Περί τα 20 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια φορτώθηκε το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του 2012, αφού σε καθυστέρηση βρίσκεται πλέον το ένα στα τέσσερα Το ποσοστό των επισφαλειών υπερέβη το 25% στο τέλος του έτους και έχει ανέλθει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δωδεκάμηνο, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη δυσμενέστερες.
Η βαθιά ύφεση και η συνακόλουθη έκρηξη της ανεργίας, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων διογκώνονται περαιτέρω μέσω φορολογικών και άλλων απαιτήσεων του Δημοσίου, εντείνουν την αδυναμία των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, «ακυρώνοντας» σε ένα βαθμό τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται.
Οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει τους τραπεζίτες, με την Εθνική Τράπεζα να το διατυπώνει και επισήμως, στο «αίτημα» επικαιροποίησης των μεγεθών της BlackRock, ώστε αφενός οι τράπεζες να έχουν «μαξιλάρι» προβλέψεων και αφετέρου η εικόνα που θα έχουν οι δυνητικοί επενδυτές, κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου, να είναι πιο ρεαλιστική. Είναι ενδεικτική η αναφορά της Κομισιόν στο προσχέδιο του μνημονίου, ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης είναι «επί του παρόντος επαρκή», με την επισήμανση ότι η ύφεση «καίει» τις προβλέψεις που έχουν λάβει οι τράπεζες και άρα τα κεφάλαιά τους.
Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και μείωση της δόσης, είναι αυτές που αποτρέπουν την εκτίναξη των καθυστερήσεων, αφού δάνεια που ρυθμίζονται, παραμένουν «εν ζωή» και δεν περνάνε σε επίσημη καθυστέρηση. Η διαχείριση των επισφαλειών βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, καθώς, εξαιτίας της ύφεσης, διευρύνεται η βάση των πελατών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ηδη, έχει ρυθμιστεί το 30% σχεδόν των δανείων όλων των κατηγοριών, αν συμπεριλάβει κανείς και τις πιο ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται και σε ενήμερους δανειολήπτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου