Pages

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μεσσηνία της κρίσης κινδυνεύει να γίνει Αργεντινή λένε οι γιατροί της Μεσσηνίας του ΕΣΥ

Σε παρόμοιες καταστάσεις με την Αργεντινή, που είδε το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της να μειώνεται δραματικά, οδηγεί την Ελλάδα η εφαρμογή του μνημονίου, παρατήρησαν χθες οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης και Χρυσάνθη Μάλλιου, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα. Οι αριθμοί, σύμφωνα με την κα Μάλλιου, μιλούν από μόνοι τους. Ένας στους πέντε Έλληνες φαίνεται να πάσχει από κατάθλιψη. Τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 43% από το 2007 μέχρι το 2011, ενώ 6 στους 10 δηλώνουν ότι αναβάλλουν ή ματαιώνουν για οικονομικούς λόγους την επίσκεψη στο γιατρό.
Επίσης, 9 στους 10 ασθενείς δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός που συγκαταλέγεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου συνεχώς διογκώνεται καθώς αυξάνονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως δάνεια, χρέη, ανεργία, μείωση εισοδήματος. Αυξάνεται το ποσοστό των ανασφάλιστων πολιτών περίπου στο 1/3 του πληθυσμού, αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα, αυξάνονται τα ποσοστά συμμετοχής και οι κρατήσεις των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες.
Η γραμματέας του Σωματείου αναφέρθηκε και στους γιατρούς. Την τελευταία 5ετία πενταπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που φεύγουν στο εξωτερικό. Το 2012 μετανάστευσαν 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι. «Το σχέδιο του μνημονίου είναι μέχρι το 2016, άνω των 10.000 νοσοκομειακών κλινών να κλείσουν, με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, να γίνουν 15.000 αποχωρήσεις από τη δημόσια υγεία με 2.260 προσλήψεις, ενώ μέχρι το 2015 τα ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα να καταργηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου