Pages

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Υπό διάλυση τα νοσοκομεία του Νομού-Χωρίς υλικό, προσωπικό και ευαισθησία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, εξαιτίας των φοβερών ελλείψεων σε υλικά (δεν υπάρχει ούτε οξυζενέ!) και προσωπικό, κάτι που οφείλεται στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας για χάρη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο συγκεκριμένο τομέα.
Αυτό τόνισαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, και Λεμονιά Μπίνη, φαρμακοϋπάλληλος, γραμματέας της Κ.Ο.Β. Υγείας. Τόνισαν, επίσης, ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας οδεύει ολοταχώς για κλείσιμο.
Η περιγραφή που έκαναν για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και στα Κέντρα Υγείας πραγματικά σοκάρει. Χαρακτηριστικά σημείωσαν μεταξύ άλλων: «Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, που εξυπηρετεί μεγάλο όγκο πληθυσμού καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά υλικά της ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης από οξυζενέ μέχρι και υλικά χειρουργείου. Στην καθημερινή εφημερία απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες λόγω έλλειψης προσωπικού και περικοπών κονδυλίων όπως ειδικός ΩΡΛ (ένας για όλο το νοσοκομείο) ή ειδικός ορθοπεδικός τις καθημερινές μετά τις 9 το βράδυ. Στο ακτινολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει δυνατότητα για triplex (ειδική εξέταση για τα αγγεία) ενώ και τα εργαστήρια πολλές μέρες το μήνα λειτουργούν με ελλείψεις αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα βασικές εργαστηριακές εξετάσεις να μην είναι εφικτές. Το τμήμα των επειγόντων περιστατικών που δέχεται εκατοντάδες ασθενείς την ημέρα δουλεύει με τρεις νοσηλεύτριες κατά μέσο όρο σε κάθε βάρδια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθεί σε συνθήκες μαζικής προσέλευσης ασθενών. Ταυτόχρονα οι χώροι του νοσοκομείου είναι αφύλακτοι αφού το προσωπικό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να σημειώνονται μέχρι και κλοπές από τα ιατρεία, το παρκινγκ κλπ. Ο «πατριωτισμός» του προσωπικού εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία κάτω από δύσκολες συνθήκες και με δεκάδες ώρες υπερωριών και εφημεριών απλήρωτες. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή χρωστά το κράτος τέσσερις μήνες εφημεριών σε γιατρούς και νοσηλευτές. Πιο δύσκολα τα πράγματα για το λαό της Τριφυλίας μιας και το νοσοκομείο Κυπαρισσίας ουσιαστικά υπολειτουργεί και οδεύει ολοταχώς προς το οριστικό κλείσιμο.
Αντίστοιχη κατάσταση και στα κέντρα υγείας. Γάζες, γάντια, επίδεσμοι πολλές φορές έρχονται μαζί με τους ασθενείς από τα σπίτια τους μιας και στα περισσότερα Κ.Υ. αποτελούν πολυτέλεια. Πολλά περιφερειακά ιατρεία είναι χωρίς γιατρό ενώ στο Κ.Υ. Πύλου δεν υπάρχει τεχνικός για το ακτινολογικό μηχάνημα και έτσι πρέπει κανείς να φτάσει στην Καλαμάτα για μια ακτινογραφία. Επίσης το εργαστήριο δεν διαθέτει μηχάνημα για βιοχημικές εξετάσεις ενώ γενική αίματος και εξετάσεις πήξης απολαμβάνουν μόνο οκτώ «τυχεροί» την ημέρα. Το ασθενοφόρο κόβεται στους ελέγχους ΚΤΕΟ κατ' επανάληψη ενώ ουκ ολίγες φορές ασθενοφόρα ξεμένουν στην άκρη του δρόμου.
Αφάνταστη ταλαιπωρία βιώνουν όσοι χρειάζονται συνταγογράφηση αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δουλεύει σε ακαθόριστες στιγμές και δεκάδες ασθενείς αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στο νοσοκομείο ή τα Κ.Υ. αρκετές μέρες το μήνα για μια συνταγή. Ταυτόχρονα είναι πιθανό να χρειαστεί να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό αφού ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στα φαρμακεία τεράστια ποσά.»
Οι Γιάννης Γαλανόπουλος και Λεμονιά Μπίνη τόνισαν ότι «σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση δε χωρά στάση αναμονής. Ως ΚΚΕ έχουμε εδώ και χρόνια αναδείξει την ανάγκη για ριζικότερες αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας και της εξουσίας που θα επιτρέπουν να απολαμβάνει ο λαός ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλής ποιότητας για όλους χωρίς περιορισμούς. Μας εμποδίζει το καπιταλιστικό σύστημα να έχουμε τέτοιο σύστημα υγείας γιατί στον καπιταλισμό η υγεία λογίζεται σαν εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας στην πλάτη του λαού. Η πάλη του λαού πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή του συστήματος αυτού αλλά παράλληλα να προτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου