Pages

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η Νέδα σε κίνδυνο από τα πλατάνια που...αργοπεθαίνουν

«Αν υπήρχε παράδεισος θα ήταν όπως η Νέδα», λένε οι τυχεροί που έχουν ζήσει τη μοναδική εμπειρία της εξερεύνησης αυτού του ποταμού. Το παραδεισένιο μέρος κινδυνεύει όμως σοβαρά, από το μύκητα του μεταχρωματικού έλκους, έναν τύπο καρκίνου που ξεραίνει τα πλατάνια. Ήδη έχουν ξεραθεί……δύο πλατάνια, ένα μικρό και ένα μεγάλο, στην κολυμπήθρα του μεγάλου καταρράκτη. Η ασθένεια μεταδίδεται πανεύκολα, γι’ αυτό και έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας σε μερικές περιπτώσεις. Αν πράγματι τα δύο δέντρα στη μεγάλη κολυμπήθρα έχουν ξεραθεί από το συγκεκριμένο μύκητα, τότε δυστυχώς το πιθανότερο είναι να ασθενήσουν και τα υπόλοιπα πλατάνια! e
Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, σε δηλώσεις του στο «Kalamata Journal», σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό τα δέντρα να έχουν ξεραθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, κάτι όμως που για να επιβεβαιωθεί 100% πρέπει να γίνει η σχετική ανάλυση στο εργαστήριο. Όπως τόνισε, η Μεσσηνία και ειδικότερα περιοχές στο κέντρο και στα δυτικά του Νομού είναι από τις πρώτες που επλήγησαν από το συγκεκριμένο μύκητα. Εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπισή του δεν υπάρχει ακόμη και η λύση ώστε να μη μεταδίδεται η ασθένεια από ένα μολυσμένο πλατάνι στα επόμενα, είναι η εκρίζωσή του και το κάψιμό του. Τέτοιο πράγμα όμως είναι αδύνατο να γίνει, γιατί στην Ελλάδα τα πλατάνια είναι βασικό είδος της χλωρίδας και φύονται παντού. Δεν υπάρχει λοιπόν δυνατότητα τέτοιας αντιμετώπισης μέσα σε φαράγγια, σε βουνά κ.λπ. Μόνο σε πλατάνια που βρίσκονται σε πλατείες πόλεων και οικισμών θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις, εφόσον βέβαια το κράτος χορηγούσε τις απαιτούμενες πιστώσεις.

Σταφίδα και ξερό..ψωμί για την Πελοπόννησο

Προτεραιότητα αποτελεί για την αγροτική πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η προστασία της αμπελοκαλλιέργειας και της κορινθιακής σταφίδας και κυρίως των παραγωγών της, καθώς και η εξεύρεση λύσεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται, αλλά και να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος Συμβουλίου Αγροτικής Διονύσιος Μαυρόγιαννης, με τους Γεράσιμο Καλλιμώρο πρόεδρο της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.- Α.Σ.Ε.), Αθανάσιο Σωτηρόπουλο πρόεδρο της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας - «Πατραϊκή», Μίλτο Σταυρόπουλο γενικό διευθυντή της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, συζήτησαν ζητήματα τα οποία αφορούν την καλλιέργειά της αλλά και την πορεία της σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος, θα ζητηθεί με επιστολή του ίδιου του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στον αρμόδιο υπουργό, η ένταξη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, ενώ θα τεθεί ζήτημα όσον αφορά την επανένταξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας στη βιολογική γεωργία.

Διασπασμένοι οι Ομογενείς με 2 Προέδρους και 2 Συνέδρια- Οι πολιτικοί μας τι κάνουν;

Εξέλεξε νέα διοίκηση η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, με πρόεδρο τον Πύλιο Θεόδωρο Τζαλαλή. Είναι όμως άγνωστο αν τη νέα διοίκηση αναγνωρίσουν όλα τα Σωματεία-μέλη της Παμμεσσηνιακής ή αν θα γίνει η διάσπαση σε δύο Ομοσπονδίες, μία στην Αμερική και μία στον Καναδά… Τα Σωματεία της Παμμεσσηνιακής έχουν διασπαστεί σε δύο μέρη, το ένα υποστηρίζει τη διαδικασία που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καλαμάτα, δηλαδή το 35o συνέδριο στο πλαίσιο του οποίου εξελέγη η νέα διοίκηση. Το άλλο μέρος υποστηρίζει ότι όσα έγιναν την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν παράνομα και πως το κανονικό 35o συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη στη Βόρεια Αμερική, τη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο.
Άρα η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά αυτή τη στιγμή έχει δύο προέδρους, τον Βασίλη Μπεμπόνη, που εξελέγη στο 34o συνέδριο και τον Θεόδωρο Τζαλαλή, που εξελέγη το Σάββατο. Πάντως στις εκλογές που έγιναν το Σάββατο, εξελέγησαν οι εξής, πέρα από τον Θεόδωρο Τζαλαλή: Χρήστος Κάργας (Νέα Υόρκη) Α’ Αντιπρόεδρος. Βασίλης Π. Γιαννέτος (Σικάγο) Β’ Αντιπρόεδρος. Γεωργία Χρέππας (Τορόντο) Γενική Γραμματέας. Βασιλική Σπυροπούλου (Μόντρεαλ) Β’ Γραμματέας. Βασιλική Καλύβας (Νέα Υόρκη) Ταμίας. Γεώργιος Βλαχάκης (Τορόντο) Β’ Ταμίας. Κώστας Σκούτζος (Νέα Υόρκη) Συντονιστής Ανατολικών Πολιτειών Αμερικής. Ελένη Αρβανίτη (Βανκούβερ) Συντονίστρια Βρετανικής Κολομβίας, Καναδά. Τάσσος Δημόπουλος (Τορόντο) Συντονιστής Οντάριο, Καναδά. Νίκος Κρεμμυδιώτης (Μόντρεαλ) Συντονιστής Κεμπέκ. Βασιλική Κουτσούκος-Γκρόσσο (Σικάγο) Συντονίστια Νεολαίας. Παραμένουν κενές οι θέσεις του Νομικού Συμβούλου και οι θέσεις του Συντονιστή Δυτικών Πολιτειών Αμερικής και του Συντονιστή των Μεσοδυτικών Πολιτειών Αμερικής που θα υποδειχθούν από τις περιφέρειές τους όπως προβλέπει το καταστατικό. Σε δελτίο Τύπου για τη διαδικασία που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο σημειώνονται τα εξής: «Το 35ο Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά που έγινε στην Καλαμάτα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 27 Ιουλίου. Την διοργάνωση είχε αναλάβει επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου που απαρτιζόταν από τους: Δημόπουλο Τάσσο (Τορόντο), Γιαννέτο Π. Βασίλειο (Σικάγο), Καλύβα Γεώργιο (Νέα Υόρκη), Κάργα Χρήστο (Νέα Υόρκη), Μαθέ Σταύρο (Μόντρεαλ) και Τζαλαλή Θεόδωρο (Συντονιστή Επιτροπής, Τορόντο).
Στο συνέδριο συμμετείχαν 36 σύνεδροι από 10 συλλόγους (επί συνόλου 16) της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας. Οι σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας που συμμετείχαν ήσαν οι εξής: Pamisos & Amalia Messenian Society (Boston, MA), Ypapanti To Sotiros Kalamatas (Boston, MA), Brotherhood Dimou Koronis (Montreal, Quebec), Logas Messenian Society (Laval, Quebec), Messenian Brotherhood of Canada (Montreal, Quebec), Brotherhood of B.C. (Vancouver, BC), Association Trifylion Messinias (Toronto, Ontario), Panmessinian Association Papaflesas-Ipapanti (Toronto, Ontario), Messenian Benevolent Association “Aristomenis” (N.Y., New York), Finikouda-Lahanada (Chicago, IL).

Επιστολή σε Αλευρά από Μητροπολίτη για τις Κυριακές των καταστημάτων

«Επειδή είναι γνωστός πλέον ο θόρυβος, ο όποιος έχει δημιουργηθεί με την επικείμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής καθώς και οι αντιδράσεις της Κοινωνίας και των Εμπορικών Φορέων, σε επίπεδο Πανελλαδικό, η δε ανησυχία των αντίστοιχων Εμπορικών Συλλόγων και των εργαζομένων του Νομού μας μάς εξεφράσθη έντονα, κατά την χθεσινή συνάντησή μας, ενώνω και εγώ την αγωνία μου μαζί με τους συντοπίτες μας εμπόρους και υπαλλήλους και Σας εκφράζω τους προβληματισμούς μου. Επειδή το παρόν μέτρο:
α) Θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση της βιωσιμότητας της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και στην ενδυνάμωση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, β) Θα επιφέρει πλήγμα στις οικογενειακές σχέσεις, γ) Θα χαλαρώσει και θα σχετικοποιήσει τις θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου μας, δ) Θα διαταράξει τις εργασιακές ισορροπίες και θα ελαχιστοποιήσει την εργασιακή ανάπαυλα, απευθύνομαι προς Εσάς, επειδή οι Αντιπεριφέρειες είναι αυτές που τελικά θα κληθούν να αποφασίσουν σε τοπικό επίπεδο για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, και Σας παρακαλώ όπως, πριν από οποιαδήποτε απόφασή Σας, λάβετε υπ’ όψη Σας όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους και συνέπειες, αποτελέσει δε η απόφασή Σας αυτή καρπό διαλόγου, κατανόησης και επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φορείς του τόπου, ώστε να είναι επ’ ωφελεία του εμπορικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας μας γενικότερα, ιδίως τις ώρες αυτές που οι οικογένειες και ο λαός μας δοκιμάζεται και η προσευχητική του αναφορά προς το Θεό και η προσφυγή του στην Εκκλησία αποτελούν έκφραση της αγωνίας του για επιβίωση».

Καλαμάτα: Συλλήψεων ανάγνωσμα για ναρκωτικές ουσίες

Συνελήφθη στην Καλαμάτα ένας 44χρονος, ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, γιατί στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα αποξηραμένης κάνναβης. Επίσης, συνελήφθη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα κι ένας 45χρονος, γιατί σε έρευνα που έγινε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και 20 φυτά ίδιας ναρκωτικής ουσίας. Ο 45χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Τα υδροπλάνα η καλύτερη λύση για την Πελοπόννησο

Μάχη με τον χρόνο για την εξασφάλιση αεροσκαφών και το στήσιμο των δικτύων έως τις αρχές του 2014 «Τα υδροπλάνα μπορούν να αποτελέσουν ένα ευέλικτο μέσο για τη σταθερή συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών». Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Νησιωτική Ελλάδα, ιδανικός προορισμός για την ανάπτυξη των υδροπλάνων». Η απογείωση των υδροπλάνων μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα υδατοδρόμια είναι πλέον γεγονός και ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να εγκαινιαστούν οι πτήσεις τους στις αρχές του επόμενου χρόνου. Για τον λόγο αυτό ιδρύονται τα πρώτα επιχειρηματικά σχήματα και δίνεται η μάχη με τον χρόνο για την εξασφάλιση των αεροσκαφών και το στήσιμο των δικτύων υδατοδρομίων. ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα υδροπλάνα είναι και η χθεσινή παρέμβαση - μέσω Skype - στην ημερίδα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στυλιανού Σταυρίδη ο οποίος ανέφερε ότι το Ταμείο θα βοηθήσει στο στήσιμο των υδατοδρομίων. «Στην περίπτωση μικρών και απομονωμένων νησιών η δημιουργία υδατοδρομίων ενδεχομένως να αποτελεί και τη μοναδική αξιόπιστη διέξοδο ιδίως τους χειμερινούς μήνες, καθώς μπορούν να εκτελούν διάφορα είδη πτήσεων από επιβατικές και μεταφορές προϊόντων μέχρι αεροδιακομιδές ασθενών και πτήσεις έρευνας, διάσωσης, πυρόσβεσης ή περιηγητικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Μεγάλωνε τις χασισοφυτείες του με νερό από το Δήμο

Συνελήφθη στη Σαλμώνη Ηλείας, μετά από αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, ένας άνδρας, ηλικίας 52 ετών σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη). Πιο συγκεκριμένα ο δράστης καλλιεργούσε σε αγροκτήματα του, στις θέσεις «Μπαμπακές», «Μητσάρα», «Τσουρούμπι», «Βολατζέικα» και «Ποτόκι» στη Σαλμώνη Ηλείας, πέντε φυτείες που απείχαν μικρή απόσταση μεταξύ τους με εβδομήντα πέντε συνολικά φυτά κάνναβης. Για την καλλιέργεια των φυτών ο δράστης χρησιμοποιούσε λάστιχα ποτίσματος από δημοτικές παροχές νερού ενώ σε δυο περιπτώσεις πότιζε τα φυτά μεταφέροντας το νερό στις φυτείες με σκεύη. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις πέντε φυτείες και στην οικία του δράστη στην Σαλμώνη, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι Αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν λάστιχα και παγούρια που χρησιμοποιούσε ο 52χρονος για το πότισμα των φυτών.

Σύσκεψη για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

Σύσκεψη πραγματοποίησε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Λίλιαν Ψηλάκη , Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας ,ο Θάνος Βασιλόπουλος , Γεν. Γραμ. Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και Εκτ Επιτρ. ΓΣΕΕ, ο Παναγιώτης Στέφανος , Γεν. Γραμ. Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Θεόδωρος Μπομπόνης , Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος , Πρόεδρος Εμπόρων Κυπαρισσίας, ο Φανός Αρτέμης , Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, η Σταυρούλα Τρίκλη, αντιπρόσωπος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Κλαίρη Κουτουμάνου, μέλος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Όλοι οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων και των παραγωγικών τάξεων, ανέπτυξαν διεξοδικά τις θέσεις τους σχετικά με το ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την απασχόληση , και τον κλάδο του Εμπορίου ( ιδίως για τις μικρομεσαίες και ελληνικές επιχειρήσεις) η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές .Ανέφεραν δε ότι υπάρχει κίνδυνος για πλήρη απορρύθμιση όχι μόνο του ωραρίου , αλλά και των εργασιακών σχέσεων και της ποιότητας ζωής, χωρίς να υπάρξει αύξηση του τζίρου. Η κ. Λίλιαν Ψηλάκη , Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, τόνισε ότι το μέτρο βρίσκει αντίθετο όλο τον εμπορικό κόσμο και ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί το ωράριο όπως ίσχυε (Δύο Κυριακές το χρόνο ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα).

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος διαγωνισμός ΣΔΙΤ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Κωστής Χατζηδάκης: "Η Πελοπόννησος ξεπέρασε άλλα πιο ώριμα σχέδια και τερμάτισε πρώτη" Γιάννης Μανιάτης: "Η Πελοπόννησος υπερβαίνει την κρίση"
Γιάννης Μιχελάκης: "Από την Πελοπόννησο ξεκινάει ένα έργο πιλότος" Νότης Μηταράκης: "Σήμερα βλέπουμε ότι η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία, αλλάπράξεις"
Νίκος Μαντζιούφας: "Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεπέρασε τα χρονοδιαγράμματακαι αυτό οφείλεται στην σταθερότατη ηγεσία της Περιφερειακής Διοίκησης". "Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για την Πελοπόννησο και για την χώρα. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο και το πρώτο έργο σε αυτόν τομέα, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, από κοινού με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νότη Μηταράκη και τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Μαντζιούφα, με αντικείμενο την ανακήρυξη από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου του προσωρινού αναδόχου του έργου "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμάτων Πελοποννήσου". Παρόντες ήταν το σύνολο των αντιπεριφερειαρχών, ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Νίκας.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΑ- ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ;

Σοβαρά τραυματίστηκε 31χρονος μοτοσικλετιστής, όταν λίγα λεπτά μετά τις 08:30το πρωί της Τρίτης, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, ξέφυγε της πορείας του και βρέθηκε τραυματισμένος μέσα σε ελαιοπερίβολο στην Εθνική Οδό Κυπαρισσίας - Φιλιατρών. Το τροχαίο σημειώθηκε λίγα μέτρα έξω από την Κυπαρισσία και εξαιτίας της σοβαρότητας του τραυματισμού του άτυχου άνδρα στο κεφάλι, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για περαιτέρω εξετάσεις και από εκεί στο Παναρκαδικό νοσοκομείο της Τρίπολης λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά. Ο δρόμος εξακολουθεί να αποτελεί σημείο επικίνδυνο για τους οδηγούς δικύκλων ακόμα και το καλοκαίρι..

Λουκέτα σε ταβέρνες στην Πελοπόννησο λόγω φοροδιαφυγής

«Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Πινακίδα με την ένδειξη αυτή θα αναρτούν από την 1η Αυγούστου οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα καταστήματα που θα μπαίνει λουκέτο λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. Με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και την εκτεταμένη παραβατικότητα που διαπιστώνεται σε τουριστικούς προορισμούς, το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να δείξει τα δόντια του στους φοροφυγάδες και να στείλει ηχηρό μήνυμα πως όσοι επαγγελματίες διανοηθούν εφεξής να φοροδιαφύγουν θα αντιμετωπιστούν ως κοινοί εγκληματίες. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι από την έκβαση που θα έχει «ο πόλεμος της ταβέρνας για την έκδοση αποδείξεων θα εξαρτηθεί και το ίδιο το μέλλον του μέτρου που έχει προσωρινή ισχύ και θα επανεξετασθεί στο τέλος του έτους με βάση τις επιπτώσεις του στα δημόσια έσοδα. Ετσι το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό: αφενός να περάσει στις τιμές ο μειωμένος ΦΠΑ και να υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές, αφετέρου να μη δημιουργηθεί μαύρη τρύπα στα έσοδα από τον μειωμένο συντελεστή. Κάτι τέτοιο θα έστρωνε το έδαφος στην τρόικα να ζητήσει την επαναφορά του υψηλού συντελεστή 23%. Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά σαφάρι για την έκδοση αποδείξεων στην εστίαση και στις τουριστικές περιοχές.

Συνεχίζεται το «πάρτι» εκατομμυρίων του παράνομου θαψίματος των σκουπιδιών!

ΠΑΡΟΝΤΟΣ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και, πιθανώς, του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι, οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον προσωρινό ανάδοχο που θα αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (έκτακτη) και στη συνέχεια με παρόντες τους υπουργούς και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη θα ανακοινωθεί ο προσωρινός ανάδοχος σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρηθεί στα ΜΜΕ. Ίσως θα ήταν ευκαιρία η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ασχοληθεί και με το «πάρτι» των εκατομμυρίων από το παράνομο θάψιμο των απορριμμάτων. Είναι μια κατάσταση, που στην Πελοπόννησο θα κρατήσει τρία χρόνια ακόμα, μέχρι την λειτουργία του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το αγκάθι της ενδιάμεσης διαχείρισης πρέπει να λυθεί άμεσα, εκτός και αν η πολιτική βούληση είναι να εξασφαλίσουν, μέχρι τότε, οι εργολάβοι μεταφορείς των απορριμμάτων τον πλούσιο ναύλο τους. ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ… 
Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, η οικονομική αιμορραγία του Δήμου για την μεταφορά των απορριμμάτων ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει η λειτουργία ενός κυκλώματος, που ούτε οι διώξεις του εισαγγελέα τους αποθαρρύνει, καθώς τα λεφτά είναι πολλά. Όλα παίζουν γύρω από την αντιμισθία που πρέπει να καταβάλλουν οι μεταφορείς για την απόθεση των απορριμμάτων σε πιστοποιημένο ΧΥΤΑ, όπως είναι των Λιοσίων. Όπως υπολόγισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Γιώργος Λάππας οι εργολάβοι χάνουν πολλά χρήματα, αν πάνε τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ.

Ελληνική κοινοπραξία ανάδοχος στον διαγωνισμό για τα σκουπίδια του Μοριά!

Πριν απο λίγα λεπτά με επίσημη διαρροή απο Αρκαδικό σαίτ, η περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ουσιαστικά τον νικητή του διαγωνισμού για τα σκουπίδια. Η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή είναι ο νικητής του διαγωνισμού. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για διάστημα 28 ετών. Το μεσημέρι στην Τρίπολη θα βρεθούν όπως γράφει το καλά ενημερωμένο απο πηγές της περιφέρειας σαίτ θα βρεθούν 3 υπουργοί για να ανακοινώσουν μαζί με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη το επίσημο αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Ολα δείχνουν ότι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Πελοπόννησο βρήκε την οριστική λύση του. Ο Πέτρος Τατούλης τόλμησε, επέμεινε και τελικά κέρδισε το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας του ως πρώτος περιφερειάρχης της Πελοποννήσου.

Οι υποψήφιοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προτιμούν τις κοντινές πόλεις και στη Μεσσηνία

Την στροφή των πολλών υποψηφίων προς σχολές με γνώμονα την εντοπιότητα καταγράφουν οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έβαλαν σε πρώτο πλάνο την αποφυγή του υψηλού κόστους σπουδών. Κι ενώ σε άλλες εποχές θα επέλεγαν τη σχολή που πραγματικά επιθυμούσαν να φοιτήσουν φέτος προτίμησαν σχολές κοντά στην οικογενειακή εστία και αντικείμενο παραπλήσιο με αυτό που ζητούσαν.
 Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» οι αναγκαστικές αυτές προτιμήσεις αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων, ενώ από τα στοιχεία προκύπτον σημαντικές διαφορές στη ζήτηση σχολών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά οι αλλαγές συνεχίζουν να επηρεάζονται από την αγορά και την προσφορά και ζήτηση για συγκεκριμένα επαγγέλματα διαμορφώνοντας βάσεις πολλών ταχυτήτων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως υπάρχει γενικευμένη πτώση των βάσεων που ξεκινάει από 150 μόρια σε περιζήτητες σχολές χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες πτώσεις σε τμήματα με μικρότερη ζήτηση.

Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς για τις Κυριακές, ζητούν έμποροι και υπάλληλοι

Να πα­ρα­μεί­νει το κα­θε­στώς λει­τουρ­γί­ας των κα­τα­στη­μά­των στην Κα­λα­μά­τα ως έ­χει, δη­λα­δή να α­νοί­γουν δύ­ο Κυ­ρια­κές το χρό­νο, εί­ναι η θέ­ση των εμ­πό­ρων και των υ­παλ­λή­λων εμ­πο­ρι­κών κα­τα­στη­μά­των, εν ό­ψει των νέ­ων ρυθ­μί­σε­ων για τη λει­τουρ­γί­α των κα­τα­στη­μά­των αυ­τών τις Κυ­ρια­κές. Τη θέ­ση αυ­τή ε­ξέ­φρα­σαν σή­με­ρα στο Δή­μαρ­χο Πα­να­γι­ώ­τη Νί­κα η πρό­ε­δρος του Εμ­πο­ρι­κού Συλ­λό­γου Κα­λα­μά­τας Λί­λιαν Ψη­λά­κη, το μέ­λος του ΔΣ του Συλ­λό­γου Αι­μί­λιος Γε­ωρ­γου­διός, το μέ­λος της Ε­κτε­λε­στι­κής Ε­πι­τρο­πής της ΓΣΕ­Ε και γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Ο­μο­σπον­δί­ας Ι­δι­ω­τι­κών Υ­παλ­λή­λων Ελ­λά­δος Θά­νος Βα­σι­λό­που­λος, ο εκ­πρό­σω­πος του Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ου Μεσ­ση­νί­ας Θε­ό­δω­ρος Μπομ­πό­νης, ο γραμ­μα­τέ­ας του Ερ­γα­τι­κού Κέν­τρου Κα­λα­μά­τας Πα­να­γι­ώ­της Στέ­φα­νος και η εκ­πρό­σω­πος του Παμ­μεσ­ση­νια­κού Σω­μα­τεί­ου Ι­δι­ω­τι­κών Υ­παλ­λή­λων Σταυ­ρού­λα Τρί­πλη.

Επαναλαμβανόμενες κλοπές καλωδίων δημοτικού φωτισμού στο Αριοχώρι

Επαναλαμβανόμενες κλοπές υλικών του Δήμου και, συγκεκριμένα, καλωδίων από εγκατάσταση δημοτικού φωτισμού σημειώνονται στο Αριοχώρι. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μένει σκοτεινό ένα σημείο του παλιού εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Τρίπολης σε επικίνδυνη στροφή, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού, σ’ αυτήν την τοπική κοινότητα. Μάλιστα, σε έγγραφο του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Εγκαταστάσεων του Δήμου, αναφέρονται τα εξής χαρακτηριστικά: «(…) τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουμε ξανατοποθετήσει το συγκεκριμένο καλώδιο τέσσερις φορές. Την τελευταία φορά αλλάξαμε με νέα εκσκαφή (150 μέτρα) την όδευση του καλωδίου έτσι ώστε να περνά επάνω στο οδόστρωμα της εθνικής για να γίνεται αντιληπτή η κλοπή. Και πάλι όμως πριν τέσσερις μέρες τα έκλεψαν ξανά». Ο Δήμος πρόκειται να θέσει εκ νέου το θέμα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, καθώς δεν υφίσταται μόνο θέμα κλοπής υλικών του Δήμου, αλλά και ασφάλειας στις μετακινήσεις των πολιτών, κάτι που ισχύει και για κλοπές σχαρών, καλωδίων από ομοειδείς εγκαταστάσεις κ.λπ.

Σε ετοιμότητα η ΠΕ Μεσσηνίας για τον καύσωνα

Σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Ε.Μ.Υ, από Δευτέρα 29-07-2013 ως 31-07-2013, αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας). Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Μ. βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, έχει ενημερώσει με sms όλους τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπροσθέτως η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα διαθέτει το κλιματιζόμενο Αμφιθέατρο ¨Αλέξανδρος Κουμουνδούρος¨ στο Διοικητήριο, οδός Αριστομένους, για την ανακούφιση των πολιτών, από Δευτέρα 29-07-2013 ως και Τετάρτη 31-07-2013, από τις 08:00 πμ έως τις 08:00 μμ. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως βρέφη, νήπια, ηλικιωμένους και άτομα με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πιο...δεξιά η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τριφυλίας που ανασυντάσσεται και θέλει Τσαυτάρη

H νεοεκλεγείσα Συντονιστική Επιτροπή της Δημοτικής Οργάνωσης Πα.Σο.Κ. του Δήμου Τριφυλίας συνεδρίασε ,την Παρασκευή 26/7/2013 και καθόρισε ομόφωνα τις αρμοδιότητες των μελών της. Γραμματέας εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος ,ελεύθερος επαγγελματίας. Αναπληρωτής Γραμματέας ο Αντώνης Καρατζάς ,φοιτητής. Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανωτικού ο Πάνος Μητρόπουλος, πρόεδρος Τ. Σ. Σιδηροκάστρου. Υπεύθυνος Αγροτικού ο Βασίλης Αθανασόπουλος ,νέος αγρότης. Υπεύθυνος Νεολαίας ο Γιάννης Λαμπίρης , φοιτητής. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας Γιάννης Χριστόπουλος ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις και ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της Σ.Ε. όπου καθορίστηκε πρόγραμμα δράσης της δημοτικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε τα πλαίσια της ανασυγκρότησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο δήμο να γίνει μια ανοιχτή συνέλευση των μελών και φίλων της δημοκρατικής παράταξης προκειμένου να συζητηθούν τοπικά θέματα , να ακολουθήσει επίσκεψη σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου και συνάντηση με τα αυτοδιοικητικά στελέχη μας στην περιοχή . Αποφασίστηκε ,στα πλαίσια πρωτοβουλιών της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας, να διοργανωθεί στη περιοχή ΗΜΕΡΙΔΑ με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης ΑΘ. Ταυτάρη και εξειδικευμένων επιστημόνων για την αγροτική ανάπτυξη και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής στις εντατικές καλλιέργειες και την ελαιοκαλλιέργεια. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και κατέθεσαν προτάσεις τα μέλη της Ν.Ε. Βάσω Γρηγοροπούλου- Τσαμούλη και Νικήτας Βελίας καθώς επίσης και ο απερχόμενος γραμματέας της Δ.Ο. ο γιατρός Γιάννης Κωνσταντόπουλος.

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΟΔΚΙΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH RACKET ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ


ΞΕΠΕΡΑΣΕ κάθε προσδοκία από πλευράς συμμετοχών η διοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος στην Κυπαρισσία αφού 
στους αγώνες της 2ης αγωνιστικής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beach-Racket 2013, το τριήμερο από την Παρασκευή στην παραλία του Άι-Λαγούδη Κυπαρισσίας φούλαρε από κόσμο! 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξυλορακέτας Κυπαρισσίας περισσότεροι από 120 αθλητές και αθλήτριες της Ξυλορακέτας, από 13 συλλόγους, συμμετέχουν στους αγώνες που για μια ακόμα χρονιά διοργανώθηκε με επιτυχία στην Κυπαρισσία από τον ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τον ΠΣΑΞ και την στήριξη από το Δήμο Τριφυλίας! Το άθλημα του Beach racket όπως σημείωσε ο πλαίμαχος Πρωταθητής Π. Αντωνόπουλος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε όλη την χώρα καθώς η Ελλάδα προσφέρεται με τον ήλιο και τις παραλίες της για την δημιουργία αθλητικών χώρων τέλεσης των αγώνων όλο το χρόνο και για κάθε ηλικία! Ο πρόεδρος του ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας Μένης Βρεττός επισήμανε ότι η διοργάνωση σημείωσε πρωτόγνωρη επιτυχία από πλευράς επισκεψιμότητας, ωστόσο στάθηκε ιδιίατερα στην μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών κάθε κατηγορίας.. Ο πρόεδρος του ΑΟΑΞ Κυπαρισσίας ευχαρίστησε τον ΠΣΑΞ για τη συνεργασία και τον Δήμο Τριφυλίας καθώς και τους χορηγούς και επαγγελματίες της πόλης για τη συμβολή τους στη διοργάνωση. 
Τέλος ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής κ. Γιάννης Γεωργιάδης εξήγησε ότι ως Αντιπρόεδρος του οργάνου ετοιμάζεται μια Ομοσπονδία σε πανελλαδικό επίπεδο η οποία θα μορφοποιηθεί σύντομα, ενώ εκτίμησε ότι οι νέοι αγάπησαν το άθλημα ώστε να τους προσφέρει αθλητισμό και διασκέδαση. Επισήμανε ότι προπονήσεις γίνονται το χειμώνα ιδίως με όσους ασχολούνται με τη θάλασσα ενώ είπε ότι οι αθλητές δεν έχουν σχέση με όσους παίζουν ξυλορακέτα στο κόσμο καθώς οι αγώνες διεξάγονται κάτω από κανόνες με γήπεδα, δίχτυα και τον απαιτούμενο εξοπλισμό

Παρήγγειλε 186 κιβώτια μπύρας ο Δήμαρχος που δεν πλήρωσε ποτέ!

Μια περίεργη ιστορία, αλλά κι ένα αποσπασματικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα κληθεί να συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, το θέμα είναι η λήψη απόφασης περί άσκησης ή μη ανακοπής επί υποθέσεως (διαταγής πληρωμής) της εταιρείας «Μεσσηνιακή Μικροζυθοποιία ΕΠΕ». Συγκεκριμένα, η εταιρεία εξέδωσε κατά του Δήμου Καλαμάτας, ως διαδόχου του Δήμου Άριος, διαταγή πληρωμής του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, για μη καταβολή εκ μέρους του πρώην Δήμου Άριος προς την εταιρεία ποσού 2.679,01 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), απαίτηση η οποία απορρέει από την προμήθεια του πρώην Δήμου, με απευθείας ανάθεση του δημάρχου κατόπιν σχετικής απόφασής του, 186 κιβωτίων μπύρας «Νέδα». Ενδεικτικό της υπόθεσης είναι το σκεπτικό της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας. Μετά το σχετικό έλεγχο προέκυψαν τα παρακάτω: Δεν υπάρχει υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου στη σχετική Έκθεση Ανάληψης Δαπάνης του πρώην Δήμου Άριος. Δεν υπάρχει υπογραφή του 3ου μέλους της επιτροπής γνωμοδότησης στο σχετικό έγγραφο του Δήμου Άριος. Δεν υπάρχει υπογραφή του προέδρου της επιτροπής παραλαβής στο σχετικό πρωτόκολλο του πρώην Δήμου Άριος. Δεν έχει προσκομιστεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση των παραπάνω εκδηλώσεων και τη διάθεση της σχετικής πίστωσης.

Εξέλιξη έργων σε Φαρών και Κρήτης στην Καλαμάτα

Θα παραδοθεί σε χρήση τις προσεχείς ημέρες το πρώτο τμήμα του μεγάλου πεζοδρομίου της οδού Φαρών, μεταξύ Ναυαρίνου και Κρήτης, όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Οι εργασίες για το μεγάλο έργο κατασκευής άνετων πεζοδρομίων, πλάτους 5 – 7 μέτρων, στη δυτική πλευρά της οδού Φαρών και στη νότια της οδού Πλάτωνος, που προχωρούν σταδιακά από πλευράς κατάληψης του χώρου, θα σταματήσουν για το μήνα Αύγουστο. Όσον αφορά στην οδό Κρήτης, όπου εκτελούνται εργασίες ανακατασκευής της οδού με δημιουργία νησίδας στη μεσότητα του δρόμου, αναμένεται μέχρι το Δεκαπενταύγουστο να έχει γίνει ασφαλτόστρωση. Επιπλέον, στον κόμβο της Λυκούργου θα γίνει διάστρωση με αντιολισθηρό δάπεδο βιομηχανικού τύπου.

Επίτροπος Χαν: Ποινές στους Δημάρχους για τις χωματερές

Την πρόταση να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις στους δημάρχους που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καταθέτει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν . Ο Αυστριακός Επίτροπος, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνει ότι, παρά τη βελτίωση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις. Υποδεικνύει προς αντιγραφή πρακτικές που ακολουθούνται στον τομέα αυτό στην Ευρώπη και υποστηρίζει ότι τα δύο μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η γραφειοκρατία και η συγκεχυμένη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. «Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων πρέπει να βελτιωθεί ως προς την ποιότητα και την αξιοπιστία της. Ακούω συνεχώς παράπονα από ξένες εταιρείες ότι άλλα τους μια δημόσια υπηρεσία και άλλα τους λεει η άλλη. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η μεταρρύθμιση ου Καλλικράτη έχει κολλήσει και δεν ολοκληρώθηκε. Οι ξένοι επενδυτές είναι δύσκολο να βρούμε σημείο επαφής, να εξακριβώσουν ποιος ακριβώς είναι ο αρμόδιος συνομιλητής τους στην Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η προσωπικότητα που αγάπησε την Τριφυλία

Κλαούντια Ντελμέρ, μια εντελώς ξεχωριστή προσωπικότητα που λατρεύει την Μεσσηνία και ζει στους ΓαργαλιάνουςΓεννήθηκε στην Ισπανία από Ιταλό πατέρα και Πολωνή μητέρα.
Έζησε αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε και ξεκίνησε την καριέρα της στην μουσική. Γοητεύτηκε από την ελληνική μουσική, εμπιστεύτηκε το ένστικτο της και ήρθε στη χώρα μας όπου συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Μεσσηνία. Μιλάει άπταιστα Ελληνικά ενώ γνωρίζει επτά γλώσσες.
Η Klaudia Delmer έχει τραγουδήσει :
Όπερα: Τον Orfeo στο «Orfeo ed Euridice» του Gluck, τον Paride στο «Paride ed Elena» του Gluck, την νύμφη στο «Daphne» του Marco da Gagliano, την Dido στο «Dido and Aeneas» τον Purcell, την Cornelia αλλά και τον Sesto στο «Julius Ceasar» τον Handel, την Lola στην «Cavaleria Rusticana» του Mascagni, την Berta στον «Barbiere di Seviglia» του Rossini, την Olga στο «Eugene Oniegin» του Tchaikovsky και την Clarina στο «Il campanello di notte» του Donizzetti. Musίcal: Την Dulcinea στο «Μan of la Mancha».
Έργα για φωνή και ορχήστρα:
«Shehrazade» του Ravel, «Εl amor brujo» του de Falla, «Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη, «Les nuits d” ete» του Berlioz.
Επίσης έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ τραγουδιού. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί στη Λυρική Σκηνή σε όπερες και μιούζικαλ με σκηνοθέτες τους: Γιάννη Καραχισαρίδη, Χριστόφορο Χριστοφή, Βασίλη Νικολαϊδη.
Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ και με το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής του Θεόδωρου Αντωνίου.
“Εχει συμμετάσχει στους δίσκους: «1922, From Asia to Europe» του Μιχάλη Νικολούδη (1999), «Gypsies Bar» (1999), «Τα πιο μεγάλα πράγματα τα έζησα μικρός» του Γ. Αλουπογιάννη & 4 Εποχών (2000), «Γράμματα στην πατρίδα» των Nor Dar (2000).
Στον κινηματογράφο έπαιξε στην ταινία της Δήμητρας Αράπογλου «Ο παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση» .
Είναι παντρεμένη με Γαργαλιανιώτη και έχουν τρία παιδιά . kalamatablogs.

Χαράτσια για 3,3 εκατομμύρια πολίτες

Yψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να προκύψουν φέτος από την εκκαθάριση των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για πάνω από 3,3 εκατ. φορολογουμένους. Περίπου 1,3 εκατ. άνεργοι και άλλοι 2.000.000 χαμηλόμισθοι με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν εξωπραγματικούς φόρους με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 5.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταλογίζει αυτόματα, σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι και στη συνέχεια θα προσαυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα και με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία αφορούν στις κατοικίες στις οποίες αυτοί διέμειναν καθώς και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2012. Ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι αυτοί θα εμφανίζονται με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των πραγματικών και θα υπερφορολογούνται.

Στήριξη από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βλέπει ο Π. Τατούλης

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
  Μπορεί οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να στήνονται στις 25 Μαΐου του επόμενου έτους, ωστόσο η «μάχη» μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων έχει ήδη αρχίσει σε όλη την Ελλάδα, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να οργανώνουν τις στρατηγικές τους και να μελετούν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στους υποψηφίους για τις Περιφέρειες της χώρας, δεδομένου ότι θα κληθούν να διαχειριστούν το νέο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020, που θα αποτελέσει και το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μην ακολουθήσει παντού τη γραμμή των κομματικών υποψηφίων.
 Πηγές του κόμματος έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες στο «Θάρρος», ενώ υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος αναμένεται να στηριχθεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, υποψηφιότητα φαίνεται ότι θα καταθέσει και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ μια πρώτη σκέψη είναι η υποψηφιότητα του σημερινού βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου. Από την άλλη πλευρά, στις υποψηφιότητες στους Δήμους, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, τα πράγματα στη Μεσσηνία είναι ξεκάθαρα. Όλες οι ενδείξεις για το Δήμο της πρωτεύουσας είναι ότι ο Παν. Νίκας, με ή χωρίς επίσημη στήριξη, θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Με λίγα λόγια, περισσότερο εξαρτάται από τον ίδιο αν έχει διάθεση για μία ακόμη εκλογική μάχη και λιγότερο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά, η σχέση του με τον πρωθυπουργό έχει περάσει από... χίλια μύρια κύματα, αλλά θεωρείται το καταλληλότερο πρόσωπο για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας.

3,9 δισ. ευρώ για τη γεωργία έως το 2020

Την ανάγκη επικέντρωσης της ελληνικής γεωργίας στην ποιοτική παραγωγή, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι για το σκοπό αυτό την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 3,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΑΓΡΟTERRA, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των αγροτικών δανείων, τονίζει ωστόσο πως διερευνάται κάθε δυνατή διευκόλυνση για τους αγρότες και μάλιστα «σύντομα επίκειται νομοθετική ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην “κακή ΑΤΕ”, ενώ υποστηρίζει την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, προκειμένου -όπως επισημαίνει- να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη στήριξη της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής», δίνει βαρύτητα στους νέους αγρότες -το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, ταυτίζεται με το μέλλον των νέων αγροτών, λέει- καθώς «για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η ενίσχυσή τους από τα κράτη μέλη, σε ποσοστό έως 2% επί του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου».

18 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις 18 και στις 25 Μαΐου 2014 φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως αποφασίστηκε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, ενστάσεις και αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησεις. Μάλιστα, ο β΄ γύρος που θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου θα συμπέσει με τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr στα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η τάση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης αυτής της αναμέτρησης, με την ενθάρρυνση υποψηφιοτήτων που θα εμφανιστούν ως ανεξάρτητες.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Η αναγέννηση περνάει μέσα από την ΚΑΠ και τους νέους αγρότες

Την ανάγκη για ποιοτική παραγωγή, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΑΓΡΟTERRA», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης 3,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
 Ο αναπληρωτής υπουργός κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των αγροτικών δανείων, τονίζει ωστόσο πως διερευνάται κάθε δυνατή διευκόλυνση για τους αγρότες και μάλιστα «σύντομα επίκειται νομοθετική ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους για τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην "κακή ΑΤΕ", ενώ υποστηρίζει την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, προκειμένου -όπως επισημαίνει- να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη στήριξη της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής», δίνει βαρύτητα στους νέους αγρότες -το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, ταυτίζεται με το μέλλον των νέων αγροτών, λέει- καθώς «για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η ενίσχυσή τους από τα κράτη μέλη, σε ποσοστό έως 2% επί του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου».

Φτωχότερα νοικοκυριά δείχνει η καθημερινότητα - Σε απόγνωση οι πολίτες

Κυριολεκτικά σε απόγνωση φτάνουν οι πολίτες. Καθημερινά οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις τους αγανακτούν και τους τρομάζουν. Τα κομμένα επιδόματα, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις σε λογαριασμούς, τόκους και φόρους από την άλλη, τεντώνουν παραπάνω το σκοινί που ακροβατούν τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 6,2% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή μιλάμε για 1,9 δις. ευρώ λιγότερα που μπήκαν στα νοικοκυριά....

Πύρινο μέτωπο με επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης στον Αετό Τριφυλίας!

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε προς το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Αετού Τριφυλίας, λίγο πάνω από την τοποθεσία Βρυσούλα. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δίνουν οι αρχές, έχει κάψει κοντά στα 10 στρέμματα. Στην κατάσβεση συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και Μελιγαλά ενώ υπάρχει συμμετοχή και από εθελοντικές ομάδες κατοίκων στην περιοχή του Αετού, ενώ παρών στην κατάσβεση ήταν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης που κινητοποίησε άμεσα όλες τις διαθέσιμες επίγειες δυνάμεις...

Ολοκληρώθηκε στο Ραμοβούνι το Αντάμωμα των απανταχού Πελοποννησίων

Ολοκληρώθηκαν όπως πάντα με επισημότητα στο Ραμοβούνι, τόπο γέννησης του ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι διήμερες εκδηλώσεις για το φετινό Αντάμωμα των απανταχού Πελοποννησίων. Μπροστά από τον ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη τελέστηκε τρισάγιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, το βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, τον πρόεδρο του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης Τάσο Καλαμπάκη, εκπροσώπους στρατιωτικών αρχών, τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημήτριος Πανομήτρος, λέκτορας της Σχολής Ευελπίδων, με τίτλο "Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας". Ο ομιλητής σύμφωνα με την Έλευθερία', σημείωσε ότι ο Θ. Κολοκοτρώνης κατείχε ποιότητα λαϊκής σοφίας, πολιτική κρίση και οξυδέρκεια κι επεσήμανε τη συνεργασία του Γέρου του Μοριά με τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Νέα καθυστέρηση λόγω πτώχευσης στη γέφυρα του ­αυτοκινητόδρομου Παραδείσια – Τσακώνα

Η τοξωτή μεταλλική γέφυρα στο τμήμα του ­αυτοκινητόδρομου Παραδείσια – Τσακώνα( που συναντούμε όσοι κάνουμε την διαδρομή για την Αθήνα και από την Ηλεία ) καθυστερεί και "θα είναι μεγάλη επιτυχία, αν παραδοθεί το καλοκαίρι του 2014". Αυτό τόνισε στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, αμφισβητώντας το χρονοδιάγραμμα πως θα ολοκληρωθεί του χρόνου τον Απρίλιο. Σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου οφείλεται στην πτώχευση της εταιρείας Alpine (αυστριακών συμφερόντων) που ως κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ ανακατασκεύασε το Παραδείσια - Τσακώνα και κατασκευάζει τη γέφυρα των 390 μέτρων. Λόγω της πτώχευσης και των διαδικασιών που απαιτούνται για να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου μόνη της η ΤΕΡΝΑ, το υπουργείο εκτιμάει πως χάθηκε το φετινό καλοκαίρι. Η πιο κρίσιμη περίοδος για την κατασκευή και την ολοκλήρωση της γέφυρας. Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο ήδη πήγε 4 μήνες πίσω την περίοδο της άνοιξης, λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση.

Επανασχεδιασμός κόμβων Καζάρμας και Πύλου ζητείται για τον άξονα

Επανασχεδιασμό των κόμβων προς Καζάρμα – Χαραυγή και στην παράκαμψη της Πύλου ζητά το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην εισήγησή του για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των οδικών τμημάτων Πύλου – Ριζόμυλου και Πύλου – Μεθώνης, του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Φιλιατρά – Πύλος – Καλαμάτα).Η γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα, με εισηγητή τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά.
Γενικά χαρακτηριστικά
Το έργο χωρίζεται σε δυο διακριτά τμήματα: Το Πύλος – Ριζόμυλος, Πύλος –Μεθώνη και παράκαμψη Πύλου, για την οποία έγινε συμπληρωματική ΜΠΕ. Στο πρώτο τμήμα, το Πύλος – Ριζόμυλος, είναι νέα χάραξη οδού συνολικού μήκους 25,7 χλμ., δίιχνη, πλάτους 11 μ. και αναπτύσσεται δεξιά και αριστερά της υφισταμένης 82ης εθνικής οδού Πύλου- Ριζόμυλος. Θα έχει 9 ισόπεδους κόμβους οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την επικοινωνία με τους οικισμούς Στενωσιά, Χανδρινού, Σουληνάρι, Καζάρμα, Χαραυγή, Νερόμυλο μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο προς Καλαμάτα και Κορώνη. Η υφιστάμενη οδός Πύλος – Ριζόμυλος (82η εθνική οδός) διατηρείται για να εξυπηρετεί την ενδοτοπική συγκοινωνία και ως βοηθητική οδός. Από το σημείο του ανισόπεδου κόμβου προς Καλαμάτα και Κορώνη μέχρι τη θέση 25+709 ο δρόμος αναπτύσσεται δυτικά του Ριζόμυλου και προσαρμόζεται στο δρόμο Ριζόμυλος- Καλαμάτα με τετράιχνη διατομή πλάτους 17 μ.

Ο χάρτης των τριών τοπικών πρωταθλημάτων

Στην Α” και τη Β” τοπική δεν έγινε κάποια έκπληξη και τελικά όλες οι ομάδες δήλωσαν συμμετοχή, ενώ στη Γ” τοπική υπήρξαν ορισμένες αποχωρήσεις. Συγκεκριμένα δεν δήλωσαν συμμετοχή και δεν θα λάβουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα τα Ενωμένα Σωματεία, ο Δημάκειος Ταϋγέτου και ο Ερμής Καλαμάτας.
Απεναντίας επανήλθε ο Αχιλλέας Αβραμιού και ακόμη όπως ανακοίνωσε η Ενωση «για τα σωματεία που ιδρύθηκαν το 2013 και δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση τους από την ΕΠΟ, θα γίνει δεκτή η δήλωση τους όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης τους και εφόσον γίνουν πριν από την κλήρωση των αγώνων».
Αυτό σημαίνει πως μέχρι τις 12 Αυγούστου που θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις θα προστεθούν στη Γ” τοπική ορισμένα σωματεία.
Ας δούμε τα σωματεία που θα λάβουν μέρος στα πρωταθλήματα:
Α” ΤΟΠΙΚΗ (16 ομάδες)
Εθνικός Μελιγαλά, Εράνη, Πάμισος, Α.Ο. Κυπαρισσίας, Σπερχογεία, Ολυμπιακός Καλαμάτας, Δώριο, Τέλλος Αγρας, Αστέρας Αρφαρών, Ομόνοια, Απόλλωνας Καλαμάτας, Α.Ο. Φαραί, Α.Ο. Διαβολιτσίου, Μεθώνη, Τσικλητήρας Πύλου, Ανδρούσα.
Β” ΤΟΠΙΚΗ (28 ομάδες σε 2 ομίλους)
Ασπρόχωμα, Α.Ε. Αβίας, Αίαντας, Απόλλωνας Πεταλιδίου, Πανθουριακός, Πανιώνιος, Ακρίτας Κορώνης, Αστέρας Μικρομάνης, Πατίστα, Μάνεση, Χανδριναϊκός, Παπαφλέσσας Χώρας, Ηρακλής Καλαμάτας, Βλαχόπουλο, Μιλτιάδης, Δόξα Καλαμάτας, Ολυμπιακός Ανάληψης, Καλλιθέα, Α.Ε. Λογγάς, Νέος Αρις, Παναθηναϊκός Καλαμάτας, Ηρακλής Κυπαρισσίας, Κεραυνός Καλαμάτας, Νίκη Πλάτης, Αστέρας Βαλύρας, Βέργα, Παπαφλέσσας Αμφειας, Αρις Καλαμάτας.
Γ” ΤΟΠΙΚΗ (23 ομάδες σε 2 ομίλους)
Θύελλα Χαροκοπιού, Στενωσιά, Ατρόμητος Πλατύ, Χατζή, Θησέας, ΠΑΟ Καλού Νερού, Α.Ε. Μάνης, ΠΑΟ Καλαμάτας, Πράσινα Πουλιά, ΑΕΚ Καλαμάτας, Διόδια, Α.Ε. Γαργαλιάνων, Αιθαία, Ικαρος, Νέδουσα Αλαγονίας, Δαναός, Νέστορας Πύλου, Αναγέννηση Παραλίας, Αμφιθέα, Διαγόρας Κοπανακίου, Θύελλα Παραλίας, Πανευαϊκός, Αχιλλέας Αβραμιού.

Το ΥΠΕΚΑ βραβεύει παραλίες της Πελοποννήσου

Η εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των ακτών και υδάτων κολύμβησης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τη χώρα. Εφαρμόζοντας τα κριτήρια της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, η Ελλάδα έχει να επιδείξει άριστα αποτελέσματα, με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης να κατατάσσεται μεταξύ των καλυτέρων της Ευρώπης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), διοργανώνει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των Υδάτων Κολύμβησης της Χώρας».
Με κεντρικό σύνθημα «Απαντάμε με πράξεις, για να απολαμβάνετε περισσότερες καθαρές ακτές», ειδικές ομάδες - στελεχωμένες με το κατάλληλο προσωπικό - θα διανέμουν αναμνηστικά και ενημερωτικά έντυπα στους λουόμενους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική καμπάνια και στο διαδίκτυο με στόχο την προβολή του επίσημου ιστότοπου για τα κολυμβητικά ύδατα www.bathingwaterprofiles.gr. 
Τα ενημερωτικά περίπτερα θα λειτουργήσουν από 26 έως 29 Ιουλίου και από 2 έως 4 Αυγούστου, σε υψηλής επισκεψιμότητας ακτές κολύμβησης των περιοχών Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Λήμνου, Καβάλας, Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Νάξου, Σαντορίνης, Εύβοιας, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Αχαΐας, Κεφαλονιάς και Λευκάδας.
Το κλιμάκιο αυτό του Υπουργείου θα βρίσκεται στην παραλία Κιβερίου Άργους το Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 11:00 έως 3:00, επιβραβεύοντας έτσι την καθαρή θάλασσα και ακτή του Κιβερίου η οποία στην κατάταξή του χαρακτηριζεται ως εξαιρετική, την οποία ούτως ή άλλως πρώτα την επιβραβεύει ο κόσμος με την παρουσία του.

Χάνεται πλούτος από τις εξαγωγές χύμα λαδιού

Αν και ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση του ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού, ο «γεωγραφικός χάρτης» των ελληνικών εξαγωγών παραμένει ο ίδιος. Ένα μεγάλο ποσοστό έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνεχίζει να εξάγεται χύμα προς την Ιταλία. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ακόμη και το ΥπΑΑΤ παραδέχεται ότι οι ποσότητες τυποποιημένου ελαιολάδου βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, μόνο το 20% της παραγωγής και το 25% των εξαγωγών ελαιόλαδου της χώρας μας είναι τυποποιημένο, την ώρα που τα αντίστοιχα μεγέθη για την Ιταλία κυμαίνονται στο 75% και 97%, ενώ για την Ισπανία στο 50% και 55%.
Αναλυτικά, τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές ελαιολάδου δείχνουν ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2013, οι περισσότερες εξαγωγές ελαιολάδου έγιναν προς την Ιταλία, κάτι που σημαίνει ότι ήταν χύμα. Συνολικά ανήλθαν στους 55.947 τόνους (ποσοστό 76,38% των εξαγωγών) και ήταν αξίας 154 εκατ. ευρώ. Οι ποσότητες αυτές είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με αυτές που εξήχθησαν το αντίστοιχο διάστημα του 2012, που ήταν 22.740 τόνοι. Στη δεύτερη θέση των ελληνικών εξαγωγών βρίσκεται η Ισπανία. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τους 7.128 τόνους και ήταν αξίας 18 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές, όπως φαίνεται, έγιναν για να καλύψουν τις ανάγκες της ισπανικής βιομηχανίας, μετά την μεγάλη μείωση που υπήρξε στην ισπανική παραγωγή και, προφανώς, θα αφορούσαν χύμα ποσότητες.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΑ παραδόθηκε στο Δήμο Τριφυλίας με αποδέκτη την Δ.Ε.Υ.Α Κυπαρισσίας ο Βιολογικός καθαιρσμός της πόλης από την ανάδοχο εταιρία παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής.
Αρχικά διεξήχθη σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας για την τυπική παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο φορέα υποδοχής που είναι η Δ.Ε.Υ.Α Κυπαρισσίας η οποία μάλιστα αναμένεται να επεκταθεί σε όμορες Δημοτικές ενότητες, ενώ ακολούθησε μετάβαση στις εγκαταστάσεις παρουσαία του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλιας για την παράδοση του έργου. Η κοινπραξία που είχε αναλάβει για 1 χρόνο την λειτουργία του με δικά της έξοδα θα συνεχίσει με πρωτόκολλο συνεργασίας να παρέχει με υπαλλήλους της το ίδιο έργο το οποίο όπως έχει τονιστεί στο οικείο Δ.Σ. θα έχει ετήσιο κόστος λειτουργίας 300.000 ευρώ. Παράλληλα θα ετοιμαστεί η αναβάθμιση της ΔΕΥΑ για το έργο καθώς δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό, ωστόσο η εποπτεία θα ανήκει στο Δήμο.
Στην παραλαβή εκτός από το Δήμαρχο ήταν παρών ο εκπρόσωπος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Γρηγόρης Κανελλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας που κατασκεύασε τον βιολογικό κ. Αθανάσιος Πορτουρίδης ο οποίος μίλησε για την σημασία του έργου με τεχνολογική αρτιότητα, ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Βασίλης Τζαμουράνης, ο μηχανολόγος- μηχανικός του Δήμου Καλαμάτας Γιώργος Καραμπάτσος και ο πρώην προιστάμενος της ΤΥΔΚ Μεσσηνίας και νυν Πρόεδρος εκτέλεσης έργων στο Δήμο της Καλαμάτας κ. Αναστάσιος Αγγελής. Τέλος ιδιαίτερη μνεία έγινε για την αρτιότητα των εγκαταστάσεων με την τεχνολογική του υποδομή καθώς και την μελλοντική επέκττασή του καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 20.000 κατοίκους.

Νέα παραίτηση Οικονομικού επόπτη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Την Τετάρτη 24.07.13 συνεδρίασε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με βασικό θέμα την έγκριση του Οικονομικού απολογισμού του 2012.πρό ημερησίας ,προκαλώντας την έκπληξη των μελών. Στην συνεδρίαση κατέθεσε την παραίτηση του ο Παναγιώτης Ανδριανόπουλος Οικονομικός Επόπτης και εισηγητής της έκθεσης του απολογισμού από την Διοικούσα Επιτροπή παραμένοντας ως απλό μέλος του Δ.Σ . Δήλωσε απογοητευμένος από την διοίκηση Μανιατη-Καραμπατου διότι δεν εκφράζει τα συμφέροντα των μελών και κατήγγειλε τις παρατυπίες που γίνονται στο Επιμελητήριο όπως η καθυστερημένη καταβολή ΦΠΑ στην ΔΟΥ μετά τον έλεγχο της ΣΔΟΕ, χορηγίες 70.000 ευρώ στην ΕΤΑΠ, έγγραφο για το ΠΟΠ Μεσσηνίας χωρίς απόφαση ΔΣ κα. Η διοίκηση Μανιάτη σκοπίμως αποκρύπτει το σοβαρό αυτό θέμα από τα μέσα και η κρίση στο Θεσμό μεγαλώνει. newsmessinia

Μόλις 104 Οικοδομικές Άδειες το πρώτο εξάμηνο του 2013! 15 για την Τριφυλία!

Τραγική εμφανίζεται η οικοδομική δραστηριότητα στη Μεσσηνία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που γνωστοποίησαν στην "Ε" οι Πολεοδομίες των Δήμων Καλαμάτας, Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το πρώτο φετινό εξάμηνο και αφορούν νέες οικοδομές -οι οποίες είναι κυρίως ισόγεια, ενώ για πολυκατοικίες δεν γίνεται πλέον λόγος. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των αδειών από τις 3 Πολεοδομίες για φέτος, ήταν μέχρι τον Ιούνιο 104. Ειδικότερα, στην περιοχή που ελέγχει η Πολεοδομία Καλαμάτας, οι άδειες για νέες οικοδομές φέτος, μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, ήταν μόλις 69. Στην περιοχή του πολεοδομικού γραφείου Κυπαρισσίας δεν ξεπέρασαν τις 15, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός στο αντίστοιχο γραφείο της Πύλου, όπου συνολικά οι εκδοθείσες άδειες ήταν μόλις 20, όπως είπε η προϊσταμένη του γραφείου Μαρία Σταυροπούλου. Η εντεταλμένη για την Πολεοδομία δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα δήλωσε στην "Ε" ότι η πραγματική οικοδομική δραστηριότητα φθίνει χρόνο με το χρόνο, ενώ ανάλογη εικόνα έδωσε για την περιοχή της Τριφυλίας και ο αρμόδιος για την Πολεοδομία αντιδήμαρχος:
 "Από τις 53 φετινές άδειες, είναι ζήτημα αν αυτές που αφορούν νέες οικοδομές -και όχι νομιμοποιήσεις ή μικροεργασίες- ξεπέρασαν τις 15. Ο κλάδος της οικοδομής στην περιοχή μας έχει πάψει ουσιαστικά να υφίσταται, πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς υποχρεώθηκαν να αλλάξουν δουλειά, άλλοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, άλλοι δουλεύουν σαν γκαρσόνια, ενώ κάποιοι οδηγήθηκαν ακόμα και στη μετανάστευση” σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Απελπιστική περιγράφει την κατάσταση για τους μηχανικούς η Ειρήνη Μουντανέα, πρόεδρος στο Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών: "Η οικοδομική δραστηριότητα είναι πλέον μηδενική. Ουσιαστικά οι ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικοί είμαστε άνεργοι, μαζί με ένα πλήθος ανθρώπων από τα περίπου 200 επαγγέλματα που βασίζονται στην οικοδομή. Οι μηχανικοί κάνουμε πλέον μη παραγωγική εργασία, ασχολούμενοι με αποτυπώσεις υφιστάμενων οικοδομών, στο πλαίσιο της διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχει κινήσει η Πολιτεία” τονίζει και επισημαίνει παράλληλα: "Ζούμε τη διάλυση του επαγγέλματος του μηχανικού. Αυτοί που βρίσκονται σε ακόμα μάχιμη ηλικία υποχρεώνονται από την Πολιτεία να βγουν στη σύνταξη, ενώ οι νέοι οδηγούνται στο εξωτερικό. Μιλάμε για πραγματική διάλυση. Με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να κρατήσουμε τα γραφεία μας, αλλά δεν είναι πάντα δυνατόν -πρακτικά είμαστε άνεργοι και η ανεργία των μηχανικών είναι μια ανεργία που δεν καταγράφεται". Η Ειρήνη Μουντανέα επισημαίνει ότι ανάλογες καταστάσεις ζει και η υπόλοιπη κοινωνία -"δεν οδηγούμαστε πουθενά, κυριολεκτικά έχουμε πτωχεύσει, ως κλάδος, αλλά και ως κοινωνία" καταλήγει. eleftheriaonline

Η δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αρέσει στο Επιμελητήριο

Ο Πρό­ε­δρος του Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ου Μεσ­ση­νί­ας Δη­μή­τριος Μα­νιά­της με α­φορ­μή την πρό­σφα­τη υ­πο­γρα­φή μνη­μο­νί­ου με την γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση για την συμ­με­το­χή της στην δη­μι­ουρ­γί­α ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΟΥ Ε­ΠΕΝ­ΔΥ­ΤΙ­ΚΟΥ ΤΑ­ΜΕΙ­ΟΥ χαι­ρε­τί­ζει την προ­σπά­θεια της Κυ­βέρ­νη­σης και ει­δι­κό­τε­ρα του Πρω­θυ­πουρ­γού Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά για την ε­νί­σχυ­ση των μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων. Εί­ναι μια πρω­το­βου­λί­α που ε­πι­χει­ρεί, ό­πως το­νί­ζει σε σχε­τι­κό δελ­τί­ο τύ­που , « τό­σο η ελ­λη­νι­κή ό­σο και η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση, με την ε­νερ­γή συμ­με­το­χή και της γερ­μα­νι­κής τρά­πε­ζας α­να­συγ­κρό­τη­σης K­fW. Η λει­τουρ­γί­α του Τα­μεί­ου α­να­μέ­νε­ται να κι­νη­το­ποι­ή­σει βα­σι­κούς κλά­δους της ελ­λη­νι­κής ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, δί­νον­τας λύ­σεις στο χρό­νιο πρό­βλη­μα της πε­ρι­ο­ρι­σμέ­νης έ­ως α­νύ­παρ­κτης ρευ­στό­τη­τας της α­γο­ράς.
Η ε­νερ­γο­ποί­η­ση μι­κρών πε­ρι­φε­ρεια­κών τρα­πε­ζών στα πρό­τυ­πα των γερ­μα­νι­κών ΣΠΑΡ ΧΑΝ­ΣΕΝ, εν­δέ­χε­ται να εν­τά­ξει τις δο­μές των ελ­λη­νι­κών συ­νε­ται­ρι­στι­κών τρα­πε­ζών με το σκε­πτι­κό, ΔΑ­ΝΕΙΑ Ι­ΣΑ ΜΕ ΚΑ­ΤΑ­ΘΕ­ΣΕΙΣ. Το μνη­μό­νιο ί­δρυ­σης του νέ­ου ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΟΥ Ε­ΠΕΝ­ΔΥ­ΤΙ­ΚΟΥ ΤΑ­ΜΕΙ­ΟΥ ε­πι­χει­ρεί μια η­χη­ρή πα­ρέμ­βα­ση στο ελ­λη­νι­κό τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα. Το νέ­ο Τα­μεί­ο θα έ­χει έ­δρα το Λου­ξεμ­βούρ­γο, και θα προι­κο­δο­τη­θεί με κε­φά­λαι­α του γερ­μα­νι­κού και ελ­λη­νι­κού δη­μο­σί­ου και της K­fW για την ε­νί­σχυ­ση της ρευ­στό­τη­τας. Προ­βλέ­πε­ται να δη­μι­ουρ­γη­θεί μέ­χρι το τέ­λος του 2013 και θα δι­οι­κεί­ται α­πό ε­παγ­γελ­μα­τι­κό μά­να­τζμεντ, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό κυ­βερ­νη­τι­κέ ε­πιρ­ρο­ές. nΤο ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο σκο­πεύ­ει να συ­νει­σφέ­ρει στο Τα­μεί­ο 350 ε­κ

Ποδηλατώντας για την Ελλάδα και την Πελοπόννησο

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η χρήση του ποδηλάτου αυξάνεται συνεχώς. Άνθρωποι κάθε ηλικίας (ξανά)ανακαλύπτουν τη χαρά της ποδηλασίας. Το ποδήλατο πλέον χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης, ως μορφή ψυχαγωγίας, ως αθλητική δραστηριότητα και, πιστεύω το σημαντικότερο, ως μέσο προώθησης κοινωνικών μηνυμάτων. Αυτό το φθινόπωρο, θα πραγματοποιήσω ένα ποδηλατικό οδοιπορικό στην Πελοπόννησο σε μια προσπάθεια προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου.
Το ταξίδι μου θα ξεκινήσει στις 2 Σεπτεμβρίου, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Άργος. Θα περάσω από την Τρίπολη, την Σπάρτη, την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Πάτρα, το Αίγιο, το Κιάτο, την Κόρινθο και το Ναύπλιο. Τελικά, θα τερματίσω την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, έχοντας καλύψει πάνω από 1000 χιλιόμετρα. Σκοπός του ταξιδιού, είναι να μοιραστώ με εσάς τους δρόμους της Πελοποννήσου, για να μετρήσουμε τη δύναμη μας. Να ευχαριστήσω προκαταβολικά το Δήμο Άργους Μυκηνών που αγκάλιασε την προσπάθεια, καθώς και τους χορηγούς μου που πίστεψαν σε αυτό το ταξίδι Εκείνη την εβδομάδα, αφήστε στην άκρη το αυτοκίνητο σας και ελάτε να ποδηλατήσουμε παρέα! Σπύρος Καρατζούλης https://www.facebook.com/Podilatwntas.gia.thn.Ellada

Βαρουφάκης: Δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή έξοδος από το ευρώ

Στο άρθρο των Financial Times που έκανε λόγο για ώριμες συνθήκες περί ενός «ομαλού Grexit» απαντά ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο καθηγητής Οικονομικών τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα την «τεχνική» του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει επιτευχθεί προκειμένου να διαπραγματευτεί σκληρά και να σηκώνει τους ώμους της αν το Βερολίνο συνεχίζει να απειλεί με αποβολή από την Ευρωζώνη. Τέλος, τονίζει, σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ότι στην ευρωζώνη υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα που δεν είναι δεκτικό σε διαφοροποιήσεις. «Όσο για την «ομαλή» έξοδο, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο πράγμα», λέει, διότι «τότε θα ξεσπάσει η κόλαση».
Προσθέτει ο καθηγητής τρία βασικά σημεία: - Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρό και έχει ως προϋπόθεση την άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες (π.χ. καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, μη καταβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων για αγαθά και υπηρεσίες που έχουν ήδη κ.λπ.). - Δεύτερον, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες διότι το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη και αν ήταν πραγματικό, δεν θα είναι σε θέση να καλυφθεί. - Τρίτον, εάν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρονταν για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα επωφελούνταν από τη συμμαχία με το ΔΝΤ να το πράξει και ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αρνούνταν να επιστρέψει στην ΕΚΤ τα ομόλογα που αγόρασε ανόητα μεταξύ 2010 και 2011. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη διαπραγμάτευση.

Ερώτηση για την α­πα­γό­ρευ­ση χορήγησης ιατρικών βε­βαι­ώ­σε­ων στους αθλητές

«Το Υ­πουρ­γεί­ο Υ­γεί­ας στην εγ­κύ­κλιό του, αρ. πρωτ. 22238/28-06-2013 προς ό­λες τις υ­πη­ρε­σί­ες Υ­γεί­ας του Ε­Ο­ΠΥ­Υ με­τα­ξύ των άλ­λων α­να­φέ­ρει: «Οι για­τροί του Ε­Ο­ΠΥ­Υ δεν χο­ρη­γούν Ι­α­τρι­κές Βε­βαι­ώ­σεις Ι­κα­νό­τη­τας ή Υ­γεί­ας οι ο­ποί­ες πρό­κει­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για: Ε­ξω­σχο­λι­κά α­θλη­τι­κά σω­μα­τεί­α, προ­γράμ­μα­τα μα­ζι­κού α­θλη­τι­σμού των Δή­μων, πε­ρι­πτώ­σεις κό­πω­σης και υ­περ­προ­σπά­θειας, ό­πως ο πρω­τα­θλη­τι­σμός (Ν. 2725 ΦΕ­Κ1­21/τευχ. Α/17-6-99 α­να­φο­ρι­κά με τον ε­ρα­σι­τε­χνι­κό και ε­παγ­γελ­μα­τι­κό α­θλη­τι­σμό)­.» Αυ­τό α­να­φέ­ρουν σε ε­ρώ­τη­ση τους, προς τους υ­πουρ­γούς Υ­γεί­ας, Πο­λι­τι­σμού και Α­θλη­τι­σμού, οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Πε­τρά­κος Α­θα­νά­σιος, Δρι­τσέ­λη Πα­να­γι­ώ­τα, Ζα­χα­ριάς Κώ­στας, Κου­ρά­κης Α­να­στά­σιος, Μι­χα­λά­κης Νί­κος, Ου­ζου­νί­δου Ευ­γε­νί­α, Πάν­τζας Γε­ώρ­γιος και ε­πι­ση­μαί­νουν:
«Με δε­δο­μέ­νο ό­τι ο α­θλη­τι­σμός εί­ναι βα­σι­κό κοι­νω­νι­κό α­γα­θό που συμ­βά­λει στην υ­γεί­α των πο­λι­τών, η πο­λι­τεί­α έ­χει την υ­πο­χρέ­ω­ση να με­ρι­μνά για την καλ­λι­έρ­γειά του. Η ορ­γα­νω­μέ­νη α­θλι­α­τρι­κή κά­λυ­ψη, η προ­στα­σί­α της υ­γεί­ας των ε­ρα­σι­τε­χνών α­θλη­τών, οι δω­ρε­άν προ­λη­πτι­κοί έ­λεγ­χοι α­πό το Δη­μό­σιο Πρω­το­βάθ­μιο Σύ­στη­μα Υ­γεί­ας και η α­σφά­λι­ση ό­λων των εν ε­νερ­γεί­α ε­ρα­σι­τε­χνών α­θλη­τών πρέ­πει να α­πο­τε­λούν βα­σι­κό στοι­χεί­ο μιας ορ­γα­νω­μέ­νης κοι­νω­νί­ας και μιας πο­λι­τι­κής προ­σα­να­το­λι­σμέ­νης στη Φυ­σι­κή Α­γω­γή και τον Α­θλη­τι­σμό. Ι­δι­αί­τε­ρα στη χώ­ρα μας ό­που α­πό αρ­χαι­ο­τά­των χρό­νων ι­σχύ­ει το «νους υ­γι­ής εν σώ­μα­τι υ­γι­ή» εγ­κύ­κλιοι με αυ­τό το πε­ρι­ε­χό­με­νο θε­ω­ρούν­ται α­δι­α­νό­η­τες. Ε­πει­δή σύμ­φω­να με το άρθ. 1 του Ε­νια­ίου Κα­νο­νι­σμού Πα­ρο­χών Υ­γεί­ας του Ε­Ο­ΠΥ­Υ, «ε­πι­δι­ώ­κε­ται να ε­ξα­σφα­λι­στεί η ι­σό­τι­μη πρό­σβα­ση ό­λων των α­σφα­λι­σμέ­νων του Ε­Ο­ΠΥ­Υ σε Ε­νια­ίο Σύ­στη­μα Πα­ρο­χής Υ­πη­ρε­σι­ών Υ­γεί­ας, που έ­χει ως σκο­πό την πρό­λη­ψη, δι­α­τή­ρη­ση, προ­α­γω­γή, βελ­τί­ω­ση, α­πο­κα­τά­στα­ση και προ­στα­σί­α της Υ­γεί­ας».

Μόνον το 20% της παραγωγής και το 25% των εξαγωγών ήταν τυποποιημένο ελαιόλαδο!

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να βάλουμε μυαλό και να εκμεταλλευτούμε το χρυσάφι που μας δίνει η ελληνική, πρωτίστως και η μεσσηνιακή γη, το ελαιόλαδο. Χωρίς υποδομές και χωρίς ενδιαφέρον να καρπωνόμαστε εμείς την υπεραξία του ΠΟΠ, ξαναπέσαμε στο παραδοσιακό αμάρτημα, το 75% των εξαγωγών έγινε σε ποσότητες χύμα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, μόνο το 20% της παραγωγής και το 25% των εξαγωγών ελαιόλαδου της χώρας μας είναι τυποποιημένο, την ώρα που τα αντίστοιχα μεγέθη για την Ιταλία κυμαίνονται στο 75% έως 97%, ενώ για την Ισπανία στο 50% έως 55%. Αναλυτικότερα, τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές ελαιολάδου, δείχνουν ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2013, οι περισσότερες εξαγωγές ελαιολάδου έγιναν προς την Ιταλία κάτι που σημαίνει ότι ήταν χύμα. Συνολικά ανήλθαν στους 55.947 τόνους (ποσοστό 76,38% των εξαγωγών) και ήταν αξίας 154 εκατ. ευρώ. Οι ποσότητες αυτές είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με αυτές που εξήχθησαν το αντίστοιχο διάστημα του 2012, που ήταν 22.740 τόνοι. Στη δεύτερη θέση των ελληνικών εξαγωγών βρίσκεται η Ισπανία

Το «Μέσα» και τα «έξω» των Ομογενών και του Πελοποννησιακού Ανταμώματος

• ΜΕΣΑ είναι το εγχείρημα του Δημήτρη Παπαϊωάννου το οποίο επέλεξε το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας για να ολοκληρώσει τις φετινές του παραστάσεις.
• ΤΟ «ΜΕΣΑ» αποδείχτηκε εισπρακτική αποτυχία στην Αθήνα που πρωτοπαρουσιάστηκε, αλλά τηρουμένων των αναλογιών στην Καλαμάτα πήγε καλύτερα αξιοποιώντας την περιέργεια του κοινού να δει περί τίνος πρόκειται και να το κρίνει αναλόγως.
• ΤΕΛΙΚΑ ιδιαίτερη κριτική δεν προέκυψε αφού ο «μύθος» περί Παπαϊωάννου εξακολουθεί να γοητεύει αρκετούς.
• Ο ΙΔΙΟΣ πάντως αρχές Ιουνίου στο «Βήμα» επισήμαινε σε συνέντευξή του για το «Μέσα».
• «ΑΓΝΩΣΤΟ πάντως τα Media δεν αγάπησαν το έργο αυτό και απέτρεψαν το κοινό να έρθει».
• ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ πάντως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, κανείς δεν απέτρεψε κανένα.
• Ο ΙΔΙΟΣ ο δημιουργός πάντως περισσότερο προσγειωμένος από τους θαυμαστές του επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη:
• «Η ΙΣΤΟΡΙΑ του “Μέσα” μου απαγόρευσε να χρησιμοποιώ την ιδιωτική παραγωγή για καλλιτεχνικά πειράματα».
• «ΠΡΟΦΑΝΩΣ είχα την υπεροψία να νομίζω ότι θα ήμουν εγώ αυτός που θα το κατάφερνε. Ε, λοιπόν, δεν ήμουν».
• «Η ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ αποτυχία του “Μέσα” ήταν για εμένα ένα μήνυμα δυσκολοχώνευτο και σαφές».
• ΣΟΦΟΝ το σαφές εννοείται και παράδειγμα προς μίμηση.
• ΔΕΝ ΞΕΡΩ τελικά πόσοι ενθουσιάστηκαν με το «Μέσα» στο Κάστρο αλλά οι περίεργοι ήταν οι περισσότεροι και τελικά με την περιέργεια έμειναν.
• ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Χορού τελείωσε και η Αφροδίτη που το παρακολούθησε σχολίασε εκτενώς τα υπέρ και τα κατά.
• ΕΚΕΙΝΟ που χρειάζεται πάντως να σχολιαστεί για άλλη μια φορά είναι ότι δεν μπορεί να καθυστερεί η έναρξη μιας παράστασης για κανέναν επίσημο, όπως συνέβη στο φετινό φεστιβάλ.
• ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ οφείλουν να είναι στην ώρα τους γιατί οι υπόλοιποι δεν είναι υποχρεωμένοι να τους περιμένουν.
• ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ η δυσφορία και απορώ πως δεν προέκυψε γιουχάρισμα.
***
• ΕΛΕΓΑ να μην ασχοληθώ με τα «καραγκιοζιλίκια» των ομογενών και το συνέδριό τους στην Καλαμάτα αλλά μεταφέροντας τη δυσφορία πολλών εξ αυτών το κάνω.
• Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ των Μεσσηνίων κι ενώ ο κόσμος χάνεται, ασχολούνται με το μικρόκοσμό τους ενώ οι εκπρόσωποί τους σπεύδουν να «γελοιοποιηθούν» για άλλη μια φορά.
• ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ λοιπόν με τους Ομογενείς και το συνέδριο στην Καλαμάτα;
• ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ το χθεσινό δημοσίευμα της «ΦΩΝΗΣ» και η απάντηση αναζητείται και είναι άγνωστο αν θα βρεθεί στο συνέδριο της Καλαμάτας.
• ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ της Ομογένειας δεν μπορούν να ομφαλοσκοπούν σε αυτή τη δύσκολη για την Ελλάδα συγκυρία και να εγκλωβίζονται στα «προβληματάκια» τους.
• ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να είναι χρήσιμοι χρειάζεται να το αποδείξουν κιόλας.
***
• ΣΧΕΤΙΚΑ με το 4ο Αντάμωμα των Πελοποννησίων που φέτος θα γίνει σε Βασιλικό και Ραμοβούνι, ελπίζω να εξελιχθεί σε πραγματικό Αντάμωμα κι όχι απλή συνάντηση όπως άλλες φορές.
• ΜΠΟΡΕΙ οι προθέσεις να είναι οι καλύτερες αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο για να γίνει επιτέλους ουσιαστικός θεσμός.
• ΕΝΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑ δεν μπορεί να είναι μια γραφική συνάθροιση ετέρων και ημετέρων και ως θετικά παραδείγματα μπορούν να εκληφθούν τα Ανταμώματα των Ηπειρωτών, των Ρουμελιώτων, των Σαρακατσάνων, των Κρητών και των Θρακών.
• ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ λοιπόν φέτος να γίνει μια καλή αρχή για να υπάρχει μια ακόμη καλύτερη συνέχεια.
• ΚΑΛΟ Σαββατοκύριακο και καλά Ανταμώματα.
Θανάσης Παντές

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΒΑΝΑΔΑ- Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΤΣΑΡΟΣ


ρεπορτάζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ από όλες τις απόψεις ήταν η 2η Βραδιά αφιερωμένη στη Μεσογειακή διατροφή παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στην Βανάδα Τριφυλίας που κατέληξε σε γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων αλλά και με πολλές ειδήσεις για την αξία των ελληνικών προιόντων.
Τον αρχικό χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος της κοινότητας Βασίλης Φιλντίσης καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριφυλιακών συλλόγων Παν. Λούτος τόνισε ότι οργανώθηκε μια εκδήλωση με σημασία για την μεσογειακή διατροφή στις σημερινές συνθήκες αναφέροντας ότι σε ανάλογο συνέδριο στη Κορώνη η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίστηκε από την Ουνέσκο ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά στον διατροφικό κατάλογο που υλοποιεί συνδυάζοντας πολιτισμό και τουρισμό. Μίλησε για Παιδεία που παράγεται από την διατροφική αξία των ελληνικών ειδών ενώ ζήτησε τη συνεργασία των Πανεπιστημίων για το συμφέρον της χώρας ώστε να αναδείξει την σημασία της.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και Πρόεδρος του Συλλόγου Βαναδαίων κ. Παναγιώτης Φιλντίσης μίλησε για την αρωγή του επιστημονικού σωματείου με καμπάνια σε 12 πόλεις της χώρας για το αντικείμενο της διατροφής ενώ το υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε την δράση σε 50 σχολεία της Αττικής σε συνεργασία με την Ένωση προάγοντας ανάλογες δραστηριότητες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η καμπάνια ξεκίνησε με προτροπή του Νίκου Κατσαρού και τον καθηγητή κ.Σίσκο η οποία αποτελεί κοινό τόπο δράσης για να προσεγγίσουν το θέμα αποτιμώντας τους επίσημους προσκεκλημένους. Επίσης θεώρησε ότι τα σχολεία της Μεσσηνίας μπορούν να αναλάβουν τέτοιες δράσεις για τους μαθητές ηλικίας 12-18 ετών ώστε να αποκτήσουν συνείδηση για την μεσογειακή διατροφή. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Μπασδάνης συνδυάζοντας το γραφικό χώρο της εκδήλωσης για την αξία της ελληνικής διατροφής. Ενώ ο Αντιδήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης μίλησε για επικαιροποίηση ενός ζητήματος που με πολιτικές και δράσεις μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο και την χώρα μας ενώ συγκινημένος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν καθοριστικά στο εγχείρημα. Μίλησε για δεσμούς παράδοσης και διατροφής στις αλλοτριωμένες εποχές που ζούμε.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Ο πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός αναφέρθηκε στην διαχρονική αξία των ελληνικών μεσογειακών ειδών στο τόπο της Μεσσηνίας είναι αυτό που διατηρεί την παράδοση αφού όταν μιλάμε για ελληνική διατροφή μιλάμε για προιόντα της ελληνικής κουζίνας. Υπογράμμισε ότι η αξία της μεσογειακής διατροφής αποτελεί την κορωνίδα του πολιτισμού μας από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και την αξία της στην ευζωία στις μέρες μας με τους ρυθμούς που καταναλώνουμε προιόντα ξένα προς την κοινή μας φύση. Εξάλλου έκανε αναφορά στην Μεσσηνία που θεωρείται η κατεξοχήν περιοχή της διατροφικής κληρονομίας της χώρας μας, ενώ σε δηλώσεις του στον υπογράφοντα μίλησε για την Πολιτεία που οφείλει να θωρακίζει τους πολίτες από διατροφικά σκάνδαλα που ξεσπούν κάθε τόσο στην Ελλάδα.
Τέλος μίλησαν ο σύμβουλος ορθομοριακής διατροφής Κώστας Πανταζέλος και ο δάσκαλος λαογράφος Στάθης Κακούτης που κατάγεται από την περιοχή. Ο πρώτος ανέλυσε την τροφική αλυσίδα στο καθημερινό τραπέζι και ο δεύτερος τις μνήμες άλλων εποχών γύρω από την διατροφή. Παρών ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος Ανδανίας κ. Ξηρόκωστας, πανεπιστημιακοί, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος της περιφέρειας Πελοποννήσου από την επιτροπή Διαβούλευσης και πλήθος κόσμου, ενώ το κοινό γεύθηκε τα τοπικά εδέσματα που σερβίρισαν στην πλατεία του χωριού οι γυναίκες. 

Συρρίκνωση τραπεζικών καταστημάτων και υπαλλήλων στην Τριφυλία

Το kyparissianews.com πρώτο και μεγάλο χρονικό διάστημα πριν είχε ενημερώσει γιά το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής στα Φιλιατρά αλλά και στο Κοπανάκι αλλά  και την υποβάθμιση σε θυρίδα του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας σε διάφορες περιοχές του Νομού μας. Είχαμε γράψει επίσης προ τριμήνου ότι το δεύτερο τετράμηνο του 2013 αναμένεται να κλείσουν δύο (2) τουλάχιστον καταστήματα τραπεζών σε μεγάλες πόλεις.
Ο αριθμός αυτός, γράφαμε τότε, μπορεί να φθάσει και τα τρία (3) καταστήματα που θα κλείσουν, έως το τέλος του 2013 και δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται συρίκνωση τραπεζικών καταστημάτων όπως και υπαλλήλων οπότε μιλάμε άμεσα για διαθεσιμότητα......Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να κλείσει ενα ή δύο τραπεζικά καταστήματα στην Τριφυλία όπως αυτό της Πειραιώς στην περιοχή της ΕΑΣ καθώς συγχωνεύτηκε με την Αγροτική τράπεζα. Στον Τριφυλιακό κάμπο κλείνουν, εντός του 2013, ένα ή δύο καταστήματα τραπεζών..Οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, γενικά τα deal των Ελληνικών Τραπεζών λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και η μείωση των λειτουργικών δαπανών απο τις τράπεζες, οδηγούν σε κλείσιμο καταστημάτων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, τραπεζών που εξαγοράζονται ή εκεί που στην επαρχία, κάποιες τράπεζες διαθέτουν περισσότερα του ενός καταστήματα.

Επιχείρηση επ’ αυτοφώρω σύλληψης μεταφορέων σκουπιδιών με... άρωμα Πελοποννήσου

Επιχείρηση επ' αυτοφώρω σύλληψης μεταφορέων σκουπιδιών, τα περισσότερα εκ των οποίων φέρεται ότι προέρχονται από την Πελοπόννησο, εκτυλίχθηκε σήμερα το μεσημέρι στα λατομεία Μαλέα, στο Μαρκόπουλο Αττικής, λίγες μόλις ημέρες μετά από ανάλογη επιχείρηση στο δρυοδάσος της Φολόης, στο οποίο ελέγχεται αν έχουν θαφτεί σκουπίδια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Δημήτρη Λάππα, σε ραδιοφωνικό σταθμό, δασοφύλακες έστησαν ενέδρα στα λατομεία Μαλέα, στα οποία προσήλθαν για να αδειάσουν σκουπίδια μεγάλα φορτηγά. Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα σκουπίδια προέρχονταν από την Πελοπόννησο, ενώ οι οδηγοί των φορτηγών όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των δασοφυλάκων διέφυγαν τρέχοντας.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός είπε ότι έχουν κατασχεθεί 7 φορτηγά. Είπε επίσης ότι η επιχείρηση εναπόθεσης σκουπιδιών στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ καλά οργανωμένη, με τσιλιαδόρους που εποπτεύουν το χώρο και ειδοποιούν τους μεταφορείς πότε ο χώρος είναι ελεύθερος. Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο τρεις Δήμοι έχουν εξαναγκαστεί να διώχνουν με εργολάβους μεταφορείς τα σκουπίδια τους. Είναι οι Δήμοι της Τρίπολης (που έχει έγκριση να τα στέλνει στο ΧΥΤΑ της Φυλής), της Καλαμάτας και της Δυτικής Μάνης.