Pages

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

4 Μεσσληνιοι έφηβοι βουλευτές υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας

Οι νέοι βουλευτές και μεταξύ αυτών οι 4 Μεσσήνιοι Κωνσταντίνος Κατσούλης από το Λύκειο Φιλιατρών, Αντωνία - Σταυρούλα Δουρούμη από το 1ο Λύκειο Μεσσήνης, Πέτρος Χριστόπουλος από το Λύκειο Θουρίας και Γεωργία Καρούτα από το 5ο Λύκειο Καλαμάτας, συνυπέγραψαν το κείμενο που καταγγέλλει την αδιαφορία και την απαξίωση των ενηλίκων βουλευτών. Η ανακοίνωση, η οποία κάνει το γύρο του Διαδικτύου αναφέρει χαρακτηριστικά πως η επιλογή των φετινών θεμάτων προς συζήτηση έγινε με σκοπό να περιοριστούν οι τοποθετήσεις των εφήβων βουλευτών. Αναρωτιούνται οι συμμετέχοντες, αν τα μόνα θέματα που μπορούσαν να εκφέρουν άποψη ήταν ο σχολικός εκφοβισμός, η οικολογική διάσταση της οικονομικής κρίσης και οι κίνδυνοι του Διαδικτύου -θέματα που μοιάζουν μάλλον ουτοπικά σε μία Ελλάδα που παλεύει να ανασάνει από τα κυκλώματα της διαφθοράς και του χρέους. Οι μαθητές προτείνουν τη σύγκληση περισσότερων διαδικτυακών συνόδων μέσα στη χρονιά, ώστε να μετατραπεί η Βουλή των Εφήβων σε ένα ισχυρό κοινωνικό όργανο και να πάψει να είναι μόνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
«Οταν ο λόγος περνάει στη νεολαία-Από ό,τι φαίνεται, η Βουλή των Ελλήνων έχει χάσει το νόημά της ως δημοκρατικός θεσμός, γιατί σίγουρα οι βουλευτές που συναντήσαμε εμείς στη Βουλή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έδειχναν με τον τρόπο τους εκπρόσωποι της δημοκρατίας. Τα πρόσωπά τους περισσότερο αδιάφορα φαίνονταν παρά ενθουσιασμένα με το γεγονός της συνεδρίασης. Από τις δικές μας εμπειρίες, η Βουλή των Εφήβων, μία έκφανση της πραγματικής δημοκρατίας, έχει μετατραπεί σε τυποποιημένες διαδικασίες που δεν στοχεύουν στην αληθινή έκφραση των νέων… Εχει μετατραπεί περισσότερο σε ένα event, στο οποίο ακόμη και τα ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα που παρέστησαν, μας έδωσαν την εντύπωση ότι η παρουσία τους ήταν συνυφασμένη με την επιθυμία τους για επίδειξη αυτού που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των νέων, για επίδειξη ενός προσωπείου. Δεν ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος από τη δική μας πλευρά, που λανθασμένα μερικοί εκπρόσωποι Τύπου έφεραν ως αιτία, αλλά η προκατάληψη των ίδιων των βουλευτών για το θεσμό της Βουλής των Εφήβων. Ολοι οι συνάδελφοι έφηβοι βουλευτές αισθάνθηκαν μία διάχυτη αδιαφορία. Ολοι αντιληφθήκαμε πως οι διαδικασίες ήταν πέρα για πέρα τυπικές και έως ένα βαθμό μη δημοκρατικές, καθώς αν και ακούστηκαν απόψεις, δε δόθηκε χρόνος σε όλα τα μέλη να μιλήσουν, ειδικά τη Δευτέρα, τη μέρα που συγκλήθηκε η ολομέλεια, τη μέρα που περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία. Παράδειγμα αποτελεί η αιφνιδιαστική λήξη της ολομέλειας που αν και ήταν σχεδιασμένη να τελειώσει στις 2 μετά μεσημβρίας, τελείωσε νωρίτερα. Εμείς -αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεολαίας- ήμασταν εκεί! Ετοιμοι να παραθέσουμε τις απόψεις μας. Ετοιμοι να ακολουθήσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Παρόλα αυτά, μας "προσφέρανε" μία προσομοίωση τυπικών διαδικασιών. Διαδικασίες που μας έκαναν να ντρεπόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στη χώρα μας.
H ελληνική Βουλή, λοιπόν, δε βρήκε χρόνο για εμάς. Το κράτος απέδειξε την ανικανότητα και κυρίως την απροθυμία του να «ακούσει» τη φωνή του λαού του διά μέσου των εφήβων βουλευτών. Παίρνουμε έτσι το μήνυμα πως όλα αυτά είναι προσχεδιασμένα ώστε να καταργηθούν θεσμοί καθόλα δημοκρατικοί και κοινωνικοί, όπως η Βουλή των Εφήβων. Αποδείχθηκαν επίσης, οι βλέψεις του κράτους για μια νεολαία ελεγχόμενη, απαθή και άβουλη, διότι μόνον έτσι θα καταφέρει να συντηρήσει το διεφθαρμένο σύστημα που τόσα χρόνια τρέφει. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι επιτροπές μειώθηκαν φανερώνει, όχι μόνο τον «περιορισμένο» χρόνο που είχαν να μας διαθέσουν οι βουλευτές, μα και την προσπάθειά τους να μας απομακρύνουν και από άλλα σημαντικά ζητήματα. Είναι εμφανές ότι η επιλογή των φετινών θεμάτων προς συζήτηση έγινε με σκοπό να περιοριστούν οι τοποθετήσεις των εφήβων βουλευτών σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και να μην επιτραπεί η εμβάθυνση σε δεσπόζοντα κοινωνικά προβλήματα που θα εξέφραζαν την πραγματική σήψη της πολιτικοκοινωνικής σκηνής. Σε ένα χρόνο θα έχουμε το δικαίωμα ψήφου και θεώρησαν πως για τα μόνα θέματα που μπορούμε να εκφέρουμε άποψη είναι ο σχολικός εκφοβισμός, η οικολογική διάσταση της οικονομικής κρίσης και οι κίνδυνοι του Διαδικτύου, θέματα που μοιάζουν μάλλον ουτοπικά σε μία Ελλάδα που παλεύει να ανασάνει από τα κυκλώματα της διαφθοράς και του χρέους.
Γιατί εμείς, σε αντίθεση με τους βουλευτές, μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε ώρες καθισμένοι προκειμένου να βρούμε κοινές λύσεις, λύσεις αποδεκτές από όλους. Διότι, εμείς δεν έχουμε ξεχάσει πως ζούμε στην Ελλάδα και ελπίζουμε ακόμα σε ένα καλύτερο αύριο. Γιατί, εδώ, δεν πρέπει να παλεύεις για το χρόνο, μα για την βελτίωση του κράτους....'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου