Pages

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι αξιοποίηση των ακτών είναι σοβαρή υπόθεση για τη Μεσσηνία

Γράφει ο Κώστας Σπανός
Ενώ η τουριστική ανάπτυξη και κυρίως η παραθεριστική κατοικία στις ακτές της ΝΔ Μεσσηνίας προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Collers International, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 168040/3-9-10 (όπως διευκρινίστηκε και με την ΚΥΑ 073710/4-3-11), έρχεται αντίθετα να καθορίσει τις περιοχές αυτές αποκλειστικά ως «Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας», με μοιραίο αποτέλεσμα να οδηγούνται όλες οι τοπικές εκεί κοινωνίες σε ανεπανόρθωτο οικονομικό μαρασμό, αφού σύμφωνα με το νόμο, στα αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως «αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας», απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την γεωργική εκμετάλλευση.
Με απλά λόγια, η αψυχολόγητη αυτή κυβερνητική απόφαση θέτει οριστικά πλέον ταφόπλακα στη δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης των όμορφων ακτών της Μεσσηνίας, που ύστερα από την πρόσφατη μεγάλη και ελπιδοφόρα τουριστική επένδυση του Κωνσταντακόπουλου, έχουν προσελκύσει το ζωηρό ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών για μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Και μάλιστα τώρα, σε μια εποχή τεράστιας οικονομικής κρίσης για την χώρα, που οι ξένες επενδύσεις είναι η μόνη ελπίδα να βγούμε από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Και απ’ ότι όλοιγνωρίζουμε, προοπτική για σοβαρές και αξιόλογες επενδύσεις υπάρχουν σήμερα μόνο στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Η ίδια η κυβέρνηση δεν παύει να διακηρύττει με κάθε μέσο, πως μόνο η ναυτιλία και ο τουρισμός μπορούν σήμερα να φέρουν πολύτιμο ξένο συνάλλαγμα και να βοηθήσουν θετικά την οικονομία της χώρας.
Το παράλογο στην προκειμένη περίπτωση είναι, πως στην παραθαλάσσια περιοχή της ΝΔ Μεσσηνίας δεν υπάρχει καμία άλλη «γενικευμένη αγροτική παραγωγή», εκτός μόνο της καλλιέργειας της ελιάς, που ως γνωστόν δεν αποφέρει κανένα ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα στις τοπικές κοινωνίες, αφού το άριστο σε ποιότητα Μεσσηνιακό ελαιόλαδο πουλιέται σε πολύ εξευτελιστικές τιμές, της τάξης του 1,5 έως 2,5 ευρώ το κιλό, τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας παραγωγής του λαδιού. Αξίζει δε νασημειωθεί –και έχει μεγάλη σημασία αυτό- ότι οι αγροτικές καλλιέργειες στις περιοχές αυτές της Μεσσηνίας έχουν δυστυχώς προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις σοβαρή ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα, λόγω των πολλών και ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων. Μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων κέντρων εδαφολογικής έρευνας, έχουν αποκαλύψει πως στις περιοχές αυτές οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να έχει εισχωρήσει πλέον το νερό της θάλασσας πολλά χιλιόμετρα μέσα στη μεσόγεια περιοχή, πράγμα που σημαίνει πως γη αυτή της ΝΔ Μεσσηνίας βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς το να καταστεί κάποτε μια μη παραγωγική γη.
Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, που καταδικάζει σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες της ΝΔ Μεσσηνίας, απασχόλησε σοβαρά τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ, όσο και όλο τον Μεσσηνιακό τύπο. Όλοι οι φορείς έχουν διαμαρτυρηθεί προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, με το αιτιολογικό ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής αυτής ως «Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» έγινε εντελώς βεβιασμένα με εμφανώς ανορθολογικό, άκριτο και κοινωνικά άδικο τρόπο. Η υπαγωγή της Μεσσηνιακής
αυτής περιοχής στην κατηγορία αυτή της «Υψηλής Αγροτικής Παραγωγικότητας», έρχεται να υλοποιηθεί εντελώς αιφνιδιαστικά με την έκδοση των πιο πάνω σχετικών ΚΥΑ, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (τεκμηριωμένος και εφαρμόσιμος χωροταξικός σχεδιασμός, σύνταξη ανάλογων χαρτών, καθορισμός των Ζ.Ο.Ε. κλπ).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι φανερό πως έχει μεγάλη ευθύνη για τον παραλογισμό αυτόν και οφείλει να ακούσει με προσοχή τα αιτήματα της μεσσηνιακής κοινωνίας επανεξετάζοντας το συντομότερο δυνατόν τον χαρακτηρισμό των παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσσηνίας ως «Γη Υψηλής Αγροτικής Παραγωγικότητας». Ας περιορίσει τουλάχιστον τον χαρακτηρισμό αυτόν στις μεσόγειες περιοχές που θα απέχουν περί το ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου