Pages

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η Οδική ασφάλεια στη Μεσσηνία απαιτούν αποτελεσματικές λύσεις

του Παναγιώτη Παπαντωνίου 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 2011 στα κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης, 1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα προκαλεσαν 43.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς, καθιστώντας τα οδικά ατυχήματα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.
Η Ελλάδα παρά τη συνεχή μείωση τόσο του αριθμού των οδικών ατυχημάτων όσο και του αριθμού των νεκρών και τραυματιών σε οδικά ατυχήματα, καταλαμβάνει σταθερά μία από τις 2-3 χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη.
Οι πιό κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλουν στην προκληση των οδικών ατυχημάτων και ειδικά των σοβαρών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι:

·           η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες
·           τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσυκλετιστών
·           τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους
·           η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ
·           η επιθετική οδήγηση

Όσον αφορά το νομό Μεσσηνίας, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί, παρατηρείται μια ακανόνιστη πορεία στο αριθμό των οδικών ατυχημάτων την τελευταία δεκαετία, γεγονός που υποδεικνύει ότι το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας δεν αντιμετωπίζεται σωστά ούτε από τους χρήστες της οδού αλλά ούτε και από τις αρμόδιες αρχές.
Ωστόσο, ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η επίδοση Οδικής Ασφάλειας του νομού για το έτος 2011 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στατιστικά στοιχεία). Πιο συγκεκριμμένα ο αριθμός των οδικών ατυχημάτων στη Μεσσηνία παρουσιάζει τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας με 139 οδικά ατυχήματα παρουσιάζοντας σημαντική πτώση 24% συγκριτικά με τον αριθμό των οδικών ατυχημάτων που συνέβησαν 2010. Εξίσου σημαντική πτώση  29% παρατηρείται στον αριθμό των νεκρών (από 38 το 2010 σε 27 το 2011) και 21% στον αριθμό των τραυματιών (από 225 το 2010 σε 177 το 2011) καθιστώντας το 2011 την ασφαλέστερη χρονιά της δεκαετίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επιμέρους παράμετροι των οδικών ατυχημάτων που συνέβησαν στο νομό Μεσσηνίας το 2011. Πιο συγκεκριμμένα, το 1/3 των ατυχημάτων έλαβαν χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) γεγονός που εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών το καλοκαίρι και τον συνεπαγόμενα υψηλό φόρτο οχημάτων που παρατηρείται στο νομό. Επιπρόσθετα, μακράν πιο επικίνδυνη μέρα αποδεικνύεται ότι είναι η Παρασκευή καθώς συνέβη το 26% των ατυχημάτων του έτους δεδομένο που επιβάλει στη λήψη αυστηρότερων μέτρων και την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης τη συγκεκριμμένη μέρα. Αναφορικά με τον τύπο των ατυχημάτων, περισσότερα από τα μισά οδικά ατυχήματα (55%) οφείλονται σε πλαγιομετωπική σύγκρουση οχημάτων και εκτροπή οχήματος από την οδό ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το αυξημένο ποσόστό παράσυρσης πεζού (14%) γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη παιδείας απο τους διαφορετικούς χρήστες της οδού (οδηγούς – πεζούς).

Αναφορικά με τη γεωγραφκή κατανομή των ατυχημάτων στο νομό, το 29% των οδικών ατυχημάτων έλαβε χώρα στο δήμο Καλαμάτας και το 19% στο δήμο Μεσσήνης. Ακολουθούν με σειρά περισσότερων ατυχημάτων οι δήμοι Λεύκτρου, Πύλου, Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας με μονοψήφιους ωστόσο αριθμούς ατυχημάτων.
Η σημαντική βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας το 2011 στο νομό όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάσει του αρμόδιους φορείς αλλά πρέπει να δώσει επιπλέον κίνητρα για την όσο πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποτελεσματικότερη δράση για τη μείωση των ατυχημάτων αποτελεί η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης για την οδική ασφάλεια από την Τροχαία με έμφαση στις περισσότερο επικίνδυνες παραβάσεις συμπεριφοράς, όπως η ταχύτητα, η χρήση ζώνης και κράνους και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή με χρήση κινητού τηλεφώνου.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθετήθηκε και από τη χώρα μας, είναι ο αριθμός των νεκρών στα οδικά ατυχήματα το έτος 2020 να είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το έτος 2010. Ο στόχος για το νομό δε μπορεί να είναι άλλος από την διαρκή μείωση του αριθμού των ατυχημάτων τα επόμενα χρόνια.

Παναγιώτης Παπαντωνίου
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ

Πάει σε ιδιώτες το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Είκοσι από τα τριάντα επτά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες σε δύο πακέτα όπως αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, σε καθεμιά από τις δύο ομάδες θα συμπεριληφθούν δύο-τρία αεροδρόμια με σημαντική κίνηση. Έτσι, η πρώτη ομάδα θα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω και η δεύτερη εκείνα της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και της Κέρκυρας.
Τα 20 που πρόκειται να παραχωρηθούν είναι τα: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων. Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του παραθαλάσσιου ακινήτου έκτασης 261 στρεμμάτων στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Εντός της επόμενης εβδομάδας προκηρύσσεται ο διαγωνισμός. Από τα 261 στρέμματα της συνολικής έκτασης αξιοποιήσιμα είναι τα 200. Έχει παραλιακό μέτωπο μήκους 2 χλμ. και στόχος είναι να αξιοποιηθεί είτε για την κατασκευή μεγάλης τουριστικής μονάδας είτε για παραθεριστική κατοικία ή και τα δύο μαζί.

Καλλικράτης 2: Στο "γύψο" δήμοι και Περιφέρειες

«Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό, για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης : Να θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για Περιφερειάρχες και Δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων. Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τ.Α., εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων.
Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος». Πρόκειται για αποκαλυπτικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη (2/2/2013). Δηλώσεις που ήδη αναπαράγονται με αρθρογραφία στον επαρχιακό τύπο. Παράλληλα, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, στο παρασκήνιο και «από τα κάτω», προφανώς σε συνεννόηση με το Υπουργείο και κατανομή ρόλων, ζυμώνουν και προωθούν την τροποποίηση του «Καλλικράτη» (Νόμος 3852/2010). Αυτός ορίζει ρητά (άρθρα 9 και 114) ότι οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, τον Ιούνη του 2014. Ζητούν από την συγκυβέρνηση τη νομοθετική - διοικητική παράταση της θητείας τους (λήγει στις 31/8/2014) για ένα ή ενάμιση χρόνο, μέχρι το τέλος του 2015! Βασικό "επιχείρημα" γι΄ αυτή την αντιδημοκρατική μεθόδευση - διακωμώδηση της λαϊκής ψήφου, που θυμίζει σκοτεινές εποχές, είναι η καλύτερη προετοιμασία τους για "το ψητό" του νέου ΕΣΠΑ (2014 - 2020). Ενώ είναι γνωστό, ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014 - 2020) θα ληφθούν εντός του 2013 και όχι του 2014! Επομένως, κάπου αλλού, βαθύτερα, στοχεύει η πραξικοπηματική παράταση της θητείας τους.

Αγωνία δημάρχων Πελοποννήσου για τα σκουπίδια και ενστάσεις

Πρέπει να απενταχθούν έργα από το ΕΣΠΑ που δεν έχουν μελέτες Δεν φαίνεται να υπάρχει στους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ίδια άποψη ακόμα και για τη νόμιμη μεταφορά απορριμμάτων εκτός δήμων. Αυτό διεφάνη στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Πελοποννήσου. Οι ενστάσεις- μετά την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ - δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη για την εν αναμονή υπογραφή της ΚΥΑ για νόμιμη πλέον μεταφορά των απορριμμάτων- ήταν πολλές.
Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με πρώτο τον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια αλλά και άλλους δημάρχους εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και τις απορίες τους για θέματα όπως οι σταθμοί μεταφόρτωσης και πού θα είναι αυτοί αλλά και για το κόστος μεταφοράς, αφού μικροί δήμοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Τελικά αποφασίστηκε να συνεδριάσει έκτακτα - πιθανόν και τη Δευτέρα- ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για να αποφασίσουν τι θα κάνουν και πώς θα κινηθούν, ενώ τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Παναγιώτη Νίκα ότι πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν μέχρι 1η Απριλίου οι διαδικασίες από τους Νομαρχιακούς ΦΟΔΣΑ και να μπορεί πλέον ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ να έχει ουσιαστική φωνή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το θέμα των απορριμμάτων φέρνει και παραιτήσεις - μία εκ των οποίων ανακοινώθηκε χθες από το Δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος παραιτείται από τη θέση του προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Π. ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

«Κουκουλώματα» για τη διαχείριση των σκουπιδιών Βαρύγδουπες δηλώσεις είχαμε χθες από πλευράς Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Κλείνουν άμεσα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παν. Νίκας, όλες οι χωματερές του νομού. Τα σκουπίδια, ωστόσο, δεν πρόκειται να μείνουν στους δρόμους, ούτε θα πετιούνται πλέον σε δάση, ποτάμια ή όπου αλλού…
Όπως τόνισε, η κινητικότητα που παρατηρείται από το ΥΠΕΚΑ στο χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα της προχθεσινής συνεδρίασης της ΠΕΔ Πελοποννήσου, όπου, ως γνωστόν, είναι και πρόεδρος. Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Τρίπολης, Ιωάννης Σμυρνιώτης, ενημέρωσε τα μέλη για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία θα υποχρεούνται οι Δήμοι που δε διαθέτουν ΧΥΤΑ στη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ άλλων περιοχών. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Νίκας παρατήρησε: «Το κόστος του νέου σχεδιασμού για τους Δήμους θα είναι 35 ευρώ ο τόνος συν τα έξοδα μεταφοράς. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, έτσι ώστε τα υπολείμματα που θα μεταφέρονται να είναι όσο γίνεται μικρότερης ποσότητας».

Η Πελοπόννησος στο Όσλο κέρδισε τις εντυπώσεις

Tην ‘'Μυθική'' Πελοπόννησο και τις δέκα βασικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο Νορβηγός τουρίστας, εκθέτοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου ως διεθνή τουριστικό προορισμό, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου. «Με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό μας καθιστούμε τον προορισμό της Πελοποννήσου εύκολα προσβάσιμο και αναγνωρίσιμο στη διεθνή αγορά του τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε, ότι «το βασικό στοιχείο, πάνω στο οποίο επενδύουμε ως περιφέρεια, είναι η πιστοποιημένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών, αλλά και προϊόντων, σε ανταγωνιστική σχέση ποιότητας - τιμής» καθιστώντας έτσι ισχυρό το brand name «Πελοπόννησος»». Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ειδική αναφορά στη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης, αλλά και στη στενή διασύνδεση της γαστρονομίας και του τουρισμού κάτω από την ομπρέλα του Πελοποννησιακού Συμφώνου Ποιότητας, το οποίο συστήνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί το βασικό εργαλείο και την απαραίτητη εγγύηση για τους tour operators προκειμένου να επενδύσουν στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου με ασφάλεια και προοπτική Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νορβηγία, Αντώνης Βλαβιανος, ο οποίος σημείωσε, ότι η Πελοπόννησος αποτελεί εξαιρετικό προορισμό, που παντρεύει ιδανικά τη μυθολογία με την ιστορία, ενώ πρόσθεσε, ότι από την Πελοπόννησο γεννήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα.

«Επιτυχημένη η έρευνα για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στη N. Κρήτη»

«Τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τις σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είναι πολύ καλά», τόνισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Petroleum Geo-Services Σβέρρε Στράντενες σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, με αφορμή την επιστροφή του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους «Nordic Explorer». Μάλιστα, όπως σημείωσε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που υπάρχουν,«μπορούμε να πούμε πως η έρευνα ήταν καθ' όλα επιτυχημένη».
Ακόμη ο Σβέρρε Στράντενες υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως η επόμενη φάση αυτού του προγράμματος θα είναι να αναλυθούν τα στοιχεία, κάτι που θα διαρκέσει λίγο χρονικό διάστημα. Πιθανότητα, όπως είπε, «στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να είναι έτοιμα τα δεδομένα αυτά, για να προωθηθούν στη βιομηχανία που θα αναλάβει». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέφθηκε το ερευνητικό σκάφος και συναντήθηκε με τον Σβέρρε Στράντενες, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως σημαντική για την Δυτική Ελλάδα, αφού ,όπως είπε ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι έρευνες της πρώτης φάσης για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον δυτικό άξονα της χώρας.
Όμως, όπως πρόσθεσε, «πρέπει να έχουμε την υπομονή να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, να τα δούμε με ψύχραιμο μάτι, να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν στην περιοχή μας, πάντα με σοβαρότητα και εθνική ευθύνη». Επίσης ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «η ύπαρξη και ο εντοπισμός των υδρογονανθράκων, εάν πραγματικά υπάρχουν, θα δώσει μία νέα αλλαγή σελίδας για την οικονομία της χώρας μας». Το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» απέπλευσε από το λιμάνι της Πάτρας στις 11 Νοεμβρίου του 2012. Αρχικά κατευθύνθηκε προς το βόρειο Ιόνιο, στη συνέχεια κινήθηκε μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Κυθήρων. Κατόπιν συνέχισε τις έρευνες στη νότια της Κρήτης και πριν επιστρέψει στο λιμάνι της Πάτρας, ερεύνησε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη, ανοικτά της Κυπαρισσίας και της Πύλου.

Νέα ΚΥΑ - Τα σκουπίδια θα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ!!!

Ξανά... αλλάζει ρότα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τώρα προτείνει τη μεταφορά των σκουπιδιών ως λύση. Τις επόμενες ημέρες έρχεται η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα κλείσουν όλες οι χωματερές και τα σκουπίδια των δήμων, θα μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ που θα καθοριστούν όπως και το κόστος από το ίδιο το Υπουργείο.
Μετά την αλλαγή αυτή, τα πράγματα διαφοροποιούνται έτσι σε ότι αφορά την κατεύθυνση που υπήρχε για τη λεγόμενη προσωρινή διαχείριση, αν και σε λίγες ημέρες φθάνει η ΜΠΕ για το Παλιοροβούνι, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν και εκεί στο ζήτημα της πρόσβασης.

Ο αεροπορικός χάρτης της Μεσσηνίας κερδίζει...


Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η φετινή τουριστική περίοδος για τη Μεσσηνία, με την άφιξη στις 9 του μήνα της πρώτης πτήσης εξωτερικού από τη Στοκχόλμη με την Aegean Airlines. Την επόμενη ημέρα αναμένεται η δεύτερη άφιξη από το Μόναχο, με αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, αν μη τι άλλο, προϊδεάζει για ένα καλοκαίρι με μεγάλη κίνηση για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και, κατά συνέπεια, τη Μεσσηνία.Σύμφωνα με τα προγράμματα πτήσεων που έχουν κατατεθεί στην Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, μέχρι τις 23/2/2013, η γενικότερη «εικόνα» των πτήσεων έχει ως εξής:
H AEGEAN AIRLINES, η οποία θα έχει την περισσότερη πτητική δραστηριότητα, θα πραγματοποιεί πτήσεις στους προορισμούς Στοκχόλμη Σουηδίας, Γκέτερμποργκ Σουηδίας, Μόναχο Γερμανίας, Μόσχα Ρωσίας, Αγ. Πετρούπολη Ρωσίας, Κίεβο Ουκρανίας, Τελ Αβίβ Ισραήλ και Αθήνα.
Όσον αφορά στα ωράρια εκτέλεσης των πτήσεων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν σύντομα, μετά την επίλυση ορισμένων εκκρεμοτήτων.
Η EASY JET (εταιρεία χαμηλού κόστους), η οποία δραστηριοποιείται για πρώτη φορά, θα πραγματοποιεί πτήσεις από και προς Λονδίνο κάθε Τρίτη και Σάββατο, από 9/7 έως 26/10/13.
H RAYAN AIR (εταιρεία χαμηλού κόστους), η οποία επίσης δραστηριοποιείται για πρώτη φορά, θα πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το Μιλάνο Ιταλίας κάθε Τρίτη και Σάββατο, από 2/4 έως 26/10/13.
Η ΤHOMAS COOK θα εκτελεί πτήσεις από και προς το Λονδίνο και Μάντσεστερ Ην. Βασιλείου, από 26/5 έως 29/9/13 σε Λονδίνο και από 5/5 έως 29/9/13 σε Μάντσεστερ.
Η TRANSAVIA AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς το Άμστερνταμ Ολλανδίας κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, από 22/4 έως 7/10/13.
Η AUSTRIAN θα εκτελεί πτήσεις από και προς τη Βιέννη Αυστρίας κάθε Κυριακή, από 19/5 έως 29/9/13.
Η SKANDINAVIAN θα εκτελεί πτήσεις από και προς το Όσλο Νορβηγίας κάθε Σάββατο, από 18/5 έως 12/10/13.
Η TRAVEL SERVICES θα εκτελεί πτήσεις από και προς την Πράγα Τσεχίας με συχνότητα ανά δεκαήμερο, από 17/6 έως 30/9/13.
Η NIKI AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς τη Βιέννη Αυστρίας, από 16/5 έως 3/10/13.
Η GERMANIA AIRLINES εκτελεί πτήσεις από και προς το Λονδίνο Ην. Βασιλείου, από 26/5 έως 13/10/13.
Η URAL AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς την Αγ. Αικατερίνη (Ekaterinigbourg) Ρωσίας, από 28/5/13 έως 1/10/13.
Η ASTRA AIRLINES θα εκτελεί πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη καθημερινά, εκτός Τρίτης, σε όλη τη διάρκεια του θερινού ωραρίου.
ΘΑΡΡΟΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αγωγή από τον δήμο Ανατολικής Μάνης κατά της περιφέρειας Πελοποννήσου

Αγωγή κατά της περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάσισε να καταθέσει ο δήμος Ανατολικής Μάνης, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καταγγέλλοντάς την για ρύπανση του περιβάλλοντος. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη διαχείριση των απορριμμάτων». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, την ευθύνη διαχείρισης των σκουπιδιών έχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία- όπως υπογράμμισε- πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να μην επιβάλει πρόστιμα στους ΟΤΑ, στέλνοντάς τα, μάλιστα, στους δήμους με καθυστέρηση δυόμιση μηνών.
Ο κ. Ανδρεάκος πρόσθεσε πως, εκτός των αρμοδιοτήτων, η περιφέρεια έχει και τα χρήματα. Η επιβολή, από την περιφέρεια, προστίμων σε δήμους της Πελοποννήσου για το μείζον ζήτημα διάθεσης των σκουπιδιών, αφού δεν γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση στην Πελοπόννησο, φαίνεται πως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο αρκετούς τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στην περιφέρεια. Ο δήμαρχος Σπάρτης, Σταύρος Αργειτάκος, σε συνέντευξή του στο apela.gr, υπογραμμίζει πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί «εφιάλτη» για τους δημάρχους και, σε ό,τι αφορά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον δήμο του, είπε πως «είναι ένας τρόπος, η περιφέρεια, για να πει ότι κάτι έχει κάνει». Παράλληλα, ο δήμος Τρίπολης, που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τη διάθεση των απορριμμάτων και του έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την περιφέρεια, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης, έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για ακύρωση των προστίμων. Ο δήμαρχος, μέσα από έγγραφα που παρουσίασε, υπογράμμισε πως η ευθύνη διαχείρισης των σκουπιδιών ανήκει στην αιρετή περιφέρεια και ανέφερε πως λύση στο πρόβλημα, μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση που έχει δρομολογήσει η περιφέρεια Πελοποννήσου με τον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό, θα δώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και θα δίνει το δικαίωμα, νόμιμα, να μεταφέρονται σκουπίδια σε αδειοδοτημένους χώρους εκτός Πελοποννήσου.

Ενστάσεις για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα

Τις χώρες οι οποίες κατέθεσαν ενστάσεις κατά της αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΑγροΤύπος. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες οι χώρες αυτές είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Αίγυπτος, η Νορβηγία και η Ελβετία. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος πρώτος στις 21 Ιανουαρίου του 2013 απεκάλυψε ότι παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις κατά της αίτησης τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, τελικά συνέβη το αντίθετο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το Υπουργείο από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ενημερώσει τις Ομάδες Παραγωγών για τις ενστάσεις και στην συνέχεια η χώρα μας έχει το περιθώριο 3 μηνών ώστε να απαντήσει.
Η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αίτησης τροποποίησης όσον αφορά στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα έγινε στις 26 Ιουνίου φέτος και η περίοδος 6 μηνών, εντός της οποίας ήταν δυνατή η υποβολή ενστάσεων, έληξε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Κύκλοι του ΥπΑΑΤ μας πληροφορούν, ότι επίσημα οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί «έφθασαν» στην Αχαρνών μόλις αυτή την εβδομάδα και από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ξεκινήσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων. «Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΥπΑΑΤ. Επομένως, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας για την επικύρωση του αναθεωρημένου ΠΟΠ Καλαμάτα στο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές μεταξύ άλλων θα σημάνουν αυστηροποίηση των προδιαγραφών ποιότητας, με κάθοδο της οξύτητας στα 5 δέκατα αντί για τα 8 που είναι το όριο του έξτρα παρθένου, με αποκλεισμό του μαυρολήσιου ελαιολάδου από το ΠΟΠ Καλαμάτα και – φυσικά – με την επέκταση της ζώνης σε όλη τη Μεσσηνία, αντί της τέως επαρχίας Καλαμάτας όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Στη Βουλή ερώτηση Κουκούτση για τα Φίλτρα των νεφροπαθών

«Κορώνα γράμματα παίζει το Υπουργείο Υγείας τις ζωές Ελλήνων νεφροπαθών εισάγοντας φίλτρα αιμοκάθαρσης από τριτοκοσμικές χώρες.»
 Το Υπουργείο Υγείας, μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), αναιρεί το καθήκον επιλογής των φίλτρων αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως ορίζει η ιατρική πρακτική διεθνώς , αλλά δίνει το δικαίωμα στις εκάστοτε διοικήσεις των νοσοκομείων, μέσω μηνιαίων τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών, να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού χωρίς καμία προδιαγραφή ποιότητας ή με πλαστές προδιαγραφές από χώρες της Ασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων αιμοκαθαρόμενων, αλλά ταυτόχρονα αποκλείοντας και τις Ελληνικές εταιρίες παραγωγής φίλτρων αιμοκάθαρσης, οι οποίες δίνουν έναν άνισο αγώνα επιβίωσης.
 Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα, αμφιβόλου ποιότητας, σε κάθε συνεδρία. Αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή, κάθε φορά, κινδυνεύουν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή, είτε από αλλεργικό σόκ, είτε από την υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων (πτώση αρτηριακής πίεσης ουρεμικό στρές από μη καλή κάθαρση, καταστροφή αγγειακών προσπελάσεων κτλ). Αυτά τα μέτρα και αυτές οι πολιτικές δεν θέτουν μόνο σε κίνδυνο την υγεία των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών, αλλά εξυπηρετούν και τις πελατειακές σχέσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων με ξένες εταιρίες από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες τριτοκοσμικές χώρες, οι οποίες μπορούν να δώσουν στους διαγωνισμούς χαμηλότερη τιμή, εκτοπίζοντας τις Ελληνικές εταιρείες παραγωγής φίλτρων, γιατί πολύ απλά δεν πληρούν κανένα ποιοτικό κριτήριο.

Μεγάλη απάτη σε ελαιοπαραγωγούς και εμπόρους λαδιού

Μια εταιρεία που εμφανίζεται να έχει έδρα τη Βραζιλία εξαπατά παραγωγούς και εμπόρους λαδιού. Πρόκειται για την εταιρεία «Maridosa Group Ltda» που εμφανίζεται να ζητά μεγάλες ποσότητες λαδιού, αλλά ζητάει χρήματα ως εγγύηση. Σύμφωνα με το Newsit.gr, η εταιρεία εντοπίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο της Βραζιλίας.
Εμφανίζεται ως ενδιάμεσος άλλων εταιρειών και ζητά για την προώθηση ή ως εγγύηση χρηματικά ποσά από τους παραγωγούς και τους εμπόρους λαδιού στην Ελλάδα Μάλιστα για να πείσει προσκομίζει διάφορα έγγραφα με ψευδείς ενδείξεις και σφραγίδες, τα οποία και παρουσιάζει ως επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών. "Συνιστούμε στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς να είναι επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους με εταιρίες που τους προσεγγίζουν μέσω email, με δέλεαρ πολύ μεγάλες παραγγελίες και, ως ελάχιστη προϋπόθεση συνεργασίας, να ζητούν και να εξακριβώνουν τον αριθμό μητρώου της επιχείρησης που τους προσεγγίζει (CNPJ)" σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου.

Το ελληνικό ελαιόλαδο γιορτάζει και διαγωνίζεται

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο γιορτάζει και βραβεύει τους καλύτερους. Ο διαγωνισμός «Αριστείον Ελαιόλαδου» (1-3 Μαρτίου στο γήπεδο της ξιφασκίας στο Ελληνικό) που διεξάγεται στο πλαίσιο της «Μεσογειακής έκθεσης ελιάς και ελαιόλαδου -”Ελαιοτεχνία”»εξελίσσεται σιγά σιγά σε θεσμό για το τυποποιημένο λάδι. «Μια διάκριση είναι σημαντική για τους νικητές, καθώς θα μπορέσουν να πρόβάλλουν το βραβείο που θα κερδίσουν πάνω στη συσκευασία του προϊόντος τους» λέει ο κ. Γιώργος Κουβέλης, διοργανωτής της έκθεσης, η οποία πέρα από την παρουσία των ελληνικών εταιριών που ασχολούνται με την τυποποίηση λαδιού θα περιλαμβάνει και ένα συνέδριο με τη συμμετοχή επιστημόνων και επιχειρηματιών με θέμα τις νέες καλλιέργειες κάθε είδους. Βασικός στόχος του διαγωνισμού αλλά και της έκθεσης στο σύνολο της, είναι η προώθηση του ελληνικού λαδιού στις αγορές του εξωτερικού.
Ούτως ή άλλως η συζήτηση για τις εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου είναι ρεαλιστική, ειδικά σε αγορές όπως η Ρωσία ή η Κίνα δεν είναι καινούργια. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα, όμως ακόμα απέχουμε αρκετά από τους Ισπανούς ή τους Ιταλούς», σχολιάζει ο κ. Κουβέλης. Σημειωτέον ότι οι διαγωνιζόμενοι (ως τώρα υπάρχουν 40 συμμετοχές) θα διεκδικήσουν δύο βραβεία. Ένα που αφορά την ποιότητα του ελαιόλαδου και ένα που αφορά τη συσκευασία.

Πρότυπο η Μεσσηνία παγκόσμια για τη μεσογειακή διατροφή

Περίπου το 30% των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων από καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, εάν αυτά στραφούν σε μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, αλλά και λίγο κρασί με το γεύμα, διαπιστώνει η ίσως πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη που έγινε ποτέ επί του θέματος.
Μιλαμε για την Μεσογειακή διατροφή της οποίας εκπρόσωπος για την Ελλάδα είναι εδώ και τεσσερα χρόνια η πόλη της Κορώνης. Μια ακόμη ευκαιρία για εξαιρετική δράση της Μεσσηνίας και των προιόντων της. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή για τη μέτρηση της επίδρασης της συγκεκριμένης διατροφής στους κινδύνους της καρδιάς. Τα ευρήματά της, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο The New England Journal of Medicine τη Δευτέρα, εξέπληξε τους ειδικούς. Η μελέτη έληξε πρόωρα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς τα αποτελέσματα ήταν τόσο σαφή που δεν υπήρχε λόγος παράτασης. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», δήλωσε η Ρέιτσελ Τζόνσον, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Νew York Times. «Το πραγματικά σημαντικό, είναι οι παράμετροι που χρησιμοποιεί η έρευνα. Δεν εξετάζει παράγοντες όπως η χοληστερόλη, η υπέρταση ή το βάρος. Εξετάζει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους. Αυτό άλλωστε μετράει πραγματικά».

Γκάλοπ φωτιά για τον υπουργό παιδείας

Γκάλοπ μήνυμα για τον υπουργό Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο στην εκλογική του Περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πριν λίγο ολοκληρώθηκε μέτρηση σε δείγμα 2000 πολιτών από την εκλογική Περιφέρεια του υπουργού. Το 68% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του σχεδίου… ‘Αθηνά’ και πλέον δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον Κ.Αρβανιτόπουλο.
Υπενθυμίζουμε πως ο πρώην βουλευτής Ά Πειραιώς Γ.Καλός είχε καταποντιστεί στις εκλογές του 2009 που ως υφυπουργός Παιδείας είχε περάσει νομοσχέδιο παρόμοιο σαν αυτό που επιχειρεί να περάσει τώρα νυν υπουργός. Ίσως αυτό του στερήσει την βουλευτική έδρα στις Εθνικές εκλογές. Η δημοσκόπηση θα δημοσιευτεί σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας…

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις στη Μεσσηνία

Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη και μεθοδική αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, δύο (2) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται σε καλλιέργειες κάνναβης και σε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Όπως προέκυψε οι δυο οργανώσεις είχαν αυτοτελή δράση, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών τους ανέρχεται στα έντεκα (11) άτομα.Χθες (25-2-2013) το πρωί, πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές των Γαργαλιάνων, της Βάλτας, της Μαραθόπολης, της Κυπαρισσίας, της Πύλου, της Χώρας, της Κορώνης και της Φοινικούντας του Νομού Μεσσηνίας, καθώς και στον Πύργο Ηλίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν και τα έντεκα (11) μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και λοιπούς χώρους .
Στις αστυνομικές επιχειρήσεις συμμετείχαν, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Σπάρτης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, καθώς και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο των ερευνών σχηματίσθηκαν δύο αυτοτελείς και ανεξάρτητες δικογραφίες, σε βάρος συνολικά τριάντα πέντε (35) ατόμων, από τα οποία τα έντεκα (11) είναι μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Παρακάτω αναλύεται η σύσταση και η δράση για καθεμιά από τις οργανώσεις: Α΄ Εγκληματική Οργάνωση Μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας, προέκυψε ότι τουλάχιστον επτά (7) άτομα, έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία. Τα μέλη, της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, συμμετείχαν, κατά περίπτωση, στην καλλιέργεια φυτειών κάνναβης και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, όσο και γενικότερα στην ελληνική επικράτεια. Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες (25-2-2013) το πρωί, σε περιοχές των Γαργαλιάνων, της Βάλτας, της Μαραθόπολης, της Κυπαρισσίας, της Πύλου και της Χώρας του Νομού Μεσσηνίας, καθώς και στον Πύργο Ηλίας, συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί, ηλικίας 43, 42, 53, 30, 38 και 35 ετών, καθώς και ένας (1) 22χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, όλοι τους μέλη της οργάνωσης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη δεκαεννέα (19) άτομα που κατηγορούνται για τις –κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας για τα Ναρκωτικά και τα Όπλα. Όπως επίσης προέκυψε, δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ο 43χρονος και ο 42χρονος, μαζί με ακόμη ένα άτομο, είχαν συμμετοχή στην καλλιέργεια μεγάλης φυτείας κάνναβης, η οποία είχε εντοπιστεί την 18-9-2012 σε δασώδη περιοχή του Δήμου Τριφυλλίας και αποτελούνταν από -992- δενδρύλλια κάνναβης. (σχετικό το από 19-9-2012 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας)

Μόνο Έλληνες στις στρατιωτικές σχολές

Την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν 84 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Αθανάσιο Μπούρα.
Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση, «λόγω της ιδιαιτερότητας των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και του οξύτατου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο περί ιθαγένειας και τις συνέπειες του, σκόπιμο είναι να επανέλθει στο σύνολο των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, η προϋπόθεση του γένους, ως προαπαιτούμενο εισαγωγής». Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, γίνονται δεκτοί ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία, όμως, αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση όταν εισαχθούν. Επίσης, με απόφαση του αρχηγού κάθε κλάδου ή Σώματος, επιτρέπεται για την κάλυψη ειδικών αναγκών, η εισαγωγή μη Ελλήνων κατά το γένος, υποψηφίων, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να είναι περισσότεροι των δύο κατά έτος για κάθε σχολή. moriasnews.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΣΟΥΣΆΜΙ ΆΝΟΙΞΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΆΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΠΌΛΗ

ΜΕ ξεχωριστή παρουσία ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό μια όμορφη γωνιά με γεύση που αποτυπώνεται στο καθημερινό μας φαγητό αλλά και την γαστρονομία μας ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Το νέο στέκι ανοίγει τις γευστικές απολαύσεις μας με το όνομα 'ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ' στη Κυπαρισσία, ως μαγική λέξη από ένα κόσμο που μας αξίζει. Με αρτοποιήματα που ξεχωρίζουν για το γλυκό ζυμωτό ψωμί φτιαγμένο σε φούρνο με ξύλα για να διατηρήσει την φρεσκάδα του, με αρτολιχουδιές ζυμωμένες με μεράκι και παράδοση, με παραδοσιακά γλυκά κουταλιού με την μυστική συνταγή της μητέρας, αλλά και κρουασάν μαζί με καφέ που συμπληρώνει την καθημερινή μας απόλαυση είναι συγκεντρωμένα σε ένα χώρο που βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου κοντά στο Δικαστικό μέγαρο πριν ανηφορίσουμε για την κόντρα...της Άνω πόλης.
Με την απαράμιλλη παρουσία και φιλοξενία των ιδιοκτητών του που μας κερδίζει με την πρώτη εντύπωση καταφέρνει να δημιουργήσει το ξεχωριστό άρωμα της εποχής, πέρα από τις τετριμμένες καθημερινές ασχολίες. Το ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ στην Κυπαρισσία, είναι ο χώρος που αξίζει να προσέξουμε με τους νέους οραματιστές της γλυκιάς επαναφοράς στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και όχι μόνο...

Μέχρι την Πάτρα ,μετά βλέπουμε, η Ολυμπία Οδός

Κρίμα τόσα λόγια, τόσες «ντουφεκιές», για την αναγκαιότητα η Ολυμπία Οδός να καταλήξει στην Τσακώνα! Τελικά, αποδείχτηκαν ότι ήταν για το θεαθήναι. Ένα άλλοθι ενδιαφέροντος. Μήνες επί μηνών, ως Μεσσηνία, παρακολουθούσαμε αδρανείς τις εξελίξεις και αφήναμε τους άλλους να… βγάλουν το φίδι από τρύπα. Εντάξει, κάποιοι απειλούν ότι δε θα ψηφίσουν τη νέα σύμβαση στη Βουλή, αλλά έχουμε χρόνο και γι’ αυτά.
Η ουσία είναι ότι ο κύβος ερρίφθη. Ως την Πάτρα θα κατασκευαστεί η Ολυμπία Οδός ξεκαθαρίζει, με απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο, ο εκπρόσωπος – ειδικός διαπραγματευτής του Ελληνικού Δημοσίου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Ευθύμιος Βιδάλης, σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου. Στον κ. Βιδάλη η κυβέρνηση έχει αναθέσει τις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις παγωμένους αυτοκινητόδρομους. Στην απάντησή του, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Σταύρο Καλογιάννη, υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με το έργο της Ολυμπίας Οδού αφορούν στην αναβολή συγκεκριμένου τμήματος». Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό να συνεχιστεί το έργο στο μέλλον, αφού ξεπεράσει η χώρα μας την οικονομική κρίση, λέγοντας πως «δεν πρόκειται για “κουτσούρεμα” του έργου, αλλά για περιορισμένη χρονικά αναβολή συγκεκριμένων τμημάτων αυτού». Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, με επιστολή του προς τον ειδικό διαπραγματευτή του Ελληνικού Δημοσίου, παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου έως την Τσάκωνα. Μεταξύ αυτών, το υφιστάμενο απαξιωμένο ή ανύπαρκτο δίκτυο μεταφορικών υποδομών, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα σχέδια της ΠΕ Ηλείας να καταστήσει το λιμάνι του Κατάκολου ως «Home Port» για τον τουρισμό κρουαζιέρας, αλλά και το υψηλό κόστος στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, το οποίο οφείλεται στην καθυστέρηση της διακίνησής τους λόγω του κακού οδικού δικτύου.

Συνελήφθη 38χρονος Πυργιώτης για ναρκωτικά σε κοινή επιχείρηση των Αρχών Ηλείας και Μεσσηνίας

Κοινή επιχείρηση των Αρχών της Ηλείας και της Μεσσηνίας έγινε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Μούτελης, όπου συνελήφθη ένας 38χρονος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και συμμετοχή σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έγιναν έρευνες σε δύο κατοικίες που διέμενε ο δράστης και σε αυτή στη Μούτελη, βρέθηκαν πίσω από μια μουριά, καλά κρυμμένη μια νάιλον σακούλα με 145 γραμμάρια κάνναβης. Στο σπίτι πάνω σε τραπέζι, βρέθηκε μια νάιλον συσκευασία με κάνναβη και καπνό συνολικού βάρους 9,5 γραμμαρίων και ένας πλαστικός μύλος με υπολείμματα κάνναβης.
Στο υπνοδωμάτιο βρέθηκε ακόμα ένα αεροβόλο που λειτουργεί διοξείδιο του άνθρακα και εκτοξεύει σφαιρίδια, καθώς εννέα αμπούλες και 500 σφαιρίδια χάλκινα. Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ ως προερχόμενο πώλησης ναρκωτικών. Στη δεύτερη έρευνα που έγινε στο σπίτι του στον Πύργο οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου δεν βρήκαν ναρκωτικά. Ο 38χρονος στο παρελθόν έχει απασχολήσει και πάλι τις Αρχές της Ηλείας για κατοχή και διάθεση ναρκωτικών ουσιών. Μια από τις βασικές αφορμές για τη χθεσινή έρευνα και σύλληψη του δράστη ήταν η αναφορά της Ασφάλειας Καλαμάτας που είχε τον 38χρονο ως ύποπτο για εμπλοκή και σε άλλες αξιόποινες πράξεις στην περιοχή της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Ο δράστης μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα όπου και κρατείται.

Μισθοί μειώνονται αλλά η ακρίβεια στα ύψη...

Ακριβή παραμένει η ελληνική αγορά για τους καταναλωτές, παρά το δραστικό κούρεμα των μισθών την τελευταία τριετία, όπως καταδεικνύει έρευνα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις τιμές που ισχύουν σε 18 βασικά επώνυμα είδη την οποία παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τιμοληψίας που διενεργήθηκε σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, η χώρα μας είναι η ακριβότερη σε τρία βασικά προϊόντα, γάλα, αυγά και δημητριακά. Συγκεκριμένα, το γάλα στην Ελλάδα είναι κατά 81% ακριβότερο απο τη φθηνότερη χώρα μεταξύ των 5, τα αυγά έχουν διπλάσια τιμή από αυτήν που έχουν στην Ισπανία ενώ τα δημητριακά είναι ακριβότερα με την τιμή να αποκλίνει κατά 66% σε σχέση με τη Βρετανία. Καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα διαδραματίζει η υψηλή φορολογία και κυρίως ο ΦΠΑ.

Παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου

Τον επαναπροσδιορισμό του "Brand" «Πελοπόννησος» και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί την προσεχή 10ετία για την ανέλιξη του τουριστικού κλάδου στην περιφέρεια, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη. Κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία ταυτότητας του προορισμού Πελοπόννησος, όπως τονίστηκε, θα αποτελέσουν οι «10 εμπειρίες», δράσεις με συγκεκριμένα προϊόντα, μέσα από τη σύνθεση των οποίων θα προσεγγιστούν νέες αγορές που θα τροφοδοτούν με τουρίστες την περιφέρεια όλο το χρόνο.
Οι 10 εμπειρίες είναι οι :
1. Γεύσεις με ιστορία, 2. Συναρπαστικές διαδρομές, 3. Ανεκτίμητη κληρονομιά, 4. Γη των μύθων, 5. Φύση και δραστηριότητες, 6. Ευεξία και πολυτέλεια, 7. Μυθικές παραλίες, 8. Βουνά για κάθε εποχή, 9. Οικογενειακό ταξίδι, 10. Ρομαντικός προορισμός. Βραχυπρόθεσμος στόχος της περιφέρειας δεν είναι μόνο η άνοδος του αριθμού των τουριστών, αλλά και η προσέγγιση αλλοδαπών επισκεπτών υψηλότερου εισοδήματος. Όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη τουρισμού στην Πελοπόννησο, η τουριστική σεζόν πρόκειται να διευρυνθεί σε βάθος τριετίας στους 7 μήνες, ενώ σταδιακά θα επιτευχθεί ο στόχος του 12μηνου τουρισμού. «Επιδιώκουμε και θα καταφέρουμε μια ολοκληρωμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως συνόλου προορισμών, που δικτυώνονται θεματικά και αποτελούν αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία» υπογραμμίζει ο κ. Τατούλης προσθέτοντας : «Όραμα μας είναι να καταστήσουμε την Πελοπόννησο, τον πιο ποιοτικό, πολυθεματικό προορισμό της Μεσογείου. Έναν προορισμό που θα σέβεται, τους κατοίκους του, τους επισκέπτες του, το περιβάλλον του».
Κύρια εργαλεία για την υλοποίηση του παραπάνω αναφερόμενου στόχου αποτελούν, η βελτίωση των υποδομών και η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα δεδομένου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει σήμερα το 12,6% των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας. Βασική παράμετρος του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιείται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου αποτελεί η διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Για το σκοπό αυτό έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας που οριοθετεί τις προδιαγραφές για την ένταξη σε αυτό των χώρων διαμονής, της εστίασης, καθώς και των παραγόμενων προϊόντων. Το Πελοποννησιακό Σύμφωνο Ποιότητας θα αποτελέσει την δικτύωση εκείνη όπου ο ένας τομέας θα προωθεί και θα ενισχύει τον άλλον. Επισημαίνεται ότι τα εξαγώγιμα προϊόντα της περιφέρειας θα προβάλλονται και στο νέο τουριστικό portal της Πελοποννήσου (http://www.mythicalpeloponnese.gr/) .

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ σε Πύλία -Τριφυλία μελών δύο συμμοριών εμπορίας Χασίς !

Κατασχέθηκαν χασίς και χασισόδεντρα που καλλιεργούνταν με λάμπες, σε Πυλία και Τριφυλία Συλλήψεις 12 μελών από δύο οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών Στην εξάρθρωση δύο μεγάλων εγκληματικών ομάδων σε Πυλία και Τριφυλία με δράση στη διακίνηση ναρκωτικών και στη σύλληψη συνολικά 12 ατόμων προχώρησε χθες η Αστυνομία. Ειδικότερα, κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών, ενώ στη Πυλία βρέθηκαν σε σπίτι περισσότερα από 90 δενδρύλλια χασίς, τα οποία οι δράστες καλλιεργούσαν με λάμπες (τεχνητό φωτισμό ανάπτυξης φυτών).
Μάλιστα, αυτά εκριζώθηκαν την Κυριακή και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ενώ χθες το πρωί έγιναν οι συλλήψεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταυτόχρονες επιχειρήσεις είχε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Από την περιοχή της Πυλίας συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ σε έρευνα στα σπίτια τους βρέθηκε και 1,5 κιλό χασίς περίπου. Επίσης, χρήματα και ζυγαριές. Από πόλεις στην περιοχή της Τριφυλίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επτά άτομα. Τέλος, συνελήφθη άλλο ένα άτομο, που φέρεται να έχει διασυνδέσεις και με τις δύο οργανώσεις, τις οποίες η Αστυνομία θεωρεί ανεξάρτητες. Εφημερίδα Θάρρος

25,2 εκατ. ευρώ για να σωθεί η «Ολυμπία» Οδός

Την κατεπείγουσα διάθεση 25,2 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» προκειμένου να τη διασώσει από πτώχευση αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για την καταβολή αποζημίωσης για έσοδα από διόδια (μέχρι το τέλος του 2011) που υπολογίζεται ότι έχασε η κοινοπραξία λόγω της μη λειτουργίας μεγάλου αριθμού σταθμών διοδίων που προέβλεπε η σύμβαση.
Το σταδιακό κλείσιμο, λοιπόν, των οικονομικών εκκρεμοτήτων απέναντι στους παραχωρησιούχους συνεχίζεται, στο πλαίσιο της επίλυσης των διαφορών των δύο πλευρών. Με νέα απόφαση, στις 15 Φεβρουαρίου, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εγκρίνεται η διάθεση στην «Ολυμπία Οδό» 25,2 εκατ. ευρώ.

Η πορεία ΠΕΠ και ΕΣΠΑ στη συνεδρίαση των δημάρχων της Πελοποννήσου


Στις  26 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 07:00 μ.μ., στην Τρίπολη, στο Παλιό Δημαρχείο του Δήμου Τρίπολης (Δ/νση: Εθνικής Αντίστασης 43), θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ Πελοποννήσου προκειμένου να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για τα πιο κάτω θέματα: 
Α. Ενέργειες – Παρεμβάσεις της ΠΕΔ Πελοποννήσου
1. Πορεία ΠΕΠ και ΕΣΠΑ
2. Χορήγηση στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού του δικαιώματος αξιοποίησης του προσωπικού ΚΕΠ στις υπηρεσίες του Δήμου
3. Αναγκαιότητα υλοποίησης νέου προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης προσωπι-κού στους Δήμους.
Β. Διοικητικά θέματα
1. Προσωπικό ΠΕΔ Πελοποννήσου
2. Τροποποίηση-Συμπλήρωση  της αριθμ. 169/2012 απόφασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ
Γ. Οικονομικά Θέματα
1. Έγκριση μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση του αρχείου της ΠΕΔ
2. Έγκριση  εκμίσθωσης των γραφείων της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην Κόρινθο, επί της οδού Αδειμάντου 83 με τη διαδικασία της απ΄ ευθείας συμφωνίας
3. Έγκριση πληρωμής δαπάνης της ημερήσιας αποζημίωσης του Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Α-θήνα, το έτος 2012
4. Έγκριση πληρωμής δαπανών των εκπροσώπων της ΠΕΔ Πελοποννήσου στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ και μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ, για τη συμμέτοχή τους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, στις 3-12-2012
5. Έγκριση πληρωμής των δαπανών των μελών της επιτροπής αξιοποίησης των ακινή-των της ΠΕΔ Πελοποννήσου, για τη συνεδρίαση τους στην Τρίπολη, στις 10-5-2012.

Ψαχνουν τι εξοχικές κατοικίες της φοροδιαφυγής και στην Μεσσηνία

Ευρείας έκτασης ελέγχους πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι ράμπο του Υπουργείου Οικονομικών σε τουριστικά θέρετρα ανά την Ελλάδα, βάζοντας στο μικροσκόπιο της αγοραπωλησίες πολυτελών χειμερινών κατοικιών και οχι μόνο. Ερευνες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται και στην Καλαματα, οπως αποκαλύπτει η Zougla.gr Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας ήδη ξεσκονίζουν το υποθηκοφυλακείο στο Πολύδροσο Παρνασσού, έπειτα από καταγγελίες ότι πίσω από τα υπερπολυτελή σαλέ της περιοχής βρίσκονται offshore εταιρείες. Η έρευνα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και ήδη οι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναζητούν συμβολαιογραφικά πιστοποιητικά αγοράς, έτσι ώστε να εντοπίσουν ποιοι και πώς απέκτησαν τις εν λόγω χειμερινές κατοικίες.
Οι ελεγκτές εξετάζουν τις αγοραπωλησίες και περισσότερων από 30 ακινήτων στην Κύμη και στον Θεολόγο, όπου έχει επεκταθεί η έρευνα. Ως αγοραστές εμφανίζονται εταιρείες με έδρα την Κύπρο και τη Ρωσία. Αναζητούνται, επίσης, πιστοποιητικά για το εάν έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια οι νόμιμοι φόροι -δηλαδή το 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου-, ΕΤΑΚ και φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Πηγές του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας αναφέρουν ότι η εντολή για έλεγχο έχει δοθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Συγκεκριμένα, στις 30 και στις 31 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 218 έλεγχοι, στις περιοχές Αράχοβα, Παρνασσό, Δελφούς, Καρπενήσι, Νυμφαίο, Πισοδέρι Φλώρινας, Κοζάνη, Καστοριά, Ελάτη, Περτούλι, Λίμνη Πλαστήρα, Πήλιο, Άγιο Αθανάσιο Καϊμακτσαλάν, Σέλι, Τρία Πέντε Πηγάδια, Λουτρά Πόζαρ, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Βυτίνα, Δημητσάνα, Τρίκαλα Κορινθίας, Ξυλόκαστρο, Καλαμάτα, Ορεινή Αχαΐα και Πάτρα.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το Μεσσηνιακό Αντάμωμα στα Πλατάνια Τριφυλίας

Το Σάββατο 21 Ιουλίου θα γίνει φέτος, μετά από απόφαση της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, το ολοήμερο Μεσσηνιακό Αντάμωμα. Η συνάντηση θα γίνει στα Πλατάνια Τριφυλίας και στο θέατρο Αρνόκουρου, θα περιέχει οδοιπορικό στη Νέδα στο Στόμιο, στους καταρράκτες, στα αξιοθέατα της περιοχής, περιβαλλοντική ενημέρωση, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και φαγητό. Στο Αντάμωμα που η Αμφικτυονία σχεδιάζει να γίνει θεσμός, καλούνται οι Μεσσήνιοι της Διασποράς και οι Μεσσήνιοι που ζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους, να συνδεθούν φιλικά και να συνεργαστούν επαγγελματικά, εμπορικά, επιστημονικά και πολιτισμικά.
Εν τω μεταξύ εγκρίθηκε η συμμετοχή της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, στην πρόσκληση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Πρόγραμμα που συντονίζει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νάντια Σερεμετάκη με τίτλο «Καθημερινός Πολιτισμός». Το πρόγραμμα αυτό είχε μεγάλη επιτυχία το Μάρτιο του 2012 που υλοποιήθηκε στη Καλαμάτα. Φέτος το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας θα πραγματοποιήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμένο με νέο υλικό, προϊόντα και πρόσωπα στην Αθήνα από τις 28 μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η μεσσηνιακή Αμφικτυονία αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα με δεδομένο ότι προβάλλεται η Μεσσηνία. farenews

Ποιοί εξελέγησαν αντιπρόσωποι στο ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερη η ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ από την μεγάλη συμμετοχή στις διαδικασίες ανάδειξης των συνέδρων. Σε επίπεδο Μεσσηνίας εξελέγησαν 53 αντιπρόσωποι με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να δίνουν ένα δυναμικό παρών στην τελική ευθεία για το 9ο Συνέδριο. Στο μήνυμα αυτό που είναι σημαντικά αισιόδοξο αλλά στην συμμετοχή των νέων, στάθηκαν τα τοπικά στελέχη, με τον Μ. Σούμπλη να τονίζει την αξιοποίηση αυτής της συμμετοχής.Αναλυτικά τώρα όσοι εξελέγησαν:


ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΕΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΔΗΜΤΣΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΙΜΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΩΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΚΟΥΤΡΑ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΜΑΚΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΞΙΒΑΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΕΝΗ
ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑ
ΣΚΕΝΤΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΤΣΑΠΟΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΑΓΙΑΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΡΙΦΥΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΣ
ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ
ΤΣΙΜΠΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΒΑΜΒΑΚΑ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΟΣΜΩΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΝΤΩΝΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΣΙΚΑΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΡΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΣΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΓΚΟΤΣΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΚΟΥΡΕΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΑΡΑΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΟΙΧΑΛΙΑΣ
ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΙΚΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΤΡΑΚΑ - ΤΖΑΒΑΡΑ ΑΜΑΛΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ
ΝΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΧΟΝΤΖΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Συνάντηση συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και Πανεπιστήμιου Πατρών

Στην Τρίπολη,έδρα της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε την, Πέμπτη (21.02.13), συνάντηση εργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου Π.Τατούλη, εκπροσώπου της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών: αν.Καθηγητή κου Ι.Τρυπαναγνωστόπουλου και του Γραμματέα του Περιφερ.Συμβουλίου και Περιφερειακού Συμβούλου, Λ.Μπούκλη. Θέμα της συνάντησης ήταν η έναρξη επίσημης συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστήμιου Πατρών, σε συνέχεια της επίσκεψης του Λ.Μπούκλη στην Πρυτανεία (Πάτρα, 15.01.13).
Η εφαρμογή της καινοτομίας, π.χ. σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και η δημιουργία/παρακολούθηση "πράσινων" δεικτών σε θέματα αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της οικονομίας αποτέλεσαν τα κύρια στοιχεία της συνάντησης, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει στην από κοινού διαμόρφωση συμφώνου συνεργασίας. Χαρακτηριστικά, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αναφέρθηκε ότι αν παράλληλα με την πρόσφατη «βίαιη» ενεργειακή μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής κρίσης επιδιωχθεί μία μεθοδευμένη στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% (για εναρμόνιση με τον στόχο 20-20-20 για το 2020) και εφαρμοστεί για μια 30ετία, τότε η πρωτογενής ενέργεια, σε εθνικό επίπεδο, που θα εξοικονομηθεί ισοδυναμεί με την ενέργεια του πετρελαίου που πιθανολογείται στα κοιτάσματα του Ιονίου και εκτιμάται σε 80-100 δις ¤.

Διαδικασίες εξπρές από το νέο Αναπτυξιακό νόμο

Σε 45 μέρες και με την έκδοση μίας «πολύ-άδειας» έναντι πολλών θα ανάβει το πράσινο φως για τις μεγάλες επενδύσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για «τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις». Το νομοσχέδιο των 153 σελίδων που κατατέθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη στη Βουλή απλοποιεί τις διαδικασίες για την έγκριση δημόσιων και ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων.
Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θα έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημείωσε ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι σημαντική αλλά μπλοκαρισμένη, διότι άλλοτε υπολογίζεται σαν κρατική και άλλοτε σαν ιδιωτική, και τόνισε ότι με τα κίνητρα που δίνονται μέσω του νέου νόμου, τελικά παρέχονται στην Εκκλησία τα ίδια κίνητρα όπως σε ιδιώτη. Αναφερόμενος στη διαδικασία «fast track», ο υφυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει δείξει ακόμη τη δυναμική του και μεταξύ άλλων σχολίασε στη συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι το λιμάνι κρουαζιέρας στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας θα γίνει με αυτή τη διαδικασία. Υπογράμμισε ότι οι βελτιώσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά στις προκαταβολές των επιδοτήσεων, αυτές θα ισχύουν και για τις ήδη ενταγμένες επενδύσεις.

312 κρουαζιερόπλοια σε Κατάκολο, 50 σε Γύθειο και 5… στην Καλαμάτα

Την ώρα που τα λιμάνια Γυθείου Λακωνίας και, ιδίως, Κατάκολου Ηλείας προετοιμάζονται σοβαρά για την υποδοχή σημαντικού αριθμού κρουαζιερόπλοιων και τουριστών, στο λιμάνι της Καλαμάτας φορείς και παράγοντες κοιτάζουν «βαρκούλες να αρμενίζουν» και περιμένουν μήπως ο θεός του Ανέμου φέρει κανένα και σε εμάς! Πώς αλλιώς να εκληφθεί το γεγονός ότι το μοναδικό λιμάνι στην Πελοπόννησο που δεν έχει αναπτύξει αυτόν τον τουριστικό τομέα είναι εκείνο της Καλαμάτας. Στο Γύθειο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα επέκτασης του λιμανιού, που φέτος περιμένει την άφιξη 50.000 τουριστών με κρουαζιερόπλοια. Όσον αφορά, δε, στο Κατάκολο, τα νούμερα… ζαλίζουν! Το 2013 θα προσεγγίσουν το λιμάνι του 312 κρουαζιερόπλοια. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο μέσος όρος επιβατών κάθε κρουαζιεροπλοίου είναι 1.000 άτομα, τότε στο λιμάνι θα φτάσουν περίπου… δύο Μεσσηνίες! Για παραζάλη, ωστόσο, είναι τα νούμερα για το λιμάνι της Καλαμάτας. Για τη φετινή τουριστική περίοδο, μέχρι στιγμής, έχει δηλωθεί η άφιξη 5 (ολόκληρων) κρουαζιεροπλοίων! Δηλαδή, όλη την περίοδο περιμένουμε τόσα κρουαζιερόπλοια όσα το Κατάκολο υποδέχτηκε το Γενάρη!
Καλαμάτα
Πέρυσι στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο, όλα κι όλα 12 κρουαζιερόπλοια με συνολικά 12.795 επιβάτες. Για το 2013, μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας δεν έχει δηλωθεί η άφιξη κανενός κρουαζιεροπλοίου. Ωστόσο, από το γραφείο του ναυτικού πράκτορα Ανδρέα Ζερβάκη, με το οποίο επικοινωνήσαμε, πληροφορηθήκαμε ότι έως τώρα έχει δηλωθεί η άφιξη τη θερινή περίοδο 5 κρουαζιερόπλοιων, με την πλειοψηφία αυτών να πραγματοποιούν ελληνικές κρουαζιέρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος στην Καλαμάτα θα παρατηρηθεί μείωση στην άφιξη των κρουαζιερόπλοιων!
Κατάκολο
Πριν από λίγο καιρό το Λιμενικό Ταμείο της περιοχής εξέδωσε το πρόγραμμα με τα κρουαζιερόπλοια που θα φθάσουν το 2013 στο λιμάνι του Κατακόλου. Ο αριθμός τους; 312 στο σύνολο. Βάσει του προγράμματος, τον Ιανουάριο έφτασαν τα πρώτα πέντε. Όσα, δηλαδή, περιμένουμε εμείς όλη τη θερινή περίοδο. Το Φεβρουάριο τέσσερα, ενώ το Μάρτιο αναμένεται άφιξη εννέα κρουαζιερόπλοιων. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται κατά το μήνα Απρίλιο, οπότε στο λιμάνι θα καταπλεύσουν 27 και τον Μάιο συνολικά 35 κρουαζιερόπλοια. Τον Ιούνιο 33 κρουαζιερόπλοια, 40 τον Ιούλιο και 33 τον Αύγουστο. Με 100 κρουαζιέρες θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για το Κατάκολο, καθώς 45 πλοία θα φτάσουν στο λιμάνι το Σεπτέμβριο και 55 τον Οκτώβριο. Τέλος, 23 κρουαζιέρες έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2013 και τρεις για το Δεκέμβριο. 'Θάρρος'.

Στα δύο το έργο του Μορεά, Λεύκτρο – Σπάρτη


Διπλό πρόσωπο εμφανίζουν τα έργα στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα για την κατασκευή του κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ypodomes.com αυτή την εποχή λόγω καιρού οι εργασίες ναι μεν προχωρούν, αλλά όχι με την επιθυμητή ταχύτητα.
Ο φετινός βροχερός χειμώνας προκαλεί τις δικές του καθυστερήσεις αλλά το διπλό πρόσωπο έχει να κάνει και με άλλες ιδιαιτερότητες του δρόμου. Το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη μήκους 46χλμ. ουσιαστικά έχει χωριστεί σε δύο τμήματα.
Το πρώτο τμήμα από το Λεύκτρο μέχρι τον κόμβο της Πελλάνας έχει μήκος 32 χιλιόμετρα και έχει παραδοθεί πλήρως στην κοινοπραξία κατασκευής. Αυτό το τμήμα είναι αρκετά προχωρημένο και μάλιστα υπάρχει η αισιοδοξία από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών πως θα μπορούσε να παραδοθεί μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι!
Αυτό είναι ένα σημαντικό νέο που όμως είναι ανεπίσημο καθώς στις κατασκευές έχουμε δει πολλές φορές χρονοδιαγράμματα να ανατρέπονται και παραδόσεις να γίνονται λάστιχο είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

ΠΕΛΛΑΝΑ-ΣΠΑΡΤΗ
Στο τμήμα από την Πελλάνα στην Σπάρτη και έχει μήκος 14χλμ έχουμε μαζεμένα τα προβλήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τον «συνήθη ύποπτο» των έργων, τις απαλλοτριώσεις. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν παραδώσει τα ακίνητα και αυτό φρενάρει και την πρόοδο του συνόλου του τμήματος αυτού.
Δυστυχώς, στην περίπτωση του Μορέα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος νόμος των απαλλοτριώσεων καθώς δεν έχει αναδρομική ισχύ. Με τον νέο Νόμο, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης «αποβάλλονται» οι ιδιοκτήτες και οι χώροι παραδίδονται συνολικά στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ-Θα λύσουν το πρόβλημα των Ελλήνων στο συνέδριο;

ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΕΔΩ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΣ;
Πολύ ικανοποιημένοι είναι στο ΠΑΣΟΚ καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη των συνέδρων του κόμματος. Η Ιπποκράτους περίμενε περίπου 40.000 άτομα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία αλλα σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς εκτιμάται οτι οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τις 100.000 σπάζοντας όλες τις «γραμμές» των ομάδων. Ο κ. Βενιζέλος μετά την ολόκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή των συνέδρων δήλωσε ότι «ευχαριστεί από καρδιάς και συγχαίρει τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης που με τη δυναμική, μαζική συμμετοχή τους σήμερα έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αντέχει, αλλάζει, μετασχηματίζεται, αγωνίζεται για τη χώρα και τους πολίτες»

Μεγάλη τραγωδία… Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής από τη Νεα Κορωνη

Συγκλονισμένη η περιοχή της Κορώνης και της Αίπειας. Ενα ακόμη νέο παιδί έφυγε από την ζωή. Θρηνεί για το μεγάλο κακό! Θανάσιμα τραυματίστηκε σήμερα στις 12:10 μ.μ. o 24χρονος Πέτρος Μαλιώτης του Κωνσταντίνου από τη Νέα Κορώνη, η μηχανή του οποίου ξέφυγε από την πορεία της για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγω και ανετράπη. Το τραγικό περιστατικό έγινε στο 8ο χλμ. Κορώνης – Ριζόμυλου στο ύψος των Κόμπων στο ρεύμα προς Κορώνη. Ο γιός του Κώστα Μαλλιωτη, ενός αγαπητού πολίτη σε όλη την περιοχή με ανησυχίες και αγωνες για τα κοινά που εχει άλλη μία κόρη που φέτος δίνει Πανελλήνιες εξετάσεις. Συμπάσχει όλη η περιοχή μαζί με την οικογενεια του νεαρού αδικοχαμένου Πέτρου για το μεγάλο κακό, η περιοχή της νοτιοανατολικής Πυλίας Κορωνης-Χαρακοποιού που δεν βλέπει χρόνο να περνά σχεδόν χωρίς να μετρά νεαρο θύμα στους δρόμους. Θρηνος για ενα νεο παιδί αγαπητό με φίλους σε όλη την περιοχή από το Πεταλίδι μεχρι την Κορωνη.

Επιχείρηση “Καθαρά Χέρια” στο Δημόσιο

H επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» έχει ήδη ξεκινήσει και τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απομάκρυνση από το Δημόσιο μέχρι και 7.000 υπαλλήλων από το σύνολο των υποθέσεων, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προσπαθεί, μέσω των επίορκων να «πιάσει» τον στόχο της τρόικας. Πλαστά πτυχία που έχουν κατατεθεί για τον διορισμό ή την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, εκατοντάδες υπάλληλοι που είχαν εξαφανιστεί από τις υπηρεσίες τους λόγω… ψυχολογικών προβλημάτων, εργαζόμενοι του Δημοσίου που είχαν καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια και δεν είχαν απασχολήσει τα πειθαρχικά συμβούλια της υπηρεσίας τους αλλά και ξενόγλωσσοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν γνωρίζουν γρυ αγγλικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο να ανακαλύψουν τα «τρωκτικά» του Δημοσίου και να τα οδηγήσουν στην έξοδο από τις κρατικές υπηρεσίες.
Η επιχείρηση «Καθαρά χέρια» στο Δημόσιο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιεί ελέγχους σε υπηρεσίες για τον εντοπισμό των κοπανατζήδων, στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών έχουν μπει οι προσωπικοί φάκελοι υπαλλήλων με στόχο να ανακαλυφθούν πλαστά έγγραφα, ενώ έχει κατατεθεί πόρισμα με πειθαρχικές υποθέσεις που οδηγούν στην αργία τους ελεγχόμενους υπαλλήλους.

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πικρές ήττες για Εθνικό Μελιγαλά, Εράνη και Πάμισο

Mαύρη Κυριακή η σημερινή για τις Μεσσηνιακές ομάδες στην Δ' Εθνική και στον 6ο όμιλο. Και οι τρεις γνώρισαν ήττες και μάλιστα η συνέχεια είναι πολύ δύσκολη τουλάχιστον για τον Εθνικό Μελιγαλά και την Εράνη Φιλιατρών. Οι δύο προαναφερθέντες ομάδες πριν την ολοκλήρωση της 15ης αγωνιστικής βρισκόντουσαν πάνω από την 6η θέση του βαιμολογικού πίνακα αλλά μετά τις ήττες από Ατρόμητο Λάππα και Διαγόρα Βραχνέικων έπεσαν κάτω από την προνομιούχο θέση που οδηγεί στην παραμονή στην κατηγορία. Από την άλλη, ο ουραγός Πάμισος γνώρισε βαριά ήττα με 5-0 από την Δόξα Ν. Μανολάδας.
Ήττα - σοκ στην έδρα του γνώρισε ο Μελιγαλάς με 2-1 από τον Ατρόμητο Λάππα. Μια ήττα που μπορεί να είναι μοιραία για την συνέχεια του Πρωταθλήματος. Η ομάδα του Γιώργου Μηλίτση βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ και με παίκτη λιγότερο. Ο Χριστόπουλος αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα μιας και ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Λαθύρη των φιλοξενούμεων. Ο Νικολόπουλος εκτέλεσε το πέναλτι και δεν αστόχησε κάνοντας το 0-1. Πσρόλα αυτά, οι γηπεδούχοι δεν τα παράτησαν και μάλιστα κέρδισαν πέναλτι στην συνέχεια με τον Μουρούσια να αστοχεί. Στο δεύτερο μέρος. ο Νικολόπουλος και πάλι στο 51' με σουτ έκανε το 0-2, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή του Εθνικού. Όμως, στο 56' ο Κάνιστρας με ωραίο σουτ μείωσε σε 1-2 όπου έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Από κει και πέρα, η Εράνη άντεξε μόνο για ένα ημίχρονο, αφού στο δεύτερο μέρος κατέρρευσε και μέσα σε 3 λεπτά δέχθηκε δύο τέρματα από τον Ανδρεόπουλο. Έτσι, γνώρισε την ήττα εκτός έδρας με 2-0 από τον Διαγόρα Βραχνέικων που αντίθετα έκανε ένα μεγάλο βήμα παραμονής. Τέλος, ο Πάμισος γνώρισε πολύ βαριά ήττα με 5-0 από την ανεβασμένη Δόξα Ν. Μανολάδας και έτσι παρέμεινε ουραγός στην βαθμολογία και ουσιαστικά υποβιβάστηκε στην Α' Τοπική Μεσσηνίας. Επίσης, να σημειώσουμε ότι ο πρωτοπόρος Πανόπουλο συνεχίζει αήττητος μιας και νίκησε στο τέλος με 1-0 τον Παναρκαδικό.

Αγρότης με 900.000 ευρώ εικονικό τιμολόγιο στη Ζαχάρω - 8 εκατ. ευρώ από κατάστημα στον Πύργο για . . . κρεμμύδια

Συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί από αγρότες μόνο στη Θήβα και τις γύρω περιοχές για το διάστημα 2005 - 2008, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ. Περίπου 300 - 400 αγρότες φέρονται να εισέπρατταν παράνομα επιστροφές ΦΠΑ (11%) για προϊόντα τα οποία ουδέποτε παρήγαγαν ή πούλησαν. Στελέχη της ελεγκτικής υπηρεσίας από την Αθήνα μίλησαν στην «Κ» για εκτεταμένη απάτη, η διερεύνηση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εμπλοκή και εταιρειών
Εκτός από τους αγρότες, στην απάτη φαίνεται ότι εμπλέκονται και εταιρείες οι οποίες εξέδιδαν κάποια από τα τιμολόγια, ενώ το ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμα κοινοποιήσει εμπλοκή δημοσίων λειτουργών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η έρευνα ξεκίνησε το 2010 κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας στη Θήβα, ωστόσο απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας των διασυνδέσεων των παραβατών της περιοχής με επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, από έλεγχο επιχείρησης στην Πρέβεζα που εμφανίζεται ως οπωροπωλείο προέκυψαν τιμολόγια αγοράς κρεμμυδιών από τη Θήβα συνολικής αξίας 1.400.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσότητες ικανές να ταΐσουν όλη την Ηπειρο. Κατάστημα στον Πύργο που πουλάει τρόφιμα για κατοικίδια εμφανίζεται να έχει αγοράσει μέσα σε δύο χρόνια κρεμμύδια από τη Θήβα αξίας 8 εκατ. ευρώ. Σε έλεγχο που έγινε στα λογιστικά βιβλία του καταστήματος δεν βρέθηκαν καταχωρισμένες οι συγκεκριμένες συναλλαγές, γεγονός που ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο καταστηματάρχης δεν είχε ανάμειξη στις συναλλαγές. Το ίδιο έχουν υποστηρίξει αρκετοί επιχειρηματίες που εμφανίζονται ως αγοραστές κηπευτικών σε τιμολόγια που κατατέθηκαν στην εφορία από τους αγρότες για την επιστροφή ΦΠΑ. Οι περιοχές στη Θήβα που απασχολούν το ΣΔΟΕ είναι το Αρμα, το Νεοχωράκι, η Καλλιθέα και το Σχηματάρι. Αγρότες με μικρά χωράφια, δήλωναν ποσότητες που δεν μπορούσαν να παραγάξουν. «Στο Νεοχωράκι Θηβών, ένας αγρότης εμφάνισε εικονικά και πλαστά τιμολόγια αξίας 4.364.000 ευρώ. Στο ίδιο χωριό, γυναίκα αγρότισσα υπέβαλε εικονικά τιμολόγια 680.000 ευρώ», αναφέρει το ΣΔΟΕ. Ακόμα, επιστροφή ΦΠΑ φαίνεται να έχει εισπραχθεί παράνομα με τη χρήση εικονικών τιμολογίων σε Κόρινθο, Καλαμάτα και Ζαχάρω. Στην Κόρινθο, αγρότης χωρίς ούτε ένα κιλό παραγωγής είχε εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ 500.000 ευρώ. Στη Ζαχάρω, «αγρότης έλαβε εικονικό τιμολόγιο 900.000 ευρώ, ενώ στην Καλαμάτα σε έλεγχο εντός Ι.Χ. βρέθηκαν στοιχεία για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων με πλαστά τιμολόγια αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει πηγή του ΣΔΟΕ.

Ειδική Περιβαλλοντικής Μελέτης από τον Αλφειό έως τη Νέδα

Ως «Περιφερειακό Πάρκο» χαρακτηρίζεται η παράκτια ζώνη από τις εκβολές του Αλφειού έως τις εκβολές της Νέδας από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΥΠΕΚΑ που άμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση. Η Ομάδα Πολιτών Ενεργών Δήμου Ζαχάρως (Ο.Π.Ε.ΔΗ.ΖΑ.) δια του μέλους της Θεόδωρου Κόλλια, συγγραφέα και υποψηφίου βουλευτή της ΔΗΜΑΡ στην Ηλεία, ετοίμασε μια σειρά επισημάνσεων και ερωτημάτων που θέλουν απάντηση.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος ενόψει της διαβούλευσης από το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, έχουν αρχίσει οι σχετικές ζυμώσεις (σκέψεις, συζητήσεις, προβληματισμοί, προτάσεις) από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη. Ανάμεσα σε αυτούς σημαντική θέση κατέχουν οι ίδιοι οι πολίτες της περιοχής. «Αναφέρομαι στους ενεργούς πολίτες που είναι ευαίσθητοι για τα κοινά δρώμενα, κυρίως το περιβάλλον, που προεξάρχον κομμάτι του είναι το μέτωπο προς τη θάλασσα, Η παράκτια ζώνη, το αγλάισμα του τόπου. Πολλές φορές συμβαίνει αυτοί οι ενεργοί πολίτες να είναι μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων, οργανώσεων, φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο της - ας πούμε τοπικής διαβούλευσης - και επειδή ο χρόνος τρέχει παραθέτουμε τα εφτα κρισιμότερα σημεία, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας γιατί χρειάζονται διασάφηση και επαναπροσδιορισμό. Υπόψη αυτά τα σημεία είναι επιλογή ευρείας μελέτης ειδικών και μη» αναφέρει ο κ. Κόλλιας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΤΗΝ αποτίμηση της ελαιοκομικής περιόδου που ολοκληρώνεται κάνουν ελαιοτριβείς και παραγωγοί με ορατή την άνοδο του ελαιολάδου πρόσφατα καθώς η Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή φέτος αγγίζει στην Τριφυλία τους 19.000 τόνους εκφράζοντας την ικανοποίηση για την συλλογική προσπάθεια που καταβλήθηκε φέτος. 
Στην περιοχή μεταξύ Κυπαρισσίας- Φιλιατρών, στο διαμέρισμα της Φαρακλάδας ο ελαιοτριβέας και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Γιώργος Μπακούρος εκτίμησε την κατάσταση λέγοντας ότι "η τιμή του προιόντος πρόσφατα προσέγγισε στη περιοχή μας τα 2,30 ευρώ το κιλό το οποίο είναι ενθαρρυντικό την στιγμή που η ποιότητα του λαδιού κυμαίνεται σε εξαιρετικά καλά επίπεδα με οξύτητα 2- 3 γραμμές" επιβεβαιώνοντας ότι έχει συγκομισθεί το 85% περίπου της ποσότητας στις περιοχές Κυπαρισσίας-Φιλιατρών και Γαργαλιάνων καθώς ο ευνοικός καιρός των εορτών βοήθησε στην συγκομιδή. 
Επίσης πρόσθεσε ότι "η παραγωγή στην ορεινή Κυπαρισσία ήταν μειωμένη σε αντίθεση με την αύξηση που παρατηρήθηκε εδώ στη Φαρακλάδα και τα γειτονικά χωριά των Φιλιατρών μέχρι την περιοχή της Πλάτης και των Χριστιάνων" ενώ για το ΠΟΠ συμπλήρωσε ότι "η περιφέρεια Πελοποννήσου κατόρθωσε με τους φορείς να έχουμε πλέον ΠΟΠ σε όλο το Νομό με αποτέλεσμα να προσδοκούν οι παραγωγοί αύξηση ως 30 λεπτά το κιλό το επόμενο διάστημα, αλλά επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες με δράσεις για την ανάδειξή του είδους και να το πουλάμε σε καλές τιμές" για να επισημάνει ότι "ο κόσμος πήρε νωρίς τις επιδοτήσεις και λόγω των αναγκών του προέβη άμεσα στην συγκομιδή καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ οι θεσμικοί φορείς πρέπει να δώσουν την μάχη με την προβολή του όπως κάνει η περιφέρεια με το καλάθι της Πελοποννήσου στο οποίο την περίοπτη θέση κατέχει το ελαιόλαδο". Ι

Φοροδιαφεύγουν από ανάγκη υποστηρίζει το 70% των πολιτών

Εν αναμονή του νέου φορολογικού, που η κυβέρνηση καταρτίζει πυρετωδώς, εξαιρετικά ενδιαφέροντα κρίνονται τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάζει η ΕΣΕΕ, με το 70% των πολιτών να «δικαιολογεί» εμμέσως πλην σαφώς τη φοροδιαφυγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι γίνεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι με σκοπό το κέρδος. Σοκαριστικό ότι πάνω από τους μισούς πολίτες πιστεύουν ότι οι άλλοι μισοί κλέβουν την εφορία. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα. Πρόκειται κυρίως για άνδρες (24,7%) και άτομα με εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (23,1%). Πιο θαρραλέα και ειλικρινά το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας πχ απόδειξη). Αναγκαίο να σημειωθεί και ότι το 74,2% των πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το 64,4% να πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή με κριτήριο το μέγεθος της επιχείρησης έξι στους δέκα πολίτες (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρίες. Τα παραπάνω αναφέρονται στα συμπεράσματα έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2013 με αντικείμενο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
tharrosnews.

Ρύθμιση χρεών με κατάθεση αίτησης για υπερχρεωμένα προτείνει ο Μαργέλης

«Έμφραγμα» στη λειτουργία των Ειρηνοδικείων έχει επιφέρει η πρόσφατη συγχώνευση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση ακόμη και στην εκδίκαση των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για παράδειγμα, η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Παμίσου και Οιχαλίας έχει τριπλασιάσει τον όγκο δουλειάς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, στο οποίο και εντάχθηκαν. Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, επισημαίνει πως είναι αναγκαία πλέον η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για άμεση ρύθμιση χρεών έως την εκδίκαση της υπόθεσης.
Άμεση ρύθμιση
Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, πλέον είναι αδιαμφισβήτητο πως ο υφιστάμενος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει καταστεί αναποτελεσματικός: «Τα Ειρηνοδικεία του νομού μας, Καλαμάτας και Πύλου, μετά τις συγχωνεύσεις, έχουν υποστεί “έμφραγμα” από τις εκατοντάδες υποθέσεις που έχουν σε εκκρεμότητα, με συνέπεια να καθυστερεί η έκδοση αποφάσεων που θα βοηθήσουν δανειολήπτες. Πρέπει οπωσδήποτε το νομοθετικό πλαίσιο να αλλάξει και σε κάθε περίπτωση να ληφθεί πρόνοια, ώστε με την κατάθεση της αιτήσεως που υποβάλλεται στα Ειρηνοδικεία να γίνεται μια ρύθμιση χρεών μέχρι την εκδίκαση, όπως και να ληφθεί πρόνοια για ανέργους, πολύτεκνους και ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρή μείωση των εισοδημάτων τους. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα με τη μεγάλη καθυστέρηση».