Pages

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η ύφεση στραγγαλίζει την Ελλάδα και το Νομό μας

O κλάδος τους γίνεται καθημερινά αποδέκτης της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και των ορίων της αντοχής τους.
Με τα σενάρια περί αντιμετώπισης της κρίσης να αλλάζουν ταχύτατα, ένα βήμα πριν από την απόφαση των ισχυρών της Ευρώπης για το αν και κατά πόσο θα προχωρήσουν σε «κούρεμα» του χρέους, μιλήσαμε με δύο έμπειρους φοροτεχνικούς. Οι απόψεις τους δε συμπίπτουν πάντα. Πιο αισιόδοξος, τουλάχιστον ως προς το πόσο κοντά είναι μια κατάσταση –έστω επώδυνης- σταθερότητας, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Ν. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Παπουτσής. Γλαφυρός ως προς το κλίμα που λαμβάνει από τους Μεσσήνιους, μας μίλησε επίσης ο Κωνσταντίνος Δάρας.
Οι δυο άντρες τοποθετήθηκαν για τα ασφυκτικά φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται στους πολίτες, για το ποιος είναι (και πρέπει να είναι) ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρέχουσα κρίσης χρέους, ενώ επιχείρησαν προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πλέον αρμόδιοι να μιλήσουν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των Μεσσηνίων, οι φοροτεχνικοί της Καλαμάτας.

δεν μπορούμε να το ξέρουμε» «Αν τα χειρότερα έπονται ή τα ζούμε ήδη,
«Το κλίμα που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας είναι συγκεκριμένο και αφορά δυο κατηγορίες πελατών: Οι πελάτες που είχαν κρατήσει μια καλή οικονομική διαχείριση τα τελευταία χρόνια και είχαν φροντίσει ώστε η εργασία τους να είναι επίκαιρη και πάντα μέσα στα πράγματα, αυτοί αντιμετωπίζουν την κρίση με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Αντέχουν και συνεχίζουν με τις λιγότερες απώλειες. Οι πελάτες, όμως, που είχαν προσφύγει σε δανεισμό και ειδικά αυτοί που δεν αξιοποίησαν το δανεισμό για επαγγελματικούς λόγους, αλλά για προσωπικούς, είναι αντιμέτωποι και με μείωση των εσόδων και με το πρόβλημα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Το χειρότερο σημείο στο οποίο θα φτάσουν τα πράγματα ή αν είμαστε ήδη εκεί, δυστυχώς, δεν το ξέρουμε ακόμα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, θεωρώντας ότι αυτό που περιμένουμε να γίνει πλησιάζει, το να φτάσουμε δηλαδή σε ένα σημείο που θα ξέρουμε τι μας συμβαίνει, ποια είναι τα δεδομένα και, από εκεί και πέρα, να μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας, χωρίς έντοκες εισφορές, χωρίς περαιτέρω φορολογίες, χωρίς περαιτέρω τροποποιήσεις στον εργασιακό τομέα.

Παναγιώτης Παπουτσής

Η χρονιά που διανύουμε θα είναι εκείνη που θα μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, έστω κι αν είναι η κατάσταση βαριά. Πιστεύω ότι σε κάποιους μήνες, οι πολίτες θα ξέρουν πού βρίσκονται και τι τους συμβαίνει. Το ότι τώρα δεν ξέρουν τι γίνεται και τι μέλλει γενέσθαι, οφείλεται κυρίως στο ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθυστερήσει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και συγκεκριμένα με το λεγόμενο κούρεμα των ομολόγων. Όταν αυτό γίνει, θα έχουμε μια βάση, να μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις για τα πράγματα που θέλουμε εμείς.

Σε σχέση με πέρυσι, ο κόσμος σήμερα έχει χωνέψει πια ότι υπάρχει κρίση. Ίσως για κάποιους δεν ήρθαν τα χειρότερα που περίμεναν και για τα οποία ακούγαμε από τα διάφορα “παπαγαλάκια”. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι προσπάθειές του πρέπει να ενταθούν. Το νοικοκύρεμα πρέπει να συνεχιστεί και με πιο αυστηρό τρόπο, και σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο πολιτών, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα προκύψουν το χειμώνα. Ο κόσμος πρέπει τώρα να κρατηθεί, να δώσει όλες του τις δυνάμεις και να προσπαθήσει να αναδείξει τη δουλειά του, εφόσον υπάρξει και κάποια άνεση και από άποψη τραπεζικής χρηματοδότησης, όπως φημολογείται ότι θα γίνει.

Πολλοί Μεσσήνιοι, σαφώς, δε δύνανται να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά ή το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω ΔΕΗ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φτάσει στα όριά τους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν οικονομίες στην άκρη. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών και επιχειρηματιών που, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για πληρωμή φόρων. Ιεράρχηση αναγκών και άνοιγμα μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας, αυτό προτείνουμε. Πλέον, δεν μπορούμε να ανοιχτούμε περισσότερο». Από το 'Θάρρος'

Το κούρεμα θα γίνει άμεσα, έτσι πιστεύω, ήδη έχει καθυστερήσει. Άλλωστε, Μέρκελ και Σαρκοζί ανακοίνωσαν ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει το θέμα. Το θέμα είναι, κατά πόσο η κάλυψη της ζημιάς που θα πάθουν ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, εφόσον η ελληνική οικονομία δεν αντέχει να τους αποζημιώσει, θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Σε αυτή τη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Αν θα ληφθούν σκληρότερα μέτρα ή όχι, αυτό θα αποφασιστεί αφού πάρουμε την έκτη δόση, αφού γίνει το κούρεμα των ομολόγων και αφού εκτιμήσουμε ποια είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου