Τη….φαεινή ιδέα του κ.Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, την πληρώνει ακριβά η Ελλάδα! Τα πολιτικά κόμματα αρχίζουν να οργανώνουν τις στρατηγικές τους για τις επερχόμενες εκλογές.
Ενώ στο ΠΑΣΟΚ παίζονται παιχνίδια εξουσίας και αποδυνάμωσης της μεταβατικής κυβέρνησης και στη Ν.Δ. πελαγώνουν για το… τι χαρτί θα υπογράψει ο Σαμαράς (ή όχι), ΔΝΤ και Γερμανία ετοιμάζονται να μας δώσουν τη χαριστική βολή.
Αυτήν τη στιγμή γίνεται μάχη ακόμα και για το εάν θα μας δοθεί η έκτη δόση σύντομα ή εάν το ΔΝΤ θα τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, ως «τιμωρία» για τις καθυστερήσεις που έφερε το δημοψήφισμα.
Μια στάση πληρωμών είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν στην ελληνική πολιτική ηγεσία ότι «they mean business».
Παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται επισήμως, η τρόικα θεωρεί ότι τα πολιτικά κόμματα δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου – το καθένα για τους δικούς του λόγους -και έτσι μέχρι τις εκλογές λίγα πράγματα θα γίνουν από μέτρα και μεταρρυθμίσεις, δηλαδή η χώρα θα «παγώσει» μέχρι να γίνουν εκλογές και το «πάγωμα» μπορεί να συνεχιστεί εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος.
Σκληρή στάση
Οι τεχνοκρατικές συζητήσεις δίνουν και παίρνουν σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο. Τώρα η Ελλάδα έχει μοναδικό σύμμαχο για την εκταμίευση της έκτης δόσης τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, που επιμένει ότι τα 8 δισ. πρέπει να δοθούν έως το τέλος Νοεμβρίου. Έχει επανειλημμένως πει στους ομολόγους του να μην υποτιμούν την κοινωνία της Ελλάδας, που «βράζει» και μπορεί να ξεσηκωθεί εάν πιεστεί περισσότερο προκαλώντας κοινωνικό ντόμινο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Από την άλλη, όμως, η Λαγκάρντ υιοθετεί αδικαιολόγητα σκληρή στάση προς την Ελλάδα.
Όπως έχει διαβιβάσει στον Παπαδήμο, δεν βιάζεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.
Τυπικά το Ταμείο έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εκταμίευση εάν δεν διασφαλιστούν πρώτα το νέο δάνειο και η χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις προσέφεραν «πάτημα». Με άλλα λόγια, ακόμη και οι έγγραφες δεσμεύσεις να δίνονταν από όλους – και τον Σαμαρά -, το ΔΝΤ πάλι έχει δικαιολογία να καθυστερήσει τις αποφάσεις. Το ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι πίσω από τη σκληρή στάση της Ουάσιγκτον οχυρώνεται και η Μέρκελ. Υπάρχει δηλαδή μια άτυπη συμμαχία μεταξύ των δύο, που διαμορφώθηκε μετά τη σύνοδο των G20 στις Κάννες.
Ακόμα και οι ψυχραιμότεροι, που θεωρούν ότι με κάποιον τρόπο η έκτη δόση θα δοθεί, εκφράζουν αμφιβολίες για το τι θα γίνει από τον Ιανουάριο και μετά, καθώς το Βερολίνο μιλάει πλέον ξεκάθαρα για αλλαγή των Συνθηκών ώστε να επιτρέπεται η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη και η δημιουργία δύο ταχυτήτων.
Στο θολό κλίμα συμβάλλουν και οι κινήσεις των πολιτικών στην Ελλάδα.
Η άρνηση Σαμαρά να υπογράψει, εκλαμβάνεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης.
Οι υπόγειες κινήσεις Βενιζέλου για τη διαδοχή και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει μέσω κοινοποιήσεων επιστολών εντός και εκτός Ελλάδας ως προσπάθειες καπελώματος του Παπαδήμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου