Pages
▼
Πέμπτη 2 Μαΐου 2013
20 ΌΧΙ ΣΤΗΝ..ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΙ 2 ΛΕΥΚΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;
ΤΗΝ ημέρα της Σταύρωσης του Κυρίου συνεδρίαζε επί 6 ώρες το Δ.Σ. Τριφυλίας για να πάρει μια ιστορική πολιτική απόφαση σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελαία με 20 ψήφους κατά και 2 λευκά καθώς το Σώμα θεώρησε ότι η δράση δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και την με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής σχετικά με την κατάθεση 40 φακέλων δόμησης στην Πολεοδομία Κυπαρισσίας.
Παρά τις εντάσεις και την αναλυτική νομική και τεχνοκρατική ανάλυση του θέματος οι έννοιες της ανάπτυξης και της υγιούς τουριστικής εξέλιξης τέθηκαν στο μέγιστο βαθμό. Με την λευκή ψήφο των κ .Παν. Τσίγγανου και Γιάννη Φιλντίση αλλά και την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νικολάκου, του βουλευτή Θαν. Πετράκου και από τις παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου κ .Δράκου και Γόντικα η ιστορική μάχη για το Κυπαρισσιακό κόλπο θα έχει και συνέχεια μετά την έκδοση απόφασης του ΥΠΕΚΑ και της Ευρωπαικής ένωσης.
ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Στο Κράτος, την πολυνομία αλλά και την γραφειοκρατία απέδωσαν οι σύμβουλοι και φορείς την ατέλεια θωράκισης της περιοχής μέσα από κανονιστικό πλαίσιο και ανάπτυξης. Η πρόταση πάντως του Δημάρχου κ. Κόλλια για αποχή των υπηρεσιών της Πολεοδομίας χωρίς την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι την έκδοση της Κ.Υ.Α. πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς αυτή ήταν η πρόταση της Δημοτικής αρχής μέχρι το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία προς το Σώμα. Ιώβεια υπομονή έδειξε πάντως ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημ. Μπασδάνης ώστε να λειτουργήσει με δημοκρατικές διαδικασίες το συμβούλιο και να ακουστούν όλες οι απόψεις
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Ο Θανάσης Πετρόπουλος εστίασε στα μέτρα προστασίας με χρονική καθυστέρηση εκτιμώντας ότι το θέμα ήταν διαπαραταξιακό. Υποστήριξε ότι από Ζαχάρω ως την Κυπαρισσία χτίστηκαν 3.000 κατοικίες αλλά δεν πρόσφεραν ανάπτυξη που φέρνουν μόνο οι επενδύσεις κύρους.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας τόνισε ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός αλλά και δεν υποκαθιστά την Πολεοδομία και τα όργανα του Κράτους μέχρι να τελεσφορήσει το ΣΧΟΑΠ Αυλώνος. Εξήγησε ότι όταν μιλά για ερημοποίηση εννοεί ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η περιοχή και να απομονωθεί περιμένοντας όμως την Κ.Υ.Α. που θα ρίξει φως στην υπόθεση αλλά διερωτήθηκε γιατί τώρα αφυπνίστηκαν οι πολίτες και οι φορείς για ένα θέμα που εδώ και καιρό ήταν σε εξέλιξη.
Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Παναγιώτης Βρεττάκος μίλησε αρχικά για την έκδοση 40 οικοδομικών αδειών για ισάριθμες κατοικίες σε άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα. Απάντησε ότι η συμβατότητα με το περιβάλλον γίνεται βάση των Νόμων που το προστατεύουν ενώ οι αμμοθίνες καλύπτουν μόνο το 19% της έκτασης. Παραδέχθηκε όμως ότι το Κράτος δεν καθόρισε το νομικό πλαίσιο και δεν σπαταλούνται φυσικοί πόροι ενώ η κα Ντέμου μίλησε για μονοκατοικίες που απέχουν 60 μέτρα από τον αιγιαλό με περισσότερες μελέτες από ότι προβλέπει ο Νόμος.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσίγγανος μίλησε για απουσία του Κράτους από την θέσπιση της ζώνης Natura ενώ υπερασπίστηκε την δέσμευση της Πολεοδομίας που θα απέχει από την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι την υπογραφή της Κοινής υπουργικής απόφασης ενώ μίλησε για τεχνικά θέματα.
Η κα Μαρίνη ως νομικός εκπρόσωπος των Φίλων του Δάσους Ελαίας αναφέρθηκε στο παραχωρητήριο του 1953 και τις διόδους πρόσβασης από το 1966 μέχρι την παράνομη όπως δήλωσε διάνοιξη οδών αλλά και την καταστρατήγηση του νόμου λόγω της αυτοτελούς κατάτμησης των οικοπέδων.
Ο κ. Πετράκος μίλησε για τραγικές ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων για 12 χρόνια χωρίς την έκδοση απόφασης εκτιμώντας ότι είναι επέμβαση και όχι επένδυση αμφισβητώντας την συνολική έκταση των στρεμμάτων. Η κα Νικολάκου πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο για την περιοχή ενώ η Περιφέρεια θέλει επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και επενδύσεις με νομιμότητα χωρίς πολυνομία του κράτους. Αποδέχθηκε αν θελήσει η πολιτεία το ρόλο του θεσμικού πλαισίου να τον αναλάβει η Περιφέρεια.
Ο κ. Δράκος υπογράμμισε ότι γίνονται επενδύσεις με βάση το παν μέτρον άριστον επιβεβαιώνοντας ότι ιδρύεται οικισμός στη περιοχή χωρίς νομιμότητα ενώ έθεσε ερωτήματα για τις κατατμήσεις και την διευθέτηση ρεμάτων της περιοχής που καταλήγουν στην θάλασσα για να καταλήξει ότι είναι κτηματομεσιτική διαδικασία. Τέλος ο κ. Γόντικας χαρκατήρισε έκτρωμα την πρόταση με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου