Pages

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η ωοτοκία της Καρέτα-Καρέτα στο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Τα ξημερώματα του Σαββάτου της 26ης Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που προστατεύουν την περιοχή του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, η πρώτη φωλιά Caretta caretta στην Πελοπόννησο.
Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές από την Ελλάδα και από πολλές άλλες χώρες, περιπολούν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα. Το έργο τους είναι να καταγράφουν και να προστατεύουν τις φωλιές των χελωνών και να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα
.
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, αποτελεί τη δεύτερη σπουδαιότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο, αλλά δυστυχώς παραμένει χωρίς νομικό καθεστώς προστασίας, παρόλο που έχει περιληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο έχει αρχίσει έντονα να εκτρέφει τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή.
Πράγματι τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα και χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους, καταστρέφοντας την παράκτια βλάστηση, διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα, και στήνονται καντίνες πάνω στην παραλία με δυνατά φώτα τη νύχτα. Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής όπου η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την περιοχή.
Ειδικά στο Nότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ολιγωρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι εμφανής γιατί από το 2003 υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-Φύση, που προβλέπει την ανάδειξη της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια της Διοίκησης και τα τοπικά μικροσυμφέροντα οδηγούν άλλον έναν σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας σε υποβάθμιση μέσω μιας κοντόφθαλμης «αξιοποίησης» που δεν λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την περιοχή αυτή ξεχωριστή.

«Κίνδυνος για εσωτερική παύση πληρωμών»

"Ο κίνδυνος για αναγκαστική εσωτερική παύση πληρωμών είναι προ των πυλών και πολλές φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά φέτος δεν θα εξοφληθούν.
Τα σενάρια και οι προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς, οι οποίοι και να ήθελαν, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν, γιατί απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν"
. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σχολιάζοντας ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα λόγω δραστικής μείωσης της φορολογητέας ύλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται σε όλες τις πηγές εισοδήματος, χωρίς ωστόσο αυτή η ιδιαίτερα υψηλή φορολογική επιβάρυνση να έχει θετικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα. Σε έγγραφο της ΕΣΕΕ γίνεται αναλυτική παρουσίαση των κυριότερων φορολογικών συντελεστών στην Ε.Ε. και την Ελλάδα που δείχνει την αναποτελεσματικότητα της υπερφορολόγησης σε περίοδο ύφεσης στη χώρα μας.
Mε αφορμή πληροφορίες που αναφέρονται σε φορολογικά σενάρια αύξησης των συντελεστών και επιβολής νέου χαρατσιού 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ο κ.Κορκίδης αναφέρει ότι τα προεκλογικά σενάρια και οι αψυχολόγητες προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων θα επιβάρυναν τον κλάδο του εμπορίου ετησίως με επιπλέον φόρους 3,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η προκύπτουσα φορολογική επιβάρυνση από το χαράτσι του 1% επί του τζίρου ανέρχεται σύμφωνα με τον τζίρο του 2011 στο 1,4 δισ. και η επιβολή αυξημένου συντελεστή 40% σε ΑΕ και ΕΠΕ επί των αδιανέμητων κερδών, θα επιβάρυνε φορολογικά με επιπλέον 2,1 δισ. τις εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα λουκέτα σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα καπνικά, τα αυτοκίνητα, τα πρατήρια βενζίνης, τα περίπτερα, κ.ά.. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στα Δημόσια Ταμεία από την μείωση των εσόδων από φόρους που ξεπερνά το 25% και αγγίζει το 30%, σημαίνει μια υστέρηση εσόδων 495 εκ. ευρώ το τετράμηνο, σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού. Η βασική προϋπόθεση υστέρησης δημοσίων εσόδων δεν είναι πλέον η φοροδιαφυγή, ούτε η φοροαδυναμία, αλλά η έλλειψη φορολογητέας ύλης τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ.

Από μικροί...φουγάρα οι νέοι-Στοιχεία σοκ για το κάπνισμα

Από την ηλικία των 11-12 ετών κάνει τη... γνωριμία με το κάπνισμα ένας στους 10 νέους, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η συχνότητα του καπνίσματος στις νέες και μεσήλικες γυναίκες, καθώς εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης του καρκίνου του πνεύμονα και της υπογεννητικότητας.
«Αν και την τελευταία τριετία ο επιπολασμός του καπνίσματος μειώθηκε από 42% σε 40%, ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο επιπολασμός του στις γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονος και αύξηση της υπογεννητικότητας. Επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό 10% των νέων δοκιμάζει το τσιγάρο στην ηλικία των 11-12 ετών», επισημαίνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Παρασκευή Αργυροπούλου Πατάκα, με αφορμή εκδήλωση με θέμα "Ζωή χωρίς κάπνισμα» που διοργανώνει απόψε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Η κ Πατάκα υπογραμμίζει ότι τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί η προσέλευση στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, διότι αφενός τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος των φαρμάκων και οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν να πληρώσουν και αφετέρου διότι οι καπνιστές αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένοι και δεν είναι έτοιμοι να κόψουν το τσιγάρο.

Στο Ευρώ επιμένει ο Κουβέλης και βλέπει..κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Ανοιχτό αφήνει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η Δημοκρατική Αριστερά σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση καθώς θεωρεί κρίσιμης σημασίας τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις 17 Ιουνίου και την αποτροπή του ενδεχόμενου προσφυγής σε τρίτες κάλπες.
«Δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες κατά σειρά εκλογές» δήλωσε κατηγορηματικά ο Φώτης Κουβέλης σε ομιλία του σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Στην ίδια ομιλία, όπως επισημαίνει ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, επιμέρισε ευθύνες εξίσου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά την προοπτική συμμετοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας –με κόκκινη γραμμή την παραμονή στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο- ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις του Φώτη Κουβέλη «διεκδικούμε η ΔΗΜΑΡ να πάρει την εντολή ώστε να αντιστρέψουμε τα διλήμματα και να επιβληθεί η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού: η Ελλάδα να μείνει ακυβέρνητη».
Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να δυναμώσει το προφίλ της υπεύθυνης «κυβερνώσας Αριστεράς» και να παίξει ως ισότιμος, τρίτος πόλος μεταξύ των ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ομιλία του στη Καλαμάτα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασιών. Μήπως ο Βενιζέλος γνώριζε τι είχαν σχεδιάσει όταν έλεγε ότι Κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται;

New York Times: Η τρόικα δανείζει την Ελλάδα για να πληρώνει τον εαυτό της

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το πώς τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας, εξηγεί σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ
ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο.
Oπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την Ελλάδα να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές θα διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτή, «το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας – ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει».
«Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της».
Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έναν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε σχετικά με τη τρόικα: «Διασφάλισαν το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα»
Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία. «Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς “δάνειο” – τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς “τόκο”» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS.

Σκάνδαλο εκατομμυρίων στα υποθηκοφυλακεία με έλεγχο και στη Μεσηνία

Στην άκρη ακόμη μιας υπόθεσης φοροδιαφυγής έφθασαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια ελέγχων σε υποθηκοφυλακεία και πλέον ελεγχονται όλα τα υποθηκοφυλακεια στο σύνολο της επικρατειας και της Μεσσηνίας.
Στη Νίκαια, την τελευταία δεκαετία έχουν παρακρατηθεί για… «δαπάνες» εκσυγχρονισμού 1.230.266,97 ευρώ, στο Κορωπί 1.915.080,83 ευρώ και στα Σπάτα 1.038.591,29 ευρώ. Τα ποσά αυτά αναγράφονται σε ιδιαίτερη στήλη του βιβλίου εσόδων – εξόδων.

Τέτοιου μεγέθους δαπάνες αφενός δεν «φαίνονται» στα υποθηκοφυλακεία, αφετέρου παραστατικά δεν υπάρχουν πουθενά και στα βιβλία δεν έχουν γραφτεί οι αντίστοιχες δαπάνες.
Το κόλπο ήταν απλό και ουδείς πήρε χαμπάρι την κομπίνα. Θεωρητικά πάντως, αφού δεν έγιναν δαπάνες, τα χρήματα ή θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο ή, αν πρόκειται για έσοδο του άμισθου υποθηκοφύλακα, να έχουν φορολογηθεί. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και οι ελεγκτές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι το παραδάκι μπήκε αφορολόγητο στην τσέπη των υποθηκοφυλάκων.
Η άκρη του νήματος βρίσκεται στο 1993 και τις διατάξεις του Νόμου 2145. Ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας παρακρατεί συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας των μεταγραφόμενων τίτλων, «για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του καθώς και για την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής, η οποία θα γίνει με δαπάνη του». Στις ίδιες διατάξεις ορίζεται πως με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος έναρξης των έργων εκσυγχρονισμού, ενώ επίσης με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε περίπτωση υπαίτιας καθυστέρησης έναρξης ή περάτωσης των σταδίων της μηχανογράφησης διακόπτεται εφεξής η παρακράτηση του εν λόγω ποσού υπέρ του υποθηκοφύλακα και αποδίδεται στο Δημόσιο, αφαιρουμένων των ποσών που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του.

Μία – μία υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο Πελοποννησιακό λαό

«Μία – μία υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο Πελοποννησιακό λαό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης αναφερόμενος στην αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου Καλαμάτας σε υψηλών προδιαγραφών προπονητικό αθλητικό κέντρο, που υπήρξε το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τον διευθυντή Τεχνικών Έργων του Δήμου Καλαμάτας κ. Τζαμουράνη Βασίλειο, το Δημήτρη Πουλόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο Καλαμάτας και πρώην Πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας, τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νικολάκου, Παπαφωτίου, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλο και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας.
«Πρόκειται για έργο με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο όσον αφορά τον αθλητισμό», δήλωσε ο Περιφερειάρχης και ζήτησε τη επίσπευση όλων των διαδικασιών προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
«Η Πελοπόννησος έχει τις δυνατότητες και δικαιούται να αποκτήσει ένα αθλητικό χώρο διεθνών προδιαγραφών» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς και θα αναδείξει μία ακόμα υψηλού επιπέδου τουριστική δυνατότητα της Μεσσηνίας, «της ατμομηχανής στο τραίνο ανάπτυξης της Πελοποννήσου», όπως τη χαρακτήρισε.
Ο κ. Τζαμουράνης δήλωσε από τη μεριά του ότι η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει από το 2004, όταν και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» και ότι το κλίμα της περιοχής είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για το σκοπό αυτό.

Κλείνει η Αριστομένους μέχρι Φραντζή, ανοίγει η Κροντήρη

Το μεσημέρι θα ανοίξει η οδός Κροντήρη, η οποία ήταν κλειστή για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο των έργων για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Επίσης, θα κλείσει και το υπόλοιπο κομμάτι της Αριστομένους μέχρι τα φανάρια της Φραντζή, ενώ η πιάτσα των ταξί της οδού Γεωργούλη θα μεταφερθεί στη Βασιλέως Γεωργίου (από Α. Σκιά έως Αριστομένους) και η πιάτσα της Βαλαωρίτου απέναντι από το Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Όσον αφορά την πεζοδρόμηση της Αριστομένους, για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή απέρριψε τη σχετική πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς ανακοίνωσε ότι απορρίφθηκε το αίτημα για τη στρώση με κυβόλιθους αντί με άσφαλτο του τμήματος της Αριστομένους από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη. Όπως σημείωσε, η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απέρριψε την πρόταση να ενταχθεί το έργο της λιθόστρωσης της Αριστομένους στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.
Πάντως ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, αντέδρασε έντονα με την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην πεζοδρομήσει την Αριστομένους. Εξέφρασε δε την απορία του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή προτιμά να πεζοδρομήσει τη Σιδηροδρομικού Σταθμού, από τη Γιατράκου μέχρι την Κροντήρη, και διερωτήθηκε, γιατί είναι πιο σημαντική η συγκεκριμένη περιοχή από το χώρο μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, ενώ αναρωτήθηκε τι συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετούνται.

Τα πλαστά τιμολόγια, τα φάρμακα και το χαμένο Φ.Π.Α.

Μεγάλη «ψαριά» σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια έκανε χθες το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου , την ώρα που ένας φαρμακοποιός της Αθήνας έκανε δώρο ένα φορτηγό φάρμακα για κοινωφελής σκοπούς. Νωρίτερα είχε διαπιστωθεί ότι έκλεβε κατά συρροή το ελληνικό Δημόσιο.
Λίγο μετά τους δυο «έμπορους οπωροκηπευτικών» που είχαν πλημμυρίσει την Καλαμάτα με πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ, στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκε και μια 47χρονη, η οποία αφού έφυγε από την εταιρεία εμπορίας λαδιού στην οποία εργαζόταν, πήρε μαζί της ένα μπλοκ με τιμολόγια και ένα μάτσο μηχανογραφικά δελτία του πρώην εργοδότη της και ανοίγοντας τη δική της δουλειά με κατεψυγμένα ψάρια, χρησιμοποιούσε τα τιμολόγια του λαδέμπορου εκδίδοντας εικονικά στοιχεία.
Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος ήταν οι επιστροφές του αγροτικού ΦΠΑ, καθώς τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια δεν αφορούσαν τίποτε άλλο από αγορές αγροτικών προϊόντων από δήθεν αγρότες. Το κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ στην Καλαμάτα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΣΔΟΕ έχει ανυπολόγιστες διαστάσεις και οι χθεσινές συλλήψεις είναι απλώς μια «παρωνυχίδα».
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, το ΣΔΟΕ περνούσε χειροπέδες σε έναν φαρμακοποιό, ο οποίος πουλούσε φάρμακα χωρίς κουπόνια, καθώς δεν είχε συνεργασία με ασφαλιστικά ταμεία.
Τα κουπόνια, τα κολλούσε σε ένα τετράδιο και όπως εκτιμούν ελεγκτές του ΣΔΟΕ- η έρευνα συνεχίζεται- τα πουλούσε σε συναδέλφους του για να εισπραχθούν και οι «συμμετοχές» από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει φορολογική δήλωση από το 2002 και μετά. «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε, όταν τελειώσουμε», λένε από το ΣΔΟΕ. euro2day

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στο ΕΣΠΑ το ηλεκτρονικό καλάθι αγροτικών προϊόντων Πελοποννήσου

Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης Αντώνιος Μαρκόπουλος υπέγραψε την Ένταξη της Πράξης “ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ (ΠΥΛΗ) ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” στον Αξονα Προτεραιότητας “01 – Βελτίωση της παραγωγικότητας με αξιοποίηση των ΤΠΕ” του Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση”.
Η πράξη έχει σαν στόχο την προβολή και
προώθηση των προϊόντων του ‘Καλαθιού της Πελοποννήσου’ στην Ελλάδα και (κυρίως) στο εξωτερικό. Στην υπηρεσία θα μπουν οι περιγραφές όλων των προϊόντων του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν ενταχθεί (ή αναμένεται να ενταχθούν στα πλαίσια του έργου) στο ‘Καλάθι της Πελοποννήσου’, αλλά και γενικότερα κάθε καινοτόμο ‘παράγωγο’ προϊόν (π.χ. φυτικά καλλυντικά) όπως και κάθε άλλο προϊόν που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα και μπορεί η παρουσία του να ενισχύσει το καλάθι.
Στόχος είναι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα να αποτελέσει την Πύλη του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ιδίως στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας την επιχειρηματικότα, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές και ενισχύοντας την οικονομία της Περιφέρειας.
Οι επιμέρους (επιχειρησιακοί) στόχοι οι οποίοι επιδιώκονται με την πραξη είναι:
-Παροχή πληροφοριών για τα προϊόντα του ‘Καλαθιού της Πελοποννήσου’ προς όλους τους ενδιαφερόμενους (εντός της Περιφέρειας, πανελλαδικά και παγκόσμια) με πληρότητα και αξιοπιστία.
-Υποστήριξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύσεων στον Πρωτογενή Τομέα με ειδικές υπηρεσίες προς Παραγωγούς, Υποψήφιους Αγοραστές/ Επενδυτές, και κάθε ενδιαφερόμενο (πολίτη, επιχείρηση)
-Συνεχή παροχή πληροφορίας (24 x 7 X 365) μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο επιστροφής ΦΠΑ ξεσπά στη Τριφυλία!

Αγρότες «καλλιεργούσαν» εικονικά στρέμματα με εικονικές παραγωγές αγροτικών προϊόντων (από λάδι μέχρι ακτινίδια) στην τιμή του 4% επί του επιστρεφόμενου ΦΠΑ του τιμολογίου και «εικονικοί χονδρέμποροι» … τα αγόραζαν με τη
διακίνηση εικονικών τιμολογίων προς το υπόλοιπο 7% επί του επιστρεφόμενου ΦΠΑ του τιμολογίου. Οι «εικονικοί χονδρέμποροι» καπάρωναν την …
σοδειά των αγροτών με την προπώληση πλαστών– εικονικών τιμολογίων και οι ίδιοι ελάμβαναν την αμοιβή τους, μετά την είσπραξη – επιστροφή του ΦΠΑ από τους αγρότες. Η παραπάνω … παραγωγική διαδικασία, αλλά και ο τρόπος … πληρωμής («η συμφωνία ήταν ότι το 4% θα κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% θα το έδιναν στους «χονδρεμπόρους» - διακινητές των πλαστών τιμολογίων μετά την επιστροφή – είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες») περιγράφεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.
ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΚΑΙ… ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Όμως, υπήρχαν ακόμα και «τοις μετρητοίς» εξοφλήσεις πλαστών τιμολογίων εκ μέρους «εικονικών αγροτών», παρότι η αξία του ΦΠΑ τους ανερχόταν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ το ΣΔΟΕ όταν το απόγευμα της Δευτέρας συνέλαβε τους εικονικούς χονδρέμπορούς, στο πορτμπαγκάζ εντόπισε μέχρι και πλαστά τιμολόγια για… εξαγωγές! Τα ευρήματα του ΣΔΟΕ από τις έρευνες ενός ολόκληρου έτους αποκαλύπτουν «σημεία και τέρατα» Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και … αγρότης που υπέβαλλε πλαστά τιμολόγια και εισέπραξε περίπου 330.000 ευρώ, μέσα σε μια χρονιά μόνο! Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις που και τραπεζικοί υπάλληλοι, χωρίς ούτε στρέμμα ιδιόκτητης ή μισθωμένης αγροτικής έκτασης, υπέβαλαν τιμολόγια πάνω από 400.000 ευρώ! Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες του ΣΔΟΕ, «εικονικές καλλιέργειες» και «εικονικοί αγρότες και χονδρέμποροι» υπήρχαν στην περιοχή της Τριφυλίας Μεσσηνίας, εδώ και τουλάχιστον δέκα ολόκληρα χρόνια, χωρίς ακόμα να μπορεί
επακριβώς να υπολογιστεί η ηλικία της απάτης. Η ζημία για τα ταμεία του κράτους (από την επιστροφή ΦΠΑ που ποτέ δεν είχε εισπράξει), σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς ανέρχεται σε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, και αφορά μόνο στη τελευταία διετία της κρίσης, το πολύ. Όμως προβολές σε παρελθόντα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και διαχρονική έκταση συναλλαγών, από καλά γνωρίζοντες, εκτιμούν το τελικό ποσό άνω του δισεκατομμυρίου. Σύμφωνα με όλα στοιχεία, το κύκλωμα των «εικονικών χονδρεμπόρων» είχε ως «κέντρο» την Τριφυλία (Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους), επειδή το εξέτρεφαν συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι – παράγοντες,
που μπορούν να συνοψιστούν σε πλούσια και πολυποίκιλη πραγματική αγροτική παραγωγή και απουσία ή έλλειψη επαρκών κρατικών και αγροτοσυνεταιριστικών υπηρεσιών ελέγχου (Εφορίες, ΕΑΣ, κτλ). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι το κύκλωμα αναπτυσσόμενο με τα χρόνια δεν ξεπέρασε πολύ γρήγορα, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες, τα όρια του Νομού Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, προσλαμβάνοντας πανελλαδικές διαστάσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι εμπλέκονται «εικονικοί αγρότες» όχι μόνο από την Πελοπόννησο, αλλά ακόμα και από Αθήνα, Κέρκυρα, Έδεσσα, κτλ.

Στην μάχη των εκλογών και ο αυτοκινητόδρομος.

Πήγε πίσω η παράδοση του αυτοκινητόδρομου για Καλαμάτα παρ΄ότι είναι έτοιμος ο δρόμος μέσα στην Μεσσηνία. Από την Τσακώνα μέχρι την Θουρία οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ορισμένες διαγραμμίσεις έχουν μείνει ουσιαστικά σε εκκρεμμότητα. Να θυμίσουμε ‘οτι η κατασκευαστρια εταιρεία είχε υποσχεθεί ότι τέλη Μαίου θα έδινε στην κυκλοφορία τον δρόμο , ενώ τώρα λέει ότι αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα και το αργότερο στα τέλη Ιουνίου. Εκείνο που εξετάζεται πάντως αυτές τις ημέρες και ίσως είναι η έκπληξη στους Μεσσήνιους είναι να δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι Τσακώνα- Καλαμάτα στις εκλογές. Πράγμα που θεωρείται πιθανό, παρ΄ότι αποφευγεται να λεγεται, αφού επαναλαμβανουμε το κομμάτι του δρόμου είναι έτοιμο μέχρι τουλάχιστον την έξοδο του Πρακτικερ. Ολοι πιέζουν πάντως να μπούν οι οδηγοί πριν τις εκλογές στον νέο δρόμο στο Μεσσηνιακό του κομμάτι.
Η έξοδος του αυτοκινητοδρομου θα γίνεται στην Θουρία αλλά δουλεύεται αυτή την περίοδο και ο δρόμος προς το αεροδρόμιο για την έξοδο Μεσσηνης. Αυτή θα είναι λίγο πριν το αεροδρόμιο, στην ευθεια της Μεσσήνης και οι εργασίες είναι εντατικές. Οι οδηγοί για την Νότιο Μεσσηνία θα δούν αυτό το κομμάτι έτοιμο μέσα στο Καλοκαίρι , το πιθανότερο τον Ιουλιο. Εκείνο που έχει πάει πίσω είναι αναμφίβολα, το κομμάτι της παρακαμψης στο Παραδείσια Τσακώνα. Οι εργασίες είναι ακόμη στα χωματουργικά σε ότι αφορά την παράκαμψη της γέφυρας που δεν είναι έτοιμη και οι αισιοδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για μέσα με τέλη Ιουλίου προκειμένου να δοθεί ο δρόμος στην Κυκλοφορία. Και εδώ ουσιαστικά μόνο η παρακαμψη φρενάρει το έργο αφού τα υπόλοιπα κομμάτια από τα Παραδείσια μέχρι την Μεσσηνία δουλευονται κανονικά και τώρα πέφτουν οι τελευταίοι αντιολισθιτικοί ασφαλτοτάπητες.

Παράταση για τις χωματερές θέλουν οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου

Παράταση της λειτουργίας των χωματερών και μετά την 30η Ιουνίου ζητούν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, αφού όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης στην συνεδρίαση της ΠΕΔ, αν δεν συμβεί αυτό θα ακολουθούν οι δήμοι λύσεις χωρίς πλήρη νομιμότητα και με υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πρώτο θέμα σε όλες τις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και συζητούνται οι εξελίξεις που υπάρχουν. Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σμυρνιώτη ως εισηγητή του θέματος “η κατάσταση παραμένει στάσιμη ενώ υπάρχει θέμα με την αρμοδιότητα αφού αυτή εδόθη στον υπουργό Περιβάλλοντος και μπορεί να έχουμε επιπτώσεις στον περιφερειακό σχεδιασμό”.
Από τους δημάρχους, όπως ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τονίστηκε πως θα πρέπει να ζητηθεί ακόμα και ενίσχυση οικονομική προς τους δήμους που έχουν οι ίδιοι την διαχείριση των απορριμμάτων.- Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως η κατάσταση είναι άσχημη, και μάλιστα ο δήμαρχος έδειξε φωτογραφίες που είχε στο κινητό του με τα 10χιλιάδες (!) δέματα σκουπιδιών που όπως είπε δεν ξέρει τι να τα κάνει…
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημείωσε πως όταν δημιοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για τους ΦΟΔΣΑ, που υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο, θα πρέπει οι δήμοι άμεσα να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους ώστε σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση που θα προκύψει να βρουν λύση στο θέμα… Τόνισε βέβαια, αυτό που έχει ξαναπεί, ότι μπορεί δηλαδή να προχωρά ο διαγωνισμός αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία λύση, αφού οι δήμαρχοι βρίσκονται σε πολύ τραγική, “απελπιστική” όπως είπε χαρακτηριστικά κατάσταση… Και δεν μπορούν να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες τους με επιβολή νέων δημοτικών τελών…

Τι προβλέπει ο νόμος για την κατάσχεση μισθών και συντάξεων

Δεν είναι λίγοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και ερωτούν πώς και πότε, με ποιό τρόπο γίνεται κατάσχεση αποδοχών.
Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην περίπτωση που ο τραπεζικός λογαριασμός είναι μηδενικός, η ε
φορία θα μπορέσει να μας κατασχέσει το 25% του μισθού μας αν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για συντάξεις ή και βοηθήματα!
Μάλιστα αυτό θα γίνεται αυτόματα καθώς το Υπουργείο Οικονομικών στήνει το δικό του ηλεκτρονικό μάτι στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, όπου όλα τα στοιχεία σας θα βρίσκονται on line : η μισθοδοσία σας, τα περιουσιακά σας, οι καταθέσεις σας καθώς και οτιδήποτε έχετε και κατέχετε!
Τι προβλέπει ο νόμος:
Απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις Εφορίες υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.
Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο για το οποίο μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη οφειλέτη;
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα παρακάτω μέτρα: Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. Προβλέπεται, επίσης, κατάσχεση ακινήτων, αλλά και η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Οι αλλαγές στις λίστες των κομμάτων για τη Μεσσηνία

Την λίστα με τους υποψήφιους βουλευτές στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ανακοίνωσε πριν από λίγο Νέα Δημοκρατία. Σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μάιου υπάρχουν 43 πρόσωπα. Από αυτά τα 23 αποτελούν μεταγραφές. Συγκεκριμένα 14 προέρχονται από τη Δημοκρατική Συμμαχία, 3 από το ΛΑΟΣ, 5 από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και 1 από τη ΔΡΑΣΗ. Στην Πελοπόννησο υπάρχει μόνο μία αλλαγή. Η προσθήκη της Ελένης Αλιφέρη στην Μεσσηνία στην θέση του Αδαμόπουλου. Τελικά στην Λακωνία η κα. Πατριανάκου είναι στην λίστα και μάλιστα στην δεύτερη θέση όπως βγήκε και στις εκλογές της 6ης Μαίου...
Ο Μπάμπης Πατσούρης θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Μεσσηνία. Στη «λίστα» ακολουθούν οι Μπάμπης Βακαλόπουλος, Νάνσυ Αργυράκη, Νίκος Τσώνης, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Δημήτρης Τροχάτος και Γιάννης Καούνης.
Από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο (λίστα) του Κινήματος, για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.Στην Πελοπόννησο έγιναν δύο αλλαγές,μία στην Μεσσηνία και μία στην Λακωνία. Στην θέση της συμπαθούς νεαράς Νεκταρίας Λυμπέρη στην Λακωνία στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου μπαίνει η γιατρός Μαρία Αναγνωστοπούλου η οποία ήταν στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας στις προηγούμενες εκλογές. Το ίδιο συμβαίνει και στην Μεσσηνία στην τελευταία θέση τοποθετείται ο κ. Διονύσης Αλευράς που το είχε προαναγγείλει.

Δομή του ΕΑΠ θα λειτουργήσει στην Τρίπολη

Αντιπροσωπεία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με τον Αντιπρόεδρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο και τον γραμματέα Λάμπη Ροδόπουλο, πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Τρίπολης, Γιάννη Σμυρνιώτη, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, στο Δημαρχείο, ενώ επισκέφτηκαν και το Πετροπούλειο Κληροδότημα, στην Τρίπολη, το οποίο παραχωρήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη δημιουργία μια νέας δομής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, της » Πύλης- Πόλου» στην Τρίπολη. Σκοπός της συνάντησης ήταν να μπουν οι βάσεις συνεργασίας για τη δημιουργία της νέας δομής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Πελοποννήσου, η οποία και χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά γενικότερα για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας της Τρίπολης, αλλά και γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης δήλωσε: «Με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε τον Αντιπρόεδρο του Ανοιχτού Πανρπιστημίου κ. Γιαννόπουλο και τον Γραμματέα κ Ροδόπουλο προκειμένου να βάλουμε τη βάση της συνεργασίας για την υλοποίηση στην Τρίπολη μιας νέας δομής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της « Πύλης – Πόλου» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Δήμος Τρίπολης εδώ και αρκετό καιρό έχει πάρει την απόφαση να παραχωρήσει για αυτό το σκοπό το Πετροπούλειο Κληροδότημα που είναι ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στην Πλατεία Πετρινού. Θεωρώ ότι αυτή η δομή του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα αποτελέσει πόλο έλξης όλων των φοιτητών της Περιφέρειας που σπουδάζουν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα δώσει μια σημαντική ώθηση σε θέματα που άπτονται του Πολιτισμού και του Πνεύματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.»

Το χαράτσι πάει Εφορία, οι λογαριασμοί μένουν ανεξόφλητοι

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α' τριμήνου της ΔΕΗ στους χρηματιστηριακούς αναλυτές.
Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από τους πελάτες χαμηλής τάσης από 441 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 αυξήθηκαν σε 507 εκατ. τον Ιανουάριο, 641 εκατ. το Φεβρουάριο και 763 εκατ. το Μάρτιο, για να υποχωρήσουν στα 629 εκατ. τον Απρίλιο, οπότε η ΔΕΗ πολλαπλασίασε τις διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών (20.000 - 25.000 το Μάρτιο - Απρίλιο από 7.000 - 8.000 το α' δίμηνο του έτους). Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν διακανονιστεί σε δόσεις. Βασική αιτία για την αύξηση του χρέους των καταναλωτών ήταν η επιβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Η διοίκηση της εταιρίας επεσήμανε στους αναλυτές την αύξηση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση λόγω κρύου, στην επιστροφή των πελατών των προμηθευτών που έκλεισαν και στην αύξηση των τιμολογίων.

Άτακτη υποχώρηση εταιριών σε περίπτωση εξόδου από το Ευρώ

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη «φυγή» πολλών εταιρειών που έχουν υποκαταστήματα τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με βεβαιότητα στην ύφεση της αγοράς. Αναφορά μάλιστα κάνει στην βρετανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Dixons που έχει 100 καταστημάτα της σε όλη την Ελλάδα .

Όπως αναφέρει στο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας, «ο σχεδιασμός μπορεί να φανεί ως κινδυνολογία, αλλά είναι καλό να είναι κανείς προετοιμασμένος». Η Dixons είναι η νούμερο 2 ευρωπαϊκή εταιρεία στην εμπορία ηλεκτρονικών ειδών και στη χώρα μας συνεργάζεται με την εταιρεία «Κωτσόβολος».
Ο Διευθυντής της εταιρεία Dixons, James, λέει ότι η εταιρεία έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης να κλείσει το προσεχές χρονικό διάστημα τα 69 καταστήματα που της ανήκουν εξ' ολοκλήρου και τα 29 που λειτουργούν με franchise, για να προστατευτεί από την απειλή οποιασδήποτε πολιτικής αναταραχής και να προετοιμαστεί για τη μετάβαση στη νέα δραχμή.
Η εταιρεία Diageo επίσης, σύμφωνα με το Reuters, πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συσκέψεις με στόχο την μείωση της έκθεσή της στην Ελλάδα, την προστασία των υπόλοιπων πωλήσεων με την ενίσχυση του δικού της δικτύου διανομής, τη διακοπή προμηθειών σε μερικά μικρά μπαρ και την εστίαση σε μεγάλα ξενοδοχεία και κλαμπ. Η Diageo είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας αλκοολούχων ποτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το στέλεχος της KPMG Roger Bayly, μιλώντας στο Reuters λέει ότι «οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι φαρμακευτικοί όμιλοι, θα δουν τις μεγαλύτερες άμεσες συνέπειες από μία πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η BMW λέει ότι είναι ήδη προετοιμασμένη για το χειρότερο, βλέποντας μόλις το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων της να μην πηγαίνουν καλά και το ετήσιο κέρδος από την Ελλάδα να έχει μειωθεί περισσότερο από 75%. Επίσης, και η εταιρεία Vodafone είναι έτοιμη για άτακτη αποχώρηση, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα..

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Φόροι φωτιά για ανέργους, οικογένειες και για μηδενικό εισόδημα-Ψηφίστε τους μετά...

- Επιστροφές… τέλος, 6 στα 10 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά
- Επιπλέον ως και 700 ευρώ φόρος σχεδόν για όλους
- Προσοχή στις παγίδες των αποδείξεων
- Πως θα υπολογίσετε τα τεκμήρια

Αύξηση των τεκμηρίων, μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά δημιουργούν το… καρέ του φόρου απ’ το οποίο δεν γλιτώνει επί της ουσίας κανείς.
Ακόμη και άνθρωποι που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα θα κληθούν υπό προϋποθέσεις να πληρώσουν φόρο, λόγω τεκμηρίων διαβίωσης.
Επίσης όλοι όσοι κάνουν δήλωση θα δουν το φόρο να αυξάνεται ως και 700 ευρώ μόνο και μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ.
Παράλληλα τα τεκμήρια είναι αυτά που καθορίζουν το φορολογητέο εισόδημα και όχι το δηλωθέν από τους πολίτες με αρκετούς φορολογούμενους να βρίσκονται προ εκπλήξεως καθώς βρίσκονται να έχουν δηλώσει λιγότερες αποδείξεις από όσες θα έπρεπε.
Οι κατάργηση ή η μείωση των φοροαπαλλαγών αυξάνει επίσης το φορολογητέο εισόδημα και έτσι προκύπτει επιπλέον φόρος. Όμως δεν τελειώνουν εδώ οι φόροι. Σχεδόν ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση και το χαράτσι που θα έρθει για τον καθένα καταφτάνει και η έκτακτη εισφορά του 2011.
Μηδενικό εισόδημα, αλλά ο φόρος… φόρος
Ας υποθέσουμε πως ένας πολίτης δεν έχει εισοδήματα, αλλά έχει στην κατοχή του ένα μικρό σπίτι 50 τετραγωνικών και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικά.
Θα πληρώσει φόρο και ας είναι κάτω απ’ το όριο των 5.000 ευρώ. Το σπίτι υπολογίζεται στις 2.000 ευρώ για χρήση και συντήρηση, άλλες 4.000 ευρώ το αυτοκίνητο συν τα 3.000 ευρώ που υπολογίζονται ως έξοδα διαβίωσης ο άνθρωπος αυτός έχει τεκμήριο 9.000 ευρώ. Είναι δηλαδή στις 4.000 πάνω από το αφορολόγητο και έτσι προκύπτει φόρος 4.000 ευρώ.
Ακόμη και εάν ο ίδιος άνθρωπος δεν έχει ούτε αυτοκίνητο, ούτε σπίτι στην κατοχή του και πάλι θα πρέπει να υποβάλει αποδείξεις αξίας 750 ευρώ καθώς με βάση το τεκμήριο διαβίωσης στα 3.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλει το 25%. Αν δεν το κάνει θα επιβαρυνθεί με το 1-0% του φόρου.

Η πολιτική και το θέατρο δένουν αρμονικά...στη συνέντευξη του Μάξιμου

Για την οικογένεια του, το θέατρο, την πολιτική μίλησε ο Μάξιμος Μουμούρης σε «ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ» στην Φαίη Μαυραγάνη στο studio του Focus Web TV.
Εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο να γίνει ηθοποιός, την σχέση του με τα παιδιά του, πως γνώρισε την γυναίκα του Νάντια Γιαννακοπούλου ,Βουλευτή Μεσσηνίας (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) αλλά και για το πώς νιώθει που η ίδια εμπλέκεται με την πολιτική.
Μ.ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ: «Βρήκα κομμάτια του εαυτού μου μέσα από το θέατρο που δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Έχασα την μητέρα μου μικρός και μετά τα 20 κατάλαβα τι σήμαινε η απώλεια αυτή για μένα. Βούτηξα στην πολιτική, για να βοηθήσω την Νάντια, χωρίς να σκέφτομαι διαφορετικά δεν θα μπορούσα να το κάνω. Με χαροποιεί που η Νάντια μπορεί και έχει έναν λόγο μέσα στις αποφάσεις που παίρνονται για την χώρα».

ΑΡΘΡΟ: Εάλω η Πόλις;

του Σπύρου Παπασπύρου, σ/χη ε.α.
Υπάρχει ελπίδα το μέλλον να αποκαταστήσει το παρελθόν; Και σε αντίθετη περίπτωση, θα καταστεί δυνατόν από το παρελθόν αυτό να επιβιώσουν, μέσα στην τέφρα, τα πολιτιστικά και δυναμικά εκείνα στοιχεία που θα έχουν την ικανότητα να πάρουν νέα ζωντανά σχήματα, για να εξασφαλίσουν ένα καινούριο ιστορικό μέλλον; Οι αγωνίες αυτές της Ιστορίας είναι και αγωνίες των λαών, γιατί αυτοί είναι ο ιστός που υφαίνονται τα ιστορικά γεγονότα.
Δημιουργείται έτσι μια ατμόσφαιρα δέους, καταθλίψεως, αναμονής, προπαρασκευής αλλά και ελπίδας. Κυοφορούνται έτσι, εν ονόματι του ενστίκτου της Εθνικής επιβιώσεως, νέες δυνάμεις, που με το πέρασμα του χρόνου παίρνουν, από κληρονομικότητα, τις στέρεές τους μορφές. Σ΄ ένα παρόμοιο πλαίσιο, από πλευράς Ιστορικού άγχους, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε το γεγονός της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.
29 Μαΐου 1453
Στο σημείο αυτό, σταμάτησαν για το Ελληνικό Γένος οι δείκτες του χρόνου. Για να σημειώσουν ένα τεράστιο γεγονός αίγλης και οδύνης. Ένα ανοικτό χρέος…
* Κωνσταντινούπολη
* Αγία Σοφία
* Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
* Υπέρμαχος Στρατηγός
* Ακάθιστος Ύμνος και
* Το Μεγάλο ΟΧΙ του Παλαιολόγου:
«Το δε την Πόλιν σοι δούναι ούτ΄ εμόν εστί, ούτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη, πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν μη φεισόμενοι της ζωής ημών».
Η απάντηση αυτή ήταν μία από τις ρωμαλαιότερες και γονιμότερες αντιδράσεις της Ελληνικής Ψυχής. Ήταν η συνισταμένη του Εθνικού μας δυναμικού, που είχε ξεκινήσει από τον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες για να φθάσει ως τις μέρες μας.
Η Ιστορία, αντίθετα απ΄ ότι πιστεύουν πολλοί, δεν επαναλαμβάνεται. Τουλάχιστον για την Φυλή τη δική μας. Γιατί όταν οι λαοί επαναλαμβάνουν την Ιστορία τους, θα πει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπήξουν καινούρια. Πως ξέρουν καλά ότι είναι στάσιμοι.
Η Ελλάδα σημείωσε ομοιογενείς και ομοιόμορφους σταθμούς, μα κανένας από αυτούς δεν αποτελεί επανάληψη. Έχει την αυτοτέλειά του και είναι προικισμένος με νέα γεγονότα και στοιχεία. Κάθε ένας αποτελεί μια νέα Ιστορία. Μια νέα προσφορά προς το πνεύμα της παγκόσμιας Ελευθερίας. Και η νίκη βέβαια, μα κυρίως η αντίσταση σε κάθε νέο αγώνα , αποτελούν τις κυριότερες μονάδες μετρήσεως ενός Έθνους.
Και σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, δεν μπορούμε παρά να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τις μεγάλες μορφές εκείνων που αντιστάθηκαν τόσο ηρωϊκά στον θάνατο του Βυζαντίου πάνω στα τείχη και αντιμετώπισαν με τόσο σθένος τα ασιατικά κύματα. Εδώ το βαθύτερο τραγικό στοιχείο των γεγονότων, δημιουργεί μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία προβάλλει η ηρωϊκή μορφή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που στέκεται από τότε ως ένα τεράστιο και ακατάλυτο σύμβολο.
Σ΄αυτές τις τόσο τραγικές και μεγάλες στιγμές του Μαΐου του 1453, η Ιστορία παίρνει μια μορφή αποθεώσεως και διαγράφει την υψηλότερη καμπύλη της. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι και πάλι Αυτοκράτωρ. Μα είναι συγχρόνως και Άγιος και Εθνομάρτυς. Είναι ο ζωντανός και αθάνατος φορέας της Εθνικής Θελήσεως του Ελληνικού Γένους. Ο Δούκας, ο Φραντζής, ο Κριτόβουλος, ο Ανδρόνικος και άλλοι που ιστορούν την Άλωση, δίνουν το βάθος και την έκταση της μορφής του τελευταίου Έλληνος-Βυζαντινού Αυτοκράτορος. Μα ταυτοχρόνως δεσπόζουν και οι φυσιογνωμίες όλων των τελευταίων Αυτοκρατόρων που εξόφλησαν στο ακέραιο το χρέος τους καθώς έβλεπαν να πεθαίνει στα χέρια τους μια ολόκληρη χιλιόχρονη Αυτοκρατορία.
Να διηγηθούμε εδώ την ιστορία της αλώσεως; Είναι γνωστή. Την έχουμε μάθει. Όχι από τα βιβλία, μα από τις γενιές που πέρασαν. Την κλείνουμε μέσα στο αίμα μας. Πλουτίσαμε με αυτήν και το τελευταίο μας κύτταρο. Την αφήσαμε να καταλάβει όλο το χώρο της Ελληνικής μας Ψυχής, να δώσει χρώμα στον ουρανό μας και στις θάλασσές μας.
Είναι ανάγκη όμως να δώσουμε, σε λίγες γραμμές, ελάχιστα ιστορικά γεγονότα που υπεγράμμισαν την πτώση της Πόλεως.
Οι Τούρκοι είχαν πραγματοποιήσει τεράστιες προόδους στην Ασία, ύστερα στην Ευρώπη και τελευταία γύρω από την Βασιλεύουσα.. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η άλλοτε πανίσχυρη, βρισκόταν τώρα σε επικίνδυνη αδυναμία, μετά τις καταστροφές που υπέστη από τους παπικούς, υποτιθέμενους «σταυροφόρους», το 1204. Ασήμαντη ήταν η βοήθεια της κακόβουλης Δύσεως. Η Πόλη αποκλεισμένη από στεριά και θάλασσα. Και οι πολιορκούμενοι σ΄ έναν κλοιό ασφυξίας, να περιμένουν την ύστατή τους στιγμή. Να πολεμούν και να παρηγορούν τις σπαραγμένες τους ψυχές, για να να σώσουν το γόητρο της χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας, για να γλυτώσουν την καταφρόνια του ηττημένου.
Κάτω από τους γεμάτους δέος τρούλους της Αγίας Σοφίας, οι δύο χοροί αναπέμπουν τις τελευταίες τους δεήσεις. Αρχίζει να ξημερώνει. Και ο διάκος λέγει για τελευταία φορά την ευχή προς τον ήρωα Αυτοκράτορα: « Υπέρ του καθυποτάξαι υπό τους πόδας, αυτού πάντα εχθρόν και πολέμιον».
Ο Κωνσταντίνος μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων. Η Αγία Τράπεζα φρικιά. Ο πελώριος Σταυρός του κεντρικού θόλου γκρεμίζεται σιγά-σιγά. Οι ανάσες σταματούν. Τα βλέμματα, μέσα στο αυγινό ημίφως της Αγια-Σοφιάς, είναι στραμμένα προς την Υπέρμαχο Στρατηγό. Τα στήθη στεγνώνουν. Σε λίγο, τα τετρακόσια σήμαντρα κι οι εξηνταδυό καμπάνες θα αφήσουν τον τελευταίο τους ήχο, που έγινε θρύλος ανάμεσα στους αιώνες.
Η Πόλις εάλω!
Η αυγή έγινε μεσονύχτι. Η Κωνσταντινούπολη, η Κιβωτός της Ορθοδοξίας, μετουσιώνεται σε σύμβολο. Το σύμβολο σε θρύλο και ο θρύλος σε όνειρο. Ο ηρωϊκός θάνατος του Κωνσταντίνου εγκαινίαζε καινούριους καιρούς. Έκλεινε μια εποχή και άνοιγε μια άλλη. Και ύστερα από 559 χρόνια , ξαναφέρνουμε τη σκέψη μας τα γεγονότα εκείνα. Σε όλη την έκταση αναμετρούμε την τροχιά που διέγραψε ο Ελληνισμός από τότε, ξαναζούμε την ατμόσφαιρα της ιστορικής 29ης Μαΐου 1453, που διέκοψε τον πολιτικό, κοσμικό βίο του Βυζαντίου και τερμάτισε την Οικουμενική αποστολή του.
Ωστόσο, μέσα από τον μαίανδρο αυτών των μεταβολών, το Ελληνικό Έθνος αγωνίζεται σήμερα να κρατήσει την ισορροπία του, να δεθεί περισσότερο με την Ιστορία του και να βρεθεί σε πλήρη συνέπεια με τους θρύλους και τις παραδόσεις του, συνεχιστής των ηρωϊκών υπερασπιστών της δωδεκάτειχης Βασιλεύουσας. Σε πείσμα της προσπάθειας που γίνεται από ορισμένους, μεταξύ αυτών και μερικοί κατ΄ όνομα μόνον Έλληνες, για να λησμονηθούν. Στου Βυζαντίου γεννήθηκε τα χρόνια τείχος του γένους, θώρακας της Πίστεως, με μια Σημαία στο χέρι: «Εν Τούτω Νίκα», με μια καρδιά που εβόα. Εν Τούτω Νίκα, με τετρακόσια σήμαντρα που σώπασαν κι εξηνταδυό καμπάνες που προσμένουν τον Μέγα Όρθρο για να σημάνουν πάλι…
Δεν ζούμε έξω από το κλίμα της εποχής μας. Δεν είμαστε ξένοι μπρός στα νέα δεδομένα. Αλλά δεν μπορούμε να διασπάσουμε τα όσα μας συνδέουν με τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά. Τα στοιχεία που αναδύονται από τα γνήσια ιστορικά γεγονότα , είναι στοιχεία εθνικής συνέχειας. Και κανείς από εμάς δεν μπορεί να συλλογισθεί ποτέ ότι, όσο κι αν αλλάξουν οι δυνάμεις που συνιστούν τη ζωή, θα είναι δυνατόν να πάψει να ακούγεται κάτω από τους θόλους των εκκλησιών μας ο Ακάθιστος Ύμνος. Γιατί όταν πάψει να ακούγεται, τότε δεν θα υπάρχει πια Ελληνικό Έθνος.
Η Πόλις εάλω!
Από τότε, ο θρήνος αυτός δεν σίγασε και η σύγχρονη Ιστορία σαν να ακούει τα σήμαντρα και της καμπάνες της Αγια-Σοφιάς. Στις «αρτηρίες» του Έθνους, ρέει ακόμη το αίμα του Μαρμαρωμένου Βασιλιά, που πολύ πριν «μαρμαρωθεί» το είχε μεταγγίσει σε μας. Για να το μεταγγίσουμε κι εμείς με την σειρά μας στις γενιές που θα έλθουν. Το αίμα αυτό είναι ο πρώτιστος παράγων για την καλλιέργεια του πνεύματος της Ελευθερίας, που άλλωστε υπάρχει ενδιάθετο μέσα μας. Το φιλελεύθερο άτομο, είναι η πεμπτουσία κάθε ηθικής, ψυχικής, πνευματικής ή δημιουργικής αξίας.
Στις κρίσιμες και ανήσυχες στιγμές που περνάμε σήμερα, τις γεμάτες αβεβαιότητα, έχουμε χρέος να ισχυροποιήσουμε την Εθνική μας συνείδηση. Γιατί η εποχή μας έχει ανεξάντλητες δυνατότητες για το μέλλον. Κι αν σκοτεινοί προφήτες μιλούν για μια πιθανή αυριανή φρίκη, η εποχή τούτη κλείνει μέσα της την υπόσχεση μιας αληθινής ζωής, που θα γίνει απτή πραγματικότητα αν η καρδιά μας και ο νους μας κρατήσουν το πνεύμα της Ελευθερίας και της Αντιστάσεως.

Μουσείο Παλαιοτύπων στο διατηρητέο Αλειφέρη Καλαμάτας

Τη δημιουργία Μουσείου Παλαιοτύπων μοναδικής αξίας για όλη τη χώρα, ανήγγειλε το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Τα παλαιότυπα ανήκουν σε πανεπιστημιακό καθηγητή στο Λονδίνο, το όνομα του οποίου ο δήμαρχος δεν θέλησε να αποκαλύψει, ανέφερε ωστόσο ότι το καταστατικό του Μουσείου έχει ήδη ετοιμαστεί από τον Καλαματιανό πολιτικό και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το Μουσείο ανακοίνωσε ότι θα στεγαστεί στο διατηρητέο κτήριο Αλειφέρη, το οποίο πάντως δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη στο Δήμο από το Δημόσιο, ενώ για την αποκατάστασή του θα χρειαστεί και ένα μεγάλο ποσό, καθώς και πολύς χρόνος.
Όπως επισήμανε ο κ. Νίκας, το παλαιότερο παλαιότυπο που θα εκτίθεται είναι από το 1492 και το νεότερο από τα τέλη του 17ου αιώνα. Πρόσθεσε ότι η θεματολογία των παλαιών αυτών βιβλίων αφορά την περιοχή της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου ή και ευρύτερα τις περιοχές όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο.

Ξεκάθαρη θέση το επιμελητήριο στο πρόβλημα με τους επαγγελματίες του Νομού

Στην συνεδρίαση που έγινε εχθές βράδυ στο επιμελητήριο Μεσσηνίας μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ομόφωνα να παρέμβει ενεργά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο μεγάλο πρόβλημα των δυσβάστακτων προστίμων με μια πρωτοφανή σειρά ελέγχων στου επαγγελματίες του νομού που τους οδηγεί στην εξόντωση τους στην χειρότερη οικονομική περίοδο που διανύουμε.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να επισκεφτεί τόσο τον περιφερειάρχη αλλά και όλους τους Δημάρχους του νομού Μεσσηνίας διακομματική επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ.Αδαμόπουλο και τους Δ.Γυφτέα και Ν.Μπελογιάννη προκειμένου να ζητήσουν από τους θεσμικούς αυτούς παράγοντες την ανέχεια των υπηρεσιών αυτό το καλοκαίρι που δυστυχώς φαίνεται να είναι «μαύρο». Το επιμελητήριο ευελπιστεί ότι οι φορείς θα καταλάβουν το πρόβλημα και θα πιέσουν τις υπηρεσίες προκειμένου με μια «συμφωνία κυριών» από όλους να υπάρξει ανοχή και όχι εξόντωση που ισχύει τώρα και μάλιστα επικαλούμενοι όλοι τον νόμο...
Στην συνεδρίαση τέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ Π.Κρανιώτη και το θέμα της αδυναμίας των επιχειρήσεων να πληρώσουν ΦΠΑ- ΙΚΑ-ΤΕΒΕ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεωρήσουν βιβλία και να αντιμετωπίζουν το θέμα του λουκέτου στις επιχειρήσεις τους. Ο κ Κρανιώτης πρότεινε να υπάρξει αίτημα στο υπουργείο και μάλιστα αν είναι δυνατόν και από τα αλλά Επιμελητήρια προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος ρύθμισης ιδιαίτερα του ΦΠΑ που μέχρι τώρα είναι 6 μήνες.

"Η Ελλάδα πρέπει να φθάσει πραγματικά στο πάτο"

Η Ελλάδα πρέπει να φθάσει πραγματικά στο χείλος του γκρεμού, έτσι ώστε οι Έλληνες να αναγκαστούν να στηρίξουν κυβέρνηση, η οποία... θα αναλάβει τη συνέχιση της εφαρμογής του Μνημονίου επισημαίνει ο Hugo Dixon σε άρθρο του στο Reuters.
Ωστόσο, ο αρθρογράφος προεξοφλεί κατάρρευση ακόμη και μίας ενδεχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ καταλήγει στην ανάγκη δημιουργίας ενός οικονομικού προτεκτοράτου.

Για να φθάσουν σε αυτό το σημείο, η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από το «πακέτο διάσωσης» τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις τράπεζες θα πρέπει να κλείσει, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
«Θα εκφράσουν ξεκάθαρα αυτές οι εκλογές τη θέληση των Ελλήνων: την εφαρμογή του προγράμματος και την παραμονή στο ευρώ ή «σπάσουν» το πρόγραμμα και θα φέρουν τη δραχμή», είναι το δίλημμα που επιχειρεί να θέσει ο αρθρογράφος.
«Μία κυβέρνηση Σαμαρά θεωρητικά θα προκαλούσε ένα θετικό σοκ προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις και ανακτώντας αξιοπιστία… Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα είναι άτολμη και η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα ρίξει στην Ελλάδα μόνο λίγα ψίχουλα. Η οικονομία, η οποία θα έχει πάει από το κακό στο χειρότερο το τελευταίο δίμηνο εκλογικής παράλυσης, θα εξακολουθήσει να κάνει «βουτιά», η δημοτικότητα του Σαμαρά θα περιοριστεί και μετά από μερικούς μήνες η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει.
Ωστόσο, για τον αρθρογράφο μία νίκη του Τσίπρα τον επόμενο μήνα μπορεί να φαίνεται ακόμα χειρότερη. Πιθανόν θα θέσει την Αθήνα σε μία τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. «Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τσίπρας συνέδεσε τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης με αυτή μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν και οι δύο είχαν πυρηνικά όπλα με τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν η μία την άλλη, αλλά τελικά δεν τα χρησιμοποίησαν. Ο Τσίπρας πιστεύει ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη φοβάται πως η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα είχε αντίκτυπο σε όλη την περιοχή του ενιαίου νομίσματος και ότι η “διάσωση”της Αθήνας θα συνεχιστεί, ακόμη και χωρίς σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Το χέρι στη τσέπη με τα διόδια στην Μεσσηνία- Ανάκληση ζήτησε ο Τατούλης

Στην Αλλαγή θα μπαίνουν οι οδηγοί στον νέο αυτοκινητόδρομο της Μεσσηνίας, στην Θουρία θα βγαίνουν αλλά θα συναντούν μπροστά τους και ολοκαινουργα πολύχρωμα διόδια. Του Μορέα. Μόνο που αυτός θα τα παίρνει και όλοι οι άλλοι θα τα δίνουν.Τα οποία διόδια θα λειτουργήσουν πριν δοθεί στην κυκλοφορία το συνολο του δρόμου και στο κομμάτι της Τσακώνας και ο περιφερειακός της Καλαμάτας . Αυτό γιατί η κοινοπραξία καθυστερησε να πάρει τις εκτάσεις για να φτιάξει τον δρόμο στην Μεσσηνία αφού άργησαν οι απολλοτριώσεις και προκειμένου να μην πληρώνει πρόστιμο στην Εταιρεία το Κράτος θα το πληρώσουν οι Μεσσηνιοι οδηγοί με διόδια για 24 χιλιόμετρα δρόμου.Εγκρίθηκε, με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μάκη Βορίδη, η λειτουργία διοδίων στο υπό παράδοση τμήμα Τσακώνας-Καλαμάτας
Αναλυτικά η απόφαση του κ. Βορίδη: “Η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Τσακώνα – Καλαμάτα που σύμφωνα με το άρθρο 18 της σύμβασης παραχώρησης προβλεπόταν έως την 3-7-2011, καθυστέρησε με υπαιτιότητα του Δημοσίου λόγω μη έγκαιρης παράδοσης των χώρων εκτέλεσης του έργου. Η καθυστέρηση αυτή συνιστά γεγονός ευθύνης ∆ημοσίου και επισύρει την καταβολή αποζημιώσεων στον παραχωρησιούχο λόγω απώλειας εσόδων. Ηδη το υπόψη γεγονός ευθύνης ∆ημοσίου επισυμβαίνει από την 3-7-2011 και μέχρι σήμερα και ο παραχωρησιούχος έχει υποβάλει αιτήματα αποζημίωσης λόγω απώλειας εσόδων. Μέχρι την 10-6-2012 είναι απόλυτα εφικτή η τμηματική παράδοση σε κυκλοφορία του υποτμήματος από την Τσακώνα έως τον Α/Κ εισόδου Καλαμάτας (Θουρία) μήκους 21,8 χλμ. περίπου, που περιλαμβάνει τους Α/Κ Αρφαρών και εισόδου Καλαμάτας (Θουρία). Το υπόψη υποτμήμα είναι απόλυτα λειτουργικό και σε αυτό εμπεριέχεται και έχει ολοκληρωθεί ο σταθμός διοδίων Καλαμάτας καθώς και οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων του Α/Κ Αρφαρών. Σε περίπτωση τμηματικής παράδοσης και χρέωσης για την χρήση του περαιωμένου και λειτουργικά αυτοτελούς υποτμήματος, το ∆ημόσιο θα περιορίσει σημαντικά τις καταβλητέες αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο εξ αιτίας του γεγονότος ευθύνης ∆ημοσίου για την αργοπορημένη παράδοση του χώρου εκτέλεσης του έργου στο τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα με προφανές το όφελος του ∆ημοσίου εξ αιτίας αυτής της ρύθμισης.
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη με ημερομηνία υπογραφής 14/5/2012, δύο μέρες δηλαδή πριν την ανάληψη καθηκόντων από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα στην κοινοπραξία Μορέας να εγκαταστήσει σταθμούς διοδίων πριν την ολοκλήρωση του οδικού άξονα, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με την αιτιολογία ότι «μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία των σταθμών αυτών και στην περίπτωση μερικής ολοκλήρωσης του οικείου υποτμήματος ή λειτουργία αυτοτελούς τμήματος του υποτμήματος εφόσον η ολοκλήρωση της κατασκευής του καθυστέρησε με υπαιτιότητα του Δημοσίου».
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διατυπώνει ρητά την αντίθεσή της στην πρακτική της κεντρικής κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος των δικών της ευθυνών και των δικών της καθυστερήσεων στους πολίτες και ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης προς κάθε κατεύθυνση, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τρίπολης – Καλαμάτας θα θεωρείται ότι έχει συντελεστεί όταν και εφόσον έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία και ο Περιφερειακός της Καλαμάτας, που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της κοινοπραξίας Μορέας.

«Καταπέλτης» για 4,2 εκατ. φορολογούμενους

Σοκ και δέος από τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Ισχυρό σοκ θα υποστούν φέτος περίπου 4,2 εκατ. φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όταν θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα οποία θα προκύψουν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2011.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι που υπέστησαν απώλειες ως και 30% στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια του 2011, θα κληθούν να πληρώσουν ως και έξι φορές υψηλότερα ποσά φόρων από αυτά που πλήρωσαν πέρσι.
Ακόμη χειρότερα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα είναι τα πράγματα για όσους τα εισοδήματα του 2011 είναι στα ίδια επίπεδα με το 2010.
Μισθωτοί και τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους, ενώ χαμηλόμισθοι χαμηλοσυνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι που μέχρι πέρσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο επειδή τα ετήσια εισοδήματά τους ήταν μικρότερα του παλαιού αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, θα καταβάλλουν τριψήφια ακόμα και τετραψήφια ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι δυσμενείς εξελίξεις για τους φορολογούμενους οφείλονται κυρίως στην μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, στις αυξήσεις των τεκμηρίων διαβίωσης και στην περικοπή των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος.

Tρείς Ελληνες και πολιτικές..φάτσες στην Λέσχη Bilderberg

Εξαιρετικά αναβαθμισμένη εμφανίζεται η σύνθεση των προσκεκλημένων της φετινής συνάντησης της Λέσχης Bilderberg, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου στο Shantilly της πολιτείας Virginia των Η.Π.Α..
Διεθνείς προσωπικότητες, αρχηγοί κρατών, μέλη της ελίτ της διεθνούς οικονομίας και αυτή τη φορά, αρκετοί τεχνοκράτες και διοικητικά στελέχη των Η.Π.Α., θα συμμετέχουν σε μία, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμη συνάντηση, η ατζέντα της οποίας δεν μπορεί να έχει άλλο θέμα παρά την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ανάμεσά τους, τρεις Έλληνες, λίγοι Πορτογάλοι, Τούρκοι και πάρα πολλοί Ισπανοί, μεταξύ τους η ίδια η βασίλισσα Σοφία, γεγονός που προφανώς σχετίζεται με τους φόβους για ενδεχόμενες δραματικές εξελίξεις στη χώρα της Ιβηρικής.
Στη συνάντηση αυτή φέτος θα παρευρεθούν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, η αφρόκρεμα των Βρυξελλών με επικεφαλής τον Ιωακείμ Αλμούνια, ο Ξαβιέ Σολάνα, ο πρόεδρος της Deutsche Bank Ιωσήφ Άκερμαν, ο Μπιλ Γκέιτς πρόεδρος της Microsoft, o Χένρυ Κίσσινγκερ κ.ά..
Από την Ελλάδα έχουν προσκληθεί ο Γιώργος Δαβίδ, πρόεδρος της Coca Cola, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών, και ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα των προσκεκλημένων της κλειστής αυτής λέσχης ουδέποτε ανακοινώνεται επισήμως και δημοσιεύεται με κάθε επιφύλαξh.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΣΕ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΣΕ κάθετη πτώση βρίσκεται η τουριστική περίοδος στην Τριφυλίας εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και τις εκλογές σύμφωνα με τους ξενοδόχους που θεωρούν ότι δεν κινδυνεύει μόνο η επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου αλλά κυρίως η επιβίωση των ξενοδοχειακών μονάδων.
Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου τόνισε ότι "δυστυχώς η ακυβερνησία έφερε εικόνα χάους για την Μεσσηνία και προσδίδει ανασφάλεια στους δυνητικούς επισκέπτες της περιοχής μας με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με πέρσι, το κλίμα έχει αρνητικό πρόσημο με πάγωμα επενδύσεων και έλλειψη ρευστότητας όταν οι ξενοδόχοι που ενταχθεί σε προγράμματα ενίσχυσης των μονάδων τώρα νιώθουν ανασφάλεια καθώς δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους" για να προσθέσει ότι "το εντυπωσιακό είναι ότι οι Έλληνες τουρίστες ενώ πρώτα αποφάσιζαν τον τόπο διακοπών τους και μετά τις τιμές, τώρα αναζητούν πρώτα προσφορές και μετά τον τόπο προορισμού τους λόγω της συρίκνωσης των εισοδημάτων τους". Εξήγησε ότι "οι προσφορές πλέον αναδεικνύουν μια νέα τάση διατηρώντας πακέτα διακοπών χωρίς να ρίξουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ η περίοδος των διακοπών έχει συρικνωθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν ενώ η μετατόπιση λόγω των εξετάσεων δημιουργούν νέα προβλήματα". Σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους τουρίστες παρατηρείται μεγάλη μείωση Γερμανών τουριστών αλλά υπάρχει το μεγάλο θετικό καθώς "μεγάλο ενδιαφέρον εκφράζεται από την Ρωσία καθώς έχουμε επισκέψεις σε ξενοδοχεία Ρώσων πρακτόρων από 2 μεγάλα τουριστικά γραφεία και από ότι συζητάμε υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και για την φετινή τουριστική περίοδο οπότε αυτό μας χαροποιεί".

Η κρίση του ελαιολάδου μαστίζει τον Μεσογειακό Νότο

«Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν και την κρίση του ελαιολάδου» αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times όπου αναφέρεται ότι η τιμή του ελαιολάδου έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 10ετίας. Αιτία είναι η κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης στις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως επίσης και η ασυνήθιστα μεγάλη σοδειά της Ισπανίας που δημιούργησε πλεονάζουσα προσφορά που ανάγκασε την ΕΕ να παρέμβει.
Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αγορά χονδρικής μειώθηκε αυτό το μήνα στα 2.900 δολάρια ανά τόνο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2005, η τιμή του άγγιζε τα 6.000 δολάρια. Η ΕΕ προσπαθεί να στηρίξει την αγορά πληρώνοντας τις εταιρείες που κρατούν αποθέματα ελαιολάδου. «Είναι η εκδοχή των LTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά των αγροτικών εμπορευμάτων» σχολιάζουν οι FT.
«Η αγορά βρίσκεται σε σοβαρή κρίση» δηλώνει ο Pekka Pesonen, επικεφαλής της αγροτικής ένωσης Copa-Cogeca στις Βρυξέλλες και συμπληρώνει: «Αυτή η σοδειά είναι ζωτικής σημασίας για τις κύριες παραγωγούς ως προς την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης».
Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου καθώς αντιστοιχούν στο 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο Jean –Louis Barjol, ο διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου – που έχει έδρα στη Μαδρίτη – εξηγεί ότι φέτος «η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση». Εκτιμά ότι τα αποθέματα ελαιολάδου θα εκτιναχθούν μέχρι τα τέλη του έτους σε ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας το 1,1 εκατ. τόνους, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου.

Απίστευτη κοροιδία για τις προσλήψεις στους Δήμους προεκλογικά

Κοροϊδεύουν τον κοσμάκη με τις εποχιακές, σε προεκλογική περίοδο, προσλήψεις στους δήμους. Θα προσληφθούν κάποιοι για λίγο διάστημα, μόνο για δύο μήνες, με μισθούς πείνας, τους οποίους, βέβαια, δεν θα πάρουν αμέσως. Αλλά, ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται...
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου Επικράτειας του άρθρου 28 παρ.4 του νόμου 2190/1994, η οποία θα γνωμοδοτήσει για το κατεπείγον αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την άρση της αναστολής διαδικασιών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου 10.000 εποχικών υπάλλήλων με δίμηνες συμβάσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες των ΟΤΑ, λόγω επειγουσών αναγκών. Το αίτημα κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, πριν παραιτηθεί των καθηκόντων του, εν όψει του διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, ύστερα από εισήγηση της ΚΕΔΕ.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Κουκουλόπουλος, αναφέρει την ανάγκη πρόσληψης περίπου 10.000 υπαλλήλων με δίμηνες συμβάσεις στις παρακάτω ειδικότητες:
4.703 προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας αφού η έλλειψη προσωπικού έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, οπότε ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται λόγω της τουριστικής κίνησης και ο σχετικός κίνδυνος από τη μη έγκαιρη αποκομιδή τους επεκτείνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όπως αναφέρει η επιστολή.
4.000 δίμηνες συμβάσεις προσωπικού για:
ναυαγοσώστες. Η πρόσληψή τους είναι υποχρεωτική από τον νόμο για την κάλυψη αναγκών από τους ΟΤΑ σε ακτές που έχουν εκμισθώσει από την 1η-6 έως την 31η-8-2012. Εάν δεν καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις τότε οι λιμενικές Αρχές πρέπει να επιβάλουν πρόστιμα στους αρμόδιους ΟΤΑ
τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που θα λειτουργούν έως το τέλος Ιουλίου.

Στεγαστικά 50 χρόνων και τέλος για τις πιστωτικές κάρτες

Στην εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα όλο και περισσότεροι είναι οι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους μετά τη δραματική μείωση που υπέστησαν στα εισοδήματα τους λόγω των μέτρων λιτότητας.
Ας μην ξεχνάμε ότι συνεχή είναι τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ποσοστό των "κόκκινων" δανείων παντός τύπου να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ !
Ενδεικτικά:...σήμερα, ανάλογα με την τράπεζα, τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια ξεπερνούν το 10% του συνόλου, ενώ στα καταναλωτικά και στις πιστωτικές κάρτες οι επισφάλειες υπερβαίνουν το 25%.
Έτσι ,λοιπόν ,οι τράπεζες σχεδιάζουν ριζικές αλλαγές σε δάνεια, κάρτες και καταθέσεις ενώ αμέσως μόλις «σταθεροποιηθούν» οι πολιτικές εξελίξεις προγραμματίζεται να βγουν στην αγορά νέα προϊόντα, κυρίως δάνεια, τα οποία θα διατεθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα υπερχρέωση.
Στη λογική αυτή τα δάνεια «νέας γενιάς» περιλαμβάνουν , μεγαλύτερη διάρκεια, έως και 50 χρόνια, δυνατότητα αποπληρωμής μόνο τόκων, δυνατότητα παράλειψης δόσεων καθώς και σειρά άλλων διευκολύνσεων.
Στο «μέτωπο» τώρα των καρτών και των καταναλωτικών δανείων ήδη οι τράπεζες αρνούνται την έκδοση πιστωτικών καρτών ακόμα και σε πελάτες τους με μόνιμη δουλειά και σταθερό εισόδημα.
Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις που εγκρίνεται σχετική αίτηση ,το πιστωτικό όριο δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ όταν στο παρελθόν τα όρια άγγιζαν τα 3.000, 5.000 ή ακόμα και 10.000 ευρώ.
Εκτός αυτού, μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι ήδη υπάρχουσες κάρτες αφού η μείωση του πιστωτικού ορίου, ακόμα και στο μισό, είναι πολύ συχνό φαινόμενο που πρακτικά μειώνει τη δυνατότητα δανεισμού των νοικοκυριών.
Στο ίδιο «μοτίβο» και ο τζίρος του πλαστικού χρήματος που καταγράφει μείωση της τάξης του 30% σε ετήσια βάση αφού πλέον λόγω και της ανασφάλειας που επικρατεί δεν ξοδεύονται από τους κατόχους των καρτών τόσα πολλά χρήματα ενώ πάρα πολλές είναι και οι κάρτες που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας στο όριο τους και είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν το επιθυμούν οι κάτοχοι τους.
Έγκριση, όμως, δεν παίρνουν ούτε τα καταναλωτικά δάνεια ακόμα και αυτά που προορίζονται για αναχρηματοδοτήσεις οφειλών της τάξης των 10.000 - 15.000 ευρώ, αν δεν υπάρχει η απαραίτητη πλέον προϋπόθεση της ύπαρξης κάποιου περιουσιακού στοιχείου για προσημείωση.

Οι σεισμοί απειλούν δημόσια κτίρια-Κρούει σήμα κινδύνου ο Τσελέντης

«Είναι θέμα χρόνου να βιώσουμε ένα σεισμό με επιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο και αυτό γιατί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ως μη επιλέξιμη δαπάνη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κανέναν αντισεισμικό έλεγχο.
ΦΥΣΙΚΑ κε Τσελέντη όλοι ασχολούνται με τις εκλογές και τις καρέκλες και ουδόλως τους αφορούν τα φυσικά φαινόμενα διότι σκέφτονται την πολιτική τους επιβίωση...
Πρόκειται για παγίδες θανάτου συν τα εκατοντάδες, χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους». Η δήλωση Τσελέντη δεν έγινε για να «τρομοκρατηθεί» ο κόσμος. Αλλωστε είναι γνωστό πως ο καθηγητής σεισμολογίας από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Πάτρα, διαμηνύει σε όλους πως «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, αφού διαμένουμε σε μία σεισμογενή περιοχή».
«Δεν είμαστε Αφρική, ζούμε στην Ελλάδα» λέει κατ' επανάληψη για να συμπληρώσει: «Ασφαλής και ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Στο ζήτημα των σεισμών, η ενημέρωση είναι το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας. Οι Ιάπωνες κατάφεραν και ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους την πολιτική προστασία από τους σεισμούς».
Για μία ακόμη φορά όμως διαπιστώνει την έλλειψη μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας. Είναι άλλωστε γνωστό πως αν δεν υπήρχε ο ίδιος και η ομάδα του, το Σεισμολογικό Εργαστήριο της Πάτρας θα υπολειτουργούσε, ενώ οι σεισμογράφοι του δεν θα είχαν καν εγκατασταθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιώντας σημαντικές έρευνες για το σεισμολογικό πεδίο της περιοχής.
Αναξιοποίητα τα επιτεύγματα
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Πολιτεία δεν έχει αξιοποιήσει καν τα επιτεύγματα της ομάδας Τσελέντη. Όπως το σύστημα άμεσης ειδοποίησης, για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Μέσα σε 40 - 50 δευτερόλεπτα -χρόνο αρκετό για να τρέξει κανείς σε ασφαλές μέρος και να σωθεί! Αν μάλιστα το επίκεντρο είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά, τότε εξασφαλίζεται περισσότερος χρόνος, καθώς η διαφορά άφιξης των κυμάτων είναι περίπου ένα δευτερόλεπτο, για κάθε χιλιόμετρο που διατρέχουν.
Η ομάδα Τσελέντη, εκτός από την παρακολούθηση της σεισμικότητας της Δυτικής Ελλάδος, είχε προχωρήσει και σε άλλες πρακτικές εφαρμογές, των μελετών της όπως η κατασκευή αντισεισμικής βαλβίδας, που ενεργοποιείται και κλείνει διακόπτες αερίου, νερού, ρεύματος κλπ. Κατασκεύασε επίσης τον πρώτο ελληνικό σεισμογράφο (θέμα που είχε αποκαλύψει ο «Κόσμος»)!dete

Συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου

Με 19 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει την Τρίτη 29 Μαΐου στις 08:00 μ.μ., στην Τρίπολη, στο παλιό Δημαρχείο (Δ/νση: Εθνικής Αντίστασης 43,) το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ Πελοποννήσου προκειμένου να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα :
Α. Ενέργειες –Παρεμβάσεις της ΠΕΔ Πελοποννήσου
1. Διαχείριση απορριμμάτων – Η υπάρχουσα κατάσταση και ενέργειες
2. Ενέργειες της Π.Ε.Δ. σχετικά με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ευρώτα για την αναγκαιότητα προάσπισης των Δομών Υγείας του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη.
3. Ενέργειες της Π.Ε.Δ. σχετικά με το υπ. αριθμ. 19868/14-5-12 έγγραφο του Δήμου Μεσσήνης με θέμα «Ανάγκη επίσπευσης υλοποίησης της δράσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας Δ. Μεσσήνης»
Β. Διοικητικά θέματα
4. Έγκριση της υπ. αριθμ. 2/2012 απόφασης του Εποπτικού Συμβουλίου που αφορά την εξέταση των πραγματοποιηθέντων εσόδων- εξόδων για το 1ο Τρίμηνο του 2012
5. Συγκρότηση Επιτροπών της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού Μελετών –Έργων –Υπηρεσιών
6. Ενημέρωση από την Τριμελή Επιτροπή αναφορικά με την πρόταση αξιοποίησης των ακινήτων της Π.Ε.Δ. ( ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ)
7. Έγκριση σύναψης σύμβασης με εξωτερικό συνεργάτη Λογιστή για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος της Π.Ε.Δ.
8. Έγκριση σύναψης σύμβασης συνδρομής με την εταιρεία ΔΗΜΟΣ ΝΕΤ ΕΠΕ για τη χρήση της ιστοσελίδας της, απαραίτητη για τις υπηρεσίες της ΠΕΔ
9. Έγκριση συνδρομής της ΠΕΔ σε ημερήσιες εφημερίδες Περιφέρειας Πελοποννήσου
Γ. Οικονομικά θέματα
10. Έγκριση δαπάνης για την επισκευή του αυτοκινήτου της πρώην Τ.Ε.Δ.Κ. Κορινθίας
11. Έγκριση δαπάνης για τη συντήρηση των Η/Υ και την αγορά εξοπλισμού της Π.Ε.Δ.
12. Έγκριση δαπάνης της νομικής τεκμηρίωσης των προσφυγών των Δήμων κατά της επιβολής προστίμων από την Περιφέρεια για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην Οιχαλία ο Προϋπολογισμός

Κατά πλειοψηφία και με ευθείες βολές κατά του δημάρχου, των αντιδημάρχων και, γενικότερα, της δημοτικής Αρχής, από δημοτικούς συμβούλους, εγκρίθηκε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Οιχαλίας ο Προϋπολογισμός του 2012. Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που προϋπήρχε της συνεδρίασης, ότι δηλαδή σε αυτή θα γινόταν «χαμός» και μπορεί και να μην «περνούσε» ο Προϋπολογισμός και αυτό επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες και συζητήσεις στελεχών της δημοτικής Αρχής με δημοτικούς συμβούλους που φέρονταν να είναι προβληματισμένοι ή διαφαινόταν πως ίσως δεν θα τον υπερψηφίσουν.
«Διαρροές» σημειώθηκαν και σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία και από συμβούλους που έχουν εκλεγεί τόσο με τη Συμπολίτευση όσο και με την Αντιπολίτευση. Δεκατέσσερις σύμβουλοι ψήφισαν θετικά (13 της Συμπολίτευσης και ο Αριστόδημος Καρμπαλιώτης της Αντιπολίτευσης), 11 αρνητικά (9 της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας και οι Χρυσούλα Ταραντσοπούλου – Βλάχου και Ηλίας Σταυρόπουλος της Συμπολίτευσης) και «Παρών» ο Γιάννης Παπαδόπουλος της μείζονος μειοψηφίας.
Ο Προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14.693.004,13 ευρώ. Τα έσοδα του 2011 ήταν: διαμορφωθέντα 15.657.887,01 ευρώ, βεβαιωθέντα 9.300.105,59 ευρώ, ενώ στις δαπάνες (του 2011): διαμορφωθέντα 15.333.668,33 ευρώ και ενταλθέντα 6.620.017,36 ευρώ. Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης σημείωσε πως, «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια πολιτική κρίση η οποία επηρεάζει και την τοπική αυτοδιοίκηση. Πέρασε ένας χρόνος ισοπεδωτικής, οριζόντιας σχεδόν και πάντα άδικης υπεφορολόγησης και περικοπής των εισοδημάτων των εργαζομένων» και αφού πρόσθεσε πως «ο Καλλικράτης βάλτωσε και στην εφαρμογή του απέτυχε», ανέφερε ότι η κατάσταση των οικονομικών των ΟΤΑ είναι τραγική, με τις περικοπές των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ και είπε πως μεταβιβάστηκαν στους ΟΤΑ αρμοδιότητες χωρίς πόρους.

10 εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση του οδικού δικτύου στη Δυτική Ελλάδα

Κονδύλια συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τίθενται στη διάθεση των δικαιούχων φορέων της Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρεια και Δήμοι) για έργα που αφορούν περιφερειακές και τοπικές οδούς καθώς επίσης και για παρεμβάσεις ολοκλήρωσης ή αναβάθμισης του οδικού δικτύου αστικών μεταφορών και διασυνδέσεων.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς με τον τρόπο αυτό αποκτώνται τα χρηματοδοτικά μέσα για βελτιωτικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο Δήμων της Περιφέρειας. Τα χρήματα θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και ήδη άνοιξε η σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.
Η σχετική απόφαση υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και το χρονικό διάστημα για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι παρεμβάσεις και τα έργα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορούν βελτιώσεις σε οδούς, πλην αυτοκινητοδρόμων και εκτός του εθνικού οδικού δικτύου, και θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη συνέχεια στα οδικά δίκτυα και την τόνωση της τουριστικής και αστικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.
Οι δικαιούχοι, Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και ταυτόχρονα οφείλουν να καταθέσουν Αίτηση Χρηματοδότησης, Τεχνικό Δελτίο προτεινόμενης πράξης, βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου καθώς και μια σειρά λοιπών στοιχείων, για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφεύγουν για πληροφορίες στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται στην Ελλάδα

Tης Ελένης Βαρίκα, του Μικαέλ Λεβύ και του Ετιέν Μπαλιμπάρ
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, τουλάχιστον μετά το τέλος της γερμανικής Κατοχής το 1944: βίαιη μείωση των μισθών και των συντάξεων. ανεργία των νέων στο 50%. Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, μικρά εμπορικά καταστήματα, εφημερίδες, εκδοτικοί οίκοι. χιλιάδες επαίτες και άστεγοι στους δρόμους. υπερβολικοί και αυθαίρετοι φόροι, επανειλημμένες περικοπές μισθών και συντάξεων. μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και δόλια καταβύθιση των δημόσιων υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση) και της κοινωνικής ασφάλισης. Οι αυτοκτονίες πολλαπλασιάζονται. Και ο κατάλογος των αδικημάτων του «Μνημονίου» δεν έχει τελειωμό.
Αντίθετα, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και η Εκκλησία (ο πιο μεγάλος ιδιοκτήτης γης), αυτοί, δεν φορολογούνται. Αποφασίζεται η μείωση όλων των κοινωνικών δαπανών αλλά κανείς δεν αγγίζει τις γιγαντιαίες «αμυντικές» δαπάνες: υποχρεώνουν την Ελλάδα να συνεχίσει να αγοράζει στρατιωτικό υλικό εκατομμυρίων ευρώ από αυτούς τους ευρωπαίους προμηθευτές που είναι επίσης --καθαρή σύμπτωση-- εκείνοι που απαιτούν την πληρωμή του χρέους (Γερμανία, Γαλλία).
Η Ελλάδα έχει γίνει ένα εργαστήριο για την Ευρώπη. Εκεί δοκιμάζονται πάνω σε ανθρώπινα πειραματόζωα οι μέθοδοι που στη συνέχεια θα εφαρμοστούν στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και ούτω καθ’ εξής. Οι υπεύθυνοι αυτού του πειράματος, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ) και οι συνεταίροι τους των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν ανησυχούσαν: έχει δει κανείς ποτέ ινδικά χοιρίδια, ποντίκια εργαστηρίου, να διαμαρτύρονται για ένα επιστημονικό πείραμα; Θαύμα! Τα ανθρώπινα πειραματόζωα εξεγέρθηκαν: παρά την άγρια καταστολή που ασκείται από μια αστυνομία σε μεγάλο βαθμό διαβρωμένη από τους νεοναζί, οι οποίοι στρατολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι γενικές απεργίες, οι καταλήψεις των πλατειών, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες δεν έχουν σταματήσει εδώ κι ένα χρόνο. Και τώρα, αποκορύφωμα της αυθάδειας, οι Έλληνες μόλις ψήφισαν ενάντια στη συνέχιση του «πειράματος», μειώνοντας στο μισό την εκλογική δύναμη των κυβερνητικών κομμάτων και τετραπλασιάζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πωλ Κρούγκμαν, βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, δεν παύει να το λέει: πώς μπορείς να «εξυγιάνεις τα δημοσιονομικά» της Ελλάδας αν γονατίσεις τη χώρα, αν επιτείνεις την ύφεση, η οποία, προφανώς, δεν μπορεί παρά να μειώσει τα έσοδα και να προκαλέσει ελλείμματα στον προϋπολογισμό; Σε τι, λοιπόν, χρησίμευσαν τα «γενναιόδωρα» δάνεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ; Μα, για να πληρωθεί… το χρέος προς τις τράπεζες, έστω και αν η χώρα φορτώνεται με καινούριο χρέος. Οι «ειδικοί» της τρόικας έχουν θρησκεία τους τον καπιταλισμό (Β. Μπένγιαμιν, 1921): μια θρησκεία της οποίας οι θεότητες --οι χρηματιστικές αγορές με τα απρόβλεπτα, αυθαίρετα και παράλογα θεσπίσματά τους-- απαιτούν θυσίες (ανθρώπινες).
Κάνοντας ουσιαστικά την αυθαιρεσία, την αδιαφάνεια και τον φόβο τρόπο διακυβέρνησης, μια τέτοια πολιτική βίαιης υποδούλωσης ενός λαού δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει αντιδράσεις οργής, σύγχυσης, θυμού. Ένα τμήμα αυτού του θυμού κατευθύνθηκε προς μια αποτρόπαιη ρατσιστική, αντισημιτική και ξενόφοβη δύναμη, την Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, οι «αγανακτισμένοι» έδωσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους τη στήριξή τους, για πρώτη φορά μετά το 1958, στην ριζοσπαστική Αριστερά. Αυτή η Αριστερά είναι βαθιά ευρωπαϊκή. Δεν έχει καμιά πρόθεση να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά αρνείται κατηγορηματικά το Μνημόνιο που επέβαλε η τρόικα και αποδέχτηκαν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων: του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια εκείνης της «εθνικής ενότητας», μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και την άκρα Δεξιά. Προτείνει συγκεκριμένη εναλλακτική πολιτική, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη: μορατόριουμ για το χρέος, που θα συνοδεύεται από διεθνή λογιστικό έλεγχο που θα εξακριβώσει τη νομιμότητά του. κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών. κατάργηση των αντικοινωνικών μέτρων τα οποία πήραν οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν το Μνημόνιο

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Με το ένα πόδι στη Δ Εθνική ο Μελιγαλάς- Νίκη γοήτρου με 3-2 για την Εράνη

Ο ιστορικός Εθνικός Μελιγαλά, συνεχίζει την προέλασή του για τη Δ΄ Εθνική, αφού στη σημερινή εκτός έδρας αναμέτρηση απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία κόντρα στον ισχυρό Πορτοχελιακό με 1-1. Επίσης, σε συνδυασμό με το «στραβοπάτημα» του Παναρκαδικού που έχασε την ίδια ώρα στο 90+ από το Μολαϊκό με 3-2, ατενίζει με αισιοδοξία τη συνέχεια στο πλαίσιο του 13ου ομίλου και των αγώνων μπαράζ που δίνει για την άνοδο.
ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΑΝΗ ΠΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΤΡΙΤΗ
Εξάλλου, σήμερα έκλεισε και η αυλαία του 6ου ομίλου της Δ’ Εθνικής με την Εράνη να κερδίζει στα Φιλιατρά τον Αστέρα Αμαλιάδας με 3-2, ενώ ο Πάμισος είχε ρεπό. Στο γήπεδο της Εράνης που παρακολουθήσαμε τον αγώνα ήταν πραγματική διαφήμιση για το ποδόσφαιρο καθώς η Εράνη στο ημίχρονο ήταν 2-2 και κατάφερε στο 72 να πάρει την νίκη γοήτρου με 2 τέρματα που σημείωσε ο νεαρός 14χρονος Σταθόπουλος ο οποίος αποτελεί νέο αστέρι της Τριφυλιακής ομάδας ενώ από ένα γκολ σημείωσε ο Κόλλιας σφραγίζοντας την ποδοσφαιρική περίοδο....
Από κει και πέρα, όσον αφορά την διακύμανση του σκορ στο Πόρτο Χέλι, οι κυανόλευκοι αφού κράτησαν το 0-0 στο α΄ ημίχρονο, στο 11ο λεπτό της επανάληψης οι Αργείτες με κεφαλιά του Ζαραφωνίτη έγραψαν το 1-0 και ο Εθνικός ισοφάρισε στο 84ο λεπτό με εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Ηλία Μουρούσια που κέρδισε ο ίδιος.

Το σχέδιο του ΔΝΤ,ΕΚΤ για αλλαγές στο μνημόνιο

Στην τεκμηριωμένη διαπίστωση ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα υποχωρήσουν και το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο φαίνεται πως έχουν καταλήξει πολλοί αναλυτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των συνεργατών τους στις αγορές αν δεν υπάρξει μια νέα έξωθεν δυναμική παρέμβαση.
Αυτή η παρέμβαση που ενδεχομένως θα ελαφρύνει και την εσωτερική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, παρουσιάζεται ήδη ως το «καρότο» για τον σχηματισμό στην Αθήνα κυβέρνησης συνεννόησης με τις Βρυξέλλες.
Το σαφές μήνυμα «για να μείνετε στο ευρώ πρέπει να μείνετε και στο οικονομικό πρόγραμμα» διανθίζεται από κύκλους της Κομισιόν και του Συμβουλίου, εκ των παρόντων στη Σύνοδο Κορυφής, με την υπόσχεση «βρείτε τα μεταξύ σας και υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν».
Όπως αποκαλύπτει η Real News, στη φαρέτρα των αλλαγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί, περιλαμβάνονται :
- Η παράταση της περιόδους για τον περιορισμό του ελλείμματος για ένα ή και δύο έτη, με συνέχιση της χρηματοδότησης για το νέο διάστημα.
- Η μείωση των μεσοσταθμικών επιτοκίων (και αναδρομικά) των δανείων κρατών και EFSF.
- Η τιτλοποίηση του συνόλου του χρέους με νέες εκδόσεις του μόνιμου ESM, με πολύ μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής.
Τα τρία αυτά στοιχεία συνιστούν μια σοβαρή αναδιάταξη του δημόσιου χρέους προς τον επίσημο τομέα, που το καθιστά εξυπηρετούμενο και βιώσιμο, με τη συμβολή των ήδη γνωστών μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σύμφωνο συνεργασίας με Ningxia

Σύμφωνο συνεργασίας και Φιλίας που υπεγράφη μεταξύ του Κρατιδίου Ningxia Hui Autonomous Region (Ningxia) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοίνωσε χθες η XRTC Business Consultants.
Η σχέση της XRTC με το κρατίδιο Ningxia ξεκινά από την συνεργασία της με το υποκατάστημα της China Development Bank στην πρωτεύουσα της Ningxia το Yi Chuan. Τόσο ο Διοικητής της Τράπεζας κ. Zhao Yaozhong όσο και ο κ. Ξηραδάκης από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας τους εργάστηκαν από κοινού στην προσέγγιση αυτού του μοναδικού βορείου κρατιδίου της Κεντρικής Κίνας με την πανέμορφη και πλουτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Στην προσπάθειά τους βρήκαν θερμούς υποστηρικτές τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστάσιο (Τάσο) Χειβιδόπουλο που με μία σειρά επαφών που ξεκίνησαν από πέρυσι το καλοκαίρι επέτυχαν την ολοκλήρωση της συνεργασίας των δύο περιοχών. Η περιφέρεια Πελοποννήσου εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
«Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου συνάντηση και υπογραφή Συμφώνου Φιλίας μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδοπούλου και του Βοηθού Κυβερνήτη κ. Liu Yun της Περιφέρειας Ningxia Hui της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. O Αναπληρωτής Κυβερνήτης κ. Liu Yun συνοδευόταν από επιτελείο συνεργατών του. Η συμφωνία επισφράγισε το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί από τις δύο πλευρές στις 15 Ιουλίου 2011.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ανάπτυξη σχέσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και της ενέργειας.
Ο κ. Χειβιδόπουλος προσωπικά και εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη επεσήμανε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και από τις δύο χώρες καθώς και οι επισκέψεις με σκοπό τον τουρισμό και τη δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων

ΑΡΘΡΟ: O κύκλος έκλεισε οριστικά

Γράφει ο Πάνος Μπόζος
Λένε ότι στον πόλεμο υπάρχουν 2 ειδών ήττες : Η τακτική και η στρατηγική. Στην τακτική ήττα ο επικεφαλής έχει όλη την ευχέρεια να υποχωρήσει συντεταγμένα, να ανασυγκροτηθεί, να αναλύσει τα τυχόν σφάλματα, να εκτιμήσει τις αδυναμίες του αντιπάλου και να ξαναπροσπαθήσει… Στην στρατηγική όμως ήττα τα πράγματα και οι καταστάσεις λαμβάνουν εντελώς........ διαφορετική διάσταση.
Εδώ έχουμε πλήρη ανατροπή των στόχων και των επιδιώξεων. Εδώ ο ηττημένος βλέπει τις δυνάμεις του να διασκορπίζονται στους 4 ανέμους, τους στρατηγούς να εξαφανίζονται ή να αυτομολούν και οι εναπομείναντες να συνωμοτούν για την ανατροπή του. Στις περισσότερες των περιπτώσεων στρατηγικής ήττας ο ηττημένος δεν συνέρχεται ποτέ. Η ιστορία παύει πλέον να ασχολείται με αυτόν. Το ουαί τοις ηττημένοις εφαρμόζεται πλήρως… Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και στην πολιτική. Μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, αλλά και παρατάξεις, όταν κλείνουν τον ιστορικό τους κύκλο, ανεξάρτητα αν ωφέλησαν ή έβλαψαν τη χώρα τους, μπαίνουν στο περιθώριο. Στην πατρίδα μας οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 αποκάλυψαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα . Υπέστη στρατηγική ήττα ! Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, οι πρωτοπόροι, οι Ηγέτες, έχουν πλέον αναχωρήσει σε άλλους τόπους, σε άλλες πολιτείες, τα αιτούμενα της σημερινής κοινωνίας δεν έχουν καμία σχέση με τα αιτούμενα μιας άλλης εποχής, ο πληθυσμός έχει ανανεωθεί πλήρως, τα ήθη, τα έθιμα, η συμπεριφορά των πολιτών έχουν διαφοροποιηθεί, η ζωή τρέχει με ταχύτητα φωτός, Και εμείς ; Εμείς δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα περιφέρουμε το πτώμα της Μεταπολίτευσης, αναμασάμε τα ίδια συνθήματα, χρησιμοποιούμε τις ίδιες πρακτικές, ανεχόμαστε και χειροκροτούμε τους ίδιους ανθρώπους, αναπολούμε παλαιές ηρωικές καταστάσεις , έχουμε συνεχώς στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν, χωρίς να βλέπουμε ότι το μέλλον μας ισοπέδωσε κυριολεκτικά ! Ο Κώστας Τριπολίτης το είπε προφητικά πριν μερικά χρόνια : Έγραψε η τσούλα η Ιστορία ότι ξοφλήσαμε…
Πριν λοιπόν αρχίσουν να μας πετούν από τις εξέδρες δεκάρικα ας αποσυρθούμε διακριτικά, σαν έτοιμοι από καιρό όπως ο Αντώνιος του Καβάφη. Ας κατεβάσουμε τις σημαίες, τα λάβαρα, τα σύμβολα, ας κάνουμε τον απολογισμό μας. Ας μην αγωνιούμε για το τι θα συμβεί χωρίς εμάς. Το καινούργιο έρχεται. Η ζωή προχωράει. Όπως η Φύση και η Πολιτική απεχθάνεται το κενό …
Πάνος Μπόζος Μαθηματικός
Υ.Γ: Τα παραπάνω αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα. Και όταν λέμε όλο εννοούμε όλο …

Οι Δήμαρχοι..σνόμπαραν το Σαμαρά αλλά για το χρίσμα έκαναν κολοτούμπες;

ΑΓΡΙΟ ΧΩΡΣΙΜΟ για τους Δημάρχους της Μεσσηνίας από το moriasnews.gr που ήθελαν κάποτε χρίσμα....Η περίπτωση των Δημάρχων της Μεσσηνίας αποδεικνύει πολλά και ενδιαφέροντα..
Ουδείς εκ των 6 Δημάρχων και συγκεκριμένα, ο Νίκας (Καλαμάτας), ο Καφαντάρης (Πύλου-Νέστορος), Μπάμης (Οιχαλίας), Κόλλιας (Κυπαρισσίας), Αναστασόπουλος (Μεσσήνης) και Γιαννημάρας (Δ.Μάνης), πήγε στην συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Το θέμα αυτό, για την υπόλοιπη Ελλάδα μπορεί να μη είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για την Μεσσηνία όμως έχει ειδική σημασία!
Ο αρχηγός της Ν. Δ, ο Αντώνης Σαμαράς, είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Μισό βήμα από την επιτυχία αυτού του στόχου.
Και όμως, ούτε ένας από αυτούς που …έγλυφαν κατουρημένες ποδιές, να τους δώσει ο αρχηγός, το περίφημο…χρίσμα και να γίνουν Δήμαρχοι, δεν παρουσιάστηκε, στην πρώτη, ενωμένη εκδήλωση του κόμματος, εν όψη της νίκης του κόμματος, της πρωθυπουργίας του Σαμαρά και κυρίως, της σωτηρίας της χώρας, τουλάχιστον όπως το κόμμα και των 6 επικαλείται.
Το κλάμα που είχαν ρίξει, για να πάρουν το χρίσμα (αφού οποίον στήριζε η Ν. Δ ήταν σίγουρος Δήμαρχος), το παρακάλι και τους όρκους αγάπης ( αφού οι περισσότεροι δεν ήταν Σαμαρικοί), δεν λέγεται. Μέχρι και κολυμπώντας είχαν πάει για να προσεγγίσουν τον Σαμαρά και να τον παρακαλέσουν. Το γιατί δεν πήγαν οι ίδιοι θα το εξηγήσουν όπως οι μαθητές στις κοπάνες.
Με δικαιολογίες της …πλάκας. Στην πραγματικότητα φοβηθήκαν, να μη θυμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ της Μεσσηνίας και τους κράξει το «κομματικό» έντυπο του νομού! Έτσι είναι οι Δήμαρχοι της Μεσσηνίας. Αχάριστοι και συμφεροντολόγοι καταλήγει η ιστοσελίδα...