Pages

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Δημογραφικό: η λύση για την έξοδο από την κρίση

Του Κώστα Κωνσταντόπουλου
Προέδρου Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας.

Ένας παράγοντας που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κρίση στην Ελληνική κοινωνία είναι η ραγδαία μείωση του πληθυσμού. Όσοι ασχολούνται με το θέμα – κυρίως οι πολυτεκνικές οργανώσεις – καθώς και υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με το παιδί, έχουν σημάνει το καμπανάκι κινδύνου εδώ και χρόνια. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά από την στατιστική αρχή καθώς και από άλλες μελέτες είναι πολύ δυσοίωνα.
Στο πάρα πάνω διάγραμμα φαίνεται η κατανομή των ηλικιών του πληθυσμού της Ελλάδας (ανδρών και γυναικών) το 1995.
Δείτε λοιπόν και τα διαγράμματα κατανομής των ηλικιών για τα έτη 2010 καθώς και τι προβλέπεται για το 2050 εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.
Από τα δύο τελευταία (2010 και 2050) φαίνεται ξεκάθαρα η δραματική μείωση των νέων ηλικιών κάτω των 20 χρονών ΚΑΙ αντίστοιχη αύξηση των υπερηλίκων. Εμφανέστατη υπογεννητικότητα. Συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό και αυξάνει το ποσοστό των συνταξιούχων. Από 110.000 οι γεννήσεις κατρακυλούν φέτος στις 85.000 περίπου, μαζί και οι τοκετοί των μεταναστών!!! Πριν οι Ελληνίδες συνήθιζαν να γεννούν στα 21-29 ετών, τώρα πια γεννούν στη δύσκολη ηλικία των 38-39 χρόνων!
Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι Ελληνίδες μεταθέτουν τη μητρότητα.
Το 1975 γεννούσαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία κατά μέσο όρο 25,9 ετών, ενώ το 2009 στα 31,1, με το φετινό ποσοστό των γεννήσεων να εκτιμάται πως θα κυμανθεί στο 1,38.
Όσον αφορά στις παροχές στις νέες μητέρες, χορηγείται 17 εβδομάδες επίδομα και μέχρι 6 μήνες άδεια μητρότητας.
Τα επιδόματα για τα παιδιά είναι πάρα πολύ χαμηλά:
44 ευρώ για το πρώτο παιδί, 88 ευρώ για τα δύο.
Πρώτοι στις αμβλώσεις
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, καθώς πριν 10 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε τις 200.000 σε πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων.
Ακόμα χειρότερα, εκτιμάται πως κατέχουμε και τη θλιβερή πρωτιά, με 140 διακοπές κύησης ανά 1000 Ελληνίδες, ενώ πλέον ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000 ετησίως.
Εύλογα αναφέρεται από τους ειδικούς, ως ο υπ αριθμόν ένα αρνητικός παράγοντας για τη δημιουργία οικογένειας, τις σημερινές συνθήκες, οι οποίες διαμόρφωσαν τη "Γενιά των 700 ευρώ".
Δεν είναι όμως μόνο τα χρήματα που μπλοκάρουν τους νέους από το να δημιουργήσουν οικογένεια.
Σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων νεαρής ηλικίας, αν και διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν έχει προοπτικές για το μέλλον. Αναγκαστικά καταλήγει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και μένει στο πατρικό του σπίτι και μετά το 30ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα.
Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ανέρχεται φέτος στο 42,5%, ενώ στις ηλικίες 25-34 στο 22,6% - και αυτά σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Αν κανείς ανατρέξει σε διεθνείς μελέτες θα δεί την πολιτική της ανάπτυξης βασισμένη πάνω στο δημογραφικό και στην αύξηση του εργατικού δυναμικού. Πρέπει κάποτε οι «κρατούντες» να καταλάβουν και να δούν την πραγματικότητα κατάματα. Η μείωση του πληθυσμού επιδεινώνει μακροπρόθεσμα ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Λύσεις που θα ΄πρεπε να έχουν δοθεί πρίν χρόνια, ας δοθούν σήμερα. Η αύξηση των γεννήσεων είναι παραπάνω από αναγκαία, όσο αναγκαία είναι η αλλαγή πολιτικής στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου