Pages

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2011

Το 2011 ήταν μια χρονιά γεμάτη ειδήσεις και στιγμές που μας σημάδεψαν, μας εξόργισαν, μας έκαναν να δακρύσουμε και να προβληματιστούμε.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ
Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Μαϊου όταν οι αγανακτισμένοι πολίτες της Αθήνας έδωσαν για πρώτη φορά ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 5 Ιουνίου όπου χιλιάδες πολίτες μουτζώνοντας και κρατώντας άδειες κατσαρόλες διαδήλωσαν ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας. Το κίνημα που άνθισε την άνοιξη μαράθηκε το καλοκαίρι όταν οι «αγανακτισμένοι» πήγαν διακοπές και δεν επέστρεψαν ποτέ στις πλατείες.
ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για πρώτη φορά στα χρονικά, ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας κινητοποίησεων των πολιτών οι οποίοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική λιτότητας αποδοκιμάζοντας το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το χώρο της παρέλασης. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε το περιστατικό ενώ ακολούθησαν σφοδρές αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων για το πρωτοφανές περιστατικό.
ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ 44ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΨΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ
Το έγκλημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Μαϊου, όταν ο Μανώλης Καντάρης κατευθυνόμενος προς το αυτοκίνητό του με το οποίο θα μετέφερε την ετοιμόγεννη γυναίκα του στο μαιευτήριο δέχθηκε επίθεση από 2 Αφγανούς οι οποίοι λίγες μέρες αργότερα ομολόγησαν το έγκλημα και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Το σπαραχτικό ξέσπασμα της μάνας του Μανώλη στο Newsit έκανε ακόμη και τις πέτρες να ραγίσουν ενώ για πολλές μέρες το σημείο που έπεσε νεκρός ο 44χρονος στην οδό Ηπείρου έγινε τόπος προσκυνήματος και διαμαρτύριας.
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ – ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣ
Το βράδυ της Τρίτης 1 Μαρτίου η αστυνομία ξεκινά από το Μενίδι να καταδιώκει επικίνδυνους κακοποιούς οι οποίοι νωρίτερα ειχαν κλέψει περίπτερο. Στην περιοχή του Ρέντη τους στριμώχνουν και οι σφαίρες από τα καλάσνικοφ των ληστών – δολοφόνων πέφτουν σαν βροχή. Πέφτουν νεκρά 2 παλλικάρια της ομάδας ΔΙΑΣ, ο 23χρονος Ιωάννης Ευαγγελινέλης και ο 22χρονος Γεώργιος Σκυλογιάννης.
Η χαροκαμένη μάνα του Ιωάννη Ευαγγελινέλη ζητά μέσω του Newsit απονομή δικαιοσύνης ενώ στο σημείο του μακελειού συρρέουν μαζικά πολίτες για αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες αστυνομικούς.
ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΩΝ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ
Πάγωσε όλη η Ελλάδα όταν στο Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου συνελήφθη επ΄αυτοφώρω να ασελγεί σε βάρος ανήλικων αγοριών ο καθηγήτης – προπονητής Νικόλαος Σειραγάκης στα δίχτυα του οποίου έπεσαν περισσότερα από 80 παιδιά. Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί συλαμβάνουν έναν ακόμη καθηγητή παιδεραστή, αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο. Ο 50χρονος γυμναστής που σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν φίλος με τον Σειραγάκη έβαλε τέλος στη ζωή του μια μέρα μετά.
Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΠΟΛΕΠΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Η άρνηση των κατοίκων της Κερατέας να δεχτούν ΧΥΤΑ στην περιοχή τους είχε σαν αποκορύφωμα την επέμβαση των ΜΑΤ στις 14 Απριλίου όπου έγινε εκταταμένη χρήση χημικών. Οι κάτοικοι ανταπάντησαν ανοίγοντας τάφρους στη λεωφόρο Λαυρίου ενώ για το θέμα παρενέβη και εισαγγελέας. Αποτέλεσμα; Ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ που ακόμη δεν έχει οδηγήσει πουθενά.
ΕΣΦΑΞΑΝ 3ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το ημερολόγιο έγραφε 29 Νοεμβρίου όταν στις όχθες του ποταμόυ Πάμισου στην Καλαμάτα βρέθηκε σφαγμένο ένα 3χρονο αγγελούδι δίπλα στον δολοφονημένο πατέρα του, αλβανικής καταγωγής. Στις 23 Δεκεμβρίου εξιχνιάστηκε το έγκλημα και ο δολοφόνος ομολόγησε κυνικά οτι εκτελούσε συμβόλαιο θανάτου καθώς ο δολοφονημένος αλβανός ήταν μπλεγμένος σε κύκλωμα ναρκωτικών ενώ για την υπόθεση συνελήφθησαν και άλλα άτομα.
Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΛΕΙΑ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ
Ηταν Κυριακή 2 Οκτωβρίου όταν ένας ληστής υποδυόμενος τον εργάτη μπήκε στο κατάστημα της Alpha Bank στο αεροδρόμιο, κλείδωσε τους υπαλλήλους, απέσπασε 1 εκατομμύριο ευρώ και έφυγε σαν κύριος με ταξί. Λίγες μέρες αργότερα ο ληστής συνελήφθη και αποκαλύφθηκε οτι ήταν ο γιος του υπεύθυνου ασφαλείας της τράπεζας ο οποίος ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΥΠΑΤΙΑ
Ο κυκεώνας των περίπου 250 μεταναστών που ζητούν άσυλο ξεκινά όταν ταξιδεύουν στις 24 Ιανουαρίου από την Κρήτη και φτάνοντας στην Αθήνα καταλαμβάνουν την Νομική απο την οποία αποχωρούν 4 μέρες αργότερα για να μεταφερθούν στο μέγαρο της Υπατίας. Εκεί θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων, πολλοί θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία υποσιτισμένοι και μετά από 44 μέρες απεργίας θα αποχωρήσουν για την Κρήτη έχοντας κερδίσει εξάμηνο άσυλο.
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 21ΧΡΟΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Εκλαψε όλη η Ελλάδα για την 21χρονη φοιτήτρια Ανδριάνα Γαρδικιώτη από την Κέρκυρα που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη κοντά στη λίμνη της Καστοριάς το πρωί του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου. Δράστης του στυγερού εγκλήματος ο 35χρονος σύντροφός της ο οποίος αφού ομολόγησε οτι η ζήλια του θόλωσε το μυαλό οδηγήθηκε στις φυλακές Γρεβενών.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
Προπαραμονή Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβριου το συμβούλιο Εφετών κρίνει πως ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να προφυλακιστεί για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που συγκλόνισε τη χώρα. Ακολουθεί πενθήμερο θρίλερ για το πότε η υγεια του μοναχού θα επιτρέψει να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης. Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου αναχωρεί από το Άγιο Ορος για την ΓΑΔΑ όπου διανυκτέρευσε και το πρωί της Τετάρτης οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. «Υπερβολική η προφυλάκισή μου» λέει ο ίδιος μέσω των δικηγόρων του στο Newsit. Στο πλευρό του μοναχού βρέθηκαν πιστοί και ρασοφόροι ενώ ξέσπασε και ιερός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας.

Παρελθόν η πίστωση για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

Στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που αποφάσισε για τις 2 και 3 Ιανουαρίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συμμετέχουν και οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας, ενώ αναστέλλουν και την πίστωση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Γενάρη 2012. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους στο φαρμακοποιό και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, «μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του υπουργού Εργασίας για το φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι: Δε δίνεται συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων. Ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο. Συνεχίζεται η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί “τιμωρούνται” με μείωση του ποσοστού κέρδους στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους».
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο μεσσηνιακός φαρμακευτικός σύλλογος ζητεί:
-Κλαδική συμφωνία για σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής
-Να σταματήσει ο διωγμός των φαρμακείων.
Σε νέα συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου την επόμενη εβδομάδα θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Κρίσιμες οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα

Κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιανουάριος για το μέλλον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από την BlackRock να παραδώσει το πόρισμά της για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις 6 Ιανουαρίου ενώ ασφυκτικές είναι οι πιέσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το PSI μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αξία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ίδια τα κεφάλαια των τραπεζών δεν υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τα 34 δισ. ευρώ όταν οι αναλυτές τοποθετούν τις κεφαλαιακές συνέπειες από το PSI στα 18-20 δισ. ευρώ και τις νέες προβλέψεις της BlackRock στα 10 δισ. ευρώ.
Οι κινήσεις των τραπεζών
Η Εθνική Τράπεζα προχωράει στην άντληση 1 δισ. ευρώ περίπου μέσω προνομιούχων μετοχών την ίδια στιγμή που επισημαίνουν τραπεζικοί αναλυτές μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά απίθανη.
Στη χρήση των αδιάθετων προνομιούχων μετοχών του πρώτου πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας με άντληση μέχρι του ποσό των 400 εκατ. ευρώ προχωράει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ της ΑΤΕbank κατά 290 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της τράπεζας. Ωστόσο θα βελτιώσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για να μπορεί αν έχει πρόσβαση στον ELA μέχρι να καλυφθούν οι αντιδράσεις της τρόικας και τελικά να καταλήξει στο ΤΧΣ.
Επίσης στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της στην Αυστραλία στην Bendigo and Adelaine Bank προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου. Το τίμημα εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης διαλύουν εναλλακτικές δομές αγροτών

Έχει καταγραφή σε παλαιότερες περιόδους συγκυβερνήσεων, όπου εξ ορισμού η αντιπολίτευση και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι πολύ εξασθενημένοι, περνούν νομοθετήματα στα όρια της ηθικής και ακόμα περισσότερο στα όρια της νομιμότητας, εις βάρος των ασθενεστέρων.
Φαίνεται ότι αυτήν την φορά η συγκυβέρνηση επέλεξε μεταξύ άλλων κα την εξαθλίωση των αγροτών και των αγροτικών επαγγελμάτων με ευθεία επίθεση στις αγροτουριστικές δραστηριότητες, με υφαρπαγή του ονόματος του αγροτουρισμού, ή δημιουργώντας νέους όρους όπως οινοτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός.
Στο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου με αναμενόμενη, λόγω περιόδου, έκπληξη επιχειρούνται μεθοδεύσεις απαράδεκτες για τους αγρότες και τον αγροτουρισμό, μεταξύ των οποίων:
Επιχειρείται να υπαχθούν οι αγροτουριστικές δραστηριότητες με την απαράδεκτη μορφή καινοφανούς «αγροτουριστικής επιχείρησης» σε ένα καινούργιο πλαίσιο, το πλαίσιο του Τουρισμού Υπαίθρου.
Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες προσφέρονται μόνον από αγρότες και η επιχείρηση είναι ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, όχι αγροτουριστική.
Η αγροτική επιχείρηση είναι κομμάτι της αγροτικής κοινωνίας και της κοινωνικής οικονομίας. Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η βίαια υπαγωγή του αγροτουρισμού (που είναι μόνο αγροτουριστικές δραστηριότητες και όχι αυτοτελής επιχείρηση) στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς και του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, όπου οι αλλοιώσεις θα την κάνουν αγνώριστη και θα λειτουργήσει ως «δούρειος ίππος» για τη πλήρη άλωση της κοινωνικής οικονομίας.
Οι αγροτουριστικές δραστηριότητες είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες, και όχι όπως αναφέρεται αόριστα στο προτεινόμενο άρθρο 2, παράγραφος 3 «συνδέονται με την αγροτική παραγωγή σε χώρους ενοποιημένους ή μη με αγροτικές εγκαταστάσεις». Δεν μπορούν να εννοηθούν αγροτουριστικές δραστηριότητες έξω από τον χώρο άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος. Όλα τα άλλα είναι τουρισμός υπαίθρου από επιχειρηματίες.
Τα κύρια αγροτικά επαγγέλματα είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η δασοκομία, και συμπληρωματικά η παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση και εμπορία της παραγωγής, οι ρύποι και ο αγροτουρισμός. Ο διαχωρισμός στο νομοσχέδιο του αγροτουρισμού από τον αλιευτικό τουρισμό, μήπως προδιαθέτει και για κάποιο καινοφανή δασοτουρισμό, ή/& κτηνοτροφικό τουρισμό ή/& άλλα νεφελώδη σχήματα, όπως οινοτουρισμός κλπ?. Ο Αγροτουρισμός πρέπει να είναι ενιαίος και συμπληρωματικός προς όλα τα αγροτικά επαγγέλματα, και επομένως να μην παρουσιάζεται σαν ξεχωριστή επιχείρηση.
Ο οινοτουρισμός όταν ασκείται από αγρότες-αμπελουργούς είναι καθαρός αγροτουρισμός. Όταν ασκείται από επιχειρηματίες ίσως θα μπορούσε να είναι τουρισμός υπαίθρου ή ακόμα και γαστρονομικός τουρισμός, πάντως όχι αγροτουρισμός. Στο νομοσχέδιο επιχειρείται να υφαρπαχθεί και ο οινοτουρισμός από τους αγρότες, ίσως επειδή τα τελευταία χρόνια πολλοί επιχειρηματίες κάνουν business με αυτό το «καλό» κομμάτι των αγροτικών επαγγελμάτων.
Η υφαρπαγή των ονομάτων προδιαθέτει και για πιθανή υφαρπαγή των προνοιών που λαμβάνονται για να ασκηθεί το αγροτικό επάγγελμα ΜΕΣΑ στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, και έτσι να δοθούν οι πρόνοιες για την αγροτική κοινωνική οικονομία στην οικονομία της αγοράς και τους κεφαλαιούχους επιχειρηματίες, που τρέχουν εκεί που παράγονται τα περισσότερα χρήματα, και όχι κατ' ανάγκη εκεί που οι άνθρωποι λειτουργούν μια ανθρώπινη αγροτική κοινωνία.

Μοναδική μουσική και χορευτική βραδιά στην Καλαμάτα

Kαταχειροκροτήθηκαν από το κοινό της Καλαμάτας, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Ωδείου και της Σχολής Χορού, που παρουσίασαν με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μια αξέχαστη μουσική και χορευτική βραδιά.
Η πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο: «Καλές ευχές ν’ ακούς… σε δύσκολους καιρούς» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 7 & στις 9 το βράδυ. Η διπλή χριστουγεννιάτικη συναυλία του Δημοτικού Ωδείου ξεκίνησε με την τελειόφοιτη σπουδάστρια του φλάουτου Λυδία Άιζενμπαχ (τάξη Βίκης Βασιλειάδη), η οποία ερμήνευσε μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, και συνεχίστηκε με τη Μικρή Ορχήστρα, τους λιλιπούτειους μουσικούς σε δυο γιορτινές μελωδίες, καθώς και την Παιδική Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων σε κομμάτια ορχηστικού ρεπερτορίου, τραγούδια των ημερών, καθώς και τρία αποσπάσματα από το πρώτο CD της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου με 2 μουσικά παραμύθια του Στάθη Γυφτάκη. Στο τέλος της συναυλίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας, τραγούδησαν με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Παράταση 6 μηνών για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Λύση στο πρόβλημα, που αντιμετώπιζε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" και το οποίο έληγε στις 31/12/2011, δίνεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, με την πράξη αυτή ρυθμίζεται ρητά, εκτός από το θέμα της χρηματοδότησης και η παράταση έως τις 30.6.2012, τόσο του προγράμματος όσο και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα νομικά τους πρόσωπα, για την υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης κατά το 2011 πράξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Έτσι, εξασφαλίζεται η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών από τους ίδιους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την πηγή της χρηματοδότησης (συγχρηματοδοτούμενης ή μη).
Η κ. Γεννηματά επισημαίνει δε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι το "Βοήθεια στο Σπίτι" να μετεξελιχθεί σταδιακά σε ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και προώθησης κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι μοναχικοί ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι, ενσωματώνοντας τις καλές πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Προσθέτει δε ότι η στρατηγική αυτή προβλέπει ένα βραχυπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο, που θα εξασφαλίζει ότι οι ομάδες του πληθυσμού που εξυπηρετούνταν έως τώρα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες κατ' οίκον φροντίδας μέχρι να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο σύστημα που θα επεκτείνει τις υπηρεσίες και σε συμπολίτες μας που αποκλείονταν αδικαιολόγητα έως τώρα

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αποκεντρωμένου Περιφερειάρχη

ΠΡΙΝ απο ώρες ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος άκουσε ευχές και κάλαντα από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης και τη στρατιωτική μουσική της 4ης Μεραρχίας Πεζικού. Ο Γενικός Γραμματέας τους ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την επίσκεψή τους και του ανταπέδωσε τις ευχές για καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία. Παρόντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Τρίπολη ήταν μέλη της οικογένειας του κ. Αποστολόπουλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος αναφέρει τα εξής:
«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε περίοδο κρίσης και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς, θεωρώ ότι το 2012 μπορεί και πρέπει να γίνει για όλους τους Έλληνες μία Καλή Χρονιά, μια χρονιά δημιουργίας για την Ελλάδα και ανασύνταξης όλων των δυνάμεών της.
Για να γίνει αυτό όλοι μας θα πρέπει να συμβάλλουμε προκειμένου να δημιουργηθεί σε όλη την χώρα ένα κλίμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αλληλοστήριξης. Με προτεραιότητα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και έχοντας στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και να βγούμε δυνατότεροι, μα κυρίως σοφότεροι, από αυτή την κρίση που βιώνουμε ως χώρα.
Καλοσωρίζουμε το 2012 με δύναμη, με χαμόγελο και με αισιοδοξία. Εύχομαι σε όλους τους πολίτες προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και προκοπή. Το νέο έτος ας αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μια αρχή θα σημάνει την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και θα φέρει στον καθένα ξεχωριστά αυτό που επιθυμεί.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλίες για στήριξη των αγροτών..

Ομόφωνα το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ενέκρινε την εισήγηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη να στηριχτούν οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την «προστασία του δικαιώματος ζωής και επιβίωσης των αγροτών» που αντιμετωπίζουν το σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την απόφαση του Υπουργείο Οικονομικών να προσφέρει την δυνατότητα στις τράπεζες να δεσμεύουν τους λογαριασμούς καταθέσεων και καταβολής των επιδοτήσεων οφειλετών τους αγροτών.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ακόμα το ΠΕΣΥ ότι έχει ήδη παρέμβει με έγγραφο του προς τις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ και θα σκληρύνει την στάση του με την βοήθεια της ομόφωνης απόφασης.

Όλη η Περιφέρεια αναγεννιέται και αυτή είναι η στόχευση του προϋπολογισμού

Εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2012.
«Ζητάμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από την κεντρική πολιτική σκηνή προς τις Περιφέρειας, επιλογή που αποτελεί προϋπόθεση εξόδου της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Προτού, ωστόσο ο Περιφερειάρχης αναφερθεί στον προϋπολογισμό, ενημέρωσε το σώμα ότι έγινε δεκτό από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το αίτημα παραχώρηση της περιουσίας της ΕΤΑ στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «όπλο πολύ σημαντικό για τις αναπτυξιακές πολιτικές μας, γεγονός που ενισχύει την πολιτική θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας παραχωρούνται 7 ακίνητα στις περιοχές Κυνουρίας, Κορίνθου, Μάνης, Ναυπλίου και Λουτρακίου.
«Καταρτίσαμε ένα ρεαλιστικό, ορθολογιστικό προϋπολογισμό, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Τατούλης. Πέραν αυτού, ο Περιφερειάρχης τοποθετήθηκε απέναντι στην ηττοπάθεια, τη μιζέρια, την προχειρότητα και την έλλειψη αναπτυξιακού προγραμματισμού των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι οποίες στηρίχθηκαν σε πελατειακές σχέσεις.
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το σώμα ότι καλύφθηκαν οι αδυναμίες και οι εκκρεμότητες των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων από τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος εφαρμόστηκε χωρίς πρόβλημα. «Η πολιτική μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ξεκάθαρη, αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, γεγονός το οποίο παρουσιάζει τη δυσκολία να μη μπορούμε να αναφέρουμε όλες τις πρωτοβουλίες και κατακτήσεις μας γιατί δεν θα γίνουμε πιστευτοί». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστικά εξασφαλίστηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην παράκαμψη των Βουτιάνων, 1,5 εκατομμύρια ευρώ για το δρόμο στο Ξυλόκαστρο που έχει καταρρεύσει και τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το ανενεργό ταμείο πυρόπληκτων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Οι διεκδικήσεις όμως αυτές δεν περιορίστηκαν εκεί, καθώς δόθηκαν λύσεις σε 200 επενδυτικά σχέδια τα οποί παρέλαβε η Περιφέρεια και τα οποία ολοκλήρωσε.
«Όλη η Περιφέρει αναγεννιέται», δήλωσε ο κ. Τατούλης προσθέτοντας ότι «έχουμε ανοίξει πολλά μέτωπα και σιγά-σιγά και μεθοδικά τα κλείνουμε επιτυχώς. Όλη η Ελλάδα πλέον μιλά για την επιτυχία μας στο θέμα των στερεών αποβλήτων, για την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί πολιτικά το φάκελο της τεχνογνωσίας. Οι πολιτικές μας παρεμβάσεις όπως γίνεται συνεπώς κατανοητό είναι πλέον κανόνας».
Η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου κατά την εισήγησή της σημείωσε την απόλυτη ικανοποίησή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 και δήλωσε ότι δεν στηριζόμαστε σε κρατικά χρήματα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως έγινε για τη διαχείριση των απορριμμάτων όπου δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ. Στον προϋπολογισμό αυτό εξασφαλίσαμε πρωτίστως τις λειτουργικές δαπάνες με προτεραιότητα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Η κα Νικολάκου ευχαρίστησε επίσης τις υπηρεσίες για το έργο τους, οι οποίες σε πολύ δύσκολες συνθήκες επιτέλεσαν επιτυχώς το έργο τους.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφείς Δημήτρης Δράκος στην τοποθέτηση του για τον προϋπολογισμό αναγνώρισε τη δυσκολία των υπηρεσιών, λόγω της κρίσης και των κρατικών δυσλειτουργιών για την καταβολή των πόρων, να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό και συνεπώς τη δυσκολία της διοίκησης να χαράξει πολιτική.

Κάλαντα και επισκέψεις σε Τατούλη και Αλευρά

Το πρωί της Κυριακής 1η Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα δεχθεί ευχές στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου στην Τρίπολη.
Σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, εθιμοτυπική επίσκεψη με την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποίησε στον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά ο Εμπορικός σύλλογος Καλαμάτας με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Ψηλάκη.
Αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα που αφορούν το έργο και τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν και επεσήμανε πως η συνεργασία, τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και της Π.Ε Μεσσηνίας με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, είναι μακρά και ουσιαστική έχοντας αποδώσει καρπούς. Ωστόσο από την πλευρά του ιδίου, υπάρχει αμέριστη διάθεση για περαιτέρω διεύρυνσή της, ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικά.

Παραδόθηκε στο ΥΠΕΚΑ η μελέτη για την έλευση του φυσικού αερίου

«Η έλευση του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση η δυνατότητα για φθηνή ενέργεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, για την ελάφρυνση των μονάδων που ήδη λειτουργούν αλλά και, σε ό,τι αφορά την οικιακή χρήση, για την ελάφρυνση των νοικοκυριών», τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννη Μανιάτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραδόθηκε και η σχετική μελέτη που συνέταξαν το τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητήριου από κοινού με το τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή το δίκτυο φυσικού αερίου έχει φτάσει μέχρι τα Εξαμίλια Κορινθίας, ανέφερε ότι προϋπόθεση για την άφιξη του φυσικού αερίου είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου καταναλωτή, όπως μπορεί να είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, ενώ εξήγησε ότι το όλο θέμα συναρτάται με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το όλο εγχείρημα συναρτάται με το γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε και μια κατ’ αρχήν συζήτηση πιθανών εναλλακτικών σχεδίων ενώ, επίσης, τέθηκε και το θέμα της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ανάπτυξης του φυσικού αερίου αλλά και της συμμετοχής που πρέπει να έχουν στην όλη προσπάθεια τόσο η ΔΕΗ όσο και η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας (ΡΑΕ).
Η συνάντηση κατέληξε με την απόφαση να αξιολογήσουν τη μελέτη του ΤΕΕ οι ειδικοί της «Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΠΑ) και του «Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ) αλλά και του ΤΕΕ, με διάθεση εξάντλησης των αντικειμενικών κριτηρίων και η αξιολόγηση αυτή να επανέλθει εντός μηνός προς συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αφού ευχαρίστησε τους υπευθύνους του ΤΕΕ για την εκπόνηση της μελέτης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου θα παραμείνει αμετακίνητος διότι «αποτελεί όρο για την έξοδο της Δυτικής Ελλάδας από την αναπτυξιακή απομόνωση». Τόνισε ότι πολιτική βούληση της Περιφέρειας και στόχος υψηλής προτεραιότητας είναι η πρόσβαση της Δυτικής Ελλάδας σε μια φθηνή και φιλικότερη προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο.

Συνεργασία με τους Δήμους για λιμενικές υποδομές...

Ολοκληρώθηκε με μια λαμπρή τελετή την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου η παράδοση της διοίκησης του λιμανιού της Κορίνθου στην αρμοδιότητα του Δήμου Κορινθίων με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.
Στην συνάντηση αυτή παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνης Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι για θέματα λιμένων.
Η συζήτηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και όλοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη ώστε να λυθούν χρονίζοντα θέματα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τουλάχιστον μέχρι στιγμής τα καταφέρνει με απόλυτη επιτυχία.
Σε δηλώσεις του για το λιμάνι της Κορίνθου ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Γίνεται σε μια εξαιρετικά ιστορική περιοχή όπως είναι η περιοχή της Κορίνθου και όπως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Υπουργός γιατί εντρυφεί στην ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που εν πολλοίς άλλαξε τα δεδομένα της αρχαίας Ελλάδας.
Η Κορινθιακή συμμαχία ήταν αυτή που ουσιαστικά καθοδήγησε την ιστορία της Μακεδονίας και βέβαια εδώ έχουμε τη χαρά να βρίσκεται και να συναντιέται με την Κορινθία η Αρχαία Σικυώνα, το άντρο της Πελοποννήσου εκεί που θεμελιώθηκε σε υψηλό επίπεδο η πολιτιστική ποιότητα, εκεί όπου δημιουργήθηκε όλος ο προβληματισμός της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης.
Θα ήθελα με την παρουσία εδώ του κ. Υφυπουργού να επισημάνω ότι είναι αδιανόητο μια χώρα με 135.000 χλμ ακτογραμμής εδώ και πολλές δεκαετίες να μην έχει λιμενική πολιτική.
Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα για την συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους η οποία είναι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο όπου σήμερα δεν συζητάμε για μια λογική ιδιοτελούς προσέγγισης του ζητήματος αλλά θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για μια συγκεκριμένη πολιτική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το Α και το Ω στο σχεδιασμό μας.
Είμαι γνώστης επειδή για πολλά χρόνια θήτευσα στην κεντρική πολιτική σκηνή και των μεγάλων ζητημάτων και των μεγάλων προβλημάτων πάνω στην άσκηση λιμενικής πολιτικής και είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κ. Υφυπουργέ, θα αναλάβετε την ευθύνη για να διατυπώσετε την λιμενική πολιτική όπως αυτή θα αποφασιστεί και θα εισηγηθεί μέσα από την έκθεση διεθνών εμπειρογνωμόνων που έχετε αναθέσει όπως είναι η Morgan Stanley, ο Όμιλος Πειραιώς και οι υπόλοιπες κοινοπραξίες προκειμένου να έχουμε μια άρτια, δυναμική και επεκτατική λιμενική πολιτική.
Σε αυτή τη λογική θεωρώ ότι χρειάζονται νέες σύγχρονες προσεγγίσεις.
Είναι ανεπίτρεπτο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το νησί της Πελοποννήσου, να στερείται από την ικανότητα και την δυνατότητα να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη λιμενική πολιτική.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνορεύει, γειτνιάζει με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, με τον Πειραιά και αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Και είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας για την λιμενική πολιτική η οποία θα ασκηθεί.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αγαστή, σε άριστη συνεργασία με τους δήμους και τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα με τους παρευρισκομένους σήμερα Δημάρχους, τον Δήμαρχο Κορινθίων και τον Δήμαρχο Σικυωνίων διαμορφώνει μία στρατηγική πάνω στο θέμα της αξιοποίησης των λιμένων. Ήδη αυτή τη στιγμή δύο μεγάλα λιμάνια έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, τέσσερα σημαντικά αλιευτικά καταφύγια – το ένα βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίων – το οποίο απεγκλωβίζεται από μία δικαστική αντιδικία και θα πάρει την κατεύθυνση της πραγμάτωσης και της υλοποίησης.

Καταγγελία Πετράκου για τα απορρίματα

Ο κ. Τατούλης δείχνοντας για μια ακόμη φορά τον βαθύτατο σεβασμό στο Π.Σ., έφερε αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει ούτε μισή σελίδα γραπτό κείμενο, δύο σημαντικά θέματα προ Η.Δ., τα οποία επέβαλε να προταχθούν, παρ’ ότι το Π.Σ. είχε προς συζήτηση το κορυφαίο θέμα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2012.
Εμείς αρνηθήκαμε να δεχθούμε την απαξίωση του Π.Σ. για μια ακόμη φορά και απείχαμε από τη συζήτηση των δύο θεμάτων. Τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχει ειδοποιηθεί και να είναι παρών στο Π.Σ. ο Ειδικός Γραμματέας των ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφας και ο κ. Τατούλης να απαξιεί να ενημερώσει έστω μία ώρα πριν τις παρατάξεις του Π.Σ. ότι προτίθεται να προτείνει προ Η.Δ. την πρόταξη των θεμάτων:
1. Έγκριση της προκήρυξης για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ (χωρίς φυσικά να έχει φέρει την προκήρυξη στο Π.Σ.).
2. Μονάδα επεξεργασίας νερού στις πηγές Αγ. Γεωργίου Κυβερίου του Ανάβαλου.
Επιπλέον θεωρούμε υποχρέωση μας να καταγγείλουμε την απαράδεκτη τοποθέτηση του Ειδικού Γραμματέα των ΣΔΙΤ,ο όποιος μεταξύ των άλλων, τόνισε και το εξής ανεκδιήγητο: «Ο εργολάβος θα κάνει καλύτερη χωροθέτηση του έργου απ’ αυτή που μπορούν να κάνουν τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης».
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είναι ριζικά αντίθετη με την εκτέλεση του έργου μέσω ΣΔΙΤ. Έχει ολοκληρωμένη άποψη για την προκαταρκτική προκήρυξη που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Τατούλης και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, και την καταθέτει στους πολίτες της Πελοποννήσου:
«Βιώσιμη, οικονομική και οικολογική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου»
Κριτική στην προκαταρκτική προκήρυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Το Π.Σ. Πελοποννήσου αποφάσισε την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011 να προχωρήσει στην προκήρυξη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Η προκήρυξη κρατήθηκε μυστική από τα μέλη του Π.Σ.!!! Παρ’ όλα αυτά ψήφισαν υπέρ της άγνωστης προκήρυξης!!!
Η προκήρυξη φυσικά θα κινείται κατ’ υπόθεση στη λογική της προκαταρκτικής προκήρυξης.
Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με την προκαταρκτική προκήρυξη, διότι:
1) Αναφέρει ότι είναι «ανοικτή σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες».
Εμείς απαντάμε ότι οι τεχνολογίες είναι δύο: η θερμική επεξεργασία και ο οικολογικός και φτηνός τρόπος, που είναι η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η ανάκτηση, η κομποστοποίηση κλπ. Ο εναλλακτικός και οικολογικός αυτός τρόπος διαχείρισης είναι πιο αποτελεσματικός, πιο φιλικός προς το περιβάλλον, αλλά έχει ένα «ελάττωμα». Είναι φτηνός τρόπος και δεν εξυπηρετεί τα εργολαβικά συμφέροντα. Δεν έχει κέρδη για τους εργολάβους.
Συνεπώς η μη κατάθεση σαφούς πρότασης κρύβει σκοπιμότητες.
2) Ενώ ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός αναφέρεται σε τρεις μονάδες που θα δημιουργηθούν και προβλέπει χωροθέτηση με τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι τώρα, δηλαδή με πρωτοβουλία δημοσίων φορέων. Η προκαταρκτική προκήρυξη στην πράξη τον καταργεί και μιλάει για μια μονάδα την οποία θα χωροθετήσει ο επενδυτής. Δηλαδή το περίφημο σχέδιο Τατούλη που μας κρατούσε κρυφό είναι το σχέδιο των εργολάβων.

3) Στην Πελοπόννησο ο ιδιώτης ανάδοχος προτείνεται να αναλάβει το σύνολο της διαχείρισης από το στάδιο της αποκομιδής των απορριμμάτων και μετά. Συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, η επιλογή χώρων, οι αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων και όλες οι δράσεις από τους σταθμούς μεταφόρτωσης έως τις όποιες επί μέρους δράσεις ανακύκλωσης στη πηγή, τους χώρους διάθεσης και τις μονάδες επεξεργασίας. ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Η Μεσσηνία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

«Η Μεσσηνία αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου» τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την επίσκεψη του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου, του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Δημητρίου Καφαντάρη, του αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Καρβέλα, του αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, και του αντιδημάρχου του Δήμου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Τσίγγανο, καθώς και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας κ. Γκόνης και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Στάμος, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011 και είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με ιδιαίτερη αναφορά στους Δήμους Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας.
Κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν οι οδικοί άξονες της Μεσσηνίας, οι σχολικές στέγες, όπως το Γυμνάσιο και Λύκειο Κορώνης, αλλά και τα έργα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, για τα οποία ο κ. Λαμπρόπουλος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο κ. Τατούλης από την πλευρά του ζήτησε γρήγορη κινητικότητα προκειμένου να ωριμάσουν όποιες μελέτες υπάρχουν για όλων των ειδών τα έργα προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ένταξής τους στο ΕΣΠΑ ή σε όποιο άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.
O κ. Λαμπρόπουλος για ακόμη μια φορά έδειξε το προσωπικό του ενδιαφέρον για όλα τα μεγάλα ζητήματα της Μεσσηνίας αλλά και της Περιφέρειας. Ο βουλευτής της Μεσσηνίας δήλωσε την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Πέτρο Τατούλη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Γεγονός η Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων

Ελληνική τράπεζα επενδύσεων στα πρότυπα της KfW δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση. Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη γερμανική κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει τις διαδικασίες του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, που όχι μόνο θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις, αλλά θα παρέχει και εγγυήσεις.
Το εγχείρημα από την ελληνική πλευρά συντονίζουν η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ και ο κ. Αντώνης Μπαρτζώκας, Καθηγητής τους Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την γενικότερη εποπτεία έχει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Η γερμανική κρατική τράπεζα, KfW, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βοηθούν την Ελλάδα στην ίδρυση της τράπεζας επενδύσεων, με τελικό στόχο να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, για όσο χρόνο η χώρα θα απέχει από τις χρηματαγορές.
Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ίδρυση της τράπεζας δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, από τη στιγμή που δημοσιευθεί στο φύλο της εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η απόφαση για τη δέσμευση των αδιάθετων χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ως ιδρυτικού κεφαλαίου του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού, οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν άμεσα.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησαν στην απόφαση να δεσμευθούν κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ στο χρηματοδοτικό μηχανισμό, τα οποία εν συνέχεια θα δοθούν είτε απευθείας ως δάνεια, είτε ως εγγυήσεις, με στόχο να μοχλευτούν για να στηρίξουν με ρευστότητα 3 δισ. ευρώ έργα υποδομών και επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιοχάνες Χαν, και του επικεφαλής της Taskforce για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράϊχενμπαχ, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς σε ένα νέο ξεχωριστό ταμείο των κεφαλαίων, που δεν έχουν αντληθεί από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στις υπερχρεωμένες χώρες.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν απορροφούν τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων, γιατί δεν μπορούν να βρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να μην επιστρέφονται, αλλά να κατευθύνονται σε ένα νέο ταμείο αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα εξυπηρετεί μόνο τις χώρες που έχουν εισαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

110 νέα έργα ύψους 170 εκ. ευρώ αλλάζουν την εικόνα...

Εκατόν δέκα νέα έργα συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν μέσα στο 2011 στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Ανάμεσα τους η ανακατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και η προμήθεια ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, το νέο Νοσοκομείο Αγρινίου και η εκ βάθρων αναβάθμιση του λιμανιού στο Κατάκολο Ηλείας καθώς και το πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων.
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στην σημερινή ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» στην Πάτρα.
Μέσα στη χρονιά που φεύγει το ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα μπήκε σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς νέων εντάξεων και απορροφήσεων πόρων με βασικό στόχο «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ που προορίζεται για την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης. Για την ροή των νέων εντάξεων και την νευραλγική σημασία τους στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας μίλησε στη σύντομη τοποθέτηση του και ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος που έχει επιφορτισθεί με την ευθύνη παρακολούθησης του Προγράμματος ενώ εξίσου ενδιαφέρουσα, από τεχνικής σκοπιάς, ήταν και η ομιλία του Προϊστάμενου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μιχάλη Τζωρτζή με την οποία και ολοκληρώθηκε η ημερίδα.
Στο τέλος της ημερίδας, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη κατά την οποία του προσκόμισε την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επέκταση στην περιοχή του δικτύου φυσικού αερίου. Στην συνάντηση παρόντες ήσαν και οι Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης και του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Ρόκος. «Η Δυτική Ελλάδα δεν πρόκειται έπ’ ουδενί να δεχθεί τον αποκλεισμό της από το φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και προσκομίζουμε μια πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη που τεκμηριώνει την βιωσιμότητα της επέκτασης του φυσικού αερίου στην περιοχή», είπε ο κ. Κατσιφάρας στον κ. Μανιάτη.
«Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 εισέρευσαν στη χώρα εξαιρετικά σημαντικοί κοινοτικοί πόροι που σε συνδυασμό με την εκάστοτε εθνική συμμετοχή επέτρεψαν τη δημιουργία μεγάλων δημόσιων έργων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του για το ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πάντα το βασικό στόχο όλων αυτών των προγραμμάτων που ήταν και είναι η σύγκλιση της Ελλάδας προς τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ή σύγκλιση των φτωχότερων περιοχών και Περιφερειών της Ελλάδας προς τις πλουσιότερες. Για τον πρώτο στόχο είναι άλλοι αρμόδιοι για να μιλήσουν και πάντως δεν είναι της παρούσας στιγμής. Όμως ο δεύτερος στόχος, ο στόχος της εσωτερικής σύγκλισης, οφείλουμε να το πούμε ξεκάθαρα, δεν επιτεύχθηκε. Οι ανισότητες ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας παραμένουν μεγάλες και όλα αυτά τα προγράμματα αλλά και οι πόροι που διατέθηκαν δεν πέτυχαν να μειώσουν την απόσταση που χωρίζει, κυρίως, την Αθήνα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ουσιαστικά, το κύριο χαρακτηριστικό που είναι και το βασικό πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας, δηλαδή μια υπερτροφική και υδροκέφαλη Αθήνα και μια ισχνή περιφερειακή Ελλάδα, δεν αντιμετωπίστηκε, παρά τους υψηλούς οικονομικούς πόρους που εισέρευσαν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν την παρατήρηση όχι μόνο για να κάνω κριτική στο παρελθόν και διαπιστώσεις αλλά για ένα ακόμα λόγο. Έχουμε μπροστά μας την πέμπτη Προγραμματική Περίοδο που στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της πρέπει να κυριαρχήσει η ανάγκη της σύγκλισης των φτωχότερων Περιφερειών προς τις πλουσιότερες για να μην έχουμε δύο Ελλάδες, κατάσταση που κλείνει μέσα της σοβαρούς κινδύνους και απειλές».

Η Πρωτοχρονιά στα λευκά στο Δήμο Τρίπολης

Ο Δήμος Τρίπολης την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 από τις 3.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει στη καρδιά του Μαινάλου μια ξεχωριστή εκδήλωση με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου και της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Οστρακίνα.
Το χιονοδρομικό Οστρακίνα σε υψόμετρο 1600μ. που είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών δραστηριοτήτων και των ορειβατών θα υποδεχθεί στο χώρο έξω από το σαλέ του χιονοδρομικού όλους όσους θέλουν να ζήσουν μια μαγική βραδιά στο χιονισμένο Μαίναλο με χορό , μουσική υπό τους ήχους DJ ενώ δάδες φωτιάς θα δώσουν μια μοναδική αίσθηση.
Το παραδοσιακό τσουκαλόκαυτο θα συνοδεύει την παγωμένη ατμόσφαιρα και ο Δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης με το Δημοτικό Συμβούλιο θα κόψουν
τη βασιλόπιτα για όλους .
Ο Δήμος Τρίπολης σας καλεί στο μυθικό Μαίναλο για να υποδεχθούμε όλοι μαζί με αισιοδοξία και χαρά το νέο έτος.

Ομόφωνη έγκριση από το ΠΕΣΥ της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Μεγάλη στιγμή για το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου και ορόσημο για τη χώρα χαρακτήρισε την ομόφωνη απόφαση των Περιφερειακών Συμβούλων για την έγκριση της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, μετά την σχετική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η πολιτική αυτή στη χώρα και μετατρέπει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από δακτυλοδεικτούμενη που ήταν έως τώρα, σε πρότυπο το οποίο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Τατούλης η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταδεικνύει τη δυνατότητά της για χάραξη κεντρικών πολιτικών για ολόκληρη τη χώρα.
«Αύριο στις 29 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος είναι πρωτοπόρος για τα δεδομένα της χώρας». «Εξαρχής προχωρήσαμε σε εποικοδομητικό διάλογο με ευρεία δημόσια διαβούλευση» για το κορυφαίο αυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης «και τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ενσωματώσουμε την απόφαση της διυπουργικής στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».
Αναφερόμενος στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Νίκο Μαντζιούφα, για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο Περιφερειάρχης τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την ποιότητα του διαλόγου στο Συμβούλιο και για το λόγο ότι ο ίδιος προσωπικά έχει καταβάλλει και αυτός από τη μεριά του άοκνες προσπάθειες για την ευόδωση του διαγωνισμού αυτού.
Η χωροθεσία θα είναι το πρόβλημα μας στην πορεία υλοποίησης του έργου σημείωσε ο κος Τατούλης ο όποιος όμως εξήγησε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του έγινε από την αρχή με προσοχή και από την στιγμή που εκχωρείται η δυνατότητα να έρθει με δική προσφορά κτήματος ο ανάδοχος, αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος θα έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες διερευνήσεις ώστε η χωροθεσια να έχει ολοκληρώσει και τις αναγκαίες συναινέσεις.
Με αυτό τον τρόπο απεγκλωβίζεται η διαδικασία της χωροθεσίας αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της προκήρυξης και τις επιλογές για την τελική επιλογή. Η καινοτομία του ανταγωνιστικού διαλόγου και της διαβούλευσης αποτελεί μια νέα νοοτροπία για να μοχλεύσουμε επενδύσεις αλλά και μια άλλη κοινωνική συναίνεση.
Όλη η Ευρώπη, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα ξέρει αύριο ότι αυτά που τους διαβεβαιώναμε δεν ήταν λόγια του αέρα, είχαμε θέσει όριο τις 23 Δεκεμβρίου και καταφέραμε να κάνουμε την προκήρυξη στις 29 Δεκεμβρίου με όλες αυτές τις καινοτόμες διαδικασίες που παραλαμβάνονται σε αυτή. Όλα όσα θεωρούνται ότι είναι απόκρυφα μέχρι σήμερα είναι διαδικασίες που αποτελούν την μεθοδολογία όλων των διεθνών διαγωνισμών με απόλυτη διαφάνεια κατέληξε ο Πέτρος Τατούλη.
Αναλύοντας τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι εξαρχής θα επιλεγούν έξι υποψήφιοι με αντικειμενικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, οι οποίοι θα συνδιαμορφώσουν τις απόψεις τους με την Περιφέρεια να αποτελεί τον τελικό κριτή.
Ο κ. Μαντζιούφας από τη μεριά του εξήρε την πρωτοπόρα προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τη χαρακτήρισε, και τοποθέτησε σε κομβικό σημείο για τις ΣΔΙΤ τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ο Περιφερειάρχης έχει δείξει ότι μπορεί να πρωτοστατήσει και να επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε επίσης ο κ. Μαντζιούφας, τη μετατροπή του τομέα αυτού από τομέα κινδύνου, οικονομικού και περιβαλλοντικού, σε τομέα ευκαιριών.

Άνεργα...μαντάτα για τους νέους κάτω των 25 ετών

Μαύρα μαντάτα έρχονται για τους νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι -αν είναι τυχεροί και βρουν δουλειά- θα προσλαμβάνονται με μισθούς μειωμένους έως και 20%, σε σχέση με τις αμοιβές που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Συγκεκριμένα ο μηνιαίος μικτός μισθός θα είναι 601,11 ευρώ, αντί για τα 751,39 ευρώ της σύμβασης. Ωστόσο, η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, βάζει εννέα προϋποθέσεις, με τις οποίες θα μπορεί ένας εργοδότης να προσλαμβάνει νέους έως και 25 ετών, βάζοντας «φρένο» σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να υποκαταστήσουν του ήδη απασχολούμενους με «φθηνότερους» εργαζόμενους.
Ποιες είναι 9 προϋποθέσεις: 1. Η επιχείρηση δεν πρέπει να έχει κάνει καμία απόλυση τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τη σύναψη των συμβάσεων. 2. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε απολύσεις ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μετατρέψει ισάριθμες συμβάσεις «απόκτησης εμπειρίας», σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. 3. Να καταρτίσει εγγράφως τη σύμβαση και να την υποβάλει στον ΟΑΕΔ και τον ΣΕΠΕ της έδρας του. 4. Ο εργοδότης πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου που αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 5. Οι νέοι μπορούν να απασχολούνται στην επιχείρηση πλήρως ή μερικώς. 6. Ο εργοδότης δεν μπορεί να προσλάβει νέους που άλλαξαν ειδικότητα, όντας στην ίδια επιχείρηση. 7. Δεν μπορεί, επίσης, να προσλαμβάνει νέους με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24 μηνών στην ειδικότητά τους. 8. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να είναι μικρότερη χωρίς χρονικούς περιορισμούς. 9. Μπορεί να συνάπτονται περισσότερες από μία συμβάσεις με τον ίδιο ή άλλο εργοδότη μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών.

Τριφύλιος ο νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Οι παρασκηνιακές συναλλαγές , έφεραν ανατροπή στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας!
Τελικά η επιλογή των επιχειρηματικού κόσμου του Νομού Μεσσηνίας , ουδόλως μέτρησε στις άκρατες φιλοδοξίες και τα κάθε λογής
«παιχνιδάκια» εξουσίας! Τι κι αν η βούληση των επιχειρηματιών ήταν άλλη; Ωστόσο ότι έχουμε Τριφύλιο πρόεδρο ίσως σημαίνει κάτι θετικό...
Αυτό που ίσχυσε τελικά ήταν η …συναλλαγή! Άκομψο και άδικο θα λέγαμε το 10% , να επιβάλλει τα θέλω του στο 45% και 43% αντίστοιχα!
Πάντως όλο αυτό που έγινε , ίσως δημιουργήσει υστερήσεις στον παρεμβατικό λόγο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας , ιδίως αυτήν την κρίσιμη για τον τόπο στιγμή.
Επιβεβαιώθηκε τελικά πως «άλλαι αι βουλαί των ανθρώπων και άλλα κελεύει η ….. συναλλαγή «στην προκειμένη περίπτωση!
Ελπίζουμε ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος , με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πληγέντες από την οικονομική κρίση συναδέλφους του, να προτάξει την επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων που τους απασχολούν και δώση την ώθηση που απαιτεί η αγορά αυτήν την περίοδο!
Συνεργασία, κατανόηση και κοινή πορεία είναι αυτό που περιμένουν όλοι.Ελπίζουμε να το δούμε!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Είναι βέβαιο και αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την ομαλή πορεία της χώρας η αλλαγή πολιτικής σελίδας το αμέσως προσεχές διάστημα.
Είναι όμως και μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία για τη Μεσσηνία το γεγονός, ότι σε λίγες εβδομάδες από σήμερα τα ηνία της χώρας θα κρατά, σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικές στιγμές, ένα δικό της τέκνο, ο Αντώνης Σαμαράς. Ένας πολιτικός ηγέτης, ο οποίος δε διανοήθηκε ποτέ να αλλάξει εκλογική περιφέρεια από το ξεκίνημα της συμμετοχής του στα κοινά μέχρι σήμερα και ο οποίος «συνομιλεί» πλέον με την ιστορία του τόπου.
Όσο κι αν ξενίζει, πάντως, είναι απόλυτα αληθές ότι η Μεσσηνία που ήταν το πρώτο τμήμα της χώρας που ελευθερώθηκε το 1821 από τον τουρκικό ζυγό, αν και είχε την τύχη να βγάλει πολλούς και άξιους πολιτικούς, δεν ευτύχησε να δει έστω και λίγους από αυτούς, στα ύψιστα αξιώματα της πολιτείας.
Για την ακρίβεια είδε μόνον τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, στις πρώτες δεκαετίες μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδος, να εκλέγεται συχνάκις πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από το 1865, έχοντας συνδέσει το όνομά του με σημαντικές τομές στο όψιμο νεοελληνικό κράτος. Πέραν τούτου, όμως, ουδέν.
Για το λόγο αυτό η Μεσσηνία έχει την ευκαιρία από το 1882, (την τελευταία φορά που ο Κουμουνδούρος ετέθη επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή μετά από 130 χρόνια) να ξαναδεί έναν ακραιφνώς δικό της πολιτικό, να κρατά στα χέρια του τα ηνία της Χώρας.
Κάτι για το οποίο όλοι οι Μεσσήνιοι οφείλουμε να εργασθούμε με αυταπάρνηση αφήνοντας στην άκρη μικρόψυχες και κατώτερες των ιστορικών περιστάσεων, προσεγγίσεις.
Μετά από έναν και πλέον αιώνα ο τόπος μας θα έχει την τιμή χάρη στον Αντώνη Σαμαρά, να κάνει αισθητή την παρουσία του και σε αυτό το «μετερίζι» των υψηλότατων εθνικών διακρίσεων. Ιδιαίτερα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που όλος ο ελληνικός λαός περιμένει ως μάνα εξ’ ουρανού την επίλυση τόσων προβλημάτων, που έχουν σωρευτεί στη χώρα, έχοντας εναποθέσει τις προσδοκίες του, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και στον πρόεδρό της τον Αντώνη Σαμαρά.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να εργασθούμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς χρονοτριβή, γιατί δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη ιστορική ευκαιρία.
Από την προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Είναι μεγάλη η τιμή για τη Μεσσηνία είναι τεράστια η ευθύνη για τη χώρα. Προσδοκούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου, να αλλάξουμε τη μοίρα της πατρίδας μας, που κάποιοι επιθυμούν να την οδηγήσουν στον όλεθρο.
Αντωνία Μπούζα -Κωνσταντέλου
Μέλος Τομέα Τουρισμού Ν.Δ.
Μέλος Τομέα Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Χρεώνει αποτυχία σε Παπαδήμο το Spiegel

Βλέποντας ακόμα και τις πιο επείγουσες μεταρρυθμίσεις στη χώρα να έχουν παγώσει, το Spiegel χρεώνει αποτυχία στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου.
«Η Ελλάδα σπάει την υπόσχεση προς τους επενδυτές της. Η μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στον πληθυσμό της Ελλάδας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει.
Το περιοδικό τονίζει ότι ενώ η διχόνοια έχει παραλύσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να σταματήσουν και οι πλέον επείγουσες μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός παραμένει σιωπηλός και στηλιτεύει το γεγονός πως ο ίδιος «σύρεται» πίσω από τη θέληση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών.
Φιλοξενώντας δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που ζήτησε να βγει η Ελλάδα από τον εφιάλτη της δραχμής, το Spiegel αναφέρεται στις κοκορομαχίες στο Υπουργικό Συμβούλιο, πραγματοποιώντας αναφορά στο επεισόδιο Βενιζέλου – Βορίδη για το νομοσχέδιο στη δικαιοσύνη.
Το δημοσίευμα κλείνει με την αναφορά του συντηρητικού, όπως σημειώνει, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμου Γιακουμάτου, που ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία και κυρίως καλή τύχη γιατί «υγιείς ήταν και όλοι οι επιβάτες του Τιτανικού αλλά όχι τυχεροί».

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Απλήρωτοι 300 παραγωγοί λόγω λαθών της ΕΑΣ και το μπάχαλο καλά κρατεί..

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα προκύπτουν από την καταβολή της επιδότησης ελαιολάδου η οποία δόθηκε στους περισσότερους όχι όμως σε όσους δεν εισέπραξαν ούτε το 50% της πρώτης δόσης εξαιτίας της καθυστέρησης και αδιαφορίας για την αποπεράτωση όσων εμφανίζουν προβλήματα στην ψηφιακή αποτύπωση των δεδομένων.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από το υποκατάστημα της ΕΑΣ Κυπαρισσίας προκύπτει ότι από τους 6.000 παραγωγούς που λαμβάνουν επιδοτήσεις παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 300 περιπτώσεις παραγωγών που εμφανίζουν λάθη, εκ των οποίων οι 140 περίπου περιπτώσεις αφορούν την λανθασμένη ψηφιακή αποτύπωσης στους ορθοφωτοχάρτες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιπτώσεις ταυτόσημης καλλιέργειας με αποτέλεσμα να σταλούν διορθωτικοί πίνακες στην ΕΑΣ ιδίως σε περιοχές που γειτονεύουν με ποτάμια ή ρέματα. Όπως πληροφορηθήκαμε οι 70 εξ αυτών των παραγωγών έχουν αποπερατωθεί οι διορθώσεις και αναμένεται να εισπράξουν το 100% της επιδότησης, έχουν καταγραφεί τα παραστατικά με τις επιταγές αλλά για άγνωστο λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Οι παραγωγοί μας ενημέρωσαν όπως η κα Γ. Ασ. ότι τώρα αναζητούν οι τοπικές υπηρεσίες να μάθουν πότε θα γίνει η εξόφληση των παραγωγών οι οποίοι σημειωτέον δεν ευθύνονται για τα λάθη που εμφανίστηκαν στους ψηφιακούς χάρτες καθώς δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στις δηλώσεις τους για πολλά χρόνια ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα. Το μπάχαλο σε όλη του την έκταση...

Στο πόδι τα Φιλιατρά από νέα κρούσματα κλοπών..

Και νέα περιστατικά κλοπών αναφέρθηκαν στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για τα αυξητικά κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή μας με αρκετές περιπτώσεις σε αρκετά χωριά και διαμερίσματα....
Πιο συγκεκριμένα άγνωστοι εχθές το βράδυ «άδειασαν» την αποθήκη αγρότη στον Λαγκούβαρδο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Μεταξύ άλλων αφαίρεσαν αλυσοπρίονο και άλλα γεωργικά εργαλεία, ακόμη και πασσάλους για ντομάτες.
Πριν λίγες ημέρες, πάλι σε αγροτική περιοχή κοντά στα Φιλιατρά, άγνωστοι ξήλωσαν τα κάγκελα σε παράθυρο αγροτικής αποθήκης τραβώντας τα με όχημα, με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν από αυτήν αγροτικά εργαλεία και μοτέρ για αγροτική χρήση, ενώ υπήρξε περιστατικό όπου ιερέας συνέλαβε δύο ύποπτα άτομα και τα παρέδωσε στην Αστυνομία μετά από περίεργες εγκληματικές κινήσεις....

Στα 64 εκατ. ευρώ ως το φετινό Σεπτέμβριο οι εισπράξεις διοδίων

Στοιχεία για τα έσοδα της «Ολυμπία Οδός» από τα διόδια, διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Μπεκίρη, που έχει καταγγείλει ότι «ενώ το έργο έχει παγώσει πλήρως και τα περισσότερα εργοτάξια είναι κλειστά, οι εταιρείες στις οποίες είχαν παραχωρηθεί τα έργα (VINCI, HOCHTIFF, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ) συνεχίζουν την είσπραξη των ληστρικών διοδίων» .
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, για το σύνολο των εισπράξεων σταθμών διοδίων (με ΦΠΑ), αυτά διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Το 2008 ανήλθαν σε 35.240.062,32 (από την έναρξη παραχώρησης 06.08.2008)
-Το 2009 ανήλθαν σε 98.143.004,84 ευρώ
-Το 2010 ανήλθαν σε 91.130.668,72 ευρώ
-Το 2011 ανήλθαν σε 63.416.855,49 ευρώ (έως το Σεπτέμβριο του 2011)
kathimerini.gr

Πρωταγωνιστές στη πλατεία τα μεσσηνιακά προϊόντα

Γιορτινό τραπέζι με παραδοσιακές συνταγές από μεσσηνιακά προϊόντα θα στρωθεί την Τετάρτη 28 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στις 12.00, στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κεντρική Αγορά και την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση ΦΑΡΙΣ, ενώ συμμετέχουν εθελοντικά οι επαγγελματίες της αγοράς, σύλλογοι και φορείς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους όλους τους Καλαματιανούς, έχει στόχο να προβληθεί η Κεντρική Αγορά ως ο κυριότερος χώρος εμπορίας των μεσσηνιακών προϊόντων καθώς και οι επαγγελματίες της και να δώσει μια γιορτινή νότα χαράς και αισιοδοξίας.
Το τραπέζι θα στρωθεί από φαγητά που θα μαγειρέψουν ο συνεταιρισμός γυναικών «Χρυσαλλίς» και οι σύλλογοι Σπερχογείας Μικρομάνης, Αλαγονίας, Μικρής Μαντίνειας, Άριος, η λέσχη Lions και η Παναθηναϊκή Ένωση Γυναικών Καλαμάτας.

Η ώρα της κατάρρευσης έρχεται με το νέο έτος..

Δύσκολα θα αποφύγουμε την κατάρρευση…Το φιάσκο της εφεδρείας επιβεβαίωσε την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού της χώρας να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο στην κρατική μηχανή, η οποία αδρανεί πλέον καιροσκοπικά με γνώμονα το στενό συντεχνιακό συμφέρον.
Το να υπερασπίζεται κάποιος το συμφέρον του δεν είναι κακό, αρκεί βέβαια να είναι σε θέση να παράγει περισσότερα απ’ όσα καταναλώνει ή έστω να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παράγουν οι άλλοι περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται να σταθεί το σύστημα σε λειτουργία.
Οι πολιτικοί απέδειξαν πως επί της ουσίας ελέγχονται ασφυκτικά από την πελατειακή δομή την οποία νόμισαν πως ήλεγχαν.
Η δουλειά του πολιτικού ηγέτη κατά τον Μαξ Βέμπερ είναι να παίρνει θέση και να είναι παθιασμένος. Η δουλειά του υπαλλήλου είναι να εκτελεί τα καθήκοντά του, δίχως μίσος, πάθος και έτσι δίχως συμπάθεια ή ενθουσιασμό.
Είναι προφανές πως μέρος της ελληνικής κακοδαιμονίας οφείλεται στο γεγονός πως οι πολιτικοί λειτουργούν ως υπάλληλοι και οι υπάλληλοι πράττουν και αποφασίζουν ως πολιτικοί.
Η πολιτική ηγεσία σύσσωμη καίτοι γνωρίζει πως το πλοίο κινείται με ταχύτητα προς το παγόβουνο, διστάζει να επιβάλει την αλλαγή πορείας, ευελπιστώντας στον από μηχανής Θεό ή ελπίζοντας πως το παγόβουνο θα αποδειχτεί τροπικό νησί.
Είναι προφανές πως το πρώτο εξάμηνο του 2012 ενδέχεται να πάρει διαστάσεις Αποκάλυψης. Η οικονομία της χώρας καταρρέει και μαζί με αυτήν και ό,τι έχει απομείνει ικανό από τον παραγωγικό ιστό να παράγει εισόδημα για τους εργαζόμενους και έσοδα και το κράτος.
Ο πελατειακός μηχανισμός των κομμάτων, των συνδικαλιστών και του παρασιτικού δημόσιου δεν μπορεί να αντιληφθεί πως η βάση της ευημερίας είναι η παραγωγική ιδιωτική οικονομία, η οποία στην Ελλάδα βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
Αν δεν υπάρξουν επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι αδύνατο να συντηρηθεί, όχι το τεράστιο παρασιτικό μη ανταποδοτικό κράτος, αλλά ούτε ένα μικρότερο, παραγωγικότερο και οικονομικότερο κράτος.
Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η πιθανότητα να προσελκυστούν νέες επενδύσεις, αλλά αρκετές από τις λίγες παραγωγικές μονάδες που έχουν απομείνει ετοιμάζονται να αποδράσουν μεταφέροντας δραστηριότητες και κέντρα διοίκησης εκτός της χώρας. Βλέπε: Ετοιμάζουν την μεγάλη έξοδο οι εξαγωγικές βιομηχανίες…
Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ό,τι τους συμφέρει. Στην περίπτωσή της συγκυρίας που διανύουμε έχει κυριαρχήσει η πεποίθηση πως όλα θα λυθούν δια μαγείας αν η ΕΚΤ «κόψει» χρήμα.
Δηλαδή αν η ΕΚΤ βγει και αγοράσει μαζικά ομόλογα. Έτσι το κράτος θα μπορέσει να παρακάμψει τις τρισκατάρατες αγορές, θα δανειστεί με φθηνά επιτόκια και θα συνεχίσει να πληρώνει δίκαιους και άδικους μισθούς και λοιπές δαπάνες…
Ας υποθέσουμε πως η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά μεταξύ άλλων και ελληνικά ομόλογα. Τα ομόλογα αυτά κάποτε θα λήγουν και τότε θα πρέπει να πληρωθούν. Η λύση της ΕΚΤ είναι μια προσωρινή λύση και πρέπει να συνδυάζεται με τις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη… capitalgr

“Οι Έλληνες φέτος δεν κάνουν Χριστούγεννα”

Άδεια καταστήματα, ελάχιστες σακούλες στα χέρια των καταναλωτών και μια πλατεία Συντάγματος χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι η εικόνα που συνθέτει τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Times». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις των καταστηματαρχών για την εορταστική περίοδο κάνουν λόγο για μείωση τζίρου κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Το καταθλιπτικό σκηνικό της ελληνικής πρωτεύουσας, λένε οι Times, συμπληρώνουν τα άδεια καταστήματα του άλλοτε γεμάτου από κόσμου κέντρου και το πλήθος των ενοικιαστηρίων και των πωλητηρίων στις εμπορικές οδούς.
Ως ένδειξη των όλο και πιο ζοφερών καιρών στη μαστιζόμενη από τη λιτότητα Ελλάδα χαρακτηρίζει την απουσία παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος ο ανταποκριτής των Times στην Αθήνα.
Η απόφαση, εξηγεί το δημοσίευμα, ήταν του δημάρχου της πόλης στο πνεύμα της συγκράτησης των δαπανών, με αποτέλεσμα ο στολισμός της κεντρικής πλατείας να έχει γίνει με φωτάκια στα υπάρχοντα δέντρα και κατασκευές μαθητών με ανακυκλωμένα κουτάκια αναψυκτικών.
Παράλληλα επισημαίνεται η απουσία καταναλωτών από τα καταστήματα της οδού Ερμού κατά την περίοδο των εορτών. Όσοι ψώνισαν ξόδεψαν λιγότερα από το συνηθισμένο, αναζητώντας προσφορές και φθηνά προϊόντα.
Γενικά σε όλη τη χώρα, προσθέτουν οι Times, η καταναλωτική κίνηση των Χριστουγέννων ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι καταστηματάρχες περιμένουν το 20% του τζίρου τους να γίνει τις ημέρες των εορτών.
Τα ίδια ισχύουν και στους εμπορικούς δρόμους των αθηναϊκών προαστίων, καθώς και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ότι ο κόσμος συνωστίζεται πλέον στα συσσίτια φιλανθρωπικών οργανώσεων, καθώς αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό ο αριθμός των ανέργων και των αστέγων.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ψηφίζει Μεσσηνία..

Χωρίς οποιαδήποτε δημοσιότητα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται για ολιγοήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία . Σήμερα εθεάθη παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας αλλά και του δημάρχου Πύλου-Νέστορος να γευματίζει σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Μεσοχώρι Πυλίας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό ιδιαίτερα για την απλότητα του. Μετά την αναχώρηση του , σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει συνοδευόμενος από τον Σεβασμιότατο κ.κ. Χρυσόστομο στην Καλαμάτα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο κορυφαίος Ιεράρχης της Ελλαδικής εκκλησίας δεν συνηθίζει να στρέφει τα φώτα της επικαιρότητας όπως οι πολιτικοί ταγοί του τόπου παράγοντας ουσιαστικό έργο το οποίο ίσως ποτέ δεν ακουστεί η προβληθεί....

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ

ΘΕΣΗ φαίνεται ότι πήρε μετά από καιρό σιωπής ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην υφυπουργό Αμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλο, με αφορμή δημοσιεύματα για επικείμενη απουσία του στις επόμενες εκλογές τις τελευταίες ώρες και την οποία αναπαρήγαγαν πολλά ΜΜΕ τ.Έτσι κυκλοφορεί ότι ο κ.Γιάννης Λαμπρόπουλος…αποσύρεται από την πολιτική και τις επόμενες μέρες θα το ανακοινώσει κιόλας σε συνέντευξη τύπου. ΤΟ moriasnews σήμερα το βράδυ αναφέρει ότι επικοινώνησε με το Μεσσήνιο βουλευτή και του μεταφέρθηκε με τη μορφή ερώτησης την παραπάνω φήμη..Ο κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος χαμογέλασε αρκετά στο άκουσμα και μόνο της ερώτησης και μετά συμπλήρωσε:
«Αυτά γράφονται χρόνια τώρα. Να έχετε καλές και ευχάριστες γιορτές και πρώτα ο Θεός και του χρόνου θα ανταλλάξουμε και πάλι ευχές από το ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ μου γραφείο». Πάντως σε στενούς φίλους και σε πηγαδάκια κοντά σε αυτοδιοικητικούς είχε τονίσει ότι έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στην πολιτική και θα αφήσει τόπο στα νιάτα, δήλωση την οποία είχε πράξει στη Κυπαρισσία στην εορτή της Αγίας Τριάδος όταν απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Τώρα φαίνεται ότι έχει διατυπώσει άλλη γνώμη και αναρωτιόμαστε τι μεσολάβησε από τότε.....Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πάντως ότι η Ν.Δ. περιμένει να ολοκληρώσει τις λίστες στις οποίες πιθανόν ο κ. Λαμπρόπουλος να ερωτηθεί σύντομα για την καθοδό του ή όχι...

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Έξαλλος ο Σαμαράς για τις...εκλογές μετά το Πάσχα!

Νέα τροπή λαμβάνει το θρίλερ με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Μετά από συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Γιάννης Μιχελάκης σε δήλωσή του στο Βήμα fm τράβηξε την κόκκινη γραμμή της ΝΔ." Η όποια αλλαγή στην προκαθορισμένη ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου εξαρτάται από το PSI και ασφαλώς δεν συμφωνούμε για μετά το Πάσχα" είπε ο κ. Μιχέλακης.Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς νωρίς το πρωί ενημερώθηκε για τις κυβερνητικές διαρροές περί εκλογών μετά το Πάσχα και εκνευρίστηκε.Αμέσως επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του κόμματος και ο κ. Μιχελάκης δημοσιοποίησε τη θέση της ΝΔ.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα δημιουργήθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπονομεύουν όχι μόνο τον πολιτικό τους χώρο όσο και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στη Κυβέρνηση αποφασίζοντας για όλους και κυρίως για την βούληση του Ελληνικού λαού που σέβεται το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους...

