Pages

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Ρεπορταζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
-ΣΕ πλήρη κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται ο Δήμος Τριφυλίας υπό το βάρος των οικονομικών εξελίξεων και την αδυναμία συγκρότησης λειτουργίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με αφορμή παράλληλα και την κρίση πολιτικής ταυτότητας που διεφάνη από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τα πολιτιστικά που αποτέλεσε το κερασάκι στην..τούρτα.
Παρότι οι παθογένειες του αποτυχημένου Καλλικράτη με εγγενείς αδυναμίες είναι υπαρκτές καθώς ο Δήμος επιβαρύνθηκε με 3 μεγάλα αστικά κέντρα -πράγμα που συνιστά πανελλήνια πρωτοτυπία- η εσωτερική οργανωτική δομή με την συγκρότηση των υπηρεσιών και δομών δείχνει να καρκινοβατεί παρά την ψήφιση του Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, τη συγκρότηση Νομικού προσώπου και άλλων ενεργειών που ήταν αναγκαίες για την ταυτότητα του νέου Δήμου. Όμως η άσκηση διοίκησης φαίνεται ότι παρουσιάζει ελλείψεις και κατά μερικούς απουσιάζει ο συντονισμός προσωπικού και μηχανημάτων. Τι μηχανημάτων δηλαδή όταν ομολογείται στο Δ.Σ. ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο, τα οχήματα είναι εν μέρει ακινητοποιημένα και η καθαριότητα σε οριακό σημείο. Τρανό παράδειγμα η φωτογραφία που αναρτούμε με το απορριμματοφόρο του Δήμου...ακινητοποιημένο λόγω βλάβης έξω από το Δημαρχείο να μας ευωδιάζει με την παρουσία  του!
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΞΗ...
Παρά τις πολιτικές κορώνες σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. για να 'παλέψουμε το Δήμο' από επίσημα χείλη η αλήθεια απέχει από την πραγματικότητα. Πριν ξεκινήσει ο Δήμος είχαμε επισημάνει τις άμεσες προοπτικές που όφειλε να προσδώσει με αναπτυξιακή στρατηγική. Όπως τότε και πρόσφατα στην Επιτροπή Διαβούλευσης που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα θετικά του Καλλικράτη, είχαμε τονίσει ότι η στρατηγική του Δήμου όφειλε να εστιαστεί 1ον στην απουσία των στρεβλώσεων μεταξύ αστικών κέντρων και ενδοχώρας, 2ον στην άμεση λειτουργία γραφείου για το ΕΣΠΑ χωρίς κόστος με αποτέλεσμα ελάχιστα έργα να υλοποιούνται αποτελώντας εργαλείο ανάπτυξης, 3ον την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού σε επίπεδο Δήμου και 4ον στην χάραξη μιας πολιτικής αποκέντρωσης. Η αποκέντρωση έγινε κατά κάποιο τρόπο. Όμως δεν αποδίδει. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΕΛΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ FORMAT....
Σε ότι αφορά τα οικονομικά με βάση τα 6 εκ. που ανέρχονται ως χρέη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μαζί με την ομολογία αδυναμίας είσπραξης εσόδων δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα, αν υπολογίσουμε ότι στο ταμείο του Δήμου μόνο 1 δημοτικό διαμέρισμα προσφέρει τα μεγαλύτερα ποσά. Η Κυπαρισσία. Αυτό έχει ομολογηθεί σε αρκετές συνεδριάσεις. Όμως η πολιτική διαχείριση στο Δήμο πέρα από τους Αντιδημάρχους που έπεσε βαρύ το έργο να φέρουν εις πέρας τα βαρίδια του παρελθόντος-από χρέη μέχρι έργα που δεν εκτελέστηκαν ποτέ- και των 6 ειδικών συμβούλων που μόνο δύο εξ αυτών βλέπουμε καθημερινά -οι υπόλοιποι μάλλον ασχολούνται με άλλα ζητήματα- αποτελούν ενίοτε σημείο αντιπαράθεσης στο οικείο Δ.Σ. Η αλήθεια παραμένει. Ο Δήμος Τριφυλίας παραμένει γυμνός. Κι αν οι διαρροές από τη ψηφοφορία για τα πολιτιστικά δεν αποτελεί δείγμα έλλειψης απέναντι σε εκδηλώσεις -που κατ εμε πρέπει να υλοποιηθούν- αλλά και οι πρόσφατες διαταραχές για το σύνδεσμο ύδρευσης Τέλλος Αγρας είναι σύμπτωμα των καιρών, φοβόμαστε ότι η συνέχεια θα είναι στρωμένη με αγκάθια. Ιδίως αν εφαρμοστούν οι νέες προτάσεις του Καλλικράτη 2 τέλος του έτους. Αν ο Δήμαρχος Πύλου -Νέστορος πρόσφατα με αποκάλυπτε ότι ο Καλλικράτης χρειάζεται format, τότε στη περίπτωση του Δήμου Τριφυλίας απαιτείται γερή επανεκκίνηση μετά από ένα επιτυχημένο format. Το ''νέο λειτουργικό" του Δήμου πρέπει να είναι φρέσκιες ιδέες και αλλαγή πλεύσης. 

Τέλος του 2012 θα ξεκινήσουν οι αυτοκινητόδρομοι

Η Κυβέρνηση μπορεί να επιθυμεί την άμεση επανέναρξη της Ιόνιας Οδού και των άλλων μεγάλων αυτοκινητόδρομων, οι ανάδοχοι όμως αδυνατούν να το κάνουν λόγω της οικονομικής κατάστασης Στην περίπτωση της Ιόνιας Οδού, οι ελπίδες για επανεκκίνηση των έργων μετατίθενται στο τέλος του 2012. Κι αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα κ. Περιστέρης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει μεγάλο μέρος των έργων παραχώρησης και στο τμήμα της Ηπείρου ήταν η τελευταία που εγκατέλειψε την Ιόνια Οδό, όπως αναφέρει το EpirusPost.gr.
Όπως λοιπόν ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο, οι ελπίδες για την επανεκκίνηση των τριών οδικών έργων (Ιονία Οδός, Ε65, Κόρινθος – Τσακώνα) στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ Τέρνα μετατίθενται για το τέλος του 2012.
Από την άλλη πλευρά η πολιτεία θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για επανεκκίνηση των τεσσάρων «παγωμένων» οδικών αξόνων, καθώς οι παραχωρησιούχοι που ανέλαβαν την κατασκευή και τη λειτουργία τους, βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και έχουν αναστείλει τις εργασίες τους -με εξαίρεση τη συντήρηση των υποδομών.
Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάστηκε λύση, που πέρασε επιτυχώς από την Ευρώπη, η οποία στηρίζεται σε ένα σενάριο αμοιβαίων απωλειών, με ταμειακή στήριξη των παραχωρήσεων σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος και επιστροφή των χρημάτων αργότερα. Πρακτικά, το δημόσιο θα αναλάβει μέρος του ρίσκου, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα, τα οποία με τη σειρά τους ενδέχεται να επιμηκυνθούν χρονικά.
Παράλληλα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για ενεργοποίηση πρότασης, που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, για μόχλευση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με εγγύηση χρήματα από το ΕΣΠΑ είτε μέσω των ομολόγων έργου είτε μέσω Εργαλείου Επιμερισμού Χρηματοοικονομικού Κινδύνου. Ωστόσο, η ΕΤΕπ, φοβούμενη την έκθεσή της σε χρηματοοικονομικό κίνδυνο, είναι απρόθυμη να συμβάλλει σε αυτό το σχέδιο. Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να πείσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να πιέσουν την ηγεσία της ΕΤΕπ για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των Υποδομών.

Τα χρήματα επιστρέφουν στις τράπεζες, ο κόσμος θα πάρει δάνεια;

Τάση επιστροφής των καταθέσεων μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης διαπιστώνουν οι τράπεζες καλύπτοντας όμως μόνο ένα μέρος των μεγάλων απωλειών που σημειωθήκαν Μάιο και Ιούνιο
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος
, το Μάιο, λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 8,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο.
Επίσης, η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε μέχρι και τη 15η Ιουνίου, με το συνολικό ύψος των αναλήψεων να κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ.
Το κλίμα αντιστράφηκε τις τελευταίες μέρες και, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, με τους τραπεζίτες να διαπιστώνουν αθρόα επιστροφή κεφαλαίων από τα «στρώματα». Ειδικότερα, από τις εκλογές και μετά, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ, ενώ, την Πέμπτη, η αύξηση των καταθέσεων άγγιξε το 1 δισ. ευρώ σε μία μέρα.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και θα καλυφθούν οι απώλειες που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα και τα σενάρια τρόμου, για έξοδο της χώρας από το ευρώ.: To Ποντίκι

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό να αποδείξει, ότι είναι αξιόπιστη. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για να επιτευχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Όλοι οι φορείς επιδιώκουμε στις προτάσεις μας την υιοθέτηση διαφάνειας, απλούστευσης και διαχρονικότητας στο φορολογικό σύστημα.
Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό καρτέλ στην Ελλάδα. Αν δε διοχετευτούν οι ενισχύσεις προς την πραγματική οικονομία, δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης. Οι Τράπεζες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αγοράς. Πρέπει όμως να λειτουργούν με τους κανόνες της και προς το συμφέρον της συνολικής ανάπτυξης. Δε έχει λογική οι Τράπεζες να εξοντώνουν τις επιχειρήσεις στεγνώνοντας την αγορά από διαθέσιμα κεφάλαια. Είναι ευθύνη του κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδας να επιβάλουν στις Τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους, ελέγχοντας τις κατευθύνσεις που παίρνουν τα κεφάλαιά τους και αν αυτά προορίζονται για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, μιας και από το Ελληνικό κράτος έχουν πάρει τις εγγυήσεις που χρειάζονται.
Οι προτάσεις προς την νέα κυβέρνηση σχετικά με την ενίσχυση της ρευστότητας και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με μόνιμα διαθρωτικά χαρακτηριστικά, πράγματι αν εφαρμοστούν θα δώσουν την απαραίτητη ανάσα στην αγορά.
Οι δανειολήπτες του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο προτείνουμε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τις οφειλόμενες δόσεις προς το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε να ενσωματωθούν σε δάνεια 10ετους διάρκειας διατηρουμένου του ίδιου επιτοκίου και να δοθεί 2 χρόνια περίοδος χάριτος μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας.
Όσον αφορά τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι Τράπεζες στις επιχειρήσεις, προτείνουμε περίοδο «παγώματος» των κεφαλαίων κίνησης και των στεγαστικών δανείων για 1 χρόνο. Ειδικά στην περίπτωση των στεγαστικών, ζητούμε την παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους, με σκοπό τη μείωση των δόσεων.
Σε ευρύτατο μέρος της περιφέρειας της Ομοσπονδίας μας, έχουν συναφθεί πολλά δάνεια προς σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους συναδέλφους μας και άλλα νοικοκυριά. Κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και άλλα όχι. Έχει ήδη υπάρξει ρύθμιση για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρά το ότι πολλές τράπεζες εσκεμμένα αποφεύγουν να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών της οικονομίας προτείνουμε α) να ισχύσουν τα δεδομένα που ζητάμε και για τα δάνεια του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., δηλαδή δεκαετής αποπληρωμή τους μέχρι το 2022, διετή προαιρετική περίοδο χάριτος β)η ρύθμιση να περιλαμβάνει και τα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (καθώς όταν υπογραφόντουσαν οι συμβάσεις αυτές οι Τράπεζες δεν ενημέρωναν τους δικαιούχους για τη δυνατότητα αυτή).

“Δεν θα πληρώσουμε τα πρόστιμα για χωματερές” και με μηνύσεις απειλεί ο Νίκας

«Δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε τα πρόστιμα για τις χωματερές. Εμείς θα αρχίσουμε τις μηνύσεις και τις αγωγές εναντίον υπαλλήλων και πολιτικών υπευθύνων για την έλλειψη πολιτικής στη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου τόσα χρόνια». Αυτό δηλώνει άμεσα ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, με αφορμή το δημοσίευμά της για το «όχι» Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνέχιση της λειτουργίας των 82 χωματερών στην περιοχή μετά τις 30/6.
Σημειώνει, ωστόσο, πως το πρόβλημα είναι χρόνιο, είναι φυσικό να μην μπορεί να δώσει άμεσα λύση ο Πέτρος Τατούλης, καθώς το θέμα αυτό ήρθε στα χέρια του τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνει πως θα στηρίξει η ΠΕΔΠ το σχεδιασμό Τατούλη για τα σκουπίδια μέχρι τέλους, καθώς μόνον από την καλή συνεργασία δημάρχων-περιφερειάρχη «μπορεί να πάει μπροστά η τοπική αυτοδιοίκηση και να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια».

Εγκρίθηκαν προγράμματα προώθησης ελληνικών προϊόντων

Το ποσό που ενέκρινε η ΕΕ αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ
Κονδύλια ύψους 35,9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης αγροτικών προϊόντων, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς τρίτες χώρες, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί η εθνική και η ιδιωτική συμμετοχή, τότε το ποσόν αυτό φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο μερίδιο της χρηματοδότησης, απορρόφησαν έξι ελληνικοί παραγωγικοί φορείς, στο σύνολο των 20 που χρηματοδοτήθηκαν σε όλη την ΕΕ. Γεγονός, που καταδεικνύει τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, για την προβολή της εικόνας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών τους στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά.
«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, «αποτελεί προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού κλάδου, αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και του εισοδήματος των αγροτών».

Οι αρχαιολόγοι ρίχνουν φως στο αρχαιότερο κείμενο του κόσμου από Μεσσηνία

Η ανασκαφική ομάδα του καθηγητή Κοσμόπουλου "επιστρέφει" την Ίκλαινα Μεσσηνίας που "έκρυβε" το αρχαιοότερο ευρωπαϊκό κείμενο
Στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, το μέρος στο οποίο με την αρχαιολογική σκαπάνη του έφερε στο φως το αρχαιότερο γραπτό κείμενο της Ευρώπης σε πήλινη πινακίδα, "επιστρέφει" ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μιζούρι-Σεντ Λούις (UMSL), Μιχάλης Κοσμόπουλος, συνοδευόμενος από την ανασκαφική ομάδα του.
Το γεγονός καταγράφεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Archaeology, καθώς και στο ιστολόγιο του Πανεπιστημίου UMSL, που επεισημαίνουν ότι, για περισσότερα από 10 χρόνια, ο Μιχάλης Κοσμόπουλος κάθε καλαοκαίρι εργάζεται κοντά στο μικρό χωριό της νοτιοδυτικής Ελλάδας, μέσα σ’ έναν ελαιώνα.
Μαζί του βρίσκεται και η ανασκαφική του ομάδα, που αποτελείται κυρίως από φοιτητές και εθελοντές, οι οποίοι προβλέπεται να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, σύμφωνα με το ιστολόγιο του αμερικανικού Πανεπιστημίου.
Η ανακάλυψη από τον κ. Κοσμόπουλο, το καλοκαίρι του 2010, της πήλινης πινακίδας με πρώιμη γραμμική Β γραφή, ηλικίας 3.500 ετών, άλλαξε τα δεδομένα για την ιστορία της παιδείας και της γραφειοκρατίας στον δυτικό κόσμο.
Όπως μάλιστα είχε πει τότε ο ίδιος, η πινακίδα –που βρέθηκε μέσα σε αρχαίο αποθέτη και σώθηκε τυχαία όταν κάηκε από φωτιά που άναψε σε σωρό σκουπιδιών- αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη του πολυετούς προγράμματος.
Οι πινακίδες γραμμικής Β χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την τήρηση λογιστικών αρχείων στα μυκηναϊκά ανάκτορα, γι’ αυτό τα ερωτήματα που γεννιούνται για την πινακίδα της Ίκλαινας –που την εποχή που χρονολογείται ο μυκηναϊκός οικισμός της αποτελούσε ένα μικρό δορυφόρο της Πύλου- μένει να διευκρινιστούν.

Κρίσιμη συνέλευση στην ΕΑΣ για τη μετεξέλιξη του άρρωστου θεσμού

Κρίσιμη, αλλά με τον αγροτικό πληθυσμό απαθή και αδιάφορο, η σημερινή , πρώτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, ως πρωτοβάθμιου πλέον αγροτικού συνεταιρισμού, μετά την πρόσφατη μετατροπή της.
Η Συνέλευση θα γίνει στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» και θα ξεκινήσει στις δέκα το πρωί.
Ενδέχεται να εκδηλωθούν αντιπαραθέσεις, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αποκλεισμούς αγροτών με σκοπό να μη χαθεί ο έλεγχος της οργάνωσης κ.ά.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση, μεταξύ άλλων, είναι η έγκριση του καταστατικού της νέας συνεταιριστικής οργάνωσης, η έγκριση της σύμβασης συγχώνευσης για τους συνεταιρισμούς που συγχωνεύθηκαν με την ΕΑΣ, η έγκριση του ισολογισμού της και ο ορισμός προσωρινής Διοίκησης, που θα αναλάβει μέχρι να γίνουν η επόμενη Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για κανονικό Δ.Σ.

Διακίνηση αναβολικών αξίας 2,5 εκατ. ευρώ αποκάλυψε το ΣΔΟΕ Καλαμάτας

Διακίνηση τεράστιας ποσότητας αναβολικών συνολικής αξίας 2,5 εκ. ευρώ περίπου αποκάλυψε το ΣΔΟΕ Καλαμάτας στην Αθήνα. Υπάλληλοι της υπηρεσίας πραγματοποίησαν ελέγχους και στην Καλαμάτα, σε χώρους που υπήρχαν υποψίες διακίνησης αναβολικών, χωρίς να εντοπίσουν την ύπαρξη των παράνομων αυτών ουσιών, μέχρι στιγμής.
Η έρευνα στην Αθήνα έγινε σε φαρμακείο στην Κυψέλη όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- βρέθηκαν τιμολόγια αγοράς αναβολικών, αλλά δεν εντόπισαν τα σκευάσματα.
Εκτιμάται πως πιθανότατα τα σκευάσματα δεν έχουν διατεθεί στη λιανική αγορά, καθώς δεν υπήρχαν ονομαστικές συνταγές τις οποίες ο φαρμακοποιός πρέπει να διατηρεί για 2 χρόνια. Ελέγχεται δε το ενδεχόμενο, τα σκευάσματα αυτά (Nandrolone και Τestosterone) να έχουν προωθηθεί παράνομα στο εξωτερικό.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τα σύγχρονα βαμπίρ λέγονται..τράπεζες και τόκοι που ρουφούν τον ιδρώτα μας

Αυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες, την ώρα που τα αγροτικά ημερομίσθια μειώθηκαν κατά 6%.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του γενικού δείκτη τιμών αμοιβής συντελεστών παραγωγής στη γεωργία- κτηνοτροφία για το 2010, τα οποία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκεκριμένα: Ο γενικός δείκτης σημείωσε μείωση 0,7% το 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2009, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Η μείωση του γενικού δείκτη οφείλεται στις εξής μεταβολές των επιμέρους δεικτών: - Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια) κατά 6%.
- Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής γης (ενοίκια αγροκτημάτων) κατά 1,2%, και - Στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής κεφαλαίου κατά 5,5% (τόκοι δανείων- αύξηση 8,5%, ενοίκια μηχανημάτων- αύξηση 2%).

Συναίνεση για πολεοδόμηση στα ανατολικά της Καλαμάτας

Με μικρή συμμετοχή αλλά με ομόφωνη αποδοχή της πρότασης του Δήμου, για την προκαταβολή από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων μέρους του κόστους για την εκπόνηση των μελετών πολεοδόμησης στην ανατολική παραλία, στα Γιαννιτσάνικα και στα Πλακωτά, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου η διαβούλευση για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.
Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Παναγιώτα Ντίντα, και η διευθύντρια της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, παρουσίασαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πολεοδόμηση και ζήτησαν τη συνεργασία των ιδιοκτητών.
Στο πλαίσιο της εισήγησης της κ. Ντίντα τέθηκε υπόψη των παρισταμένων η εφαρμογή της διαδικασίας προείσπραξης του 10% της εισφοράς σε χρήμα. Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος, με τη εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού απαιτούμενου προϋπολογισμού των μελετών, πράγμα πολύ σημαντικό, αφού θα μπορεί να λειτουργεί ως «μέσον πίεσης» προς τους μελετητές για τη γρήγορη ολοκλήρωση της μελέτης.
Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος, στόχος για τις νέες πολεοδομήσεις είναι να υπάρχει ένας ορατός χρόνος ολοκλήρωσης τους και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με την ύπαρξη της ικανής και αναγκαίας χρηματοδότησης. Εξάλλου τα χρήματα αυτά ούτως ή άλλως θα καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες στο μέλλον σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και λόγω της υπεραξίας που αποκτούν οι ιδιοκτησίες τους, αφού μετατρέπονται από αγροκτήματα σε οικόπεδα.
Από το Δήμο Καλαμάτας έχει ληφθεί υπόψη η δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους ιδιοκτήτες, τόνισε η αντιδήμαρχος, γι’ αυτό και θα προταθεί να υπάρχει διαβάθμιση δόσεων στη πληρωμή του εν λόγω ποσού, η οποία θα κυμαίνεται από 12 έως 36 δόσεις , σύμφωνα και με όσα προβλέπονται από τη Νομοθεσία.
Ο συνολικός απαιτούμενος προϋπολογισμός των μελετών για 1500 στρέμματα που αποτελούν το 1ο πακέτο πολεοδόμησης έχει προεκτιμηθεί στις 700-800 χιλ. ευρώ.

Οι εφοπλιστές...θα ξεχρεώσουν την Ελλάδα μέσω ίντερνετ!

«Όταν ζητήσεις από τον Έλληνα να κάνει κάτι για την πατρίδα του δεν θα το αρνηθεί όμως αν του ζητήσεις να κάνει το ίδιο για το κράτος, η απάντηση του δεν θα είναι η ίδια».
Αυτό δήλωσε, περιγράφοντας το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τη σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ,ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός , μέσα από τη δημιουργία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Greece Dept Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος).
Ο Οργανισμός αυτός ουσιαστικά δέχεται δωρεές για την αγορά ελληνικών κρατ
ικών ομολόγων στις χαμηλότερες τιμές με βάση τις οποίες διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια ο ίδιος Οργανισμός βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των συγκεκριμένων ομολόγων. Να διευκρινιστεί πως δεν αγοράζει ομόλογα του κράτους αλλά τίτλους από τρίτους στις διεθνείς αγορές.
Όπως περιγράφεται και στην ιστοσελίδα της Greece Dept Free σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο κάθε Έλληνας χρωστάει 24.800 ευρώ για το δημόσιο χρέος της χώρας, όμως στην ελεύθερη-δευτερογενή αγορά ομολόγων το χρέος του κάθε Έλληνα δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ.
Στο κάλεσμα του Οργανισμού ανταποκρίθηκε ήδη ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης που για λογαριασμό της ομάδας του διέθεσε 168.590 ευρώ με την οποία μπορούν να αγοραστούν από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Με παρόμοιο τρόπο και με δωρεές εύπορων Ελλήνων μπορεί να αγοραστεί και να διαγραφεί ένα σημαντικό μέρος του χρέους της χώρας μας.
Ο κ Νομικός εξήγησε πως εκείνο που επιχειρούν μέσω του Οργανισμού είναι απλό και πατριωτικό γνωρίζοντας πως οι Έλληνες είναι φανταστικοί πατριώτες όταν τους ζητείτε να βοηθήσουν τη χώρα τους.
Ο ίδιος για τη σύσταση του Greece Dept Free διέθεσε 300.000 ευρώ και μέσα σε μόλις 4 ημέρες λειτουργίας του συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι προτάσεις από εταιρείες και Έλληνες που θέλουν να συμμετάσχουν είναι πολλές και θα έχουμε θετικές εξελίξεις μέσα στις ημέρες που ακολουθούν.
Όταν δίνεις μια πλατφόρμα πατριωτική πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί κανείς όλοι έχουν κάτι να πούν και να δώσουν κι εμείς πρέπει να δούμε την κρίση πατριωτικά, σημείωσε ο 33χρονος εφοπλιστής που ζεί μόνιμα στο Λονδίνο αλλά δεν ξεχνά το πρόβλημα της χώρας του και αγωνίζεται για τη λύση του από το δικό του μετερίζι.
Όπως μάλιστα αναγνώρισε η έδρα του Greece Dept Free βρίσκεται στην Αμερική γιατί εκεί είναι ευνοϊκό το φορολογικό σύστημα κι επιπλέον εκεί ζουν πολλοί πλούσιοι Έλληνες που μπορούν να κάνουν δωρεές για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με την Αγγλία που θα ήταν ίσως μια εναλλακτική.

Παρέμβαση και από το ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνέλευση της ΕΑΣ

Κλιμακώνονται οι παρεμβάσεις που καλούν τους παραγωγούς να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Σάββατο, για τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, και ταυτόχρονα αφήνουν σοβαρές αιχμές για την ηγεσία της Ένωσης ότι μεθοδεύει τον αποκλεισμό των παραγωγών από το νέο εγχείρημα. Σήμερα σχετική παρέμβαση έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο κομματικός παραγοντισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που επικράτησε τα τελευταία 30 χρόνια στο συνεταιριστικό κίνημα, το οδήγησε στην απαξίωση και στην οικονομική χρεοκοπία. Οι ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις δεν μπορούν να αναιρέσουν τον κανόνα.
Το οικονομικό κόστος για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία γενικότερα είναι ανυπολόγιστο. Οι αγρότες έμειναν απροστάτευτοι από την ασυδοσία των μεσαζόντων και η αγροτική οικονομία καθηλώθηκε στην υπανάπτυξη.
Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία όπου η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί το πρωταρχικό μέσο για την έξοδο από την κρίση, το συνεταιριστικό κίνημα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγική αυτή διαδικασία.
Αυτοί που έδιωξαν τους αγρότες από τους συνεταιρισμούς πρωταγωνιστούν και σήμερα στις διαδικασίες υλοποίησης του νόμου για τους συνεταιρισμούς χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους και την ίδια αντιδημοκρατική και αντισυνεταιριστική νοοτροπία, οδηγώντας τη μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση του νομού στη διάλυση.
Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει η εγγραφή μέχρι σήμερα ως μελών της Ένωσης ελάχιστου αριθμού φυσικών προσώπων (100 σύμφωνα με πληροφορίες) και συνεταιρισμών;

Μεγάλη ανακούφιση για φαρμακεία με πίστωση...

Ανακούφιση προκαλεί σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Μεσσηνία , η απόφαση των φαρμακοποιών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς άρχισαν από χθές να τους καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ οι οφειλές του Απριλίου. Η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Ιουλίου, όπως δεσμεύθηκε ο νέος υπουργός υγείας Α. Λυκουρέντζος.
Η διοίκηση του Οργανισμού δέσμευσε την Τετάρτη το ποσό των 127 εκατομμυρίων ευρώ, για να εξοφλήσει με αυτά τους φαρμακοποιούς για το μήνα Απρίλιο.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, το προεδρείο του ΦΣΑ αποφάσισε χθες το απόγευμα να αναστείλει τις κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.
Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε και στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του ΦΣΑ ο οποίος τον συνάντησε στο υπουργείο Υγείας. Μετά τη συνάντηση αυτή ο κ. Λουράντος δήλωσε ικανοποιημένος από την τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί άμεσα λύση και για τα χρέη του 2011. Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι κατανοεί τα προβλήματα των φαρμακοποιών και είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτείται ώστε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους 54 προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας και τους ζήτησε να σταματήσουν και αυτοί τις κινητοποιήσεις.
Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο οι φαρμακοποιοί να διακόψουν ξανά την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων καθώς τα χρήματα που έχουν απομείνει στον ΕΟΠΥΥ για τον επόμενο μήνα είναι ελάχιστα.

Στα θρανία δημόσιοι υπάλληλοι και αν πάρουν κακό βαθμό..απολύονται

Όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου δεν κατέχουν θέση ευθύνης θα περάσουν από γραπτές εξετάσεις στα πρότυπα του γαλλικού συστήματος ελέγχου. Η επιτυχία ή η αποτυχία στο γραπτό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν θα κρίνει και την παραμονή τους στη θέση τους στο Δημόσιο.
Προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως πάμε για τα τέλη του χρόνου.
Το τεστ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι υποχρεωτικό. Η βαθμολογία θα κρίνει τα πάντα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση.
Η εξετάσεις θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις με πολλαπλών επιλογών για την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων ανά κατηγορία και ανάλογα με τη θέση τους. Κάθε υπουργείο θα πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα αξιολόγησης η οποία θα σχηματίσει και το ερωτηματολόγιο κατά περίπτωση. Η αποτυχία στις εξετάσεις θα σημαίνει σε πρώτη φάση απομάκρυνση του υπαλλήλου από τη θέση που καταλαμβάνει, ενώ θα υπάρχει και δικαίωμα επανεξέτασης.
Το πλαίσιο για το ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες για τους αποτυχόντες δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί. Ίσως περιλαμβάνει υποβάθμιση ή ακόμη και αλλαγή θέσης μέσω μετάταξης. Πολλοί παντως μεταθέτουν την αξιολόγηση για την επόμενη χρονιά, το πολύ όμως ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, δηλαδή ως τον Ιούνιο.newsit

Προχωρά ο αγροτικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Π.Τατούλης :Προχωράει το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Πελοποννήσου. Ολοκληρώθηκε η οργάνωση του Δημοπρατηρίου. Σε καλό δρόμο η συνεργασία για εξαγωγές στις ΗΠΑ
Για τον πολιτικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ότι έχει να κάνει με τον αγροτικό τομέα μίλησε αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα κ. Daniel Bennett Smith.

Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη έχει προχωρήσει πάρα πολύ η διαδικασία δημιουργίας του Καλαθιού ενώ έχει ήδη εγκριθεί από την Ειδική Γραμματεία Καινοτομίας ένα πρόγραμμα για την οργάνωσή του. Επίσης, ο ίδιος μας έκανε γνωστό ότι έχει ήδη οργανωθεί το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων το οποίο αναμένει την υπογραφή του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου από την πολιτεία ώστε να εγκατασταθεί. Σχετικά με το θέμα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στις Η.Π.Α., ο κ. Τατούλης μας ενημέρωσε ότι εκτός από κρασί που ήδη τα πηγαίνει πολύ καλά στην συγκεκριμένη αγορά ακολουθούν προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και τα τυροκομικά προϊόντα.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μια σταθερά εξωστρεφή πολιτική πάνω στα θέματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια τον τελευταίο καιρό έχει διευρυνθεί ο ορίζοντας των εξαγωγών μας στις Η.Π.Α. σε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα και κυρίως στο κρασί. Πολλές πελοποννησιακές εταιρείες εξάγουν πλέον και έχουν μπει στα μεγάλα δίκτυα διάθεσης κρασιού των Η.Π.Α.», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Τατούλης.
Συνεργασία με Εμπορικό Ακόλουθο
Και προσθέτει: «Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα κ. Daniel Bennett Smith συζητήσαμε για την περαιτέρω διεύρυνση αυτής της προσπάθειας που κάνουν οι επιχειρηματίες – παραγωγοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ζητήσαμε και την συνεργασία μας με την υπηρεσία του Εμπορικού Ακόλουθου.
Τα βασικά προϊόντα της Περιφέρειας που κρατούν τα σκήπτρα των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ εκτός από το κρασί είναι το λάδι, οι ελιές, τα τυροκομικά προϊόντα, οι μαρμελάδες κ.α. Αυτά τα προϊόντα είναι απολύτως συνυφασμένα με την πολιτική του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας».
Καλάθι και Δημοπρατήριο
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την πορεία του Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων ο κ. Τατούλης μας έκανε γνωστό ότι: «Έχει προχωρήσει πάρα πολύ η διαδικασία δημιουργίας του. Ήδη εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία της Καινοτομίας ένα πρόγραμμα για την οργάνωση του Καλαθιού των Αγροτικών Προϊόντων με ένα πολύ σύγχρονο τρόπο. Από την άλλη πλευρά βέβαια οργανώνουμε το Δημοπρατήριο το οποίο όταν το νομοθετικό πλαίσιο μας το επιτρέψει είμαστε έτοιμοι να εγκαταστήσουμε το πρώτο στην Περιφέρειά μας.

Ρύθμιση οφειλών ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμάτας

Τη ρύθμιση οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 20124/08.06.2012 (ΦΕΚ 1828/08.06.2012 τεύχος Β’) των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Στην ανωτέρω ΚΥΑ ορίζεται ως προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, δηλαδή η 7η Οκτωβρίου 2012.
Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης
Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29-2-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται, μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη:
-οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης
-οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν.2648/1998 (Α’ 238), καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος. Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, ενώ όταν ο αριθμός των δόσεων υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις, το αίτημα εξετάζεται από το δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που αποφαίνονται σχετικά με την αδυναμία του υπόχρεου για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, με επισημείωση επί της υποβληθείσας αίτησης, ανάλογα με τη φορολογική εικόνα και τη φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου, βάσει δικαιολογητικών που προσκομίζει ο οφειλέτης.
Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Καθαρισμός και εκβάθυνση καταφυγίου στη Μεσσήνη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 την περιοχή της Ανάληψης του Δήμου Μεσσήνης, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Μεσσηνίας.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου Μουρτιάς, μαζί και με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Κουλτούκι και ποταμό Πάμισο, η Π.Ε Μεσσηνίας έκλεισε τις παρεμβάσεις της με έργα, στην περιοχή της Μεσσήνης.
Ο καθαρισμός του καταφυγίου θα βοηθήσει την εύκολη πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών και την προστασία τους από άσχημες καιρικές συνθήκες.
Όλα τα έργα που εκτελέστηκαν μέχρι σήμερα στον Μεσσηνιακό κόλπο, εκτός την ομαλή λειτουργία των αλιευτικών καταφυγίων σκοπό έχουν την τόνωση της τοπικής οικονομίας, εφόσον ο κλάδος των αλιέων συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του 2012 της Π.Ε Μεσσηνίας έχει ενταχθεί η σύνταξη μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου Αναλήψεως.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΡΕ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ και ταυτόχρονα θέση για τις καταλήψεις δημοτών ιδιοκτήτων οικοπέδων στην περιοχή που κατασκευάζεται το Φράγμα στα Φιλιατρά έστειλε ο Δήμαρχος Τριφυλίας στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης ζητώντας να τακτοποιηθεί η υπόθεση ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και παράλληλα να ολοκληρωθεί το έργο. Στην επιστολή που κοινοποιείται και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο κ . Κόλλιας τονίζει μεταξύ άλλων ότι "οι εργασίες του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι, στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Χριστιανούπολης της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας, μέχρι τώρα εξελίσσονται ομαλά. Το συγκεκριμένο έργο δίκαια έχει χαρακτηρισθεί έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή και δικαιολογημένα έχει αγκαλιασθεί και υποστηρίζεται όχι μόνο από τις αρμόδιες τοπικές αρχές αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής." Μάλιστα εκφράζει την πεποίθηση ότι "Θα ήταν λοιπόν κρίμα αυτή ο ομοψυχία – αναγκαία για την ολοκλήρωση του έργου – να διαταραχθεί λόγω γραφειοκρατικών υστερήσεων στην καταβολή των αποζημιώσεων, που έχουν εγκριθεί για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις, καθώς οι κάτοικοι – ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, αν και έχουν επιτρέψει τις εργασίες στις ιδιοκτησίες τους, εν τούτοις περιμένουν ακόμη την καταβολή των δικαιουμένων αποζημιώσεων, δικαιολογημένα αγανακτούν. Έκφραση μάλιστα της αγανάκτησής τους ήταν η πρόσφατη κινητοποίησή τους με αποκλεισμό του εργοταξίου με την προβολή του αιτήματός τους για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, τουλάχιστον αυτήν που έχουν εκκαθαρισθεί, αλλά και την επιτάχυνση για την εκκαθάριση και των υπολοίπων."
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας καταλήγει στην επιστολή του ότι "Ενόψει αυτών και προκειμένου ν’ αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις παρακαλούμε να προχωρήσετε το συντομότερο δυνατόν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και την κατάθεση των αποφασισμένων αποζημιώσεων στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να γίνει η είσπραξή τους από τους δικαιούχους."

Κινέζοι αξιωματούχοι αγοράζουν οικόπεδα στη Δυτική Μεσσηνία

Εισβολή Κινέζων με επικεφαλής τον πρέσβη της Υπερδύναμης στην Ελλάδα δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες η Φοινικούντα. Στο γραφικό τουριστικό χωριό της Μεσσηνίας κλείσθηκαν και συμφωνίες αγοράς οικοπέδων μεγάλης αξίας. Μάλιστα το ένα από τα συγκεκριμένα είναι για τον ίδιο τον πρέσβη και πρόκειται για παραθαλασσιο ακίνητο μεγάλης αξίας έκτασης δέκα στρεμμάτων.
Ο Κινέζος πρέσβης έκανε μπάνιο στα καθαρά νερά της περιοχής, απόλαυσε το εξαιρετικό φυσικό τοπίο συνοδευμενος και από άλλα στελέχη ενώ είδε και προκαθορισμένα οικόπεδα. Κατέληξε για την αγορά συγκεκριμένου και εδωσε τα χέρια με τον Ιδιοκτήτη του. Πέρα από την συγκεκριμένη πράξη όμως είναι βέβαιο ότι ανοίγει και μια διαφορετική αγορά για την περιοχή καθώς μέχρι τώρα δεν είχαν κάνει την εμφανισή τους οι Κινέζοι και οι όποιες αγοραπωλησίες είχαν κυρίως Βορειοευρωπαικό ενδιαφέρον.
Ο πρέσβης της Κίνας θέλει να φτιάξει τουριστική παραθεριστική κατοικία στην περιοχή ενώ θεωρείται θέμα χρόνου και η ελευση και άλλων επιχειρηματιών στην Φοινικούντα από την Κίνα. Το ακίνητο που έκλεισε βρίσκεται λίγο έξω από την Φοινικούντα πάνω στην Θάλασσα και διαπραγματευόταν γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ το τελευταίο διάστημα.
Η αγορά γής στην Φοινικούντα είχε , όπως και σε όλη την Μεσσηνία καθίσει, αυτή την περίοδο,αλλά υπάρχει όπως μας έλεγαν κτηματομεσίτες της περιοχής ενδιαφέρον για ειδικά ακίνητα και αυτά είναι μεγάλα παραθαλασσια κτήματα για ιδιωτική χρήση ή δημιουργία επενδύσεων τουριστικού χαρακτήρα. Μάλιστα στα σκαριά βρίσκονται άλλεςδύο μεγάλες αγορές ακινήτων από Βορειοευρωπαίους αυτή την φορά επίσης στην περιοχή της Φοινικούντας.

Ηλεία: Εκδίδουν τα ανήλικα παιδιά τους, για 5 και 10€!

Μια δήλωση του δήμαρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, φέρνει στην επιφάνεια, αυτό που πολλοί γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν καταγγέλλει ευθέως.
Σε συζήτηση για την παραβατικότητα των τσιγγάνων στην περιοχή είπε ο κ. Παρασκευόπουλος πως κάποιοι από αυτούς φτάνουν στο σημείο να εκδίδουν ακόμα και τα παιδιά τους για λίγα ευρώ, φέρνοντας φαινόμενα μαστροπείας στους δρόμους της πόλης.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στον Πύργο, καθώς είτε μέρα, είτε νύχτα αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν «πελάτες», κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, χωρίς να αποκλείονται και οι νεότεροι. Τόσο το χειμώνα όσο και τώρα το καλοκαίρι, μικρές ομάδες από ανήλικες και ενήλικες Ρομά, που πολλές φορές συνοδεύονται και από ένα αγόρι της φυλής, κινούνται στην οδό Πατρών από την διασταύρωση Φιλοθέης έως και κεντρικά σημεία της πόλης, πίσω από το σταθμό του ΟΣΕ και σε άλλα απόμερα σημεία.
Σύμφωνα με το ilialive.gr, με τις κινήσεις τους και τη συμπεριφορά τους προκαλούν διαρκώς τους περαστικούς, είτε πεζούς είτε οδηγούς και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και αυτοί που συζητούν και ξεκινούν ένα παιχνίδι ερωτικό, έως ότου κανονίσουν τη συνεύρεση είτε εκείνη την ώρα, είτε κάποια άλλη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικότεροι «πελάτες» είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, όπου αποδεικνύουν πως η διαστροφή δεν έχει όρια. Και ότι γίνεται – γίνεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έναντι μικρού τιμήματος, για πέντε ή δέκα ευρώ.
Ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε πως: ”Το πιο τραγικό και το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα, είναι η μαστροπεία. Οι άνθρωποι αυτοί εκδίδουν τις κόρες, τα παιδιά τους, με πελάτες Πυργιώτες… Να είστε σίγουροι ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συντονισμένες δράσεις στην αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Καυτός..Νίκας για τις χωματερές-Απειλεί με μηνύσεις για τα πρόστιμα

Δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε τα πρόστιμα για τις χωματερές. Εμείς θα αρχίσουμε τις μηνύσεις και τις αγωγές εναντίον υπαλλήλων και πολιτικών υπευθύνων για την έλλειψη πολιτικής στη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου τόσα χρόνια. Αυτό δηλώνει άμεσα ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, με αφορμή το «όχι» Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνέχιση της λειτουργίας των 82 χωματερών στην περιοχή μετά τις 30/6.
Σημειώνει, ωστόσο, πως το πρόβλημα είναι χρόνιο, είναι φυσικό να μην μπορεί να δώσει άμεσα λύση ο Πέτρος Τατούλης, καθώς το θέμα αυτό ήρθε στα χέρια του τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνει πως θα στηρίξει η ΠΕΔΠ το σχεδιασμό Τατούλη για τα σκουπίδια μέχρι τέλους, καθώς μόνον από την καλή συνεργασία δημάρχων-περιφερειάρχη «μπορεί να πάει μπροστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια».
Είναι αλήθεια, το έχουμε ξαναγράψει – ακόμα και σήμερα σε άλλο θέμα αναφορικά με την ανάθεση μελέτης τουριστικής προβολής Πελοποννήσου- ότι χρειάζεται πραγματική συνεργασία, στην συγκεκριμένη περίπτωση και μεταξύ Δημάρχων και Περιφερειάρχη.
Όμως, η Περιφέρεια (με τα μεγαλύτερα προβλήματα και στο θέμα της συνολικής διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και σε δημοτικό επίπεδο) δηλώνει «πρωτοπόρα» όταν άλλες περιφέρειες (π.χ. εκείνη της Δυτικής Μακεδονίας) βρίσκονται ένα – δύο χρόνια μπροστά και οι Δήμαρχοι περιμένουν την συνολική λύση της Περιφέρειας…
Δεν φταίνε οι Δήμαρχοι καθόλου, για όλα φταίει το Κράτος, όταν οι ... πρώην και οι τωρινές δημοτικές αρχές, εδώ και είκοσι χρόνια, βολτάριζαν / και βολτάρουν ανά την Ελλάδα και τον κόσμο με δημοτικούς πόρους για να ... επιθεωρήσουν καινοτόμες λύσεις! Η μία λύση τους μύριζε και ο Διορισμένος Περιφερειάρχης (ανάλογα με τον κομματικό του διορισμό) τους βρωμούσε!

Προωθείται μείωση-αστραπή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη δυνατότητα άμεσης μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.
Για λόγους ταχύτητας, καθώς η τουριστική σεζόν πλησιάζει στην κορύφωσή της, εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ με υπουργική απόφαση, την οποία θα εγκρίνει η τρόικα, καθώς η κατάρτιση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης θα καθυστερήσει πολύ την εφαρμογή του μέτρου.
Είναι πολύ πιθανό η τρόικα να δώσει τη συγκατάθεσή της κατά την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.
Οπως έγραψε προ ημερών το «Βήμα», στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό δεν θα βρει σημαντικές «αντιστάσεις» από την Τρόικα αφού μέχρι στιγμής έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Παράλληλα, έτοιμο είναι εδώ και αρκετούς μήνες και το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να απλοποιηθούν οι φορολογικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής ενός απλού φορολογικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τη διαδικασία για να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία στις εφορίες και στις κεντρικές υπηρεσίες ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Πάνε φούλ οι Ελληνικές εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Μπορεί η κρίση στην Ελλάδα να έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας, ωστόσο οι επιδόσεις των ελληνικών προϊόντων εκτός συνόρων φέρνουν τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που η ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο στην εξωστρέφεια, την ανάδειξη προϊόντων και υπηρεσιών, την καινοτομία και τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, είναι κάτι παραπάνω από ορατή.
Οι εξαγωγές, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς, αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο, ο οποίος είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις της ύφεσης και να συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), οι ελληνικές εξαγωγές, κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, συνεχίζουν να παρουσιάζουν μία σταθερά αυξητική τάση, πάρα το γεγονός ότι τα ποσοστά ανόδου έχουν μειωθεί, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2010- 2011. Ειδικότερα, σε επίπεδο τριμήνου (Ιανουάριος- Μάρτιος 2012) –με τα πετρελαιοειδή- παρουσίασαν αύξηση 16,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Μπορεί η κρίση στην Ελλάδα να έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας, ωστόσο οι επιδόσεις των ελληνικών προϊόντων εκτός συνόρων φέρνουν τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που η ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο στην εξωστρέφεια, την ανάδειξη προϊόντων και υπηρεσιών, την καινοτομία και τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, είναι κάτι παραπάνω από ορατή.
Οι εξαγωγές, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς, αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο, ο οποίος είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιδράσεις της ύφεσης και να συμβάλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), οι ελληνικές εξαγωγές, κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, συνεχίζουν να παρουσιάζουν μία σταθερά αυξητική τάση, πάρα το γεγονός ότι τα ποσοστά ανόδου έχουν μειωθεί, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2010- 2011. Ειδικότερα, σε επίπεδο τριμήνου (Ιανουάριος- Μάρτιος 2012) –με τα πετρελαιοειδή- παρουσίασαν αύξηση 16,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Συναίνεση ζητά ο Παπαθεοδώρου αλλά θέλει πειραματισμούς στη Παιδεία;

«Αυτήν τη στιγμή, όταν στη χώρα υπάρχει αυτή η ανάγκη συναίνεσης για να μπορούμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να κερδίσουμε μια συναίνεση όλων των πλευρών, όλων των παραγόντων, έτσι ώστε τα θέματα της Παιδείας να προσεγγίζονται με νηφαλιότητα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες», δήλωσε στο ραδιόφωνο ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, και ανέφερε πως εκκρεμούν πολλά θέματα, όπως το λύκειο, τα ζητήματα των πανεπιστημίων και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ερωτηθείς για την εκλογή διοικήσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε πως «θα πρέπει αυτή η συναίνεση να διασφαλιστεί από όλες τις πλευρές και, όπως σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρξαν παραβιάσεις νομιμότητας, αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα πράγματα. … Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να εγγυηθούμε ότι το σπουδαιότερο όλων είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν». Υποστήριξε δε ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου έχει ατέλειες.
Για τις αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις σημείωσε: «Δύο πράγματα είναι αλληλένδετα εδώ: πρώτον οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και δεύτερον η διάρθρωση του περάσματος από το σχολείο στο πανεπιστήμιο. … Θα πρέπει αυτά τα οποία θα αποφασιστούν να μην κρατούν σε ομηρία τους μαθητές, ενώ θα πρέπει να υπάρξει αρκετός μεταβατικός χρόνος, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν οι μαθητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η Ελλάδα χρειάζεται μνημόνιο 3 και ένα κούρεμα 70%!

UBS: Σύντομα θα επανέλθει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.
Την εκτίμησή της ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος της αναφέρει σε έκθεσή της η UBS.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πιθανόν το haircut να φτάσει στο 70%, Αναμένουμε ένα νέο πιστωτικό γεγονός αργότερα μέσα στο 2012 ή στις αρχές του 2013, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους.
Οι αναλυτές της UBS περιμένουν πέμπτο χρόνο ύφεσης για την ελληνική οικονομία το 2012, εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται. Η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα προκαλέσει νέους κινδύνους και προκλήσεις στην ελληνική οικονομία.
Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ θα επανέλθει αργότερα μέσα στο έτος, ή στις αρχές του επόμενου, όταν η Τρόικα θα πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Αλλάζουν χέρια ΟΣΕ και Αγροτική με διαρθρωτικές αλλαγές

Εκχωρείται το λειτουργικό έργο του ΟΣΕ
Κλείνουν θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας
Θα προωθηθεί ως δείγμα αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης
Η ΝΔ έχει τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Μια ΔΕΚΟ και μια τράπεζα θα ανοίξουν τον χορό των διαρθωτικών αλλαγών και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit πρόκειται για τον ΟΣΕ και την ΑΤΕ.
Έτσι, στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι ένα πλήρες σχέδιο για την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και το κλείσιμο θυγατρικών της Αγροτικής και γι’ αυτά τα 2 βήματα έχει εξασφαλισθεί η συμφωνία όλων των κυβερνητικών εταίρων.
Για τον ΟΣΕ έχει αποφασισθεί:
Εκχώρηση του λειτουργικού έργου του με πρώτους ενδιαφερόμενους τους κινέζους κι αυτό λόγω των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit η κυβέρνηση έχει σκοπό να κάνει άνοιγμα και προς την πλευρά των Ρώσων για να υπάρξει ανταγωνισμός.
Για την ΑΤΕ:
Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω πώλησης ή κλεισίματος σε θυγατρικές εταιρείες που έχει η Αγροτική Όλα αυτά, τα οποία είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθούν, θα χρησιμοποιηθούν και προς την ΕΕ σαν δείγμα αποφασιστικότητας ότι η Ελλάδα προχωρά τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλεπονται στο Μνημόνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι θεωρούν την καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών ως το μεγαλύτερο αγκάθι για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα τίθεται εκ νέου σε τροχιά

Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Το πρόβλημα υγείας του πρωθυπουργού δημιούργησε μιαν εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση. Διαλύει, πριν ξεκινήσουμε, την προσπάθεια ανάκτησης
της εμπιστοσύνης. Πρέπει τώρα να περιμένουμε πολλές ημέρες. Το χειρότερο είναι ότι η ελπίδα που θα συνόδευε τις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά εξαφανίστηκε πριν ακόμη φτάσουμε στην 28η Ιουνίου και στη σύνοδο κορυφής.
Από την άλλη, η περιπλοκή με την κατάσταση υγείας του πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά βολική. Τόσο, που κάποιοι δεν θα διστάσουν να συναρτήσουν τον προγραμματισμό της εγχείρησης με την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας της συζήτησης με τους εταίρους μας.
Ακουσα κάπου να γίνεται η εξής παράδοξη σύγκριση. Η συζήτηση, που σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να παραταθεί κατά δύο έτη η προσπάθεια προσαρμογής, αποτελεί τη σπουδαιότερη διαπραγμάτευση από τότε που ο Κων. Καραμανλής διεκδίκησε την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ!
Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση της υγείας των ηγετών της χώρας πρέπει να αποτελεί αντικείμενο δημόσιας ενημέρωσης. Κανείς πολιτικός δεν έχει ξεχάσει τις περιπέτειες που πέρασε η Ελλάδα όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε καταβεβλημένος στη διακυβέρνηση της χώρας, με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο κυβερνητικό έργο, τις πολιτικές δυσκολίες που προκάλεσε η απομόνωσή του από τα στελέχη του και τον κίνδυνο που αντιμετώπισε η Ελλάδα την ώρα της διαδοχής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η υγεία είναι «πάνω απ’ όλα», όπως λέει και ο λαός. Αλλά και η διάσωση του κράτους, η «υγεία» του οποίου κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από όσο κινδύνευε πριν από την προκήρυξη των εκλογών, είναι κυριολεκτικά θέμα «ζωής ή θανάτου». Τα πράγματα θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει με αυτό τον τρόπο.
Μετά τις εκλογές, η Ελλάδα είχε δύο επείγοντα θέματα να αντιμετωπίσει. Το πρώτο -και σπουδαιότερο- ήταν (και, προφανώς, παραμένει) να επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα για την οικονομία. Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει να προωθηθούν οι διοικητικές αποφάσεις, που περιγράφονται στον νόμο του Μνημονίου. Εστω όσες δεν απαιτούν περαιτέρω διακομματική συζήτηση.
Το δεύτερο (και εξίσου σπουδαίο) είναι να γυρίσει η τρόικα, να συμφωνηθούν οι αποκλίσεις και τα διορθωτικά μέτρα και να σπεύσει να συντάξει έκθεση θετική προκειμένου να δρομολογηθεί η επόμενη δόση του δανειακού προγράμματος.

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Απώλειες 20% στα έσοδα των ξενοδοχείων το 2012

Απώλειες που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ θα έχουν τα ξενοδοχεία της χώρας τη φετινή χρονιά, καθώς τα έσοδά τους αναμένεται να συρρικνωθούν από 15% έως 20%. Αντίστοιχα οι πληρότητες των ξενοδοχείων θα είναι μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον και οι τιμές κατά 8% έως 9%.
Είναι πλέον δεδομένο ότι το 2012 θα κλείσει αρνητικά και δεν υπάρχει ο χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη, αφού η τουριστική αγορά έχει πληγεί σημαντικά από την πολιτική αβεβαιότητα που εντάθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας πεδίου που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου στις 26 Ιουνίου. Ωστόσο παρατηρείται ανάκαμψη των κρατήσεων μετά τις εκλογές της 17ηςΙουνίου.
«Τα οικονομικά αποτελέσματα αγγίζουν τα όρια του δυσβάσταχτου» για τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, τονίζοντας ότι πλέον «προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε για το 2012». Ο ίδιος υπογράμμισε στην «καθίζηση» εσωτερικού τουρισμού που θα πλήξει όσες επιχειρήσεις βασίζονται στην ελληνική αγορά, αλλά και των επαγγελματικών ταξιδιών και συνεδρίων, που επηρεάζουν κυρίως τα μεγέθη της Αθήνας. Στο πλαίσιο αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανέλθει η συζήτηση για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με βάση την πρόταση που είχε κάνει το Επιμελητήριο, με τη δέσμευση ότι θα διεκπεραιώσει με δικά του μέσα και πόρους μεγάλο τμήμα των γραφειοκρατικών ενεργειών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), για να τονωθεί η ζήτηση από την ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση παρατήρησε την αρνητική επιρροή της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, ιδιαίτερα σε Γερμανία, Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, τονίζοντας όμως τη σημαντική ανάσχεση του αρνητικού κλίματος μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων της Expedia.

Έρευνα εισαγγελέων για τα μεγάλα δάνεια των κομμάτων

ΣΤΟ τελικό στάδιο εισέρχεται η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων με εγγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, την περίοδο 2000 έως και 2011, με την αποστολή κλήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων σε στελέχη τ
ραπεζών που ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις.

Το πρώτο πακέτο κλήσεων που ήδη έχει αποστείλει για την υπόθεση ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης αφορά περισσότερα από 50 στελέχη τράπεζας, μέλη των αρμοδίων επιτροπών που εισηγήθηκαν αλλά και ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων.
Οι πρώτοι κληθέντες έχουν ζητήσει προθεσμία από τον εισαγγελέα για να παραδώσουν εγγράφως τις εξηγήσεις τους για τις 3 Ιουλίου. Ανάλογες κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου αναμένεται σύντομα να σταλούν από τον οικονομικό εισαγγελέα σε στελέχη άλλων πέντε τραπεζών που χορήγησαν δάνεια σε κόμματα την εξεταζόμενη περίοδο για να εξακριβωθεί πως οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις καθώς δεν είχαν διασφάλιση ότι τα κόμματα θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις. Το αδίκημα που εξετάζεται αν έχει διαπραχθεί είναι αυτό της απιστίας.
Για το θέμα των δανείων των δύο μεγάλων κομμάτων είχε ζητήσει την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα ο εκλεγείς με τη ΝΔ βουλευτής, προερχόμενος από τη Δημοκρατική Συμμαχία, Λευτέρης Αυγενάκης, που έχει παραδώσει στον εισαγγελέα στοιχεία από τα οποία φαίνεται να προκύπτει ότι συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.

Αλαλούμ στο υπουργείο Υγείας όταν συνταξιούχοι εξαθλιώνονται για ένα φάρμακο

Πριν καλά καλά αναλάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα καθήκοντά της, τα προβλήματα και οι υπόγειες κόντρες ξεκίνησαν. Βασικό αντικείμενο του …πόθου, ποιος θα επικρατήσει στην οδό Αριστοτέλους. Τι περιλαμβάνει το τρίπτυχο της υπόγειας και νεοφερμένης κόντρας;
Εσωστρέφεια, κακή επικοινωνία και έλλειψη γνώσεων για τα βασικά προβλήματα της Υγείας.
Τις πόρτες κλειστές βρίσκουν όσοι επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα να προσεγγίσουν το γραφείο του νέου υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου. Είτε δημοσιογράφοι είτε ακόμη και επικεφαλής φορέων, ξαφνικά δεν έχουν πρόσβαση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο νέος υπουργός επειδή ακριβώς δε γνωρίζει σχεδόν τίποτε για τον τομέα που ανέλαβε, αποφεύγει τεχνηέντως να έρθει αντιμέτωπος είτε με τους εκπροσώπους του Τύπου είτε ακόμη και με διάφορους φορείς μέχρι να ενημερωθεί.
Βέβαια αυτό δε φαίνεται καθόλου να …χαλά τους υφισταμένους του που είναι γνώστες του αντικειμένου. Πράγμα μάλλον γνωστό στον υπουργό Υγείας ο οποίος προς το παρόν με διακριτικό τρόπο δεν επιτρέπει να εκτίθενται στα ΜΜΕ παράγοντες του υπουργείου του έστω και αν τις ημέρες αυτές στην Υγεία επικρατεί πανικός, με τους ασφαλισμένους να στοιβάζονται έξω από τα φαρμακεία για λίγα σκευάσματα.
Ο ίδιος ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αποφεύγει ακόμη και να διευκρινίσει ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και αφορούν χιλιάδες ασθενείς με ενδεικτική την περίπτωση της συνάντησης με τους φαρμακοποιούς όπου μετά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων περιορίστηκε να πει: «δεν απαντώ σε άλλες ερωτήσεις».
Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση με τους φαρμακοποιούς, δε δόθηκε η ευκαιρία και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς να παραστούν στις mini δηλώσεις για το θέμα.

Έμπαινε Πρόεδρε, για μια Ελλάδα χωρίς χρέος!

Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού συμμετέχει έμπρακτα στην προσπάθεια του "Greece Debt Free" για την μείωση του ελληνικού χρέους.
Στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, συμμετέχοντας... με τον τρόπο αυτό στην πρωτοβουλία του 33χρόνου Πήτερ Νομικός
, για την δημιουργία της μη –κυβερνητικής και μη- κερδοσκοπικής Οργάνωσης Greece Debt Free( GDF ).Με την εξαγορά του χρέους για 50 εργαζόμενους του Ολυμπιακού μεταξύ αυτών και των ελλήνων ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας αλλά και 5 μελών των οικογενειών τους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλησε να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια που κάνει ο οραματιστής και φίλος του Πήτερ Νομικός να απαλλαγεί η χώρα μας από το ειδεχθές και δυσβάσταχτο εξωτερικό χρέος.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίσθηκε ιδιαίτερα σημαντική από τον κ.Νομικό που είδε μέσα σε μια ημέρα το χρέος μας να μειώνεται κατά 1,4 εκατομμύρια ευρώ με την δωρεά του προέδρου του Ολυμπιακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Ολυμπιακού σε αυτήν την προσπάθεια έχει μεγάλη αξία καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλους όσους θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί το χρέος μας ενώ θα γίνει ευρέως γνωστή μέσω των χιλιάδων φίλων και οπαδών της μεγαλύτερης ομάδας της χώρας. Το ποσό που δόθηκε ήταν 168.590 ευρώ και με αυτό έγινε δυνατή η επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.
«Θέλησα να δώσω το παράδειγμα μέσα από αυτή την κίνηση ώστε όλοι να κινητοποιηθούμε για να βοηθήσουμε την χώρα μας στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Οι Έλληνες είμαστε πατριώτες και έφτασε η στιγμή να δείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά » δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.
Η οργάνωση Greece Debt Free επιτρέπει σε πολίτες και εταιρίες να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα www.greecedebtfree.org το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας στις διεθνείς αγορές, σε τιμές χαμηλότερες από ότι πραγματικά έχουν κοστολογηθεί. Αυτή τη στιγμή σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχεί εθνικό χρέος αξίας περίπου 24.800 ευρώ, ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να εξαγοραστεί με τρέχουσα τιμή περίπου 3.000 ευρώ.

Κόκκινη κάρτα από Περιφέρεια-Ε.Ε. για τις χωματερές και δεματοποιητές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σαφής ως προς τις οδηγίες της: μέχρι 30/6 πρέπει να κλείσουν οι ΧΑΔΑ στη χώρα μας, αλλιώς... 3.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε χωματερή που θα παραμείνει ανοιχτή. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο Περιφέρεια και δήμαρχοι Πελοποννήσου -της περιοχής, δηλαδή, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα απορριμμάτων σε όλη τη χώρα- ψήφισαν στον ΠΕΣΔΑ την προμήθεια δεματοποιητών προκειμένου να αρχίσουν σιγά σιγά να κλείνουν οι ΧΑΔΑ. Και αυτό, ώσπου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Και μάλιστα, το δε προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Πελοποννήσου είχε στηρίξει με δηλώσεις του τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στο σχεδιασμό των σκουπιδιών για την περιφέρεια.
Όλα αυτά στα λόγια, διότι στην πράξη άλλα αποδεικνύονται: παρά τον ψηφισθέντα από όλους ΠΕΣΔΑ και την υποχρέωση των δημάρχων να φτιάξουν 12 δεματοποιητές, ώστε να πάψουν να λειτουργούν οι χωματερές, σήμερα λειτουργούν μόνον τέσσερις. Και επειδή οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές, και τα πράγματα δεν έχουν πάει έτσι όπως σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου σε επιστολή τους, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2012 (αρ. πρωτ. 611), ζητούν παράταση, πέραν της 30ης Ιουνίου, διότι «δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων (δεματοποίηση, κομποστοποίηση κτλ.)».
Με λίγα λόγια, ζητεί την παράταση λειτουργίας και των 82 ΧΑΔΑ της περιφέρειας, αν και ... λόγω των τεσσάρων δεματοποιητών έχουν πάψει να λειτουργούν περίπου 25 χωματερές. Ο λόγος απλός: το κόστος που επιβαρύνει το δήμο. Για κάθε παραγόμενο τόνο, το λειτουργικο κόστος για το δεματοποιητή ανέρχεται σε 35 ευρώ. Με το δεδομένο πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παράγονται 250.000 σκουπίδια το χρόνο, τότε αμέσως αμέσως το κόστος για τους δήμους φτάνει στα 8,75 εκατ. ευρώ, όταν στη χωματερή είναι... τζάμπα!!!
Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές Περιφέρειας Πελοποννήσσου, η περιφερειακή Αρχή απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς «υπάρχει "dead line" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε καμία περίπτωση τα πρόστιμα που θα επιβληθούν δε θα επιτρέψει να μετακυλιστούν στις πλάτες των πολιτών».
Οι 12 δεματοποιητές
Δεματοποιητές, παρά το ότι το ψήφισαν οι ίδιοι οι δήμαρχοι, έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα σε τέσσερις περιοχές: Ερμιονίδας (Κρανίδι), Πύλου, Μολάων και Ευρώτα. Αναλυτικότερα:
ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ
Δεματοποιητής Ερμιονίδας (Κρανιδίου)
Περιλαμβάνει τους περιοχές Κρανιδίου, Ερμιόνης, Επιδαύρου και Ασκληπιείου. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι :
στη θέση Κρόθι Δ.Δ Ερμιόνης του Δήμου Ερμιόνης
στη θέση Ρόρρο του Δ.Δ. Θερμήσια του Δήμου Ερμιόνης
στη θέση Ντεβετζή Δ.Δ. Λυγουριού του Δήμου Ασκληπιείου.
στη θέση Καρτσί ή Φραμάτα του Δ.Δ Αρχαίας Επιδαύρου του Δήμου Επιδαύρου
στη θέση Μαλεβίτι Δ.Δ. Αρχαίας Επιδαύρου του Δήμου Επιδαύρου
Δεματοποιητής Πύλου
Περιλαμβάνει τις περιοχές Πύλου, Μεθώνης, Βουφράδων, Χιλιχωρίων, Παπαφλέσσα, Κορώνης, Νέστορος, Αιπείας. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι:
στη θέση Αγριλιά Δ.Δ. Λόγγα του Δήμου Αιπείας
στη θέση Λειβαδάκια Δ.Δ Βασιλίτσι του Δήμου Κορώνης.
στη θέση Γέφυρα Μανούσου Δ.Δ. Χώρας του Δήμου Νέστορος.
στη θέση Άγιος Νικόλαος Δ.Δ. Πύλου του Δήμου Πύλου
Δεματοποιητής Μολάων
Περιλαμβάνει τις περιοχές Μολάων, Μονεμβασιάς, Ασωπού, Ζάραγκα, Νιάτων, Βοΐων και Ελαφοννήσου. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι :
στη θέση Ανάσκελο Δ.Δ. Παπαδιάνικων του Δήμου Ασωπού
στη θέση Αγραπισόλουτσα Δ.Δ. Αγ. Γεωργίου του Δήμου Βοίων.
στη θέση Μονοδένδρι Δ.Δ. Ρειχιά του Δήμου Ζάραγκα.
στη θέση Χειλόρεμα Δ.Δ. Μολάων του Δήμου Μολάων
στη θέση Λαχάνια Δ.Δ. μονεμβασιάς του Δήμου Μονεμβασιάς
στη θέση Στέρνες Δ.Δ. Νιάτων του Δήμου Νιάτων
στη θέση Βάρδια-Βίγκλα Δ.Δ. Ελαφόνησου του Δήμου Ελαφόνησου.
Δεματοποιητής Δήμου Ευρώτα
Περιλαμβάνει τις περιοχές Ευρώτα, Σπάρτης, Γερονθρών, Θεραπνών, Οινούντων, Μυστρά, Πελλάνας, Φάρυδος, Καρύων, Ανατολικής Μάνης Γυθείου, Οιτύλου, Κροκεών Ελου, Σκάλας, και Σμύνους. Έχει γίνει η προμήθεια του δεματοποιητή. Έχει γίνει η χωροθέτηση και συντάσσεται η Περιβαλλοντική Μελέτη. Προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως 30-06-2012. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι:
στη θέση Μ. Ρέμα Δ.Δ. Γερονθρών του Δήμου Γερονθρών
στη θέση Χούνες Δ.Δ. Καστορείο του Δήμου Πελλάνας.
στη θέση Δρυμώνας Δ.Δ. Ξηροκάμπι του Δήμου Φαρίδος.
στη θέση Κάλος Δ.Δ. Καρυών του Δήμου Καρύων.
στην θέση Κότρωνα Δ.Δ Κότρωνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης
στη θέση Σωτηραίικα Δ.Δ. Βλαχιώτη του Δήμου Ελους.
στη θέση Λουμπάρδα Δ.Δ .Κροκεών του Δήμου Κροκεών .
στη θέση Προφήτη Ηλία Δ.Δ. Αρεόπολης του Δήμου Αρεόπολης.
στη θέση Αμπούλας Δ.Δ .Σκάλας του Δήμου Σκάλας
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ
Δεματοποιητής Άργους
Περιλαμβάνει τις περιοχές Άργους, Ναυπλίου, Ν. Κίου, Ασίνης, Κουτσοποσίου, Λέρνας, Λυρκείας, Μιδέας, Μυκηναίων, Ν. Τύρινθας, Αλέας, Αχλαδόκαμπου. Έχει γίνει η χωροθέτηση του χώρου εγκατάστασης, έχει γίνει η προμήθεια του δεματοποιητή, έχει κατασκευαστεί το κτήριο εγκατάστασης του, και συντάσσεται περιβαλλοντική μελέτη για τους χώρους απόθεσης δεμάτων. Ο εν λόγω δεματοποιητής προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30-06-2012.Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι :
στη θέση Σαιτάν Μπαξέ Δ.Δ Τολού του Δήμου Ασίνης
στη θέση Καστράκι Δ.Δ Κουτσοποδίου του Δήμου Κουτσοποδίου.
στη θέση Κακαβάκι Δ.Δ Κιβερίου του Δήμου Λέρνας.
Στη θέση Σπυρτόρεμα Δ.Δ Ροείνου του Δήμου Ν.Τύρινθας.
Στη θέση Ποταμιά Δ.Δ Σκοτεινής του Δήμου Αλέας
Στη θέση Μπάκα Δ.Δ Αχλαδόκαμπου του Δήμου Αχλαδόκαμπου
Στη θέση Ντουράκο Δ.Δ Λιμνών του Δήμου Μυκηναίων
Στη θέση Κλιμάκι Δ.Δ Προσύμνης του Δήμου Μυκηναίων
Στη θέση Παλιομαντρί Δ.Δ Φιχτίου του Δήμου Μυκηναίων
Δεματοποιητής Μεσσήνης
Περιλαμβάνει τις περιοχές Καλαμάτας, Αρφαρών, Αβίας, Αρίος, Θουρίας, Λέκτρου, Είρας, Ανδανίας, Μελιγαλά, Οιχαλίας, Ιθώμης, Τρικόρφου, Ανδρούσης, Αριστομένους, Μεσσήνης, Πεταλιδίου. Έχει γίνει η προμήθεια του δεματοποιητή και η προκήρυξη για την εξεύρεση χώρου τοποθέτησης δεματοποιητή και χώρου απόθεσης δεμάτων. Ο εν λόγω δεματοποιητής προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως 30-06-2012. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι:
στη θέση Μαραθόλακα Δ.Δ Καρβελιου του Δήμου Καλαμάτας.
στη θέση Αλουποσυκιά Δ.Δ Διαβολιτσίου του Δήμου Ανδανίας
στη θέση Μαύρη Λίμνη Δ.Δ Πλάτης του Δήμου Φιλιατρών
στη θέση Πίσω Βρύση Δ.Δ Αριστομένους του Δήμου Αριστομένους
στη θέση Λιμενικά Δ.Δ Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης
στη θέση Βίκος Δ.Δ Αχλαδχωρίου του Δήμου Πεταλιδίου
στη θέση Καβάλα1 Δ.Δ Βαλύρα του Δήμου Ιθώμης
στη θέση Αγιος Λιάς Δ.Δ Τρικόρφου του Δήμου Τρικόρφου
Δεματοποιητής Φιλιατρών
Περιλαμβάνει το Δ. Τριφυλίας (τέως δήμους Αυλώνος, Δωρίου, Αετού, Κυπαρισσίας, Τριφυλίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων), ο δήμαρχος του οποίου ζήτησε παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ. Έχει γίνει η προμήθεια του δεματοποιητή και προκήρυξη για την εξεύρεση χώρου τοποθέτησης δεματοποιητή και χώρου απόθεσης δεμάτων. Ο εν λόγω δεματοποιητής προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως 30-06-2012. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι:
στη θέση ΑΛΙΜΑΚΙ-ΛΥΚΟΧΩΡΟ Δ.Δ ΜΥΡΟΥ του τέως Δήμου Κυπαρισσίας.
στη θέση ΠΛΑΚΩΤΗ Δ.Δ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ του τέως Δήμου Αυλώνος
στη θέση ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ Δ.Δ ΔΩΡΙΟΥ του τέως Δήμου ΔΩΡΙΟΥ
στη θέση ΑΝΑΘΕΜΑ Δ.Δ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ του τέως Δήμου ΑΕΤΟΥ
στη θέση ΜΑΥΡΗ ΛΙΜΝΗ Δ.Δ ΠΛΑΤΗΣ του τέως Δήμου ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
στη θέση ΜΠΑΣΙΚΟΥ Δ.Δ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ του τέως Δήμου ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Δεματοποιητής Δήμου Τρίπολης
Περιλαμβάνει τους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας. Έχει γίνει η προμήθεια του Δεματοποιητή και προκήρυξη για την εξεύρεση χώρου τοποθέτησης δεματοποιητή και χώρου απόθεσης δεμάτων και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30-06-2012. Οι αντίστοιχοι ενεργοί ΧΑΔΑ είναι:
στη θέση ΒΕΔΟΥΧΙΑ Δ.Δ ΒΥΤΙΝΑΣ του τέως Δήμου ΒΥΤΙΝΑΣ
στη θέση ΤΡΑΦΟΛΑΚΟΣ Δ.Δ. ΒΟΥΤΣΙΟΥ του τέως Δήμου ΚΟΝΤΟΒΑΖΕΝΑΣ
στη θέση ΚΟΤΡΩΝΙ Δ.Δ ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ του τέως Δήμου ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ
στη θέση ΜΑΓΟΥΛΑ Δ.Δ ΛΕΒΙΔΙΟΥ του τέως Δήμου ΛΕΒΙΔΙΟΥ
στη θέση ΜΟΣΧΑ Δ.Δ ΣΤΕΝΟΥ του τέως Δήμου ΚΟΡΥΘΙΟΥ
στη θέση ΣΤΟΧΟΣ Δ.Δ. ΝΕΣΤΑΝΗΣ του τέως Δήμου ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
στη θέση ΑΓ. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ.Δ. ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ του τέως Δήμου ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ
στη θέση ΒΑΘΥΡΕΜΑ Δ.Δ ΜΑΝΘΥΡΕΑΣ του τέως Δήμου ΤΕΓΕΑΣ
στη θέση ΛΙΑΒΕΡΙΑΔ.Δ ΤΡΟΠΑΙΩΝ του τέως Δήμου ΤΡΟΠΑΙΩΝ
στη θέση ΞΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ Δ.Δ ΤΣΕΛΕΠΑΚΟΥ του τέως Δήμου ΦΑΛΑΝΘΟΥ
Δεματοποιητής Μεγαλόπολης
Περιλαμβάνει τον Δήμο Μεγαλόπολης. Έχει εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης του Δεματοποιητή και του χώρου απόθεσης των δεμάτων και συντάσσεται η περιβαλλοντική μελέτη. Εκκρεμεί η προμήθεια και εγκατάσταση του δεματοποιητή και η διαμόρφωση των χώρων και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30-06-2012

Νέες πολεοδομήσεις Καλαμάτας- Υπογεια τα δικτυα ΔΕΗ στο ιστορικό κέντρο

Στην Τρίπολη μετέβη ο Δήμαρχος, όπου είχε μακρά συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, ενόψει και των ενδεχομένων μεταβολών στα θέματα διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
Ακολούθως, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Τρίπολη κ. Γιάννη Σμυρνιώτη, όπου και αποφασίσθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ να πραγματοποιηθεί αντί της Παρασκευής 29/6, την Τετάρτη 4/7, επειδή πολλά Δημοτικά Συμβούλια δεν είχαν εκλέξει εκπρόσωπους.
Προείσπραξη για τις νέες πολεοδομήσεις-Δημόσια διαβούλευση
Η Δημοτική αρχή προχωρά σε δημόσια διαβούλευση, για τη διαδικασία προείσπραξης με τους ιδιοκτήτες των περιοχών που εντάχθηκαν στο πρώτο πακέτο πολεοδόμησης (Ανατολική Παραλία, βόρεια της οδού Κρήτης μέχρι τη Λακωνικής, Πλακωτά, Δυτική συνοικία).
Συγκεκριμένα, θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση, την Τετάρτη 27/6, και ώρα 8.00 το βράδυ στην αίθουσα Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, όπου θα συμμετάσχουν ιδιοκτήτες, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή τους, για τη διαδικασία της προείσπραξης.
Έλεγχος Ποιότητας Θαλάσσιου νερού
Ρυθμίζεται η διαδικασία αναθεώρησης του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, μέσω προσθήκης ή αφαίρεσης ακτών.
Δικαιώματα χρήσης νερού
Δίδεται στη δημοσιότητα έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο αφορά στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται, σύμφωνα με την ΚΥΑ οικ. 150559/11 (ΦΕΚ 1440 Β/16-06-2011), για τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις, χορήγησης αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.

Πράσινο φως για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη καταγράφεται για τον αγροτικό τομέα της Μεσσηνίας, με την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ Καλαμάτα σε ολόκληρο το νομό. Η είδηση αυτή σίγουρα διαφοροποιεί τα δεδομένα με το μεσσηνιακό ελαιόλαδο να φιλοδοξεί να πάρει την θέση που του αξίζει και που πανθομολογουμένως αναφέρεται και αποδείκνυεται, ως το...
χρυσάφι της περιοχής (μόνο στην τιμή δεν φαίνεται έτσι). Η αίτηση αυτή ανακοινώθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν, και εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις από το εξωτερικό, σύντομα ένα πάγιο αίτημα θα αποτελεί πραγματικότητα. Φυσικά θα απαιτηθούν 6 μήνες μετά την δημοσίευση για να κατοχυρωθεί επίσημα η ενέργεια αυτή και αποτελεί το τελικό σημείο αναγνώρισης.

Σπορ της Τρόικας η δημιουργική λογιστική

Στην αντεπίθεση πέρασε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατηγορώντας την Τρόικα για άσκηση «δημιουργικής λογιστικής», καλώντας την, παράλληλα, να επιβεβαιώσουν από κοινού τα στοιχεία σχετικά με τα οικονομικά των δήμων.
Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ, απαντώντας στην τελευταία έκθεση της Τρόικα στην οποία αναφέρεται ότι κατά την τελευταία διετία έγιναν συνολικά 70.000 προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο, από τις οποίες, 12.000 σε δήμους, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η δημιουργική λογιστική φαίνεται πως αποτελεί αγαπημένο σπορ της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τρόικας στην Ελλάδα».
Παράλληλα, την κάλεσε να να επιβεβαιώσουν από κοινού τα στοιχεία με τα οικονομικά των Δήμων, «διαφορετικά», όπως αναφέρει «θα πρόκειται για μια ακόμη συκοφαντία, η οποία έχει ως στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της χώρας μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο».
Η Τρόικα στην τελευταία έκθεσή της αξιώνει ότι την τελευταία διετία το προσωπικό των δήμων έχει αυξηθεί κατά 12.000 ευρώ, ενώ από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαπιστώνεται μείωση προσωπικού κατά 5.562 άτομα, στο αντίστοιχο διάστημα. Επίσης, οι δαπάνες μισθοδοσίας έχουν περικοπεί κατά 20% και οι αιρετοί κατά 50%.
Συγκεκριμένα, όπως αναλύεται από την ΚΕΔΕ, το 2009 το προσωπικό στους δήμους και τα ΝΠΔΔ των δήμων ανερχόταν σε 77.581 υπαλλήλους.

Η Αθήνα έρχεται πιο κοντά...στην Καλαμάτα οδικώς!

Περίπου μισή ώρα θα είναι πιο σύντομη η διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα, με τα εγκαίνια του τμήματος 23 χιλιομέτρων του οδικού άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα να έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για τον κλάδο προς τον κόμβο της Θουρίας και το οδικό τμήμα από την Τσακώνα προς την Καλαμάτα, συνολικού μήκους 23 χλμ, μέσω του οποίου θα παρακάμπτεται η διέλευση από επικίνδυνες στροφές αλλά και από χωριά.
Με την έναρξη λειτουργίας του νέου τμήματος -μέσω του οποίου η απόσταση Αθήνα-Καλαμάτα θα διαρκεί περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά- θα τεθεί σε λειτουργία ένας ακόμη σταθμός διοδίων στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Μέσα στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται επίσης, να παραδοθεί ο κλάδος Παραδείσια-Τσακώνα.
Ο άξονας, που θα συνδέεται απευθείας με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση στο πολυτελές θέρετρο Costa Na
Ας σημειωθεί ότι ο αυτοκινητόδρομος «Μορέας» αποτελεί τον μοναδικό από τους μεγάλους οδικούς άξονες (Ιονία Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), όπου οι κατασκευαστικές εργασίες δεν έχουν ανασταλεί λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης.
Η επανεκκίνηση, εξάλλου, των τεσσάρων έργων παραχώρησης, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών, θα ενισχύσει το ΑΕΠ με 2,5%.
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία Μορέας συμμετέχουν οι Άκτωρ (71,67%), J&P-Άβαξ (15%) και η Intrakom συμμετοχών (13,33%)

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ένταση και κόντρες στο Δ.Σ. Τριφυλίας για το υψηλό κόστος των Πολιτιστικών εκδηλώσεων

ΜΕ οριακή και μάλλον πλασματική πλειοψηφία, όπως φάνηκε καθαρά το βράδυ της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. στη Κυπαρισσία και σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων και οξείας κριτικής, πέρασε η πρόταση του Δημάρχου κ. Κώστα Κόλλια για έγκριση δαπάνης ύψους 45.000 ευρώ για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού!
Όταν το αντίστοιχο περσινό καλοκαίρι η δαπάνη, που είχε εγκριθεί, δεν υπερέβαινε τις 30.000 ευρώ, αυτή η αύξηση σε μια πολύ κρίσιμη οικονομική συγκυρία, που βιώνει ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας και βρίσκει τον νέο Καλλικρατικό ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, όπως και τους περισσότερους Δήμους της χώρας μας, σε άθλια οικονομική κατάσταση, ξεσήκωσε πραγματική θύελλα και στο στρατόπεδο των Δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
'Ετσι με πολύ πίεση προς τους απρόθυμος Δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να σηκώσουν το χέρι τους και να ψηφίσουν, η πρόταση των κ. Κόλλια-Σαμπαζιώτη, πήρε 13 θετικούς ψήφους, 12 αρνητικές και 1 λευκή ψήφο όπως αναφέρθηκε στο τέλος της διαδικασίας και έτσι καταγράφηκε το αποτέλεσμα.  Αλλά απουσιάζει η μάλλον αρνητική ψήφος και ενός συμβούλου της πλειοψηφίας την οποία δεν καταμέτρησε το προεδρείο, διότι 13 +12+1=26. Οι ψηφίσαντες όμως ήταν 27! Το Προεδρείο επομένως όφειλε να προβεί σε σωστή καταμέτρηση των ψήφων ή να κάνει ονομαστική ψηφοφορία όπως προβλέπεται. Μέτρησε τα 13 ΝΑΙ και βιάστηκε να δηλώσει ότι η πρόταση εγκρίθηκε. Αλλά επί 27 ψηφισάντων, το 13 δεν αποτελεί πλειοψηφία!
Πολύ πιθανόν να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα και σαφώς καλύτερο για την Δημοτική πλειοψηφία αν υιοθετούσε ο Δήμαρχος την πρόταση που υπέβαλε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος που ζήτησε 20.000 για πολιτιστικά και το υπόλοιπο ποσό για καθαριότητα...
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Η κα Παντελάκη ανέλυσε τις εκδηλώσεις μέσω του ανταποδοτικού τέλους μέσω των Δήμων ενώ διευκρίνσε για στήριξη εκδηλώσεων σε συλλόγους με τη μορφή συνδιοργάνωσης. Το ποσό πολιτιστικών τελών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εισπράττεται κιόλας είναι 90.000 ευρώ από Κυπαρισσία, 30.000 ευρώ στα Φιλιατρά και 50.000 για Γαργαλιάνους δικαιολογώντας την προσπάθεια για να ολοκληρωθούν ορισμένες εκδηλώσεις πολιτισμού.  Αποικάλυψε ότι το 2010 οι σύλλογοι πήραν ποσάγια επιχορήγηση και εφεξής είναι μόνο ο Δήμος είναι μόνο ως συνδιοργανωτές, θεωρώνταςότι αναγνωρίζεται το έργο των σωματείων. Ο κ. Σωτηρόπουλος έθεσε ερώτημα για εισπραχθέντα έσοδα ανά δημοτική κοινότητα το 2011 αλλά δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, ενώ ο κ. Κουκούμης ρώτησε που αναφέρεται στο τέλος, ενώ ζητήθηκε αναλυτική χορήγηση ποσών από τον ίδιο.
Για χύμα κατάσταση μίλησε ο κ. Γαλάνης, ενώ ο κ.Μερκούρης ρώτησε γιατί πρέπει να γίνει ανάθεση στην επιχείρηση. Τέθηκαν ερωτήματα για τους κωδικούς απόδσης έργων ενώ ο κ. Σωτηρόπουλος διαφώνησε γιατο τρόπο κατανομής μιλώντας για χύμα κατάσταση, ο κ.Κουκούμης επέκρινε τη λογική της Δημοτικής αρχής για επιμερισμό ποσών χωρίς αξιοκρατία με αναθέσεις χωρίς ουσία.
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ....
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας απαντώντας για όλα τα θέματα όπως αυτό της καθαριότητας τόνισε ότι ‘όσοι λένε ότι ο Δήμος είναι βρώμικος εγώ θα λέω ότι είναι καθαρός” ενώ για το πολιτισμό εξήγησε ότι “πρέπει να δούμε τα πράγματα με ανοικτά μάτια καθώς οι δαπάνες του Δήμου με συνδιοργάνωση είναι συγκεκριμένες με αποτέλεσμα το πολιτιστικό τέλος να γίνει αιτία προκειμένου να αναλυθεί ο απολογισμός του Δήμου” αποσαφηνίζοντας ότι “το Δ.Σ. δεν μπορεί να γίνει νεκροθάφτης του πολιτισμού και οφείλουμε να δώσουμε χαμόγελο στους δημότες και να καθοδηγούμε τους πολίτες σε θέματα πολιτισμού”.

Αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23/6/12 στις 2.30 το μεσημέρι η διήμερη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος ζήτησε την στήριξη της ΚΕΕΕ και την διαμεσολάβηση του Προέδρου της κ. Κων/νου Μίχαλου για την πραγματοποίηση συνάντησης, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, των Προέδρων των 6 Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών με την διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την αναστολή των δόσεων 30-6-2012 και 31-12-2012 των πυρόπληκτων δανείων που δεν έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, στα πλαίσια της απόφασης 2/22475/0025, του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, που υπεγράφη στις 25 Απριλίου 2012 και αφορούσε τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Επίσης, ο κ. Αδαμόπουλος Δημήτρης ζήτησε την από κοινού με την ΚΕΕΕ αποστολή υπομνήματος προς τους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης για τροποποίηση της ΚΥΑ του 2009 που αφορά την χρήση του Αιγιαλού, ώστε να επιτρέπονται στα καταστήματα εστίασης και άλλα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κάνουν ελαφριές, μεταβλητές κατασκευές για περιορισμένη χρονική περίοδο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πελάτες τους και να μην κινδυνεύουν από υψηλά πρόστιμα.
Τέλος, ο δεύτερος εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Παύλος Γκρέκης, αναφέρθηκε στο αίτημα των επιχειρήσεων για συμψηφισμό των απαιτήσεων οφειλετών του Δημοσίου, έναντι των οφειλών τους προς αυτό, ώστε να τους δίνεται φορολογική ενημερότητα από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ..

Το Δημόσιο δεν πληρώνει, θέλει μόνο να εισπράττει...

Καμία πληρωμή, ούτε καν οι επιστροφές φόρου σε αυτούς τους ελάχιστους που δικαιούνται φέτος δεν θα γίνουν μέχρι... νεωτέρας καθώς το ταμείο είναι ήδη στο μείον και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις.
Ουσιαστικά το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή για πάγωμα πληρωμών σε όλα τα επίπεδα, πλην βέβαια εκείνων που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις που μέχρι την ύστατη ώρα θα γίνονται κανονικά.
Ενδεικτικό του τι συμβαίνει, όπως αναφέρει το newsit, είναι το γεγονός ότι το ένα δισεκατομμύριο της προηγούμενης δόσης του δανείου, τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί αρχικά και τώρα εκταμιεύονται δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία. Για την ακρίβεια τα 900 εκατομμύρια θα πάνε για τη συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ μόλις 100 εκατομμύρια θα καταλήξουν στην Ελλάδα.
Όλα αυτά την ώρα που τα Ταμεία έχουν ήδη λάβει το 60% της κρατικής χρηματοδότησης και το ίδιο το κράτος βλέπει τα έσοδά του να έχουν πέσει κατακόρυφα καθώς μόλις τώρα άρχισαν οι πληρωμές φόρων από τους πολίτες. Έτσι επί της ουσίας το κράτος θα πληρώνει μέχρι να αλλάξει κάτι μονάχα μισθούς και συντάξεις. Οι υπόλοιποι θα μπουν σε αναμονή.

Πόλος έλξης οι ελιές στην Μεσσηνία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εγχώρια αγορά των αγροτεμαχίων τη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς παρά την οικονομική κρίση και τη δυσχέρεια φαίνεται να υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Ωστόσο δεν λείπουν και αντίθετες «φωνές» από καθαρά αγροτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες κάνουν λόγο για πλήρη ακινησία στην εν λόγω αγορά. Και αυτό εξαρτάται από τις περιοχές. Πιο πεσμένα τα πράγματα στην Βορειο Ελλάδα, πιο κινητικά στην Μεσσηνία.Συγκεκριμένα εξαιρετικές ευκαιρίες μπορεί να βρει κάνεις στην ελληνική ύπαιθρο, αν επιθυμεί να επενδύσει τις οικονομίες του, με τις τιμές να είναι καθαρά υποκειμενικές και ζήτημα… διαπραγμάτευσης. Αναλυτικά στα Τρίκαλα και στην Μεσσηνία η αγορά όπως την περιγράφουν μεσίτες.
«Αυτή την περίοδο στην αγορά των χωραφιών δεν κουνιέται στην κυριολεξία φύλλο», υποστηρίζουν κάποιοι.
«Η τελευταία αγοραπωλησία που έκανα», λέει με παράπονο ο κ. Κανής, κτηματομεσίτης από την κατεξοχήν αγροτική περιοχή των Τρικάλων ήταν το 2008, για να συνεχίσει: «Επρόκειτο για χωράφι σε ημιορεινή περιοχή και η συμφωνία έκλεισε στην τιμή των 13.000 ευρώ τα 10 στρέμματα. Η συγκεκριμένη τιμή ήταν αρκετά κάτω από την αντικειμενική αξία του αγροτεμαχίου».
«Πάντως η αγορά αγροτεμαχίων κρύβει κι ευκαιρίες, όπως η αντίστοιχη των ακινήτων», προσθέτει ο κ. Κανής, με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης να ισχύει κι εδώ απόλυτα. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες προσφέρουν μειωμένες τιμές κτήσης μέχρι και 50% σε σχέση με μόλις πέντε χρόνια πριν.
«Πόλος έλξης» οι ελιές στην Μεσσηνία

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα της αγοράς δίνει μιλώντας ο κ. Βασίλης Δωδέκατος από την Alpha Μεσιτική, που έχει σαν έδρα το νομό Μεσσηνίας.
Να σημειώσουμε ότι ο νομός Μεσσηνίας διαθέτει πολλές εκτάσεις με ελαιόδεντρα κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του απασχολείται στην καλλιέργεια της ελιάς, η οποία απαιτεί αρκετά έξοδα και καλλιεργητική φροντίδα, για εργασίες όπως πότισμα, ράντισμα , κλάδεμα και περιποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής σαιζόν, μέχρις ότου ο καρπός να καταλήξει στο… καφάσι και να διατεθεί στο εμπόριο ή σε κάποιο ελαιοτριβείο, αναλόγως της ποικιλίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αναφέρει ο κ. Δωδέκατος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των αγοραπωλησιών ακινήτων «υπάρχει στην αγορά των αγροτεμαχίων μια ιδιαίτερη ζήτηση για λιοστάσια, δηλαδή χωράφια φυτεμένα με ελαιόδεντρα». Η ζήτηση αυτή, εξηγεί ο κ. Δωδέκατος, προέρχεται κατά βάση από ανθρώπους που κατοικούν σε αστικά κέντρα και ιδιαίτερα από την Αθήνα.

Οι κατασχέσεις εργολάβου στο Δήμου Τριφυλίας και νέα εργολαβία για τους δρόμους στο Δ.Σ.

ΧΑΜΟΣ έγινε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τα εκκρεμή θέματα του Δήμου ενώ δεν έλειψαν οι κόντρες με αντιπαραθέσεις για την διαχείριση του Δήμου σε περιόδους κρίσης. Φυσικά το ενδιαφέρον μονοπώλησαν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα όπως το καυτό θέμα των δρόμων της Κυπαρισσίας που είναι για 3η χρονιά σε χάλια αδιόρθωτα.
Στη συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Παν. Τσίγγανος υποστήριξε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη αποκτάστασης οδοστρωμάτων και φρεατίων στη Κυπαρισσία με προυπολογισμό 170.000 ευρώ που δημοπρατείται άμεσα ώστε τέλος καλοκαιριού να επιλυθεί το πρόβλημα καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ποσά από την ΣΑΤΑ αναμένοντας έγκριση προυπολογισμού. Με αφορμή το ζήτημα από τους παράγοντες του Δήμου ειπώθηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με νέα εργολαβαία από το σημείο που σταμάτησε ο εργολάβος. Ο Δήμαρχος Τριφυλίας επισήμανε ότι ο εργολάβος που είναι η ΕΔΟΣ ΑΤΕ εισέπραξε 900.000 ευρώ κάνοντας κατασχέσεις σε κωδικούς έργων, αφήνοντας υπονοούμενα για τις επιμεριστικές εργασίες του έργου, ενώ τόνισε ότι μόλις τελειώσει η απογραφή ο Δήμος θα στραφεί κατά της ΕΔΟΣ για το έργο των ομβρίων καθώς εκτιμά ότι υπήρξε κακή νομική ερμηνεία από την δικαιοσύνη. Το ερώτημα για ένα έργο που κόστισε κοντά 1 εκ. ευρώ και είναι ημιτελές παραμένει. Τελικά αναρωτιόνται όλοι αν οι εργολάβοι είναι πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Αν ισχύει αυτό και έχουν αφαιρεθεί ποσά από κωδικούς ανταποδοτικών τελών μήπως πρέπει να στραφούν και πολίτες εναντίον του εργολάβου γιατί πληρώνουν χωρίς να έχουν υπηρεσίες;

Ράβουν κουστούμια και ταγέρ και περιμένουν κρατικό αξιώμα..!

Κόσμος και κοσμάκης περιμένει στην Πελοπόννησο τον Αντώνη Σαμαρά για να του δώσει θέση στην κρατική διοίκηση. Πολιτευτές, πρώην βουλευτές, φερόμενοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη έχουν αρχίσει και διαρρέουν ότι σύντομα πάνε σε οργανισμούς και διοικητικά συμβούλια..
Στην Μεσσηνία αρκετοί έχουν ετοιμάσει κουστούμια και ταγέρ…για να παραλάβουν τους δημόσιους οργανισμούς..!
Ακόμα και μεθοδευμένα δημοσιεύματα συναντάμε καθημερινά που στόχο έχουν να υπενθυμίσουν στον πρόεδρο της ΝΔ ή ακόμα και σε συνεργάτες του, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί..το στέλεχος της παράταξης..!
Και αυτό στην Μεσσηνία έχει μία εξήγηση στους άλλους νομούς δεν έχει καμία.
Η εποχή που ο κρατικός μηχανισμός στελεχωνόταν από πολιτευτές ή στελέχη του κόμματος που κέρδιζε τις εκλογές έχει περάσει.. Eλάχιστοι θα αξιοποιηθούν στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς δεν θα ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αυτό και θα το αναλάβει η τριμερής επιτροπή την οποία αποτελούν οι Μεϊμαράκης-Σκανδαλίδης και Χατζησωκράτης.
Αυτοί θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή..! Τα όνειρα των «παραγόντων» θα μείνουν απλά όνειρα.
Όπως και οι υποσχέσεις που δίνουν στους ταλαίπωρους ψηφοφόρους..!