Pages

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Πνίγηκε στο Στόμιο 52χρονος Φιλιατρινός- Μεγάλες οι προσπάθειες των λιμενικών

Ένας 52χρονος Φιλιατρινός που έμενε στην Αθήνα και είχε οικία στην περιοχή, έχασε την ζωή του το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν τις 19:30 στην παραλία του Στομίου Φιλιατρών. Ο άτυχος άντρας κάτοικος Αθηνών, παρασύρθηκε από τα τεράστια κύματα της θάλασσας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να βγει στη στεριά, παρά τις τεράστιες προσπάθειες άντρα του Λιμενικού, ο οποίος και εκείνος από την υπερπροσπάθεια κάποια στιγμή έχασε τις αισθήσεις του. Οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες λόγω του έντονου κυματισμού καθώς έπνεαν άνεμοι ως 6 μποφώρ στη περιοχή εκείνη την στιγμή, που χρειάστηκε η επέμβαση και άλλων εθελοντών , για να καταφέρουν να βγάλουν τους δύο άντρες στη στεριά. Ο άτυχος άνδρας διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με την βοήθεια του ΕΚΑΒ όπου διαπιστώθηκε παλά ο θάνατός του.

Αυτοκτόνησε 35 χρονος στο Χαρακοποιό Mεσσηνίας

35χρονος Καλαματιανός έβαλε τέλος στη ζωή του ! Τραγικό τέλος για 35 χρονο στο πατρικό του σπίτι στο Χαρακοποιό Μεσσηνίας.
Ο νεαρός άνδρας, που ζούσε μόνιμα στην Καλαμάτα απέβη στο απονενοημένο διάβημα πίνοντας δηλητήριο (ποντικοφάρμακο) σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Πάντα με τις ίδιες πληροφορίες από το φιλικό του περιβάλλον ο 35 χρονος φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ στο παρελθόν είχε εκφράσει την επιθυμία του να βάλει τέλος στη ζωή του

ΕΛΣΤΑΤ: 1.245 αυτοκτονίες στην Ελλάδα την 3ετία 2009 - 2011

Με βάση τα δελτία των ληξιαρχείων της χώρας και τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή συλλέγει κυρίως τα στατιστικά στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτοχειρίας στη χώρα μας, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το έγγραφο που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και μετά από ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά για τα κριτήρια και τις παραμέτρους βάσει των οποίων πραγματοποιείται η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον αριθμό των αυτοκτονιών. Στο έγγραφό του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυτοχειρίες το 2009 ανήλθαν σε 391, το 2010 σε 377 και το 2011 σε 477, συνολικά δηλαδή 1245 αυτοκτονίες την τριετία. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Γεωργίου, η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας ενώ τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Ανεστάλη η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην Κυπαρισσία

Eστω και με καθυστέρηση μηνών, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε προ ημερών στην υλοποίηση μιας από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας μία ακόμη καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, ανεστάλη η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή έως ότου προχωρήσει η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης η οποία θα καθορίζει τα μέτρα προστασίας αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, και συγκεκριμένα το τμήμα από τον Αλφειό ποταμό (προς τον Βορρά) ως την πόλη της Κυπαρισσίας (προς τον Νότο), αποτελεί τη δεύτερη (μετά τον κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του κόλπου εντοπίζεται μεταξύ των ποταμών Νέδα και Αρκαδικού.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμόλοφων και από τα μοναδικά παράκτια πευκοδάση. Τα τελευταία χρόνια, η αναβλητικότητα της Πολιτείας σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα οδηγεί στην καταστροφή αυτού του ξεχωριστού βιοτόπου. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία (στις 2/10/2012 απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη), καθώς θεωρεί ότι η χώρα μας δεν προστατεύει τα είδη προτεραιότητας, όπως είναι η θαλάσσια χελώνα, ούτε τους οικοτόπους των αμμοθινών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε η Κομισιόν στις ελληνικές Αρχές, «στο πλαίσιο συνάντησης με τους τοπικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς στις 17 Ιουλίου 2012 εκπρόσωποι της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή Natura και την κύρια αναπαραγωγική περιοχή.
Η επίσκεψη της εν λόγω περιοχής κατέδειξε ότι βρίσκεται στο έλεος ανεξέλεγκτων και ασυντόνιστων δραστηριοτήτων με ιδιαζόντως σημαντικό αντίκτυπο στο είδος caretta-caretta, όχι μόνο λόγω σημαντικής παρενόχλησης του είδους αλλά και επειδή υποβαθμίζουν ή καταστρέφουν τους τόπους αναπαραγωγής ή ανάπαυσής τους». Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν την κατάσταση κρίσιμη και αναφέρουν ότι επιβάλλεται να αναληφθούν άμεσα και να συντονιστούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε η περιοχή να παραμείνει κατάλληλη για τη θαλάσσια χελώνα. «Η εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης – όταν αυτή εκδοθεί – δεν θα έχει κανένα νόημα, αν στο μεταξύ έχει καταστεί ακατάλληλη η συγκεκριμένη περιοχή» επισημαίνουν.

Πού πάνε οι βάσεις ανά σχολή το φθινόπωρο

Με κάτω από 19.000 μόρια η εισαγωγή στην Ιατρική, με 11.800 η είσοδος σε σχολή ΑΕΙ.Στο κέντρο του ενδιαφέροντος εκατοντάδων οικογενειών βρίσκονται και εφέτος – για μια ακόμη φορά – οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ οι κινήσεις τους αναμένεται ότι θα διαγράψουν τροχιές εντυπωσιακές. Προς τα κάτω. Έτσι, αριθμοί εντυπωσιακοί και εκπλήξεις μη αναμενόμενες φαίνεται ότι θα συνοδεύουν την ανακοίνωση των εφετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Θα έχει προηγηθεί της ανακοίνωσης των βάσεων, όπως όλοι αναμένουν, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο.
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι πρώτες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, το οποίο όμως θα λάβει την τελική μορφή του ύστερα από τρία χρόνια. «Νομίζω ότι εφέτος επέλεξαν πιο δύσκολα θέματα γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε περίοδο αλλαγών και θέλουν να φανούν οι αδυναμίες του συστήματος» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες στο «Βήμα» ο Χρήστος Μπέλεσης που συγκέντρωσε 18.909 μόρια και φιλοδοξεί να μπει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η πτώση των βάσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό εφέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα υψηλόβαθμα τμήματά τους. «Το Βήμα» επιχειρεί σήμερα μια πρόβλεψη της κίνησης των βάσεων με τη βοήθεια του κ. Γ. Χατζητέγα, εκπαιδευτικού και αναλυτή των βαθμολογικών στοιχείων που δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για τις εφετινές επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αναμενόμενες βάσεις τους 2013 προκύπτουν με κριτήριο τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων ανά μάθημα, αλλά και με την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης των υποψηφίων. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων ελήφθησαν ως δεδομένες με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, κυρίως για τις περιζήτητες σχολές. Παράλληλα, στις εκτιμήσεις των αναμενόμενων βάσεων ελήφθησαν υπόψη και οι διαγραφόμενες τάσεις, όπως επί παραδείγματι η μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών.

Εικόνα διάλυσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά αναβλήθηκε η 9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού δεν κατάφερε να έχει απαρτία, οδηγώντας αυτό σε τροχιά διάλυσης και σε απαξίωση το θεσμό. Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκασθήκαμε να προβούμε σε μια δήλωση, στην οποία καταγγείλαμε ότι με τη συμπεριφορά του ο κ. Τατούλης, με τις υβριστικές του επιθέσεις στα κόμματα, παρατάξεις, πρόσωπα της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης προσβάλει το Περιφερειακό Συμβούλιο και το οδηγεί σε απαξίωση. Συνένοχοι σ’ αυτή την κακή λειτουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι και η μείζων μειοψηφία που με τις συντεταγμένες απουσίες της από τα όργανα (Περιφερειακό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή) επιδεινώνει το πρόβλημα. Δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, αφού όλοι πια διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση εμείς η «Αγωνιστική Συνεργασία» και εγώ προσωπικά, είμαστε παρόντες σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προτιμώντας να δίνουμε τη μάχη, μέσα σ’ αυτό έστω και με αντίξοες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας την αλαζονική και υβριστική συμπεριφορά του κ. Τατούλη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε και στηρίζουμε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, τα αναφερόμενα από κάποιους για στημένα παιχνίδια δεν μας αγγίζουν και δεν μας αφορούν, αφού εμείς είμαστε πάντα παρόντες. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας με τον «Καλλικράτη» και τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να τον αλλάξουμε, στηρίζουμε το θεσμό γιατί αυτό απαιτεί η Δημοκρατία και καλούμε τον κ. Τατούλη, την παράταξή του και τη μείζονα μειοψηφία να πράξουν το ίδιο.

Κατάλληλες για κολύμβηση δεκάδες ακτές της Μεσσηνίας

Άριστα αποτελέσματα, σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, έχει να επιδείξει η Μεσσηνία, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που μετά τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει με τη σειρά του την ετήσια έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Η έκθεση της ΕΓΥ για το 2012 έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο για τα κολυμβητικά ύδατα και περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων, για την τετραετία 2009-2012 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 και στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
Συνολικά, παρακολουθήθηκαν όλα τα παραθαλάσσια σημεία των δήμων της Μεσσηνίας και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης σε πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 95%, η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική. Αναλυτικά: Στο Δήμο Δυτικής Μάνης, όλες οι περιοχές που μετρήθηκαν: Ακρογιάλι, Σάντοβα, Καλαμίτσι, Ριτσά σε δύο μέρη, Καλογριά, και Στούπα, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Στο Δήμο Καλαμάτας οι περιοχές στη Βέργα, Ανάληψη - Αεροπορία, Δυτική Καλαμάτα, Αγριλιά και Μικρή Μαντίνεια τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι τα νερά κολύμβησης ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Μόνο στη Δυτική Καλαμάτα οι μετρήσεις έδειξαν "καλή ποιότητα".
Στο Δήμο Μεσσήνης: Εξαιρετικής ποιότητας ήταν τα νερά σε Μπούκα, Δυτική Βελίκα, Πεταλίδι και καλής ποιότητας σε Άγιο Ανδρέα και Ανατολική Βελίκα.
Στο Δήμο Πύλου- Νέστορος: Μετρήσεις έγιναν σε Ελεήστρα, Κορώνη, Λαχάνου- Αγία Τριάδα, 3 περιοχές στην πόλη της Μεθώνης, Μακρύναμμος- Ανεμόμυλος, Λούτσα, 2 περιοχές της Φοινικούντας, Γιάλοβα- Χρυσή Άμμος, Πύλος. Εκτός από τη Φοινικούντα και ένα μέρος της Μεθώνης, όπου τα νερά χαρακτηρίστηκαν καλής έως επαρκούς ποιότητας, στις υπόλοιπες ήταν εξαιρετικά.
Στο Δήμο Τριφυλίας, σε όλες τις περιοχές, τα νερά ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Δηλαδή, Ελαία, Καλό Νερό, Λαγκούβαρδος, Αη Λαγούδης, Γιανίτσενα, Καρτελά, Ποράκια- Χάνι, Αγία Κυριακή, Αγρίλης, Λιμενάρι, Στόμιο

Χαράτσι στα ακίνητα και το 2014

Χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και το 2014 προδιαγράφουν με μεγάλη βεβαιότητα οι πιέσεις των τροικανών, οι οποίοι απορρίπτουν τα σχέδια για την φορολογία των ακινήτων που εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών. Το συγκεκριμένο χαράτσι, το οποίο εμπνεύστηκε το 2011 ο σημερινός αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συνοδευτεί το επόμενο έτος και με ΦΑΠ για το 2014. Καλά ενημερωμένες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη οτι η κυβέρνηση καταλήγει το φετινό χαράτσι στα ακίνητα να πληρωθεί τελικά σε τέσσερις δόσεις αντί των πέντε που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΣΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ


ΕΥΡΕΙΑ γκάμα θεμάτων εξετάστηκαν στην νέα σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας παρουσία μελών του αλλά και των Προέδρων από τους όμορους Συλλόγους Φιλιατρών και Καλονερού με έμφαση την τουριστική ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού κόλπου και το μέλλον του.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου των εμπόρων Φιλιατρών Νίκου Φάμπα ο οποίος μίλησε για την ενοποίηση των εμπορικών συλλόγων με κοινή πορεία ενώ μιλώντας για την αδιαφορία της Πολιτείας και κυρίως της αυτοδιοίκησης διερωτήθηκε για ποιο λόγο να μην κατεβάσει ο εμπορικός κόσμος δικό του ψηφοδέλτιο στις εκλογές! Μίλησε για ουσιαστική ενοποίηση στόχων και δράσεων με κοινό ταμείο ώστε οι έμποροι να λειτουργούν αυτόνομα προς όφελος της κοινωνίας επιλύοντας σειρά θεμάτων που τους αφορούν. Ως ιδέα ζήτησε τις απόψεις των μελών ενώ έθιξε θέματα συμμετοχής στο Επιμελητήριο για το οποίο υπάρχουν ενστάσεις ως προς την χρησιμότητά του θίγοντας θέματα αξίας των συνδρομών μελών του που αγγίζουν τις 800.000 ευρώ χωρίς όμως να υπάρχει αντίκρισμα. Κριτίκαρε μάλιστα τα...οδοιπορικά της ελιάς τα οποία αποτελούν παραμύθια για ταξιδάκια και δημόσιες σχέσεις.
ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ H EΣΕΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Τα καυτά θέματα που αφορούν τον εμπορικό κόσμο έθιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλος όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό αλλά κυρίως τα έσοδα που ΟΑΕΕ που οφείλονται στο χαμηλό τζίρο των εμπόρων τονίζοντας ότι χρειάζεται δουλειά. Επίσης μίλησε για κινήσεις του Συλλόγου για δρομολόγηση λεωφορείου από Ζαχάρω μέχρι Λαγκούβαρδο για να υπάρξει υποδομή και υποδοχή με χαμόγελο για το κόσμο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόταση με την ΤΡΙΑΝΟΣΕ για δρομολόγηση τουριστικού τρένου στη περιοχή της ζώνης Natura το οποίο θα αποτελέσει τουριστική ατραξιόν. Σχετικά με τις προτάσεις του συλλόγου στην ΕΣΕΕ που υιοθετήθηκαν μίλησε για διαχωρισμό των ασφαλίστρων από εμπόρους αλλά και την αποδεκτή πρόταση για την κεφαλαιοποίηση του χρέους των εμπόρων αλλά και κούρεμα των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στο κράτος στη βάση της ανάκαμψης πορείας της οικονομίας Τάχθηκε κατά του ανοίγματος τις Κυριακές, αλλά και την δημιουργία υποδομών για προσέλκυση επισκεπτών ενώ για το φορολογικό κατέληξε ότι τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν στο κράτος.

Μεσσηνιακό στίγμα στο Συνέδριο της Ν.Δ.

Με χαμηλούς τόνους, συγκρατημένο ενθουσιασμό και κεντρικό σύνθημα Νέα Δημοκρατία, Νέα Ελλάδα, ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο γήπεδο Ταε Κβον Ντο το πρόγραμμα εργασιών του 9ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της ΝΔ. Η κήρυξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδριακών Διαδικασιών Φίλιππο Ταυρή ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος και θυμήθηκε τη θητεία του ως προέδρου της νεολαίας της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Κύπρου Λευτέρης Χριστοφόρου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δρίτσας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιώκας.
Ακολούθησε ομιλία του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη και εισηγητική ομιλία του προέδρου της ΚΕΣΥΔ Φίλιππου Ταυρή. Όπως αναμενόταν αποθεωτική ήταν η υποδοχή του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ομιλία του οποίου ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες της πρώτης ημέρας. Από πλευράς παρευρισκομένων τώρα έντονο ήταν το Μεσσηνιακό παρών, ανάμεσα στους Μεσσήνιους διακρίναμε και τους εξής: οι δήμαρχοι Δημ. Καφαντάρης, Φιλ. Μπάμης, Κ. Κόλλιας, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Αλεξανδρόπουλος, ο διεθνής διαιτητής μπάσκετ Κυριάκος Ταβουλαρέας, ο πρόεδρος της Τ.Ο. Καλαμάτας Κώστας Παπαδάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημ. Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο «γίγαντας» από την Αυστραλία Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος, ο οποίος και θα συμμετάσχει στις εργασίες του σημερινού συνεδρίου για τον απόδημο ελληνισμό, το μέλος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Γιάννης Μητρόπουλος και άλλοι.

Πυρκαγιά στο Βασιλικό έκαψε 12 στρέμματα και ελιές

Περίπου 12 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης και μερικώς περί τις 100 ελιές έκαψε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε πρανές της εθνικής οδού Τσακώνας- Καλαμάτας, στο ύψος του Βασιλικού. Την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, αλλά τρία οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά με επτά άτομα, ένα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας με τρία άτομα και τέσσερα τρακτέρ, κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Προειδοποίηση πρυτάνεων για τη λειτουργία ιδρυμάτων

Για κίνδυνο στη λειτουργία πολλών ιδρυμάτων, λόγω οικονομικών προβλημάτων, προειδοποίησαν οι πρυτάνεις που συνεδρίαζαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα του Ε.Μ. Πολυτεχνείου στο Λαύριο, παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Θ. Κυριαζή. Οι πρυτάνεις συνέδεσαν επίσης το θέμα της οικονομικής στενότητας με τον αριθμό εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ αυτόν που μπορούν να «αντέξουν» τα Πανεπιστήμια, ειδικά αυτά της περιφέρειας. Επίσης, οι πρυτάνεις ζητούν να επαναλειτουργήσει το παλαιότερο νομικό πλαίσιο διοίκησης και να επανασυσταθούν τα παλαιά πρυτανικά συμβούλια, λόγω των προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί σε ορισμένα Ιδρύματα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διοίκησής τους.
Οι πρυτάνεις σε ψήφισμά τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι : «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επανειλημμένα έχει διαπιστώσει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και έχει προτείνει αλλαγές. Η επίλυση των κατωτέρω προβλημάτων κρίνεται ως άμεση προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των Πανεπιστημίων». Συγκεκριμένα «και κατ' ελάχιστον» οι πρυτάνεις προτείνουν οκτώ αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να αρθούν - όπως λένε - οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα του νομοθετικού πλαισίου..."

Μεταφέρεται και ανακαινίζεται κτιριακά το Ιατρείο Διαβολιτσίου

Μεταφέρεται και ανακαινίζεται κτιριακά το Περιφερειακό Ιατρείο Διαβολιτσίου ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του Δήμου Οιχαλίας. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ.Γεώργιος Μπέζος με το Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Φίλιππο Μπάμη συναποφασίστηκε να παραχωρηθεί για χρήση του Περιφερειακού Ιατρείου στο Δ.Δ.Διαβολιτσίου το κτίριο που αυτή τη στιγμή στεγάζει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών. Τις προηγούμενες ημέρες ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γεώργιος Μπέζος μετά από επικοινωνία που είχε με τον συμπατριώτη μας κ.Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο εξασφάλισε την πλήρη κτιριακή ανακαίνιση του χώρου με την ολική κάλυψη των εξόδων από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Γ.Ν.Μεσσηνίας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον Δήμαρχο Οιχαλίας κ. Φίλιππο Μπάμη όσο και την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και προσωπικά τον κ.Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για την συνεχή αρωγή τους στο δύσκολο καθημερινό έργο της Υγείας. Μέσα από την καλή συνεργασία που έχουμε μαζί τους στο Δ.Δ.Διαβολιτσίου σύντομα θα έχουμε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτιριακά-ιατροτεχνολογικά και ξενοδοχειακά περιφερειακό ιατρείο. Οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος και της ευρύτερης περιοχής θα μπορούν να εισπράττουν σε ένα ανθρώπινο και αξιοπρεπές περιβάλλον τις υπηρεσίες υγείας. Και πάλι θερμά τους ευχαριστώ.»

Έκαψαν κλεμμένο αυτοκίνητο που προκάλεσε τροχαίο!

Μια περίεργη υπόθεση, με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, εγκατέλειψε το σημείο και μετά βρέθηκε καμένο, απασχολεί από το απόγευμα της Τετάρτης την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Ειδικότερα, αυτοκίνητο μάρκας Volvo τράκαρε το απόγευμα της Τετάρτης στην οδό Ναυαρίνου με αυτοκίνητο που οδηγούσε κοπέλα, με αποτέλεσμα αυτή να τραυματιστεί ελαφρά.
Στο Volvo επέβαινε μόνο ο οδηγός και αμέσως μετά το τροχαίο εγκατέλειψε το σημείο και εξαφανίσθηκε. Από τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκρατήσουν, όσοι είδαν το τροχαίο, η Αστυνομία διαπίστωσε πως πρόκειται για αυτοκίνητο που έχει υπεξαιρεθεί το 2011 από εταιρεία ενοικίασης στην Αθήνα με τη διαδικασία του leasing. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αναζητούσε η Αστυνομία, καθώς έχει εμπλακεί και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Η ιστορία έγινε ακόμα πιο περίεργη χθες τα ξημερώματα, όταν η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για φωτιά στην περιοχή Αγριώματα Καλαμάτας. Εκεί, βρήκε να καίγεται το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, καθώς φαίνεται ότι ο δράστης ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη του, ίσως κι άλλα πειστήρια. Θάρρος.

Αρένα πολιτικής εκτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας

Λίγη από τη «δόξα» των κοινοβουλίων χωρών της Άπω Ανατολής, όπου οι συμπλοκές και οι χειροδικίες μεταξύ βουλευτών είναι συνηθισμένες, φαίνεται πως επιδιώκει να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για προχθές διεκόπη προκειμένου να συνεχιστεί χθες, κι ενώ είχε διακοπεί άλλες δύο φορές.
Η ένταση και η φασαρία ήταν η αιτία για τις δύο διακοπές, ενώ, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ηλίας Σακελλαριάδης, πήδηξε κάτω από τα έδρανα, με σκοπό να επιτεθεί στο δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Αριστόδημο Καρμπαλιώτη. Τελικά, συγκρατήθηκε και λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη για την ενέργειά του. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές, αφού σε προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Σακελλαριάδης είχε αποβάλει από την αίθουσα το δημοτικό σύμβουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η φασαρία υποδαυλιζόταν από τον αντιδήμαρχο Ηλία Ντονά, ο οποίος είχε και φραστικό επεισόδιο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Ι. Παπαδόπουλο. Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Παπαδόπουλος είχε προτείνει να μειωθούν τα τέλη ύδρευσης και, όπως προέκυψε, το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά κι αφού προηγηθεί σχετική έρευνα, σε επόμενη συνεδρίαση.

Αναλαμβάνουν υπηρεσία από 1η Ιουλίου οι πυροφύλακες

Αναλαμβάνουν από 1ης Ιουλίου και για δύο μήνες υπηρεσία οι πυροφύλακες του Δήμου Καλαμάτας, εν όψει της θερινής περιόδου υψηλού κινδύνου. Έργο τους είναι η πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων, στις οποίες θα απασχολείται καθένας, με μέτρα και δράσεις πρόληψης όπως:
• απομάκρυνση της αυξημένης βλάστησης με συνεχή καθαρισμό φυτικής γης (χορτάρια κ.λπ.) σε όλους τους δημοτικούς χώρους, όπως δρόμοι, κοιμητήρια, πλατείες, αλσύλλια και, γενικότερα, άρση των επικινδυνοτήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς • παρακολούθηση της περιοχής για την έγκαιρη επισήμανση προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως χύδην εναπόθεση απορριμμάτων, εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση αυτών • επέμβαση με τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου για την καταστολή τυχόν πυρκαγιών προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής, μετά από εντολή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμαρχος υπέγραψε απόφαση προσλήψεως 29 πυροφυλάκων σε σύνολο 34 για τους οποίους υπάρχει έγκριση (απομένει η πρόσληψη άλλων 5). Οι προσληφθέντες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο προκειμένου να λάβουν οδηγίες από το Δήμαρχο. «Αναλαμβάνετε ευθύνη», επεσήμανε ο Π. Νίκας, τονίζοντας προς τους πυροφύλακες την αναγκαιότητα συνεχούς επαγρύπνησης στον τομέα ευθύνης τους και συνεργασίας με τον Πρόεδρο κάθε Τοπικής και Δημοτικής Κοινότητας, καθώς και με τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους τους. Τόνισε ακόμη πως η Υπηρεσία θα σέβεται το χρόνο εργασίας τους σε περίπτωση έκτακτης απασχόλησης, ενώ επιβάλλεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας μεγάλης πυρκαϊάς να μετακινούνται σε άλλο σημείο, εκτός του χώρου ευθύνης τους.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ε.Ο. Κυπαρισσίας – Φιλιατρών: Ζητά αποζημίωση για τον κάδο φονιά!

Αποζημίωση με αίτησή του, από τον Δήμο Τριφυλίας, ζητά ο οδηγός ταξί που τον προηγούμενο μήνα είδε μεταλλικό κάδο συλλογής απορριμμάτων να πέφτει πάνω στο όχημά του, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές. Πιο συγκερκιμένα την Πέμπτη 23 Μαίου, κινούταν από τα Φιλιατρά προς την Κυπαρισσία, όταν περίπου στην είσοδο της Κυπαρισσίας (εκκλησάκι Αγίου Διονυσίου) έπεσε πάνω στο όχημά του ένας μεταλλικός κάδος συλλογής απορριμμάτων, ο οποίος έφερε πάνω του την επιγραφή «Δήμος Κυπαρισσίας», λόγω δυνατών ανέμων που επικρατούσαν εκείνη τη νύχτα.
Στη συνέχεια ο κάδος εκσφενδονίστηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όπου έπεσε πάνω σε φορτηγό που κινούταν κανονικά στην πορεία του. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να υποστεί σοβαρές ζημιές το αυτοκίνητό του, ενώ ο ιδιοκτήτης θεωρεί ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για το συμβάν, καθώς στο σημείο δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης του κάδου-βάση που να τον συγκρατεί στην άκρη του δρόμου, αλλά ούτε υπήρχαν φρένα που να τον σταθεροποιούν στο σημείο τοποθέτησής του. Για το λόγο αυτό ζητεί αποζημίωση ύψους 5.739,18 ευρώ, ύστερα από προσφορές συνεργείων για την αποκατάσταση της ζημιάς, καθώς και για την απώλεια του εισοδήματός του, αφού το όχημα ήταν ΤΑΧΙ, ο ίδιος είναι αυτοκινητιστής και όλο αυτό το διάστημα το αυτοκίνητό του βρίσκεται στο συνεργείο.

Όχι στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας επιμένει το ΚΚΕ Μεσσηνίας

της Ν.Ε. ΚΚΕ Μεσ­ση­νί­ας
 Πα­ρά τις δι­α­βε­βαι­ώ­νεις ό­τι δεν θα κλεί­σει το νο­σο­κο­μεί­ο ό­λα δεί­χνουν το αν­τί­θε­το. Έ­να νο­σο­κο­μεί­ο που ε­ξυ­πη­ρε­τεί 27000 κα­τοί­κους που το κα­λο­καί­ρι σχε­δόν δι­πλα­σι­ά­ζον­ται ο­δεύ­ει για λου­κέ­το. Ή­δη α­να­κοι­νώ­θη­κε ό­τι κλεί­νουν 13 νο­σο­κο­μεί­α α­νά­με­σα τους και της Κυ­πα­ρισ­σί­ας και ου­σι­α­στι­κά το ε­πι­βε­βαί­ω­σε ο νέ­ος υ­πουρ­γός Υ­γεί­ας Ά­δω­νις Γε­ωρ­γιά­δης. Με το κλεί­σι­μο και των νο­σο­κο­μεί­ων α­κο­λου­θεί­ται πι­στά η πο­λι­τι­κή της Ε­Ε, της Τρό­ι­κας , των μνη­μο­νί­ων και των ελ­λη­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων .Θυ­μη­θεί­τε ό­τι στη πε­ρι­ο­χή μας έ­χουν κλεί­σει ή­δη η ΔΟΥ Κυ­πα­ρισ­σί­ας , παι­δι­κοί σταθ­μοί, γυ­μνά­σια ή έ­χουν υ­πο­βαθ­μι­στεί και πά­νε για κλεί­σι­μο το Ι­ΚΑ και το ΚΥ Γαρ­γα­λιά­νων κ.α . Εί­ναι η πο­λι­τι­κή που έ­χει 30% α­νερ­γί­α, που κό­βει μι­σθούς συν­τά­ξεις δι­και­ώ­μα­τα, που οι α­γρό­τες που­λά­νε φτη­νά για να κερ­δί­ζουν οι με­σά­ζον­τες και οι έμ­πο­ροι, που η παι­δεί­α-υ­γεί­α γί­νον­ται εμ­πό­ρευ­μα για να πλη­ρώ­νου­με παν­τού. Δεν πρό­κει­ται για ΛΑ­ΘΟΣ, δεν πρό­κει­ται σε κα­μί­α πε­ρί­πτω­ση για α­νι­κα­νό­τη­τα, δεν πρό­κει­ται για πο­λι­τι­κές που χα­ράσ­σον­ται στο πό­δι.
Υ­πάρ­χει σχε­δι­α­σμέ­νη πο­λι­τι­κή που α­κο­λου­θεί­ται κα­τά γράμ­μα. Υ­πεύ­θυ­νοι εί­ναι η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ με το δε­κα­νί­κι της ΔΗ­ΜΑΡ. Εί­ναι αυ­τοί που μας έ­φτα­σαν στη ση­με­ρι­νή ά­θλια κα­τά­στα­ση, που κυ­βερ­νούν 40 χρό­νια και τώ­ρα το παί­ζουν α­θώ­ες πε­ρι­στε­ρές, κή­ρυ­κες της κά­θαρ­σης και της α­νά­πτυ­ξης. Εί­ναι αυ­τοί που έ­φτια­ξαν έ­να νο­σο­κο­μεί­ο με τε­ρά­στι­ες ελ­λεί­ψεις σε μη­χα­νο­λο­γι­κό -νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό που ου­σι­α­στι­κά υ­πο­λει­τουρ­γεί. Το ση­με­ρι­νό κα­θε­στώς του νο­σο­κο­μεί­ου σα­φώς και δεν μας εκ­φρά­ζει. Ζη­τά­με να εκ­συγ­χρο­νι­στεί πλή­ρως, να γί­νουν προσ­λή­ψεις προ­σω­πι­κού και μο­νι­μο­ποί­η­ση του υ­πάρ­χον­τος. Η υ­πο­βάθ­μι­ση ε­πί­σης δεν ήρ­θε τυ­χαί­α, έ­γι­νε σχε­δι­α­σμέ­να για να φτά­σου­με ως ε­δώ , εί­χε τη λο­γι­κή του ώ­ρι­μου φρού­του.
Οι δι­α­βε­βαι­ώ­σεις πα­ρα­γόν­των της ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ εί­ναι για τα σκου­πί­δια. Την ί­δια ώ­ρα η δη­μο­τι­κή αρ­χή σι­γον­τά­ρει αυ­τή τη κα­τά­στα­ση. Εί­ναι με τη κυ­βέρ­νη­ση και πα­ρά τις ψεύ­τι­κες φω­νές για τα ΜΜΕ τους στη­ρί­ζει με το πα­ρα­πά­νω. Άλ­λω­στε δεν μπο­ρεί να εί­σαι με τη κυ­βέρ­νη­ση α­λά καρτ, πό­τε υ­πέρ του μνη­μο­νί­ου και πό­τε κα­τά, ο λα­ϊ­κι­σμός έ­χει και ό­ρια. Με το κλεί­σι­μο του νο­σο­κο­μεί­ου θα α­νοί­ξει νέ­α λεί­α για το ι­δι­ω­τι­κό κε­φά­λαι­ο, να πλη­ρώ­νου­με και να ξα­νά­πλη­ρω­νου­με σε ι­δι­ώ­τες α­πό τις πιο α­πλές ε­ξε­τά­σεις έ­ως τις πιο σύν­θε­τες. Θα έ­χου­με νέ­α ε­πί­θε­ση στο ει­σό­δη­μα μας ό­ταν για το ε­λά­χι­στο θα πη­γαί­νου­με στη Κα­λα­μά­τα ή σε έ­να ι­δι­ω­τι­κό κέν­τρο της πε­ρι­ο­χής.

ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με μια ιδιαίτερα γλαφυρή επιστολή τους προς τους δημοτικούς συμβούλους, οι τσιγγάνοι από τα Παλιάμπελα διαμαρτύρονται για την απομάκρυνσή τους από την περιοχή. «Γνωρίζουτε ότι εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε μ’ αυτούς στη Μπιρμπίτα; Είναι σα να σας πούμε μεις τραβάτε να μείνουτε στη Τουρκιά»……λένε οι τσιγγάνοι, που υπογραμμίζουν ότι είναι γέννημα θρέμμα της Καλαμάτας ωστόσο εκδιώκονται, ενώ αντίθετα οι τσιγγάνοι της περιοχής πίσω από το Πολυκλαδικό, που έχουν έρθει από άλλες περιοχές της χώρας, παραμένουν στην περιοχή τους.
Το θέμα έβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Παύλος Γκρέκης, που τόνισε ότι οι τσιγγάνοι που απομακρύνονται από τα Παλιάμπελα είναι Καλαματιανοί και διαφώνησε κατηγορηματικά με το «πέταγμά τους στη Μπιρμπίτα». Οι τσιγγάνοι στο κείμενό τους προς τους δημοτικούς συμβούλους, που έχει την υπογραφή «Οικογένειες Αναστασόπουλοι και γαμπροί. 100 άτομα», σημειώνουν τα εξής: «Είμαστε οι οικογένειες Αναστασόπουλοι που μένουμε στο Ξερό Γήπεδο (στα Παλιάμπελα) γέννημα-θρέμμα της Καλαμάτας γενεές ολάκερες. Με τον κύριο Δήμαρχο δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη και μας αδικάει όλους εμάς. Μας διώχνει από το γήπεδο να πάμε στη Μπιρμπίτα (Εσείς δεν ξέρουτε ποιοι μεινέσκουνε εκεί; Μόνο εμείς του ξέρουμε;) Από την Αγ. Τριάδα όμως δεν τους πειράζουτε γιατί είναι το χτήμα στο Υπ. Εργασίας.

Πότε θα έρθουν οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία; Τι θα κάνει ο νέος υπουργός

Σε αναμονή βρίσκονται δεκάδες υποψήφιοι νέοι διοικητές και υποδιοικητές των δημοσίων νοσοκομείων καθώς περιμένουν εδώ και καιρό να δούνε εάν θα διοριστούν. Άλλωστε εδώ και καιρό έχουν υποβάλει αιτήσεις οι οποίες είχαν αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή που είχε δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας. Σε αναμονή είναι όμως και οι νυν διοικητές οι οποίοι περιμένουν να διαπιστώσουν εάν θα μείνουν ή θα φύγουν. Αποτέλεσμα είναι πολλοί εξ αυτών να έχουν παγώσει και διάφορες διαδικασίες μέσα στα νοσοκομεία και να δημιουργούνται και νέα πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία τους.
Ποιος άλλωστε θα εργαζόταν εάν γνώριζε ότι πολύ σύντομα θα βρισκόταν εκτός της εργασίας του. Η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης όμως το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι θα φέρει νέες καθυστερήσεις στο διορισμό των διοικητών στο ΕΣΥ. Άλλωστε ήδη πριν τον ανασχηματισμό ο τέως υπουργός είχες επισημάνει ότι η όλη διαδικασία μετατίθεται για το τέλος καλοκαιριού. Όπως αναφέρουν πηγές, ο νέος υπουργός Υγείας αναμένεται να επανεξετάσει από την αρχή το θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία κάτι που πιθανώς να φέρει και άλλες καθυστερήσεις.

Η Καλαμάτα και Κυπαρισσία σε κατάλογο παραβάσεων τουριστικών περιοχών

Στο 46% φθάνει το ποσοστό παραβατικότητας στις τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου σύμφωνα με ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το χρονικό διάστημα από τις 21-24 Ιουνίου. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της αδήλωτης εργασίας. Συνολικά το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 841 ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς, στη Σαντορίνη, Πάρο- Αντίπαρο, Μύκονο, Κρήτη, Θάσο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Σκύρο, Χαλκιδική, Πλαταμώνα, Ρόδο, Λουτράκι, Κυπαρισσία, Καλαμάτα, Πάργα, Πάτρα, Σκόπελο, Σκιάθο και Πήλιο. Διαπιστώθηκε ότι, από τις 841 ελεγχθείσες επιχειρήσεις, οι 381 βρέθηκαν παραβάτες και καταλογίστηκαν 822 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων, μη υποβολή απόδοσης ΦΠΑ, μη καταχώρηση στα βιβλία κίνησης των ξενοδοχείων, αδήλωτους εργαζόμενους κλπ.
Η παραβατικότητα ποικίλει στους διάφορους τουριστικούς προορισμούς: Παραλία Πηλίου 83% Κέρκυρα: 77,70% Πάρος- Αντίπαρος 61.90% Σαντορίνη 60% Εύβοια 60% Πελοπόννησος 46% Μύκονος 42% Σποράδες 42% Ρόδος 36% Μυτιλήνη 34% Χαλκιδική 32% Πάργα 30% Κρήτη 27 Το ΣΔΟΕ έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για την θερινή περίοδο από 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου για τον έλεγχο κάθε μορφής επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Ελεγκτικό: Stop στα αντισταθμιστικά οφέλη σε δήμους που έχουν ΧΥΤΑ

Ανατροπές στο καθεστώς της καταβολής αντισταθμιστικών οφελών στους Δήμους στα γεωγραφικά όρια των οποίων λειτουργούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων φέρνει απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσιεύματα του aftodioikisi. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ , σύμφωνα με την απόφαση του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του VII Τμήματος που εξέτασε τη νομιμότητα θεώρησης ενταλμάτων πληρωμής ΦοΔΣΑ εκτός Αττικής προς Δήμο στα όρια του οποίου λειτουργεί ΧΥΤΑ, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίθηκε μη νόμιμη και επομένως το ποσό δεν πρέπει να καταβληθεί.
Στο σκεπτικό της απόφασής του, το Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνει ότι «από το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τη λειτουργία των Φο.Δ.Σ.Α. στις περιφερειακές ενότητες δεν προβλέπεται ότι μέρος των εσόδων του οικείου Φο.Σ.Δ.Α- όπως είναι εν προκειμένω και οι αυξημένες εισφορές των μελών του- μπορεί να προορίζεται, εκτός από την κάλυψη του ετήσιου κόστους διαχείρισής του, όπως τούτο ειδικότερα προσδιορίζεται στην προαναφερθείσα Κ.Υ.Α. 2527/2009, και για την κάλυψη αντισταθμιστικών οφελών προς το Δήμο εκείνο, στα γεωγραφικά όρια του οποίου λειτουργεί Χ.Υ.Τ.Α.» και προσθέτει «Μια τέτοια δαπάνη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της ανταποδοτικότητας που προσδιορίζει την εν γένει τιμολογιακή πολιτική του Φο.Δ.Σ.Α. και συνιστά αδικαιολόγητη επιβάρυνση του προϋπολογισμού τόσο των μελών του, όσο και του ίδιου του Συνδέσμου με δαπάνες (εισφορές) που δεν έχουν καμία σχέση είτε με την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων είτε με την κάλυψη του ετήσιου κόστους διαχείρισης του Φο.Δ.Σ.Α.».

Προσλήψεις εργατών με δίμηνη σύμβαση στο Δήμο Τριφυλίας

Με α­πό­φα­ση που υ­πέ­γρα­ψε σή­με­ρα ο δή­μαρ­χος Τρι­φυ­λί­ας, Κώ­στας Κόλ­λιας, έ­γι­νε οι πρόσ­λη­ψη 13 ερ­γα­τών και ε­νός ο­δη­γού, με σύμ­βα­ση δί­μη­νης διά­ρκειας. Η α­πό­φα­ση αυ­τή α­φο­ρά έ­ξι ερ­γά­τες πυ­ρο­προ­στα­σί­ας-γε­νι­κών κα­θη­κόν­των, ε­πτά ερ­γά­τες κα­θα­ρι­ό­τη­τας-γε­νι­κών κα­θη­κόν­των και έ­ναν ο­δη­γό.
Το προ­σω­πι­κό θα κα­τα­νε­μη­θεί σε ό­λες τις Δ.Ε. ως α­κο­λού­θως: Νι­κό­λα­ος Γι­αν­νά­τος (Δ.Ε. Γαρ­γα­λιά­νων), Χρή­στος Αν­τω­νό­που­λος (Δ.Ε. Γαρ­γα­λιά­νων), Η­λί­ας Πα­πα­δό­που­λος (Δ.Ε. Φι­λια­τρών), Ι­ω­άν­νης Σα­λα­βού­ρας (Δ.Ε. Φι­λια­τρών), Θε­ό­δω­ρος Βλά­χος (Δ.Ε. Κυ­πα­ρισ­σί­ας), Νι­κό­λα­ος Πλέ­τσας (Δ.Ε. Κυ­πα­ρισ­σί­ας). Ως ερ­γά­τες κα­θα­ρι­ό­τη­τας-γε­νι­κών κα­θη­κόν­των προσ­λή­φθη­καν οι: Δη­μή­τριος Ζόμ­πο­λος (Δ.Ε. Γαρ­γα­λιά­νων), Γε­ώρ­γιος Βέλ­λιος (Δ.Ε. Γαρ­γα­λιά­νων), Ε­λέ­νη Μα­τα­ράγ­κα (Δ.Ε. Φι­λια­τρών), Δη­μή­τριος Κάν­δη­λας (Δ.Ε. Φι­λια­τρών), Αγ­γε­λι­κή Σκο­τά­δη (Δ.Ε. Κυ­πα­ρισ­σί­ας), Ζή­σης Φί­λιος (Δ.Ε. Α­ε­τού) και Σω­τή­ριος Α­να­γνω­στό­που­λος (Δ.Ε. Αυ­λώ­νος). Ως ο­δη­γός στη Δη­μο­τι­κή Ε­νό­τη­τα Κυ­πα­ρισ­σί­ας προ­σε­λή­φθη ο Δη­μή­τριος Χρι­στα­κό­που­λος. Η σύμ­βα­ση ερ­γα­σί­ας θα έ­χει διά­ρκεια α­πό την 1η Ι­ου­λί­ου μέ­χρι την 31η Αυ­γού­στου.

Yγεία με το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Καλαμάτα για την καρδιά

ΑΝΟΙΞΕ σήμερα η αυλαία του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου, το οποίο φιλοξενείται φέτος από την πόλη της Καλαμάτας και το ξενοδοχείο «Elite City Resort». 
Το Συνέδριο διοργανώνει η Εταιρία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα και είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Το διήμερο προλόγισαν μέσω συνέντευξης Τύπου σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της εταιρίας Ιωάννης Κυριαζής μαζί με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και επίσης Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη Μεσσηνίας, Αθανασία Καρούνου. Ο κ. Κυριαζής, έδωσε κάποια στοιχεία για το Συνέδριο και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την πόλη μας. Έπειτα, κάλεσε όλους τους συναδέλφους γιατρούς να παραστούν στο συνέδριο, να μιλήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής. Επίσης, ζήτησε από τον κόσμο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον διαβήτη και όχι μόνο να δώσει το παρών και να ενημερωθεί για τους κινδύνους που κρύβονται ειδικά για όσους δεν γνωρίζουν πως δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, όπως η υπέρταση.

H καρδιά της Μεσσηνίας...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ κ. Τάσου ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ για την καρδιά της Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανση του κ.Αποστολόπουλου, για την αξιοποίηση του θαύματος της φύσης, δηλ. την καρδιά της Μεσσηνίας, αλλά θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι όσα προτείνει έχουν ήδη γίνει στο έπακρον στο παρελθόν επί Νομαρχ.Αυτοδιοίκησης και θητείας μου στο αντικείμενο του τουρισμού και έμενε απλώς να συνεχισθούν για να απολαύσουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Η «καρδιά» της Μεσσηνίας έχει ήδη γίνει τηλεοπτικό σποτ που είχε προβληθεί κυρίαρχα στη Βόρειο Ελλάδα μέσω της ΕΤ3, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μέσω ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών όπως είναι ο ΑΝΤ1 ,ΜEGA κλπ Επίσης απετέλεσε την κυρίαρχη εικόνα που παρέπεμπε στη Μεσσηνία τόσο σε διεθνείς δράσεις όσο και σε πανελλαδικές. Είχε κοσμήσει επί δίμηνο τις βιτρίνες του πολυκαταστήματος HARRODS Λονδίνο, είχε γίνει διαφήμιση με την εικόνα αυτή σε μεγάλα τουριστικά περιοδικά του εξωτερικού τόσο στη Γερμανία, Νορβηγία, Αυστρία ,Ρωσία και φυσικά ήταν στις εκδόσεις των περιοδικών του ΕΟΤ στις αγορές της Ευρώπης κλπ Είχε γίνει ειδική διαφήμιση για την εορτή του Αγ,Βαλεντίνου στην αγορά της Ιταλίας και φυσικά ήταν το σήμα κατατεθέν του Νομού μας.Φυσικά μπορώ να αναφέρω πολλές επιμέρους δράσεις με στόχο να συνδεθεί η «καρδιά» της Μεσσηνίας με τη Μεσσηνία στη συνείδηση των Ευρωπαίων.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑ 3 Κ.Ε.Φ. ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ 4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΗΝ υλοποίηση λειτουργίας των 3 Κ.Ε.Φ. στη Τριφυλία ανέλυσε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τριφυλίας παρά τα προβλήματα εξυπηρέτησης που συνεχίζονται αλλά και αυτή την φορά τουλάχιστον υπάρχει σύνδεση με το σύστημα Taxisnet για το οποίο γίνεται μάχη ώστε να εκδίδει έστω...κλειδάριθμους!
Για το θέμα ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι τα 3 Κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων σε Κυπαρισσία,Φιλιατρά, Γαργαλιάνους εξοπλισμένα με τα απαραίτητα μέσα και με το αναγκαίο προσωπικό στις 2 τριφυλιακές πόλεις, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη λειτουργία της εφορίας η κατάργηση της οποίας επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στη τοπική οικονομία. Τα κέντρα λειτουργούν με δαπάνες του Δήμου ενώ δεν υπάρχει πλήρη σύνδεση με το Taxis net προσφέροντας στοιχειώδεις υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρχει μετακίνηση πολιτών. Αρνητικό αποτελεί το γεγονός ότι δεν εκδίδονται παράβολα οπότε καταβάλλονται προσπάθειες ενώ η Κυπαρισσία διαθέτει 2 υπαλλήλους, ενώ από 1 οι άλλες 2 πόλεις. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών για την απευθείας σύνδεση ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα στελέχωση υπαλλήλων με την ΔΟΥ Καλαμάτας να βρίσκεται σε στάση αναμονής...

Εγκληματικότητα… Ώρα αποφάσεων για την Μεσσηνία

Η εγ­κλη­μα­τι­κό­τη­τα στην Μεσ­ση­νί­α ό­σο πά­ει και ο­ξύ­νε­ται, οι αν­τι­δρά­σεις των κα­τοί­κων και ι­δι­αί­τε­ρα των χω­ρι­ών αυ­ξά­νον­ται για­τί βλέ­πουν κα­θη­με­ρι­νά να μπαί­νει σε κίν­δυ­νο α­κό­μα και η ί­δια τους η ζω­ή. Ι­δι­αί­τε­ρα στα χω­ριά που εί­ναι στον Μεσ­ση­νια­κό κάμ­πο α­πο­τε­λεί κα­θη­με­ρι­νό θέ­μα συ­ζή­τη­σης στα κα­φε­νεί­α για το ποι­ό σπί­τι ή ποι­ά α­πο­θή­κη χτύ­πη­σαν α­νε­νό­χλη­τες οι δι­ά­φο­ρες (γνω­στές α­κό­μα και στην Α­στυ­νο­μί­α) ο­μά­δες κλε­φτών. Έ­χουν φτά­σει δε σε τέ­τοι­ο βαθ­μό που να μπαί­νουν α­κό­μα και τις πρω­ι­νές και με­ση­με­ρια­νές ώ­ρες στα σπί­τια, για να κά­νουν «πλι­ά­τσι­κο» στο βιός του κά­θε ι­δι­ο­κτή­τη α­κό­μα και ό­ταν γνω­ρί­ζουν ό­τι εί­ναι εν­τός της οι­κί­ας του.
Στην αν­τί­πε­ρα ό­χθη η πο­λι­τι­κή η­γε­σί­α του Υ­πουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας (κά­θε άλ­λο α­πό Προ­στα­σί­ας) του Πο­λί­τη, μπρο­στά σε αυ­τά τα φαι­νό­με­να μέ­νει ά­πρα­γη ή το χει­ρό­τε­ρο κοι­μά­ται τον ύ­πνο του δι­καί­ου και δεν δί­νει τις αρ­μό­ζου­σες λύ­σεις στο θέ­μα α­σφά­λειας των πο­λι­τών. Αυ­τό βέ­βαι­α α­πέ­δει­ξε πε­ρί­τρα­να η πρό­σφα­τη ε­πί­σκε­ψη του αρ­μό­διου Υ­πουρ­γού κ. Δέν­δια. Η πο­λυ­συ­ζη­τη­μέ­νη ε­πί­σκε­ψη του, με εν­το­λή του πρω­θυ­πουρ­γού που θα έ­δι­νε τις αρ­μό­ζου­σες λύ­σεις, ή­ταν άλ­λη μια ε­πι­κοι­νω­νια­κή τρί­πλα. Ο κ. Δέν­διας ό­χι μό­νο δεν πρό­τει­νε τί­πο­τα, αλ­λά α­νέ­τρε­ψε και τις ό­ποι­ες ελ­πί­δες να γί­νει το πε­ρι­βό­η­το και πο­λυ­δι­α­φη­μι­σμέ­νο πο­λυ­δύ­να­μο τμή­μα στην Μεσ­σή­νη. Μάλ­λον ο κ. Υ­πουρ­γός δεν θα εί­χε κα­λύ­τε­ρη πρό­σκλη­ση για δι­α­κο­πές και προ­τί­μη­σε την Μεσ­ση­νια­κή πρω­τεύ­ου­σα. Η μό­νη αν­τί­δρα­ση για τα μά­τια του κό­σμου ή­ταν η ε­πι­χεί­ρη­ση σκού­πα που έ­γι­νε με­τά την α­να­χώ­ρη­ση του Υ­πουρ­γού.

Σύλληψη ομάδας Ρουμάνων για κλοπές και οπλοκατοχή

Στην Κυπαρισσία συνελήφθησαν χθες τρεις Ρουμάνοι, ενώ αναζητείται ακόμα ένας 36χρονος ομοεθνής τους, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών, καθώς και κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Ειδικότερα, όπως πρόεκυψε, η ομάδα των Ρουμάνων κατά το χρονικό διάστημα από τις 24 Αυγούστου 2012 έως και προχθές, σε περιοχές των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας, διέπραξαν 7 κλοπές, 1 απόπειρα ληστείας και 1 ληστεία σε σπίτια και καταστήματα, αφαιρώντας ηλεκτρονικές συσκευές, τιμαλφή απροσδιόριστης μέχρι στιγμής αξίας και χρηματικό ποσό.
Στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι μάρκας «luger» 9 mm, 117 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, μια ξιφολόγχη πολεμικού όπλου, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, τέσσερις αμπούλες αεροβόλου όπλου και διαρρηκτικά εργαλεία.

Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ στην Καλαμάτα

Τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών βιώνει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, με την κατάσταση πλέον να χαρακτηρίζεται ως οριακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εγγεγραμμένων ελεύθερων επαγγελματιών στο μητρώο του ΟΑΕΕ παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 2,9%. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, από τους 830.918 ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού το 2011 σε πανελλαδικό επίπεδο, σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί σε 806.873. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, φυσικά, ούτε στην Καλαμάτα.
Για το λόγο αυτό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας έκανε συμβολική κατάληψη σήμερα Τετάρτη στα γραφεία του Οργανισμού, στην οδό Αριστοδήμου και Γεωργούλη. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, το 50% των μελών του ΟΑΕΕ έχει σταματήσει να καταβάλει τις εισφορές του λόγω οικονομικής αδυναμίας, αν και στη Μεσσηνία το ποσοστό είναι σχετικά καλύτερο, ανέρχεται στο 40%. Ειδικότερα η Ομοσπονδία περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι, ζούμε ίσως τη χειρότερη περίοδο που έζησαν ποτέ επαγγελματίες στη χώρα μας. Τα συνεχή φορολογικά μέτρα, με τα κάθε είδους χαράτσια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στο σύνολο των Ελλήνων, με τις συνεχείς αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας και συγχρόνως με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, έχουν ως επακόλουθο να μειώνεται συνεχώς ο τζίρος των μικρομεσαίων καταστημάτων από την ανυπαρξία πελατών και να βλέπουμε καθημερινά λουκέτα στα καταστήματα, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα τεράστια έξοδα που αντιμετωπίζουν.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου για τα δάνεια με την εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, απέστειλε επιστολή προς την Ε.Σ.Ε.Ε αναφορικά με την ανάγκη τροποποίησης ρύθμισης των δανείων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη και στους Αντιπροσώπους της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ, καθώς και στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδας. Το κείμενο έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ
Αγαπητοί συνάδελφοι, Γνωρίζετε καλά την πορεία εντός της κρίσης των εγγυημένων δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ και τον εγκλωβισμό των συναδέλφων μας δανειοληπτών, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Η ρύθμιση των οφειλών με την ΚΥΑ 12991/13.11.2012, δεν έδωσε ουσιαστική διέξοδο στο αδιέξοδο των συναδέλφων μας. Δια της παρούσης σας ζητάμε να ερευνήσετε και να πληροφορηθείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά τα δάνεια και κατά πόσο οι δανειολήπτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση της ανωτέρω ΚΥΑ. Η δική μας εκτίμηση, με βάση τις καθημερινές τηλεφωνικές αναφορές που δεχόμεθα από τους συναδέλφους στην Ομοσπονδία μας, είναι ότι ελάχιστοι έχουν υπαχθεί σε αυτήν. Τούτο προέρχεται πρώτον από τις υπερβολικές επιβαρύνσεις τόκων και κυριότερα από το πολύ μικρό χρονικό διάστημα (εξόφληση μέχρι 30-5-2014), που προβλέπει η ρύθμιση για την εξόφληση του δανείου. Είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσει η ΕΣΕΕ μια τροποποίηση της ρύθμισης των δανείων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Και οι Τράπεζες θα πάρουν τα λεφτά τους και οι συνάδελφοί μας θα μπορέσουν να αποπληρώσουν και να βγάλουν έναν ακόμα βρόγχο από τον λαιμό τους, ώστε να ¨ανασάνουν¨ οι επιχειρήσεις τους. Ζητάμε χρόνο για να γίνουμε συνεπείς. Χωρίς ρυθμίσεις που να αναγνωρίζουν την πραγματικότητα και να προσαρμόζονται σ' αυτήν, τίποτα δε θα μπορέσει να γίνει. Η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις μας θα εξαφανίζονται κάτω από το αβάσταχτο βάρος των υποχρεώσεων.

Κλειστές οι εφορίες Πέμπτη και Παρασκευή

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στις εφορίες και στο υπουργείο Οικονομικών έπειτα από απόφαση της ΠΟΕ-ΔΟΥ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και λένε όχι στις απολύσεις και το κλείσιμο των υπηρεσιών, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και εμμονής στα σχέδια της διάλυσης του Δημοσίου και των μαζικών απολύσεων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟΥ, το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης αφορά και το «Πάγωμα κάθε διαδικασίας αναδιοργάνωσης (για το σύνολο των φορολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών) έως την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης, καθώς επίσης και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το συγκεκριμένο θέμα».

Πρωταθλητές στη διαφθορά οι Δήμοι

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
 Τα πρωτεία της διαφθοράς πρόκειται να καταλάβει, για ακόμη μία φορά, η τοπική αυτοδιοίκηση στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2012, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες. Η έκθεση του κ. Ρακιντζή για την περασμένη χρονιά περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν σε 860 ποινικές διώξεις, οι οποίες ασκήθηκαν σε 545 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, 131 αιρετούς, 86 υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας, 74 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 24 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πειθαρχικών διώξεων έχει ξεκινήσει με παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και αφαιρέθηκε από τον Λ. Ρακιντζή το δικαίωμα της ένστασης, ο γενικός επιθεωρητής άσκησε 26 ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων. Το 43% των υποθέσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στην έκθεση αφορά στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκε σε υπηρεσίες του Δημοσίου και το 13,7% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς.

Κινήσεις απαξίωσης του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου!!!

Κάτι... τρέχει φαίνεται με την παράταξη Δράκου (με εξαίρεση τον κ. Φαρλέκα) στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που ούτε σήμερα έδωσε το παρών στην προγραμματισμένη συνεδρίαση με συνέπεια να δημιουργείται μια τάση... ευτελισμού από μέρους της απέναντι στο θεσμό. Την στιγμή που και σήμερα ήταν προγραμματισμένα σημαντικά ζητήματα και έργα να συζητηθούν ο κος Δράκος και η... παρέα του ακολούθησε την δική της καλοκαιρινή... ραστώνη, προξενώντας αρνητική εντύπωση για τις στοχεύσεις αυτής της κίνησης, που είχε σαν συνέπεια την ματαίωση της συνεδρίασης.
Οι κινήσεις αυτές που... παίζουν με τις εντυπώσεις ενάντια στα έργα και τις αποφάσεις ενός Σώματος που πρέπει να τρέξουν άμεσα - αφού περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν - παίζουν δηλαδή στις... πλάτες των πολιτών της Πελοποννήσου, προκαλούν αν μη τι άλλο το κοινό αίσθημα. Μένει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις και διευκρινήσεις για την σκοπιμότητα της πράξης αυτής, διαφορετικά ο κ. Πουλοκέφαλος θα πρέπει να εφαρμόσει τον κανονισμό για τους... τουρίστες - αλλά και σε άλλους που μήνες έχουν να πάρουν μέρος σε συνεδριάσεις. Το ερώτημα είναι ποιός θέλει να απαξιώσει το θεσμό;

Η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ «έφαγε» τον Α.Λυκουρέντζο-

Η Σκοπούλη έφυγε μόνη της ... Τους άλλους δύο από το Υπουργείο Υγείας τους "έδιωξε" ο Σαμαράς με τη βοήθεια του Βενιζέλου... Ο "μπουμπούκος" καλείται να κάνει ό,τι δεν έκανε ο Λυκουρέντζος και ο Σαλμάς....Τι δεν έκαναν;
Από ότι φαίνεται δεν κατάφεραν να κλείσουν την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ που εκτιμάται πως το 2013 θα ξεπεράσει το ένα δισεατομμύριο ευρώ. Αυτός φαίνεται ότι ήταν και ο λόγος που έμειναν εκτός Κυβέρνησης και ο Λυκουρέντζος και ο Σαλμάς... Επιπλέον σύμφωνα με όσα γράφονται απειλείται και η βιωσιμότητα του Οργανισμού και αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος που οδήγησε στην απομάκρυνση του Ανδρέα Λυκουρέντζου και του Μάριου Σαλμά. Πολλοί βέβαια λένε ότι όλα είναι προσχεδιασμένα και συμφωνημένα.... Και αυτό γιατί ο Σαμαράς θέλει να "ρίξει" τον Λυκουρέντζο στην μάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου... Οπότε τον άφησε εκτός Κυβέρνησης για να αρχίσει τον αγώνα και να προετοιμαστεί καλύτερα για την σκληρή μάχη που αναμένεται να δοθεί στην Περιφέρεια...

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Καταργείται η Αστυνομική υποδιεύθυνση Τριφυλίας εκτός από τμήματα;

Πολύ σημαντικές αλλαγές και καίριες ανακατατάξεις φαίνεται να φέρνει, το νέο σχέδιο αναδιάρθωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο περιλαμβάνει καταργήσεις θέσεων εργασίας και ολόκληρων περιφερειακών διευθύνσεων ανά τη χώρα και συγχωνεύσεις τμημάτων, με αρκετές αλλαγές να έρχονται και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.kyparissianews.com, το σχέδιο αυτό, προβλέπει και τη δημιουργία νέων κλάδων στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, με καταργήσεις άλλων, ενώ σημαντικές αλλαγές φέρνει και στους βαθμούς των αξιωματικών που καλύπτουν θέσεις αστυνομικών διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ., στους τρεις κλάδους της Ελληνικής Αστυνομίας που ίσχυαν μέχρι σήμερα (Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας), κάποιοι συγχωνεύονται και κάποιοι άλλοι προσθέτονται. Επίσης προβλέπεται μείωση θέσεων ταξιαρχών, υποστρατήγων και αστυνομικών διευθυντών ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση στην Μεσσηνία με το νέο οργανόγραμμα αναμένεται να έχει λιγότερες θέσεις Αστυνομικών Διευθυντών. Το νέο σχέδιο προβλέπει ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν βαθμό Αντιστρατήγου. Μέσα σε όλα αυτά είναι πιθανή η κατάργηση της Αστυνομικής υποδιεύθυνσης Τριφυλίας η οποία δεν έχει υποδιευθυντή ως σήμερα..
Τι αλλάζει σε πανελλαδικό επίπεδο
Ειδικά, βάση του νέου σχεδίου οι κλάδοι της ΕΛ.ΑΣ. από τρεις που είναι σήμερα θα γίνουν τέσσερις με τα τμήματα Τροχαίας και Τάξης να συγχωνεύονται και να μετατρέπονται πλέον σε ένα νέο τμήμα, να παραμένει εκείνο της Ασφάλειας και να δημιουργούνται ακόμα δύο εκείνα των Αλλοδαπών – Λαθρομεταναστών καθώς και ένα τμήμα οικονομικών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο νέο σχέδιο, προβλέπεται να καταργηθούν 6.700 θέσεις αστυνομικών κάτι που μεταφράζεται στο 10% του υπάρχοντος οργανογράμματος και να δημιουργηθούν ακόμα 200 νέες θέσεις ειδικών αστυνομικών καθηκόντων. Επίσης, στην ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να λειτουργούν δύο Γενικές Διευθύνσεις Νοτίου και Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα ενώ στην έδρα κάθε Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας αναμένεται να δημιουργηθεί μία Διεύθυνση Ασφαλείας με τμήματα και θέση προϊσταμένου τμηματάρχη που θα έχει εξειδικεύμενο αντικείμενο.

Συνάντηση για την μεταφορά μαθητών με Μισθό

Συνάντηση Πέτρου Μισθού με Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Πέτρου Μισθού στην Καλαμάτα, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Πλατάρο και εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στην αίθουσα Παναγιώτης Φωτέας του Διοικητηρίου έγινε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά. Στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από τη νέα σχολική περίοδο, που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η αγορά ακινήτων!

Για την απόλυτη αδράνεια στην οποία βρίσκεται η αγορά των ακινήτων κάνουν λόγο κυριακάτικες εφημερίδες, με τη σημείωση όμως πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, οι τιμές στην αγορά είναι μειωμένες κατά μέσο όσο 30% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Επιπλέον όμως και πολύ χειρότερα, δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδόν καμία νέα οικοδομική δραστηριότητα, καθώς μέσα στο 2013 αναμένεται να κτισθούν λιγότερα από 10.000 νέα ακίνητα έναντι 104.000 το 2007.
Αυτή τη στιγμή η προσφορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική και αγοράζονται μόνο πραγματικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται στην εφημερίδα, το στοκ που υπάρχει προς πώληση ξεπερνά τα 250.000 σπίτια, με πολλά από αυτά να βρίσκονται στα χέρια κατασκευαστικών εταιρειών. Σημειώνεται όμως ακόμα πως εάν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί από τον Ιανουάριο του 2014, τότε περίπου 150.000 ακίνητα αναμένεται να μπουν σε διαδικασία πώλησης. Θα πρόκειται για τα ακίνητα τα οποία θα κατασχεθούν λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημαντικές καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ καθυστερήσεις καταγράφονται στην επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις. Αν και από τον Μάρτιο το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει, και πλέον προβλέπονται διαδικασίες «εξπρές» για την καταβολή του ΦΠΑ, ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου επιστροφές φόρου είχε λάβει μόλις 1 στους 10 δικαιούχους. Ανάμεσα στις 20 Εφορίες με τις περισσότερες εκκρεμότητες και η ΔΟΥ Καλαμάτας (Καλαμάτα, Γαργαλιάνοι, Μεσσήνη, Πύλος, Κυπαρισσία, Μελιγαλά και Φιλιατρά). Σύμφωνα με «Τα Νέα», συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στις 120 Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας ανέρχονται σε 10.533. Από αυτές οι 7.671 αιτήσεις παραμένουν απλήρωτες, ενώ ο ΦΠΑ έχει επιστραφεί σε 1.562 υποθέσεις, δηλαδή μόλις σε 1 στις 10 αιτήσεις. Σε 2.713 υποθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση του οφειλόμενου ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών οι 7.671 απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αντιστοιχούν σε φόρο 1,23 δισ. ευρώ.
Πρέπει να τονισθεί πως ο ΦΠΑ που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη Μαρτίου ήταν 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι μέσα σε τρεις μήνες έχουν επιστραφεί 500 εκατ. ευρώ περίπου. Ειδικότερα, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων εκκρεμούν σήμερα 589 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 447,9 εκατ. ευρώ, στη Φ.Α.Ε. Αθηνών εκκρεμούν 1.236 αιτήσεις συνολικού ύψους 377,7 εκατ. ευρώ, στη Φ.Α.Ε. Πειραιά εκκρεμούν 720 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 102,1 εκατ. ευρώ, στη Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 449 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, στη ΔΟΥ Πλοίων εκκρεμούν 1.735 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 30,5 εκατ. ευρώ, Γ’ ΔΟΤ Πατρών εκκρεμούν 107 αιτήσεις συνολικού ύψους 11,6 εκατ. ευρώ και στη ΔΟΥ Χανίων εκκρεμούν 161 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στις υπόλοιπες 113 εφορίες της χώρας εκκρεμούσαν στις 12 Ιουνίου 5.536 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 192 εκατ. ευρώ.

Ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου για την τουριστική προβολή

ΤΗΝ τουριστική προοπτική της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου και τις δυνατότητες προβολής του τόπου μας μέσα από σύγχρονες τάσεις στο χώρο αυτό θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων, ξενοδόχων και καταστημάτων εστίασης την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Εμπορικό σύλλογο Κυπαρισσίας με την εκδήλωση συζήτηση να διεξάγεται στο παραλιακό Εν Πλώ αποτελώντας την δεύτερη ημερίδα συνέχεια εκείνης που έγινε προ 2 μηνών στην περιοχή του Αη Γιαννάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι διαρκεί η τουριστική περίοδος θα εκτεθούν λύσεις, προτάσεις και δράσεις για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την ορθή παρουσία του τόπου μας που αποτελεί τουριστικό προορισμό. Θυμίζουμε ότι χορηγός επικοινωνίας είναι ο 936.

Eγκληματική η κατάργηση - συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ

Του Γιάννη Γαλανόπουλου* 
  Ναρκωτικά που πωλούνται σχεδόν τζάμπα. Χρήστες που υιοθετούν όλο και πιο αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές (π.χ. ανταλλαγή συριγγών), ήδη άνεργοι στην πλειοψηφία τους χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία, αφού η εύρεση εργασίας μετά την ολοκλήρωση ενός θεραπευτικού προγράμματος αποτελεί τη σημαντικότερη δυσκολία. Ο ιός του ΕΪΤΖ στους…χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών εξαπλώνεται ραγδαία (από 0,8% σε 4,4%, στην Αθήνα 8,1%). Το ποσοστό των αστέγων αυξάνεται δραματικά, τα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας επιδεινώνονται. Αυτή είναι η εικόνα που συναντούν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ στις πιάτσες. Εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μειώσεις κατά μέσο όρο 35% στο μισθό τους και καλούνται να δουλεύουν με αποθέματα ψυχής, και καταφέρνουν να ακυρώνουν τη διεθνή βιβλιογραφία, η οποία λέει ότι σε καιρούς κρίσης οι τοξικοεξαρτημένοι δεν μένουν στα προγράμματα απεξάρτησης. Η παραμονή των ανθρώπων που παρακολουθούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2011, επιβεβαιώνοντας τις τιτάνιες προσπάθειες εργαζομένων και απεξαρτημένων. Μέσα σ' αυτό το ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφώσει η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η κυβέρνηση διαρρέει την πρόθεσή της να συγχωνεύσει το ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ. Δύο προγράμματα με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση ακόμη και στα στοιχειώδη, όπως τι σημαίνει θεραπεία. Με το ΚΕΘΕΑ να καταθέτει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα εδώ και τριάντα χρόνια, βγάζοντας περίπου 200 ανθρώπους το χρόνο απεξαρτημένους από τα ναρκωτικά.
Το παράδειγμα και του ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας επιβεβαιώνει και αυτό με τη σειρά του τα παραπάνω στοιχεία. Παράλληλα όμως έχουμε τον ΟΚΑΝΑ να εξαπλώνεται διαρκώς με προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων χαμηλών προδιαγραφών, παραγκωνίζοντας το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του και χορηγώντας χαπάκια σε χιλιάδες μόνιμα και νόμιμα εξαρτημένους. Η ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο οργανισμών δεν απειλεί μόνο με απολύσεις εκατοντάδες εργαζόμενους. Την ώρα που το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει επιδημικές διαστάσεις, υπονομεύεται η ουσία της απεξάρτησης, υποσκελίζονται τα «στεγνά» προγράμματα, ναρκοθετείται το δικαίωμα στη ζωή για χιλιάδες εξαρτημένους. Στην ουσία είναι η συνέχεια της πριμοδότησης της συντήρησης του τοξικοεξαρτημένου, που προβλέπει ο νόμος 4139 που έφερε στη Βουλή η τρικομματική κυβέρνηση και ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες θετικές διατάξεις του νόμου στα χαρτιά καταργούνται στην πράξη, καθώς όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος ήταν το «τυρί στη φάκα».

Η καλύτερη τοποθεσία για surfing στο Λαγκούβαρδο...

του Νικόλα Γεωργιακώδη 
Μπορεί η Ελλάδα να μην φημίζεται για το μέγεθος και την ποιότητα των κυμάτων της, συστατικά απαραίτητα για την πλειοψηφία των surfers όμως αν κάποιος θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση από το Καλιφορνέζικο θαλάσσιο σπορ μπορεί να το κάνει, ακόμα και στην Αττική. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια όσοι θέλουν να… προθερμανθούν για πιάσουν τα reefs (τα κύματα) σε δημοφιλείς ελληνικές τοποθεσίες για surfing, όπως η Μεσακτή στην Ικαρία, ο Πλατανιάς στα Χανιά και ο Λαγκούβαρδος στα Φιλιατρά, τιμούν δεόντως συγκεκριμένα surf spots εντός Αττικής. Όπου (δεν) φυσάει ο άνεμος πάω «Η Βόρεια πλευρά της Αττικής δύσκολα θα έχει καλό κύμα γιατί η Εύβοια ‘κόβει’, οπότε πάμε κυρίως στην Νότια πλευρά με κορυφαία επιλογή την πλαζ της Βουλιαγμένης, απέναντι από την Ωκεανίδα και την παραλία της Βάρκιζας», λέει ο Ισίδωρος, surfer και καθηγητής σχολής surf. Εξίσου γνωστές παραλίες για surf είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, της Βραυρώνας – Χαμολιών, της Ραφήνας λίγο έξω από το λιμάνι και λίγο πιο κάτω στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην παραλία των Λεγραινών και στο Σούνιο απέναντι από τον ναό του Ποσειδώνα. Η καθεμία τους όμως έχει τις ιδιαιτερότητές της, τόσο όσον αφορά το επίπεδο του surfer όσο και το από πού φυσάει ο άνεμος. Για τους αρχάριους, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με αβαθή νερά, μέτριο αέρα και μικρό κυματισμό, χαρακτηριστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ευκολότερα την ισορροπία σας πάνω στην σανίδα. «Με δυνατό βοριά ιδανικές επιλογές για μαθητικό surf είναι η Ραφήνα και το Κόκκινο Λιμανάκι. 
Καλή επιλογή με βοριά είναι και η Βραυρώνα, αλλά είναι δύσκολο spot γιατί έχει ύφαλο και είναι αρκετά επικίνδυνη για κάποιον ο οποίος έχει μόλις ξεκινήσει. Με νότιους ανέμους, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα βγάζουν πολύ καλό κύμα και για αρχάριους, ενώ ο Άγιος Δημήτριος πριν την Ανάβυσσο, απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους surfers», λέει ο Ισίδωρος και τονίζει ότι για να ευχαριστηθεί κάποιος surf θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. «Η παραλία θα πρέπει είτε να μην έχει καθόλου αέρα, είτε αυτός να είναι αντίθετος προς το κύμα, είτε στο πλάι. Ο αέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημείο που περιμένουμε να ‘σκάσει’ το κύμα, για να είναι ‘καθαρό’, να μην ‘ανακατεύεται. Έτσι προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης διαδρομής στον surfer», αναφέρει σχετικά. 

Η Δημοκρατία στα...κάγκελα της Βουλής- Κάτι περιμένουν...

Εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσουν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα, που τοποθετούνται στις διαδηλώσεις Την ώρα που άλλοι «λιώνουν» στις παραλίες κάτω από τον καυτό ήλιο, έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Από το πρωί της Δευτέρας, μόνιμα σταθερά κάγκελα τοποθετούνται στις δύο ράμπες μπροστά από τη Βουλή, επί της οδού Αμαλίας. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από το πρωί, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί στη δεξιά πλευρά του Κοινοβουλίου και, ακολούθως, τα κάγκελα τοποθετήθηκαν και στην αριστερή. Ενδεχομένως, τα κάγκελα να τοποθετούνται στο σημείο, ώστε να αντικαταστήσουν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα που μπαίνουν συνήθως, σε περίπτωση διαδηλώσεων έξω από τη Βουλή.

Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στην οδό Κρήτης στη Καλαμάτα

Ξεκίνησαν τελικά οι εργασίες για την ανακατασκευή τμήματος της οδού Κρήτης, από την οδό Φαρών έως την οδό Ψαρών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή νησίδας, στην οποία θα φυτευθούν δένδρα και λουλούδια, την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση με την οδό Φιλελλήνων, την κατασκευή τεχνικών αποχέτευσης ομβρίων και την ασφαλτόστρωση της οδού, καθώς και την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων. Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυκλοφορία δεν θα διακοπεί, ενώ η μέγιστη όχληση έξω από οικία ή κατάστημα λόγω εκτέλεσης του έργου θα είναι 2 ημέρες. Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί την κατανόηση των κατοίκων, των επαγγελματιών της περιοχής, καθώς και των διερχομένων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να σέβονται την εργοταξιακή σήμανση.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ικανοποίηση στην Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας από την κίνηση

Ικανοποιημένη είναι και η Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας από την επισκεψιμότητα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η πληρότητα έφτασε στο 100% και οι ίδιοι εύχονται σε κάτι ανάλογο και για τον Ιούλιο - που θα είναι και ο μήνας ρυθμιστής. Μάλιστα σημειώνεται το σημειολογικό της εποχής πως μπορεί οι τουρίστες να είναι αρκετοί όμως οι ημέρες διαμονής τους δυστυχώς είναι το πολύ από την Παρασκευή εως και την Κυριακή.

Γερμανική τράπεζα στη Μεσσηνία και όχι μόνο...


Η ιστορία με τη δημιουργία γερμανικής τράπεζας στην Καλαμάτα με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα των σχεδιαστών της, είναι ένα θέμα που πολύ σύντομα θα βρούμε μπροστά μας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, Γκέοργκ Φάρενσον, αποκάλυψε ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είτε στο βραχύ μέλλον είτε αμέσως μετά πρόκειται να υποδεχθεί ένα από τα παραρτήματα που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το επιτυχημένο μοντέλο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων θα μεταφερθεί άμεσα και στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, την ίδρυση δύο κατ’ αρχήν πιλοτικών καταστημάτων, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσής του.
Η αρχή θα γίνει από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση προοπτικά πέντε καταστημάτων, σε Βέροια, Κιλκίς, Κατερίνη, Πάτρα και Καλαμάτα αντίστοιχα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», η τελική επιλογή και η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συζητήσεων που θα έχει με τους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αλλά και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει και την ευθύνη της εποπτείας και της έκδοσης των σχετικών αδειών. Θάρρος.

Συλλήψεις αλλοδαπών για μαχαιρώματα και κλοπές σε παραλίες

Συνελήφθη, χθες πρώτες πρωινές ώρες, στο Πεταλίδι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 43χρονος υπήκοος Αλβανίας, γιατί απείλησε 27χρονο ομοεθνή του με μία σπάθα, η οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε. Επιπλέον, όπως προέκυψε, ο 43χρονος διέμενε παράνομα στην χώρα...
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στη Μεσσήνη , από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, ένας 23χρονος αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας, γιατί όπως προέκυψε, μαζί με ακόμη τρία άτομα που αναζητούνται, λίγες ώρες νωρίτερα, στην παραλία Μπούκας και στην παραλία Βελίκας, διέρρηξαν δύο οχήματα και αφαίρεσαν ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.

Κατάσχουν τα πάντα από 4.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν 10 δισ

Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί μαζικά τις διατάξεις για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου βάζοντας στο στόχαστρο 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία πάνω από 1.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» τα συνολικά χρέη προς το δημόσιο αυτών των περιπτώσεων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ ενώ ανάμεσα στα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί είναι και η βίλα πασίγνωστου επιχειρηματία, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στη φυλακή για χρέη.
Μέσα στον Ιούλιο θα προχωρήσει, μετά από εντολή του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων 6 μεγάλων οφειλετών οι οποίοι χρωστούν συνολικά 95 εκ. ευρω. Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα βγούν σε πλειστηριασμό κι άλλα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών, όπως τετραώροφα κτίσματα στη Γλυφάδα, υπογεια πάρκινγκ, συγκροτήματα γραφείων και οικόπεδα στη Βούλα

Καθημερινές οι ληστείες σε χωριά της Κυπαρισσία και νέο κρούσμα

Σε εξέλιξη παραμένουν από το πρωί οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων δραστών, οι οποίοι σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κυπαρισσία, εισήλθαν σε σπίτι και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας. To περιστατικό δεν είναι μοναδικό καθώς ανάλογο συμβάν είχε σημειωθεί σε 2 περιπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες σε κοινοτικό διαμέρισμα της περιοχής καθώς τα κρούσματα είναι σχεδόν καθημερινά.

Ποιοι πληρώνουν και ποιοι γλιτώνουν το Τέλος Επιτηδεύματος

Τι προβλέπεται αναλυτικά στην εγκύκλιο του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

Με τις «ταρίφες» του 2012 θα πληρώσουν το Τέλος Επιτηδεύματος φέτος, όσοι συμπληρώσουν τον Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1). Ενδέχεται όμως να κληθούν για έλεγχο, όπως τονίζεται στις νέες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες.
Για να γλιτώσουν το αυξημένο Τέλος Επιτηδεύματος,  όσοι φορολογούμενοι εισέπραξαν το 2012 αμοιβές για τις οποίες εξέδωσαν αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») οι αμοιβές αυτές θεωρούνται ουσιαστικά εισοδήματα προερχόμενα από μισθωτές υπηρεσίες, θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» που βρίσκεται δίπλα από τον κωδικό 019 ή 020. Έτσι κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ κι όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ που ορίστηκε φέτος για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στην κατηγορία των φορολογουμένων αυτών υπάγονται όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή όσοι εισέπραξαν το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους από 1 μόνο εργοδότη.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο γ.γ. Δηημοσίων Εσόδων κ. Χ.Θεοχάρης:
-          το Τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2012

-          η ΓΓΠΣ θα βεβαιώσει τα ποσά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Φορολογουμένων.
-          η μη άσκηση δραστηριότητας αναγνωρίζεται, μόνο εφόσον υποβλήθηκε δήλωση διακοπής εργασιών στην Δ.Ο.Υ.
-          η ημερομηνία της διακοπής είναι μία και μοναδική (καταληκτική), δεν τροποποιείται και οι φορολογούμενοι δεν δύνανται να την αντικαταστήσουν με προγενέστερη ούτως ώστε να απαλλαχθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.
-     από φέτος και μετά, αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος ως εξής:
α)  Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως.
β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.
γ) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.
δ) Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως.

-          η αύξηση αυτή δεν ισχύει για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. Για αυτές τις περιπτώσεις, εξακολουθούν να ισχύουν τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012.
-          η αύξηση αυτή δεν ισχύει επίσης για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν
(α) έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή
(β) το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή και νομικό πρόσωπο.