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την εταιρία δολοφόνων της Αλβανικής Μαφίας

Όλες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης που σοκάρει με τη στηυγερή δολοφονία και την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης8 συλληφθέντες , 6 αναζητούνται (για αυτούς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης των ενταλμάτων για την σύλληψή τους), συνολικά 14 άτομα, φέρεται να εμπλέκονται σε μια υπόθεση που έχει πάρα πολλές διαστάσεις και που η κύρια συγκλονίζει την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Η αναφορά σε «συμβόλαια θανάτου» ανατριχιάζει, σοκάρει...
Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν την Παρασκευή όπου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και ακολούθως στον ανακριτή οι 8 συλληφθέντες με την όλη διαδικασία σήμερα να εξελίσσεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού μέσα στα υπόλοιπα αναφερόμαστε και στην ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που είχε απλώσει τα...... πλοκάμια της και σε ναρκωτικά και εκβιασμούς καταστηματαρχών.
Η άκρη του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται μετά την στυγερή δολοφονία του Φιλίπ Μεσάι και του δίχρονου γιού του, που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα και η αγριότητά της σόκαρε το πανελλήνιο. Το κινητό του 35 χρονου Αλβανού οδήγησε στις συνταρακτικές αποκαλύψεις και κανείς δεν ξέρει που ακόμη.
Από το απομαγνητοφωνηθέν ακουστικό υλικό σχετικά με την ανθρωποκτονία, προκύπτει ο 49χρονος ηθικός αυτουργός τρεις ημέρες νωρίτερα από τη διπλή δολοφονία να έχει δώσει την εντολή διαμέσου ενός από τους συνεργάτες του στην υπόθεση να προμηθευτεί ο 29χρονος Αλβανός εκτελεστής (που φέρεται να εμπλέκεται σε μία ακόμη ανθρωποκτονία του Σωτήρη Ψυχοπαίδα και σε μία απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Νέα Φιλαδέλφεια) «πιστόλια και σιγαστήρες» και να... «...τελειώσουν αυτά που άφησαν στην Ηγουμενίτσα».
Την επόμενη στις 27 του μήνα ο 49χρονος επικοινωνεί και πάλι με τον συνεργάτη του και «φτιάχνει κλίμα» αρνητικό γύρω από τον Μεσάι με σκοπό να τελειώσει την υπόθεση και το τηλεφώνημα στον 35χρονο τον πείθει να προσέλθει στην οικία του πρώτου, που βρίσκεται κοντά στον τόπο δολοφονίας.
Την ίδια ημέρα φτάνει και ο εκτελεστής ονόματι «Νίκος» τον παραλαμβάνει κάποιος άλλος και τον μεταφέρει στο σπίτι του 49χρονου.Στις 29 ο Φιλίπ Μεσάι αναχωρεί για το Ραπτόπουλο εργαζόταν εκεί στις ελιές και φθάνει στην περιοχή της Μεσσήνης.Ακολουθεί μια συνομιλία μεταξύ του 49χρονου και του «εκτελεστή», αφού γίνεται αντιληπτό πως ο ο 35χρονος Αλβανός έχει φθάσει στο ραντεβού με το παιδάκι του και αυτό έφερε τα πράγματα... αλλιώς από ότι είχε σχεδιαστεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το παιδάκι αναφερόταν ως... προβατάκι στις επικοινωνίες μεταξύ τους που ήταν αλλεπάλληλες εκείνη την ώρα.
Η συνθηματική ορολογία περιλαμβάνει αναφορές όπως «γκλίτσα» για το όπλο, «πρόβατο» για τον Μεσάι και «προβατάκι» για τον δίχρονο γιό του.Το μοιραίο έρχεται τις απογευματινές ώρες και η τελευταία επικοινωνία περιλαμβάνει την εξής αναφορά «εάν ψόφησε το προβατάκι», μια συμβουλή για να κρυφθεί η γκλίτσα από τα «πρόβατα».Ο αλλοδαπός «Νίκος» εντοπίστηκε στο Πόρτο Ράφτη και συνελήφθη έπειτα από αστυνομική επιχείρηση.Η διενεργούμενη προανάκριση οδηγεί μαζί το ακουστικό υλικό, αλλά και με μία έγγραφη καταγγελία που είχε σταλεί στην Αστυνομία πως εκβίαζαν καταστηματάρχες, παρέχοντας προστασία στα καταστήματά τους, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος, τουλάχιστον 4 αναφέρονται στη δικογραφία. Πληροφορίες και από το BEST TV

Στις εξαγωγές ποντάρουν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί

Διαφορετικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην παραγωγή της νέας σοδειάς ελαιολάδου για τους νομούς της Πελοποννήσου, αφού στη Λακωνία και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο παρατηρείται μείωση (όπως και στην Κρήτη, την Ανατολική Στερεά και τη Βόρεια Ελλάδα), ενώ σε νομούς όπως η Αρκαδία, η Μεσσηνία αλλά και η Ηλεία η παραγωγή είναι αυξημένη αλλά όχι επαρκής.
Η Πελοπόννησος θεωρείται η πρώτη μετά την Κρήτη κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας, αφού παράγει το 32,1% της συνολικής παραγωγής έναντι 39,4% της Κρήτης, ενώ παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το γνωστό σε όλους extra παρθένο ελαιόλαδο.
Στην Πελοπόννησο το λάδι σε πολλές περιπτώσεις τυποποιείται, αφού υπάρχουν αρκετοί εγκεκριμένοι τυποποιητές, ενώ τη φετινή χρονιά σε περιοχές όπως η Μεσσηνία, για να επιτευχθεί καλύτερη τιμή, έγιναν πωλήσεις και με δημοπρασίες, ενώ, λόγω των καιρικών συνθηκών και της γενικότερης ανομβρίας που σημειώθηκε τους προηγούμενες μήνες στις βρώσιμες ελιές, παρατηρείται μειωμένη παραγωγή.
Για την Πελοπόννησο αλλά και για το σύνολο της χώρας ο κλάδος του ελαιολάδου θεωρείται από τους πλέον δυναμικούς και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, ενώ η τιμή του ελαιολάδου ανέρχεται στα 2,10-2,20 ευρώ το κιλό. Βέβαια οι παραγωγοί κάνουν λόγο για χαμηλή τιμή, αφού τα ημερομίσθια των εργατών είναι αυξημένα και δεν είναι λιγότερο από 45-50 ευρώ την ημέρα, με αποτέλεσμα η απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών να είναι μεγάλη.
Οι νέες αγορές, όπως η Κίνα, έχουν αλλάξει λίγο τη γενικότερη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στον τομέα των εξαγωγών. Τομέας που αποτελεί τη μοναδική λύση για την παραγωγή ελαιολάδου, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν οι παραγωγοί να αυξήσουν το κέρδος τους και να πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές το προϊόν τους, καθώς στην εσωτερική αγορά κυριαρχεί η μεγάλη διαφορά στην τιμή από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν και νέοι τρόποι τυποποίησης και προώθησης του προϊόντος που ως πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές έχει να επιδείξει την ξεχωριστή ποιότητά του, που έχει γίνει διεθνώς γνωστή, αλλά απαιτείται συνεχής προβολή και διαφήμιση του ελληνικού προϊόντος.

Το ορατό δίλλημμα της κοινωνίας: Εμφύλιος η μια νέα Ιθάκη;

Toυ Απόστολου Τσοράκη
30 χρόνια αποθήκευσης ψυχών στο Δημόσιο τομέα, 2 χρόνια μνημονίου, 5χρόνια ύφεσης και μερικά εκατομμύρια κατεστραμμένων οικογενειών, προερχόμενων μόνο από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, οδηγούν οριστικά και αμετάκλητα τον κόμπο στο χτένι της κοινωνικής συνεκτικότητας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πρωτοφανούς κινδύνου εμφύλιας διαμάχης χωρίς ιδεολογικές βάσεις, ως αποτέλεσμα όμως ενός ιδεολογικού διχασμού νεκρών πλέον ουτοπικών φιλοσοφιών.
Φιλοσοφιών που αλλοιώθηκαν σε ιδεοληψίες και που τροφοδοτούσαν την ανασφάλεια των αποθηκευμένων και ιδρυματισμένων ψυχών του Δημόσιου Τομέα.
Ψυχές οι οποίες παρκαρισμένες και ξεχασμένες στον αυτόματο πιλότο έχασαν προοδευτικά την αξία, την αποτελεσματικότητα, την ανταγωνιστικότητα μέχρι και την ύπαρξη τους.
Η νέα τρομοκρατία του πολιτικού συστήματος, που στήθηκε στις ισορροπίες των μετεμφυλιακών ενοχών, αφορά την αυτονόητη ‘καταδίκη σε θάνατο‘ των ψυχών του Δημόσιου Τομέα που θα οδηγηθούν στην ανεργία. Το χαμηλό επίπεδο ποιότητας, η χρόνια απαξίωση δεξιοτήτων και η μετατροπή του ανθρώπινου δυναμικού σε μηχανισμό αντίδρασης στην πρόοδο και την ανάπτυξη, χαρτογραφούν την πορεία προς το κοινωνικό αδιέξοδο των δημοσίων υπαλλήλων που θα βρεθούν σε μια κατάσταση ανεργίας.
Μια τρομοκρατία που βασίζεται στην πολιτική προστατευτισμού του πατερούλη πολιτικού συστήματος, που προτιμά να κρατήσει το παιδί του ως υπηρέτη του, οδηγώντας το στον αυτισμό, από το να το οδηγήσει σε ένα ασφαλές μέλλον ‘πάλης για την επιβίωση’, στον αντίποδα της ‘πάλης στους χώρους δουλειάς’ κόντρα στην ανάπτυξη. Αντί να οδηγήσει στην σύνθεση της διαφοροποίησης προς ένα νέο στόχο τις ορδές των υποψήφιων ανέργων του Δημοσίου, τους οδηγεί σε μια ουτοπική διεκδίκηση ενός κρατικοδίαιτου μοντέλου ανάπτυξης που δεν αποτυπώνεται, δεν προτείνει και η εφαρμογή του έχει οδηγήσει σε καταστροφή όπου εφαρμόστηκε.
Η στρέβλωση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος ξεκινά από την ‘απαλλοτρίωση‘ των εννοιών και των σημασιών για την υπηρέτηση των συμφερόντων μιας νεοφουδαρχίας του ολοκληρωτισμού. Περίπλοκες διαδρομές με κοινωνιολογικούς όρους, που η αριστερά στην Ελλάδα καλλιεργώντας ένα ιδεολογικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της, εκμεταλλεύτηκε ως το εργαλείο διαμόρφωσης της συνεκτικότητας της κοινωνίας, έθεσαν την αποθήκη ψυχών του Δημοσίου ως το πεδίο χειραγώγησης και παραγωγής συνενοχών για την συντήρηση του.
Οι δανειστές της χώρας απροκάλυπτα καταγγέλλουν όλα όσα κρύβαμε κάτω από το χαλί των ‘δημοκρατικών δυνάμεων της προόδου και της ανάπτυξης‘ μεταπολεμικά. Σπάνε την ομερτά και αποκαλύπτουν την στυγνή πραγματικότητα της ανομίας, της κλεψιάς και της εγκληματικής οργάνωσης που την χειραγωγεί, με την πολιτική προβιά της δημοκρατικής ευαισθησίας. Δεν είναι τυχαία η πολιτική απόγνωση δύο τέως πρωθυπουργών για απόδραση, η ακύρωση κάθε λαϊκισμού από τους δανειστές με συνοπτικές διαδικασίες πριν ενεργοποιηθούν κοινωνικές ζυμώσεις, ούτε όμως και η ανοχή των πολιτών που κατά κύριο λόγο περιμένουν την δικαίωση με την διάλυση του σοβιετικού τύπου μοντέλου του δημόσιου τομέα.
Εκατομμύρια έλληνες αναζητούν την επιβίωση με κανόνες ανταγωνισμού και μόχλευσης προσόντων, αξίας και παιδείας και το καταφέρνουν για πολλές δεκαετίες προσφέροντας ανάπτυξη και μέλλον στη χώρα, την ίδια ώρα που εκατομμύρια παρκαρισμένων ψυχών στο δημόσιο παλεύουν να διαλύσουν την ‘μηχανή’ αυτή με το φόβο της μοιραίας αντιπαράθεσης των δύο αυτών κόσμων.
Το μέλλον δείχνει ζοφερό, και η αντιπαράθεση αυτών των δύο κόσμων προμηνύει άσχημες προοπτικές. Αν το μέλλον αφεθεί στο ανώριμο και υποδεέστερο των περιστάσεων πολιτικό προσωπικό της αντίδρασης, η πορεία είναι νομοτελειακή, εμφύλιος με όρους αναχρονιστικούς και διακυβεύματα μεταπολεμικά.
Η αναγκαιότητα για ανανέωση της αποστολής μας ως χώρα, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ένα νέο τόπο προορισμού της Ελληνικής κοινωνίας είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική. Ο προορισμός της Ελληνικής Σοβιετίας απέτυχε, το «ανήκομεν στην Δύση» επικράτησε δια της τεθλασμένης. Η ανυποληψία της Σοβιετίας μεταβίβασε την λαϊκή εξουσίας στους δανειστές.

Αύριο Τετάρτη η εκλογή του νέου προέδρου στο Επιμελητήριο

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 7μμ η νέα ολομέλεια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για να εκλέξει την νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου. Η εκλογή θα γίνει όπως καθορίζει ο νόμος με την υποβολή υποψηφιοτήτων μόνο για πρόεδρο.
Η εκλογή θα γίνει στην αρχή με όλες τις υποψηφιότητες και στην συνέχεια αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία 11 μελλών θα γίνει εκ νέου το ίδιο βράδυ αλλά από τους δύο πρώτους που θα αναδείξει η ψηφοφορία.
Αν δεν βγει αποτέλεσμα 11 εδρών και από αυτούς τότε θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μετά από 10 ημέρες πάλι για την εκλογή προέδρου με την απόλυτη πλειοψηφία και αν δεν υπάρξει πάλι πλειοψηφία 11 εδρών γίνετε το ιδιο βράδυ ξανά αλλά με την πλειοψηφία των παρόντων. Να κατά τις τελευταίες ψηφοφορίες δεν υπάρξει πάλι αποτέλεσμα τότε ο νόμος αναφέρει ότι η εκλογή γίνετε με κλήρωση.
Για να θυμηθούμε το αποτέλεσμα ο Συνδυασμός του Γ Γκούμα έχει λάβει 10 έδρες ήτοι χρειάζεται 1 έδρα για να εκλέξει πρόεδρο, ο συνδυασμός του κ Καραμπάτου 9 έδρες ήτοι θέλει 2 έδρες και ο συνδυασμός του κ Αδαμόπουλου 2 έδρες ήτοι θέλει 9 έδρες για εκλογή προέδρου.

Η κυβέρνηση εξαντλεί την φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας

Το 2012 αναμένεται να είναι ένα πολύ δύσκολο έτος για τους φορολογούμενους, με την κυβέρνηση να εξαντλεί την φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας.
Ανάμεσα στους φόρους για το 2012, ξεχωρίζει το «καρέ» των φόρων για τα ακίνητα, από τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 4 δισ. ευρώ το 2012.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και το ΦΑΠ του 2011.
Στους τρεις παραπάνω φόρους πρέπει να προστεθεί και το «χαράτσι» στα ακίνητα , η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος τον Απριλίο.
Η πληρωμή του ενιαίου τέλους ακινήτων για το 2012 θα γίνει σε πέντε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις έως και τον Ιανουάριο του 2013.
Παράλληλα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει και τη δεύτερη δόση από το τέλος ακινήτων του 2011.
Το χρονοδιάγραμμα των φόρων για τα ακίνητα
Οι φόροι στα ακίνητα ύψους 4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν ως εξής:
1) Τον Ιανουάριο αναμένεται να αποσταλούν 150.000 χρεωστικά σημειώματα που αφορούν το ΕΤΑΚ του 2009. Η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ του 2009 θα αποσταλεί προτού κλείσει η ηλεκτρονική πύλη του taxis-net. Αυτή την στιγμή τουλάχιστον 25.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι έτοιμα για να ταχυδρομηθούν ενώ τα υπόλοιπα σημειώματα ΕΤΑΚ του 2009 θα σταλούν και θα εισπραχτούν μετά τις διορθώσεις στο Ε9.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών τα χρεωστικά θα είναι 150.000 εκκαθαριστικά και τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ.
2) Τον Ιούνιο του 2012 θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011. Το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει από τον ΦΑΠ για το 2012 περίπου 400 εκατ. ευρώ από 170.000 υπόχρεους ιδιοκτήτες.
Τον συγκεκριμένο φόρο καταβάλλουν οι έχοντες ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Ο ΦΑΠ του 2011 θα καταβληθεί από 600.000 υπόχρεους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΑΠ του 2011, σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επιβάλλεται για ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και όχι για 400.000 ευρώ που ισχύει για το φόρο του 2010. Το όφελος από τον ΦΑΠ του 2011 θα είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
Ο ΦΑΠ θα καταβληθεί από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους.
3) Από το χαράτσι στα ακίνητα, τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Η καταβολή του θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη δόση θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2013.
Διαβάστε ακόμη:
Η «εντεκάδα» των φόρων για το 2012
1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς.
2. Περικοπές στις εκπτώσεις για τις αφορολόγητες δαπάνες.
3. Νέα τεκμήρια αυξημένα έως και 100%.
4. Πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης.
5. Καταβολή του ΕΤΑΚ για το 2009, καθώς και του ΦΑΠ του 2010 και του 2011.
6. Ειδικό τέλος ακινήτων.
7. Ειδικές εισφορές στα τεκμήρια διαβίωσης.
8. Καταβολή του αυξημένου τέλους επιτηδεύματος
9. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.
10. Εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης.
11. Νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με άρωμα αεροδορμίου

Συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη (28/12), στις 3:00 μ.μ., το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, υπό την προεδρεία του Γιώργου Πουλοκέφαλου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Επικύρωση πρακτικών 11ης, 12ης και 13ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Επερώτηση της Περιφερειακής Σύμβουλου κ. Γιώτας Στέρπη με θέμα: «Αρδευτικό φράγμα Κελεφίνας».
3. Επερώτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Θανάση Πετράκου με θέμα: «Ανάγκη άμεσων μέτρων για τους εσπεριδοκαλλιεργητές».
4. Προϋπολογισμός Περιφέρειας Πελοποννήσου έτους 2012.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου
5. Ενίσχυση της κίνησης του αεροδρομίου Καλαμάτας (εξ αναβολής).
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.
6. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Κατασκευή και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 119,064Mwe με φυσικό αέριο της εταιρείας AEGEAN POWER Α.Ε. στη θέση ‘Άγιος Δημήτριος – Σταυροδρόμι’ ΔΔ Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων ΠΕ Κορινθίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
7. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Χαλύβδινος αγωγός διανομής φυσικού αερίου μέσης πίεσης (19 bar) μήκους 963,03 μέτρων και διαμέτρου δέκα (10) ίντσες στη θέση Άγιοι Θεόδωροι του Δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων ΠΕ Κορινθίας της εταιρείας ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ)».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
8. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,64MW» της εταιρείας ‘ΜΕΛΚΑ Ενεργειακή ΑΕ’ στην θέση ‘Μερμυγκολόγγος’ του Δήμου Σικυωνιών (πρώην Δήμου Στυμφαλίας) του Νομού Κορινθίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
9. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,638 MW στη θέση ‘Μουρτζιά’ του οικισμού Βασκίνα της ΔΚ Λεωνιδίου, Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Νομού Αρκαδίας».
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
10. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «ΚΥΤ Κορίνθου και γραμμές μεταφοράς για την ηλεκτρική διασύνδεση αυτού» της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, στη θέση Άξονας Αθίκια – Σολομός Δ. Κορινθίων, ΠΕ Κορινθίας .
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
11. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Νέο ποιμνιοστάσιο αιγοπροβάτων, της εταιρείας Αρκαδική Οικολογική Φάρμα Α.Ε.» στη θέση ‘Μποστάνι – Μέγα Ίσιωμα’ της ΤΚ Κολλινών ΔΕ Σκιρίτιδας Δ. Τρίπολης ΠΕ Αρκαδίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
12. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Νέα μικτή πτηνοκτηνοτροφική μονάδα (ποιμνιοστάσιο αιγοπροβάτων και ιπποστάσιο), της εταιρείας Αρκαδική Οικολογική Φάρμα Α.Ε.» στη θέση ‘Τουρκοχώραφο’ της ΤΚ Κολλινών ΔΕ Σκιρίτιδας Δ. Τρίπολης ΠΕ Αρκαδίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
13. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Μονάδα εκτροφής χοιρομητερών με τα παράγωγά τους, της εταιρείας Αρκαδική Οικολογική Φάρμα Α.Ε.» στη θέση ‘Εμίκου – Νεμίκου’ της ΤΚ Κολλινών ΔΕ Σκιρίτιδας Δ. Τρίπολης ΠΕ Αρκαδίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
14. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο με τίτλο «Νέα και υφιστάμενη μονάδα εκτροφής αγελάδων – μονάδα ενσταβλισμού, της εταιρείας Αρκαδική Οικολογική Φάρμα Α.Ε.» στη θέση ‘Μακρυόπολη’ της ΤΚ Κολλινών ΔΕ Σκιρίτιδας Δ. Τρίπολης ΠΕ Αρκαδίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
15. Έγκριση συμβατικής αμοιβής της μελέτης «Οριστική μελέτη, κτηματολόγιο και πράξεις αναλογισμού κατά τμήματα του δρόμου Σπάρτης – Σκούρας – Γκοριτσάς – Γερακίου.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα
16. Λήψη απόφασης σχετικά με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ευρώτα για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση δρόμου Γούβες – Άγιος Ανδρέας» προϋπολογισμού 120.000 €.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα
17. Έγκριση προμήθειας ειδών γραφικής ύλης.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα
18. Απόσυρση κρατικών αυτοκινήτων ΠΕ Κορινθίας λόγω παλαιότητας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Δέδες.
19. Προμήθεια ψυχρού ασφαλτομίγματος, χρώματος λευκού ακρυλικού, χρώματος κίτρινου, υαλοσφαιριδίων, πινακίδων, υλικών προσωρινής σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας, για τη συντήρηση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της ΠΕ Κορινθίας κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο 2011 – 2012.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Δέδες.
20. Αλλαγή κατηγορίας κατάταξης τμήματος της Εθνικής οδού Σπάρτης – Καλαμάτας από δευτερεύον δίκτυο σε τριτεύον (ΕΟ 82 Σπάρτη – Καλαμάτα – Μεσσήνη – Βελίκα – Χατζή – Πύλος).
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Παπαφωτίου
21. Έγκριση 1ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΚΑΠ (Επενδύσεις και Οδοποιία) 2011 ΠΕ Λακωνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα
22. Έγκριση παραχώρησης χρήσης προωθητήρα γαιών (μπουλντόζας) της ΠΕ Αρκαδίας στο Δήμο Μεγαλοπόλεως.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.
23. Μονομερής λύση μίσθωσης ακινήτων που στεγάζουν την αποθήκη Τ.Ν. Ταμείου Αρκαδίας και την Αποθήκη Σκηνικού Υλικού Υγείας – Πρόνοιας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.
24. Έγκριση 14ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οικονομικού έτους 2011.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου
25. α. Προκήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια 2.000 σάκων των 25 Kgr ψυχρού ασφαλτομίγματος για τις ανάγκες της ΠΕ Αρκαδίας.
β. Συγκρότηση επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού και αξιολόγησης των προσφορών.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.
26. Έγκριση κατανομής 20% του προϋπολογισμού του Τεχνικού Προγράμματος ΚΑΠ έτους 2011 ΠΕ Κορινθίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δέδες.
27. Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου ΠΕ Κορινθίας και του Δήμου Σικυωνιών, για την υλοποίηση του έργου «Αποπεράτωση αυλείου χώρου στο Δημοτικό Σχολείο Μεσινού» προϋπολογισμού 60.000,00€.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Δέδες.
28. Έγκριση 1ης τροποποίησης Προγραμμάτων ΚΑΠ 2011, Τελών Άδειας Μεταβίβασης Οχημάτων 2011, καθώς και Προστίμων 2011 Π.Ε. Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευρά