Pages

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Μεσσηνιακό ελαιόλαδο στη Γερμανική κουζίνα

Μια απόφαση που αν υλοποιηθεί θα συμβάλει σημαντικά στην εξεύρεση νέων αγορών και για το μεσσηνιακό λάδι, φαίνεται να ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να προωθηθεί μια καμπάνια προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου σε γκουρμέ εστιατόρια και ξενοδοχεία στη Γερμανία. Τα περιθώρια εξαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου made in Greece στη Γερμανία είναι τεράστια, καθώς ο τζίρος ελληνικών εταιρειών και συνεταιρισμών προς τη χώρα αυτή κινείται στα επίπεδα των 21,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 17 εκατ. αφορούν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στα «ΝΕΑ».
Ειδικότερα, το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στηρίζεται στο σκεπτικό να βάλει το ελληνικό ελαιόλαδο στην κουζίνα μαγείρων και γνωστών εστιατορίων και ξενοδοχείων της Γερμανίας, όπου κυριαρχούν αντίστοιχα προϊόντα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πώς, όμως, θα μπει το ελληνικό λάδι στις κουζίνες των Γερμανών σεφ; Κατ’ αρχάς, το σχέδιο μιλά για τη δημιουργία και τη διανομή σε επαγγελματίες του χώρου (σεφ, μαγείρους, τουριστικά στελέχη κ.ά.) ενός οδηγού του ελληνικού ελαιολάδου με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα διατροφικά οφέλη κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί και θα μοιραστεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια μια λίστα, ένας «άτλαντας» όπως τον αποκαλεί ο κ. Τσαυτάρης, που θα περιλαμβάνει και τα 25 ελληνικά ελαιόλαδα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου