Pages

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Καταθέτουν τις πινακίδες ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Αυξάνονται συνεχώς τα εγκαταλελειμμένα - ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στους δρόμους εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογουμένων να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012. Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. μάλιστα όπως αναφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες επιλέγουν να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους στην εφορία. Αυτό φαντάζει λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι με την επιβολή νέων φόρων και εισφορών αλλά και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των τελών κυκλοφορίας και σε αυτές των καυσίμων και των ασφαλειών, μεγιστοποιούν το ετήσιο κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου. Σύμφωνα με στοιχεία, η αύξηση στις καταθέσεις πινακίδων σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 50%.

Περιμένουν τρομοκρατικό χτύπημα στην χώρα....

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. από πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αξιολογούνται ως σοβαρές και ήδη σε επιφυλακή βρίσκονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν σε κυβερνητικά στελέχη και άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να βρεθούν στο "στόχαστρο" των επίδοξων τρομοκρατών. Σε επαγρύπνηση έχουν ήδη τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας γύρω από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Εθνους", οι "κοριοί" των αρμόδιων υπηρεσιών "έπιασαν" ύποπτους διαλόγους και κωδικοποιημένα μηνύματα που περιγράφουν την πρόθεση για επικείμενο χτύπημα στην Αθήνα. Τα στοιχεία διασταυρώθηκαν από τους ειδικούς και εκτιμήθηκε πως πρόκειται για "αξιόπιστα και πολύ σοβαρά δεδομένα που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας".
Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για προετοιμασία μεγάλης επίθεσης που θα προκαλέσει πλήγμα στην καρδιά του πολιτικού συστήματος. Η Αντιτρομοκρατική ενημέρωσε τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ακολούθησε επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με κορυφαίους παράγοντες των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας και κτίρια και άνθρωποι να τεθούν υπό "ασφυκτική" προστασία. Συστήθηκε δε εχεμύθεια και απόλυτος έλεγχος των διαρροών.
Αύξησαν τις ασφάλειες
Κάτω από την πίεση του ενδεχόμενου κινδύνου, η φρουρά στα φυσικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο αυξήθηκε. Υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων στην Ελλάδα βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται οι αρχές και για τους παράγοντες του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και πρόσωπα που κυριαρχούν στη δημόσια ζωή.
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να σημειωθούν λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία φύλαξης υψηλών προσώπων. Οι αρχές εκτιμούν πως οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την κρίση και τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, μπορεί να αποτελέσουν αιτίες επανεμφάνισης οργανώσεων που βρίσκονται εν υπνώσει για πολύ καιρό...
Πέρα από τα κεντρικά κτίρια των κομμάτων που βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό", αυξημένες είναι οι περιπολίες και οι... σκοπιές σε κτίρια όπως η Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα σημαντικά υπουργεία, τα κτίρια της Εε σε Σύνταγμα και Βασ. Σοφίας, όπως επίσης και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Την προσοχή τους εστιάζουν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και σε μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα. Σε υψηλή επαγρύπνηση έχει τεθεί ολόκληρο το κέντρο.
Μέτρα προστασίας
Περιφρουρούνται από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.:
-υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη
-τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας
-κτίρια-σύμβολα, όπως η Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών, τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κέντρο της Αθήνας
-κατοικίες και εταιρείες γνωστών επιχειρηματιών και γνωστών προσώπων της οικονομικής ζωής
-κτίρια πρεσβειών, όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και τραπεζικά κτιριακά συγκροτήματα.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση, με θύμα τον υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2010 και γι' αυτήν καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης έχασε τη ζωή του από την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου που εστάλη στο γραφείο του υπουργού.

Βαρυσήμαντη συνέντευξη Σαμαρά σε εφημερίδα που δουλεύει σύμβουλός του που προσέλαβε πρόσφατα...

Συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Αυτό δεν θα ήταν περίεργο αν στο ίδιο φύλλο δεν έγραφε ο διπλωματικός του σύμβουλος που τυχαίνει...να είναι ο γιος του Ψυχάρη και ορισμένα πηγαδάκια προόριζαν να πολιτευτεί στη Μεσσηνία. Προφανώς ο Μεσσήνιος πολιτικός ή υπέπεσε σε ένα λάθος όπως αναφέρουν ακόμα και συμπατριώτες του στην Πύλο ή απλά πρόκειται για ενίσχυση του προφίλ του...αλλά με πλάγιο τρόπο...
Η συνέντευξη, είχε «κλειστεί» για την προηγούμενη Κυριακή, ωστόσο, για... άγνωστους λόγους κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί αυτή την βδομάδα. Ε, εδώ που τα λέμε, θα ήταν λιγάκι άκομψο, να φιλοξενούνται στο ίδιο φύλλο, συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ., και βαρύγδουπο άρθρο του διπλωματικού του, συμβούλου, που τυγχάνει γιος του εκδότη της εφημερίδας. Χωρίς να το γνωρίζουμε υποθέτουμε ότι ο συντάκτης που εξεσφάλισε την συνέντευξη Σαμαρά, είναι ο πολιτικός συντάκτης Βασίλης Χιώτης.
parapolitika

Ο εθελοντισμός στο επίκεντρο των Νοσοκομείων..

Συνάντηση γνωριμίας και προετοιμασίας της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, που διοργανώνει η Διοίκηση του Γ.Ν.Καλαμάτας στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, είχε σήμερα ο Διοικητής του Γ.Ν.Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή διάθεση όλων για ενιαία συμπόρευση και συστράτευση για δράσεις ενίσχυσης του εθελοντισμού και της κοινωνικής συμμετοχής.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γεώργιος Μπέζος γνωστοποίησε στα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων την απεριόριστη διάθεση και βούληση της Διοίκησης στην ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος στη Μεσσηνία και γι’αυτό το σκοπό θα προκύψουν το επόμενο διάστημα μία σειρά από πρωτοβουλίες πάντα με την συμεργασία των εθελοντικών οργανώσεων του νομού.
Χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Γ.Ν.Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος σημείωσε στους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη: «Ο Εθελοντισμός είναι δείγμα Πολιτισμού, Στάση ζωής που χαρακτηρίζει τους Ενεργούς Πολίτες. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου πιστεύει στον Εθελοντισμό, στη Συντονισμένη Δράση, στο δυναμικό τρόπο ενεργής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών. Γι’αυτό διοργανώνουμε την εκδήλωση τη Δευτέρα, για αυτό σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε ενεργά. Δεσμευόμαστε ότι το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν από μέρος μας πάντα σε συνεννόηση μαζί σας πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του Εθελοντισμού στην πράξη. Γιατί ως γνωστό ο Εθελοντισμός αφορά Πράξεις και ΟΧΙ λόγια.»
Τέλος ο Διοικητής ευχαρίστησε θερμά όλους τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά του.

50.000 ευρώ σε κάθε Δήμο για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ

Την παροχή τεχνικής βοήθειας σε όλους τους Δήμους προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Παράλληλα, η ΜΟΔ ΑΕ., ορίσθηκε από το υπουργείο ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής», στο πλαίσιο του Ειδικού Στόχου 6, αλλά και ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του προγράμματος Ε.Π. ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης και του ΠΕΠ Αττικής.
Μεταξύ άλλων, οι ενέργειες αφορούν υπηρεσίες συμβούλων τεχνικής υποστήριξης (ειδικότητες όπως μηχανικοί, λογιστές, νομικοί, γεωτεχνικοί κτλ) για την ωρίμανση έργων που απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε ειδικά θέματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό του δήμου. Η υποστήριξη προς τους φορείς, για τέτοιου είδους ενέργειες, δεν θα μπορεί να ξεπεράσει συνολικά το κόστος των 50.000 ευρώ (συνολικά για 24 περίπου ανθρωπομήνες).
Οι δήμοι θα λάβουν σχετική πρόσκληση από τη ΜΟΔ το επόμενο διάστημα προκειμένου να υποβάλλουν αιτιολογική έκθεση και Τεχνικό Δελτίο για την ένταξη των ενεργειών που θα προτείνουν

Άγριο έγκλημα συγκλονίζει τη Μεσσηνία !!!

Νεκροί, θύματα άγριου εγκλήματος όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ανασύρθηκαν χθες αργά το απόγευμα από κανάλι κοντά στην Πιπερίτσα, προς το φράγμα του Αρι, ένα 3χρονο παιδάκι και ο πατέρας του Φιλίπ Μεζάι από την Αλβανία. Η μαύρη Μερσεντές μέσα στην οποία βρέθηκαν νεκροί εντοπίστηκε από έναν πολίτη βυθισμένο στο κανάλι. Οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, ανασύροντας τα πληγωμένα σώματα του παιδιού και του άντρα. Η Μερσεντές εντοπίστηκε γύρω στις 6 το απόγευμα όταν ένας πολίτης παρατήρησε τα φώτα της στο νερό, κι έτσι οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για ατύχημα καθώς το αυτοκίνητο είχε φύγει από το δρόμο δίπλα από ένα γεφύρι

Οργανωμένες συμμορίες στα χωριά του κάμπου

Κλοπές και διαρρήξεις αποτελούν καθημερινότητα για Θουρία, Άρι, Αρφαρά
Με το πρώτο σκοτάδι οι κάτοικοι των τριών μεγάλων χωριών του μεσσηνιακού κάμπου κλειδώνονται στα σπίτια τους.
Κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες σε καθημερινή βάση τούς έχουν καταδικάσει σε συνεχή φόβο. Σύμφωνα με το 'Θάρρος', θεωρούν υπευθύνους για την έξαρση της εγκληματικότητας τους παράνομους μετανάστες, τους τσιγγάνους, αλλά και Έλληνες, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι οι άνθρωποι που έχουν κατακλέψει τα χωριά τους είναι οργανωμένοι σε συμμορίες. Δεν υπάρχει αστυνόμευση, λένε, και κάποιοι απειλούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
«Δεν είναι ένας και δύο οι κάτοικοι των Αρφαρών που έχουν πέσει θύματα διαρρήξεων και κλοπών», λέει ο Γεώργιος Κοτταρίδης, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου στο χωριό των 1.100 κατοίκων. «Είναι πολλοί και εγώ πρώτος. Με έχουν διαρρήξει, αλλά και στον κάμπο, στα χτήματά μας, στην περιουσία μας, δεν έχουν αφήσει τίποτα. Τώρα, ειδικά, που έχουμε τα μηχανήματα για το μάζεμα της ελιάς, φοβόμαστε και τα μεταφέρουμε κάθε μέρα στο χωριό. Ανενδοίαστα μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Οι περισσότεροι είναι τσιγγάνοι. Παλιά, είχαμε αστυνομικό τμήμα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Για μένα φταίει η Πολιτεία. Δε φταίει η Αστυνομία. Φταίνε οι εισαγγελείς, που τους αφήνουν ελεύθερους». Δε θέλει να φωτογραφηθεί, γιατί φοβάται, όπως λέει, ότι θα τον επισημάνουν.
Τον ίδιο φόβο εξέφρασε και ο ηλικιωμένος κ. Νικόλαος Μανδηλάρης, στη Θουρία (1.300 κάτοικοι). «Έχουμε πολλά κρούσματα, συνεχώς», λέει. «Μπαίνουν στα σπίτια, κλέβουν από τα χτήματα, τις προάλλες έκλεψαν το ταχυδρομείο. Το σπίτι μου έχει λεηλατηθεί δυο φορές. Είναι πολλοί ξένοι, δεν έχουν δουλειές και αναγκάζονται να κλέβουν. Είναι και οι τσιγγάνοι, πληγή κι αυτοί. Δυο φορές μού έχουν πάρει την πόρτα από τον μπαξέ. Αστυνόμευση δεν υπάρχει. Πρέπει στον κάθε Δήμο, όλοι οι πολίτες να πληρώνουν από ένα μικρό ποσό και να έχουμε πολιτική αστυνομία. Να μας προστατεύουν και να οπλοφορούν. Γιατί οι εγκληματίες οπλοφορούν κι εμείς απαγορεύεται; Δηλαδή, να μας σκοτώνουν αυτοί και να μην κάνουμε τίποτα;».
Στον Άρι (1.250 κάτοικοι) ένας ντόπιος αναφέρει: «Οι κλοπές δεν είναι πλέον η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Κλέβουν τα πάντα, από κατσίκια και κοτόπουλα, μέχρι ξύλα, αγροτικά μηχανήματα, μπαίνουν στα σπίτια. Δεν έχουν αφήσει τίποτα. Εμένα με έχουν κλέψει δέκα φορές. Δε διστάζουν πουθενά».

Ο Προκλητικός Πάγκαλος βλάπτει την Ελλάδα...


Νεες δηλωσεις του Θεοδωρου Παγκαλου που προκαλουν,ερχονται σημερα στη δημοσιοτητα. Ο Θοδωρος Παγκαλος μιλώντας στο Γαλλικο καναλι France 5 και στην εκπομπη Le monde en marche,αναφερει μεταξυ αλλων πως οι Αγανακτισμενοι που κατεβαιναν στις πλατειες ολης της χωρας,δηλαδη,πανω απο 2 εκ.Ελληνες,ηταν ενα μειγμα απο κομμουνιστες,φασιστες και μαλακες!!!Ο καθενας ας βγαλει τα συμπερασματα του...Οποιος μπορει ας μας στειλει το πληρες μεταφρασμενο script της συνεντευξης

Δράσεις για την Βιολογική γεωργία στο Νομό μας

Ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» που αφορά διετή παράταση των σε ισχύ συμβάσεων.
Δικαιούχοι της συγκεκριμένης δράσης είναι όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και έχουν αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης και τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους μέχρι και την 18η Νοεμβρίου 2011.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι από 29/11/2011 έως 23/12/2011 αλλά ορίζονται επιμέρους περίοδοι ανάλογα με τον ΑΦΜ του αιτούντος.
Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις αντίστοιχες ΕΑΣ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Δεληγιάννη 9 Τρίπολη, τηλ.: 27102226967) και στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Επίσης ανακοινώνεται ότι αναμένεται, εντός του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου, η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη νέων δικαιούχων στην δράση 1.1 της «Βιολογικής Γεωργίας».

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τα Κάλαντα φέτος με ΔΝΤ και Τρόικα!

ΤΑ Κάλαντα που φοριούνται φέτος πολύ κάνουν τον γύρο του facebook και τα ανακαλύψαμε στη σελίδα μας:
Τρίγωνα κάλαντα
σκόρπισαν παντού
κάθε ΔΕΚΟ και φωλιά
... του doctor Δ.Ν.Τ

Έϊ

Τρίγωνα κάλαντα
μες τη γειτονιά
φέτος δεν θα πάρει
σύνταξη ούτε η γιαγιά
Έϊ

Μέτρα γιορτινά
θα ρθουνε ζεστά
με πολλή αγάπη
από την τροϊκα

Έϊ

Δ.Ν.Τ, Δ.Ν.Τ
ήρθες ξαφνικά
τέλειωσε το πάρτυ
μας πήρες τα βρακιά..

Περιμετρικός Δακτύλιος και σκουπίδια απασχολούν την Καλαμάτα

Κερδίζεται ο αγώνας για την κατασκευή του Περιμετρικού Δακτυλίου Καλαμάτας, που είναι το μεγαλύτερο έργο για το Δήμο και την πόλη που κατασκευάσθηκε ποτέ.
Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 120.000.000 €, για τις απαλλοτριώσεις έχουν παρακατατεθεί 23.000.000€ και πολύ σύντομα αρχίζει η κατασκευή της Γέφυρας του Νέδοντα.
Στο μεταξύ, στις 5/12 στο Εφετείο Καλαμάτας, εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης προσδιορισμού του ύψους των απαλλοτριώσεων.
Τα απορρίμματα
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης, το σύνολο του ποσού (111.000 €), που στάλθηκε στο Δήμο από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α) ως ανταπόδοση για τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση, διατίθενται για την ενίσχυσή της.
Συγκεκριμένα, η πρόταση της δημοτικής αρχής για την κατανομή του ανωτέρω ποσού, είναι η εξής:
• Αγορά 124 μπλε κάδων-50.000€.
Προβολή ανακύκλωσης-27.000€
• Κομποστοποίηση-αγορά δύο (2) μεγάλων κάδων – 40.000€.

Πιέζει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Ε.Ε. για την Ολυμπία Οδό

Την ενεργό συνδρομή και κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να απεμπλακεί, το συντομότερο δυνατό, η διαδικασία χρηματοδότησης για τα μεγάλα οδικά έργα της «Ολυμπίας Οδού» και της «Ιονίας Οδού», ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάννες Χαν.
Ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε την ανάγκη «να βγουν από τη ναφθαλίνη» τα δύο αυτά έργα, τα οποία χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα και την αναπτυξιακή της προοπτική και να υποστηριχθεί η προσπάθεια που έχει αναληφθεί από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός Εγγυητικού Ταμείου, με πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, «με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθούν επαρκείς εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία, με τη σειρά της, θα χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες και έτσι θα αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης προς τις κατασκευάστριες εταιρείες».
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η επανεκκίνηση των δυο μεγάλων οδικών αξόνων αποτελεί στοίχημα πρώτης γραμμής και μείζονα προτεραιότητα», επισήμανε ο Απόστολος Κατσιφάρας και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αλλαγή στο φυσικό αντικείμενο των δύο έργων, κάτι που άλλωστε έχει δεσμευτικά αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο».
Στην συνέχεια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στη συνάντηση με τον Επίτροπο Γιοχάννες Χαν, παρουσία όλων των Περιφερειαρχών της χώρας, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ και τονίστηκε η ανάγκη ταχύτερης απορρόφησης.
Ο Επίτροπος ανέφερε, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ότι προγραμματίζει ήδη νέα επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα εξεταστεί, βήμα - βήμα, η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ τόσο σε ό,τι αφορά στο σκέλος των δημόσιων έργων, όσο και στο σκέλος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας συνολικά.

Έρευνα Εισαγγελέα για το πακτωλό χρημάτων στα κόμματα..

Τις δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων θα ερευνήσει ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, με αφορμή δημοσιεύματα για δάνεια που φέρονται να λαμβάνουν τα κόμματα από τράπεζες,με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις.
Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί, είναι να ελεγχθεί αν τα δάνεια είναι επισφαλή, με δεδομένο ότι δεν είναι γνωστό αν τα κόμματα θα εξακολουθούν στο μέλλον να λαμβάνουν τα ίδια ποσά, που λαμβάνουν ως τώρα ως κρατικές επιχορηγήσεις.
Παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για το ζήτημα των δανείων των κομμάτων είχε ζητήσει ο βουλευτής της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "σκάνδαλο".
Ο βουλευτής που θα κληθεί ως πρώτος μάρτυρας να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, σε ερώτησή του στην Βουλή έκανε λόγο για "πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ", τα χρέη των οποίων "προκαλούν το δημόσιο αίσθημα".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κατ' αναλογία με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατά τον κ. Αυγενάκη , τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.
Συνολικά , υποστηρίζει ο βουλευτής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. Ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα , στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια.

Οδηγίες για ποιοτικό ελαιόλαδο από τους ειδικούς

Το Τμήμα Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου του Περ/κού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου του ΥπΑΑΤ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει οδηγίες για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου κατά την ελαιοσυλλογή. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
Με την ευκαιρία της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου και αφού σας ευχηθούμε καλή ελαιοσυλλογή, θα θέλαμε να σας συστήσουμε να δώσετε προσοχή στα παρακάτω που αφορούν την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου:
1. Η συλλογή του ελαιοκάρπου να ξεκινήσει μετά τα χρονικά διαστήματα που ορίζουν οι κατά τόπου Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής.
2. O ελαιόκαρπος θα πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μαύρο-ιώδες χρώμα).
3. Ο καρπός που μαζεύεται με δίχτυα, δεν θα πρέπει να αφήνεται στα δίχτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό ο καρπός να ελαιοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα από την συλλογή του (η δυνατόν αυθημερόν άλεση). Κατά την συγκομιδή να αποφεύγονται οι τραυματισμοί του ελαιόκαρπου.
4. Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς (δίχτυα, σακιά, τελάρα) θα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.
5. Η μεταφορά του ελαιοκάρπου και η αποθήκευση του πριν την ελαιοποίηση θα πρέπει να γίνεται σε χώρο δροσερό και καλά αεριζόμενο. Η μεταφορά με διάτρητα πλαστικά τελάρα είναι προτιμότερη σε σχέση με τους σάκους. Εφόσον χρησιμοποιούνται σάκοι θα πρέπει να είναι υφασμάτινοι (γιούτα) και όχι νάιλον και να τοποθετούνται όρθιοι.
6. Πριν την άλεση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η καθαριότητα του ελαιοκάρπου (αποφύλλωση και πλύσιμο με άφθονο καθαρό νερό).
7. Διατηρούμε την θερμοκρασία μάλαξης της ελαιοζύμης χαμηλά, κάτω των 32ο C, (και για ελαιόλαδα ΠΟΠ κάτω των 270 C).
8. Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλα μέσα με χαμηλές θερμοκρασίες και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Μετά από 1-2 μήνες θα πρέπει το ελαιόλαδο να μεταγγίζεται για την αφαίρεση της ‘’καθούρας’’. Τα δοχεία συσκευασίας θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή και αεροστεγή – κλειστά για να περιορισθεί η οξείδωση.

Ακόμη περισσότερο πράσινο για την Μεσσηνία

Θα «πρασινίσει» λίγο ακόμη η Μεσσηνία με τα παραπάνω 4.000 δέντρα που θα φυτευτούν έπειτα από ένα πρωτότυπο διαδικτυακό παιχνίδι που δημιούργησαν από κοινού η Aegean Airlines και η Costa Navarino σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Το αποτέλεσμα του διαδικτυακού παιχνιδιού που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, ήταν να δημιουργηθεί ένα εικονικό δάσος από τη συμμετοχή πλήθους πολιτών από όλα τα μέρη του πλανήτη. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Costa Navarino Forest», προσέλκυσε το ενδιαφέρον παγκόσμια για δράση στη Μεσσηνία, ενώ συνέβαλλε στη διάδοση της διεθνούς εκστρατείας «Billion Tree Campaign» των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη φυτευτεί περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δέντρα, σε 170 χώρες.
Το Costa Navarino Forest είχε περισσότερες από 36.000 συμμετοχές διαδικτυακά, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι να φυτευτούν 4.133 αληθινά δέντρα. Συνολικά, στο παιχνίδι υπήρχαν συμμετοχές από 106 χώρες, ανάμεσα στις οποίες: Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, και φυσικά από την Ελλάδα. Όσοι έλαβαν μέρος, έμαθαν μέσω του διαδραστικού παιχνιδιού, χρήσιμες πληροφορίες για το φυσικό μας περιβάλλον και για τις δενδροφυτεύσεις.
Μετά το εικονικό δάσος, έρχεται τώρα η σειρά του πραγματικού όπου τα 4.133 δέντρα που θα φυτευτούν στις πλαγιές του Ταΰγετου, θα ενισχύσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Το δασαρχείο Καλαμάτας υποστηρίζει ενεργά τη δράση, καθώς θα παραχωρήσει τα δενδρύλλια προς φύτευση. Παράλληλα, με την οικονομική ενίσχυση της Aegean Airlines και της Costa Navarino, τα δέντρα αυτά θα αναπτυχθούν και θα συντηρηθούν σωστά για τα επόμενα χρόνια.
Τα 1.000 ψηλότερα δέντρα του δάσους θα φέρουν το όνομα του ιδιοκτήτη τους, ενώ τα 500 ψηλότερα εξ’ αυτών, έλαβαν μέρος στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου και ανέδειξε 5 τυχερούς νικητές.

Στις Βρυξέλλες θα δώσει μάχη ο Αποστολόπουλος;

Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλης της χώρας, στα πλαίσια επίσκεψης εργασίας και μετά από πρόσκληση των Ευρωβουλευτών κ. κ. Γιώργου Σταυρακάκη και Μιχάλη Χατζημαρκάκη.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος και οι υπόλοιποι Γ.Γ. θα έχουν συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για τις Οικονομικές-Νομισματικές Υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ, κ. Όλι Ρέν, τον Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Γιοχάνες Χαν, την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, κα. Μαρία Δαμανάκη, την Επίτροπο αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Ζοζέφ Ντολ, τον Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Γκι Βέρχοφστατ, τον Επικεφαλή της «Ομάδας Δράσεως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς επίσης και τους Ευρωβουλευτές κ. κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Άννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, Μαριέττα Γιαννάκου, Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Παπαστάμκο.

Το μεγάλο κούρεμα της Ολυμπίας Οδού...

Το «κούρεμα» του κατασκευαστικού έργου της «Ολυμπίας Οδού», δηλαδή του μεγαλύτερου έργου υποδομής που εκτελείται στη χώρα, αφήνει ανοιχτό για πρώτη φορά από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της Βουλής, το υπουργείο Υποδομών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις και αναφορές βουλευτών της Πελοποννήσου, ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Ι. Μαγκριώτης αφού διέψευσε τις πληροφορίες περί διακοπής του έργου, σημείωσε ότι το υπουργείο εξετάζει τα εξής σενάρια:
- Είτε η Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου μέχρι τον Πύργο, άρα να κοπούν τα 76 χλμ που ενώνουν την πρωτεύουσα της Ηλείας με την Τσακώνα
- Είτε να καλύπτει το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου έως την Πάτρα και η κατασκευή του τμήματος Μιντιλόγλι - Α/Κ εισόδου Πύργου να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, δηλαδή να φύγουν 170 χλμ από τα 365 συνολικώς της σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα αρκεστεί στα πιο βιώσιμα 200 χλμ του έργου (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα).
Έτσι, το τμήμα Πάτρας - Πύργου θα γίνει ως δημόσιο έργο, ενώ η κατασκευή του κομματιού Πύργος - Τσακώνα θα παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες.
«Στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα, όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τους Περιβαλλοντικούς Όρους για την περιοχή της Ζαχάρως, από το Κάτω Σαμικό μέχρι τον ποταμό Νέδα, στα σύνορα Ηλείας - Μεσσηνίας, σε μήκος 22 χλμ περίπου. Επιπροσθέτως, με την πτώση των κυκλοφοριακών φόρτων, η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Πύργος - Τσακώνα δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με βάση τις μελέτες κόστους/οφέλους» αναφέρεται στην απάντηση του υφυπουργού.
Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των έργων, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι το δημόσιο με βάση το Πλαίσιο Συναντίληψης έχει επεξεργαστεί σενάρια μακροπρόθεσμης λύσης, που εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, τόνισε, οι παραχωρησιούχοι μαζί με ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, «συνεχίζουν εντατικά να επεξεργάζονται τους επικαιροποιημένους όρους της μακροχρόνιας λύσης».
Σχετικά με την συνέχιση της είσπραξης διοδίων, το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι «οι Συμβάσεις Παραχώρησης, παρόλο που δεν εκτελούνται εργασίες κατασκευής, είναι σε ισχύ», ως εκ τούτου, «οι παραχωρησιούχοι εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων».
«Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα αυτά θα συνεκτιμηθούν, είτε στο χρηματοδοτικό σχέδιο συνέχισης των έργων, είτε στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, κατά τη διάλυση των συμβάσεων» τονίζεται στην απάντηση του κ. Μαγκριώτη.
Σημειωτέον ότι στην Ολυμπία Οδό ηγείται ως project leader η Γαλλική Vinci (29,9%), ενώ συμμετέχουν η Hochtief (17%), η J&P ΑΒΑΞ (17%), η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (17%), η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ (17%) και η ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ (2,1%).
Το συνολικό κόστος του σημερινού έργου ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τραπεζικά δάνεια (41%), τα καθαρά έσοδα από τα διόδια (32%), εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (20%) και ίδια κεφάλαια των μετόχων (7%), ενώ η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια 32 ετών. dete

Τεράστια διαφημιστική σπατάλη στο Δημόσιο...

THN αντίθεση της Ν.Δ. σε «διαφημιστικούς διαγωνισμούς που προκηρύσσουν υπουργεία και οργανισμοί» εκφράζει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης.
Η Ν.Δ. αναφέρεται συγκεκριμένα σε διαγωνισμούς «αμφιβόλου αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας» που έχουν προκηρύξει το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ύψους 1,1 εκατ. ευρώ), το Yπουργείο Ανάπτυξης (προϋπολογισμός 2 εκατ. ευρώ για τον διαγωνισμό για την «ψηφιακή σύγκλιση»), η ΔΕΗ (κονδύλια 12 εκατ. ευρώ) και ο ΟΠΑΠ (διαφημιστικός διαγωνισμός ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ) και προσθέτει ότι η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει τέτοιες διαδικασίες.
«Η σπουδή ορισμένων να κλείσουν άρον - άρον, με διαγωνισμούς φτιαγμένους στο γόνατο, τα διαφημιστικά budget των επόμενων ετών και να δεσμεύσουν με τις αποφάσεις τους την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, δεν είναι ούτε κατανοητή και, βέβαια, ούτε αποδεκτή". Η Ν.Δ. ζητεί άμεσα τη διακοπή των διαγωνισμών και τη συγκρότηση διακομματικών επιτροπών, με τη συμμετοχή δικαστικών αντιπροσώπων, για την προκήρυξη, αξιολόγηση και ανάθεση οποιουδήποτε κρατικού διαφημιστικού κονδυλίου» αναφέρει.

Οι δημοσκοπήσεις «εγκλωβίζουν» τον Αποστολόπουλο

Το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στις επόμενες εθνικές εκλογές τουλάχιστον όσον αφορά τους υποψηφίους βουλευτές που θα καταβέσει σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Moriasnews στην περιφέρεια της Μεσσηνίας που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του Αντώνη Σαμαρά, γίνεται προσπάθεια να επιστρατευθούν πρόσωπα που μπορούν να συγκρατήσουν την πορεία του. Ενα πρόσωπο που έχει ήδη δεχθεί πιέσεις και μάλιστα έντονες είναι ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ.Τάσος Αποστολόπουλος.
Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη μία πρώτη μέτρηση η οποία δείχνει ότι ο κ.Αποστολόπουλος είναι ψηλά στην προτίμηση των Μεσσηνίων. Ακόμα ο ίδιος δεν έχει πάρει την απόφαση να κατέβει στον πολιτικό στίβο και βλέπει με πολύ σκεπτικισμό τις εξελίξεις. Η αλήθεια είναι όμως, ότι αν το ΠΑΣΟΚ του ζητήσει να είναι υποψήφιος δε θα βρεί σχεδόν κανένα επιχείρημα για να μπορέσει να αρνηθεί..Οι επόμενες εκλογές είναι ούτως η άλλως δύσκολες και κομβικές για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και στελέχη όπως ο Αποστολόπουλος δε θα μπορούν να είναι ουδέτερα. Εκτιμούμε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ.Αποστολόπουλος είναι να συνηθίζει στην ιδέα του υποψηφίου στη Μεσσηνία αφού και οι μετρήσεις τον δείχνουν σε καλό σημεί

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στη κορυφή των προτιμήσεων ακροατών του Internet το Ράδιο Κυπαρισσία 936


ΜΕ πολύ καλές θέσεις ακροαματικότητας στο διαδίκτυο καλπάζει το Ράδιο Κυπαρισσία 936 σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγαλύτερων ραδιοφωνικών πόρταλ ιδίως σε ότι αφορά την μέση ακρόαση του 936 ανάμεσα σε σταθμούς της Πελοποννήσου αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ καταγράφει ποσοτικά στοιχεία αρκετά ενδιαφέροντα σε σύνολο χώρας ανά κατηγορία.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στατιστικά του e-radio.gr o 936 στην Πανελλαδική κατηγορία των ραδιοφώνων που μεταδίδουν μουσική και ειδήσεις βρισκόταν στην 21η θέση ανάμεσα σε 200 σταθμούς με μέση ημερήσια ακροαματικότητα σε ηλικίες 18-40 ετών. Σε επίπεδο νομού τα πράγματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά σύμφωνα με άλλα ράδιο πόρταλ.
Εκεί όμως που δείχνει την καθημερινή ακρόαση του από νέες ηλικίες και μέχρι 55 ετών που ακούν συνήθως ραδιόφωνο καταγράφεται στο εβδομαδιαίο τοπ 10 της Πελοποννήσουτου onradio.gr όπου καταλαμβάνει την 1η θέση με ποσοστά μέχρι 12% από την αρχή της εβδομάδας. Μάλιστα σε επίπεδο Νομού βρίσκεται στις 3 πρώτες θέσεις σε διάρκεια μήνα. Συνήθως η ακρόαση του σταθμού αγγίζει επίπεδα ρεκόρ τις πρωινές ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι και βράδυ από 20.00-224.00. Τέλος στο greekradios.gr σε επίπεδο Τριφυλίας βρίσκεται στην 1η θέση μόνιμα με ποσοστό που αγγίζει το 87%. Εξάλλου ο 936 συμπληρώνει σύντομα 20 χρόνια ζωής τα οποία φιλοδοξεί να γιορτάσει δεόντως...

Ξεμπλοκάρει άμεσα (και) η Ολυμπία Οδός;...

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα οδικά έργα, μεταξύ των οποίων και η περιβόητη Ολυμπία Οδός.
Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων κ. Κώστα Μητρόπουλο και αποτελεί μέρος της συνέντευξής του στην "Καθημερινή".
Την αισιοδοξία του αυτή ο κ. Μητρόπουλος τη στηρίζει στο ότι «αν δεν βρεθεί λύση θα βγουν και οι τρεις πλευρές χαμένες· δηλαδή Δημόσιο, παραχωρησιούχοι και τράπεζες» και συμπληρώνει ότι «όλοι μαζί κάτι θα θυσιάσουμε. Γι' αυτό θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί λύση ώστε σύντομα, έπειτα απ' αυτό, να ξεκινήσει η χρηματοδότηση και η υλοποίηση των μεγάλων αυτών έργων».

Προεξόφλησαν ήδη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Για προετοιμασία των αγορών συναλλάγματος για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή (Currency Market Tests for the Return of Drachma) κάνει λόγο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ICAP Plc αποκάλυψε χθες ότι δοκιμάζει συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. «Οι προετοιμασίες έχουν επικεντρωθεί στον καθορισμό της σχέσης μεταξύ της δραχμής και άλλων νομισμάτων και πως θα διαμορφωθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσαν στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ICAP δοκιμάζει συστήματα που θα επέτρεπαν στις τράπεζες να κάνουν συναλλαγές σε δραχμή έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως τα μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι προληπτικά και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές σε δραχμή εκτός και αν το απαιτήσουν οι συνθήκες της αγοράς.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και η CLS Bank International, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διακανονίσουν τις συναλλαγές τους σε νομίσματα, πραγματοποιεί τεστ προσομοίωσης για μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ. tanea.

Χαμός στην κορυφή της Α τοπικής κατηγορίας για το ποδόσφαιρο

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα παρέμεινε για μια ακόμη αγωνιστική ο Εθνικός Μελιγαλά που επικράτησε με 2-1 της Κυπαρισσίας στο ντέρμπι της αγωνιστικής. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν το χρυσό τρίποντο με γκολ του Στάθη Θανόπουλου στις καθυστερήσεις. Από την άλλη, η Κυπαρισσία προηγήθηκε είχε και δοκάρι άλλα μέχρι εκεί αφού στο τέλος έχασε. Δείτε στο σχετικό πίνακα όλα τα αποτελέσματα της τοπικής κατηγορίας και βγάλτε συμπεράσματα....

Αντμνημονιακό μέτωπο με φεσωμένους Δήμους γίνεται;

Στα Φιλιατρά, μια πρώτη συνάντηση συμπολιτών μας, στο Cafe Αρχαίον. Συμπολιτών μας προβληματισμένων, με Δημοκρατικές και Κοινωνικές ευαισθησίες και θέμα, το τι μέλλει γενέσθαι σ΄αυτόν τον τόπο. Δύσκολοι οι καιροί που ζούμε και αναμένονται δυσκολότεροι. Τουλάχιστον να ξέρει ο κόσμος όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο, για τα οικονομικά μέτρα, για το μέλλον του.
Μια πρώτη σκέψη, η διοργάνωση μια σειρά διαλέξεων σε όλη την Τριφυλία -και όταν λέμε όλη, εννοούμε όλη- από ανθρώπους του πνεύματος και της οικονομίας, καταξιωμένους στον τομέα τους και έντιμους κατά τεκμήριο. Η κίνηση σύντομα θα κάνει το επίσημο κάλεσμά της και εμείς θα είμαστε άμεσα σε επαφή μαζί της.
Kopanaki News
@Eξαιρετικό το θέμα που ανέδειξε η ιστοσελίδα και είδαμε στη φωτο σε θέσεις μάχης τόσο τον Μπάμπη Καλογερόπουλο, τον Τάσο Παναγόπουλο όσο και τον Τάκη Μιχαλακόπουλο και υπάρχει δεύτερη φωτο που απεικονίζει τον Νίκο Αντωναρόπουλο εκ Φιλιατρών και τον...ώπα μας πρώην Δήμαρχο Αετού κ .Δριμή. Δεν γνωρίζαμε ότι και πρώην άρχοντες που άφησαν πίσω τους χρέη εμφανίζονται ως αντιμνημονιακοί. Διότι όταν τους αναζητούσαν για θέματα του Δήμου βρίσκονταν στην Αθήνα. Μήπως κύριοι οι πολιτικοί άρχοντες πρέπει τώρα να δώσουν εξηγήσεις για τα χρέη των Δήμων και μήπως γνωρίζει κανείς γιατί προεκλογικά τόσος κόσμος ήταν εξοργισμένος στο Κοπανάκι;

Δεν ... προχωράει το πρόγραμμα πωλήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους αρκετών τρις ευρώ, καθώς ο πρώτος κύκλος διαρπαγματεύσεων με τους εν δυνάμει επενδυτές βρίσκεται κιόλας υπό κατάρρευση. Κατά συνέπεια, οι τράπεζες τείνουν να στραφούν ξανά στη λεγόμενη ‘δημιουργική λογιστική’ και με νέους γύρους τιτλοποιήσεων να περιορίσουν το βάρος των στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών, κτηματομεσιτικών και άλλων δανείων που συσσώρευσαν στα καλά χρόνια ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις και να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία ως ενέχυρα για την άντληση χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του International Financing Review, προερχόμενες από στελέχη που συμμετείχαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες των ευρωπαϊκών τραπεζών με τους εν δυνάμει αγοραστές – εταιρίες private equities, hedge funds, ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες – έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο κι αυτό διακυβεύει τη δυνατότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης να σωθούν από την κατάρρεση μέσω μιας μεγάλης απομόχλευσης.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έλεγαν για πολύ καιρό ότι όλα πάνε καλά ενώ δεν πήγαιναν», δήλωσαν αμερικανικές τραπεζικές πηγές που έχουν ρόλο συμβούλου σε μεγάλους ευρωπαϊκούς πελάτες. «Τώρα συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που ανακοίνωσαν και που προσδοκούν οι αγορές. Κι αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε αργά προς την εμβάθυνση της κρίσης».
Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών BNP Paribas και Societe Generale, ανακοίνωσαν πρόσφατα μεγάλα προγράμματα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα επιδιώξουν τη συρρίκνωση των ισολογισμών τους κατά 5 τρις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης – μέσα από ένα συνδυασμό πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και ανακεφαλαιοποίησής τους.
Δρακόντεια μέτρα
Το στέγνωμα της χρηματοδότησης οδηγεί σταδιακά τις τράπεζες σε δρακόντεια μέτρα. Από το καλοκαίρι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από παραδοσιακές πηγές όπως είναι οι αγορές μη ασφαλισμένων ομολόγων. Και καθώς τα υπάρχοντα χρέη τους ωριμάζουν – οι τράπεζες θα πρέπει να μετακυλίσουν ομόλογα ύψους 1,7 τρις ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία – πιέζονται να βρουν ρευστότητα προκειμένου να αποφύγουν τη χρεοκοπία.
«Οι τράπεζες νιώθουν την πίεση και στις δύο πλευρές του ισολογισμού τους», επισημαίνει ο Αλμπέρτο Γκάλο, στρατηγικός αναλυτής στην RBS. «Στη μια πλευρά υφίστανται μεγάλες χρηματοδοτικές πιέσεις, με πολλές τράπεζες να μην μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τις κεφαλαιαγορές, ενώ από την άλλη μεριά βλέπουν την ποιότητα της πλειονότητας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν να επιδεινώνεται. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποχρεωθούν να περιορίσουν τον ισολογισμό τους κατά 5 τρις ευρώ μέσα στα τρία επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι λείπουν οι αγοραστές. Οι περισσότερες τράπεζες θα υποχρεωθούν, κατά συνέπεια, να διακρατήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ως τη λήξη τους κι αυτό θα επηρεάσει τη δανειοδοτική τους ικανότητα και, εν τέλει, θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία».
Σύμφωνα με κόσμο που έχει συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αγοραστών αλλά η τιμή. Οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν μόνον τα υψηλότερης ποιότητας περιουσιακά τους στοιχεία και σε τιμές κοντά στην ονομαστική αξία προκειμένου να αποφύγουν τις μεγάλες διαγραφές που θα διαβρώσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση. Αντίθετα οι πιθανοί αγοραστές θέλουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία υψηλών αποδόσεων αλλά μόνον σε χτυπημένες τιμές.
«Οι επενδυτές διαθέτουν υψηλή ρευστότητα αλλά είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν μόνο σε χτυπημένες τιμές» λέει ο Στέφανο Μαρσάλια, πρόεδρος θυγατρικής της Barclays. «Πολλές συζητήσεις γίνονται αλλά υπάρχει χάσμα σε ό,τι αφορά τις τιμές».
Κάτι άλλο που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις είναι το ότι τα προσφερόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι ως επί το πλείστον της ίδιας κατηγορίας. Για παράδειγμα αρκετές ολλανδικές τράπεζες θέλουν να πουλήσουν πολύ παραπλήσια τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια και τα ιδρύματα που συμβουλεύουν αυτούς τους πελάτες τους λένε ότι αυτές οι πωλήσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.
Συν τοις άλλοις, υπάρχει υψηλή εξάρτηση αρκετών τραπεζών από απούλητα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ξεμείνει από την αμερικάνικη φάση της κρίσης. Για παράδειγμα ορισμένες μεγάλες τράπεζες όπως η γερμανική Commerzbank, η αγγλική RBS, η WestLB, αλλά ακόμη και η ιρλανδική κυβέρνηση έχουν συστήσει ‘τράπεζες επισφαλειών’ στις οποίες έχουν ‘ξεφορτώσει’ προβληματικά στοιχεία ενεργητικού με την εντολή να πουληθούν αλλά η διαδικασία βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω.

H Moody’s απειλεί με υποβάθμιση όλη την Ευρωζώνη

Αναταραχή και πανικό στις αγορές προκαλεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος απειλεί πλέον ανοιχτά το αξιόχρεο όλων των χωρών της ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί πως η ραγδαία εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Moody’s αναφέρει ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως η ευρωζώνη θα διατηρήσει την ενότητά της χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα πέραν αυτών της Ελλάδας, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το θετικό σενάριο κομίζει πολύ αρνητικές συνέπειες για τα αξιόχρεα των ευρωπαϊκών χωρών.
«Καμιά χώρα, ακόμη και αυτές που θεωρούνται ότι έχουν τις πιο σταθερές οικονομίες, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Γερμανία κινδυνεύουν από μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας», αναφέρει ο οίκος ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε και τη Γαλλία με υποβάθμιση.
«Ενώ η ευρωζώνη στο σύνολό της διαθέτει τεράστια οικονομική και χρηματοπιστωτική δύναμη, η αδυναμία των θεσμών της συνεχίζει να παρεμποδίζει την επίλυση της κρίσης και να βαρύνει το αξιόχρεο των χωρών μελών της», καταλήγει η Moody’s.

Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ για την κίνηση στην αγορά

Η οικονομική κρίση, οι περικοπές των εισοδημάτων, η διόγκωση της ανεργίας, η υπερφορολόγηση, η κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, και κυρίως η εντονότατη απαισιοδοξία και η καταβαράθρωση του δείκτη εκτιμήσεων και προσδοκιών των καταναλωτών, συνεπάγονται περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών της Χριστουγεννιάτικης περιόδου και το 2011, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, και προσθέτει:
Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν μείωση του τζίρου, με το αισιόδοξο σενάριο να προβλέπει πτώση της τάξης του 22%, ενώ οι ενδείξεις από την αγορά κάνουν λόγο για υποχώρηση στον κύκλο εργασιών κατά 30%, διαμορφώνοντας το συνολικό τζίρο σε περίπου 9,25 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. το 2010.
Οι δαπάνες για την περίοδο των εορτών κατά άτομο εκτιμούνται σε περίπου 288 ευρώ έναντι 410 ευρώ το περσινό έτος.
Για τον υπολογισμό της καταναλωτικής δαπάνης ανά άτομο για τα δώρα των Χριστουγέννων, δεν περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών για την κατηγορία των τροφίμων, ο οποίος ανέρχεται στο 23% του συνολικού τζίρου του λιανικού εμπορίου.
[] []
2009 2010 2011
Κύκλος εργασιών τηνπερίοδο των Χριστουγέννων (εκτίμηση) 16,4 δισ. ευρώ 13,2 δισ. ευρώ 9,25 δισ. ευρώ
Δαπάνες καταναλωτών για δώρα Χριστουγέννων ανά άτομο(εκτίμηση) 550 ευρώ 410 ευρώ 288 ευρώ
Απώλειες κύκλου εργασιών (απόλυτο μέγεθος) - 3,2 δισ. ευρώ 3,95 δισ. ευρώ
Ποσοστιαία (%) μεταβολή δαπανών κατά άτομο
- 19,5% - 30%
Πηγή: Εκτιμήσεις ΕΣΕΕ
ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 2009 – 2010 - 2011
Ετήσια Ιδιωτική Κατανάλωση 2009 2010 2011
Απόλυτα ποσά 163,5 δισ. ευρώ 158,5 δισ. ευρώ 148,7δισ. ευρώ
Ποσοστιαία μεταβολή +2,8% -3,1% -6,3%
Ανεργία 9,5% 12,5% 17,5%
Ακαθάριστο Διαθέσιμο Εισόδημα Νοικοκυριών 226 δισ. 220 δισ. ευρώ 171,7 δισ. (εκτίμηση)
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή, Eurostat: Επεξεργασία ΙΝ.ΕΜ.Υ.Στα δεύτερα «μνημονιακά Χριστούγεννα», εκτός από τον τζίρο, θα συρρικνωθούν επίσης, τόσο η διάρκεια όσο και οι επιλογές του καταναλωτή.Αναλυτικότερα, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιλέξουν τα δώρα που θα προσφέρουν φέτος με κριτήριο την τιμή τους, ενώ πολλοί δηλώνουν πως φέτος θα προτιμούσαν να λάβουν για δώρο μετρητά, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τη χρησιμότητά τους, αφού τα μετρητά θα τα χρησιμοποιήσουν όχι για Χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά για κάλυψη των αυξημένων τρεχουσών αναγκών.Ο Χριστουγεννιάτικος τζίρος θα συρρικνωθεί δραματικά, αλλά φοβούμαστε ότι δεν έχει πιάσει ακόμα πάτο. Η ομολογία ότι η συνταγή του πρώτου Μνημονίου για την Ελλάδα ήταν λάθος, ήρθε πολύ αργά δυστυχώς, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και να μην μπορούμε να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα όπως ξέραμε ως τώρα σαν Έλληνες, δηλαδή με αξιοπρέπεια.

Αφού τα φάγαμε μαζί, θα έχουμε Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών

Σε όλη αυτή τη πορεία εγκαθίδρυσης «τυραννίας» και κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών κυρίαρχα προβάλλουν κατασκευασμένα «φοβικά» στοιχεία που επηρέασαν έντονα τους πολίτες : Πρώτον, η αισχρή καταγγελία περί «συλλογικής ευθύνης», με κείνο το άθλιο « μαζί τα φάγαμε», που καλλιέργησε συνείδηση «συλλογικής ενοχής» στο λαουτζίκο για τη κατάντια, τη διαφθορά και το ξεπούλημα του πολιτικού μας κόσμου. Δεύτερο, το « δημοψήφισμα» που απαγορεύτηκε και η «ψήφος εμπιστοσύνης» να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, που εξευτέλισαν συνταγματικές διατάξεις και νοήματα. Τρίτο, ο ωμός εκβιασμός αδυνάμων πολιτών, για είσπραξη φόρων, με απειλή την διακοπή ηλεκτροδότησης, που βεβαιώνει οργανωμένο κράτος μαφιόζων. Τέλος, ο διορισμός τραπεζίτη πρωθυπουργού που καταρράκωσε κάθε έννοια « Λαϊκής κυριαρχίας». Ο στόχος πλέον είναι εμφανής: Για να μας … σώσουν, θα φτιάξουν Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να προγραμματίζει την οικονομική πορεία της χώρας μας μαζί και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών !
Δημήτριος Ν Ζέρβας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Αποδέχεται ότι είναι αποτυχημένοι αλλά δεν...παραιτούνται

«Το μνημόνιο απέτυχε γιατί εμείς αποτύχαμε και στη μείωση των εξόδων και στην αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» δηλώνει χαρακτηριστικά στην Καθημερινή της Κυριακής.
Για τη στάση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά τις ενυπόγραφες εγγυήσεις για την 6η δόση, ο αντιπρόεδρος
της κυβέρνησης διερωτάται «δεν κατάλαβα γιατί αρνήθηκε να...βάλει μία υπογραφή, δημιουργώντας ένα τεράστιο θέμα γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα».
To θέμα είναι ότι εφόσον παραδέχεται ο κ. Πάγκαλος ότι είναι αποτυχημένος γιατί δεν παραιτείται και είμαστε αναγκασμένοι να τον τρώμε στη μάπα;
Ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται δε, με σφοδρότητα στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι η «εναλλακτική πολιτική των δύο κομμάτων της Αριστεράς στην ΕΕ είναι να γυρίσουμε στη βουκολική Ελλάδα με τα κτηματάκια μας, να βόσκουμε τα αρνάκια μας, με έναν Εμβέρ Χότζα να σφάζει πού και πού τους αντιφρονούντες».
Επίσης, καταλογίζει ευθέως ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναρχία που επικρατεί στο κράτος, «με τον κάθε Φωτόπουλο να καταλαμβάνει ανενόχλητος τη ΔΕΗ». «Ο κ. Παπουτσής έχει κατ' εξοχήν την ευθύνη» αναφέρει. Για το δημοψήφισμα, ο αντιπρόεδρος δηλώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «παρασύρθηκε». «Ήταν μία επιλογή που μόνο με κατάρα μπορεί να περιγραφεί» παρατηρεί.

Σε δημόσια διαβούλευση το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Στην δεύτερη φάση του μπαίνει πλέον η εκπόνηση του Τριετούς Στρατηγικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο οποίο καταγράφεται η υφιστάμενη πραγματικότητα στην περιοχή και συμπυκνώνονται οι βασικοί αναπτυξιακοί στόχοι της Περιφέρειας.
Ήδη, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pde.gov.gr) αναρτήθηκε το πλήρες κείμενο του Τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος επί του οποίου, στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης, καλούνται οι πολίτες, οι παραγωγικές τάξεις, οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς της Περιφέρειας να καταθέσουν τις προτάσεις, τις ιδέες και τις παρατηρήσεις τους.
Η όλη διαδικασία συντονίζεται από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας. Με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το Τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σε δήλωση του, αναφέρει ότι «το έργο αυτό αποτελεί μια τεκμηριωμένη και οραματική πρόταση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα αποτελέσει πυξίδα των πολιτικών αποφάσεων για την προσεχή τριετία».

Ο κ. Κατσιφάρας υπενθυμίζει, επίσης, ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, καταρτίστηκε με ευθύνη του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας και όχι από εξωτερικούς συνεργάτες, στοιχείο που πέραν της εξοικονόμησης πόρων συσσωρεύει και σημαντικά κέρδη σε τεχνογνωσία για τις Υπηρεσίες. Ο Περιφερειάρχης καλεί τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας και τους πολίτες να συνεισφέρουν δημιουργικά στην τελική μορφή του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι «όλες οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες για εμάς και θα εξεταστούν με μεγάλη προσοχή».
Το Τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, που στην πρώτη φάση του, αποτελεί μια καταγραφή της υφιστάμενης πραγματικότητας στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες και ταυτόχρονα μια απεικόνιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που υπάρχουν, έχει ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά την τελευταία συνεδρίαση του.
Για την κατάρτιση του Προγράμματος εργάστηκε μια ομάδα επιστημόνων – στελεχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό τον συντονισμό του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Δημήτρη Καραβίδα και του Βασίλη Μιχαλόπουλου, αναπληρωτή προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας.

Ημερίδα για αντισεισμική προστασία στην Καλαμάτα

Ημερίδα – συνάντηση εργασίας για την πρόληψη και την ετοιμότητα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης από σεισμό θα πραγματοποιηθεί το πρωί της επόμενης Παρασκευής στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Καλαμάτας.
Η ημερίδα διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Στόχος είναι η ενημέρωση, η ανταλλαγή εμπειριών, ο εντοπισμός πιθανών αδυναμιών – αναγκών και η παρακολούθηση των εξελίξεων στο χώρο του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού.
H Αντισεισμική πολιτική
Στην ημερίδα έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, ενώ από την Περιφέρεια έχει ζητηθεί από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών η διευκόλυνση των υπαλλήλων για τη συμμετοχή τους.
Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί με χαιρετισμούς, ενώ πρώτος ομιλητής θα είναι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ, πολιτικός μηχανικός Msc Π. Κέρπελης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Αντισεισμική πολιτική στην Ελλάδα – Ο ρόλος του ΟΑΣΠ».
Αμέσως μετά η προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης και πρόληψης του ΟΑΣΠ, γεωλόγος Msc Χ. Γκουντρομίχου, θα μιλήσει για το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, τον «Καλλικράτη» και την πολιτική προστασία.
Το πρώτο μέρος της ημερίδας θα κλείσει με ομιλία του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Μανώλη Κοβάτση, για την ανασκόπηση των τοπικών δράσεων πολιτικής προστασίας για σεισμό.
Στις 11.30 θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της συνάντησης, το οποίο θα ανοίξει η και Χ. Γκουντρομίχου, μιλώντας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που αφορά το σεισμό.
Η προϊσταμένη του τμήματος Προγραμματισμού του ΟΑΣΠ, πολιτικός μηχανικός Msc Μ. Πανουτσοπούλου, θα αναπτύξει το θέμα «Προσεισμικός έλεγχος κτηρίων».

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί τελικά φτωχότεροι...

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζουν ένα «φτωχό» περιουσιακό προφίλ, δηλώνοντας εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, ενώ τέσσερις στους δέκα δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ετήσια εισοδήματα κάτω από το νέο αφορολόγητο όριο, δηλαδή τα 5.000 ευρώ.
Από την άλλη, τα 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν ιδιόκτητο σπίτι και ένας στους δύο φορολογούμενους διαθέτει αυτοκίνητο. Αυτοί που εμφανίζονται ως εισοδηματίες από ενοίκια ξεπερνούν τους 900.000.
Υπάρχει βέβαια και η μερίδα των διαβιούντων με πολυτέλειες. Τουλάχιστον 10.406 φορολογούμενοι έχουν πολυτελή σκάφη άνω των 10 μέτρων, ενώ 128 έχουν αεροσκάφη ή ελικόπτερα.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν τη βάση για τις διευρυμένες διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των στοιχείων.
Από τις φορολογικές δηλώσεις του 2010 προκύπτουν τα εξής:
-Το σύνολο των φορολογουμένων ανέρχεται σε 8.451.733.
Εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες δήλωσαν 3.058.590 φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι).
-Οι συνταξιούχοι αποτελούν το 36% των φορολογουμένων και συγκεκριμένα ανέρχονται σε 2.342.865. Από αυτούς οι 332.532 είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και εισπράττουν το ΕΚΑΣ.
Περισσότεροι από 360.000 φορολογούμενοι διαθέτουν κατοικία που η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 200 τ.μ.
-Ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας εμφανίζονται 662.403 φορολογούμενοι από τους οποίους οι 133.169 διαθέτουν εξοχικό επιφάνειας άνω των 150 τ.μ.
-Ενοίκιο κύριας κατοικίας καταβάλλουν 910.470 άτομα. Επίσης 135.758 φορολογούμενοι πληρώνουν ενοίκιο για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
-Οι φορολογούμενοι που έχουν στεγαστικό δάνειο ανέρχονται σε 607.185. Περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία μετά την 1η Ιανουαρίου 2003. -Το 2009 απέκτησαν ακίνητα 118.699 φορολογούμενοι.
-Σε 920.556 ανέρχονται οι φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι) που εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών. Ακόμα 529.010 εκμισθώνουν γραφεία και καταστήματα.
-Αποδείξεις από εστιατόρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ταβέρνες κ.λπ. εμφάνισαν 1.069.868 νοικοκυριά.
-Εξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης δήλωσαν 1.473.014 άτομα.
Ασφάλιστρα ζωής πληρώνουν 1.152.329 άτομα.
Οι φορολογούμενοι που κατέβαλαν δίδακτρα σε φροντιστήρια για τα παιδιά τους ανέρχονται σε 321.832.
-Καινούργιο αυτοκίνητο ή μηχανή αγόρασαν 512.275 φορολογούμενοι το 2009.
-Συνολικά 4.482.674 φορολογούμενοι διαθέτουν αυτοκίνητα.
-Σκάφη αναψυχής πάνω από 10 μέτρα διαθέτουν 10.406 φορολογούμενοι, ενώ 128 έχουν αεροσκάφη – ελικόπτερα.
-Οι φορολογούμενοι που δήλωσαν την πισίνα τους ανέρχονται σε 11.763.

Παπαδήμος και μετά τις εκλογές κύριοι σωτήρες;

Σενάρια για κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά τις εκλογές απεργάζονται κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, εφόσον βέβαια δεν επιτευχθεί στις κάλπες αυτοδυναμία, μια πιθανότητα η οποία εμφανίζεται ισχυρή.
Το σενάριο παραμονής του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και όποιων μικρότερων συμμετάσχουν, συζητείται πλέον όχι μόνο μεταξύ των δανειστών, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με το κύριο θέμα της Real News, είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στενοί συνεργάτες του δεν επιμένουν πλέον πως αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του θα έχει «έτοιμο το εισιτήριο για Βοστώνη», όπου βρίσκεται η επαγγελματική του βάση.
Η παραμονή του στην εξουσία συζητείται θετικά ακόμη και μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εργάζονται για την υπέρβαση στο πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι λίγοι άλλωστε, εκείνοι που συμφωνούν ότι σε ένα νέο κόμμα μέσω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο κ. Παπαδήμος θα ήταν ιδανικό πρόσωπο για τη θέση του αρχηγού.

(Έχει διαβαστεί 2 φορές, 2 επισκέψεις σήμερα)

Σε λαθρομετανάστες μετατρέπουν στο εξωτερικό τους Έλληνες

Ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης, που όμοιό του είχε να γνωρίσει η Ελλάδα από τη δεκαετία του '60, βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό.
Χιλιάδες Έλληνες φεύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τους φόρους, τα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και την ανεργία. Όμως, η φυγή δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλοί συμπατριώτες μας καταλήγουν σε ξενώνες με τους ντόπιους να τους αντιμετωπίζουν σαν λαθρομετανάστες.
Όπως αναφέρει σήμερα στο κύριο θέμα του το «Πρώτο Θέμα», μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες, περίπου 1000 Έλληνες έχουν φθάσει στην Αυστραλία με τουριστική βίζα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν μια δουλειά για να καταφέρουν να μείνουν στη χώρα. Όλοι τους έφυγαν κατά την περίοδο της μεγάλης πολιτικής αστάθειας, του προηγούμενου μήνα. Πολλοί ταξίδεψαν υπό καθεστώς πανικού, χωρίς να έχουν κάνει την παραμικρή προεργασία ή προετοιμασία.
Ο γραμματέας της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Κ.Μάρκου προειδοποιεί τους επίδοξους μετανάστες, ότι η υπόθεση «Αυστραλία» δεν είναι εύκολη. «Όσοι μεταναστεύουν θεωρούν ότι ερχόμενοι στην Αυστραλία, θα βρουν αμέσως δουλειά. Κάνουν λάθος. Η εύρεση εργασίας είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται πολύ ψάξιμο».
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει δώσει οδηγία στην πρεσβεία στην Αθήνα, να περιορίσει δραστικά την έκδοση βίζας για Έλληνες πολίτες, ιδίως για όσους δεν μπορούν να τεκμηριώσουν το λόγο του ταξιδιού τους.

Οι άνεργοι πληρώνουν το μάρμαρο για το χαράτσι..

Σωρηδόν απορρίπτονται οι αιτήσεις των ανέργων για να εξαιρεθούν από τον κεφαλικό φόρο επί των εισοδημάτων του 2010, αν έχουν κάνει έστω και ένα μεροκάματο το 2011.
Και όχι μόνο αυτό αλλά στην Ελλάδα, τη χώρα του παραλογισμού, θα κληθούν να τον πληρώσουν και με προσαύξηση, αγνοώντας πως έχει απέναντί της έναν άνεργο που αδυνατεί να....ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις!
Όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, ο νόμος δεν τους αναγνωρίζει ως ανέργους αν πριν από την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ είχαν έστω και ελάχιστο εισόδημα. Τα σχετικά απαντητικά σημειώματα με την απόρριψη της αίτησής τους για εξαίρεση από την εισφορά θα φτάσουν σωρηδόν στο προσεχές διάστημα κρύβοντας και την προσαύξηση που θα τους καταλογιστεί από τον Αύγουστο.
Έτσι η ερμηνευτική εγκύκλιος που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο προβλέπει ότι
• Για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού. Συνεπώς αν κάποιος εργάστηκε μέσα στο έτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εισφορά.
• Το γεγονός γίνεται ακόμα δυσμενέστερο, αφού για το ποσό της εισφοράς λογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης μέχρι την έκδοση της αρνητικής απάντησης. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει εισφορά με καπέλο.
Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011 στην Εφορία ζητώντας τη διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31.8.2011.
Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι από άλλα Ταμεία.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ο Γεννηματάς τα χώνει χοντρά για...τον Παπαδήμο

Περίεργες αντιφάσεις διαπιστώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς, μιλώντας στο «www.koutipandoras.gr» ως προς την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας στην κρισιμότερη περίοδο της νεότερης ιστορίας της.
Με ιδιαίτερα αιχμηρό λόγο και ερωτηματικά που προβληματίζουν λέει τα εξής:
«Πριν αποφασίσει κάποιος να ορίσει κάποιον πρωθυπουργό, θα πρέπει να αναρωτηθεί για τον πρότερο βίο του. Ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκε η επιλογή Παπαδήμου δεν ήταν πολύ ορθός. Προέκυψαν ερωτήματα που μένουν αναπάντητα: Ποιος τον κάλεσε τον κ. Παπαδήμο; Ποιος αποφάσισε ο κ. Παπαδήμος να γίνει πρωθυπουργός, όταν και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αντιταχθεί σ’ αυτή την επιλογή;
Γιατί δεν έβαλε όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Παπαδήμος. Γιατί εμφανίστηκε ως σωτήρας;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Γεννηματάς για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από το «μεσσία» κ. Παπαδήμο.
«Έρχεται στην Ελλάδα με τυμπανοκρουσίες ως μεσσίας. Τι τον νομιμοποίησε; Έχει χάρτινο φωτοστέφανο. Που το απέκτησε; Περίεργα πράγματα…», συνεχίζει να διερωτάται, καθώς θεωρεί τον Λουκά Παπαδήμο, «διακεκριμένο γραφειοκράτη που θα ανταποκριθεί σε συμβολαιογραφικό έργο. Ενδεχομένως να αναλάβει κάποιες πρόσθετες υποχρεώσεις για τις οποίες όμως αδυνατεί να διαπραγματευτεί. Ο κ. Παπαδήμος απλώς παρίσταται, απλώς φιλοξενείται. Ήταν λιγούρης να γίνει πρωθυπουργός».
Στην Ιταλία ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Μάριο Μόντι, μέλος της Τριμελούς Επιτροπής, όπως είναι και ο Λουκάς Παπαδήμος… «Δεν είμαι υπέρ των συνομοσιολογιών. Στην Ιταλία ο Μόντι έχει 20 χρόνια ενεργό ανάμειξη στην πολιτική της χώρας και είναι αποδεκτό μέλος στην ιταλική κοινωνία. Δεν είναι ουρανοκατέβατος. Δεν είναι γραφειοκράτης άχρωμος, άοσμος, άγευστος».

Λογαριασμοί με τέλος ακινήτων και σε... στάβλους!

Ακόμη και σε... στάβλους, κι ας εξαιρούνται από το νόμο τα κτίσματα με γεωργική και κτηνοτροφική χρήση, έχει επιβληθεί τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!
Ούτε οι αγρότες έμειναν έξω από το αλαλούμ με τους λανθασμένους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη, πολλοί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι πανελλαδικά, παραλαμβάνουν λογαριασμούς με ενσωματωμένο τέλος για αγροτικά κτίσματα, παρ' ότι ο νόμος τα εξαιρεί.
Έτσι, κτηνοτρόφος παρέλαβε λογαριασμό της ΔΕΗ για πτηνοτροφείο όπου του ζητείται να καταβάλει ως τέλος το ποσό των ... 26.558 ευρώ ! Σε άλλη περίπτωση, αγρότης έλαβε για κτίσμα που είναι δηλωμένο ως γεωργική αποθήκη για σιτηρά, λογαριασμό ΔΕΗ με τέλος 3.240 ευρώ.
Κατά τον κ. Ροντούλη, όλοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί όταν απευθύνονται στη ΔΕΗ, δείχνοντάς της το άρθρο που νόμου βάσει του οποίου «τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση, δεν υπόκεινται στο ειδικό τέλος», εισπράττουν την απάντηση «πληρώστε τώρα και στη συνέχεια θα σας επιστραφούν τα χρήματα». Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός καλεί τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τους Δήμους να αντιμετωπίσουν το θέμα, (π.χ. μέσω της έκδοσης ενός πιστοποιητικού ότι το κτίσμα αφορά αγροτική χρήση), ώστε να μην αποστέλλονται σε παραγωγούς τέτοιοι λογαριασμοί.

Προτάσεις Σαμαρά για το μέλλον του τουιρσμού

Τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του Τουρισμού ανάπτυξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011, στις 12:30, στο εκθεσιακό κέντρο Expo Metropolitan, HALL 1, στον χώρο του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού ενώ ζήτησε την μείωση του ΦΠΑ στο 4,5% και την πλήρη άρση του καμποτάζ. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από τις θετικές επιδόσεις του 2011 που οφείλονται στη διεθνή συγκυρία. Δεν πρέπει να παραμείνουμε σε ευκαιριακή αντιμετώπιση της τουριστικής Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σαμαράς. Χρειάζεται νέος στρατηγικός σχεδιασμός, με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, στόχους και συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησης.
Τα μέτρα προτεραιότητες που θα υλοποιήσουν άμεσα αυτό τον μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό συνοψίζονται στον εξής «δεκάλογο»:
1. Συγκρότηση ξεκάθαρα αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού για την θεσμική του εκπροσώπηση. Και μάλιστα δίπλα και υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.
2. Σύσταση εταιρίας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές Τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
4. Προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, σε 4,5% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου.
5. Πλήρης άρση του καμποτάζ.
6. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και την δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.
7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
8. Εκπόνηση νέας Στρατηγικής Αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.
9. 'Αμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
10. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.
Αποδοκιμασίες σε Χρυσοχοΐδη
Σφοδρή ήταν η αντίδραση των ξενοδόχων όσο βρισκόταν στο βήμα ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ η αγανάκτησή τους κορυφώθηκε όταν αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, χρειάστηκε να παρέμβει ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης για να κατευνάσει τους εξαγριωμένους ξενοδόχους. Όταν ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του, το λόγο πήρε ο κ. Τσακίρης, ο οποίος επισήμανε "Λυπάμαι, λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί είμαστε ο κλάδος της φιλοξενίας", για να συμπληρώσει σε έντονο ύφος "Αλλά υπάρχει αγανάκτιση, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος".

ΗΛΕΙΑ: Απανωτά τα περιστατικά κλοπών στις λαϊκές αγορές

"Μακριά χέρια» απλώθηκαν αθόρυβα στις λαϊκές αγορές του Κάμπου της Ηλείας, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μέσα στις δύο αυτές ημέρες σε Γαστούνη και Ανδραβίδα το
αστυνομικό δελτίο κατέγραψε δύο διαφορετικά περιστατικά, «πορτοφολάδων».
Το πρώτο συνέβη στην Γαστούνη την Πέμπτη το πρωί. Εκεί την ώρα της λαϊκής μια πενταμελής ομάδα γυναικών πιθανόν ΡΟΜΑ, ηλικίας από 15 έως 25 ετών πλησίασαν έναν 65χρονο άντρα και κατάφεραν να του αποσπάσουν από την τσέπη του, το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ !!! Η «ομάδα» μέσα στον συνωστισμό κατάφερε να κάνει αθόρυβα της δουλειά της και να αποσπάσει το διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό.
Αθόρυβα όμως έδρασε και ένας πορτοφολάς στην λαϊκή αγορά της Ανδραβίδας το πρωί της Παρασκευής. Κατάφερε να πάρει μέσα από την τσάντα μιας 74χρονης, το πορτοφόλι της το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 120 ευρώ και την αστυνομική της ταυτότητα.

Αντιδρούν οι δήμοι στον περιορισμό προϋπολογισμού στα 2,4 δισ.

ΜE την προηγούμενη συνάντηση της Πέμπτης να καταλήγει σε αδιέξοδο, καθώς διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης συνέχισε χθες το απόγευμα τις επαφές του με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Eνωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που είχε ως θέμα τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2012.
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για κονδύλια της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ για το 2012 για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς μόλις πριν από έξι μήνες σε επαφές τους με τις τότε πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών υποστηρίζουν πως είχαν καταλήξει σε συμφωνία αναγνωρίζοντας πως το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων είναι 3,8 δισ. ευρώ και ότι κάτω από αυτό οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι αν ο προϋπολογισμός 2012 ψηφιστεί στην ολομέλεια ως έχει, οι δήμοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού και βασικών λειτουργικών αναγκών, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η τοπική αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.
Ο κ. Σαχινίδης αναγνώρισε τις ανάγκες των δήμων και τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο ξεκαθάρισε πως υπό τις υφιστάμενες συνθήκες οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (KAΠ) των ΟΤΑ δεν μπορούν να αυξηθούν.

Στρατόπεδο & Ολυμπία στην ατζέντα Νίκα με υπουργούς

Σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου, θα έχει το προσεχές διάστημα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά
, προγραμματίζεται κατ’ αρχάς συνάντηση με το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλο για το θέμα του στρατοπέδου: «Για τη Δημοτική Αρχή το θέμα του στρατοπέδου δεν έχει κλείσει. Ευτυχώς δεν έχει κλείσει και τυπικά, αφού ακόμα φρουρείται. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι φίλος της Καλαμάτας, είναι ο υπουργός που μας παραχώρησε τα κτήρια του πρώην Νοσοκομείου Καλαμάτας και για 99 χρόνια αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Αυτό δεν το ξεχνάμε.
Πέρα από τα συναισθήματα, αυτή η αστήρικτη απόφαση Μπεγλίτη πρέπει να λάβει ένα τέλος. Προσωπικά, η πόλη, αλλά και η Μεσσηνία προσδοκούμε από το νέο υπουργό το αυτονόητο».
Συνάντηση θα έχει ο κ. Νίκας σύμφωνα με το 'Θ' και με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην τύχη της Ολυμπίας Οδού: «Για εμάς είναι μείζον ζήτημα, όπως και του περιμετρικού της Καλαμάτας, αλλά θεωρώ ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Παράλληλα θα συναντηθώ με τον υφυπουργό του υπουργείου Υγείας για θέματα που αφορούν στην παραχώρηση ποδηλάτων στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και την ένταξη της πόλης σε πρόγραμμα για τις κακοποιημένες γυναίκες"

Περιμένουν τον Ολυμπιακό στην Τρίπολη

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του Αστέρα για τον αγώνα της Κυριακής με τον Ολυμπιακό στην Τρίπολη και ο προπονητής του Αστέρα Σάκης Τσιώλης έδωσε χθες ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα τακτικής που θα ακολουθήσει την Κυριακή.
Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Φρανκού, Αρσενίεβιτς, Κερ, Σέσμα, ενώ συνέχισαν το πρόγραμμα της μετεγχειρητικής αποκατάστασής τους οι Σολάκης, Ρούμπιλ και Ορόθκο.
Σήμερα το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία του Αστέρα και αμέσως μετά ο Σάκης Τσιώλης θα ανακοινώσει την αποστολή για τον Κυριακάτικο αγώνα.
Ο αγώνας θα αρχίσει στις 7.30 μ.μ. και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τη NOVA 2.

Πράσινο φως πήρε ο Περιμετρικός Δακτύλιος της Καλαμάτας

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που αφορά στην κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υποδομών: «Σας αποστέλλουμε το 2ον εγκεκριμένο διορθωτικό κτηματολόγιο του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Καλαμάτα στο τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα για την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας από χ.θ 29+100 στη Γ.Ε. 29Ν».
Eικάζεται ότι τελικά δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή του Περιμετρικού Δακτυλίου Καλαμάτας, που είναι το μεγαλύτερο έργο για το Δήμο και την πόλη της Καλαμάτας που κατασκευάσθηκε ποτέ.
Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 120.000.000 €, για τις απαλλοτριώσεις έχουν παρακατατεθεί 23.000.000€ και πολύ σύντομα αρχίζει η κατασκευή της Γέφυρας του Νέδοντα.
Στο μεταξύ, στις 5/12 στο Εφετείο Καλαμάτας, εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης προσδιορισμού του ύψους των απαλλοτριώσεων.

Η εκδρομή Σημίτη, Γιαννίτση, Κωνσταντόπουλου…στη Νέδα

Το apospasma αποκαλύπτει σήμερα πως «κλείστηκε» η ένταξη του Τάσου Γιαννίτση στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Λίγο καιρό, λοιπόν, πριν την συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για την πρωθυπουργοποίηση του Λουκά Παπαδήμου, το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ κυριαρχούσε στις συζητήσεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι, οι φίλοι του, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Σημίτης του πρότειναν πρόσωπα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε μια τέτοια περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός είχε προτείνει τον παλίο του φίλο και συνεργάτη Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το κομβικό υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή κλείδωσε στις 28 Οκτωβρίου στην Μεσσήνη.
Τότε, ο κ. Σημίτης εξέδραμε με την σύζυγό του και παρέα τους κ.κ. Γιαννίτση και Νίκο Κωνσταντόπουλο στην Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Αρχαία Μεσσήνη. Εκεί πρότεινε στον πρώην πρόεδρο των ΕΛΠΕ την ένταξή του στο υπουργικό συμβούλιο σε μια πιθανή κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο Τάσος Γιαννίτσης αφού το σκέφθηκε είπε το τελικό ΟΚ, κάτι που μεταφέρθηκε εν συνεχεία τον Λουκά Παπαδήμο.
Κατα τ’ άλλα η εκσυγχρονιστική παρέα απόλαυσε τους καταρράκτες της Νέδας, ενώ γεύθηκε μεσσηνιακά εδέσματα στην ταβέρνα στέκι του Κ.Σημίτη με το όνομα «Νέδα» τα Πλατάνια.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

H Ευρώπη σε κρίση: Ντόμινο χρεών και ύφεσης

Σε εκτενέστατο δημοσίευμά του το BBC προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του χρέους, παραθέτοντας στοιχεία για το ποια χώρα χρωστάει που και τι. Δείτε αναλυτικά τα χρέη της ευρωζώνης
Ειδικό ένθετο στην ιστοσελίδα του BBC προσπαθεί να αποσαφηνίσει βασικά ζητήματα ώστε να τα κατανοήσει ο πολίτης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητος.
Στα γραφήματα που ακολουθούν έχουν τοποθετηθεί οι "βασικοί παίκτες" της Ευρωζώνης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας- Η.Π.Α, Ιαπωνία-. Μέσα από "βέλη" παρατηρούμε σε ποιας χώρας τις τράπεζες οφείλει το κάθε κράτος.
Τα βέλη βάσει πάχους καθορίζουν το μέγεθος της οφειλής και κατευθύνονται από τον οφειλέτη προς τον πιστωτή. Το χρώμα κάθε χώρας υποδηλώνει το σε πόσο κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η κάθε οικονομία. Τέλος το γράφημα είναι δομημένο βάσει των στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Το γραφήματα είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε την δίνη της κρίσης. Πρώτα Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και πλέον η Ιταλία, αντιμετωπίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο της χρεωκοπίας. Καθώς οι δανεισμοί των χωρών γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, καμία «δύσκολη οικονομική κατάσταση» δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι λοιπόν ποιος χρωστάει σε ποιόν;...
Ελλάδα
ΑΕΠ: 0,2 τρισ. ευρώ
Χρέος: 0,4 τρις. ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 38.073 ευρώ
Η Ελλάδα είναι βαρέως χρεωμένη στις χώρες της Ευρωζώνης, και είναι μία από τις τρεις άλλες χώρες που έλαβαν πακέτα βοήθειας. Αν και η ελληνική οικονομία είναι μικρή και υπάρχει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας ίσως να μην δημιουργούσε προβλήματα καθώς θα απορροφάται από την ίδια την Ευρωζώνη, ωστόσο η Ευρώπη φοβάται πιθανή «επιδημία» και οικονομική καταστροφή της ευρωζώνης μέσω της μετάδοσης του προβλήματος σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία
Ιρλανδία
ΑΕΠ: 0,7 τρισ.ευρώ
Χρέος: 1,7 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 391.000 ευρώ
Και η Ιρλανδία έχει λάβει πακέτο βοήθειας. Έχει συστήσει μέτρα λιτότητος, και η οικονομία της από πρόσφατα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Μετά το 2008 έπεσε σε βαθιά ύφεση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Αν και μικρή χώρα, έχει έναν μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ιρλανδίας.
ΙΤΑΛΙΑ -ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ
ΑΕΠ: 1,2 τρισ.ευρώ
Χρέος: 2 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 32.875 ευρώ
Η Ιταλία έχει συσσωρευμένο χρέος αλλά είναι μία σχετικά πλούσια χώρα συγκρινόμενη με την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Ωστόσο υπάρχουν φοβίες σχετικά με την ηγεσία της Ιταλίας, και φόβοι πως το χρέος της θα μεγαλώσει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο η οικονομία της μπορεί να αντέξει. Πιο εκτεθειμένη χώρα στο χρέος της Ιταλίας είναι η Γαλλία.
Πορτογαλία
ΑΕΠ: 0,2 τρισ.ευρώ
Χρέος: 0,4 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 38.081 ευρώ
Η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα που έλαβε πακέτα βοήθειας, και βρίσκεται μέχρι αυτήν την στιγμή (Ιούνιος 2011) σε βαθιά ύφεση. Και αυτή έχει αρχίσει να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, και έχει δρομολογήσει ιδιωτικοποιήσεις

Το Google Street View στα Φιλιατρά!

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ και με αποδείξεις η πληροφορία που είχαμε και δημοσιεύτηκε μετά από αναφορά αναγνώστη στο filiatranews για την παρουσία του Google Street View στην περιοχή της Τριφυίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Την εμφάνιση του έκανε σήμερα το μεσημέρι στις 12:15 στα Φιλιατρά το αυτοκίνητο της Google που χαρτογραφεί τους δρόμους (Google Street View).
Το Google Street View κατέβηκε από την οδό δεκατεσσάρων προς το Λιμενάρι και ξαναανέβηκε περνώντας ξανά μπροστά από την ΕΑΣ Μεσσηνίας στα Φιλιατρά και έστριψε δεξιά προς την έξοδο των Φιλιατρών μέσω της οδού δεκατεσσάρων.Δεν μπορούμε να ξέρουμε από ποιες οδούς πέρασε αλλά άνθρωπός μας που έτυχε να είναι στη συμβολή της . Πάντως να τονίσουμε ότι το περίφημο αυτοκίνητο πέρασε νωρίτερα από την περιοχή Κυπαρισσίας χωρίς όμως να προβεί σε ολοκληρωμένη καταγραφή κάτι που θα συμβεί σε επόμενη στάση του.

Εντατικά μαθήματα» από την ΕΕ στους περιφερειάρχες

Στις Βρυξέλλες θα βρεθούν από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου οι περιφερειάρχες και οι γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τα κοινοτικά προγράμματα για τις νέες διευρυμένες αυτοδιοικήσεις.
Ειδικότερα, εκτός από την ενημέρωση για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περιφερειάρχες και γενικοί γραμματείς, θα λάβουν «εντατικά μαθήματα» σχετικά με θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-13 όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013, που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές συναντήσεις με τους Επιτρόπους Όλι Ρεν (Οικονομική Πολιτική), Γιοχάνες Χαν (Περιφερειακή Πολιτική), Μαρία Δαμανάκη (Θαλάσσια Πολιτική, Αλιεία).
Επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθούν με τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων Μάρτιν Σούλτς (Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Ζοζέφ Ντόλ(Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Γκι Φερχόφστατ (Ομάδα Φιλελευθέρων) καθώς και με Ευρωβουλευτές, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ.
Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του κύκλου των ενημερωτικών επαφών πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη.