ρεπορτάζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΗΝ αναγκαιότητα αξιοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας με τρόπο που θα διέπει το Διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας που δεν εφαρμόζει η Τουρκία, την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τους υδρογονάνθρακες καθώς η χώρα μας έχει την 2η μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Μεσόγειο, αλλά και την οραματική πολιτική των ηγετών της χώρας που θα πρέπει να παίξουν σωστά το χαρτί της οικονομίας διετύπωσε ο Νίκος Λυγερός σε ομιλία του που αγκάλιασε το κοινό της Κυπαρισσίας στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.
Ο διακεκριμένος καθηγητής Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.
Η ΑΟΖ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο ομιλητής σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό τόνισε ότι "το θέμα της ΑΟΖ έχει ευρύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική αξία, ως εθνικό ζήτημα που αφορά το μέλλον μας και το μόνο που μπορεί να μας επιτρέψει ανάκαμψη της οικονομίας καθώς μας επιτρέπει εφόσον την αξιολογήσουμε και οριοθετήσουμε αξιοποιώντας πόρους όπως τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου" ενώ σε άλλη ερώτηση για το μέλλον της χώρας εξήγησε ότι "τα μεγάλα κοιτάσματα που μιλάμε σε περιοχές της χώρας τα οποία βρίσκονται εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας οπότε δεν ανήκουν στην Ελλάδα και χωρίς θέσπιση ΑΟΖ δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά, ωστόσο η ενεργοποίηση της νομοθεσίας μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για την χώρα όπως αυτό της Κρήτης που θεωρείται έτοιμο με 1,3 τρις ευρώ οπότε μας συμφέρει να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ ώστε να περάσουμε στην φάση της αξιοποίησης λόγω των μεγάλων κοιτασμάτων από το Ισραήλ, Κύπρο μέχρι το Ιόνιο". Σε ερώτησή του Ράδιο Κυπαρισσία 936, αν οι Κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει στην ανακήρυξη της Οικονομικής ζώνης παραδέχθηκε ότι "είναι αλήθεια ότι οι Κυβερνήσεις έχουν μεν καθυστερήσει στην αξιοποίηση των δικαιωμάτων της χώρας, καθώς θα μπορούσαμε να το έχουμε από το 1995 οπότε δεν είναι πολύ αργά να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες ενδιαφέροντος καθώς ο λαός μας το περιμένει εδώ και καιρό".
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ- ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ
Παράλληλα εκτίμησε ότι "οι πολιτικοί παράγοντες όπως οι αρχηγοί κομμάτων και η βουλή γνωρίζει πλέον το θέμα έχοντας πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα και κατανοούμε πόσο άμεσα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα για να εκκινήσει η διαδικασία, οπότε η εκτίμηση αν είμαι αισιόδοξος ή όχι νομίζω ότι έχει απαντηθεί". Ο ομιλητής με διαφάνειες πάντως εστίασε στην ομιλία του στις ζώνες κοιτασμάτων όπως εκείνο στα όρια της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που θεωρείται ως το μεγαλύτερο από την περιοχή μας με 450.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ανέλυσε τις γεωπολιτικές σταθερές στο θέμα ανακήρυξης τέτοιων ζωνών στην Κύπρο αλλά και τις διηπειρωτικές σχέσεις που διέπουν τις χώρες της Μεσογείου. Μάλιστα επισήμανε τις μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα, την γεωπολιτική θέση της χώρας μας ως σημείο αναφοράς μεταξύ κοιτασμάτων φυσικών πόρων καθώς ενώ στο τέλος απάντησε σε ερωτήματα πολιτών για το θέμα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Τριφυλίας-Ολυμπίας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μερκούρης και Σαμπαζιώτης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Πάνος Τσάκος και Ηλίας Τσίγγανος, εκπρόσωποι φορέων ενώ τον ομιλητή παρουσίασε ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού σχολείου Κυπαρισσίας κ. Νίκος Τζώνης ο οποίος μίλησε για την ανάγκη της γνώσης, την παιδεία, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της χώρας μας στο ευρωπαικό περιβάλλον αλλά και την άσκηση πολιτικής για το μέλλον των επόμενων γενεών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου