Pages

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η Κομισιόν αναδιαμορφώνει την αγορά ελαιολάδου

Aλλαγή της κατηγοριοποίησης του ελαιολάδου, καλύτεροι μηχανισμοί ελέγχου και συνεργασία με τις τρίτες χώρες που καλλιεργούν την ελιά, είναι μερικά από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για το ελαιόλαδο, το οποίο παρουσιάζεται τον επόμενο μήνα.
Ο Επίτροπος ΝτατσιάνΤσιόλος συμφώνησε στην ανάγκη οι παραγωγοί να καρπωθούν μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος τους.

Ο επίτροπος, βρέθηκε στην Ανδαλουσία όπου συναντήθηκε με παραγωγούς και με μέλη της ισπανικής διεπαγγελματικής ένωσης ελαιολάδου. Στη συνάντηση παρέστησαν τόσο ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Μιγέλ Αρίας Κανιέτε, όσο και η ομόλογός του από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, Κλάρα Αγκιλέρα.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τσιόλος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο δράσης για το ελαιόλαδο θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Μάιο. Στη συνέχεια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με τους υπουργούς γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οριστικοποιηθεί η εφαρμογή του.
Ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο κ. Τσιόλος είναι η αναδιάρθρωση του κλάδου και η βελτίωση της τυποποίησης του ελαιολάδου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του θα περιλαμβάνουν «μια σειρά μηχανικών και χημικών τεστ ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι παράνομες προσμίξεις του ελαιόλαδου, τη βελτίωση της κατηγοριοποίησης, περισσότερους ποιοτικούς ελέγχους διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί έλεγχοι», όπως ανέφερε ο ίδιος.
Επίσης, ο επίτροπος έκανε λόγο για «καλύτερη προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση, ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα και η τυποποίηση». Ο κ. Τσιόλος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, ώστε μαζί να προτείνουν μέτρα που θα ωφελήσουν παραγωγούς και καταναλωτές, εντός και εκτός Ευρώπης. «Θέλουμε και οι άλλοι παραγωγοί να υιοθετήσουν τις ίδιες προδιαγραφές, για να μπορούμε να τις εφαρμόζουμε σε όλα τα επίπεδα», παρατήρησε.
Οι Ισπανοί, μέσω της διεπαγγελματικής ζήτησαν από τον κ. Τσιόλος να λάβει μέτρα για τη συγκέντρωση της προσφοράς προϊόντος, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να διαπραγματευτούν επί ίσοις όροις με τους λιανεμπόρους. Ο επίτροπος συμφώνησε στην ανάγκη οι παραγωγοί να καρπωθούν μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος τους. Η διεπαγγελματική ζήτησε ακόμα να απαγορευτεί η πρόσμιξη του ελαιολάδου με άλλα έλαια και να γίνει υποχρεωτική η σωστή σήμανση του ελαιολάδου στα εστιατόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου