Pages

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Πρωτοβουλία 12 βουλευτών της ΝΔ για το ελαιόλαδο…

Ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εθνική στρατηγική για την εκμετάλλευση του ελαιόλαδουΤεκμηριωμένες προτάσεις για μία εθνική στρατηγική που αφορά την πιστοποίηση και προώθηση του Ελληνικού ελαιόλαδου κατέθεσαν, με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας μαζί με
άλλους 12 συναδέλφους του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.Οι Βουλευτές ζητούν να αναληφθούν προωθητικές ενέργειες για την ενημέρωση όλων των ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού ελαιόλαδου και τις ευεργετικές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει και να στηρίξει την τυποποίηση και συσκευασία του Ελληνικού λαδιού,με βάση την ποικιλία και τη γεωγραφική προέλευση και τη διακίνησή του στο εξωτερικό με ελληνική ταυτότητα και επωνυμία.Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή, ο κ.Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:" Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε με μία άλλη προοπτική τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τα αγροτικά προιόντα που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, όπως είναι το λάδι. Σήμερα έχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο: Ελληνικό λάδι πωλείται χύμα στο εξωτερικό σε εξευτελιστικές τιμές και επανεισάγεται στην Ελλάδα με ξένη επωνυμία και σε πολλαπλάσια τιμή.Πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το Ελληνικό ελαιόλαδο και στην ερώτηση που καταθέσαμε με τους συναδέλφους, παραθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την τυποποίηση και συσκευασία με ελληνική επωνυμία έως την ανάπτυξη προωθητικών ενεργειών στην Ευρώπη και στο καταναλωτικό κοινό."Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Μάνου Κόνσολα και των Βουλευτών της Ν.Δ έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνκ. Αθανάσιο ΤσαυτάρηΘΕΜΑ: Πιστοποίηση της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα.
Η ανώτερη ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου είναι αναμφισβήτητη και προσδίδει το συγκριτικό πλεονέκτημα στο προϊόν της πατρίδας μας έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου.Πρόσφατη έρευνα του επίκουρου καθηγητή κ. Προκόπη Μαγιάτη του Τμήματος Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το λάδι της κορωνέϊκης ελιάς, που καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες σε πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα από το μέσο όρο. Η ίδια έρευνα ανέδειξε ότι η ποιότητα και η ποσότητα δραστικών ουσιών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, τα εδαφολογικά στοιχεία, ο τρόπος έκθλιψης του καρπού, η εποχή συγκομιδής του καρπού, η φροντίδα των καλλιεργητών κ.α. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι ίδια όλα τα λάδια όσον αφορά σε συγκεκριμένα δραστικά συστατικά, ακόμα και σε κοντινές γεωγραφικά περιοχές.Από τα προαναφερόμενα αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον ελαιοκομικό τομέα (ελιά και λάδι) αντλούν το εισόδημά τους, κύριο ή συμπληρωματικό, περίπου 600 χιλιάδες οικογένειες σε 46 νομούς σ' ολόκληρη τη χώρα, προκύπτει αβίαστα η ανάγκη χάραξης εθνικής ελαϊκής πολιτικής στην πατρίδα μας.Επειδή με μελέτη σε βάθος των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, δύναται αυτή να βελτιωθεί περαιτέρω,Επειδή η προοπτική του εν λόγω προϊόντος στις παγκόσμιες αγορές είναι ευοίωνη με δεδομένα, τόσο τη στροφή των καταναλωτών του δυτικού κόσμου σε ποιοτικά προϊόντα, όσο και τη θωράκιση της υγείας που αυτό προσφέρει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου