Υπάρχει η δυνατότητα να εισπράξει περισσότερα ο παραγωγός και ο ελαιοτριβέας; Μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγομένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου; Υπάρχει τρόπος να εκπληρωθεί η υποχρέωση που επιβάλλουν οι νέοι κανόνες του ΠΟΠ Καλαμάτα, όταν ισχύσουν, για να βγαίνει το λάδι εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή του καρπού; Μπορεί κανείς να προγραμματίσει με σωστότερο τρόπο τη συγκομιδή και να μειώσει τα εργατικά;
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι «ναι», όταν το ελαιοτριβείο λειτουργεί με το σύστημα που ονομάζεται συνεχής ή κοινή άλεση, ή κοινός σωρός, ή κοινό παχνί. Η σημερινή τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού με απόλυτη ακρίβεια της περιεκτικότητας του ελαιοκάρπου σε λάδι.
Όταν ο καρπός φτάσει στο ελαιοτριβείο γίνεται δειγματοληψία, το δείγμα μετατρέπεται σε πολτό και με την εισαγωγή του στο μηχάνημα μέτρησης της ελαιοπεριεκτικότητας, προσδιορίζεται επακριβώς πόσο λάδι επί τοις εκατόν θα παραχθεί από αυτό τον ελαιόκαρπο. Ο καρπός ζυγίζεται και σε συνδυασμό με τη μέτρηση της ελαιοπεριεκτικότητας, ο παραγωγός γνωρίζει εκ των προτέρων πόσα κιλά ελαιόλαδο δικαιούται. Η έκθλιψη γίνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη συγκομιδή και αναβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς επιτυγχάνεται πολύ χαμηλή οξύτητα. Το κόστος λειτουργίας του ελαιοτριβείου μειώνεται, ενώ πέφτει και το δικαίωμα που πληρώνει ο παραγωγός.
Μα γίνονται αυτά τα πράγματα; Γίνονται εδώ και δεκαετίες στη Λακωνία και όλο και πιο συχνά στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια! Γι’ αυτά και πολλά ακόμη, θα μιλήσουν οι γνώστες του συστήματος και όσοι το χρησιμοποιούν σε ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και θα αρχίσει στις 09:30 το πρωί. Τη διοργανώνει το περιοδικό «Ελιά & Ελαιόλαδο» υπό την αιγίδα και με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.
Πρόγραμμα ημερίδας με θέμα: «Συνεχής (κοινή) άλεση στα ελαιοτριβεία: οφέλη για όλους» -
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Ώρα έναρξης 09:30 πμ.
• Χαιρετισμός από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα
• Εισαγωγή του Βασίλη Ζαμπούνη, εκδότη του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο», για τη συνεχή (κοινή) άλεση
• Ομιλία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας Κυριάκου Λιαδή, όπου εφαρμόζεται η κοινή άλεση επί δεκαετίες. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στη Λακωνία με μεγάλη επιτυχία και παράγεται άριστο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που πετυχαίνει πολύ καλές τιμές στην αγορά
• Ομιλία του υποδιευθυντή της ΕΑΣ Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης Ανέστη Βασιλειάδη, συνεταιριστικής οργάνωσης που εφαρμόζει σε δύο ιδιόκτητα ελαιοτριβεία της το σύστημα αυτό τα τελευταία χρόνια
* Τοποθέτηση από εκπρόσωπο του Τμήματος Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
(Αναμένεται επιβεβαίωση)
* Παρουσίαση από εταιρείες με σχετικά προϊόντα
(Αναμένεται επιβεβαίωση)
• Άφθονος χρόνος για συζήτηση επί του θέματος μεταξύ κοινού και ομιλητών
• Προσφορά ελαφρού μπουφέ.
Πριν και μετά την εκδήλωση, στον προθάλαμο του Πνευματικού Κέντρου, εκπρόσωποι εταιρειών που προμηθεύουν τον αναγκαίο για την κοινή άλεση εξοπλισμό, θα δίδουν φυλλάδια και πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους, ενώ θα υπάρχει και εκπρόσωπος του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου