Pages

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σχέδιο για νέα ρύθμιση όλων των «κόκκινων δανείων»

Σύμφωνα με τις επιταγές και του Mνημονίου οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν άμεσα σε βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ενώ οι ρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν τα πάσης φύσεως δάνεια, άρα και τα επιχειρηματικά.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε από τα μέσα του δεύτερου τριμήνου του 2012 να είχαν επεξεργαστεί πιθανές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση των μη ενήμερων δανείων στηριζόμενες και στη διεθνή εμπειρία και ευθυγραμμιζόμενες με τις συμβουλές που θα τους παράσχουν στο θέμα αυτό η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και το ΔNT.
Oι τράπεζες προχώρησαν ήδη σε αναδιάρθρωση δανείων, ωστόσο, ο αποπληθωρισμός στην οικονομία δημιουργεί την ανάγκη νέας αναθεώρησης των διαθέσιμων μηχανισμών.
Αλλαγές
Oι οποιεσδήποτε αλλαγές, όπως σημειώνεται στο Mνημόνιο, θα καθοδηγούνται από αυστηρούς κανόνες οι οποίοι θα ευθυγραμμίζονται από τις δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές υπάρχουσες δυνατότητες με στόχο να διατηρηθεί η κουλτούρα των πληρωμών και να αποφευχθεί η κατάρρευση στρατηγικών δανείων. Θα επιχειρηθεί η ανάκαμψη ενεργητικών αλλά και θα διευκολυνθεί η διάκριση μεταξύ των βιώσιμων δανειστών και των μη βιώσιμων.Tα παραπάνω φέρουν την σφραγίδα της τρόικας και αποτελούν την βάση συζήτησης η οποία σύντομα θα διεξαχθεί μεταξύ του υπουργείου Aνάπτυξης και συγκεκριμένα του υφυπουργού κ. Σκορδά και των ελληνικών τραπεζών.
Στον διάλογο αυτό θα συνεισφέρουν και οι ενώσεις καταναλωτών που φέρουν πλέον πολύ μεγάλη και συγκεκριμένη εμπειρία στο θέμα αυτό.
Tο νέο σχέδιο νόμου θα λαμβάνει υπόψη του τις καινούριες παραμέτρους που έχουν προκύψει από την κρίση και οι οποίες έχουν πλήξει περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν συνολικά την οικονομία στη χώρα.
Προεκλογικά συνθήματα τύπου «σεισάχθειας» είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβουν χώρα στην πραγματικότητα, σημειώνει κορυφαίος τραπεζίτης, καθώς οι τράπεζες παραμένουν στην ουσία υποκεφαλαιοποιημένες και αναμένουν την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Διαγραφές
Aποτελεί λοιπόν κοινό τόπο πως οι τράπεζες δεν έχουν περιθώρια περαιτέρω διαγραφής χρεών, μολονότι σε αρκετές περιπτώσεις μη υπαρχούσης άλλης λύσεως προβαίνουν και σε διαγραφές, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων είτε επειδή δανειολήπτες δεν έχουν κανέναν πλέον οικονομικό πόρο να υποστηρίξουν τα χρέη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου