Pages

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

1 στους 5 Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας

«Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια» που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο στο πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».
Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.
Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας ασκεί την πολιτική του, τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
«Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες» είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δύο» τόνισε η Λούκα Κατσέλη.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχιας και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί οι τοξικομανείς οι άνεργοι και οι μετανάστες.
Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου
Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη «κοινωνικά» αίτια της φτώχειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η «κληρονομική φτώχεια». Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια.
Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ. Ελλάδας ο Παν. Νίκας

Στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην ακριτική πόλη της Κομοτηνής, συμμετείχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Ο Δήμαρχος, σε ομιλία του στο Συνέδριο αναφέρθηκε στην πλήρη αδυναμία της ΚΕΔΕ να δώσει διεξόδους και λύσεις στη δραματική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δε λειτουργεί ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, η Αυτοδιοίκηση προσφέρει πολύ πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες από ότι στο παρελθόν και οι Δήμαρχοι γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα ανεπάρκειας και αδιεξόδων, για τα οποία δεν ευθύνονται, κλπ.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Νίκας τόνισε ότι στο Συνέδριο δε δόθηκαν λύσεις και προτάσεις για τα αδιέξοδα της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα τα θεσμικά (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) και τα οικονομικά (δραματική μείωση πόρων).
Συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο
Την Δευτέρα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης του, με αντικείμενο την εικόνα της Καλαμάτας, κατά το διήμερο του εορτασμού της Υπαπαντής του Χριστού.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά, προκειμένου να βοηθήσουν, ώστε η πόλη να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή εικόνα της, στους εκατοντάδες επισκέπτες της. Τέλος συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες και υπήρξε σύμπτωση απόψεων.

Έρχεται δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων στα σχολεία

Εγκύκλιος διαβιβάστηκε σήμερα στα σχολεία, εν όψει δεύτερου γύρου συγχωνεύσεων, αλλά με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια....
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται από τους διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου:
1) Να καταχωρήσουν στο Σύστημα Καταγραφής τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους.
2) Να υποβάλλουν τις προτάσεις αυτές στα αρμόδια Δημοτικά Συμβούλια.
Αφού γνωμοδοτήσουν εγκαίρως τα Δημοτικά Συμβούλια, θα συγκεντρώσουν τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αρμοδιότητάς τους και θα τις διαβιβάσουν μέχρι 24-02-2012 στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων, που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων Δήμων.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγχωνεύσεις δεν θα ξεπερνούν τα 200 σχολεία, ενώ θα αφορούν και στην τεχνική εκπαίδευση.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που τα προτεινόμενα προς ίδρυση σχολεία είναι ενταγμένα ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναφέρεται στις προτάσεις-εισηγήσεις.
Τα κριτήρια συγχώνευσης είναι «οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης».
Επιπλέον «εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα σαρανταπέντε λεπτά για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας, ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των παραπάνω κριτηρίων».

Σημαντικός πυλώνας για ευοίωνη πορεία το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

«Σημαντικό πυλώνα για ευοίωνη πορεία προς το μέλλον» χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Πανεπιστημιακό ίδρυμα τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Βασιλείου του Μέγα και Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, υπογραμμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη σημασία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάπτυξή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την άποψη του πρύτανη και των υπολοίπων φορέων για το γεγονός ότι η παιδεία αποτελεί προϋπόθεση προόδου, αλλά και εξόδου από την κρίση που αντιμετωπίζει στην παρούσα χρονική περίοδο η Ελλάδα. Τασσόμενος απέναντι στην, για δεκαετίες διατυπωμένη απλώς άποψη και όχι εφαρμοσμένη, ότι η αναβάθμιση της παιδείας αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε ότι η επένδυση στην παιδεία επιβάλλει τη στροφή του προϋπολογισμού της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση. «Πρέπει τώρα να στρέψουμε την οικονομία προς την παιδεία αξιοποιώντας τα παραδείγματα της διεθνούς εμπειρίας που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τατούλης αξιολογώντας το έργο και τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών, χαρακτήρισε την παρουσία τους εξαιρετικά σημαντική σε μια περίοδο μετάβασης από τον παλιό κόσμο σε ένα καινούριο, περίοδο κατά την οποία η ελληνική παιδεία συνετέλεσε καθοριστικά στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια του χριστιανισμού. «Ο Χάντεκ, σημαντική προσωπικότητα του Προτεσταντισμού, μίλησε για τον εξελληνισμό του χριστιανισμού. Ο Γεώργιος Φλορόφσκι, σημαντική θεολογική μορφή του αιώνα, μίλησε για τον εκχριστιανισμό του ελληνισμού. Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης εξέφρασε το ιδεώδες της σύνδεσης και των δύο θεωριών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης σχετικά με τη χρονική αυτή περίοδο.
Με την εμφάνιση των νεοπλατωνικών θεωριών η εικόνα της ελληνικής παιδείας βρέθηκε, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, σε συνθήκες δημιουργικής μετάβασης όπου οι φιλοσοφικές προσεγγίσεις έλυσαν σημαντικά προβλήματα. «Με τις τρείς βασικές αρχές – αλήθειες του Ηράκλειτου συνδέεται στενά το έργο των τριών Ιεραρχών. Πρώτον, ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος διατύπωσε την άποψη ότι ο λόγος προσδιορίζει τις αρχές, αντίθετα με αυτά που υποστήριζαν οι Ίωνες φυσικοί φιλόσοφοι. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος πάνω σε αυτή τη θεώρηση υποστήριξε, έξω από τις εβραϊκές προσεγγίσεις ότι ο Χριστός διαμορφώνει τη ζωή του κόσμου. Δεύτερον, η αντίληψη του Ηράκλειτου για το γίγνεσθαι, με την άποψη «τα πάντα ρει». Σύμφωνα με το Μέγα Βασίλειο μέσα στη ροή των γεγονότων ο λόγος χάνει την αντικειμενικότητά του και γίνεται υποκείμενο. Από την άποψη ότι από τη γένεση του κόσμου πατέρας των πάντων είναι ο πόλεμος, ο Μέγας Βασίλειος διατυπώνει την άποψη για το χριστιανισμό, ότι ο Θεός είναι ο δημιουργός της ειρήνης. Τρίτον, ο Ηράκλειτος ταυτίζει το λόγο με το πυρ και ο Γρηγόριος ο Νανζιαζηνός διατύπωσε πάνω σε αυτή την άποψη του για το Άγιο Πνεύμα και την Αγία Τριάδα».

Τελεσίγραφο για συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας

Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έστειλαν χθες νέο τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα να ολοκληρωθούν ο διαπραγματεύσεις για PSI, δανειακή σύμβαση και μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015 ως το τέλος της εβδομάδ
ας.

Η άτυπη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τελείωσε λίγο πριν τις 3 το πρωί με τους δανειστές να ζητούν από τον κ. Παπαδήμο να διασφαλίσει την «αμετάκλητη στήριξη των κομμάτων» στο νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015, που σημαίνει να αποδεχθούν τα μέτρα που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, έτσι ώστε μαζί με την ολοκλήρωση του PSI να ανακοινωθούν το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό το χρονικό όριο δεν τίθεται αυθαίρετα. Σχετίζεται άμεσα με τα 14,5 δις ευρώ που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου στους δανειστές και τα οποία δε θα μπορέσει να δώσει, αν δεν έχει εκταμιεύσει την επόμενη δόση των περίπου 90 δις ευρώ.
Από τις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Παπαδήμος, επιβεβαιώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν γρήγορα και βλέπουν ως πακέτο την ολοκλήρωση του PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015.
Και ζητούν για αυτό το …πακέτο την αμετάκλητη στήριξη των κομμάτων, με ανοικτό το ζήτημα ακόμα και την έγγραφη. Στο σχετικό ερώτημα, ο κ. Παπαδήμος απάντησε πως ζητούν την απόλυτη στήριξη των κομμάτων στο νέο οικονομικό πρόγραμμα, με τρόπο που ακόμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει το 24h.gr, στο τραπέζι επίσης, παραμένουν οι απαιτήσεις της τρόικας για μείωση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού, με τις πληροφορίες από την κυβέρνηση να επιμένουν πως μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος στη να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, ο 14ος μισθός (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία και να μείνει ανέπαφος ο 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι το PSI έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά δε μπορεί να ανακοινωθεί εάν δε οριστικοποιηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015, αφού οι δανειστές εκβιάζουν ζητώντας συμφωνία – πακέτο.
Αναφερόμενος στο PSI, ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι αν και δε μπορεί να αποκαλύψει κομμάτια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μη χρειαστεί να αναγκαστεί το δημόσιο να καλύψει ποσά που θα προκύψουν από την ανεπαρκή συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έστειλε χθες μήνυμα και προς τους βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση λέγοντας πως ελπίζει και πιστεύει πως οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους με βάση γνώμονα το συμφέρον της χώρας και τα κόμματα θα τιμήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν στηρίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων από τα ΚΕΠ

Από την Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας, υπενθυμίζονται τα εξής, σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων: Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με έγγραφό του που εστάλη στον Δήμο Πατρέων, γνωστοποιεί ότι θα ξεκινήσει από τη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2012, απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους και θα γίνεται στα ΚΕΠ του Δήμου. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα λαμβάνει το επίδομα το οποίο λαμβάνει ως σήμερα.
Η απογραφή δε, των δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, και η ψευδής δήλωση στοιχείων, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η απογραφή αφορά στους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα αναπηρίας και αποτελεί ατομική του υποχρέωση.
Ειδικότερα: η απογραφή θα γίνει στα ΚΕΠ, από αύριο Τρίτη (1η Φεβρουαρίου 2012) και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου 2012, με την εξής σειρά:
-Από Α έως Ι, θα γίνει από 1-2-2012 μέχρι 15-2-2012
-Από Κ έως Ο, θα γίνει από 15-2-2012 μέχρι 29-2-2012
-Από Π έως Ω θα γίνει από 1-3-2012 μέχρι 16-3-2012
Να σημειωθεί, πως αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει στα ΚΕΠ για την απογραφή, τότε η καταγραφή του θα γίνει από τρίτο πρόσωπο που το εκπροσωπεί. Ο εκπρόσωπος του δικαιούχου, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδείξει συγκεκριμένα δικαιολογητικά, που αφορούν τον ίδιο, αλλά και τον δικαιούχο και επιπλέον θα επιδείξει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, το οποίο θα πρέπει να έχει χορηγηθεί, κατά το χρονικό διαστημάτων προηγούμενων έξι μηνών ή εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής η οποία θα πρέπει να έχει χορηγηθεί κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 30 ημερών ή απόφαση Δικαστηρίου, για διορισμό του ως νομίμου εκπροσώπου του δικαιούχου (επίτροπος ή δικαστικός συμπαραστάτης). Όταν πρόκειται για ανήλικο, η καταγραφή θα γίνει από τον έναν από τους γονείς του, με επίδειξη της ληξιαρχικής πράξης γέννησής του.

Εκτός ΟΠΑΑΧ η Μεσσηνία λόγω αδιαλλαξίας...

Παρά τις…13 ώριμες μελέτες άφησε κυριολεκτικά στα ….κρύα του λουτρού την Καλαμάτα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος , που προτίμησε να ενισχύσει μέσω του προγράμματος Αλεξ.Μπαλτατζής, άλλους Δήμους , που ως φαίνεται, είχαν …μπάρμπα στην Κορώνη!!
Όταν οι πολιτικές καταβολές , υπερισχύουν του δικαίου και της αξιοκρατίας , είναι φυσικό και επόμενο ο τόπος μας να δυστυχεί και να ρημάζει.
Στην αδιαλλαξία των Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και την ασυννενοησία με τους υπαλλήλους της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Γεωργίας του προγράμματος Αλεξ.Μπαλτατζής, απέδωσε ο Μεσσήνιος Κανελλόπουλος το …κόψιμο της Καλαμάτας καίτοι είναι πυρόπληκτή περιοχή , με μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2007!
Ανέφερε πως επειδή δεν είχαν υποδειχθεί τα πιο αναγκαία έργα από τα 13 …απλά τα έκοψαν όλα!!!
Ταύρος μαινόμενος ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας , αναχωρεί αμελητί για την Αθήνα και το Υπουργείο Γεωργίας , ν΄αντιμετωπίσει τον υπουργό κ.Σκανδαλίδη, διότι πληροφορήθηκε πως σε ορισμένες περιπτώσεις , εντάχθηκαν έργα χωρίς ώριμες μελέτες!
Του διέφυγε όμως μία μικρή λεπτομέρεια του Δημάρχου! Ποιός ν΄ασχοληθεί με τα…πεζά αυτά ζητήματα , όταν το μείζον είναι αλλού; Μα…φυσικά στη διαδοχή Παπανδρέου! Θ΄αφήσουν Σκανδαλίδης και Κανελλόπουλος το …γάμο να ασχοληθούν με τα ..πουρνάρια; kalamatablogs

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

Σύσκεψη με στόχο την προώθηση σημαντικών έργων στους Δήμους Τριφυλίας και Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/1/12) στην Τρίπολη με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσου Αποστολόπουλου.
Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους δύο Μεσσηνιακούς Δήμους συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα και με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συντόνισαν τις προσπάθειές τους για επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που είχαν τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Αποστολόπουλου στους δύο Δήμους την περασμένη Παρασκευή.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάσος Αποστολόπουλος έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση των εντοπισμένων ζητημάτων και ζήτησε από τις υπηρεσίες να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, επιταχύνοντας έτσι την υλοποίηση των έργων.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συζητήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων, ώστε το έργο να ενταχθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Ε.Σ.Π.Α. Αποφασίστηκε να ξεπεραστεί η διαδικασία έγκρισης προμελέτης και να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση απευθείας η μελέτη μετά από γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επίσης, αποφασίστηκε να μπει σε προτεραιότητα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Γαργαλιάνων. Θα σταλεί για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ταυτόχρονα θα προχωρήσει η διαδικασία της έγκρισης της γεωλογικής μελέτης και των άλλων αδειοδοτήσεων.
Παράλληλα προωθείται το έργο του καθορισμού της χερσαίας ζώνης λιμένος στη Μαραθούπολη, καθώς και η απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους αδειοδότησης των έργων οδοποιίας στην περιοχή της Αυλώνας.
Για το Δήμο Οιχαλίας κλείνουν άμεσα οι δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις των γεωτρήσεων μετά την υπογραφή εκτελεστικών συμβάσεων μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και των μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τρίπολη, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος δήλωσε: «Παλεύουμε καθημερινά για να ολοκληρώσουμε έργα που είναι σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες, κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και δημιουργούμε νέες βάσεις ανάπτυξης στους Δήμους. Με διάθεση συνεργασίας και προσφοράς είμαστε κοντά στην αυτοδιοίκηση και πιστεύουμε ότι όλοι υπηρετούμε τον ίδιο στόχο. Στόχος μας είναι η δημιουργία ανθρώπινων κοινωνιών και η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών κάθε περιοχής. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στην πράξη, μόνο έτσι γινόμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και τους ανθρώπους του».

Στήριξη του τουρισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αντωνία Μπούζα: Τουρισμός , Πελοπόννησος και αναγκαίες δράσεις από την Περιφέρεια
Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο έως ανύπαρκτο στην Πελοπόννησο , όπως σε όλη την Ελλάδα βέβαια, από τις ακροβασίες και τους πειραματισμούς των Κυβερνώντων , αλλά και το ευμετάβολο της νομοθεσίας που δυσχεραίνει όλο και περισσότερο κάθε επενδυτική προσπάθεια.Οι πολίτες αγωνιούν και περιμένουν να γίνουν σταθερά και στοχευμένα βήματα ανάπτυξης.
Η Μεσσηνία μέσα στο σύνολο της Περιφερειακής δημοκρατίας και των νέων αυτοδιοικητικών δομών, αγωνιά και αυτή όπως και οι άλλες ενότητες για την πορεία και τη μελλοντική τους προοπτική και κατεύθυνση .Η κάθε περιοχή ανάλογα με τις υπάρχουσες υποδομές τη γεωγραφική θέση και δραστηριότητα των κατοίκων της , αναμένει και προσδοκά για ανάπτυξη και ευημερία.
Τόσο η περιφερειακή Αρχή όσο και οι δημοτικές Αρχές, προσπαθούν μέσα σ΄αυτόν τον όλεθρο να κάνουν ότι μπορούν.Εξ ΄άλλου δεν είναι ώρα αυτή αναζήτησης τυχόν ευθυνών.
Είναι η ώρα της δουλειάς και της αναζήτησης ευκαιριών και μόνο.
Στην Πελοπόννησο αυτήν τη στιγμή το αεροδρόμιο της Καλαμάτας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού τόσο της Μεσσηνίας , όσο και των όμορων περιοχών.
Κατανοητή και θεμιτή η αγωνία των επενδυτών στον τουρισμό στην Πελοπόννησο να ζητούν και άλλα αεροδρόμια , πλησίον των συμφερόντων τους , ούτως ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο.
Έγιναν συζητήσεις και πάρθηκε απόφαση για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τρίπολης για πτήσεις χαμηλού κόστους , βοηθητικές του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.Επειδή αυτό το έργο που το αποζητά τόσο η Αργολίδα όσο και Αρκαδία ,είναι φανερό ότι αυτήν την περίοδο των ισχνών αγελάδων για τη Χώρα μας , δε μπορεί να προχωρήσει , λόγω του υπέρογκου κοστολογίου που απαιτείται για να λειτουργεί περίπου σαν της Καλαμάτας ,πρέπει να δοθεί έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή στο ήδη υπάρχον αεροδρόμιο που είναι της Καλαμάτας και να προχωρήσουν τα έργα που απαιτούνται για να εξυπηρετηθεί όλη περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το αεροδρόμιο της Τρίπολης έχει πολλές δυσκολίες λόγω της κατασκευής του π.χ οι αντοχές του αεροδιαδρόμου είναι για αεροσκάφη μέχρι 150 θέσεων το πολύ, δεν υπάρχουν ραδιοβοηθήματα που κοστίζουν πανάκριβα , άρα μπορεί να λειτουργεί μόνο ημέρα και με καλές καιρικές συνθήκες , δεν υπάρχουν αίθουσες ,υποδομές για καύσιμα , πίστες για τα αεροπλάνα κ.α.
Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και το ενδιαφέρον των αιρετών της περιφέρειας και του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την ανάπτυξη του τόπου, ζητώ από τον ίδιο προσωπικά να ενισχύσει την προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού στην Πελοπόννησο, διότι αυτή η περίοδος -μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου- είναι η κρισιμότερη για την επίτευξη συμφωνιών και προγραμματισμού των τουριστικών πακέτων.
Στο αεροδρόμιο Καλαμάτας , έχει ζητηθεί από διάφορες εταιρείες , να κρατηθεί χρόνος για τον προγραμματισμό των πτήσεων. Αυτές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και είναι αμφίβολο αν όσες έκαναν αυτήν την κίνηση θα έρθουν τελικά.Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον για οριστικοποίηση .
Εκεί όμως που είναι η ευκαιρία για τον τόπο , είναι οι εταιρείες -γραμμής- χαμηλού κόστους, όπως η RYANAIR που έδειξε ενδιαφέρον για την Καλαμάτα για τρείς πτήσεις σε διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες( Λονδίνο, Βρυξέλλες, Ρώμη κλπ) την εβδομάδα.
Επειδή πρέπει να δείξουμε σαν τόπος το ενδιαφέρον μας και τη στήριξή μας σε τέτοιες προτάσεις που ενισχύουν την ευρύτερη περιοχή και δίνουν τη δυνατότητα να φτάσουν στον τόπο μας φθηνά, γρήγορα και άνετα πολλοί επισκέπτες , μακριά από τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία, ελπίζω να αναληφθεί άμεσα από τον κ.περιφερειάρχη πρωτοβουλία συνεργασίας και ενίσχυσης αυτής της πρωτοβουλίας ,στα μέτρα των δυνατοτήτων μας φυσικά, ούτως ώστε να μη χαθεί αυτή η προοπτική.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Να μπει άμεσα πλαφόν στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχολιάζοντας την αρνητική πορεία της Οικονομίας.
Το ότι το μνημόνιο απέτυχε να βγάλει την οικονομία από την κρίση είναι πλέον πασιφανές. Ακόμη και οι υποστηρικτές του σπεύδουν τώρα να το αποκηρύξουν. Αυτό που πιστοποιεί αυτήν την αποτυχία είναι το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων την τελευταία διετία και την πρωτοφανή ύφεση της οικονομίας, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών παραμένουν στα ύψη. Έτσι τα εισοδήματα δέχονται πλήγμα από δυο πλευρές. Από τη μείωση των ονομαστικών μισθών και από την άνοδο των τιμών.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας είχε έγκαιρα και επανειλημμένως προειδοποιήσει για αυτήν τη στρέβλωση και είχε ζητήσει τη θέσπιση πλαφόν τιμών σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα βασικής ανάγκης έως ότου χτυπηθούν αποτελεσματικά τα καρτέλ και λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά.
Πριν πάμε σε νέες μειώσεις μισθών, τις οποίες καταδικάζουμε ώς άδικες και καταστροφικές, θα πρέπει να χτυπηθεί άμεσα και καίρια η ακρίβεια με μειώσεις τιμών.

Ενισχύεται ξανά το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με τρείς (3) νέους ιατρούς ενισχύεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Πρόκειται για μία (1) μόνιμη θέση Επιμελητή Β’ και συγκεκριμένα για την ιατρό-Πνευμονολόγο κ. Δαριωτάκη Φωτεινή και για δύο (2) επικουρικούς ιατρούς με σύμβαση ενός έτους τις κ.Τριμανδύλη Μαρία και κ.Αυγουλέα Μαρία.
Με τις ανωτέρω προσλήψεις το ιατρικό προσωπικό της Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν.Καλαμάτας ανέρχεται σε πέντε άτομα, συγκεκριμένα:
• Ένας (1) Διευθυντής
• Ένας (1) Επιμ.Α’
• Ένας (1) Επιμ.Β’ και
• Δύο (2) Επικουρικοί Ιατροί

ΑΡΘΡΟ: Οι 3 Ιεράρχες μας καλούν να τους μιμηθούμε...

Γράφει ο συνεργάτη Νίκος Παγώνης Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οι Τρεις Μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας, οι Τρεις Ιεράρχες, προβάλουν αυθεντικά, διαμέσου του έργου τους, το μήνυμα του Χριστού και της ανθρωπιάς. Και οι τρεις διακρίθηκαν όχι μόνο σε έναν τομέα αλλά σε όλους. Υπήρξαν αξιοθαύμαστες προσωπικότητες που αναμφίβολα άφησαν διαχρονικά το στίγμα τους.
Παγκοσμίως, επιστήμονες από το χώρο της Ιατρικής, της Κοινωνιολογίας, των Πολιτικών Επιστημών, της Παιδαγωγικής, της Φιλοσοφίας, της Θεολογίας και της Ψυχολογίας και γενικώς των ανθρωπιστικών επιστημών, μένουν έκπληκτοι μελετώντας το έργο των Πατέρων της Εκκλησίας. Την επιστημονική τους κατάρτιση οι Τρεις Ιεράρχες την έθεσαν πάντοτε στην υπηρεσία του συνανθρώπου και ουδέποτε τη χρησιμοποίησαν για την ατομική τους προβολή.
Το Θεολογικό τους έργο τεράστιο: Οι Τρεις Ιεράρχες δίδασκαν την αυθεντική θρησκευτικότητα και το ανοικτό πνεύμα, μακριά από δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Ενδιαφέρονται για την ερμηνεία των Γραφών, βοηθώντας έτσι τους χριστιανούς στην κατανόηση και εμπέδωση των ιερών κειμένων. Ο Χρυσόστομος, θέλοντας να είναι ακριβής στο έργο της ερμηνείας της Βίβλου, πραγματοποιεί 7.000 παραπομπές στην Παλαιά και 11.000 στην Καινή Διαθήκη. Οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με στοιχειώδη επιστημονική έρευνα κατανοεί το μέγεθος του παραπάνω εγχειρήματος.
Το Κοινωνικό τους έργο αξιοθαύμαστο: Στηρίζουν με κάθε τρόπο τους φτωχούς, τους κυνηγημένους και τους απροστάτευτους της εποχής τους. Η περιθωριοποίηση των κοινωνικά αδύνατων δεν συνάδει με το ορθόδοξο ήθος. Ο Μέγας Βασίλειος επενέβη, ακόμα και με δυναμικό τρόπο, απειλώντας τους πλούσιους, σε θέματα φορολογίας υπέρ των αδυνάτων.
Γιατρός ο ίδιος, ιδρύει την Βασιλειάδα μια «πόλη φιλανθρωπίας». Εκεί οργανώνει το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο, με κατοικίες γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικές πτέρυγες για λεπρούς και πάσχοντες από επιδημικές ασθένειες. Οργάνωσε σταδιακά ένα δίκτυο υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία. Ο Χρυσόστομος, που σπούδασε κι αυτός γιατρός, χτίζει πολλά νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη, στα οποία, όπως και ο Μ. Βασίλειος, φροντίζει ο ίδιος τους πάσχοντες.
Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο Βασίλειος και ο Χρυσόστομος είναι ουσιαστικά οι εμπνευστές ενός δημόσιου συστήματος υγείας που με την πάροδο του χρόνου απλώνεται σε ολόκληρη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Για τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο η κοινοκτημοσύνη είναι η λύση του κοινωνικού προβλήματος. Προτείνουν ως πρότυπο δίκαιης κοινωνικής οργάνωσης την πρωτοχριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων όπου όλα ήταν κοινά.
Οι Τρείς Πατέρες πιστεύουν ξεκάθαρα πως η μανία του πλούτου και τα συμφέροντα των ισχυρών ευθύνονται για την κατάντια των κοινωνιών, για την πείνα, την εγκατάλειψη, τους πολέμους. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, λέει: «Μητέρα των πολέμων είναι η πλεονεξία, οι πόλεμοι με τη σειρά τους γεννούν την υψηλή φορολογία, που είναι η αυστηρότατη καταδίκη των πολιτών». Λόγια διαχρονικά και επίκαιρα. Ας σημειωθεί ότι οι Εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο είναι κόλαφος: Αν τα 30 δις δολάρια, που κατά μέσο όρο δαπανώνται ετησίως για όπλα από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, διοχετεύονταν στην παιδεία και την υγεία των χωρών αυτών, κάθε παιδί θα είχε την δυνατότητα φοίτησης σε σχολείο και η παιδική θνησιμότητα θα μειωνόταν κατά δύο τρίτα! Το κόστος πολεμικών επιχειρήσεων μιας μέρας αρκεί για να θρέψει με τρόφιμα το λαό της Αιθιοπίας για έξι μήνες.
Για την μάθηση και την Αρχαία Ελληνική γλώσσα: Σε μια εποχή δύσκολη για την «ειδωλολατρική» Αρχαία Ελληνική γλώσσα και παιδεία, οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν κατ’ επανάληψιν στα κείμενά τους την αξία της. Ο Γρηγόριος αντιδρώντας στις απόψεις κάποιων ακραίων και φοβικών χριστιανών της εποχής, που αρνούνταν τη μελέτη της κλασικής παιδείας, υποστηρίζει πως είναι «αγροίκοι και αγράμματοι», όσοι δε δέχονται την αξία της. Αποκαλεί την πόλη των Αθηνών που ήταν κέντρο σπουδής του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, «Χρυσή Αθήνα των Γραμμάτων».
Οι Τρεις Ιεράρχες ήθελαν τους χριστιανούς νέους ανθρώπους με κριτική σκέψη, με ευρύτητα γνώσεων, με γενικότερους προβληματισμούς, μετόχους των κοινωνικών ανησυχιών και σπουδαστές των φιλοσοφικών ρευμάτων. Η Φιλοσοφία πρέπει να σπουδάζεται γιατί είναι η «θεραπαινίδα», η υπηρέτης της Θεολογίας.
Για την Παιδεία και την αξία της: Η παιδεία πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι του συστήματος, όπως δυστυχώς έχει καταντήσει σήμερα. Είναι μεγάλο σφάλμα η παιδεία να προσανατολίζεται προς την παραγωγικότητα, ή στις όποιες ανάγκες του κράτους. Το σωστό είναι οδηγεί τους νέους στην κατάκτηση της ελευθερίας, στα μονοπάτια της αναζήτησης της αλήθειας, στη μύησή τους στην παράδοση του τόπου τους και στον πολιτισμό, στην ανακάλυψη της προσωπικότητάς τους. Να είναι όπως προτείνουν οι Τρεις Ιεράρχες «δρόμος απελευθέρωσης και όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας».
Οι Τρεις Ιεράρχες μας καλούν να τους μιμηθούμε. Εμείς από την άλλη έχουμε χρέος να τους έχουμε ως οδηγούς στις κοινωνικές και πνευματικές προκλήσεις των καιρών μας.

Αγρότες άνοιξαν τα διόδια και μοίρασαν τα προϊόντα τους

Μοιράζοντας πορτοκάλια, γάλα, λάδι και άλλα προϊόντα της Πελοποννησιακής γης, αγρότες από την Πελοπόννησο επέλεξαν την Κυριακή να ανοίξουν, αντί να κλείσουν, τα διόδια της Κορίνθου – Τρίπολης, στο ύψος του Σπαθοβουνίου.
Οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ, φόρτωσαν τα αγροτικά τους οχήματα με προϊόντα που δεν μπορούν να διαθέσουν στο εμπόριο και με την διανομή τους στους διερχόμενους πολίτες θέλησαν να εκδηλώσουν την δική τους αγωνία για το μέλλον του κλάδου τους που έχει πληγεί από την σφοδρή οικονομική κρίση. Για όση ώρα οι αγρότες βρέθηκαν στα διόδια του Σπαθοβουνίου, σήκωσαν τις μπάρες επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων, ενώ μοίραζαν στους οδηγούς γεωργικά προϊόντα.
Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Πελοποννήσου είναι τεράστια, αφού παρά τις επισημάνσεις για ανάπτυξη της χώρας μέσω του πρωτογεννούς τομέα, ωστόσο το αγροτικό εισήδημα έχει πληγεί εξίσου και δεν δείχνει πως μπορεί να παρουσιάσει ευκαιρίες για τους πολίτες.

Από τη γερμανική μπότα... στην οικονομική Κατοχή

Ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, που έζησαν Κατοχή, Εμφύλιο, Χούντα, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, συγκρίνουν το τότε με το τώρα. Αποτυπώνουν πώς άλλαξε η σημασία του «υποφέρω», του «δεν τα βγάζω πέρα», με τη διαδοχή των γενεών, μέχρι τη σημερινή της οικονομικής ύφεσης. Η πορεία των εξελίξεων στην Ελλάδα της Κρίσης δεν τους επιτρέπει να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Διατρέχοντας, όμως, τις δεκαετίες, βλέποντας τους αγώνες και τις αξίες να αλλάζουν μορφή, τους πολίτες να εξαρτώνται από την κατανάλωση, διαπιστώνουν μια παράμετρο καταλυτική για την έκβαση των πραγμάτων: Η σύγχρονη αίσθηση ότι υποφέρουμε δεν πηγάζει μόνο από τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αλλά και από τον τρόπο ζωής στον οποίο έχουν συνηθίσει οι νεότερες γενιές.
«Στην Εθνική Αντίσταση έριξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου για να μην περάσουν οι Γερμανοί. Δεν την έριξαν επειδή δεν πήραν επιδότηση»
Στο Παράρτημα Καλαμάτας της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 41-44, η πρόεδρος, Παναγιώτα Δήμιζα – Κλαμπατσέα, συγκρίνει τις δυσκολίες και τους αγώνες του τότε και του σήμερα:
«Όταν ήμουν 8, 10, 15 χρόνων, περάσαμε πολύ δύσκολα. Που αν συγκρίνω το τότε με το τώρα, δεν υπάρχει σύγκριση, είναι τεράστια η διαφορά. Είμαι από τη Σαϊδόνα, ένα χωριό της Μάνης. Ξαφνικά, στον Εμφύλιο, εκεί που ήμασταν νοικοκυραίοι, ήρθαν, μας έδιωξαν από το χωριό μας, χωρίς να μας επιτρέπουν να πάρουμε τίποτα, και μας έφεραν στην Καλαμάτα. Δε μας δεχόταν κανείς στο σπίτι του. Κι όμως, δε χάσαμε την ψυχραιμία μας. Βγήκαμε για μεροκάματα, βγήκαμε όπου μπορούσε ο καθένας και από νοικοκυραίοι γίναμε εργάτες. Αγωνιστήκαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας. Η Εθνική Αντίσταση τότε πολλούς ανθρώπους τούς δυνάμωσε και έκαναν πράγματα που και οι ίδιοι μετά δεν πίστευαν.
Γι’ αυτό σήμερα, ενώ είμαι με τους νέους, ενώ είμαι μια πολύτεκνη μάνα, είμαι σε πολλά πράγματα αντίθετη. Θα φύγω, σου λένε. Πού θα πας; Εδώ θα καθίσεις να παλέψεις να το επαναφέρεις.
Αυτές οι καταστάσεις δεν κρατάνε για πάντα. Κι αν έμεινε η Εθνική Αντίσταση ένα σύμβολο, έμεινε γιατί αντιστάθηκαν οι πολίτες της Ελλάδας. Σήμερα, εάν λιποτακτήσουν, εάν βρίζουν, εάν σπάζουν, δεν πρόκειται να μείνουν στην ιστορία. Ζητάω από τους ανθρώπους να συγκρίνουν την εποχή τη δική μου, της Ρούλας, του Θανάση, με το σήμερα. Εγώ έφαγα βελανίδια. Επιβίωσα. Στη δυσκολία θα φανούμε αν είμαστε ικανοί. Κι εδώ που τα λέμε, αυτό το άσχημο καθεστώς που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Μόνο για τα λεφτά μάς ενδιαφέρει, τι θέση θα πάρει ο καθένας, πώς θα κρατηθούμε στο Δημόσιο. Το μεσημέρι τι θα πάνε στο σπίτι τους, χαρτιά να φάνε; Εγκαταλείψαμε τη γη, την κτηνοτροφία.
Δε μου αρέσει καθόλου αυτό που οι νέοι αποκαλούν σήμερα αγωνιστικότητα. Ή θα πηγαίνουν να πίνουν καφέ ή θα πηγαίνουν να σπάζουν μια βιτρίνα. Αυτά δεν προσφέρουν τίποτα. Εγώ δεν έσπασα τίποτα κι έχω αγωνιστεί. Αλλά δεν κράτησα μια σημαία να τη φέρω στου άλλου το κεφάλι.
Ο αγώνας έχει πολλές μορφές. Πρώτα πρέπει να δεσμεύσεις τον εαυτό σου και μετά να προσφέρεις. Δεν είδα ούτε ένα νέο να δουλεύει στα χτήματα, έστω με τα 25 ευρώ που παίρνουν οι αλλοδαποί μεροκάματο. Και λένε ότι έχουν φτώχεια. Δηλαδή, πώς τα θέλουν τα λεφτά; Στο μαξιλάρι τους; Δεν πρόκειται να κερδίσει έτσι η νεολαία.
Εγώ είμαι στο τέλος της εποχής μου. Αλλά αφήνω πίσω μου παιδιά και εγγόνια. Το ψωμί που τρώνε θα πρέπει και να το βγάζουν κιόλας. Να παίρνουν ένα αυτοκίνητο με δόσεις 20.000 ευρώ και να βάζουν ανθρώπους να τους μαζεύουν το λάδι; Δεν είναι αγώνες αυτοί. Η Εθνική Αντίσταση έμεινε, γιατί έριξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου για να μην περάσουν οι Γερμανοί. Δεν την έριξαν, γιατί δεν πήραν επιδότηση. Οι αγώνες δεν είναι να μαζευόμαστε και να ακούμε τραγούδια. Μπορεί σε πολλά οι νέοι να έχουν δίκιο, γιατί έτσι τους μάθαμε κι εμείς από την πίκρα που είχαμε. Αλλά, να δουλέψουν. Καλώς έχουν πτυχία, αλλά δεν μπορεί όλοι να γράφουνε. Δεν έπεται ότι πρέπει να είναι και εξασφαλισμένοι επειδή πήραν ένα πτυχίο. Πρέπει να αγωνιστούν με τιμιότητα. Έχουν πάρει λάθος δρόμο. Κουκούλα; Εγώ ακόμα τρομάζω με τους Έλληνες που φόρεσαν κουκούλα για τους Γερμανούς και μπορεί να το έκαναν για να ζήσουν. Και να φοράνε σήμερα τα Ελληνόπουλα κουκούλα;». 'Θάρρος'

Θα βγουν στην δημοσιότητα τα ονόματα επωνύμων με ανεξήγητες καταθέσεις;

Πολύ μεγάλη Βόμβα θα σκάσει εντός των ημερών απο τον ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο. Τρανταχτά ονόματα της περιφέρειας ιδιαίτερα γιατροί και δικηγόροι βρέθηκαν με αδήλωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων.
Γιατρός του ΕΣΥ απο την Μεσσηνία σύμφωνα με πληροφορίες πολύ γνωστό όνομα είναι
πρώτος στην λίστα που έχει το υπουργείο οικονομικών,με τεράστιες καταθέσεις. Η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και 2 μήνες αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος… Οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις απο τους ελεγκτές. Εξηγήσεις που δεν υπάρχουν φυσικά…!
Περισσότεροι απο 40 γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία Καλαμάτας, Κορίνθου,Σπάρτης και Αργους δεν δήλωναν τις μεγάλες τους καταθέσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται απο τους μισθούς του στο εθνικό σύστημα
υγείας. Παρά τις προσπάθειες να κουκουλωθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ πολύ σύντομα λένε οι
πληροφορίες μας όλα τα ονόματα θα δοθούν στην δημοσιότητα..! Οι ιατρικοί σύλλογοι οφείλουν να διευκολύνουν το έργο των ελεγκτικών αρχών και
να μην δημιουργήσουν αυτή την φορά προβλήματα για να διασώσουν τους συναδέλφους
τους..moriasnews

Παραπολιτικές…προσεγγίσεις στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων!

Το πως λειτουργεί αυτός ο λαός τελικά πρέπει ν΄αποτελέσει θέμα για ειδική επεξεργασία και διαβούλευση.
Το πόσο εύκολα παρασύρεται και λειτουργεί με παιδαριώδη τρόπο!

Το πως αναδεικνύει στην όποια εξουσία κάθε φορά , αετονύχηδες και εκ του αποτελέσματος κρινόμενους , απάτριδες και ανικάνους!
Το πως οι κάθε λογής συμφορές δεν του βάζουν μυαλό και με ευκολία την ….ξαναπαθαίνει!
Τώρα που φτάσαμε στο γκρεμό κατάλαβαν οι Έλληνες πολίτες…ότι οι προηγούμενοι ήταν ανίκανοι και επικίνδυνα αδιάφοροι!
Διαβάζοντας όμως τις δημοσκοπήσεις και πάλι βλέπουμε, να λειτουργούν ως …κοπάδι, που παρασύρεται ανάλογα με το πως τους σερβίρουν τις ειδήσεις τα ΜΜΕ .
Σαν θυμωμένα παιδάκια που κάνουν το αντίθετο από αυτό που προστάζει το καλό τους.
Δηλ. επιμερίζουν ίσες ευθύνες επί δικαίων και αδίκων και στρέφονται όλοι σε πολιτικά σχήματα, με θολές θέσεις, θολά πρόσωπα, θολές πολιτικές! Έτσι για…αντίδραση , για να δείξουν πως …θύμωσαν , πως απογοητεύθηκαν!
Καλά κάνουν και θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς που κατά τη γνώμη του καθενός ευθύνεται για το κατάντημά μας , αλλά εκεί που θα καταλήξουν και θα στηρίξουν και θα δώσουν δύναμη , θα πρέπει να ανιχνεύσουν τις θέσεις τους στα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας,της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας της Χώρας, της βούλησης για διατήρηση της Ελληνικότητάς μας, τις προθέσεις τους στα ζητήματα των μεταναστών κ.α. πολλά.
Ακόμη να γνωρίζουν εξαρχής τα στελέχη τους, τις απόψεις τους, τη μέχρι σήμερα πολιτική τους διαδρομή κλπ
Η όποια γελοιοποίηση της πολιτικής , εμάς τους πολίτες θα πλήξει πρώτιστα και μετά όλον αυτόν το …συρφετό του νέου και πεινασμένου για εξουσία νεόκoπου πολιτικού προσωπικού.
Ας μην προστρέξουμε αισθμαίνοντας στα νέα πολιτικά σχήματα των….μανικιουριστριών…των εφαπλωματάδων…των κυνηγών… αγριογούρουνου..πάπιας…. και κάθε λογής ..ψώνιου της πολιτικής!

Πόσες εταιρίες κυβερνούν πραγματικά τον κόσμο μας..

Του Γιώργου Δελαστίκ
Ποιος κυβερνά τον κόσμο; Το κλασικό και σχεδόν γραφικό αυτό ερώτημα, που σε κάθε εποχή δέχεται διαφορετικές απαντήσεις, έχει την απάντησή του και στις μέρες μας: μόλις 147 επιχειρήσεις! Μπορείτε να απαντήσετε και 737 επιχειρήσει
ς, καθώς οι 147 πρώτες ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι 737 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι 147) ελέγχουν το 80% της οικονομίας του πλανήτη! Είναι απίστευτη πραγματικά η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η αλληλοδιασύνδεση των κολοσσιαίων επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην υδρόγειο.
Οι πάντες υπέθεταν ισχυρότατη συγκέντρωση ελέγχου, αλλά τέτοιο πράγμα, μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις αλληλοδιαπλεκόμενες να έχουν συμμετοχή σε εταιρείες που εκπροσωπούν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας από πλευράς κύκλου εργασιών, κανένας δεν το φανταζόταν. Γι' αυτό και έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, αίσθηση και συζητήσεις η πρωτοποριακή μελέτη τριών Ελβετών ερευνητών του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που αποκάλυψε τα στοιχεία αυτά.
Ο Τζέιμς Γκλάτφελντερ, ο Στέφανο Μπατιστόν και η Στεφανία Βιτάλι, ειδικοί στα σύνθετα δίκτυα, ανέλαβαν ένα εξαιρετικής σημασίας και τεράστιου όγκου δουλειάς έργο. Αντλησαν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ για τις επιχειρήσεις (Οτβίς) για το έτος 2007, το οποίο τότε περιλάμβανε στοιχεία για 37 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο (σήμερα περιλαμβάνει 44 εκατομμύρια εταιρείες).
Από αυτά τα 37.000.000 ξεχώρισαν 43.060 επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θέτει ο ΟΟΣΑ για να οριστούν ως πολυεθνικές. Από εκεί και πέρα άρχισε η κοπιαστική και πρωτότυπη δουλειά των ερευνητών: ερεύνησαν τι ποσοστό συμμετοχής έχει η καθεμιά από τις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις παγκόσμιας κλίμακας σε άλλες επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες.
Εκπληκτοι διαπίστωσαν ότι κάθε μία από αυτές τις 43.000 επιχειρήσεις είχε κατά μέσο όρο πακέτα μετοχών (όχι πλειοψηφικά, εννοείται) σε άλλες 20 επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας! Η αλληλοδιαπλοκή μεταξύ τους δηλαδή ήταν τεράστιας έκτασης, πέρα φυσικά από τις μετοχές εταιρειών μικρότερου μεγέθους που κατείχαν και οι οποίες αποκάλυψαν ένα δίκτυο 600.000 αλληλεξαρτώμενων εταιρειών.
Η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων αυτών έφερε στο φως τις 147 προαναφερθείσες επιχειρήσεις (τα τρία τέταρτα των οποίων ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με πρώτη στον κόσμο τη βρετανική τράπεζα Μπάρκλεϊς) που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Διαπιστώνεται έτσι η ύπαρξη «μιας οικονομικής υπερ-οντότητας στο παγκόσμιο δίκτυο των μεγάλων εταιρειών», όπως επισημαίνουν οι Ελβετοί ερευνητές.
Η αλληλοδιασύνδεση αυτών των πανίσχυρων επιχειρήσεων ενισχύεται ακόμη περισσότερο από δάνεια που χορηγούν η μία στην άλλη, από ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και από άλλα υψηλού κινδύνου χρηματοοικονομικά προϊόντα εντελώς αδιαφανή.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΚΕΔΕ: «Καθαρή απάντηση στην κρίση, που να ενώνει όλους»

Η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στη συνέντευξή του στην aftodioikisi και επανέλαβε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης (βλ. σχετικό παρασκήνιο εδώ) βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφίσματος, που με την υπερψηφισή του με μεγάλη πλειοψηφία (καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), έκλεισε το διήμερο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή.
«Το Συνέδριό μας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που την χαρακτηρίζει μία άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, τις ζοφερές συνέπειες της οποίας βιώνει κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια. Σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα και περιεχόμενο του Συνεδρίου μας», τονίζει στο ψήφισμα της η ΚΕΔΕ.
Επιπλέον, ζητεί «επειδή η διαφαινόμενη κατάσταση οδηγεί τους δήμους σε αδιέξοδο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση, την εξασφάλιση του λειτουργικού κόστους των δήμων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα το πολύπλοκο κοινωνικό και αναπτυξιακό τους έργο. Ένα έργο που σήμερα κρίνεται άκρως απαραίτητο στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το Συνέδριό μας εξουσιοδοτεί το διοικητικό δυμβούλιο της ΚΕΔΕ για τη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση αγωνιστικών διεκδικήσεων».
Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα
Παράλληλα στο ψήφισμα τίθενται τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα με τους δημάρχους να ζητούν μεταξύ άλλων:
Τη νομοθετική κατοχύρωση των € 450 εκατ.
Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 - 2012 και ΣΑΤΑ 2012
Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου
Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους € 214 εκατ., πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012
Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης

Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους
Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος (πρβ. ενδεικτικά τις αναρτήσεις της aftodioikisi.gr για τους δήμους Αγαθονησίου, Ανάφης, Γαύδου, Κάσου, Κιμώλου, Μήλου, Σικίνου και Χάλκης).
Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες (όπως, για παράδειγμα, έχει γράψει η aftodioikisi.gr o Δήμος Μήλου ή ο Δήμος Ανάφης).
Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων
Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΥ

Αγρότες από τα χωριά της Μεσσηνίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στον κόμβο του Ασπροχώματος, διαμαρτυρόμενοι για τα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, αλλά και για την συνεχή πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που συνοδεύεται από ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής. Στον κόμβο βρήκαν σύμμαχους δεκάδες εργάτες μέλη του ΠΑΜΕ που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αναδεικνύοντας πως ο αγώνας των αγροτών και των εργατών, ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε., είναι κοινός και μόνο μια πλατιά συμμαχία εργατών- αγροτών- ΕΒΕ και νεολαίας μπορεί να φρενάρει της αντιλαϊκές πολιτικές και να τους ανατρέψει συνολικά. Οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα έστησαν συμβολικό μπλόκο για μία ώρα και πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Στην συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Σινάνης εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, και ο Παναγιώτης Κουφαλάκος εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Επισυνάπτετε η ομιλία του Ν. Σινανη.

Λείπουν 145 δισ. ευρώ για να μπει πάτος στο ελληνικό βαρέλι

Σαν "βαρέλι χωρίς πάτο" περιγράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel την κατάσταση στην Αθήνα, ενώ επισημαίνει ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική, εξαιτίας της ραγδαίας οικονομικής επιδείνωσης.
Στο άρθρο που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση του περιοδικού αναφέρεται ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης ανάγκης της Ελλάδας δεν επαρκούν.
Πιο αναλυτικά, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον περίπου 15 δις. ευρώ.
Αντί δηλαδή των 130 δις. ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, θα χρειαστούν περίπου 145 δις. ευρώ, μετά και από τους ελέγχους της τρόικας το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα.
"Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι τα χρήματα που λείπουν μπορούν να συγκεντρωθούν μόνον από τους ιδιώτες επενδυτές", λέει στο μεταξύ, η τρόικα.
Γερμανικός συνασπισμός στη Βουλή κατά της Ελλάδας
Στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αρχίζει να σχηματίζεται ευρύ μέτωπο αντιδράσεων για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως την υπαινίχθηκε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις μας", δήλωσε ο πρόεδρος της συγκυβερνούσας Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CSU Χορστ Ζεχόφερ στο Spiegel. "Αν παύσουν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχει χρήματα". Η CSU απορρίπτει νέα βοήθεια για την Ελλάδα πέρα από τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί. "Αν οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια", πρόσθεσε.
Αλλά και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των επίσης συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Ράινερ Μπρούντερλε απαιτεί ανυποχώρητη στάση έναντι της Αθήνας.
"Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και επομένως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα πρέπει να παραμείνει αυστηρή και να απαιτήσει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις. Μόνον αν οι Έλληνες παράσχουν αποδείξεις ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την κατάσταση, μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα", είπε.

Οι 40 γιατροί της Πελοποννήσου στην λίστα του ΣΔΟΕ..!

Πολύ μεγάλη Βόμβα θα σκάσει εντός των ημερών απο τον ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο.
Τρανταχτά ονόματα της περιφέρειας ιδιαίτερα γιατροί και δικηγόροι βρέθηκαν με αδήλωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων.

Γιατρός του ΕΣΥ απο την Μεσσηνία σύμφωνα με πληροφορίες πολύ γνωστό όνομα είναι πρώτος στην λίστα που έχει το υπουργείο οικονομικών,με τεράστιες καταθέσεις.
Η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και 2 μήνες αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος…
Οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις απο τους ελεγκτές. Εξηγήσεις που δεν υπάρχουν φυσικά…!
Περισσότεροι απο 40 γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία Καλαμάτας, Κορίνθου,Σπάρτης και Αργους δεν δήλωναν τις μεγάλες τους καταθέσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται απο τους μισθούς του στο εθνικό σύστημα υγείας.
Παρά τις προσπάθειες να κουκουλωθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ πολύ σύντομα λένε οι πληροφορίες μας όλα τα ονόματα θα δοθούν στην δημοσιότητα..!Οι ιατρικοί σύλλογοι οφείλουν να διευκολύνουν το έργο των ελεγκτικών αρχών και να μην δημιουργήσουν αυτή την φορά προβλήματα για να διασώσουν τους συναδέλφους τους..!

«Θα εξαφανιστεί η Bουλή εάν βγάλω τα βίντεο που έχω»

Βίντεο στα οποία καταγράφονται συναντήσεις και οικονομικές συναλλαγές του «αρχιτοκογλύφου» Μάρκου Καραμπέρη με πολιτικούς, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικαστές, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και άλλους κρατικούς παράγοντες προσδίδουν νέα διάσταση στη δράση της «μαφίας της Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».
Τα βίντεο αυτά, τα οποία, όπως αφήνει να εννοηθεί συνεργάτης του Μάρκου Καραμπέρη, είναι στην κατοχή του, αποκαλύπτουν εντυπωσιακές πολιτικές διασυνδέσεις - και όχι μόνο - του 58χρονου επιχειρηματία και των μελών του κυκλώματος της τοκογλυφίας.
«Αν βγάλω αυτά τα βίντεο, θα εξαφανιστεί η Βουλή» φέρεται να εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος ο Καραμπέρης σε στενό συνεργάτη του. Σύμφωνα μάλιστα με την πηγή που αποκάλυψε την εν λόγω στιχομυθία στο «Βήμα», ο «αρχιτοκογλύφος» της Θεσσαλονίκης διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία τόσο για χρηματισμό πολιτικών προσώπων από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Υπάλληλοι σε υπηρεσίες της Πελοποννήσου με μεγάλες καταθέσεις

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν 250 μεγαλοκαταθέτες στην Πελοπόννησο, οι οποίοι όχι μόνο εμφανίζουν προφανή αδυναμία να δικαιολογήσουν τους παχυλούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς με βάση τις ισχνές δηλώσεις που έχουν υποβάλει στην Εφορία, αλλά ερευνώνται και για ενδεχόμενη διαφθορά.
Σαράντα γιατροί του ΕΣΥ, δύο αστυνομικοί, τέσσερις υπάλληλοι Πολεοδομίας, δύο υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών, επιχειρηματίες, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες από την Κόρινθο, το Αργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, την Πύλο και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου κίνησαν τις υποψίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έπειτα από σχετικές καταγγελίες και όταν άνοιξαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί εκτός από το ύψος των καταθέσεων προέκυψαν και ύποπτες αλλεπάλληλες καταθέσεις, οι οποίες μάλλον δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν από τις εμφανείς - στην Εφορία - αμοιβές τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός υπαλλήλου της Πολεοδομίας στην Αργολίδα. «Ανοίξαμε τον λογαριασμό του και βρήκαμε καταθέσεις 1.000 ευρώ τη μια μέρα, 2.000 ευρώ την επόμενη, 5.000 ευρώ μετά από δεκαπέντε μέρες. Συνολικά ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει καταθέσεις πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες φαίνεται να σχηματίστηκαν με αλλεπάλληλες καταθέσεις μερικών χιλιάδων ευρώ. Υποπτα πράγματα», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ ο οποίος θεωρεί ότι - παρότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη - τα αρχικά ευρήματα μπορούν τελικά να αποκαλύψουν υποθέσεις εκτεταμένης διαφθοράς και χρηματισμού δημοσίων υπαλλήλων. Αίσθηση προκαλεί και η υπόθεση δύο αστυνομικών υπαλλήλων με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οι οποίες θεωρείται αδύνατο να δημιουργήθηκαν από τους μισθούς τους.

Μεγαλύτερες μπίζνες φαίνεται πως έκανε την ίδια ώρα ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών. Ο συγκεκριμένος εμφανίζεται να δέχεται καταθέσεις 4,1 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών μόλις ημερών. «Τη μία μέρα κατατέθηκαν στον λογαριασμό του 100.000 ευρώ, την επόμενη 1,5 εκατ. ευρώ και την αμέσως επομένη 2,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει ότι ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας φέρεται να εμπλέκεται και με οφσόρ εταιρείες.
Στη λίστα της Πελοποννήσου, οι ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και ενδεχόμενης διαφθοράς δεν φαίνεται να κάνουν διαχωρισμούς και αγγίζουν πληθώρα επαγγελματικών ομάδων.
Γιατροί και δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έχουν κερδίσει μια θέση στον κατάλογο του ΣΔΟΕ με τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων. «Αυτοί αποτελούν μια κατηγορία , καθώς το πιθανότερο είναι να αποτελούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής», λέει το στέλεχος του ΣΔΟΕ συμπληρώνοντας ότι «η άλλη κατηγορία είναι όσοι επίσης έχουν μεγάλες αδικαιολόγητες καταθέσεις, αλλά την ίδια ώρα είναι δημόσιοι υπάλληλοι και εμφανίζονται συνεχείς καταθέσεις στους λογαριασμούς τους ακόμα και σε ημερήσια βάση».
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και πριν την ολοκλήρωσή της, κάθε ένας από τους διακόσιους πενήντα φορολογούμενους δεν μπορεί να θεωρηθεί φοροφυγάς ή διεφθαρμένος. «Ενδεχομένως κάποιοι να μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους, θα πρέπει όμως να το αποδείξουν», σημειώνει η ίδια πηγή τονίζοντας ότι μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος και όχι ο ελεγκτής. Ο φορολογούμενος δηλαδή θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι φοροφυγάς και όχι ο ελεγκτής το αντίθετο. Τα Νέα

Μεγάλα ονόματα του ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής με εκλογές..

Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα και από τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί, περίπου ένας στους τρεις ή και ένας στους δύο! (εφόσον επικρατήσει το αρνητικό σενάριο το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί κάτω από το 20%) βουλευτές των «πρασίνων» κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές!
Στελέχη, που η κοινή γνώμη βλέπει στα βουλευτικά έδρανα επί τετραετίες αλλά και άλλα που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο κέντρο λήψης αποφάσεων, κινδυνεύουν να βγουν εκτός Βουλής.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που θα ισχύσει σε αυτές τις εκλογές, το μάρμαρο πληρώνει το δεύτερο κόμμα, από το οποίο αφαιρούνται πολλές έδρες για να διανεμηθούν στα μικρότερα κόμματα, αλλά και για να συγκροτηθεί το «μπόνους» των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.
Αυτό σημαίνει ότι στη δεύτερη και στην τρίτη κατανομή, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μην εκλέξει -αυτόματα- κανέναν βουλευτή ακόμη και σε 2εδρικές, 3εδρικές ή και 4εδρικές περιφέρειες.
Οι υπολογισμοί που ήδη γίνονται στην Ιπποκράτους αλλά και τα βουλευτικά γραφεία, δίνουν στο ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό λίγο κάτω ή λίγο πάνω από 20% και αυτό σημαίνει ότι εκλέγει από 55 ως 65-67 βουλευτές. Και ο αριθμός αυτός θα μειωθεί, αν στη Βουλή εισέλθουν έξι κόμματα.
Με βεβαιότητα δε, προβλέπεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει και τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες άρα να μην εκλέξει βουλευτή σε Γρεβενά, Θεσπρωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, και Σάμο.
Α’ και Β’ Αθήνας
Το μέλλον είναι δυσοίωνο ακόμη και για τους κορυφαίους! Ηχηρά ονόματα, που ουδέποτε έως σήμερα αντιμετώπισαν πρόβλημα εκλογής, κινδυνεύουν άμεσα. Στην περίπτωση της Α’ Αθήνας, το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα 8 βουλευτές, αλλά με βάση τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, θα εκλέξει 3 με 4, ενώ αν στη Βουλή μπουν περισσότερα από 5 κόμματα (πράγμα αρκετά πιθανό) τότε θα περιοριστεί στις 3 έδρες.
Γι’ αυτές, λοιπόν, τις 3 ή 4 έδρες – και εφόσον δεν επιλέξει τη μία από αυτές να καταλάβει ο Γ. Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός – θα δώσουν μάχη ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Χρήστος Παπουτσής (που έχουν κατέβει υποψήφιοι για τη δημαρχία της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται), αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ωστόσο, «απειλεί» η δημοφιλής Φώφη Γεννηματά, που θα θέσει επίσης υποψηφιότητα, ως δεδομένη φέρεται η υποψηφιότητα του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι από τους παραπάνω θα μείνουν εκτός Βουλής. Επίσης σημαίνει ότι εκτός Βουλής κινδυνεύουν να βρεθούν ο Νάσος Αλευράς, ο Θανάσης Τσούρας, ο Σπύρος Κουβέλης, η Πέμυ Ζούνη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.
«Σφαγή» αναμένεται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθήνας. Από τους 20 βουλευτές που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ (τώρα έχει 17, αφού είναι ανεξάρτητοι ο Γιάννης Δημαράς, η Σοφία Σακοράφα και η Μιλένα Αποστολάκη), στην επόμενη Βουλή θα έχει περί τους 7 με 8.
Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται και πάλι να δώσουν τη μάχη για την πρωτιά, ενώ στη μάχη θα προστεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός Βουλής κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και υπουργοί, όπως ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Επίσης, αν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιβραβεύσουν όσους κράτησαν κριτική στάση προς την κυβέρνηση και την ακολουθούμενη πολιτική, τότε οι Λούκα Κατσέλη και Βάσω Παπανδρέου αναμένεται να εκλεγούν άνετα, αλλά δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα και Πέτρο Ευθυμίου, για τον Κώστα Γείτονα και την Άννα Νταλάρα, ίσως και για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.
Δύσκολα θα είναι τα πράγματα και για τον Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ δύσκολα θα έχουν τις ίδιες επιδόσεις σε σταυρούς ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που είχαν εκλεγεί στην 5η και την 6η θέση αντιστοίχως.
Υπόλοιπη Ελλάδα
Όμως, όπως προαναφέρθηκε, λόγω των «τερτιπιών’ του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ, ως δεύτερο κόμμα και με ποσοστό λίγο άνω από το 20% (με βάση τα ευρήματα όλων των μετρήσεων), θα κινδυνεύσει να μην εκλέξει βουλευτή ακόμη και σε 3εδρικές περιφέρειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λέσβος, όπου μπορεί να βρεθεί εκτός Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης.
Μάχη για τη μια έδρα θα δώσουν στη Μαγνησία η Κ. Καρτάλης (ήρθε πρώτος το 2009 με διαφορά 5000 σταυρών και πλέον) με τη Ροδούλα Ζήση, ενώ στην Αργολίδα ενδέχεται να μην προκύψει έδρα για το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.
«Μάχη» θα πρέπει να δώσει για τη μία έδρα στην Αρκαδία (αν δεν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως φέρεται να επιθυμεί) ο Δημήτρης Ρέππας, αφού στις περασμένες εκλογές πέρασε για έναν μόλις σταυρό τον έτερο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Επίσης, για τη 1 έδρα που θα προκύψει για το ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη με τους Κατερίνα Φαρμάκη και Άγγελο Μανωλάκη, ενώ στην 5εδρική Μεσσηνία το Κίνημα κινδυνεύει να εκλέξει μόλις έναν βουλευτή, κάτι που προοιωνίζεται σκληρή μάχη για το σταυρό μεταξύ του Οδυσσέα Βουδούρη, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά.

Το Υπουργείο απειλεί… να φυλακίσει τους Πρυτάνεις

Με έως και δύο χρόνια φυλάκιση κινδυνεύουν να τιμωρηθούν οι πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει την προοπτική να κινήσει ποινική διαδικασία κατά των πρυτανικών αρχών, λόγω της παρελκυστικής τακτικής που έχουν υιοθετήσει σε σχέση με τις ενέργειες που υποχρεούνται να κάνουν για την εκλογή νέων διοικήσεων στα ΑΕΙ, όπως ορίζει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση 4009/11. «Η στάση των πρυτανικών αρχών είναι έωλη, καθώς βρίσκουν αστείες δικαιολογίες για να διατηρήσουν τον θώκο τους. Δεν μπορεί το υπουργείο να παίζει τις... κουμπάρες με τους πρυτάνεις» τόνισε στέλεχος του υπουργείου. Ειδικότερα, έως τώρα σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έχουν γίνει εκλογές είτε διότι ανεβλήθησαν είτε διότι δεν προχωρά η διαδικασία. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι προγραμματισμένες εκλογές για τις 26 Ιανουαρίου ανεβλήθησαν για τις 15 Φεβρουαρίου. Σε κάποια Ιδρύματα δεν έχουν δοθεί καν ημερομηνίες, ενώ σε αρκετά υπήρξαν απειλές κατά των μελών της εφορευτικής επιτροπής (π.χ. στο Πανεπιστήμιο Πατρών). detegr

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αθλητικό Σαββατοκύριακο στα τοπικά Πρωταθλήματα...

ΜΕ έξοδο εκτός έδρας συνεχίζεται το τοπικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όπου ο Α.Ο. Κυπαρισσίας αύριο Κυριακή στις 6 αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Καλαμάτας απαιτώντας μόνο το τρίποντο για να ανέβει στην κορυφή ενώ η μάχη θα δοθεί με τα παιχνίδια τόσο με τον Μελιγαλά όσο και με την Σπερχογεία. Σήμερα Σάββατο το μεσημέρι το μοναδικό αποτέλεσμα της Α Τοπικής ήταν το Ομόνοια Καλαμάτας – Φαραί που έληξε με 1-0. Ο Α.Ο.Κ. εμφανίζεται πλήρης ενώ στην βασική 11άδα του Παναγόπουλου θα αποτελέσουν μάλλον οι έμπειροι Κουρκουμέλης. Παναγιωτακόπουλος, Λυδιώτης, Μανδραπήλιας, Συγγέρης ενώ κάτω από τα δίχτυα αν δεν αλλάξει κάτι αναμένεται να είναι το νέο αστέρι της ομάδας Πέτρος Παππάς.
Στην Β τοπική κατηγορία μεγάλη μάχη στο γήπεδο της Κυπαρισσίας στα πλαίσια της 17ης αγωνιστικής έδωσε το Καλονερό που στο ημίχρονο το αποτέλεσμα ήταν 1-1 ενώ λάθη υπήρξαν από την πλευρά της διαιτησίας με στημένες φάσεις. Τα αποτελέσματα στην κατηγορία διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:
A.Σ. Ανδρούσας – Α.Ο. Δωρίου 0-1
Π.Α.Ο. Καλού Νερού – Α.Ο.Ε.Σ. Καλαμάτας 1-2
Ατρόμητος Πλατύ – Α.Ο.Π.Κ. Πατίστα 1-1
Α.Σ. Μάνεσι – Νίκη Πλάτης 2-2
Α.Ο. Διαβολιτσίου – Α.Ε. Ηρακλής Κυπαρισσίας 2-0
Αστέρας Μικρομάνης – Αστέρας Βαλύρας 1-2

Σαμαράς:κάλπες στις 8 Απριλίου αλλιώς φεύγω από την Κυβέρνηση

Στη διάλυση της Βουλής στις αρχές Μαρτίου θα επιχειρήσει να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου…
Γι’ αυτό το σκοπό, η ΝΔ θα δημιουργήσει προεκλογικό κλίμα τις επόμενες εβδομάδες με περιοδείες του Αντώνη Σαμαρά και κεντρικών στελεχών του κόμματος σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα αποδίδει την πλήρη ευθύνη για την ύφεση στην οποία περιήλθε η χώρα με το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος του κόμματος θα επαναλαμβάνει συνεχώς σε κάθε του δημόσια δήλωση -αλλά και στις συναντήσεις με τους αρχηγούς- οτι οι εκλογές έχουν γίνει μονόδρομος και «βαλβίδα ασφαλείας» για να αποτραπεί η επερχόμενη κοινωνική έκρηξη.
Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει ότι δεν θα δεχτεί να γίνουν μετά το Πάσχα. Ως καταληκτική ημερομηνία έχει τεθεί η 8η Απριλίου, καθώς στην Συγγρού θεωρούν ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων μπορεί να έχει τελειώσει ένα μήνα πριν δηλαδή στις 5 Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει και την πρόταση Καρατζαφέρη για ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου με το σκεπτικό ότι δεν χρειάζονται δομικές αλλαγές σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα φύγει σε λίγες βδομάδες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαμηνύει ότι δεχτεί μόνο την αντικατάσταση υπουργών λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ

Χάος και βία στην Ελλάδα της χρεοκοπίας

Για επανάληψη του χάους και των κοινωνικών αναταραχών, που προκλήθηκαν στην Αργεντινή μετά την χρεοκοπία και στην Ελλάδα, προειδοποιεί το πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτο ξέσπασμα βίας, σε περίπτωση κρατικής πτώχευσης.
Οι αρθρογράφοι του κειμένου, που επισκέφτηκαν τη χώρα μας, αναφέρουν πως η χρεοκοπία της Αργεντινής είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές συγκρούσεις, πλιάτσικο σε καταστήματα, ακόμη και απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Εξίσου πιθανό είναι κατά την εκτίμησή τους το ίδιο "σενάριο" να επαναληφθεί και στη χώρα μας, εάν δεν επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του δημοσίου χρέους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην καλύτερη περίπτωση, εάν οι ιδιώτες πιστωτές αποχωρήσουν από εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, μία άτακτη χρεοκοπία θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για κάποιες μέρες, για να δώσει στην Αθήνα το χρόνο να αποφύγει την απόσυρση κεφαλαίων, διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες πως οι δανειστές δεν θα εξαφανιστούν.
Στη χειρότερη περίπτωση, εάν κάνουν πίσω και οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί σε παρατεταμένο τραπεζικό πάγωμα κεφαλαίων, ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, βία και αυτό που ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, έχει ονομάσει "κόλαση" της εξόδου από το ευρώ.
Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, η τύχη των Ελλήνων πολιτών και των καταστηματαρχών εξαρτάται κατά πολύ από το κατά πόσο η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα σταθούν δίπλα στη χώρα.
Εάν δεν το κάνουν, οι Έλληνες που αγωνιούν για την τύχη των καταθέσεών τους, δεν αποκλείεται να σπεύσουν να εκταμιεύσουν όλα τα χρήματά τους από τις Τράπεζες, με ό,τι αυτό έχει ως επακόλουθο.
Αυτή θα είναι η πρώτη και πιο εμφανής συνέπεια της κρίσης, που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη χώρα των 11 εκατομμυρίων πολιτών, που μόλις εισήλθε σε ακόμα μία χρονιά βαθιάς ύφεσης και προκειμένου να "επιπλεύσει", χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από τους εταίρους της.
Η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης σε ακόμα βαθύτερη κρίση. news247

Πατραϊκός - Κεφαλονιά και Ζάκυνθος σε καθεστώς παρακολούθησης

Στο μικροσκόπιο καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γεωλογίας - σεισμολογίας) βρίσκονται σε διαρκή βάση πλέον ο Πατραϊκός, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος μετά την διαπίστωση ύπαρξης σε αυτές τις περιοχές εδαφικής παραμόρφωσης.
Αυτό προκύπτει από τα Στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές στη διάρκεια των εργασιών της 1ης Ημερίδας Τεκτονικής Γεωδαισίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που εκπονείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Ινστιτούτου Γεωφυσικής στη Νάπολι και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνεται και στις τρεις περιοχές (Πατραϊκός – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος) μεγάλη εδαφική παραμόρφωση, γεγονός που αναγκάζει την επιστημονική κοινότητα να είναι σε ετοιμότητα.
Μερίδα σεισμολόγων ερμηνεύει την καταγραφή αυτών των παραμορφώσεων ως πιθανό επερχόμενο σεισμικό γεγονός χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται επερχόμενο ισχυρό σεισμό τόσο στον Πατραϊκό όσο και στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.
Αποστάσεις από τις επισημάνσεις του Γερ. Παπαδόπουλου
Τακτική αποστασιοποίησης από την λογική της πιθανότητας τα «ευρήματα» να συνεπάγοντα την έλευση ενός ισχυρού σεισμού ακολούθησε ο σεισμολόγος και πρώην υπεύθυνος του ΟΑΣΠ κ. Παπαδόπουλος.

Στο Κατάκολο πλοίο με λαθρομετανάστες από την Πύλο

Στο λιμάνι του Κατάκολου στην Ηλεία ρυμουλκείται το πλοιάριο με τους περίπου 100 λαθρομετανάστες, το οποίο ακινητοποιήθηκε χθες από πλωτά σκάφη του κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος, 32 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Το πλοιάριο, ενώ αρχικά οδηγείτο στην Πύλο, ο καπετάνιος του αρνήθηκε να κατευθυνθεί προς το λιμάνι και ξεκίνησε εκ νέου την πορεία του σκάφους του, με κατεύθυνση την Ιταλία.
Είχε εντοπιστεί το μεσημέρι από ελικόπτερο στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου, κοντά στη νησίδα Βενέτικο, όταν κάποιος από τους επιβαίνοντες έκανε κλήση από το κινητό του στην αστυνομική διεύθυνση και δήλωσε ότι πλοιάριο με δεκάδες άτομα βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η υπόθεση αυτή συνδέεται με τη σύλληψη άλλων 58 λαθρομεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων στο Γύθειο.
Όπως κατέθεσαν στις Αρχές οι λαθρομετανάστες, είχαν ξεκινήσει με φορτηγό από την Αθήνα με προορισμό το Γύθειο, προκειμένου να επιβιβαστούν στο ίδιο σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία, ωστόσο όμως δεν χωρούσαν. Οι λαθρομετανάστες που είναι καλά στην υγεία τους, έχουν οδηγηθεί και κρατούνται σε ειδικό χώρο στο λιμεναρχείο.

Έργα αναμένουν οι Δήμοι Τριφυλίας- Οιχαλίας μετά τις υποσχέσεις του Αποστολόπουλου

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο κ. Τάσος Αποστολόπουλος συζήτησε διεξοδικά με τους Δημάρχους Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια και Οιχαλίας κ. Φίλιππο Μπάμη για φλέγοντα ζητήματα αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παράλληλα συντονίστηκε καλύτερα η διευθέτηση εκκρεμών υποθέσεων των δύο Δήμων με τη σύναψη προγραμματικών και εκτελεστικών συμβάσεων μεταξύ των Ο.Τ.Α. και των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης των υδάτων, αλλά και σε θέματα προώθησης αναπτυξιακών έργων στους δύο Μεσσηνιακούς Δήμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνόδευαν στις παραπάνω επισκέψεις ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων κ. Λεονάρδος Τηνιακός και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αναφερόμενος στις επισκέψεις στην Κυπαρισσία και στο Μελιγαλά ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάσος Αποστολόπουλος τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια καταγραφής αλλά και επίλυσης όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι «καλλικρατικοί» Δήμοι.
«Τέτοιες επιτόπιες επισκέψεις και συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε περισσότερο τα τοπικά προβλήματα, να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να συνεργαστούμε καλύτερα για την επίλυση των μεγάλων αλλά και των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Παράλληλα θέλουμε να δείξουμε ότι το κράτος είναι δίπλα στην αυτοδιοίκηση και παραμένει αρωγός των προσπαθειών που γίνονται στους Δήμους για ανάπτυξη και ευημερία. Προσωπικά δηλώνω ότι εγώ και οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχω την τιμή να διοικώ, θα είμαστε πάντα δίπλα στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, δίπλα στους πολίτες. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια που γίνεται δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αντίπαλοι όλων μας είναι τα προβλήματα που υπάρχουν δίπλα μας. Στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος και δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και τη δημιουργίας καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Προτάσεις των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου για τα πυρόπληκτα δάνεια

Το σχέδιο δράσης των έξι Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας), θα παρουσιάσουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων στη συνάντησή τους που θα γίνει αύριο Σάββατο, (28/1) στην αίθουσα συσκέψεων του «Αρχοντικού Καλτεζιώτη», στο Κάψια.
Στόχος των Επιμελητηρίων είναι να ζητήσουν την παράταση ή την επιμήκυνση των Πυρόπληκτων Δανείων, οι οποίες θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις των Πυρόπληκτων Νομών. Στη 1:30 μ.μ. οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ξεκινά η κατασκευή του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

Ξανάρχισαν οι εργασίες κατασκευής του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Οι εργασίες πραγματοποιούνται στον εσωτερικό χώρο του Σχολείου και από το Πάσχα αναμένονται οι παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.
Το σχολείο αναμένεται να παραδοθεί αρχές του 2013, εάν η χρηματοδότηση συνεχισθεί κανονικά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, όπου αρχικά είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΟΣΚ, αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων εντάχθηκε στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

16,5 Εκατομμύρια Ευρώ το ΟΠΑΑΧ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Κανελλόπουλος φιλοξενούμενος στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του BEST ανέφερε ότι έργα των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στην 1η Φάση του ΟΠΑΑΧ στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Π.Τατούλη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στην 1η φάση υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) σημαντικά έργα των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη, το Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Κανελλόπουλο και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Διβάρη την
Ειδικότερα για την Μεσσηνία όπως ανέφερε ο κ Καννελόπουλος εντάχθηκαν έργα αξίας
πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Εντάχθηκαν επίσης στο ΟΠΑΑΧ και έργα που αφορούν τους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Τριπόλεως και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με την υποχρέωση ωστόσο, εκ μέρους των Δήμων, να συμπληρωθούν τα ελλειμματικά στοιχεία των φακέλων των έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των έργων ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας κατ' αυτό τον τρόπο νέα δυναμική ανάπτυξης του αγροτικού χώρου .best-tv.gr

Προγραμματική σύμβαση Δήμου Τριφυλίας- Αποκεντρωμένης περιφέρειας με απεμπλοκή του 'Θησέα'

ΤΗΝ δέσμευση ότι θα απεμπλακούν τα έργα του 'Θησέα' αλλά και θα ανοίξουν δρόμοι συνεργασίας με το Δήμο Τριφυλίας με την υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης που υπογράφεται εξέφρασε ο Αποκεντρωμένος Περιφερειάρχης κ. Αποστολόπουλος κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Δήμο παρουσία του Δημάρχου Κώστα Κόλλια και υπηρεσιακών παραγόντων με αυτοδιοικητικούς.
Ο κ. Τάσος Αποστολόπουλος εξήγησε τις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης περιφέρειας τονίζοντας ότι "το αποκεντρωμένο Κράτος δεν έγινε τυχαία αλλά θα συμβάλλει με τις 3 περιφέρειες στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των μεγάλων έργων" για να επιβεβαιώσει ότι "περισσότερα από 3 δις ευρώ επενδυτικών σχεδίων λιμνάζουν στα συρτάρια της περιφέρειας" ενώ παραδέχθηκε ότι τα πράγματα με τον Θησέα "δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά", ενώ πρότεινε "παλιές υποθέσεις του Δήμου όπως αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν από το 2006 χρειάζονται τώρα μέσω προγραμματικής σύμβασης να τελειώσουν και η συνεργασία Δήμου με την Αποκεντρωμένη περιφέρεια να σπάσουν το Αθηνοκεντρικό σύστημα που βιώνουμε". Ακολούθως απάντησε με μορφή χροονδιαγράμματος τις βασικές προτεραιότητες για τον Δήμο όπως 1ον την μεταφορά σχολικών κτιρίων από το Κράτος στο Δήμο προς αξιοποίηση, 2ον την άμεση ίδρυση Λιμενικού Ταμείου με μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων εκ μέρους του για τις λιμενικές ζώνες Μαράθου και Πύλου, 3ον την υλοποίηση της σύμβασης με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας ώστε να καλυφθούν οι αδυναμίες παρελθόντων ετών και την υπογραφή Εκτελεστικής σύμβασης για αποπεράτωση υποθέσεων, 4ον την απεμπλοκή του Βιολογικού των Γαργαλιάνων ώστε να εναρμονιστεί με την νέα νομοθεσία και 5ον αξιοποίηση λιμανιού Μαράθου αλλά και την υλοποίηση θεμάτων που αφορούν το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο, το ΣΧΟΑΠ με πρόσκληση για επίσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα ομάδας του Δήμου με τους επιστήμονες της αποκεντρωμένης περιφέρειας, ενώ είπε ότι καθυστέρησε να υλοποιηθεί αυτή η νέα συνεργασία.
Ο κ. Αποστολόπουλος μάλιστα μετά το τέλος της σύσκεψης μιλώντας στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 υποστήριξε ότι το ΕΣΠΑ θα διαχειριστούν οι περιφέρειες ενώ για το 'Θησέα' εξέφρασε την άποψη ότι θα προχωρήσει με περισσότερους πόρους που κατανέμονται φέτος θεωρώντας μονόδρομο την συνεργασία με τους Καλλικρατικούς Δήμους που εν ώρα κρίσης βιώνουν δύσκολο δρόμο.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας μίλησε για απεμπλοκή έργων του Θησέα, την ωριμότητα μελετών του Δήμου ζητώντας να εφαρμοστεί τάχιστα η Προγραμματική και εκτελεστική σύμβαση εκφράζοντας την άποψη ότι η συνεργασία θα είναι ουσιαστική καθώς ο Δήμος αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα. Επίσης ενημέρωσε τον κ. Αποστολόπουλο για την εμπλοκή έργων όπως εκείνο των ομβρίων υδάτων στην Κυπαρισσία αποκαλύπτοντας ότι οι εργολάβοι έχουν κατασχέσει από τον Δήμο ποσά που αγγίζουν τις 900.000 ευρώ χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποπεράτωσης των έργων επιμένοντας το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί στο Θησέα ώστε να αποπερατωθεί...Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων που παραμένουν στα συρτάρια υπηρεσιών περισσότερα από 3 χρόνια καθώς η περιοχή μας είναι κατεξοχήν αγροτική...
Τις απόψεις τους εξέφρασαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για εκκρεμή έργα, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να κάνει λόγο για ουσιαστικά έργα που περιμένουν καιρό οι δημότες μας πέρα από τις δεσμεύσεις, ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κουκούμης θεώρησε θετικές τις τοπικές συνεργασίες αλλά διαφωνεί με την φιλοσοφία του Καλλικράτη ζητώντας μαζί με τις αρμοδιότητες να απαιτηθούν και οι απαιτούμενοι πόροι από πλευράς αποκεντρωμένης περιφέρειας στον Δήμο εκτιμώντας ότι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ θα βοηθήσει αρκετά τον Δήμο, ενώ υπογράμμισε ότι τα μεγάλα έργα εξυπηρετούν μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο. Στην σύσκεψη παρών ήταν ο Διευθυντής ΠΕ.ΧΩ. της αποκεντρωμένης περιφέρειας κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής υδάτων κ. Λεονάρδος Τηνιακός και ο νομικός σύμβουλος Απόστολος Παπαδοπουλος.

Ομόφωνα όλα τα θέμα στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Τρίπολης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, υπό την προεδρεία του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.
Πρώτο θέμα ήταν η λειτουργία και διαχείριση της διώρυγας Κορίνθου, σε συνάρτηση με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και την επάρκεια του εργατικού δυναμικού. Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Λουτρακίου- Αγ. Θεοδώρων κ. Κων/νος Λογοθέτης. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ έκανε αποδεκτή πλήρως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου- Αγ. Θεοδώρων η οποία σε γενικές γραμμές είναι η εξής: Για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και παραγωγικά η Ανώνυμη Εταιρεία της Διώρυγας Κορίνθου καλούνται τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να προβούν στις πιο ακόλουθες ενέργειες:
α) Να καταρτιστεί επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη στελέχωση της εταιρείας με εξειδικευμένο προσωπικό β) Η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού να γίνεται με κριτήρια την τεχνογνωσία και την εμπειρία και όχι με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και η εταιρεία να εξαιρεθεί από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας δ)Η χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων συντήρησης της διώρυγας να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και δ) Να τροποποιηθεί η σύνθεση του Δ.Σ. της εταιρείας προκειμένου να μετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου, των εργαζομένων και λοιπών φορέων.
Για τη λειτουργία Λαϊκών Αγορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, το Δ.Σ. της ΠΕΔ μετά την εισήγηση του κ. Τζεφεράκου Ιωάννη Δημοτικού Συμβούλου Αν. Μάνης, σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τη σύγχυση και επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων και των Δήμων, που δημιουργείται στο συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισε να ζητήσει την τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων και τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τη λειτουργία των Λαϊκών αγορών στους Δήμους. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ επίσης αποφάσισε να συνταχθεί πλήρως με τις ανάλογες προσπάθειες της ΚΕΔΕ για τη λειτουργία των Λαϊκών αγορών .
Ακολούθησε το θέμα που αφορά τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Εξόρυξης Λιγνίτη από τις Περιοχές της Ανατολικής Πυλίας. Το θέμα αυτό εισηγήθηκε ο κ. Καφαντάρης Δημήτριος Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα επέλθουν στις περιοχές της Ανατολικής Πυλίας και της Μεσσήνης από την εξόρυξη και μεταφορά του λιγνίτη.
Παρουσίασε επίσης αναλυτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος, γι΄ αυτό το θέμα και τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Ανέδειξε επίσης την αντιφατικότητα της Κεντρικής Διοίκησης ως προς το σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις (ΣΧΟΠ), την εγκατάσταση δηλ. λιγνιτωρυχείων σε χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή και τέλος επεσήμανε την αναγκαιότητα της ενημέρωσης των Δήμων για θέματα που αφορούν την ανάπτυξή τους, ώστε να προλαμβάνονται παρόμοιες καταστάσεις.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ αποφάσισε την υποστήριξη της απόφασης των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε κάθε αρχή, ώστε να απορριφθεί η συγκεκριμένη Μ.Ε.Π.Ε. και να αποκλεισθεί κάθε ενέργεια εξόρυξης και μεταφοράς του λιγνίτη.

Διάλογος Μπέζου με Ιατρικό Σύλλογο για θέματα υγείας

ΧΘΕΣ  Πέμπτη 26-01-2012 ο Διοικητής του Γ.Ν. Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος συναντήθηκε στο Γραφείο του με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ.Μιχάλη Μιχαήλ και με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας κ.Αναστάσιο Πουλόπουλο, κ.Χαραλάμπους Χαράλαμπο, κ. Αβαρλή Παντελή και την κ. Λαμπροπούλου Κατερίνα.
Στη συνάντηση συζητήθηκε - με δεδομένες τις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες- η προοπτική λειτουργίας ενός κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου για το οποίο υπάρχει καταγεγραμμένη εθελοντική πρόθεση και συμμετοχή Ιατρών της Τοπικής μας Κοινωνίας.
Ταυτόχρονα συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινωνικής πρόνοιας-φροντίδας και διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για ανάληψη ενιαίων πρωτοβουλιών και δράσεων στο τομέα αυτό.
Με το τέλος της συνάντησης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος, δήλωσε:
«Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με τους προέδρους και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου και της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας. Με δεδομένο τη καταγεγραμμένη εθελοντική πρόθεση του Ιατρικού κόσμου της Μεσσηνίας για τη λειτουργία ενός Κοινωνικού Ιατρείου εξετάσαμε πως το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα μπορούσε να συμβάλει και να αποτελέσει αρωγό στην άμεση υλοποίηση αυτού του κοινού στόχου. Εξήγησα στους συνομιλητές μου πως θα πρέπει να θεωρούν αυτονόητη τη βούληση και τη σύμφωνη γνώμη του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε τέτοιου είδους κοινωνικές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα συζητήσαμε και την προοπτική να αναληφθούν στο άμεσο μέλλον κοινές δράσεις στον ευρύτερο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας...."

16,5 Εκατομμύρια Ευρώ για έργα του ΟΠΑΑΧ στην Πελοπόννησο

Έργα των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στην 1η Φάση του ΟΠΑΑΧ στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν στην 1η φάση υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) σημαντικά έργα των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη, το Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Κανελλόπουλο και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ευάγγελο Διβάρη την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012. Εντάχθηκαν επίσης στο ΟΠΑΑΧ και έργα που αφορούν τους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Τριπόλεως και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με την υποχρέωση ωστόσο, εκ μέρους των Δήμων, να συμπληρωθούν τα ελλειμματικά στοιχεία των φακέλων των έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των έργων ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο νέα δυναμική ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.

Σαμαράς καλεί Πούτιν για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τρόποι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν για περισσότερο από μία ώρα.
«Η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική σε όλα τα ζητήματα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση στους Έλληνες δημοσιογράφους.
«Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε ακόμη για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη όλους τους φίλους της και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος φίλος», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Καλή χημεία μεταξύ Πούτιν και Σαμαρά
Η συνάντηση κράτησε 75 λεπτά πράγμα που δείχνει το πόσο καλό ήταν το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Β. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ ο Ρώσος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», «αδελφού» κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. προφανώς για να γίνει δυνατή η αναγκαία υπέρβαση του αυστηρού ρωσικού πρωτοκόλλου).
Κατά τη συνάντηση, ανέφερε, συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία στους πλέον ποικίλους τομείς, ενώ οι δύο ηγέτες «αντήλλαξαν αναλυτικά και απόψεις σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη».
Ενδιαφέρον για επενδύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Πούτιν εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική τους διάσταση, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες κατά εκτιμήσεις ρωσικών διπλωματικών πηγών έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.
Ξανά στο τραπέζι ο South Stream
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο συνομιλητή του ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ), θέμα, που συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.