ΣΟΒΑΡΑ περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της απουσίας υποδομών και καθυστέρησης στην υλοποίηση της μελέτης αντιδιαβρωτικής προστασίας καταγράφονται στο Καλονερό Τριφυλίας που θεωρείται το μεγαλύτερο τουριστικό μέλλον του Κυπαρισσιακού κόλπου καθώς οι δυνατοί άνεμοι, η θαλασσοταραχή και οι εντάσεις στη λιμενική ζώνη έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ακτογραμμή σε μήκος περίπου 1 χιλιομέτρου.
Oπως εξηγεί στο www.kyparissianews.com για το θέμα ο Αντιδήμαρχος Αυλώνος και Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Γιάννης Φιλντίσης "σήμερα επιμένει η θαλασσοταραχή αλλά στην περιοχή σημειώθηκε κυματισμός μέχρι και 6,5 μέτρα, παρά τις μικρές επεμβάσεις στο δρόμο που έχουν υλοποιηθεί καθώς είναι σε στάδιο αδειοδότησης η μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας που είναι αναπτυξιακό και αναγκαίο έργο για τη περιοχή προκειμένου να σωθεί" για να προσθέσει ότι 'Το Καλονερό είναι το μεγαλύτερο διαμέρισμα της Δ.Ε. Αυλώνος και οι κυματισμοί μας οδήγησαν να εκπονήσουμε την παραπάνω μελέτη βλέποντας τις καταστροφές που έχουμε θα σώσει την ακτογραμμή για πολλές δεκαετίες, έχουν συσσωρευθεί χαλίκια απαγορεύοντας ακόμα και την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας, ενώ τώρα με το έργο αυτό θα γίνει προσάμωση της παραλιακής ζώνης ώστε η θαλάσσια χελώνα να βρεθεί στο περιβάλλον που βιώναμε εδώ και δεκαετίες με τους κατοίκους να ενθαρρύνουν την προσέγγιση στις ακτές". Σημείωσε ότι το έργο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και τώρα βρίσκεται στην Α1 αδειοδότηση στο ΥΠΕΚΑ με τις πιο ακραίες περιβαλλοντικές ευαισθησίες για την περιοχή.
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ με την πόντιση του τεχνητού ύφαλου τόνισε ότι "πληροφορηθήκαμε δυστυχώς πριν μια εβδομάδα και ίσως τα 2 έργα να είναι αντικρουόμενα με ευαίσθητη περιβαλλοντική πολιτική και είναι έργα πνοής αλλά αλληλοαναιρούνται και αναρωτιόμαστε όταν παρουσιάστηκε το 2010 στην αίθουσα του τότε Δ.Σ. Κυπαρισσίας η χωροθέτηση ανήκε ανάμεσα στις περιοχές Σανί και Καρτελά στο Κυπαιρσσιακό κόλπο οπότε παραδόξως παρουσιάστηκε στο μέτωπο του Καλονερού και τώρα ως έργο υποδομής αναιρεί τα πάντα καθώς για άγνωστους λόγους μετατοπίστηκε ο χώρος πόντισης χωρίς να αναφέρεται το Καλονερό". Διευκρίνισε ότι "τα έργα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ορίζοντας δράσης για τους αλιείς με ουσιαστικά έργα υποδομής και όχι να καταργεί το ένα το άλλον".
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλονερού κ. Σπύρος Παπαηλιού επισήμανε ότι "το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί με δέντρα πεσμένα μπροστά στα ξενοδοχεία, χάλασε τις κατασκευές των παραλιακών καταστημάτων και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η υλοποίησή του αναζητώντας τώρα άμεσα λύσεις" συμπληρώνοντας ότι "έχουμε 2 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και δεκάδες ενοικιαζόμενα καταλλύματα και γνωρίζουμε ότι τα έργα υποδομής θέλει φροντίδα, ο δρόμος ήταν βατός προς τον Αρκαδικό ποταμό και τα τελευταία 2 χρόνια δεν μπορεί να κατέβει κάποιος πεζός για μπάνιο και φυσικά είναι επικίνδυνο για προσπέλαση" καταλήγοντας ότι η "περιοχή μας διεκδικεί τα αυτονόητα από τις περιφερειακές αρχές για να μπορέσει να επιβιώσει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου