Μια συνοπτική παρουσίαση, τροφή για προβληματισμό και ρεαλιστικές εκτιμήσεις
Με αφορμή τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την (καταχρεωμένη) ΟΔΙΕ Α.Ε. και το ιπποδρομιακό στοίχημα, αλλά και την εξελισσόμενη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών για την ελληνική οικονομία συνθηκών, μια συνοπτική αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της αγοράς τυχερών παιγνίων θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο προβληματισμού και ρεαλιστικών εκτιμήσεων για τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου εξασφάλισης των προσδοκώμενων οικονομικών ανταλλαγμάτων για τα κρατικά ταμεία.
Η νόμιμη αγορά τυχερών παιγνίων χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη συρρίκνωση, με το συνολικό τζίρο της να υποχωρεί σε ποσοστό 22,6% κατά την 5ετία 2007-2011.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, 120-140 χιλιάδες παράνομα παιγνιομηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, ενώ 250 περίπου εταιρείες προσφέρουν παράνομα τυχερά παίγνια μέσω του διαδικτύου, με τον εκτιμούμενο ετήσιο τζίρο να εκτοξεύεται, στα τέλη του 2010, στα 4 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ.
Αντιμέτωπη με τη ζοφερή πραγματικότητα και υπό καθεστώς ασφυκτικής πίεσης για την εξασφάλιση εσόδων, στις αρχές του 2010 η κυβέρνηση εξήγγειλε τη ρύθμιση, εποπτεία και έλεγχο της αγοράς τυχερών παιγνίων με ενιαίο και συστηματικό τρόπο, εξαγγελία η οποία αποσπασματικά και μόνο υλοποιήθηκε εντός του 2011, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα και να οξυνθούν τα ήδη υφιστάμενα.
Η δυσμενής εξέλιξη υπήρξε, εν πολλοίς, αναμενόμενη. Η σχετική διαβούλευση έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών απλώς και μόνο για να τηρηθούν τα προσχήματα, ενώ παραλλαγές νομοσχεδίων (κυριολεκτικώς γονατογραφήματα) κυκλοφορούσαν σε δικηγορικά γραφεία και διέρρεαν στον Τύπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου