Pages

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ναι στην αντιδιαβρωτική προστασία σε λαική Συνέλευση στο Καλονερό -Ερωτηματικά για τον ύφαλο


ΛΑΙΚΗ συνέλευση για το θέμα της αντιδιαβρωτικής προστασίας πραγματοποίησε παρουσία Αυτοδιοικητικών, αρχών και πολιτών ο Σύλλογος Καλονεριτών Αττικής προκειμένου να αποσαφηνίσει το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής και να κινηθεί με συγκεκριμένες δράσεις. Κοινή πεποίθηση των ομιλητών ήταν ότι το έργο που συμπεριλαμβάνει 7 μελέτες πρέπει να υλοποιηθεί με ευρωπαική χρηματοδότηση αλλά με προυποθέσεις όπως να μην δημιουργηθούν εξογκώματα στη θαλάσσια περιοχή με την πόντιση των πορόλιθων που θα δημιουργήσουν μια φυσική προστασία στη περιοχή, ενώ κατατέθηκαν απόψεις για το έργο του Τεχνητού υφάλου το οποίο άλλαξε χωροθέτηση.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παπακωνσταντόπουλος έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για την τύχη των 2 έργων και κυρίως για την αιφνίδια μετατόπιση του τεχνητού υφάλου η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Ο ίδιος διάβασε τα πρακτικά που αφορούν την περιβαλλοντική μελέτη η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά από 6 μήνες, ενώ έθεσε προ των ευθυνών της την Δημοτική αρχή για την μετατόπιση του έργου και των αρμόδιων μελετητών επιφυλασσόμενος να γίνουν κινητοποιήσεις. Ο Αντιδήμαρχος Αυλώνος κ. Φιλντίσης ανέλυσε στους παρόντες την ιστορία με τα 2 έργα με τεχνικούς όρους ιδίως για το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας το οποίο θεωρητικά θα προστατέψει την ακτογραμμή αλλά και την παραλιακή ζώνη από διαβρώσεις και επιχωματώσεις.
Τόνισε ότι "το έγγραφο για το τεχνητό ύφαλο απευθυνόταν σε άλλους αντιδημάρχους και όχι στην Δημοτική ενότητα Αυλώνα" ενώ αναγνώστηκε έγγραφο που έστειλε πρόσφατα για "την χωροθέτηση του υφάλου νότια του Αρκαδικού ποταμού αλλά και με βάση τις προμελέτες από το 2010", ενώ παράλληλα είπε ότι "η έρευνα έχει σοβαρές ατέλειες για αποστάσεις μεταξύ χαρτών με σφάλματα που επιτείνουν την σύγχυση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση" ενώ εξήγησε πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Για τις μελέτες που αφορούν το Καλονερό πρόσθεσε ότι πληρούν όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έχουν ωριμότητα, πλήρη φάκελλο χωροθέτησης αλλά και τεχνικών χαρακτηριστικών.
Ο σύμβουλος κ. Μπασδάνης από τη παράταξη της πλειοψηφίας μίλησε ως μηχανικός αναλύοντας πτυχές του θέματος υπογραμμίζοντας ότι "οι μελέτες, αδειοδοτήσεις πληρούν συγκεκριμένους όρους με βάση την κείμενη νομοθεσία" εκτιμώντας ότι "το ένα έργο δεν πρέπει να αναιρεί το άλλο ενώ η καχυποψία δεν μπορεί να αποτελεί εύφημη μνεία για την παραφιλολογία των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε θέλοντας να διαφωτίσουμε με πραγματική πληροφόρηση και γνώση" για να εξηγήσει ότι "και τα 2 νέα έργα τα παρέλαβε από τους καποδιστριακούς Δήμους και δεν τα δρομολόγησε εξαρχής, οι δε μελετητές μας παρουσίασαν την φιλοσοφία των έργων και το ευχάριστο είναι ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ χωρίς να ζητούνται πόροι του Δήμου, ενώ η αντιδιαβρωτική προστασία θα ολοκληρωθεί στο μέλλον με ένα δεύτερο έργο για την ακτογραμμή και το τείχος προστασίας κατά μήκος του δρόμου". Μίλησε με θετικά λόγια για το έργο που αφορά το Καλονερό εκτιμώντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί.
Ίδια θέση πήρε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι "ο Σύλλογος έχει θέση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής όταν γνωρίζουμε ότι χωρίς σχέδιο δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε θετικό αναπτυξιακό προσανατολισμό" θέτοντας τεχνικά μέρη του έργου που αφορά το Καλονερό με προυποθέσεις όπως "την δημιουργία ενός φυσικού λιμανιού με μπλόκια τα οποία όμως δεν πρέπει να εξέρχονται από την θάλασσα καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα" ενώ υπέβαλλε προτάσεις για το έργο συνολικά. Θετική ήταν η άποψη τόσο της συμβούλου κ. Μαρίας Πανουσιοπούλου, του εκπροσώπου του Παντριφυλιακού ομίλου Καλονερού αλλά και των κατοίκων. Παρέμβαση εκ μέρους του συλλόγου 'Αρχελών' υπέβαλλε η κα Θεοδώρου η οποία εκτίμησε ότι "πρέπει να αφήσουμε την φύση να κάνει τον κύκλο της αένας διαδρομής της σε ότι αφορά την βιοποικιλότητα στην περιοχή" καταθέτοντας το άρθρο του εκπροσώπου επιστημονικών φορέων από το ΕΘΙΑΓΕ για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου. Παράλληλα θέση πήραν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα για την μετατόπιση του υφάλου της Κυπαρισσίας η οποία με βάση την μελέτη σκοπιμότητας το Μάιο του 2009, την μελέτη  του έργου το Δεκέμβριο του 2010 και την επιστημονική παρακολούθηση χωροθετούσε τον ύφαλο στην περιοχή Σανί Κυπαρισσίας 1,7 χλμ. βόρεια της πόλης, επειδή βρίσκεται κοντά σε φυσικό ύφαλο που θα συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των αλιευμάτων, ενώ χωρίς πειστικά επιχειρήματα κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες ή ενδεχομένως τραγικά λάθη μελετητών άλλαξαν την ροή του έργου που κινδυνεύει να απαξιωθεί από όσους το θεσμοθέτησαν με δικαιολογίες οι οποίες είναι διάτρητες. Αρκετοί πολίτες δεν δίστασαν να μιλήσουν για συμφέροντα που δεν κατονομάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου