Pages

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Χάνει από δεξιά η Ν.Δ., «παίζει» για μια έδρα το ΠΑΣΟΚ

Οι εκλογές μπορεί να προκηρύχτηκαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, για τις 6 Μαΐου, αλλά το εκλογικό τοπίο- και- στη Μεσσηνία παραμένει θολό για σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων. Η δυσαρέσκεια είναι εκείνο το στοιχείο που κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα: δεν είναι μόνο οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι και η πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα και με τα προχθεσινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Το μεγάλο στοίχημα για τα δύο κόμματα εξουσίας είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αναποφάσιστους και όσους δηλώνουν ότι στην κάλπη θα ρίξουν «λευκό» ή θα απόσχουν.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αναμένεται να βγάλουν όλα τα όπλα από τη φαρέτρα τους, με στόχο την επιστροφή των... «ατάκτων» ψηφοφόρων.
Στην αφετηρία των εκλογών το πολιτικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο και ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων -σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος- δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του», καθώς αναμένεται να αποφασίσει στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.
Με αυτά τα στοιχεία στην αφετηρία της εκλογικής αναμέτρησης, όσοι τολμήσουν από τώρα προβλέψεις για το τι θα συμβεί στη Μεσσηνία το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου σίγουρα θα πέσουν έξω.
Όλα τα στοιχεία που έχουν στα συρτάρια τους τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει συνεχώς δυνάμεις από τα δεξιά της, με σημαντική άνοδο, κυρίως, του κόμματος του Π. Καμμένου («Ανεξάρτητοι Έλληνες») και της «Χρυσής Αυγής», που δεν αποκλείεται να κερδίσουν και μία από τις πέντε έδρες της Μεσσηνίας.
Αντίθετα, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τα ποσοστά του «ΛΑΟΣ» και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, δεν παύουν και τα δύο αυτά κόμματα να «πριονίζουν» το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν αλλάζουν φυσικά το γενικότερο κλίμα που υπάρχει στο νομό μας. Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι και πάλι πρώτο, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα φτάσει σε ποσοστό πάνω από 40%, που θα του εξασφάλιζε, κατ’ αρχάς, δύο σίγουρους βουλευτές και από εκεί και πέρα θα περίμενε τα «κόλπα» του εκλογικού νόμου για κάτι περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου