Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου μίλησε με θετικά λόγια για το πρόγραμμα ευχαριστώντας τον κ. Τζουμάνη ως υπέυθυνο του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα αλλά και την διαχρονική αξία που προσδίδει στη γεωργικη΄πρακτική ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος. Στα συμπεράσματα του ταξιδιού τόνισε ότι 'οι Ισπανοί έχουν καλύτερη τεχνική υποστήριξη και ολοκληρωμένη διαχείριση αλλά δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από τους Τριφύλιους αφού δεν είδαμε κάτι διαφορετικό σε επίπεδο καλλιέργειας και στρεμματικών αποδόσεων θεωρώντας ότι θα ήταν προηγμένοι σε αυτό το τομέα δεδομένου ότι επικρατούν καλές εδαφολογικές συνθήκες μετατρέποντας μια έρημο σε παραγωγική ζώνη αλλά από εκει και πέρα οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές για μεγάλη παραγωγή' για να προσθέσει ότι "το μόνο θετικό που έχουν στην Αλμερία είναι η συμπίεση του κόστους και η συνεταιριστική συνείδηση η οποία εκπροέυεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο από τις εταιρείες που ασχολούνται με νεά υβρίδια, το κύριο προιόν που είδαμε στη περιοχή ήταν η ντομάτα και λιγότερο τα κηπευτικά". Εξήρε το θέμα της τεχνογνωσίας που διαθέτει η Τριφυλία ενώ αποσαφήνισε ότι οι Ισπανοί υπερτερούν στον όγκο παραγωγής εξάγοντας το 80% στο εξωτερικό και το δεύτερο ότι στηρίζονται στους συνεταιρισμούς έχοντας ρευστότητα και επομένως δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση ώστε να την εξάγουν". Αντιστρόφως ανάλογα όπως εκτίμησε είναι τα ποσοστά στο τόπο μας λέγοντας ότι οι Ισπανοί έχουν μικρότερα ποσοστά κέρδους και διαφορετικές συνθήκες εργασίας. Θεώρησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων αγροτών είναι τα αυξημένα αγροτικά εφόδια και η απουσία κεντρικης εθνικής στρατηγικής για τα αγροτικά προιόντα χωρίς στη πράξη το Κράτος να βοηθάει τον πρωτογενή τομέα.
ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Η ΑΛΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ....
Ο Γραμματέας Ηλίας Μπαντουβάς εκτίμησε ότι "η Αλμερία ήταν ένα εγχχείρημα το οποίο πέτυχε συνολικά με προγραμματισμό απο το Κράτος σε μια περιοχή όπως η Τριφυλία με 70.000 στρέμματα αλλάζοντας την έρημο σε ένα κέντρο κηπευτικών που είναι ικανό να θρέψει μεγάλο μέρος της Ευρώπης" για να συμπληρώσει ότι "επικρατεί ξηροθερμικό κλίμα και άρα δεν υπάρχουν μηκυτολογικά προβλήματα και επομένως το κλίμα είναι ιδανικό για θερμοκήπια με το δεύτερο θετικό να είναι ότι βρίσκεται κοντά στις αγορές ενώ το κόστος υλοποίησης είναι συμπιεσμένο λόγω των συνεταιρσμών κατά 40%-50% σε σχέση με την Ελλάδα". Εξήγησε ότι "οι Ισπανοί εφαρμόζουν ολοκληρωμένη διαχείριση που η Τριφυλία γνώριζε χρόνια πριν ενώ είναι αλήθεια ότι σε τεχνογνωσία προσπαθούν να υπερτερούν λόγω των εταιρειών που πληρώνουν σχεδόν τα πάντα σε επαφή με τους συνεταιρισμούς".
Ο κ. Μπαντουβάς είπε ότι "εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό εμφανίζει μηδενική απορροφητικότητα και δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στον Ελληνα φορολογούμενο προερχόμενο από την Ε.Ε. και επομένως η πολιτεία οφείλει να σκυψει με ενδιαφέρον στην απορρόφηση προγραμμάτων" ενώ ανέλυσε ποσοτικά στοιχεία όπως την προώθηση του 80% της παραγωγής από την Αλμερία να προωθείται στην κεντρική ευρώπη μέσω 2 συνεταιρισμών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ενώ διαθέτουν συνεταιρσιτική τράπεζα η οποία εφαρμόζει νέα επιστημονικά πειράματα σε συγκεκριμένες εκτάσεις για να προσεγγίσουν τις νέες τάσεις της αγοράς, ενώ η Πολιτικοί δεν μετέχουν στην χειραφέτηση του αγροτικού κινήματος. Είδαμε όπως είπε ότι σε 80.000 στρέμματα υπήρξε ολοκληρωμένη διαχείριση ανακύκλωσης πλαστικών θερμοκηπίων με ιδανικές συνθήκες επεξεργασίας λέγοντας ότι "στο τομέα αυτό η περιοχή μας υστερεί αλλά στην ΑΛμερία το μεγαλο μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός".
Κατέληξε λέγοντας ότι "Το 90% των παραγωγών που εξάγει θα συνεργαστεί με ένα συνεταιρισμό ή με μια εταιρεία που θα προμηθευτεί και θα πουλήσει τα πάντα αφαιρώντας όλα τα έξοδα και η τιμή που απολαμβάνει είναι η ίδια με την Ελλάδα οπότε βλέπουμε ότι ο τεράστιος όγκος παραγωγής με τεράστιους συνεταιρισμούς δεν κατάφεραν τελικά να αυξήσουν την τιμή στον παραγωγό" ενώ υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είναι τυχερή με τον πολυτεμαχισμό του κλήρου και αν καταφέρουμε να έχουμε πολυαπασχόληση με διαφορετικές μορφές αγροτουρισμού, αλλά πρέπει να ενδυναμώσουμε τις λαικές και κεντρικές λαχαναγορές αλλα΄και συλλογική προσπάθεια στην εγχώρια αγορά ώστε να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με τον πρωτογενή τομέα". Τελικά τέθηκαν θέματα συλλογικών συνεταιρισμών στο πνέυμα συμπίεσης κόστους και διαχείρισης των προιόντων μας.
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου