόφως ανάλογο με την παραγωγικότητα. Δηλαδή όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα τόσο πέφτει το έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου