Pages

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

"Σκάνδαλο η μη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ και οι δεματοποιητές"

Σκάνδαλο χαρακτήρισε την προμήθεια των δεματοποιητών χωρίς να έχουν εξευρεθεί θέσεις για την τοποθέτησή τους, αλλά και τη μη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα, ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, Κων. Σπυρόπουλος.
Ο κ. Σπυρόπουλος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη των οργάνων του ΦΟΔΣΑ Μεσσηνίας, παραμένουν στις θέσεις τους, περιμένοντας την ενοποίηση των ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μιλώντας στο «Θάρρος», έκανε ένα μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της πενταετούς μέχρι σήμερα θητείας του. Όπως μας είπε, θεωρεί ως σημαντικό έργο την επέκταση της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή (ανακύκλωση) και στους υπόλοιπους καποδιστριακούς (τότε) Δήμους της Μεσσηνίας, αφού η Καλαμάτα είχε ήδη ξεκινήσει το σχετικό πρόγραμμα.
Συνέχισε δε και ολοκλήρωσε την εκπόνηση των μελετών που είχε βρει από τον προκάτοχό του Κ. Αθανασόπουλο για την κατασκευή ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στη Μεσσηνία, που παραδόθηκαν στη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «ένα έργο που δεν ήταν εύκολο, καθώς υπήρχαν αρκετές εμπλοκές. Καταθέσαμε, τελικά, τη μελέτη και περιμέναμε την έγκρισή της, που αν δινόταν, θα ξεκινούσε και η κατασκευή του έργου».
Επίσης, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ, που παραδόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ΜΟΛΑΚ
Τώρα, ο ΦΟΔΣΑ λειτουργεί τον μπαλοποιητή της Πύλου, ενώ, όπως σημείωσε, «κατέβαλα προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία και η ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα, στέλνοντας σχετικές επιστολές τόσο στο δήμαρχο Παν. Νίκα όσο και στον τότε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Καρατζέα, αλλά δεν είχα απάντηση. Η ΜΟΛΑΚ είναι μία από τις τρεις μονάδες αυτής της τεχνολογίας που υπάρχουν στην Ελλάδα και η μοναδική που δε λειτουργεί. Έκανα παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά ούτε και από αυτές υπήρξε αποτέλεσμα».
Επισήμανε ότι είναι επίκαιρη η χρήση της, καθώς πρόκειται για μία μονάδα που κόστισε αρκετά χρήματα, ελληνικά και κοινοτικά, και είναι η καλύτερη και οικονομικότερη λύση από αυτές που υπάρχουν σήμερα στη διαχείριση τω απορριμμάτων. Αν λειτουργούσε, δε θα υπήρχαν τα προβλήματα με τη «Μαραθόλακκα».
Κατά τα λεγόμενά του, η μονάδα έπρεπε να λειτουργεί βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού έως το 2020, καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της Μεσσηνίας. «Κι αν υπήρχε πρόβλημα δυναμικότητας, θα μπορούσε να έχει λυθεί με μια νέα επέκταση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευθύνες. Και παρατήρησε: «Επί της θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος είχε απαντήσει στη Βουλή, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πως η μονάδα λειτουργεί. Το ότι δε λειτουργεί σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια μονάδα που αναβαθμίστηκε, έγινε προκήρυξη για ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τη λειτουργία της και η διαδικασία «κόλλησε» στο ποιος θα είναι ο ανάδοχος. «Αυτά είναι πράγματα πρωτάκουστα», τόνισε.
Δεν υπάρχει θέληση
Ο ίδιος εκτίμησε πως το πρόβλημα των απορριμμάτων παραμένει άλυτο, επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη θέληση για τη λύση του. Ανέφερε ως παράδειγμα σχετική επένδυση που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κύπρο, με κεφάλαια από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να καλύπτει πλέον τις ανάγκες της Μεγαλονήσου. «Από την άλλη πλευρά, δεν ξέρω γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχει αποφασιστικότητα να κλείσουν τα θέματα. Έγιναν μελέτες και ποιο το αποτέλεσμα; Μπήκαμε σε μια χρονοβόρα διαδικασία και απορώ πώς δε λειτουργεί η ΜΟΛΑΚ, που θα έδινε μια ανάσα χρόνου έως τη λειτουργία πιο σύγχρονων μονάδων. Έτσι, κολλά η ΜΟΛΑΚ, κολλούν και οι βελτιωμένες λύσεις. Δεν υπάρχει η θέληση που θα έπρεπε κι έτσι καταλήξαμε σε ένα τέλμα, για το οποίο υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση. Ευτυχώς, που η ανακύκλωση, κάλυψε ένα μέρος του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου