Σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων που διέπουν τη λειτουργία του Τειρεσία, με στόχο την αποσυμφόρηση των «μαύρων λιστών» του, που έχουν γεμίσει με οφειλέτες, μικρούς και μεγάλους, καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τις αλλαγές αυτές μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ώστε μετά την εφαρμογή τους να περιοριστεί ο αριθμός των πολιτών που εμφανίζονται ως κακοπληρωτές, ο οποίος έχει πλέον ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, εφόσον υλοποιηθεί, αναμφισβήτητα θα περιορίσει τον όγκο των υποθέσεων που βρίσκονται στα αρχεία του Τειρεσία, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά. Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να αποδειχθούν «δίκοπο μαχαίρι» καθώς με τον περιορισμό των πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση οι τράπεζες για τους δανειζομένους μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σφιχτές στη χορήγηση δανείων ή ακόμη και να αυξήσουν τα επιτόκια επικαλούμενες αυξημένο κίνδυνο επισφαλειών.
Εξάλλου, όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηριστικά, το πρόβλημα στην παρούσα συγκυρία δεν σχετίζεται τόσο με τον αριθμό των πολιτών που βρίσκονται στις μαύρες λίστες του Τειρεσία αλλά με το γεγονός ότι η ρευστότητα για τις τράπεζες είναι πλέον δυσεύρετη και πανάκριβη. «Μετά τις ζημιές από το PSI και τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης σε εκκρεμότητα, ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις υποχρηματοδοτούνται» σημειώνει σχετικά έμπειρος τραπεζικός, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις «για να πέσει χρήμα ξανά στην αγορά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου