Pages

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ


ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ πειράματα πραγματοποιήθηκαν στη περιοχή της Κυπαρισσίας από καθηγητές Πανεπιστημίων με σκοπό την γεωργία ακριβείας και την λίπανση στα καρπούζια που σύντομα θα βγουν στην παραγωγή. 
Ο συμπατριώτης μας από τα Φιλιατρά Σπύρος Φουντάς επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στο Εργαστήριο Μηχανολογίας τόνισε ότι το πείραμα αφορούσε ορθολογική διαχείριση εισροών ιδίως στο τομέα της λίπανσης. Με τη γεωργία ακριβείας εντοπίζονται οι ανάγκες λίπανσης των φυτών με μετρήσεις που διεξάγονται με όργανα βάση των φασματικών μετρήσεων και των οργάνων GPS. Μαζί με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετρήθηκαν ιδιότητες εδάφους και ανάκλαση φυτού. Αυτό το πείραμα βοηθά στην σωστή χρήση εισορών ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί της απαιτήσεις θρέψης των φυτών ανά σημείο ώστε να γίνονται οι επεμβάσεις. Τα πειράματα έγιναν για πρώτη φορά ενώ θα μετρηθεί αργότερα η παραγωγή με μέτρηση σε γραμμές παραγωγής και ιδίως στο τομέα ποιότητας και στοχεύει στην διαφοροποιούμενη λίπανση με βάση τις ανάγκες των φυτών και τους εδάφους.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο κ. Αντώνης Παρασεκυόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Κυπαρισσία 936, πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι αυξημένο όπως ο συμπατριώτης μας κ. Φουντάς συνεργαστήκαμε στην ορθολογική χρήση εισροών ενώ η ομάδα του κ. Φουντά, Λιαρόπουλου και Τσιρόπουλου έκαναν πειράματα για μείωση του κόστους λίπανσης και μεταβαλλόμενη λίπανση στο μέλλον για 3-4 χρόνια. Υπογράμμισε ότι μέσω της γεωργίας του σημείου να έχουμε τη καλύτερη παραγωγή και ποιότητα με τη συνεργασία των παραγωγών και τις νέες τεχνολογίες να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Εξήγησε ότι λαμβάνεται μέριμνα για το περιβάλλον με ειδική μέριμνα για το οικοσύστημα ώστε τα προιόντα μας να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και καλή εξαγωγική δραστηριότητα. Για το καρπούζι επισήμανε ότι οι πρώτες ποσότητες θα βγουν στις 20 Μαίου από τις υπαίθριες καλλιέργειες ώστε να έχουμε άριστο καρπούζι.
Την μεταβολή αγωγιμότητας στο έδαφος και τη χρήση οργάνων εξήγησε ο υποψήφιος διδάκτορας Λιάκος Βασίλειος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είπε αρχικά ότι η έρευνα στα Φιλιατρά γίνεται με μετρήσεις σχετικά με την ευρωστία των φυτών με φασματογραφική μέθοδο μετρώντας την ακτινοβολία τους, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας από τους αισθητήρες μετρούμε πόσο πράσινο είναι ένα φυτό ώστε να κάνουμε σωστές λιπάνσεις και να μειώσουμε την ποσότητα του λιπάσματος και τελικά μείωση του κόστους παραγωγής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ο κ. Βασίλης Τσιρόπουλος μίλησε για τη χρήση νέας τεχνολογίας στους αγρούς ενώ και στο μέλλον θα γίνουν ανάλογα πειράματα με σκοπό να καταγραφούν ηλεκτρονικά οι δυνατότητες των φυτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου