Pages

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Το πρόγραμμα τίθεται εκ νέου σε τροχιά

Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Το πρόβλημα υγείας του πρωθυπουργού δημιούργησε μιαν εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση. Διαλύει, πριν ξεκινήσουμε, την προσπάθεια ανάκτησης
της εμπιστοσύνης. Πρέπει τώρα να περιμένουμε πολλές ημέρες. Το χειρότερο είναι ότι η ελπίδα που θα συνόδευε τις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά εξαφανίστηκε πριν ακόμη φτάσουμε στην 28η Ιουνίου και στη σύνοδο κορυφής.
Από την άλλη, η περιπλοκή με την κατάσταση υγείας του πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά βολική. Τόσο, που κάποιοι δεν θα διστάσουν να συναρτήσουν τον προγραμματισμό της εγχείρησης με την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας της συζήτησης με τους εταίρους μας.
Ακουσα κάπου να γίνεται η εξής παράδοξη σύγκριση. Η συζήτηση, που σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να παραταθεί κατά δύο έτη η προσπάθεια προσαρμογής, αποτελεί τη σπουδαιότερη διαπραγμάτευση από τότε που ο Κων. Καραμανλής διεκδίκησε την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ!
Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση της υγείας των ηγετών της χώρας πρέπει να αποτελεί αντικείμενο δημόσιας ενημέρωσης. Κανείς πολιτικός δεν έχει ξεχάσει τις περιπέτειες που πέρασε η Ελλάδα όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε καταβεβλημένος στη διακυβέρνηση της χώρας, με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο κυβερνητικό έργο, τις πολιτικές δυσκολίες που προκάλεσε η απομόνωσή του από τα στελέχη του και τον κίνδυνο που αντιμετώπισε η Ελλάδα την ώρα της διαδοχής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η υγεία είναι «πάνω απ’ όλα», όπως λέει και ο λαός. Αλλά και η διάσωση του κράτους, η «υγεία» του οποίου κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από όσο κινδύνευε πριν από την προκήρυξη των εκλογών, είναι κυριολεκτικά θέμα «ζωής ή θανάτου». Τα πράγματα θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει με αυτό τον τρόπο.
Μετά τις εκλογές, η Ελλάδα είχε δύο επείγοντα θέματα να αντιμετωπίσει. Το πρώτο -και σπουδαιότερο- ήταν (και, προφανώς, παραμένει) να επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα για την οικονομία. Από πρακτική άποψη, αυτό σημαίνει να προωθηθούν οι διοικητικές αποφάσεις, που περιγράφονται στον νόμο του Μνημονίου. Εστω όσες δεν απαιτούν περαιτέρω διακομματική συζήτηση.
Το δεύτερο (και εξίσου σπουδαίο) είναι να γυρίσει η τρόικα, να συμφωνηθούν οι αποκλίσεις και τα διορθωτικά μέτρα και να σπεύσει να συντάξει έκθεση θετική προκειμένου να δρομολογηθεί η επόμενη δόση του δανειακού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου