Σε επιπλέον περικοπές ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ετοιμάζεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους για την βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Έτσι, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για πακέτο μέτρων 11,7 δισ, το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Βερολίνο ότι το ποσό θα ανέβει στα 14 δισεκατομμύρια, για να «κλειδώσει» τελικά στα... 18 δισ. σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.
Ο λόγος πίσω από την μεγάλη αύξηση του ποσού βρίσκεται – πάντα σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους- στην αδυναμία να εισπραχθούν τα χρήματα από τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως προκρίνουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,2 δισ. ευρώ προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αναμενόμενες απώλειες.
Επίσης, σύμφωνα με την Real News, ως αιτίες του χρηματοδοτικού κενού αναφέρονται η έλλειψη φορολογικών εσόδων, οι αποτυχίες στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και η χειρότερη του αναμενόμενου κατάσταση της εθνικής οικονομίας που βιώνει το πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης.
Έτσι οι πολίτες θα κριθούν να πληρώσουν απευθείας 11,7 δισ. ευρώ, ενώ το κράτος θα «χάσει» 2,2 δισ. από τις ασφαλιστικές εισφορές από τους μισθούς που θα περικόψει αλλά και από τους ανθρώπους θα οδηγηθούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην ανεργία. Στα ανωτέρω ποσά, πρέπει να προστεθούν άλλα 3 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του φετινού προϋπολογισμού, η οποία ως τώρα αγγίζει τα 2,7 δισ. λόγω της κατάρρευσης των εσόδων.
Η... γιγάντωση του πακέτου φαίνεται ότι έγινε μετά από αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από ανώτερο τεχνοκράτη που είχε φέρει μαζί του στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα ευρήματα αυτά, δεν φαίνεται να έδιναν στην ελληνική κυβέρνηση τον «αέρα» που διακαώς επιζητεί, αφού το σχέδιο περικοπών χαρακτηρίσθηκε «άτολμο» και «βραδύ» ως προς την ταχύτητά του.
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως τρέμουν τον Σεπτέμβριο που καταφθάνει καθώς αναμένεται να «ανάψουν» τα κοινωνικά μέτωπα τα οποία είναι ουκ ολίγα. Μάλιστα, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει την επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και όχι τον Δεκέμβριο που είθισται να ψηφίζεται. Σύμφωνα με πηγές, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει άλλο ένα όπλο στην διαπραγματευτική του φαρέτρα.
Από το στενό περιβάλλον του κ. Σαμαρά, λέγεται ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να είναι πιο ανήσυχος για τυχόν αυθόρμητες εκρήξεις των πολιτών παρά για την κινητοποίηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ήδη καταρτίζονται σχέδια αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων προκειμένου να μην πληγεί ξανά το ιστορικό και εμπορικό κέντρο των Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου