Η ευεργετική βροχόπτωση των τελευταίων 2 ημερών μπορεί να έδωσε σημάδια αισιοδοξίας αλλά δεν κατάφερε να ανακόψει την παρατεταμένη ανομβρία σε πολλές περιοχές της Τριφυλίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια την μικρή απόδοση ανά τσουβάλι με την αυξημένη οξύτητα που παρατηρήθηκε σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις παρότι Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι έχουν παραγωγή η ουσία είναι ότι υπάρχει μείωση σε σύγκριση με άλλες περιόδους καθώς τα προβλήματα στα ελαιόδεντρα ήταν σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις μετά βίας σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν τα 9 με 10%. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στους Γαργαλιάνους όπου οι τιμές συμπιέζονται κοντά στο 2,30 με πτωτικές τάσεις ενώ οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση.
Στο κέντρο της πόλης ο κ. Μιχάλης μας είπε ότι "ο κόσμος περίμενε καλύτερη τιμή στο λάδι και να μην συμπιεστούν οι τιμές από τους εμπόρους που θέλουν να το πάρουν κοψοχρονιά καθώς ξεκίνησε με 2,40 αλλά ακολούθησε πτωτική πορεία και τώρα αυτή την εποχή κόβουν μισθούς και συντάξεις αλλά δεν σκέφτονται πως θα επιβιώσουν οι παραγωγοί που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδήματος" για να τονίσει ότι "πάμε προς το χειρότερο". Ο κ. Τάσος εξήγησε ότι "το αγροτικό εισόδημα συμπληρώνει τη ζωή μας αλλά από τους καρχαρίες δεν μένει τίποτα ενώ όταν λαμβάνουμε 350 ευρώ σύνταξη και κοπούν τα 30 ευρώ πείτε μου πως θα ζήσουμε όπως όλος ο κόσμος που επιβιώνει δύσκολα".
ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΥΡΩΣΤΙΑ -ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ
Στα καφενεία της περιοχής άλλος παραγωγός μας είπε ότι "το λάδι είχε απελπιστικές τιμές που κατέληξαν πέρσι κάτω από τα 2 ευρώ οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε αποτέλεσμα και έχει σημασία ότι περνάμε δύσκολα όταν έχουμε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά η οποία υποφέρει". Άλλος παραγωγός όπως ο κ. Κώστας υπογράμμισε ότι "όλα εξαρτήθηκαν από την παραγωγή της Ισπανίας η οποία εμφανίστηκε μειωμένη αλλά καταλήξαμε να πουλάμε τσάπα το λάδι, οπότε οι έμποροι και οι μεσάζοντες το κατεβάζουν στο 2,20 και σύντομα στο 1,90 όπως πέρσι παρότι το λάδι συμπληρώνει το αγροτικό μας εισόδημα όταν κάποτε οι Γαργαλιάνοι ήκμαζαν από παραγωγή και είχαν οικονομικά οφέλη τεράστια αλλά τώρα καταλήξαμε στον πάτο". Ένας παραγωγός από τα γειτονικά χωριά δήλωσε ότι "το λάδι της μηχανής για το τρακτέρ έχει 7 ευρώ ενώ το λάδι για φαγητό με 2 ευρώ, το νερό είναι ακριβότερο από το λάδι, το λίπασμα πήγε 40 ευρώ το τσουβάλι οπότε δεν περιμένουμε τίποτα με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε αυτή την εποχή παρά το γεγονός ότι κάποτε βγάζαμε 7 με 8 τόνους λάδι και τώρα δεν έχουμε ευρώ στη τσέπη μας". Κατέληξε λέγοντας ότι "όλοι μιλούν για νέους αγρότες αλλά ο γιος μου λέει ότι θα φύγει για τη Γερμανία αφού δεν υπάρχει μέλλον και μας σφραγίζουν την έξοδο για να ανασάνουμε επιτέλους ενώ τα ημερομίσθια είναι πανάκριβα για την συγκομιδή ιδίως για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να συγκομίσουν οπότε όλα τα χρήματα πάνε στους εργάτες". Η αγωνία αποτυπώνεται τέλος και στο θέμα των αγροτικών συντάξεων με τα 30 ευρώ που κόβονται από τις γιορτές οδηγώντας σε εξαθλίωση τους παραγωγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου