Pages

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Για λουκέτο οδεύουν οι Δήμοι με μείωση επιχορήγησης

Δήμοι σε... απόγνωση και ένα βήμα πριν το... λουκέτο. Ασφυκτιά οικονομικά ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης που βλέπει τη μέγγενη της χρηματοδότησης ακόμη και της τακτικής να κλείνει ολοένα και περισσότερο. Η κατάσταση θα γίνει σε λίγο καιρό... απελπιστική αφού υπάρχει κίνδυνος – ήδη αλλλού καταγράφονται περιπτώσεις – να μην μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Το... καμπανάκι κινδύνου για τα όσα επιβάλλονται κεντρικά έκρουσε για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας, με την υποσημείωση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται από την Κεντρική Ένωση Δήμων.
Άλλωστε η νέα μείωση κατά 15% της τακτικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) του μηνός Φεβρουαρίου στους δήμους της χώρας, η ματαίωση (;) της δέσμευσης της Κυβέρνησης να αποδοθούν τα 450 εκ. ευρώ, που από λάθος του ΓΛΚ δεν είχαν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2012, αλλά και η νέα πρόβλεψη στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου 2 για την επιπλέον περικοπή 140 εκ. ευρώ των επενδυτικών πόρων των δήμων (ΣΑΤΑ), απασχόλησαν τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σημαίνοντας ταυτόχρονα «νέο συναγερμό» για την επιβίωση των δήμων της χώρας.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ διαπίστωσε ότι η μηνιαία τακτική επιχορήγηση (12μόριο) των δήμων, από τα 141 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011 προσγειώθηκε στα 135,8 εκ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συνυπολογίζεται η απόδοση των 450 εκ. ευρώ στο σύνολο των 2.400 εκ. ευρώ των ΚΑΠ για το 2012. Ωστόσο, όπως είχαν δεσμευτεί στην ΚΕΔΕ τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, το ανωτέρω ποσό θα αποδιδόταν προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να καλύψουν βασικές τους λειτουργικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου