Pages

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ενεργειακός κόμβος γίνεται η Πελοπόννησος

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται η χώρα μας, μετά την πρόσφατη ένταξη τριών κορυφαίων έγων παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, στη νομοθεσία του fast track.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News (realplanet), τα τρία μεγάλα δίκτυα φωτοβολταϊκών πρόκειται να σημάνουν την ενίσχυση των ελληνικών παραγωγικών δυνατοτήτων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και συνάμα, να αυξήσουν τον όγκο των χρημάτων που επενδύονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην χώρα μας.
Περισσότερα από 131 MW θα είναι η εγκατεστημένη ισχύς ενός δικτύου από 39 φωτοβολταϊκά πάρα που θα κατασκευαστούν στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στους νομούς Ηλείας, Κορινθίας, Αχαΐας και Λακωνίας, ενώ ένα ακόμα έργο αφορά την εγκατάσταση ισχύος 126 ΜW στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.
Τα έργα που αναμένεται να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη στην Πελοπόννησο, είναι τα πρώτα που υπάγονται στη νομοθεσία fast track, τα οποία έχει αναλάβει η εταιρεία Solar Cells Hellas.
Συγκεκριμένα, τα 18 από τα 39 πάρκα θα κατασκευαστούν στο νομό Ηλείας (συνολική ισχύς γύρω στα 57,5 MW) και τα υπόλοιπα στους άλλους νομούς της Πελοποννήσου που προαναφέραμε, καθώς επίσης και σε περιοχές της χώρας όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα και η Φθιώτιδα.
Την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 126,82 ΜW στην Πελοπόννησο, έχει αναλάβει η ΣΙΛΣΙΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε. με βασικούς μετόχους τις εταιρείες «Damko Energy A.E.» και «Διεθνής Κατασκευή ΑΤΤΝΕ». Τα έργα, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 332,2 εκ. ευρώ και κατά την κατασκευή και λειτουργία τους υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 54 νέες θέσεις εργασίας.
Η ΣΙΛΣΙΟ ειδικεύεται στην παραγωγή πολυκρυσταλλικών φετών πυριτίου, φωτοβολταϊκών κυττάρων και πλαισίων.
Πρωτιά για την Πελοπόννησο
Στο μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας realplanet, αναφέρεται πως η Πελοπόννησος είναι πρωταθλήτρια στα φωτοβολταϊκά πάρκα, με ισχύ από 1 ΜW και άνω. Άδεια εγκατάστασης έχουν λάβει συνολικά 42 ηλιακά πάρκα σε όλους τους νομούς της διοικητικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν, θα προσθέσουν στο ηλεκτροπαραγωγικό δίκτυο της χώρας συνολικά 126,5 MW «πράσινης» ενέργειας.
Τη δεύτερη θέση, κατέχει η διοικητική Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας με 27 αδειοδοτημένα πάρκα, ισχύος 64,1 MW. 'Κορινθιακή΄'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου