Ελληνική τράπεζα επενδύσεων στα πρότυπα της KfW δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη γερμανική κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει τις διαδικασίες του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, που όχι μόνο θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις, αλλά θα παρέχει και εγγυήσεις.
Το εγχείρημα από την ελληνική πλευρά συντονίζουν η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ και ο κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, Καθηγητής τους Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την γενικότερη εποπτεία έχει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η γερμανική κρατική τράπεζα, KfW, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοηθούν την Ελλάδα στην ίδρυση της τράπεζας επενδύσεων, με τελικό στόχο να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, για όσο χρόνο η χώρα θα απέχει από τις χρηματαγορές.
Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ίδρυση της τράπεζας δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, από τη στιγμή που δημοσιευθεί στο φύλο της εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η απόφαση για τη δέσμευση των αδιάθετων χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ως ιδρυτικού κεφαλαίου του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν άμεσα.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησαν στην απόφαση να δεσμευθούν κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ στο χρηματοδοτικό μηχανισμό, τα οποία εν συνέχεια θα δοθούν είτε απευθείας ως δάνεια, είτε ως εγγυήσεις, με στόχο να μοχλευτούν για να στηρίξουν με ρευστότητα 3 δισ. ευρώ έργα υποδομών και επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιοχάνες Χαν, και του επικεφαλής της Taskforce για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράϊχενμπαχ, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς σε ένα νέο ξεχωριστό ταμείο των κεφαλαίων, που δεν έχουν αντληθεί από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στις υπερχρεωμένες χώρες.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν απορροφούν τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων, γιατί δεν μπορούν να βρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να μην επιστρέφονται, αλλά να κατευθύνονται σε ένα νέο ταμείο αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα εξυπηρετεί μόνο τις χώρες που έχουν εισαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου