Pages

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση του πολιτικού συστήματος δε πρέπει να μεταφερθεί σε κρίση δημοκρατίας

Για αυτό το λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να έχει αυτή το λόγο και τη πρόταση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει καθορισμένα όρια δράσης.
Και η αδυναμία διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ των εσωτερικών του αντιφάσεων και προβλημάτων δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης της χώρας.
Τα ραβασάκια και οι επιστολές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Γ. Παπανδρέου αλλά και οι θεατρινισμοί του Γ. Καρατζαφέρη στήνουν ένα εξαιρετικό έργο πρώτης προβολής, υποψήφιο για το φεστιβάλ των Καννών.
Για να έχει όμως αυτή η ταινία happy end, το σενάριο αυτής της μεταβατικής-επιχειρησιακής κυβέρνησης, πρέπει να έχει το κατάλληλο τέλος: Την προγραμματισμένη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός.
Ο Μάγειρας άλλαξε. Η συνταγή;
Ως πρωθυπουργός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδας, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει οδυνηρά μέτρα μείωσης του ελλείμματος, εν μέσω γενικής αντίδρασης απέναντι στους ήδη υψηλούς φόρους και στις περικοπές δαπανών, και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Ευρωπαίων ηγετών.
Tο βασικό του καθήκον θα είναι να εφαρμόσει το τελευταίο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους €130 δις. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες επενδυτές, ένα μέτρο για το οποίο ο ίδιος είχε αντιρρήσεις στο παρελθόν. Εκεί θα γίνει αντιληπτό αν και κατά πόσον η επιτυχημένη του θητεία ως τραπεζίτη, τον καθιστά και αποτελεσματικό στην άσκηση οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Εξάλλου όπως και ο ίδιος δήλωσε "πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση..."
Οι προβλέψεις της Κομισιόν.
Το χρέος της χώρας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 162,8% του ΑΕΠ το 2011, στο 198,3% του ΑΕΠ το 2012 και στο 198,5% το 2013. Όλα αυτά βεβαίως εάν ΔΕΝ εφαρμοσθεί η τελευταία συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.Η Κομισιόν προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ύφεση έως το 2013. Συγκεκριμένα η ελληνική οικονομία θα υποχωρήσει με ρυθμό 5,5% το 2011 και κατά 2,8% το 2012. Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπεται για το 2013, έστω με ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 0,7%.Η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά τα επόμενα χρόνια φτάνοντας το 18,4% το 2012 και το 2013 από 16,6% το 2011.Για τον πληθωρισμό οι προβλέψεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι θα υποχωρήσει από 4,7% το 2010 στο 3% το 2011 και περαιτέρω στο 0,8% το 2012 και το 2013.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 7% το 2012 και στο 6,8% το 2013. Για το 2011 δε λέει τίποτε αλλά όλοι προβλέπουν ότι μπορεί να είναι από 8,9% μέχρι και… κοντά στο 10%. Ελπίζουμε ο νέος πρωθυπουργός να μην υποστηρίξει πως...παρέλαβε καμμένη γη!!
του Βασίλη ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου