Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα χρήματα αυτά ήταν κρυμμένα μέχρι τις εκλογές σε σεντούκια και τραπεζικές θυρίδες.
Συνεχίζεται η εισροή καταθέσεων, που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να έχουν μπει στο τραπεζικό σύστημα άνω των 4 δισ. ευρώ, περίπου.
Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες που για τις προθεσμιακές καταθέσεις δίνουν ακόμη και 5,5%.
Όπως εκτιμούν επιτελικά τραπεζικά στελέχη, εάν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν και οι πολίτες ανακτήσουν την αισιοδοξία τους και την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις της οικονομίας μας, μπορούν να μπουν σε βάθος χρόνου περισσότερα από 100 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.
Ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα κεφάλαια, που δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό, βρίσκεται στα «σεντούκια» και σε τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι πολίτες να χάνουν τη δυνατότητα απόκτησης ενός σημαντικού ποσού που θα είχαν από τους τόκους.
Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που έχει 50.000 ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος, χάνει την ευκαιρία να έχει ένα εισόδημα που ξεπερνάει ακόμη και τα 1.600 ευρώ σε ετήσια βάση, εάν τα είχε τοποθετήσει σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό.
Ακόμη και για 10.000 ευρώ, το εισόδημα που χάνει ο πολίτης φθάνει ακόμη και τα 500 ευρώ περίπου, στην περίπτωση που επίσης τα είχε σε δωδεκάμηνο προθεσμιακό λογαριασμό.
Ποια είναι όμως η μέχρι σήμερα πορεία των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια; Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες μειώθηκαν σημαντικά στα 157,4 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012 από 165,9 δισ. τον Απρίλιο του 2011, από 165,3 τον Μάρτιο του 2012, 164,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012, έναντι 191,8 δισ. ευρώ τον Μάιο 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου