Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια επιχειρεί να πετύχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο αναπάντεχα αυξημένος αριθμός αιτήσεων για επιδότηση νέων καλλιεργειών βιολογικού τριφυλλιού μπορεί να εκπληρώσει δύο από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του. Αφενός να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία υποκαθιστώντας τις ακριβές εισαγόμενες ζωοτροφές με ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό σιτηρέσιο. Αφετέρου να πετύχει την εξυγίανση περιοχών οι οποίες πλήττονται από νιτρορύπανση καθώς το τριφύλλι έχει τη μοναδική ιδιότητα να… αυτολιπαίνεται.
Γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σκέφτεται να προωθήσει ακόμη περισσότερο την καλλιέργεια ψυχανθών (στα οποία ανήκει και το τριφύλλι), ειδικά σε ευαίσθητες στη νιτρορύπανση περιοχές όπως είναι σήμερα ο Θεσσαλικός Κάμπος, το Αργολικό Πεδίο, το Κωπαϊδικό Πεδίο, ο κάμπος Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας κ.λπ.
Η ανέλπιστη στροφή μεγάλης μερίδας του αγροτικού κόσμου προς τις βιολογικές καλλιέργειες – οι 3.000 αιτήσεις για επιδότηση της προηγούμενης περιόδου έγιναν 14.000 – έκρυβε μια έκπληξη. Από τις καλλιέργειες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αμέσως μετά τα ελαιόδεντρα, ήταν το τριφύλλι, δηλαδή η περίφημη καλλιέργεια μηδικής.
Περίπου 4.000 νέοι καλλιεργητές στηριζόμενοι στην αυξημένη ζήτηση τριφυλλιού από κτηνοτρόφους και στην υψηλότερη τιμή της βιολογικής μηδικής έκαναν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα για νέους βιοκαλλιεργητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου