Περικοπές για τους δήμους από το κράτος κατήγγειλε ο Αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας Δ. Μπούχαλης στο δημοτικό συμβούλιο και ως εκ τούτου θα σφίξει πολύ το ζωνάρι... Ο κ Μπούχαλης συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η εφαρμογή του «Καλλικράτη», ήταν το Δημοτικό μνημόνιο που επέβαλλε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετατράπηκε, σε μηχανισμό οικονομικής συρρίκνωσης των δήμων, δημιούργησε πολλά προβλήματα στους ήδη δοκιμαζόμενους δήμους, λόγω των οικονομικών περικοπών των θεσμοθετημένων πόρων που επιβλήθησαν.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο κωδικός του κρατικού προϋπολογισμού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένος κατά 2/3. Συνολικά προβλέπονται μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων της τάξης του 32% σε σχέση με φέτος, που επίσης είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το 2010.
Πιο συγκεκριμένα. Μειωμένα κατά 500 εκατ ευρώ (11,5%) θα είναι τα έσοδα δήμων και περιφερειών από το κράτος (τακτικός προϋπολογισμός και πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων).
Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα της Αυτοδιοίκησης (συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, και των ιδίων εσόδων δήμων και περιφερειών) εμφανίζονται μειωμένα κατά 536 εκατ. ευρώ (ποσοστό 7,6%).
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), από 3,5 δισ. φέτος, μειώνονται στα 2,4 δισ. Ευρώ. Δηλαδή μείωση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγους μήνες είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, από την αναλυτική και ανά κωδικό επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2012, προκύπτει μεγαλύτερη μείωση. Σχεδόν της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.
Στο σκέλος των εξόδων:
Μειωμένες κατά 100 εκατ. ευρώ προβλέπονται οι δαπάνες για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους, «κυρίως από τη διαδικασία επαναξιολόγησης των δικαιούχων μέσω της ανασυγκρότησης των σχετικών υγειονομικών επιτροπών ελέγχου των δικαιολογητικών τους, που είναι σε εξέλιξη».
Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης γιατί προκύπτει ότι το 75% θα είναι από τους ΚΑΠ και το 25% από Εθνικούς Πόρους (όπως ήταν και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»). Δηλαδή η Αυτοδιοίκηση, μετά τις περικοπές που της έχουν γίνει, θα κληθεί να χρηματοδοτήσει με 2,4 δις, από τα 3,2 δις που αναλογούν στο «ΕΛΛΑΔΑ», που στην ουσία καθιστούν αδύνατη τη λειτουργίας του προγράμματος αυτού.
Στο θεσμικό επίπεδο.
Η έκδοση όλων των Π.Δ. και Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονταν από τον «Καλλικράτη» δεν έχουν γίνει ακόμα και σήμερα. Σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας για το 2012. Έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό, αξιόπιστο και συνάμα αναπτυξιακό που αξιοποιεί κάθε πιθανή χρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και εθνικών πόρων, χωρίς υπερβολές, απλουστεύσεις, ανακρίβειες και λαϊκισμούς.
Έναν προϋπολογισμό με κοινωνικό προσανατολισμό που προσβλέπει στην διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες μας.
Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 λάβαμε υπόψη μας την υφιστάμενη κατάσταση λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που βιώνει η Χώρα καθώς και τις περικοπές πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για το λόγο αυτό προβήκαμε στις αναγκαίες περικοπές δαπανών.
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από πνεύμα περισυλλογής και οικονομικού νοικοκυρέματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου μας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου