Η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στη συνέντευξή του στην aftodioikisi και επανέλαβε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης (βλ. σχετικό παρασκήνιο εδώ) βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφίσματος, που με την υπερψηφισή του με μεγάλη πλειοψηφία (καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), έκλεισε το διήμερο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Κομοτηνή.
«Το Συνέδριό μας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που την χαρακτηρίζει μία άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, τις ζοφερές συνέπειες της οποίας βιώνει κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια. Σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, καλούμαστε να δώσουμε μια καθαρή απάντηση, που μπορεί και πρέπει να ενώνει όλους. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα και περιεχόμενο του Συνεδρίου μας», τονίζει στο ψήφισμα της η ΚΕΔΕ.
Επιπλέον, ζητεί «επειδή η διαφαινόμενη κατάσταση οδηγεί τους δήμους σε αδιέξοδο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση, την εξασφάλιση του λειτουργικού κόστους των δήμων, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα το πολύπλοκο κοινωνικό και αναπτυξιακό τους έργο. Ένα έργο που σήμερα κρίνεται άκρως απαραίτητο στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το Συνέδριό μας εξουσιοδοτεί το διοικητικό δυμβούλιο της ΚΕΔΕ για τη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση αγωνιστικών διεκδικήσεων».
Τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα
Παράλληλα στο ψήφισμα τίθενται τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα με τους δημάρχους να ζητούν μεταξύ άλλων:
Τη νομοθετική κατοχύρωση των € 450 εκατ.
Την υπογραφή των ΚΥΑ για ΚΑΠ 2011 - 2012 και ΣΑΤΑ 2012
Την εξασφάλιση του ύψους και των μηνιαίων ροών του δωδεκατημορίου
Την κατανομή της δόσης των παρακρατηθέντων, ύψους € 214 εκατ., πριν από την 31η Ιανουαρίου 2012
Την εξασφάλιση των νομοθετημένων πόρων που προορίζονται για τη ΣΑΤΑ και άμεση κατανομή της πρώτης δόσης
Τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους
Τη δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού για τους μικρούς, κυρίως ορεινούς και νησιώτικους, δήμους και την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος (πρβ. ενδεικτικά τις αναρτήσεις της aftodioikisi.gr για τους δήμους Αγαθονησίου, Ανάφης, Γαύδου, Κάσου, Κιμώλου, Μήλου, Σικίνου και Χάλκης).
Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των δήμων που δεν έχουν τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες (όπως, για παράδειγμα, έχει γράψει η aftodioikisi.gr o Δήμος Μήλου ή ο Δήμος Ανάφης).
Την ένταση της προσπάθειας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων
Τη μετεξέλιξη του δεσμευμένου κομματιού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου