Pages

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

20 ΧΡΌΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ- ΠΟΝΤΙΟΙ ΠΙΛΑΤΟΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ

20 ολόκληρα χρόνια περιμένει μια τουριστική επιχείριση και κάτοικοι να υλοποιηθεί η πρόσβαση σε δρόμο ο οποίος με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη περιοχή Κάμπος Κυπαρισσίας λόγω της μη ύπαρξής του παρά τις εργασίες που έχουν συντελεστεί δεν παρέχει οδό διαφυγής με αποτέλεσμα να εγκλωβίζει τουρίστες, κατοίκους και πυροσβεστικά μέσα.
Το θέμα έφεραν στο Δ.Σ. Τριφυλίας οι ιδιοκτήτριες του ξενοδοχείου Απόλλων που κινδύνεψε να τυλιχθεί στις φλόγες από τη φωτιά στη περιοχή ζητώντας να διανοιχτεί έστω με αμμοχάλικο η δυτική πλευρά μικρού δρόμου ελάχιστων μέτρων για λόγους πυροπροστασίας και δημοσίου συμφέροντος. Αντί αυτού παίζοντας τον Πόντιο Πιλάτο τόσο ο Δήμαρχος όσο και τα όσα απίστευτα καταγράφηκαν εξετάστηκε μόνο η παρέμβαση από το Δήμο σε σημεία διάνοιξης και όχι στο δρόμο καθώς ελοχεύει ο κίνδυνους να παραβούν το Νόμο...σε περίπτωση που κοστίσει άλλη νέα φωτιά σε ανθρώπινες ζωές. 
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ;
Καταπέλτης ήταν η Γιάννα Χριστοδούλου η οποία μαζί με το Δήμαρχο έζησε τον εφιάλτη αλλά αντί αυτού περίμενε "να ακούσει του Δ.Σ. και του Δημάρχου καθώς ο ίδιος δεν ήθελα να διανοιχτεί ο δρόμος" ενώ κατήγγειλε ανοιχτά την προκλητική συμπεριφορά του την ώρα που καιγόταν ο τόπος και κινδύνεψαν μια έγκυος και επισκέπτες. Επίσης καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση ενώ έθεσε προ των ευθυνών του το Σώμα εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την εκπλήρωση του θέματος. Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε από το Δ.Σ. να αναλάβει την ευθύνη συλλογικά των πράξεών του για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενώ υπήρξε φραστικό επεισόδιο για την τραγική αδιαφορία του Δήμου τότε και τώρα. Ο Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι το θέμα σέρνεται ενώ ο κ. Μπασδάνης προσπάθησε να τεθεί πει τάπητος το θέμα. Τελικά το Δ.Σ. αποφάσισε να εξετάσει το θέμα η Τεχνική υπηρεσία στο σημείο που μπορεί να επέμβει χωρίς κανείς να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος εξόδου ελάχιστων μέτρων προς την παραλία πάνω από τη περιοχή του Κάμπινγκ. Παρότι αρκετοί παραδέχτηκαν ότι ο δρόμος πρέπει να γίνει τελικά παραμένει άγνωστο ποιος θα αναλάβει ευθύνες σε περίπτωση νέου περιστατικού. ΙΩΑΝ. ΜΠ.   

Κακοδιοίκηση στο Δήμο Καλαμάτας καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

Φαινόμενα κακοδιοίκησης τόσο στο Δήμο Καλαμάτας όσο και σε νομικά του πρόσωπα, κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Σταθόπουλος. Υπηρεσίες του Δήμου και νομικών προσώπων λειτουργούν σαν να είναι μαγαζί αιρετών, υποστήριξε ο πρόεδρος… Ο Χρήστος Σταθόπουλος αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατα και συνεχιζόμενα, όπως σημείωσε, περιστατικά: Στην εκ νέου μετακίνηση της Σταυρούλας Αγρίου από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και μετά στη Διεύθυνση ΚΕΠ, καθώς και στην άδικη και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι σε παιδαγωγούς των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας, οι οποίοι υπάγονται στο Δημοτικό Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού.
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι υπάρχουν φαινόμενα όχι σωστής αξιοποίησης υπηρεσιακών στελεχών, τα οποία υπογράμμισε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα απαξιώνει και να τα απενεργοποιεί». Ειδικά για τη δημοτική αρχή Καλαμάτας πρόσθεσε ότι «τα φαινόμενα απαξίωσης είναι πολλαπλά». Το πλέον πρόσφατο και συνεχιζόμενο τέτοιο φαινόμενο είπε ότι είναι η νέα μετακίνηση της Σταυρούλας Αγρίου, η οποία υποστήριξε ότι δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, διότι μια έμπειρη μηχανικός μετακινήθηκε σε μια θέση η οποία θα έπρεπε να καλύπτεται από διοικητικό στέλεχος. Πέραν αυτού όμως δήλωσε ότι η απόφαση του δημάρχου για τη μετακίνηση της Σταυρούλας Αγρίου απαξιώνει και την προσωπικότητα της συγκεκριμένης υπαλλήλου. Ειδικότερα ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε: «Πλήττεται το δημόσιο συμφέρον εφόσον δεν αξιοποιείται ένας πολιτικός μηχανικός στο γνωστικό του αντικείμενο. Πλήττεται όμως και η υπηρεσιακή και επαγγελματική υπόσταση, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της προσωπικότητας των εργαζομένων και το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικότητας, σε συνδυασμό με τις Συνταγματικές εγγυήσεις σταδιοδρομίας και εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων».

Στους προορισμούς κρουαζιέρας η Μεσσηνία χωρίς λιμάνια...

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στο χώρο της κρουαζιέρας, όσον αφορά στην Καλαμάτα και το λιμάνι της. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, σε δηλώσεις του σήμερα, ανέφερε ότι «πολύ σύντομα θα έλθει στην Καλαμάτα η ηγεσία της διεθνούς κρουαζιέρας» και θα διεξαχθούν σχετικές συνομιλίες. Την ανάδειξη της Καλαμάτας σε πόλο έλξης όσον αφορά στην κρουαζιέρα επιβοηθούν η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, η ενδυνάμωση του αερολιμένα «Καπετάν – Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με πολλές διεθνείς πτήσεις και η ύπαρξη της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino. Ο Δήμαρχος επεσήμανε, ακόμη, την αξία του έργου της Φαρών, που ξεκίνησε και θα αποδώσει ένα πλατύ πεζοδρόμιο, έργο κρίσιμο για την πεζοπορία των τουριστών κρουαζιέρας, μέσω του οποίου θα μπορούν άνετα, εύκολα και με ασφάλεια να ανεβαίνουν πεζή από την Παραλία στο Κέντρο της πόλης.

Οι χειρότερες Πανελλαδικές Εξετάσεις οι φετινές λένε οι ΕΛΜΕ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ δυσκολίας των θεμάτων στα μαθηματικά που δόθηκαν στους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Μεσσηνίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Τα φετινά θέματα των μαθηματικών τόσο της Γενικής Παιδείας όσο και της Κατεύθυνσης, είναι τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Επιπλέον δεν ήταν διαβαθμισμένα και ήταν εντελώς πέρα και έξω από το πνεύμα του κανονισμού των εξετάσεων. Ιδιαίτερα στα μαθηματικά κατεύθυνσης η δυσκολία του θέματος Β3 απογοήτευσε τους μαθητές και δεν τους επέτρεψε να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τα υπόλοιπα θέματα. Εξάλλου το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις οδηγίες του Υπουργείου για το χαρακτήρα του 2ου θέματος.
Το παράρτημα Μεσσηνίας της ΕΜΕ τονίζει ότι τα φετινά θέματα των μαθηματικών Γενικής Παιδείας όχι μόνο τιμωρούν τους μαθητές που επέλεξαν το συγκεκριμένο μάθημα αλλά και απαξιώνουν το ίδιο το μάθημα. Παράλληλα πρέπει να τονιστεί ότι παραβιάστηκαν οι βασικές κατευθυντήριες αρχές που δίνει το Υπουργείο τόσο για τη διδασκαλία όσο και για την αξιολόγηση του μαθήματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό στις εκπαιδευτικές οδηγίες. Θεωρούμε λοιπόν ότι όλα τα παραπάνω απαξιώνουν τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου».

Τσουνάμι απολύσεων σε δημοτικές επιχειρήσεις, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Αγωνιώδης προσπάθεια καταβάλλεται, όσο περνάει ο καιρός, για να εξασφαλιστούν οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Μια μεγάλη δεξαμενή που «ανακαλύφθηκε» είναι οι 38.000 υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπηρετούν αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», πρόκειται για υπαλλήλους 66 συνολικά φορέων μεταξύ των οποίων είναι και το ΙΚΑ με 6.500 υπαλλήλους, αλλά και ο ΟΑΕΔ με 4.500 υπαλλήλους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή των φορέων αυτών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έτσι ώστε να μην υπάρχει το συνταγματικό κόλλημα της κατάργησης της θέσης ενός υπαλλήλου και να μπορούν να απολύονται με μόνο την καταβολή αποζημίωσης. Ανάλογο είναι το σχέδιο και για τους 384 φορείς των Δήμων όπου υπηρετουν 16.241 υπάλληλοι.
Πρόκειται για υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, πρόνοιας κλπ. Το ένα σενάριο μιλάει για κατάργηση των φορέων αυτών και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους απευθείας στους Δήμους με αντίστοιχη μεταφορά και των υπαλλήλων των απαραίτητων δομών ( π.χ.παιδικοί σταθμοί) ενώ το πλεονάζον προσωπικό θα περνάει σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μετατροπή των φορέων αυτών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και απόλυση των υπαλλήλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν με μετατροπή ΝΠΔΔ του τομέα έρευνας με 3.213 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ, αλλά και συγχωνεύεις και καταργήσεις ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ με 1.024 υπαλλήλους, ενώ παράλληλα αναμένεται μετατροπή 62 επιμελητηρίων με 1.015 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ, αλλά και κατάργηση 7 κοινωφελών ιδρυμάτων πρόνοιας με 227 υπαλλήλους όπως και μετατροπή 12 αθλητικών κέντρων με 194 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ.

Οι μαθητές της Μεσσηνίας στην IH Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

Τέσσερις είναι οι μαθητές από τα σχολεία της Μεσσηνίας που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της ΙΗ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων που θα ξεκινήσουν στις 28 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουλίου τρέχοντος έτους.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΦΙΛΙΑΤΡΑ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κοινωνικών Υποθέσεων
       
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
ΜΕΣΣΗΝΗ
ΔΟΥΡΟΥΜΗ ΑΝΤΩΝΙΑ-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου
       
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΟΥΡΙΑΣ
ΘΟΥΡΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου
       
5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΡΟΥΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
Μορφωτικών Υποθέσεων
       
Αναπληρωματικοί   Έφηβοι   Βουλευτές
4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΦΡΟΥΝΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

       
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ
ΑΝΔΡΟΥΣΑ
ΧΟΝΔΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

       
6ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΠΑΥΛΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

       
1ο ΕΠΑ.Λ. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ


       
Το θέμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που θα αναλύσουν τα παιδιά είναι : «Σχολική βία - Εκφοβισµός (bullying)» Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, παραγωγής και εμπορίου θα αναλύσει το θέμα: «Η οικονοµική κρίση και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής µας». Η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων το θέμα: «Η προστασία των ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου (internet) και των µέσων  κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, my space κ.ά.)»
Tο πρόγραµµα «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα και αποσκοπεί στην καλλιέργεια θετικής στάσης των νέων απέναντι στην αξία «συµµετοχή στα κοινά», καθώς και τη µύησή τους στις αξίες, τους κανόνες και τις πρακτικές της δηµοκρατίας. H «συµµετοχή στα κοινά» αποσκοπεί στην πολιτική κοινωνικοποίηση των εφήβων, στη συνειδητή ένταξή τους στις κοινωνικές και πολιτικές λειτουργίες για τη διεύρυνση και εµβάθυνση του δηµοκρατικού πολιτεύµατος, στη διαµόρφωση ενός πεδίου δηµόσιου διαλόγου για τη νεολαία, στην προσφορά προς τους άλλους, στη βίωση της δηµοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ως τρόπου ζωής και στη δηµιουργία πολιτισµού σε όλες τις σφαίρες του δηµόσιου και του ιδιωτικού βίου.

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» για το μέλλον της Ολυμπίας Οδού

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ χθες στην Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλου, σχετικά με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα. Στην αγόρευσή του, χαιρέτησε το γεγονός ότι οι εργασίες κατασκευής επανεκκίνησαν και το χαρακτήρισε θετικό, για να συμπληρώσει: «Εμείς όμως περιμένουμε και θέλουμε την υλοποίηση της Σύμβασης του 2007, να γίνει δηλαδή ο δρόμος από την Πάτρα, τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα οπωσδήποτε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και να απεντάσσουμε, να σταματάμε, να μην προχωράμε στην εκτέλεση αυτού του δρόμου, στον οποίο θα απασχοληθούν χιλιάδες για να κατασκευαστεί και όταν κατασκευαστεί, θα ανοίξει άλλες προοπτικές για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Περιμένουμε, λοιπόν, σήμερα τη δική σας απάντηση. Περιμένει ο λαός της Ηλείας, της Μεσσηνίας. Είμαστε όλοι ανήσυχοι και ανάστατοι. Περιμένουμε την απόφασή σας και πιστεύουμε ότι θα είναι θετική».
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Στον βουλευτή απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, που ούτε λίγο ούτε πολύ ανάγγειλε μετατόπιση του κομματιού Πύργος-Τσακώνα, ενώ άφησε «παραθυράκι» για το κομμάτι Πάτρα- Πύργος. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της επανεκκίνησης, είπε: «Για το τμήμα Πάτρα-Πύργος πρέπει να πω ότι έχουν συντελεστεί από το Υπουργείο οι απαλλοτριώσεις. Έχει καταβληθεί η αποζημίωση στους δικαιούχους σύμφωνα με όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις. Κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα για το κομμάτι που αφορά μέχρι και τον Πύργο. Το γεγονός ότι οι εργασίες επανεκκίνησαν, είναι εξαιρετικά θετικό. Θα δώσω στη συνέχεια ορισμένα στοιχεία για τις εργασίες οι οποίες γίνονται, για τα τμήματα, για τα σημεία στα οποία τα εργοτάξια έχουν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα ξεκινήσει να δουλεύουν. ΄ΦΩΝΗ'

Συμμετοχή Πελοποννήσου στο "MedDiet, Μεσογειακή Διατροφή-Προώθηση Παραδοσιακών Προϊόντων"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «MedDiet, Μεσογειακή Διατροφή και Προώθηση των Παραδοσιακών Προϊόντων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2013 στη Ρώμη.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως βοηθητικός εταίρος. Από την πλευρά της  Ελλάδας παρευρέθησαν ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Μανιάτης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς» κος Γεώργιος Καραμπάτος και ο Δ/ντης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κος Βασίλης Αποστολόπουλος. 
Όλοι αυτοί αποτελούν ένα 12μελές εταιρικό σχήμα πού καλύπτει 6 Μεσογειακές χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Λίβανο, Τυνησία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Προγράμματος «ENPI CBC MED 2007-2013», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προϋπολογισμό 5.000.000€  και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Για πρώτη φορά η αξία της «Μεσογειακής Διατροφής» αποτελεί το επίκεντρο ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος, μετά την αναγνώρισή της από την UNESCO, στις 17 Νοεμβρίου 2010, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Οι Πελοποννήσιοι νέοι αγρότες θα δώσουν τις λύσεις

Στις αρχές την εβδομάδας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών Ελλάδας και το διοικητικό συμβούλιο,επισκέφθηκαν την περιφέρεια Πελοποννήσου. Στην Τρίπολη συναντήθηκαν με τους αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Βαγγέλη Γιαννακούρα και υπηρεσιακούς παράγοντες, Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν τα θέματα που αφορούν στα προλήματα των Νέων Αγροτών σχετικά με τα προγράμματα για τη βιολογική γεωργία, τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα αλλά και τα σχέδια βελτίωσης. Αυτό όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η τοποθέτηση του προέδρου των νέων αγροτών κ.Βασιλόπουλου,που είναι απο τον νομό Ηλείας.
Ο κ.Βασιλόπουλος δήλωσε: “Είμαι απο την Ηλεία αλλά ανήκω στην Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος είναι μία και πρέπει άμεσα να ενωθεί και διοικητικά,γιατί εγώ και όλοι οι συμπατριώτες μου δεν είμαστε ΔυτικοΕλλαδίτες. Είμαστε Πελοποννήσιοι και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει.Την θέση μου αυτή την δηλώνω παντού και την παλεύω. Βρίσκομαι στην Τρίπολη την ιστορική έδρα της Πελοποννήσου,όπως είπε και ο κ.Τατούλης στην έκθεση αγροτικών προϊόντων της Ηλείας. Ελπίζω σύντομα να ενωθούμε και πάλι οι Πελοποννήσιοι”

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΟΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΝΤΕΡΜΠΙ για δυνατούς λύτες θα αποτελέσουν τον Μάιο του 2014 οι αυτοδιοικητικές εκλογές που σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα για πρώτη φορά προσαρμόζονται στο Γερμανικό...μοντέλο με ξεχωριστές λίστες για Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Η απαγκίστρωση από στενά κομματικά όρια και οι υπόγειες πολιτικές διαδρομές χρισμάτων αλλά και παζαριών για την καρέκλα θα αποτελέσουν εν δυνάμει παρελθόν καθώς οι ψηφοφόροι πλέον δεν λειτουργούν στη λογική της...μάζας ακολουθώντας τυφλά τους πολιτικούς ταγούς των κομμάτων που πολλές φορές είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Στη λογική αυτή ας δούμε πως αποτυπώνεται στο προεκλογικό σκηνικό στη Μεσσηνία με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν.
Στη ΚΑΛΑΜΑΤΑ που ως πρωτεύουσα διατηρεί τα ηνία δεν άνοιξε πλήρως α χαρτιά του ο νυν Δήμαρχος κ. Νίκας που θα αποφασίσει με βάση τα νέα δεδομένα να συνεκτιμήσει τη δυναμική της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ως φρέσκο πρόσωπο θεωρείται ήδη η παρουσία του κ. Μαργέλη που έχει διαμορφώσει ιδεολογική πλατφόρμα για την διοίκηση του Δήμου αλλά και των προσώπων που θα την απαρτίζουν. Υποψήφιος σίγουρα θεωρείται ο Θεόδωρος Μπρεδήμας ενώ διερευνητική παραμένει η στάση του κ. Μπεχράκη μ βάση τις νέες ισορροπίες αλλά και τις τάσεις των πολιτών που θεωρούνται...ενεργοί. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε νέα πρόσωπα που θα συνδιαμορφώσουν το νέο πολιτικό σκηνικό ως σύμβουλοι.
Στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ ως δεύτερος πληθυσμιακά Δήμος δεν υπάρχει ξεκάθαρη τάση πέρα από τις διερευνητικές ματιές στο φάσμα των ψηφοφόρων. Θεωρείται ωστόσο σαφές ότι δεν αποκλείεται να διεκδικήσει εκ νέου εφόσον βγουν...τα κουκιά ο νύν Δήμαρχος κ. Κόλλιας. Η φημολογία για συνδυασμό από την πλευρά του πρώην Δημάρχου Φιλιατρών κ. Ξύγκα δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε διαψεύδεται εφόσον όμως ισχύσει το σενάριο του κ. Δράκου τότε είναι σίγουρο ότι θα καθορίσουν κοινή πορεία. Εξάλλου η αρθρογραφία Ξύγκα παλιότερα και η δυναμική εμφάνιση Δράσκου σηματοδοτεί νέα εποχή καθώς ο κ. Δράκος μάλλον δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια αλλά δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή όπως λέει στενό του περιβάλλον. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο επόμενος Δήμαρχος προέλθει από...Γαργαλιάνους μεριά καθώς θετικά σχόλια συγκεντρώνει μια πιθανή κάθοδος Κατσίβελα προς το Δεκέμβριο για το Δήμο ή μια ενεργή παρουσία εκ των Αντιδημάρχων από την Τριφυλιακή πόλη όπως του κ. Ανδρινόπουλου ή Κατσούλα. Όμως πρέπει να υπολογιστεί η έξοδος προς τη πολιτική εκ νέου του πρώην Δημάρχου Αετού κ. Δριμή αλλά και ενός ακόμα προσώπου που ετοιμάζει την ενεργή παρουσία σε λίγο καιρός προερχόμενος από το χώρο της αγοράς. 
Στην ΠΥΛΟ θεωρείται δεδομένη η εκ νέου κάθοδος του κ. Καφαντάρη που φαίνεται ότι θα έχει την βοήθεια του συντοπίτη του κ. Σαμαρά καθώς έχει πρόσβαση στο κομματικό μηχανισμό και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της...Συγγρού για πολύ καιρό.
Στη ΜΕΣΣΗΝΗ το πετυχημένο μοντέλο διοίκησης θέλει να συνεχίσει ο κ. Αναστασόπουλος που αναζητεί αντίπαλο για τις επόμενες εκλογές καθώς οι τάσεις από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δεν έχουν οριοθετηθεί σε συγκεκριμένο βαθμό εδώ και μέρες.
Τέλος στην ΟΙΧΑΛΙΑ παρά το εσωτερικό πρόβλημα του νυν Δημάρχου κ. Μπάμη φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η υποψηφιότητα της κα Αλειφέρη αλλά δεν αποκλείεται και εκείνη του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου που έλκει από την πειροχή την καταγωγή και θέλει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Αντίπαλος από άλλους χώρους δεν αποκλείεται να είναι γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος ενώ έχει ακουστεί μέχρι και το όνομα του κ. Αλευρά ο οποίος όμως στη νέα κάθοδο Τατούλη που θεωρείται δεδομένη θα θέλει να χρησιμοποιήσει εκ νέου αλλά φημολογείται ότι ο Περιφερειάρχης θα προβεί σε ριζικές αλλαγές του χρόνου. ΤΟ κρίσιμο μέλλον του διαλυμένου Καλλικράτη θα είναι οδυνηρό για το μέλλον οπότε τα αποτελέσματα θα δημιουργήσουν άλλες δυναμικές με μωσαικό αποχρώσεων στα νέα Δημοτικά συμβούλια. Τα δεδομένα πάντως είναι ανοικτά ως το φθινόπωρο...

Επίσκεψη Μπάμη στον Καλογιάννη για τον κόμβο προς Μελιγαλά

ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σταύρο Καλογιάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών της κατασκευής του κόμβου (είσοδος – έξοδος) στο νέο οδικό άξονα Τσακώνα – Καλαμάτα στο ύψος που τοποθετείται η ΒΙΠΕ Μελιγαλά για το λόγο όπως και παλαιότερα έχουμε επισημάνει, είναι εγκαταστημένη η ΒΙΠΕ Μελιγαλά, υπάρχει σύνδεση με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής με κυριότερο την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και την έδρα του Δήμου Οιχαλίας το Μελιγαλά. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την περιοχή ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γιάννης Καρνέσης, με τον οποίο θα συνεργαστεί ο Δήμος και θα του παραδοθεί τεχνική έκθεση με το που προτείνουμε την κατασκευή του κόμβου, τονίζεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Οιχαλίας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ
Συγχαρητήρια επιστολή προς την Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού Μεσσηνίας και του Διοικητή του Α.Τ. Μελιγαλά απέστειλε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, για την αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής από τους αστυνομικούς. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και στην Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου και αναφέρει τα εξής: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την αστυνόμευση της περιοχής και ιδιαίτερα για τις τελευταίες επιχειρήσεις σας (εξιχνιάσεις κλοπών και ληστειών που έγιναν στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας κλπ). Γνωρίζουμε τόσο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες σας όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο το έργο σας.

Αιωνία οδός και επίσημα το Πάτρα -Τσακώνα -Θρίλερ στη Βουλή

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ τα λόγια τα μεγάλα λέει το λαικό άσμα. Ε, ταιριάζει απόλυτα καθώς αναβάλονται και επισήμως οι εργασίες στο κομμάτι Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα !!! Την ανάγκη «να υπάρξει χρονική μετατόπιση σε ορισμένα τμήματα έργων» επεσήμανε σύμφωνα με το kyparissianews.com, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης αναφερόμενος στην υλοποίηση του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού. Απαντώντας σε ερώτηση του νουλευτή της Ν.Δ. Ι. Λαμπρόπουλου ο Στ. Καλογιάννης τόνισε ότι «δεν έχει απενταχθεί κανένα τμήμα της Ολυμπίας Οδού» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο τμήμα Πάτρα – Πύργος έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις. Από την πλευρά του ο Ι. Λαμπρόπουλος ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει πότε θα ξεκινήσει το Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ενώ επέκρινε τις τράπεζες για την στάση τους απέναντι στο έργο, λέγοντας ότι «σταμάτησαν να χρηματοδοτούν όταν διαπίστωσαν ότι δεν κερδίζουν όσα το 2007» και ότι «οι τραπεζίτες σταμάτησαν να χρηματοδοτούν το έργο, οι απαλλοτριώσεις είχαν φτάσει στο 70%». Ζήτησε ακόμη ο βουλευτής της Ν.Δ. να δημοσιοποιηθούν οι νέες συμφωνίες ώστε να φανεί «πόσα παίρνουν ως αποζημίωση οι παραχωρησιούχοι, επειδή δήθεν φταίει το δημόσιο». Ο Στ. Καλογιάννης δεσμεύθηκε ότι οι συμφωνίες θα κατατεθούν στη Βουλή όταν ολοκληρωθούν οι τροποποιημένες συμβάσεις.
Σε ώτα μη ακουόντων και η νέα  επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν. Δ, Γιάννη Λαμπρόπουλου συζητήθηκε πριν λίγο στη Βουλή. Ως γνωστόν αφορούσε την "Ολύμπια οδό" και είναι τουλάχιστον η 15η ερώτηση του Μεσσήνιου βουλευτή, για το συγκεκριμένο θέμα και ιδιαίτερα για τα τμήματα, Πάτρα, Πύργος, Ελαία, Τσακώνα! Ο υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης, άφησε να εννοηθεί πως είναι δυνατόν να φτάσει μέχρι τον Πύργο, ο νέος δρόμος, αλλα δεν απάντησε, στο γιατί δεν προγραμματίζεται η κατασκευή ,...έστω του τμήματος, Ελαια - Τσακώνα, του οποίου έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και οι μελέτες είναι έτοιμες και τα έργα έιχαν ...αρχίσει.

Χωρίς...γαλάζια χρίσματα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης

Το ενδεχόμενο να μη δώσει «χρίσματα» στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 σκέφτεται πολύ σοβαρά ο Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η συγκεκριμένη εισήγηση ανήκει σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, με στόχο να διευκολυνθεί η προσέλκυση προσώπων που κινούνται στον πολιτικό χώρο του Κέντρου, ώστε να ενταχθούν με μεγαλύτερη ευκολία στους «γαλάζιους» αυτοδοικητικούς συνδυασμούς ανά την Ελλάδα και για να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα περί ακομμάτιστης τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Μεσσήνιος αρχηγός εξετάζει για πρώτη φορά να μη χρίσει υποψηφίους σε μεγάλους Δήμους της χώρας.
 Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Κώστα Μπούρα, έχουν φθάσει το τελευταίο διάστημα επιστολές από νυν περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί το 2010 με τη σημαία της Ν.Δ., στις οποίες υπερθεματίζουν για την εξάλειψη των κομματικών χρισμάτων. Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», έχει συζητήσει σε βάθος το ενδεχόμενο αυτό και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τρεις τουλάχιστον έμπειρους αυτοδιοικητικούς άρχοντες, οι οποίοι του παρουσίασαν αναλυτικά τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας επιλογής, με τα θετικά να υπερτερούν κατά πολύ. kalamatablogs.

Επίσημη αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών στις Θίνες Κυπαρισσίας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, με Αριθμ. 28353, "Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και εκτέλεσης άλλων εργασιών σε τμήμα της περιοχής «Θίνες Κυπαρισσίας GR 2550005» του Δήμου Τριφυλίας (N. Μεσσηνίας)", η οποία έχει υπογραφεί από τις 23 Μαίου. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 1 αναγράφεται: 1. Αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της Υπουργικής απόφασης Προσωρινής προστασίας βάσει του άρθρου 9 του Ν. 3937/2011 σε τμήμα της περιοχής «Θίνες Κυπαρισ− σίας GR 2550005» του Δήμου Τριφυλίας (Ν. Μεσσηνίας):
α) Η έκδοση οικοδομικών αδειών.
β) Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, όσον αφορά στις περιπτώσεις: δοκιμαστικών τομών του εδάφους και εκσκαφής, κατασκευής αποθηκών σε νέα καλλιερ− γούμενα αγροκτήματα, αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα, γεωτρήσεις νερού. γ
) Η εκτέλεση εργασιών βάσει 48ωρης ενημέρωσης που αφορούν σε: απλή περιτοίχιση ή περίφραξη γηπέ− δων, κατασκευή ξύλινης πέργκολας και πλατφόρμας σε ακάλυπτους χώρους, καθώς και μικρές διαμορφώσεις του εδάφους.
δ) Η εκτέλεση έργων και επεμβάσεων, όπως αγροτικές καλλιέργειες στις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ του αιγιαλού και του πευκοδάσους, αμμοληψίες, διάνοιξη και επίστρωση δρόμων, μηχανικός καθαρισμός της πα− ραλίας, τοποθέτηση διαδρόμων διέλευσης πεζών, έργα αποστράγγισης καλλιεργούμενων εκτάσεων και γενικά όσων δραστηριοτήτων βλάπτουν το προοτατευτέο αντι− κείμενο και την ακεραιότητα της περιοχής προστασίας. 2. Η περιοχή αναστολής σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου ορίζεται στον επισυναπτόμενο στην παρούσα χάρτη σε κλίμακα 1:20.000, με τις ακριβείς συντεταγμένες της παρ. 3 του παρόντος, ο οποίος θεωρήθηκε απ τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Το− πογραφικών Εφαρμογών με την υπ αριθμ. 28353/2013 πράξη του και που αντίτυπό του δημοσιεύεται με την παρούσα απόφαση.

Σκουπίδια Πελ/σου: Λύση τον Αύγουστο με «εθνικό μοντέλο»

Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει, σύμφωνα με δημοσίευμα της aftodioikisi.gr, αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται για την (προσωρινή) κατάληξη μια επίπονη διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 μήνες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διαδικασία αυτή ακολουθείται το ευρωπαϊκό μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο που υιοθετήθηκε και στον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, και, όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γ. Χαν, στόχος είναι να αποτελέσει και «εθνικό μοντέλο». Έρχεται μάλιστα  σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη, αφού επί των κεφαλών των πολιτών επικρέμεται η απειλή τεράστιων προστίμων για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Ποιο είναι αυτό το μοντέλο; Πρώτον, η  χρήση των κοινοτικών πόρων σε συνδυασμό με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και το σχεδιασμό σύγχρονων έργων που συνδέουν το έργο με το αυστηρό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, και δεύτερον η αντιμετώπιση του συνόλου των απορριμμάτων ως προϊόν και ως «νέα οικονομία» και όχι πλέον ως πρόβλημα.

«Χτύπημα» στη «μαφία των σκουπιδιών» και το υψηλό κόστος

Ποιοι είναι οι πρωτεργάτες αυτού του μοντέλου; Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης,  ο οποίος από την πρώτη στιγμή έβαλε τη διαδικασία στο τραπέζι, έπεισε τη διυπουργική, διαβουλεύτηκε με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να επιτύχει συναίνεση και είναι ο πρώτος και ο μόνος για την ώρα που φέρνει το έργο σε πέρας και από την άλλη ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο οποίος πίστεψε στο εγχείρημα και με την τεχνογνωσία της ειδικής γραμματείας βοήθησε να γίνει πράξη. 
Αυτό βέβαια έχει και μια άλλη φωτεινή συνέπεια, που συνήθως συσκοτίζεται από την παραφιλολογία που ανθεί γύρω από το θέμα σκουπίδια. Το πέρασμα από τη «μαφία των σκουπιδιών» στη νόμιμη διαχείριση θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του κόστους για τον πολίτη. Διότι αυτό που δεν λέγεται ενίοτε από τους δημάρχους είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν μέσα από τα ανταποδοτικά οφέλη εκατομμύρια ευρώ σε μεταφορές , συχνά παράνομες, χωρίς να παίρνουν πίσω αυτό που τους αξίζει: καθαρό περιβάλλον, αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής, ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον διαβίωσης.

Ακανθώδη θέματα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Α­καν­θώ­δη θέ­μα­τα πρό­κει­ται να α­πα­σχο­λή­σουν το συ­νέ­δριο της Κεν­τρι­κής Έ­νω­σης Δή­μων Ελ­λά­δος, που θα δι­ε­ξα­χθεί αύ­ριο και με­θαύ­ριο στα Ι­ω­άν­νι­να. Ο Δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας και Πρό­ε­δρος της ΠΕΔ Πε­λο­πον­νή­σου θα με­τά­σχει στις ερ­γα­σί­ες του συ­νε­δρί­ου και, με δη­λώ­σεις του σή­με­ρα, ε­πε­σή­μα­νε ως με­γά­λο θέ­μα τη δι­α­τή­ρη­ση των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας στους Δή­μους και τα Νο­μι­κά Πρό­σω­πα αυ­τών. «Οι Δή­μαρ­χοι αν­τι­τί­θεν­ται σε κά­θε λο­γι­κή α­πο­λύ­σε­ων», τό­νι­σε ο Πα­να­γι­ώ­της Νί­κας, προ­σθέ­τον­τας πως εί­ναι α­δι­α­νό­η­το να πά­ψουν κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­στι­κές δρά­σεις. Υ­πο­γράμ­μι­σε, τέ­λος, το γε­γο­νός ό­τι το κρά­τος έ­χει πά­ψει να χρη­μα­το­δο­τεί τέ­τοι­ου εί­δους δρα­στη­ρι­ό­τη­τες και αυ­τές χρη­μα­το­δο­τούν­ται κα­τά κύ­ριο λό­γο α­πό πό­ρους των Δή­μων.

To καυτό καλοκαίρι βγάζει στα κάγκελα την Περιφέρεια..

Aσχημα και με μεγάλες φωτιές ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι για την Πελοπόννησο. Απο χθές το βράδυ καίγονται περιοχές στην Μάνη και την Κυπαρισσία. Ολα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα καυτό καλοκαίρι και επικίνδυνες λόγω ξηρασίας και ανέμων πυρκαγιές. Τους ίδιους φόβους εκφράζει και η Πυροσβεστική υπηρεσία της Πελοποννήσου. Εχουν ληφθεί αντιπυρικά μέτρα αλλά ποτέ αυτά δεν επαρκούν όταν οι φωτιές ξεφεύγουν απο τον έλεγχο των δυνάμεων κατάσβεσης. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με επείγον έγγραφο του στον διοικητή της Πυροσβεστικής ζητά άμεσα να διατεθεί ελικόπτερο, το οποίο όλο το καλοκαίρι να σταθμεύει μόνιμα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Το ελικόπτερο μπορεί να καλύπτει σε ελάχιστο χρόνο όλη την νότια Πελοποννήσο (Μεσσηνία-Λακωνία και Αρκαδία) και να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στις πρώτες κρίσιμες στιγμές εκδήλωσης φωτιάς. moriasnews

Μέχρι τις 10 Ιουνίου η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

Συ­νε­χί­ζε­ται μέ­χρι τις 10 Ι­ου­νί­ου η εκ­πρό­θε­σμη δι­α­δι­κα­σί­α ε­νερ­γο­ποί­η­σης των δι­και­ω­μά­των α­πό τους δι­και­ού­χους, χω­ρίς ω­στό­σο να ε­πι­βάλ­λε­ται η ποι­νή η ο­ποί­α προ­βλέ­πε­ται, α­φού η προ­θε­σμί­α έ­λη­ξε στις 15 Μα­ΐ­ου. Μέ­χρι στιγ­μής ό­πως εί­πε ο Δι­ευ­θυν­τής ε­πι­δο­τή­σε­ων της Έ­νω­σης Α­γρο­τι­κών Συ­νε­ται­ρι­σμών Μεσ­ση­νί­ας Κώ­στας Πέ­τρο­βας έ­χουν ε­νερ­γο­ποι­ή­σει τα δι­και­ώ­μα­τα 40.000 πα­ρα­γω­γοί και α­να­μέ­νε­ται να προ­σέλ­θουν α­κό­μα πε­ρί­που 3.000 δι­και­ού­χοι. Εν τω με­τα­ξύ έ­χει ξε­κι­νή­σει και η κα­τα­χώ­ρη­ση ώ­στε να εί­ναι ό­λα έ­τοι­μα έγ­και­ρα προ­κει­μέ­νου οι πα­ρα­γω­γοί να ει­σπρά­ξουν γρή­γο­ρα την ε­πι­δό­τη­ση τους.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Νέα μελέτη για την Natura με άμεση εμπλοκή του Δήμου Τριφυλίας

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Τριφυλίας με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΚΑ στο γραφείο του δεύτερου. Εκεί εξηγήθηκαν από τους τοπικούς φορείς οι αναλυτικές αποφάσεις του Δ.Σ Τριφυλίας για το θέμα, ενώ ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι έχει αναθέσει νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την προστασία της περιοχής εφαρμογής άρα ουσιαστικά όπως εξήγησε ο κ. Κόλλιας μιλάμε για επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης. Η νέα μελέτη θα είναι έτοιμη σε 1-2 μήνες, ενώ προχωρά τις εργασίες η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ που συστάθηκε προκειμένου να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη περιοχή.
 Ο κ. Καλαφάτης δεσμεύτηκε ότι πριν την υπουργική απόφαση θα τεθούν υπόψη του Δήμου όλα τα τελικά κείμενα που αφορούν τον Κυπαρισσιακό κόλπο αλλά μέχρι τότε ήδη έχει υπογράψει την αναστολή οικοδομικών αδειών και οικονομικών εργασιών στη περιοχή ωοτοκίας στη περιοχή προστασίας της φύσης που χωροθετείται μεταξύ Μπρατζέρι και Ελαίας. Τέλος υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει την αδειοδότηση αιγιαλού με περιορισμούς για την χρήση του από τους Δήμους, ενώ η αποτίμηση με το θετικό κλίμα της συνάντησης αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Δημάρχου Τριφυλίας.

Πιστολίδι τη νύχτα έξω από βενζινάδικο στην Κυπαρισσία - Συνελήφθη ο οδηγός

Πιστολίδι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ» τις οποίες ωστόσο ακόμη δεν έχουμε επίσημα διασταυρώσει και τις μεταφέρουμε με επιφύλαξη, σημειώθηκε χθες τη νύχτα, την ώρα που η Κυπαρισσία ζούσε την πύρινη κόλαση με τα μέτωπα της φωτιάς να κατακαίει την περιοχή και να απειλούνται σπίτια και άνθρωποι, έξω από βενζινάδικο της πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στο «Θ»,ένα αυτοκίνητο μάρκας "Scoda" μεγάλου κυβισμού με γερμανικές πινακίδες σταύθμευσε, στην έξοδο βενζινάδικου στην πόλη της Κυπαρισσίας, και ήταν σταθμευμένο, επί αρκετή ώρα εκεί. Αστυνομικοί, το θεώρησαν ύποπτο, το προσέγγισαν και ζήτησαν από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο τα στοιχεία τους και όταν εκείνοι δεν τα έδιναν, τους ζήτησαν να βγουν έξω.
Τότε ο οδηγός του αυτοκινήτου έβαλε εμπρός το όχημα και βγήκε στην εθνική οδό με κατεύθυνση το Καλό Νερό, ενώ εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε το πιστολίδι. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας και σε μπλόκο στην περιοχή του Αλφειού στην Ηλεία , οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και να συλλάβουν τον οδηγό. Δεν έχει γίνει γνωστό αν επέβαινε και άλλος στο αμάξι.

Ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην Κυπαρισσία- Σε ύφεση όλα τα μέτωπα

Υπό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα το μεγάλο πύρινο μέτωπο που απείλησε από δύο πλευρές - σε διαφορετικά σημεία την Κυπαρισσία. Οι απίστευτοι σε μανία άνεμοι που έπνεεαν χθες το βράδυ στην περιοχή είχαν σαν συνέπεια την άμεση επέκταση των δύο βασικών εστιών φωτιάς που έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους και απείλουσαν επιχειρήσεις και σπίτια. Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό τμήμα εκτάσεων και όλοι ήταν στο... πόδι για να καταφέρουν να σώσουν ότι μπορούσαν. Ο πρωινός απολογισμός από την εικόνα που αντίκρυσε κανείς... ανατριχιαστικός.
 Σύμφωνα με πληροφορίες μας ειδικό κλιμάκιο για θέματα εμπρησμού κατευθύνεται αυτήν την ώρα στην Κυπαρισσία από την Αθήνα καθώς όπως πιστεύουν οι επιτελείς της πυροσβεστικής από την Αθήνα η χθεσινό βραδινή φωτιά πρόκειται για εμπρησμό. Το κλιμάκιο αυτό που αποτελείτε από ειδικά εκπαιδευμένους άντρες στα θέματα των εμπρησμών θα κάνει ενδελεχή έλεγχο στο θέμα μια και οι τρείς φωτιές που μπήκαν συγχρόνως δεν πιστεύει κανείς ότι ήταν τυχαίο αλλά και διάφορα στοιχεία με πληροφορίες που έχει η πυροσβεστική ίσως αποκαλύψουν άμεσα τους εμπρηστές. Το υπουργείο είναι σε επιφυλακή μεγάλη φέτος με εντολή Πρωθυπουργού για τέτοια φαινόμενα που έχουν πληγώσει την Ελλάδα μας πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και θα είναι καταστροφικό αν συμβεί και φέτος που η χώρα μας περιμένει τους περισσότερους τουρίστες όλων των εποχών.

Αγγελάκας σε δημάρχους:αναλυτικά στοιχεία για τα χρήματα της πυροπροστασίας

Ευρεία σύσκεψη στην Τρίπολη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Μανώλη Αγγελάκα για την πυροπροστασία Με το "ν" και με το "σ", θα ζητήσει από τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας τα στοιχεία για το πού ακριβώς θα διαθέσουν τα χρήματα που δόθηκαν ήδη από τον Απρίλιο στους δήμους, για την πυροπροστασία. Αυτό ανέφερε ο κ. Αγγελάκας στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης με αντικείμενο την λήψη μέτρων και την επίλυση των όποιων προβλημάτων για την καλύτερη προστασία από τις πυρκαγιές.
Μία σύσκεψη ιδιαίτερα σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε στις δηλώσεις του ο ίδιος ο κ. Αγγελάκας, αφού σκοπό είχε το συντονισμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην δασοπυρόσβεση, μιας και η χώρα μας και πολύ περισσότερο η Πελοπόννησος, δεν αντέχει να χάσει και άλλα δάση από φωτιές. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ήδη έχουν δοθεί 18,4 εκ ευρώ στους δήμους για αποκλειστικά δράσεις πυροπροστασίας και 51 εκ ευρώ για δράσεις πρόληψης πυρκαγιών και μάλιστα τα χρήματα δόθηκαν από τον Απρίλιο για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν.

Η επόμενη ημέρα και η αποτίμηση - Δυνάμεις Πυροσβεστικής σε κομβικά σημεία VIDEO

Η επόμενη ημέρα βρήκε πληγωμένη την Κυπαρισσία λόγω των 3 εστιών πυρκαγιάς που τελικά τέθηκαν υπό έλεγχο τα ξημερώματα. Σε λίγο χρονικό διάστημα οι εστίες που εκδηλώθηκαν με κοινή κατεύθυνση θορύβησαν τους κατοίκους ενώ ευτυχώς γλύτωσε από την πύρινη λαίλαπα ένα εξωκκλήσι φτάνοντας ως την οικία του πρώην δημοτικού συμβούλου κ. Μανωλόπουλου που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως οι φλόγες έφτασαν στην πόλη.
Στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις μέχρι νεωτέρας για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων ενώ η αποπνικτική ατμόσφαιρα ανέβασε τον υδράργυρο μέχρι τους 32 βαθμούς Κελσίου την νύχτα. Σύννεφα καπνού απλώθηκαν σε γειτονιές ενώ το πρωί από τους κρουνούς γέμισαν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα. Περισσότερα από 75 στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ μπορείτε να δείτε το βίντεο με την πυρκαγιά στη περιοχή Κάμπος που ήταν ορατή από το λιμάνι της πόλης. Με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν χρόνια πάσχοντες στο Νοσοκομείο χωρίς προβλήματα ευτυχώς στην υγεία τους ενώ η πόλη διατηρεί σταδιακά τους ρυθμούς της. 

Δύσκολη η επόμενη ημέρα για την Κυπαρισσία- Σε επιφυλακή οι αρχές-VIDEO ΣΟΚ

ΜΕ μπουλντόζες, πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ρίχτηκαν στην μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς που έζωσε την περιοχή Αγίου Διονυσίου αποκόπτοντας τον εθνικό δρόμο προς τα Φιλιατρά. Οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους και προσπάθησαν να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ στη περιοχή έφθασαν
Mε περισσότερα από 12 πυροσβεστικά οχήματα και δύναμη πυρόσβεσης δεκάδων ανδρών προχώρησαν στο έργο της κατάσβεσης κοντά στην οδό Λαμπροπούλου και μέχρι την εθνική οδό ενώ παρών ήταν εκπρόσωποι φορέων από το Δήμο, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, εθελοντές από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών αλλά και απλοί πολίτες. Πρωτόγνωρο ήταν το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας σημείωσε στο Ράδιο Κυπαρισσία ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σουρέτης ενώ κάτοικοι μας δήλωσαν ότι δεν έζησαν ποτέ ανάλογο συμβάν ούτε καν το 1981 που κάηκαν παλιά σπίτια στην Άνω Πόλη κοντά στο δρόμο προς Μύλους.
Δείτε το βίντεο από την αγωνιώδη στιγμή των κατοίκων που βγήκαν στους δρόμους και το θυμό των ανέμων που έφταναν τα 8 μποφώρ ορισμένες φορές. Nα τονίσουμε ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες κάηκε μια αγροικία, αγροτικές εγκαταστάσεις ενώ ζημιές υπέστη ένας ιερός ναός.

ΝΥΧΤΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- 3 ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ


ΝΥΧΤΑ Αγίου Βαρθολομαίου κινδύνεψε να γίνει η περιοχή της Κυπαρισσίας από τις 3 εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν πιθανόν λόγω των δυνατών ανέμων αλλά και από πτώση καλωδίων τη ΔΕΗ. Πάντως οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι καθώς τα δύο μέτωπα εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα όπως είπαν στον 936fm οι ιδιοκτήτες οικιών ενώ το τρίτο μέτωπο καίει σε περιοχή κοντά στο Καρτελά.
Πιο αναλυτικά το πρώτο μέτωπο εκδηλώθηκε στην περιοχή κοντά στις Εργατικές κατοικίες κοντά στον Άγιο Δημήτριο και λόγω των δυνατών βορειοδυτικών ανέμων επεκτάθηκε δυτικά φτάνοντας ως τον εθνικό δρόμο προς Φιλιατρά καίγοντας ελαιοπερίβολα και θαμνώδη έκταση. Η πυρκαγιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και υπήρξε άμεση κινητοποίηση δυνάμεων της Πυροσβεστικής και εθελοντών. Η δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στον Άγιο Διονύσιο στον εθνικό δρόμο προς Φιλιατρά φτάνοντας ως την περιοχή της παραλίας καίγοντας ελιές, θάμνους και αγροτικές εγκαταστάσεις. Τα δύο μέτωπα αντιμετώπισαν μέχρι το πρωί δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα από Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία ενώ ενισχύσεις ήρθαν από Καλαμάτα και Μεγαλόπολη. Σε αυτό το μέτωπο μετέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις με τον Διοικητή του Α.Τ. Κυπαρισσίας, όλο το κλιμάκιο Κυπαρισσίας της Πυροσβεστικής και εθελοντές.
Το τρίτο μέτωπο σύμφωνα με το www.kyparissianews.com, εκδηλώθηκε κοντά στη περιοχή Παπαντωνοπουλέικα κοντά στην τοποθεσία του Κάμπου Κυπαρισσίας και απείλησε ξενοδοχειακή μονάδα και σπίτια ενώ λόγω της φοράς των ανέμων επεκτάθηκε ως την περιοχή κοντά στο Σανί. Η φωτιά ήταν ορατή από τη πόλη και το λιμάνι ενώ κάτοικοι δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ. Στα πρώτα μέτωπα μετέβη και ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος όπου ενημερώθηκε από το διοικητή του Α.Τ. Κυπαρισσίας. Άμεση κινητοποίηση ζητήθηκε από το Δήμο και την περιφέρεια ενώ οι άνεμοι τις πρωινές ώρες αναμένεται να κοπάσουν σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Σαχάρα η Καλαμάτα και παραλίγο παρανάλωμα εργοστάσιο....

Άσχημη η κατάσταση ατμοσφαιρικά που επικρατεί αυτήν την ώρα στην πόλη της Καλαμάτας. Ένα βαθύ πέπλο νέφους και σκόνης από την Σαχάρα έχει επηρεάσει σημαντικά και σκεπάσει σχεδόν ολόκληρη τη Μεσσηνία, με τις συνθήκες να μην είναι τόσο σε επίπεδο ορατότητας όσο και αναπνευστικά οι καλύτερες (ο ουρανός έχει γίνει κόκκινος!!!). Το θέμα δεν έχει καμία σχέση με... μαγνητικές καταιγίδες αλλά με το γνωστό φαινόμενο της μεταφερόμενης άμμου από την έρημο, με τα τηλεφωνήματα να είναι πάρα πολλά. Αύριο το πρωί θα υπάρξει ενημέρωση από την ΕΜΥ με το φαινόμενο να κρατά για δύο περίπου μέρες είναι η πρώτη εκτίμηση.
Φωτιά εκδηλώθηκε πριν λίγο στο εργοστάσιο των τσιγάρων Καρέλια στην Καλαμάτα οπου χαρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής έχει τώρα τεθεί υπο έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφοριες η φωτιά προήλθε από ένα φίλτρο που ήταν ακαθάριστο.

Πραξικόπημα στην Κομισιόν από Γερμανία και Bορείους συμμάχους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ και «βόρειοι» σύμμαχοί της τελικά δεν ανέχθηκαν ότι το ελαιόλαδο, το προϊόν του ευρωπαϊκού Νότου, θα έβρισκε από 1/1/2014 τη θέση που του αξίζει. Δηλαδή σε κλειστές επώνυμες μικρές συσκευασίες πάνω στα τραπέζια εστιατορίων, ξενοδοχείων και καφέ. Με πραξικοπηματικό τρόπο ανέτρεψαν τη νομική διαδικασία που επί μήνες είχε περάσει όλα τα στάδια, ακόμη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κι έτσι, τώρα που η τροποποίηση του κανονισμού 29/2012 έπρεπε πια να πάρει το δρόμο του τυπογραφείου των Βρυξελλών, επενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
Ο κανονισμός αλλάζει, οι μικρές συσκευασίες δεν θα είναι υποχρεωτικές, αλλά θα είναι προαιρετικές. Δηλαδή παραμένουμε στο ίδιο παλιό καθεστώς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα 'ΦΩΝΗ', Τα γνωστά μπουκαλάκια του λαδόξυδου, συχνά πολυκαιρισμένου, εκτεθειμένα στους εχθρούς του ελαιολάδου (ζέστη, φως, υγρασία), απροστάτευτα από περιπτώσεις νοθείας. Από όσο μπορώ να θυμηθώ για τα τελευταία 33 χρόνια είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και της ΕΟΚ) που η πολιτική ισχύς ορισμένων χωρών επιβάλλει με τόσο άκομψο τρόπο τα συμφέροντά τους, περιθωριοποιώντας τον έναν από τους τρεις πυλώνες, την Επιτροπή, η οποία είναι πολύ πιο δημοκρατική από όσο οι περισσότεροι πιστεύουν (αν και αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση).

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΤΡΑ- ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ

Την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων στον άξονα ΠΑΘΕ, την ανάταξη της σηματοδότησης και της ηλεκτροκίνησης του λεηλατημένου δικτύου, τη σύνδεσή του με τα λιμάνια και την επέκταση του προαστιακού της Αττικής βάζει μπροστά η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.
Ειδικότερα, μετά τη διάνοιξη της σήραγγας του Καλλιδρόμου την προηγούμενη εβδομάδα, με την οποία το νότιο σκέλος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων ήρθε πιο κοντά στην ολοκλήρωση, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην «εργολαβία-σκούπα» για τη δημιουργία επιδομής, υποδομής, ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης της νέας γραμμής Τιθορέας - Δομοκού, προϋπολογισμού 415 εκατ. ευρώ, στην οποία μειοδότης έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - J&P ΑΒΑΞ, με έκπτωση 8,5%.
Από Θεσσαλονίκη ως Πάτρα
Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα της διάνοιξης της Οθρυος, στο βόρειο μέτωπο των έργων, όπου ήδη η εργολαβία της ΑΚΤΩΡ ΑΕ έχει υλοποιήσει άνω του 60% του φυσικού αντικειμένου. Η ολοκλήρωση του νέου άξονα Τιθορέας - Δομοκού θα μειώσει το ταξίδι Αθήνας - Θεσσαλονίκης σε 3 ώρες και 15 λεπτά.
Παράλληλα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο περνά η σύμβαση του έργου Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος, προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη διάνοιξη διπλής σήραγγας στην Παναγοπούλα (ανάδοχος ΑΚΤΩΡ - J&P ΑΒΑΞ - Intrakat), ενώ θα προκηρυχθεί «εργολαβία-σκούπα» για την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη. Επίσης προς δημοπράτηση βαίνει και το τμήμα Ψαθόπυργος - Ρίο που θα φέρει τη σιδηροδρομική γραμμή έξω από την Πάτρα.
Σε επίπεδο μελετών ωριμάζει η κανονικοποίηση (δηλαδή η μετατροπή της υφιστάμενης μετρικής γραμμής σε κανονική) της γραμμής Πάτρα - Κυπαρισσία. Στο μεταξύ όμως η ΕΡΓΟΣΕ διερευνά την αποκατάσταση της υφιστάμενης γραμμής, εύρους ενός μέτρου, ως τον Πύργο ώστε να επεκταθούν τα δρομολόγια του «προαστιακού» της Πάτρας.

Ακόμη, δημοπρατήθηκε το έργο της ανάταξης του δικτύου της ηλεκτροκίνησης Αχαρνές - Τιθορέα, προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, που έχει στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί από τα συνεχή σαμποτάζ και τις κλοπές χαλκού στο εναέριο δίκτυο. Παράλληλα, έρχεται και άλλη εργολαβία, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, για την ανάταξη της σηματοδότησης σε ολόκληρο τον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Πολυκάστρου και Προμαχώνα, αφού έχει καταπέσει και δεν λειτουργεί. Επιμέλεια ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ με πληροφορίες από το Βήμα.

ΝΑΙ στην επέκταση του ΠΟΠ σε όλη την Μεσσηνία ο Παν.Αλευράς !

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 ο Σύλλογος Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ) και εξέθεσε τις απόψεις του για τα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόντα. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα του ελέγχου στη διακίνηση και σήμανση προϊόντων ΠΟΠ, καθώς επίσης και στην τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και επεξεργασίας.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτριο Μελά, η διαδικασία της επέκτασης ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η διαδικασία διαβούλευσης για τις ενστάσεις. Έως τις 15 Ιουνίου 2013 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θ’ απαντήσει τεκμηριωμένα στις ενστάσεις που υπάρχουν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας σε όλο το Νομό. Αυτό είναι αίτημα όλων των Μεσσηνίων παραγωγών και οποιαδήποτε άλλη σκέψη τη δεδομένη στιγμή είναι άκαιρη χρονικά. Εφόσον ολοκληρωθεί η επέκταση τότε μπορούν να γίνουν χρήσιμες τροποποιήσεις, όπως η συσκευασία και η τυποποίηση εντός ζώνης.

Tουριστική «απόβαση» Ρώσων στην Tριφυλία!

Στις παραλιακές τουριστικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας η επέλαση των Ρώσων τουριστών θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από δεδομένη, όπου Ιούλιο και τον Αύγουστο σε πολλές περιπτώσεις να παρατηρείται πληρότητα σε μικρές αλλά εξαιρετικές μονάδες στην Τριφυλία. Μετά το ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών που καταγράφηκε στην Κεφαλλονιά τον Απρίλιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες φαίνεται πως και ο Μάιος θα σημειώσει κορυφαίες επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού. Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί με διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με πέρσι, με πρωταγωνιστές τους τουρίστες πρώτα από τη Βρετανία και ύστερα από Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Ρωσία, Πολωνία και Ρουμανία.
Παράλληλα ο εγχώριος τουρισμός σε Κεφαλλονιά και Ιθάκη φαίνεται πως κινείται πολύ καλύτερα από άλλους τουριστικούς προορισμούς. Μάλιστα το Πάσχα η παρουσία των Ελλήνων κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για το καλοκαίρι εκτιμάται πως ο εγχώριος τουρισμός θα καταγράψει αύξηση, ενώ οι ξενοδόχοι των νησιών έχουν ετοιμάσει και ειδικά πακέτα διακοπών για τους Έλληνες καταναλωτές. Ειδικότερα, έπειτα από πρόταση του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς - Ιθάκης όλοι οι επαγγελματίες των νησιών θα παρέχουν έκπτωση 10%-15% στους Έλληνες τουρίστες που θα επιλέξουν κάποιο από τα δύο νησιά για τις διακοπές τους, αρκεί να προβούν στην κράτηση των δωματίων τους έως τις 15 Ιουνίου! Παράλληλα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλλονιάς - Ιθάκης επισήμανε με έμφαση πως οι τιμές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, ώστε να μπορέσουν όλοι να αυξήσουν τις διανυκτερεύσεις τους, αυξάνοντας το τζίρο των επιχειρήσεων. Ήδη στη Κυπαρισσία έφτασαν τα πρώτα γκρούπ σε 2 ξενοδοχειακές μονάδες.

Σύνδεση πεζοδρόμων Αριστομένους και ιστορικού κέντρου Καλαμάτας

Εργασίες σύνδεσης του πεζοδρόμου της Αριστομένους με εκείνον της Γερμανού στο ιστορικό κέντρο ξεκίνησαν εχθές. Θα κατασκευαστεί διάβαση πεζών που θα συνδέει τους δύο πεζοδρόμους, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία κατά την εκτέλεση των εργασιών. Αυτές ξεκινούν από τον πυρήνα του έργου και θα παραμείνει διαθέσιμη μία λωρίδα ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, θα κατασκευαστούν τα πλευρικά τμήματα. Στο πλαίσιο των εργασιών, θα υλοποιηθούν έργα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων και θα γίνει εγκατάσταση και κατάλληλη διασύνδεση του ηλεκτρολογικού δικτύου.
Η διάβαση θα αποκατασταθεί με πλάκες και μάρμαρα, υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στις αναπλάσεις της Αριστομένους και της Γερμανού. Επίσης, θα φυτευθεί και ένα δέντρο, στη μεσότητα του δρόμου, δεξιά όπως κατευθύνεται κανείς προς βορράν. Η διάβαση θα «αποσπά» την προτεραιότητα υπέρ των πεζών. Η έκταση της παρέμβασης θα είναι περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα.Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, στην πρώτη από τις οποίες θα κατασκευαστεί το κεντρικό τμήμα της διασταύρωσης και απαιτείται η απαγόρευση στάθμευσης από τον κυκλικό κόμβο της πλατείας 23ης Μαρτίου έως την οδό Νέδοντος και στις δύο πλευρές και η εκτροπή της κυκλοφορίας με την υλοποίηση της κατάλληλης σήμανσης για εργοτάξιο στο μέσον της οδού. Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν τα πλευρικά τμήματα και απαιτείται και πάλι η απαγόρευση στάθμευσης από τον κυκλικό κόμβο της πλατείας 23ης Μαρτίου έως την οδό Νέδοντος και στις δύο πλευρές και η εκτροπή της κυκλοφορίας με την υλοποίηση της κατάλληλης σήμανσης για εργοτάξιο στο άκρο της οδού.

Αναπτύσσεται ο αγροτικός τομέας στη Μεσσηνία


Σε καλά επίπεδα κινούνται οι επενδύσεις σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας.
Παρά την οικονομική κρίση, από το 2011 έως σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν μια κινητικότητα και δίνουν ελπίδες. Εμφανίζεται, λοιπόν, αύξηση στην έκδοση αδειών, τόσο για νέες επιχειρήσεις όσο και για υφιστάμενες που επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, τα χρόνια αυτά είναι πολύ μικρό το ποσοστό των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν στο κλείσιμο.
Αύξηση αδειών
Βάσει, λοιπόν, των στοιχείων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, το 2011 εκδόθηκαν συνολικά στη Μεσσηνία 78 άδειες εγκατάστασης, λειτουργίας, εκσυγχρονισμού και επεκτάσεων βιοτεχνικών μονάδων. Οι περισσότερες άδειες αφορούν τυποποιητήρια – συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων και ελαιουργεία.
Σε ό,τι αφορά το 2012, εκδόθηκαν συνολικά 105 άδειες και παρουσιάσθηκε σημαντική αύξηση σε σχέση με το σύνολο του 2011. Από αυτές τις 105, οι 28 αφορούσαν νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εντός στο 2012.
Στις νέες μονάδες που έγιναν το 2012 περιλαμβάνονται αρκετά αρτοποιεία, ξυλουργεία, αργυροχρυσοχοεία κ.ά. Από τις αρχές του 2012 έως και 24 Μαΐου 2012, εκδόθηκαν συνολικά 30 άδειες και από αυτές οι 10 είναι νέες βιοτεχνίες – βιομηχανίες. 'Θάρρος'

Κινδυνεύει η λειτουργία και του ΤΕΙ Καλαμάτας

Τον κίνδυνο από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να μη λειτουργήσουν τα ΤΕΙ επισημαίνουν οι καθηγητές τους μέσω της Ομοσπονδίας τους. Αιτία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, η νέα μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και η συνεχής μείωση των προϋπολογισμών και οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο «Αθηνά». Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, για να του εκθέσουν τα προβλήματα. Αν, όπως λένε, δεν επιλυθούν, δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Το ίδιο ισχύει και για το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρύτανης - πρόεδρος του ιδρύματος Δημήτρης Βελισσαρίου, ο οποίος έκανε λόγο για δραστική μείωση των έκτακτων επιστημονικών συνεργατών, πράγμα που θα δημιουργήσει, όπως είπε, σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων. Μάλιστα, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.