Pages

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΡΑΣΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟ..CRASH TEST ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ- ΤΡΙΦΥΛΙΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΕΔΩΣΑΝ ΜΑΧΗ

Η Τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συζήτησε το βράδυ της Τρίτης το θέμα των δομών υγείας, ωστόσο οι εξελίξεις είναι θετικές για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε πείσμα των καιρών σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το www.kyparissianews.com, η δρομολόγηση της ενδυνάμωσης του ιδρύματος γίνεται περιφερειακά όσο και λόγω του ρόλου των συμπατριωτών μας στο αρμόδιο υπουργείοπου έχουν αξιολογήσει την δομή του. Έτσι θετική είναι η Έκθεση αξιολόγησης των δομών που έχει στα χέρια του η ηγεσία του υπουργείου υγείας για το νοσοκομείο που παραμένει ως ενιαίο νομικό πρόσωπο με τη Καλαμάτα αλλά δεν χάνει οργανικές δομές. Ή έκθεση που διαμορφώθηκε πρόσφατα μετά από επίσκεψη κλιμακίου του υπουργείου αναφέρεται στην εκταμίευση πόρων, την ορθολογική διαχείριση από την διοίκηση με μείωση κόστους σε τομείς χωρίς υποχώρηση του δείκτη ποιότητας υπηρεσιών, ενώ επισημαίνει με βάση τις κλινικές τις ελλείψεις σε προσωπικό ενώ τραβάει...αυτιά στην Οικονομική υπηρεσία για απευθείας αναθέσεις ώστε να γίνονται μελλοντικά ενιαίες προμήθειες ή υλοποιήσεις έργων. Στην ομάδα του κλιμακίου υπάρχει και συμπατριώτης μας ο οποίος ανέλυσε στην ηγεσία του υπουργείου της δομή και αναγκαιότητα λειτουργίας του, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες για το νοσοκομείο έδειξε ενδιαφέρον το γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς ο Μεσσήνιους πρωθυπουργός γνωρίζει την σημασία ύπαρξής του.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Τα νέα αυτά δεδομένα συμπληρώνονται από την πρόσφατη δήλωση και του διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ κ. Κατσίβελα ότι "

απελευθερώθηκε ο διορισμός ενός μόνιμου  καρδιολόγου και τον επόμενο χρόνο θα διοριστούν και όλοι οι γιατροί που έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις τους".

Ουσιαστικά το Νοσοκομείο παραμένει με ευέλικτη δομή λειτουργίας και επισφραγίζεται η πρόσληψη προσωπικού για το 2014 η οποία θα συνοδευτεί με την ενοποίηση που θα συμβεί με το Κ.Υ. Ζαχάρως καλύπτοντας την νότια Ηλεία μετά την κατάργηση του Νοσοκομείου Κρεστένων και ουσιαστικά αναβαθμίζει τον ρόλο του όχι μόνο στη περιοχή του Κυπαρισιακού κόλπου αλλά και στην Δυτική Μεσσηνία λόγω της ύπαρξης της ΠΟΤΑ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Τουρίστες το Σαββατοκύριακο προσελκύει η Μεσσηνία

Μετατρέπεται σε εκδρομικό προορισμό για περισσότερους περιηγητές... Εκδρομικός προορισμός για όλο και περισσότερους περιηγητές γίνεται η Μεσσηνία, τον τελευταίο καιρό. Την προτιμούν όλο και πιο πολλοί για διήμερα και τριήμερα, κάτι στο οποίο συμβάλει και η εθνική οδός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Μορέα» καταγράφεται σημαντική αύξηση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα προς και από τη Μεσσηνία. Ιδιαίτερα το τριήμερο που πέρασε η κίνηση προς την Καλαμάτα και εν γένει τη Μεσσηνία ήταν αυξημένη, όπως προέκυψε τόσο από τα στοιχεία διελεύσεων της κοινοπραξίας «Μορέας» που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και από την αυξημένη επιβατική κίνηση μέσω του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, κυρίως από την Αθήνα.

Καθηγητές, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας οργανώνουν απόψε, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στις 7:00 μμ, καθηγητές, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Συνέντευξη Τύπου για την αποψινή κινητοποίηση παρεχώρησαν ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργιόπουλος, η εκπρόσωπος των λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χριστίνα Λαδά και η πρόεδρος του Τομεακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Νικολίνα Λέκκα.
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ● Στις δηλώσεις ο Βασίλης Γεωργιόπουλος τόνισε ότι οι καθηγητές δεν υπέστειλαν, αλλά ανέστειλαν τον αγώνα. Όπως σημείωσε, η μεταρρύθμιση και η διαθεσιμότητα οδήγησαν σε κακοποίηση των σχολείων και της εκπαίδευσης. Επεσήμανε ότι τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση δημιουργίας των ΣΕΚ, αυτά δεν λειτουργούν. Με τις ανακατατάξεις στην τεχνική εκπαίδευση, χιλιάδες μαθητές ή εγκατέλειψαν τις σπουδές ή αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν άλλη ειδικότητα και να καταφύγουν σε ΙΕΚ ή ΣΕΚ, που όμως δεν λειτουργούν. Για το νέο Λύκειο τόνισε ότι οι αλλαγές μετέτρεψαν τους μαθητές σε βαθμοθήρες από την πρώτη Λυκείου, ενώ στην δεύτερη και τρίτη τάξη έρχεται η πλήρης εξειδίκευση των σπουδών, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν οι μαθητές σφαιρικές γνώσεις και να οξύνεται η κριτική σκέψη τους, για την οποία υποτίθεται ότι έγινε η μεταρρύθμιση.
Τέλος, για την απόφαση να υπόκεινται και οι καθηγητές στο μέτρο της βεβαίωσης της παρουσίας, την θεώρησε εκ περισσού, καθώς η παρουσία τους επιβεβαιώνεται από τρεις πηγές που υπογράφουν, το παρουσιολόγιο- απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και το βιβλίο του διευθυντού. Καταλόγισε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης άγνοια η πράξη εκδίκησης.

Φόροι για όλους από 1.400 ευρώ και κράχ στην ελληνική οικογένεια

Σε επιχειρηματικά και οικογενειακά «κραχ» οδηγεί το νέο σύστημα φορολόγησης που ισχύει για τα εισοδήματα του 2013. Παρότι η χρονιά κλείνει με ύφεση της τάξεως του 3,8%-4%, χιλιάδες μικρομεσαίοι βρίσκονται με χρέη σε Δημόσιο και, από την άλλη, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και προμηθευτές έχουν ήδη κατεβάσει ρολά ή κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην αγορά τρώγοντας από τα έτοιμα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να τους δώσει τη χαριστική βολή το 2014, επιβάλλοντας φόρους 26% και άνω για εισοδήματα και κέρδη που δεν υπάρχουν! Η Εφορία θα τα υπολογίσει από μόνη της με τεκμαρτό και «αντικειμενικό» τρόπο, σε συνδυασμό με το τέλος επιτηδεύματος αλλά και την κατάργηση των αφορολογήτου για τα παιδιά τους.
Φόρος 26% και άνω για όλους
Από την παγίδα που έχουν στήσει κυβέρνηση και τρόικα μοιάζει να μην ξεφεύγει κανείς. Υστερα από έξι χρόνια ύφεσης, όποιος είχε επιχείρηση ή άσκησε ελεύθερο επάγγελμα μέσα στο 2013 θα πληρώσει φόρο και άλλα 1.400 ευρώ τουλάχιστον το 2014, ακόμα και αν υπήρχαν ζημίες ή εισοδήματα κάτω από 3.000 ευρώ συνολικά μέσα στη χρονιά. Αν τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλά ή αρνητικά, το υπουργείο Οικονομικών θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Στη συνέχεια θα φορολογηθούν με το παράλογο σύστημα που προβλέπει ο φορολογικός νόμος 4110/2013, δηλαδή με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα, αν κάποιος άνοιξε επιχείρηση το 2013, θα πληρώσει ατόφια και την προσαύξηση 55% λόγω της επιβολής «προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους» - οι παλαιότεροι ίσως δουν κάποια ελάφρυνση λόγω της προκαταβολής που πλήρωσαν ήδη φέτος με βάση τα εισοδήματα του 2012. Τα μέτρα αυτά, όπως και το τέλος επιτηδεύματος, υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης φοροδιαφυγής στους εμπόρους και επαγγελματίες, καθώς σχεδόν 600.000 έχουν καταφέρει να μείνουν πλήρως αφορολόγητοι, συχνά «μαγειρεύοντας» λογιστικά τα κέρδη τους. Ωστόσο αδικούν και πλήττουν άγρια όσους ευσυνείδητους δεν ήθελαν ή φοβήθηκαν να φοροδιαφύγουν κατά το 2013. Πάντως, όλοι ανεξαιρέτως, όσο χαμηλό εισόδημα κι αν δηλώσουν, το 2014 θα πληρώσουν φόρο σαν να είχαν κέρδος τουλάχιστον 3.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ατομικό τεκμήριο διαβίωσης που ορίζει η Εφορία για κάθε φορολογούμενο. Ο φόρος ξεκινά από 26% και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή προκύπτει αυτομάτως ένα ποσό 780 ευρώ για όλους!

To ΣΔΟΕ ξετίναξε τις offshore σε Πελοπόννησο και Κρανίδι

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου διενήργησε, με βάση επιχειρησιακό σχέδιο, ελέγχους σε όλη την επικράτεια σχετικά με την παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες από μη δικαιούχα πρόσωπα. Από τους ελέγχους που διεξήχθησαν, από 21-10-2013 έως 29-10-2013, ενενήντα δύο (92) πολυτελή αυτοκίνητα δεσμεύτηκαν, προκειμένου να γίνει ο φορολογικός και τελωνειακός έλεγχος νόμιμης κυκλοφορίας. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε πρόσωπα μεγάλης περιουσίας.
Σημειώνουμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής: 1.-Για υπόθεση φοροδιαφυγής, από τον έλεγχο της λίστας LAGARDE, ολοκληρώθηκε ακόμα μια υπόθεση , κατά την οποία διαπιστώθηκε απόκρυψη εισοδήματος ύψους πάνω από 3.000.000 ευρώ. 2.-Το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Πελοποννήσου, σε δύο περιπτώσεις, διαπίστωσε φοροδιαφυγή ύψους 2.926.000 ευρώ, καθόσον μία offshore εταιρεία, δεν κατέβαλε φόρους 1.319.000 ευρώ και ένας ιδιώτης έλαβε έμβασμα από offshore ύψους 6.710.000 ευρώ, το οποίο δεν δήλωσε. 3.- Σε offshore εταιρεία στο Κρανίδι, καταλογίστηκε Ειδικός Φόρος Ακινήτων ύψους 9.600.000 ευρώ , για τα έτη 2003-2013.

«Όχι» στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών στο Κέντρο Διαλογής της Καλαμάτας

Αρνητικός στάθηκε ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου στο αίτημα του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων της Ηλείας να διακομίσει ανακυκλώσιμα υλικά στο ΚΔΑΥ της Καλαμάτας. Ο δήμος από την Ηλεία, ειδικότερα, είχε εγγράφως ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να μεταφέρει τα εν λόγω υλικά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για να λάβει απορριπτική απάντηση από τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Γιάννη Σμυρνιώτη, δήμαρχο Τρίπολης:
 «Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής αίτησής σας, σας ενημερώνουμε πως δεν είναι δυνατή η χρήση του ΚΔΑΥ Καλαμάτας εκ μέρους σας, αφού η εν λόγω εγκατάσταση ανήκει και διαχειρίζεται από την ΕΕΑΑ Α.Ε. και βάσει της ισχύουσας σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του ΕΣΔΙΣΑ Ν. Μεσσηνίας, στην οποία, μετά την κατάργηση του ΕΣΔΙΣΑ, συμβαλλόμενο μέρος είναι ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, εξυπηρετεί τους ΟΤΑ του Νομού Μεσσηνίας και μόνο» σημειώνει ο πρόεδρος του φορέα.

Τα ερείπια της πολιτικής ζωής του τόπου στο κτίριο της ΕΤΕ Κυπαρισσίας

Ειλικρινά, αυτό που συμβαίνει στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας, σχετικά με την απίστευτη και απύθμενη έως προκλητική και προσβλητική αδιαφορία για την αποκατάσταση του παλιού κτιρίου της ΕΤΕ στην Κυπαρισσία, όσο και αν προσπαθώ, δε μπορώ να το κατανοήσω! Θέτει και ξαναθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο η κα Πανουσιοπούλου, αλλά και σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, το ζήτημα της ΕΤΕ και την αναγκαιότητα να μπει το έργο στο ΕΣΠΑ, με μόνη προϋπόθεση την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, και ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή σφυρίζουν αδιάφορα. '
Το ιστορικό κτίριο, αγοράστηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου, με δάνειο που αποπλήρωσαν οι δημότες της Κυπαρισσίας καθώς και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, τότε και υπάρχει έτοιμη προμελέτη και κτιριολογική μελέτη του Γιώργου Διαμάντη!
Δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για να αποκατασταθεί και να γίνει, πραγματικό, στολίδι για όλο το Δήμο! Εκτός, και αν, πράγμα που δε θέλω να πιστεύω αλλά αρχίζω να του δίνω βάση, όπως πολλοί λένε, δεν κάνει κάτι ο Δήμος, επειδή αυτό είναι στην Κυπαρισσία και επειδή δε θέλουν να γίνει το έργο αυτό σύμβουλοι – αξιωματούχοι από άλλες Δημοτικές Ενότητες, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος που δεν είναι Κυπαρίσσιος! Είναι δυνατόν, να επικρατούν τοπικιστικοί εγωισμοί για ένα τέτοιο έργο; Είναι δυνατόν να μη θέλουν να γίνει επειδή είναι στην Κυπαρισσία; Και, από την άλλη, τόσοι δημοτικοί σύμβουλοι από την Κυπαρισσία, Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης, τι κάνουν, πια;
Το σχόλιο προέρχεται από το 'Θάρρος', ο τίτλος όμως είναι δικός μας....Καλά κρασιά!

“Δράκος” σκορπίζει τρόμο στην Νότια Πελοπόννησο

Η δεύτερη απόπειρα βιασμού μέσα σε ένα μήνα σε κοντινές περιοχές στη νότια Πελοπόννησο, κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στη δράση ενός άγνωστου προς το παρόν «δράκου» ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να χτυπήσει και να τραυματίσει τα ανυπεράσπιστα θύματά του. Ως τώρα, όμως, δεν έχει καταφέρει να πετύχει το σκοπό του. Τελευταίο θύμα του επίδοξου βιαστή ήταν μια 52χρονη γυναίκα που βρισκόταν στο αγρόκτημά της στη Μερόπη του δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου.
Ο άγνωστος δράστης την πλησίασε καθώς έβοσκε τα πρόβατά της, της επιτέθηκε και προσπάθησε να τη βιάσει. Όμως, εκείνη αντιστάθηκε παρά τα χτυπήματα που δέχθηκε και τον ανάγκασε να φύγει τρέχοντας άπρακτος. Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε σε κατάσταση σοκ και με ελαφρά τραύματα σε όλο το σώμα της στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ η Αστυνομία δεν κατάφερε να ανακαλύψει τα ίχνη του «δράκου». Σύμφωνα με τις περιγραφές και τον τρόπο δράσης, φαίνεται πως ήταν ο ίδιος που είχε επιτεθεί σε μια 43χρονη γυναίκα στις 26 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που έφτανε στο χωράφι της στη Σκάλα Λακωνίας για να κάνει αγροτικές δουλειές. Τότε, είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του και απείλησε με μαχαίρι την άτυχη γυναίκα που είναι μητέρα δύο παιδιών.

Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις μέσα στην Καλαμάτα

Ξεκίνησε η υλοποίηση της εργολαβίας ασφαλτοστρώσεων εντός Καλαμάτας, μέσω της οποίας θα ασφαλτοστρωθούν – με απόξεση του παλιού στρώματος ασφάλτου σε πολλές περιπτώσεις – διάφοροι δρόμοι μέσα στην πόλη. Επίσης, θα διαστρωθεί ασφαλτοτάπητας σε οδούς που μέχρι τώρα δεν ήταν ασφαλτοστρωμένες. Οι ασφαλτοστρώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου από την οδό Χίου, μεταξύ των οδών Μακεδονίας και Ηπείρου.
Επίσης, ασφαλτοστρώθηκαν η οδός που οδηγεί από το τέρμα της Αρτέμιδος στα γήπεδα τένις (δίπλα στην εκβολή του Νέδοντα), τμήμα της οδού Νίκης μεταξύ των οδών Λακωνικής και Βασιλέως Γεωργίου, ενώ ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση στο Πολιταίϊκο. Σήμερα, οι ασφαλτοστρώσεις θα συνεχισθούν στο Πολιταίϊκο, βορείως και νοτίως της οδού Λακωνικής, ενώ θα ασφαλτοστρωθεί και ένα τμήμα σε πάροδο της οδού Αύρας, απέναντι από το βενζινάδικο. Υπενθυμίζεται ότι θα υλοποιηθεί και έτερη εργολαβία με ασφαλτοστρώσεις και άλλες παρεμβάσεις στις εισόδους της Καλαμάτας.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΟΑΕΔ Αποτελέσματα κοινωφελούς εργασίας στη Μεσσηνία και Ελλάδα

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για την Κοινωφελή εργασία σε επιβλέποντες φορείς, για 10.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης, Ειδικότητας ΥΕ Γενικών Καθηκόντων.   Το dikaiologitika.gr αναρτά πρώτο τα αποτελέσματα για την κοινωφελή εργασία σε δήμους από τον ΟΑΕΔ για τις πρώτες 10000 προσλήψεις ΥΕ ειδικοτήτων. Στους παρακάτω συνδέσμους αναρτούμε τα αποτελέσματα για τις προσλήψείς με πεντάμηνα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία. Στην τελευταίοι στήλη με την ένδειξη ΕΠΙΤΥΧΩΝ είναι όσοι έχουν επιλεγεί
Προσωρινοί Πίνακες Κατάταξης Ανέργων 
Ονοματεπώνυμα με Λατινικούς χαρακτήρες Αρχείο ZIP, Αρχείο XLS 
Ονοματεπώνυμα με Ελληνικούς χαρακτήρες (Α-Ε)  
Αρχείο XLS Ονοματεπώνυμα με Ελληνικούς χαρακτήρες (Ζ-Λ)  Αρχείο XLS 
Ονοματεπώνυμα με Ελληνικούς χαρακτήρες (Μ-Ρ) Αρχείο XLS 
Ονοματεπώνυμα με Ελληνικούς χαρακτήρες (Σ-Υ)  Αρχείο XLS 
Ονοματεπώνυμα με Ελληνικούς χαρακτήρες (Φ-Ω)  Αρχείο XLS 
Πίνακας Αποκλειομένων Aρχείο

ΑΠΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ  ΘΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Ξεπέρασε κάθε όριο η περιφρόνηση της παρούσας δημοτικής αρχής και του δημάρχου για τους πρώην δήμους Άρεως, Θουρίας και Αρφαρών. 
Προφανώς ο κ. Δήμαρχος δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει, τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν πια στο Δήμο Καλαμάτας!!! 
Δε φτάνει που αγνοούνται επιδεικτικά από τα Τεχνικά Προγράμματα του δήμου, από έργα υποδομής και ανάπτυξης, όπως ο καθαρισμός, ο φωτισμός, η ίδρυση παιδικών σταθμών, δεν φτάνει που οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, απαξίωσε η δημοτική αρχή ακόμα και να στείλει έναν από τους 25 δημοτικούς της συμβούλους να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις δημοτικές ενότητες Άρεως και Θουρίας. 
Ακόμα και στα Αρφαρά, που παραβρέθηκε εκπρόσωπος, δεν λειτουργούσε η μικροφωνική εγκατάσταση λόγω περιορισμένων πόρων της δημοτικής αρχής. Είναι παραπάνω από προφανές ότι ο κ. Δήμαρχος έχει εξόχως επιλεκτική μνήμη και θυμάται τους πρώην δήμους Άρεως, Θουρίας και Αρφαρών μόνο όταν πρόκειται να επιβάλει και να εισπράξει τα δημοτικά τέλη ή στις παραμονές των δημοτικών εκλογών, για να υποσχεθεί έργα, που ποτέ όμως δεν υλοποιεί.
Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ. Δήμαρχος πως Δήμος Καλαμάτας δεν είναι μόνο η πλατεία της Καλαμάτας. Δήμος Καλαμάτας είναι και οι γειτονιές της πόλης, οι δημοτικές ενότητες και τα τοπικά διαμερίσματα και οι δημότες των περιοχών αυτών δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα και απαιτήσεις από τη δημοτική αρχή.   Δημήτρης Γ. Φαββατάς
                                                   Δημοτικός Σύμβουλος
                                            Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας

Κλειστά καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Τριφυλία

Η επόμενη Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 θα είναι η μία από τις συνολικά επτά Κυριακές το χρόνο, που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, οι έμποροι σε όλες τις περιοχές της χώρας δεν δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την απόφαση.
Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Τριφυλίας (Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας), αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά τους καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. «με κοινή απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων της περιοχής μας δεν θα λειτουργήσουμε την Κυριακή τις επιχειρήσεις μας, διότι δεν έχουμε την δυνατότητα να είμαστε 24ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο ανοιχτά. Επιπλέον δεν μπορούν με αυτό τον τρόπο να μας στερούν την προσωπική μας ζωή και τις οικογένειές μας, με μέτρα που δεν τονώνουν την αγορά. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό και αυτό θα τηρήσουμε», λένε οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Νικόλαος Φάμπας και του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Ειδικότερα, «όχι» στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 3 Νοεμβρίου λένε, μεταξύ άλλων, οι Ομοσπονδίες Θεσσαλίας, που αντιπροσωπεύει 23 συλλόγους, οι σύλλογοι του Αγρινίου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, “Άρτας, Πρέβεζας, Φιλιατών, Παραμυθιάς, Δομοκού, Λαμίας, Σπερχειάδας, “Αμφισσας, Αμφίκλειας, Μαρτίνου, Έδεσσας, Γρεβενών, Καστοριάς, Νάουσας, Κοζάνης, Φλώρινας, Αλεξανδρούπολης, Κατερίνης, Καβάλας, Κομοτηνής, Κιλκίς, Χανίων, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Τρίπολης, Καλαμάτας, Λακωνίας, Αιγιαλείας, Πατρών, Αμαλιάδας, Ηλείας κ.α. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Νοσοκομείο Πύργου: Ποινική δίωξη έπειτα από τις αποκαλύψεις

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας, κατά της διοίκησης του νοσοκομείου Πύργου, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Hot Doc. Η υπόθεση αφορούσε στην «σύμβαση- πρόκληση» ύψους 1.000.000 ευρώ που υπέγραψε σε καιρό οικονομικής κρίσης και περικοπών, η διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου με ιδιωτική εταιρεία, για τη φύλαξη του κτιρίου επί δύο χρόνια. Δηλαδή επιχείρησε να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα ξοδεύει για τον σκοπό αυτό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας, το Ρίο στην Πάτρα!
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και οι δικαστικές Αρχές της Ηλείας προσπαθούν να εντοπίσουν τα πρόσωπα της διοίκησης που με τις πράξεις τους ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και να παρεπεμφθούν στη Δικαιοσύνη με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα λόγω του ποσού που φέρονται να ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο. Στα χέρια των δικαστικών αρχών βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2013 το υπ. Αριθ. Πρωτ. 163 «Εμπιστευτικό» πολυσέλιδο Πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του HOT DOC και επισημαίνει πλήθος άλλων σοβαρών παραλείψεων και ενεργειών που αφορούν στον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης από την διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου.

ΕΠΑΝΑΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ CASUS BELLI ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ για τις δομές υγείας έθεσε ομόφωνα το Δ.Σ. Τριφυλίας με αφορμή συζήτηση που προκάλεσε η μείζονα μειοψηφία προσανατολίστηκε ξανά το Σώμα.  Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων έθεσαν προβληματισμούς για την απαξίωση των Κέντρων υγείας αλλά κυρίως για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που στερείται γιατρών και προσωπικού.
Ο Κ. Σωτηρόπουλος εκτός από θέμα διαδικασίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για την λειτουργία ενός Νοσοκομείου σε κάθε Νομό, αμυνόμενος για τις αναφορές περί κομματικές γραμμές καθώς όπως τόνισε ότι η συνεδρίαση δεν εμπεριέχει μικροπολιτικές πρακτικές. Υπογράμμισε ότι δεν… τρομοκρατεί τον κόσμο που είναι οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών και φοβάται ότι τα 3 μεγάλα αστικά κέντρα της Τριφυλίας θα μείνουν απαξιωμένα.
Απαντώντας στις δηλώσεις Κατσίβελα πρόσθεσε ότι η υπόσχεση που έδωσε αφορά το «θα» για την επόμενη χρονιά, χωρίς να εξηγεί γιατί μέχρι τώρα απαξιώθηκε, επισήμανε ότι κάποτε είχε 2.700 νοσηλευόμενους το χρόνο ενώ σήμερα έμεινε το ένα τρίτο υπηρεσιών και γιατρών αλλά και εργαζομένων. Μίλησε για απαξίωση στα Κέντρα Υγείας με ένα συντονιστή με την πολιτική ηγεσία να γνωρίζει ότι η ουσία είναι η ισοπέδωση δομών λόγω της Τροικανής λαίλαπας. Υποστήριξε ότι αν γίνει σοβαρή υποβάθμιση είναι το ζητούμενο, καθώς ο αγώνας διεξάγεται για να προλάβουμε τις κοσμογονικές αλλαγές που θα συντελεστούν, κριτικάροντας την Κυβέρνηση για την αφαίμαξη υπηρεσιών υγείας. Διεμήνυσε ότι αν συμβεί κατάργηση δομών θα παραιτηθεί από το Δ.Σ. και ζήτησε από το Σώμα να πράξει το ίδιο.
ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ CASUS BELLI ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΛΛΙΑΣ
Για υπαρκτό πρόβλημα μίλησε ο Δήμαρχος Τριφυλίας λέγοντας ότι οι αγώνες ισχύουν όπως και το casus belli με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει ότι το νοσοκομείο δεν κλείνει από κυβερνητικά στελέχη.  Εξήγησε ότι η σθεναρή θέση του Δήμου με τα ομόφωνα ψηφίσματα του Δ.Σ. παραμένει έμπρακτη για να μην κλείσει ούτε να επιτραπεί η διακοπή λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Εκτίμησε ότι πρέπει να αγρυπνούμε για τα Κέντρα υγείας σε κάθε συνεδρίαση επαναβεβαιώνοντας με ψήφισμα ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ για το Κ.Υ Γαργαλιάνων επισήμανε ότι εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Κατέληξε λέγοντας ότι συνολικά οι 3 δομές υγείας των μεγάλων πόλεων πρέπει να αναβαθμιστούν συνολικά, καθώς η Δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει αμαχητί να περάσουν οι προτάσεις Γεωργιάδη ενώ μίλησε για το ενοποιημένο νομικό πρόσωπο των νοσοκομείων Κυπαρισσίας και Καλαμάτας.

Σύσκεψη για τον αποχιονισμό στην ΠΕ Μεσσηνίας

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο και στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» με σκοπό τη σωστή οργάνωση και λήψη μέτρων για τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου κατά τη χειμερινή περίοδο. Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά συμμετείχαν ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας, ο Δ/ντής Διοικητικού – Οικονομικού Δημήτρης Μουντζούρης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μανώλης Κοβάτσης, ο υπεύθυνος αποχιονισμού Αναστάσιος Νανόπουλος και ο υπεύθυνος μηχανημάτων Νικόλαος Ηλιόπουλος. Η σύσκεψη εστιάστηκε ιδιαίτερα σε δράσεις που πρέπει να γίνουν στην 82η Εθν. Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Λακωνίας, όχι μόνο για τον αποχιονισμό αλλά και για τις κατακρημνίσεις βράχων. Καταλήγοντας ο κ. Αλευράς τόνισε ότι ήδη έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος του έργου «Επένδυση πρανών 82ης Ε.Ο Καλαμάτας – Σπάρτης» Π/Υ 500.000 € με καλή οργάνωση και συντονισμό όπως και πέρυσι, θα έχουμε τα ίδια ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τρία βήματα για να ξαναμπούν μπουλντόζες στα μεγάλα έργα!

ΣΤΟ Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκονται 3 από τις 4 τροποποιημένες Συμβάσεις Παραχώρησης, ενώ σύμφωνα με το «Βήμα» εντός των ημερών ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης θα προωθήσει για προσυμβατικό έλεγχο και εκείνη της Ολυμπίας Οδού. Στη συνέχεια οι 4 συμβάσεις θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, μπαίνοντας έτσι η επανεκκίνηση των λεγομένων «μεγάλων έργων» στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «καλά είναι τα νέα για τον Μορέα» που αφορά τις εκκρεμότητες στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα. Και αυτές έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση τόσο του Περιμετρικού Καλαμάτας, όσο και του κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη μετά την αναστολή χρηματοδότησης τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) όσο και τις άλλες τράπεζες που δανειοδοτούν το έργο, καθώς αμφισβητούν την οικονομική του βιωσιμότητα, στη βάση των κυκλοφοριακών φόρτων που βασίζεται η σχετική μελέτη, καθώς θεωρούν ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση, λόγω της οικονομικής κρίσης και της υπέρμετρης αύξησης των καυσίμων στην Ελλάδα, η οποία έχει καθηλώσει την κυκλοφορία οχημάτων. Μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Υποδομών στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί, με το «ευτυχές» σενάριο να κάνει λόγο και για πέμπτη αναθεωρούμενη σύμβαση παραχώρησης που πρόκειται να έρθει στη Βουλή και αφορά τον Αυτοκινητόδρομο του Μορέα.
Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ 2,2 ΔΙΣ.
Για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων το Δημόσιο έχει εξασφαλίσει, από ευρωπαϊκές – κυρίως – πηγές, αλλά και από το ΠΔΕ πόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση, μέσα από την αναδιάταξη του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας». Από την Κομισιόν εξετάζοντας το «διαπραγματευτικό πακέτο» φαίνεται να έχουν αποδεχθεί ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του ανταγωνισμού ή κρατικών ενισχύσεων, ενώ η αναδιάταξη του ΕΣΠΑ εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής του Γ. Χανς, οπότε αναμένεται να εισρεύσει φρέσκο χρήμα. Από το υπουργείο Υποδομών εκτιμούν ότι τα ελληνικά επιχειρήματα έχουν ικανοποιήσει το επιτελείο της ΕΤΕπ και ο υπουργός προ ημερών συνάντησε καλό κλίμα στο Λουξεμβούργο, όπου βρέθηκε ώστε «ιδίοις όμμασι» να αποκτήσει εικόνα για τα τεκταινόμενα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Η αμφισβήτηση της ΕΤΕπ και η αναστολή της χρηματοδότησης είχε να κάνει με το ζήτημα βιωσιμότητας του Αυτοκινητοδρόμου του Μορέα και φαίνεται ότι το μέλλον κατοχυρώνεται η βιωσιμότητα και η ολοκλήρωση του έργου, αφού πρώτα επιτευχθεί συμφωνία στην τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αχ. Χεκίμογλου: «Η βασική αλλαγή στη σύμβαση του Μορέα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόνοια ότι σε περίπτωση που μελλοντικά οι φόρτοι του αυτοκινητοδρόμου μειωθούν επικίνδυνα, το Δημόσιο θα αναλάβει την αποπληρωμή μέρους του δανείου της ΕΤΕπ. Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία το Δημόσιο δεσμεύθηκε να καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει στην αποπληρωμή των δανείων του έργου».

Παρράσιο Πολιτιστικό πάρκο σε κομβικό γεωγραφικό σημείο μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας!

To πρώτο… λιθαράκι επιχείρησαν να βάλουν χθες το μεσημέρι στην Ανδρίτσαινα οι εκπρόσωποι του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας. Την εκδήλωση παρουσίασαν οι κ.κ. Δημήτριος Μπίστης, Φώτης Ζώης και Άγγελος Δενδρινός, με σκοπό να ενημερώσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για τη δημιουργία του Πάρκου, προκειμένουν να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό του και στην ενεργοποίησή του, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για τη διεθνή προβολή και την τοπική ανάπτυξη. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η πρόταση «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Λύκαιον Όρος και της υλοποίησης του Προγράμματος για την επιφανειακή έρευνα της περιοχής μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αρχαιολόγων.
Το μεγάλο διεθνές διεπιστημονικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004 και παραμένει σε εξέλιξη, έχοντας φέρει μαζί του αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, γεωλόγους, ιστορικούς, δασολόγους κ.ά. με στόχο να μελετηθεί και να προστατευθεί το Ιερό του Διός στο Λύκαιο μέσω επιστημονικών ανασκαφών. Η πρόταση ίδρυσης του Παρράσιου Πάρκου αποτελεί το πρώτο δείγμα των στόχων του προγράμματος. Η έκταση που καταλαμβάνει το Παρράσιο Πάρκο είναι περίπου 500.000 στρέμματα και περιλαμβάνει περιοχές της Δυτικής Αρκαδίας, της Νοτιοανατολικής Ηλείας και της Βορειοανατολικής Μεσσηνία

Λαχανόκηπο δημιούργησαν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών!

Το δικό τους «σχολικό κήπο», και συγκεκριμένα λαχανόκηπο, δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου όπως αναφέρει το 'Θάρρος'! Μάλιστα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά και με έντονο ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία και χάρηκαν με τη δημιουργική τους αυτή ενασχόληση!
Τονίζεται πως, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, για τη φετινή σχολική χρονιά (2013 – 2014), με Αγιασμό, μόλις στις 7 Οκτωβρίου, πολύ αργότερα δηλαδή απ’ ότι οριζόταν η κανονική έναρξη, εξαιτίας των γνωστών και επαναλαμβανόμενων κατ’ έτος προβλημάτων στην κατάρτιση του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και, εξ αυτού, την αργοπορημένη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν έχασε χρόνο και μέσα σε λίγες, μόνο, μέρες, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, συζήτησαν με τα παιδιά για τα οφέλη των λαχανικών και το ρόλο τους στην ανθρώπινη υγεία και τα παιδιά με ενθουσιασμό αποδέχθηκαν την πρόταση για τη δημιουργία του λαχανόκηπου. Μια δραστηριότητα που, βεβαίως, βοηθά τα παιδιά ποικιλοτρόπως!

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Την πολιτική της κυβέρνησης για το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

«Στη νέα προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής τομέας αναφέρεται ως βασικός πυλώνας του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Για να αποτελέσει όμως πυλώνα ανάπτυξης χρειάζονται μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Ακόμη και για ζητήματα όπως της μείωσης ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία του 2012 και αποτέλεσε δέσμευση και του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2013, πλέον στην νέα συμφωνία ΝΔ -ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι 'μείωση του ΦΠΑ θα ακολουθήσει και σε όλες τις άλλες τις κατηγορίες, μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση' δηλαδή μετατίθεται πλέον αόριστα για το μέλλον. Συνεχίζει δηλαδή η χώρα μας να έχει το υψηλότερο ΦΠΑ από όλες τις χώρες της ευρωζώνης». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ για το θέμα του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια Επίσης η ΔΗΜΑΡ όσον αφορά το άλλο φλέγον θέμα των αγροτών που έχει να κάνει με την φορολογία των αγροτεμαχίων αναφέρει:
Ταυτόχρονα το προσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει σημαντικές στρεβλώσεις ως προς την φορολογία των αγροτεμαχίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή τους κλάδους που δίνουν έντονα εξαγώγιμα προϊόντα (π.χ. η ελιά, το λάδι, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή) και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αντίθετα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο ότι στα μεταλλεία-λατομεία ο συντελεστής χρήσης είναι κατά πολύ μικρότερος. Όλα αυτά ενώ στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί στην εξωστρέφεια.

3 εκατομμύρια ευρώ για Νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση των ακόλουθων έργων στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013, συνολικού προϋπολογισμού 2.999.398,00 € Ειδικότερα,1. «Εκσυγχρονισμός και
αναβάθμιση ξενοδοχειακού εξοπλισμού και υποδομών Νοσοκομειακής Μονάδας Καλαμάτας» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1,749,398.00 €Το έργο αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση (με την απομάκρυνση του υφιστάμενου εξοπλισμού, όπου απαιτείται) και λειτουργία ξενοδοχειακού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας Νοσοκομειακή Μονάδα Καλαμάτας που περιλαμβάνει:
1. Εξοπλισμό Μαγειρείων - Πλυντηρίων
2. Εξοπλισμό Μηχανογράφησης
3. Συγκρότημα Παραγωγής Οξυγόνου
4. Εξοπλισμό για Αναβάθμιση Υποδομών Η/Μ
2. «Αναδιαρρύθμιση Ισογείου του Κτιρίου των Εξωτερικών Ιατρείων- Διοίκησης του Νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.250.000,00 € Το έργο αφορά την ανακαίνιση, αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό των εξωτερικών ιατρειών και εργαστηρίων που στεγάζονται στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή νέου εξωτερικού ανελκυστήρα που συνδέει τους τρεις ορόφους του κτιρίου, καθώς και μικρή προσθήκη μεταλλικού διαδρόμου- στεγάστρου στη στάθμη του 2ου ορόφου που συνδέει τον νέο ανελκυστήρα με το κυρίως κτίριο.

Προς Ιταλία ταξιδεύει το σκάφος με τους 120 μετανάστες!

Σε ιταλικά χωρικά ύδατα εισήλθε, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή, το αλιευτικό σκάφος με τους 120 μετανάστες, που εντοπίστηκε το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου να πλέει 110 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή χωρικά ύδατα. Το αλιευτικό με τους μετανάστες, αρνήθηκε βοήθεια από το Λιμενικό Σώμα, ενώ τις κινήσεις του παρακολουθούσε στενά, ένα δανέζικο εμπορικό πλοίο που ενημέρωνε συνεχώς το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ενιαία Πελοπόννησος με ενιαία χωροταξική δομή

Η πρωτοβουλία των 25 που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο σπίτι του τέως Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου –Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων ,Τάσου Αποστολόπουλου φέρνει πάλι στην επιφάνεια ένα θέμα που "καίει" τους πολίτες της Πελοποννήσου . Το νησί του Πέλοπα αποτελεί πρωτοφανές παράδειγμα «Πολιτικής κουτοπονηριάς » της «σύγχρονης » Ελλάδας . Για λόγους καθαρά μικροκομματικής …λογιστικής και τήρησης Πολιτικών ισορροπιών η Πελοπόννησος «έσπασε» σε τρία κομμάτια. Η αδιαλλαξία Αρκάδων και Αχαιών πολιτικών για την …Πρωτοκαθεδρία Τρίπολης ή Πάτρας συνεπικουρούμενοι από τοπικούς παράγοντες που μετρούσαν κουκιά βάσει χρώματος πράσινου ή μπλέ που κυριαρχούσαν στην πολιτική μας ζωή ,δημιούργησαν αυτό το διοικητικό έκτρωμα . Έφεραν την Κέρκυρα στην …Πάτρα και έστειλαν την Τροιζηνία στον ….Πειραιά .
Στο πέρασμα του χρόνου ακούστηκαν φωνές μέσα στους κομματικούς σχηματισμούς για Ενιαία Πελοπόννησο που «φίμωσαν » για λόγους κομματικής πειθαρχίας και ισορροπιών .Η πρωτοβουλία των 25 στο Βλάση Μεσσηνίας ας βάλει πάλι μπροστά τους μηχανισμούς ενοποίησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με βάση τα φυσικά κριτήρια και όχι τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και αλχημείες..
Του Β. Μπακόπουλου

Hλεία: «Λουκέτο» και στην κτηνοτροφία!

Πάνω από 50% μειώθηκαν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στον νομό μας εξ αιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας, τα τελευταία 20 χρόνια να θεσμοθετήσει σοβαρούς και υλοποιήσιμους κανόνες που θα έφερναν στην τοπική οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως Στο έλεος της τύχης έχει αφήσει το κράτος την κτηνοτροφία και φυσικά τους κτηνοτρόφους, έναν από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της χώρας και ιδιαίτερα σ’ αυτή την οριακή για την επιβίωση της χώρας περίοδο. Ως επέκταση της εγκατάλειψης των κτηνοτρόφων από την πολιτεία είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που πληρώνουν για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης παραπάνω από ότι οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ταυτόχρονα η συναλλαγματική αφαίμαξη της χώρας από τις εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας αντίστοιχων προϊόντων.

Καλαμάτα: Μαθητές…μπροστά από τους επίσημους έπιαναν τα..απόκρυφα

Μαθητές από σχολείο της Καλαμάτας, όπως βλέπουμε σε φωτογραφία της εφημερίδας »ΘΑΡΡΟΣ», θέλησαν να διαμαρτυρηθούν περνώντας μπροστά από τους επισήμους, με έναν κακόγουστο και προσβλητικό τρόπο, πιάνοντας τα γεννητικά τους όργανα. Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση δεν έγινε από όλο το τμήμα, αλλά μόνο από μερικούς, που αποδοκιμάστηκαν από μερίδα θεατών που παρατήρησαν την άσεμνη κίνηση.
Θα πρέπει κάποιος να διδάξει σε αυτά τα παιδιά, πως όταν παίρνουμε μέρος σε μία παρέλαση, δεν το κάνουμε για κανέναν »επίσημο», αλλά για τιμήσουμε τους νεκρούς τις εκάστοτε επετείου.Υπάρχουν πολύ τρόποι να διαμαρτυρηθείς και είναι δικαίωμα του καθενός, όμως όχι έτσι.

Ούτε κουβέντα για σωφρονιστικό κατάστημα στην Μεσσηνία

Δεν ά­νοι­ξε τα χαρ­τιά του ό­σον α­φο­ρά στην ί­δρυ­ση φυ­λα­κών στην Μεσ­ση­νί­α ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Δι­και­ο­σύ­νης Nικόλαος Κα­νελ­λό­που­λος σε δη­λώ­σεις που έ­κα­νε σή­με­ρα στην Κα­λα­μά­τα. Ο κ. Κα­νελ­λό­που­λος σε ε­ρώ­τη­ση δη­μο­σι­ο­γρά­φου για το θέ­μα ση­μεί­ω­σε: ¨Σε κα­λό δρό­μο βρί­σκε­ται η υ­πό­θε­ση, ή­δη οι με­λέ­τες που έ­γι­ναν, έ­χουν πα­ρα­δο­θεί και πο­λύ σύν­το­μα θα γί­νει η σω­στή χω­ρο­θέ­τη­ση που θα ε­ξυ­πη­ρε­τεί τους πο­λί­τες και το δι­κα­στι­κό σύ­στη­μα».

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Ανοιξε η ειδική εφαρμογή της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή ηλετρονικών αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, ενώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Το 25% επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης θα προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης κατ' επιλογή του δικαιούχου, ενώ το υπόλοιπο 75% του ποσού, που δικαιούται ο αιτών θα καταβάλλεται βάσει της πραγματοποιηθείσας αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.

«Η φοροεπιδρομή στους αγρότες συνεχίζεται, φόρος 13% στο καθαρό εισόδημα από το πρώτο ευρώ!»

Με δή­λω­σή του ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πε­τρά­κος το­νί­ζει ό­τι σύμ­φω­να με το νέ­ο κώ­δι­κα φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος, ο ο­ποί­ος θα τε­θεί σε ι­σχύ α­πό 1η Ι­α­νου­α­ρί­ου 2014, τα κα­θα­ρά α­γρο­τι­κά ει­σο­δή­μα­τα θα φο­ρο­λο­γούν­ται με συν­τε­λε­στή 13% α­πό το πρώ­το ευ­ρώ. Η πλή­ρης δή­λω­ση του κ. Πε­τρά­κου εί­ναι η ε­ξής:
«Με­τά τη φο­ρο­ε­πι­δρο­μή στα α­γρο­τε­μά­χια και στα α­γρο­τι­κά και κτη­νο­τρο­φι­κά κτί­σμα­τα α­πό το πρώ­το τε­τρα­γω­νι­κό μέ­τρο η κυ­βέρ­νη­ση προ­χω­ρά­ει σε νέ­α φο­ρο­ε­πι­δρο­μή ε­ναν­τί­ον των α­γρο­τών. Σύμ­φω­να με το νέ­ο κώ­δι­κα φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος, ο ο­ποί­ος θα τε­θεί σε ι­σχύ α­πό 1η Ι­α­νου­α­ρί­ου 2014, τα κα­θα­ρά α­γρο­τι­κά ει­σο­δή­μα­τα θα φο­ρο­λο­γούν­ται με συν­τε­λε­στή 13% α­πό το πρώ­το ευ­ρώ! Η μι­κρο­με­σαί­α α­γρο­τιά τα χρό­νια της μνη­μο­νια­κής λε­η­λα­σί­α­ς έ­χει δε­χθεί αλ­λε­πάλ­λη­λα χτυ­πή­μα­τα α­πό την κυ­βέρ­νη­ση (π.χ. μεί­ω­ση του ε­πι­στρε­φό­με­νου ΦΠΑ, κα­τάρ­γη­ση του α­γρο­τι­κού πε­τρε­λαί­ου και του α­γρο­τι­κού τι­μο­λο­γί­ου για το η­λε­κτρι­κό ρεύ­μα) γε­γο­νός που έ­χει ο­δη­γή­σει σε ε­κτό­ξευ­ση το κό­στος πα­ρα­γω­γή­ς και πλέ­ον με­γά­λος α­ριθ­μός πα­ρα­γω­γών α­δυ­να­τεί να καλ­λι­ερ­γή­σει τα χω­ρά­φια του."

Ολονύχτιο θρίλερ με αλιευτικό στη Πυλο γεμάτο μετανάστες

Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν περίπου 120 λαθρομετανάστες, πλέει 110 ναυτικά μίλια νότια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Το αλιευτικό με τους λαθρομετανάστες, αρνήθηκε συνδρομή από το Ελληνικό Λιμενικό και πλέει με κατεύθυνση την Ιταλία.Δανέζικο παραπλέον εμπορικό πλοίο παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του σκάφους και υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία του, στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, το σκάφος βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, ωστόσο οι επιβαίνοντες σε αυτό έχουν αρνηθεί κάθε παροχή βοήθειας και συνεχίζουν τον πλου τους, με προορισμό -πιθανότατα- την Ιταλία.
Το πλοιάριο παρακολουθείται διακριτικά από δανέζικο εμπορικό πλοίο, σε συνεργασία με τις ελληνικές λιμενικές αρχές, ενώ τα αρμόδια επιτελεία Ελλάδα και Ιταλίας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία για το συντονισμό της δράσης τους.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ενωτικός και γεμάτος υπερηφάνεια η επέτειος του ΟΧΙ στη Κυπαρισσία




ΕΝΩΤΙΚΟΣ με καλοκαιρία ήταν ο φετινός εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ στην Κυπαρισσία πουκορυφώθηκε με την μεγάλη παρέλαση των σχολικών συγκροτημάτων και συλλόγων μπροστά από τους επισήμους...
Η Δοξολογία διενεργήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου ενώ κατατέθηκαν στεφάνια προς τιμή των Ηρώων μπροστά από τις προτομές των αγωνιστών στον προαύλιο χώρο του Ναού, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Αγγελική Μιχαλαρέα, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί παρουσία των επισήμων όπως του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια, αντιδημάρχων, του περιφερειακού συμβούλου κ. Μπακούρου, του διοικητή του Α.Τ. κ. Κρυοβρυσανάκη, εκπροσώπων των λιμενικών και πυροσβεστικών αρχών και φορέων.
Η Φιλαρμονική της Κυπαρισσίας έδωσε με τα εμβατήρια της το αποτύπωμα της ηρωικής ημέρας ενώ η παρέλαση ξεκίνησε με τα παιδιά των Δημοτικών σχολείων, του Γυμνασίου, Λυκείου ,ΕΠΑΛ, των αθλητικών Συλλόγων Δίωνα, ΝΟΚΥ, Αθλητικού Συλλόγου Τριφυλίας, ΜΕΣΚ και κορυφώθηκε με την παρέλαση της Φιλαρμονικής. Αμέσως μετά ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία της πόλης από την μαθητιώσα νεολαία.

Νέα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία με νέα μορφή αλλά χωρίς γιατρούς...

Ξεκινά τη Δευτέρα η αξιολόγηση των μονάδων υγείας της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΥΠΕ) από τις οποίες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και η μορφή των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων της Μεσσηνίας. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα στους Γαργαλιάνους ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Κατσίβελας, επικεντρώνεται στη δημιουργία του Αστικού Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, στο Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας που θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο της τριφυλιακής πρωτεύουσας και στην ένωση του ΕΟΠΥΥ με τις δημόσιες δομές υγείας. Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο της αξιολόγησης παραμένει η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως και αποδοτικά ούτε οι υπάρχουσες υλικοτεχνικές υποδομές, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ και οι επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ελένη Ιωαννίδου - Η ηρωίδα μάνα του '40 από την Κυπαρισσία

Ομολογώ πως όταν διάβασα το ακόλουθο κείμενο που αγνοούσα, ανατρίχιασα. Ήρθαν στο μυαλό μου οι θρυλικές αρχαίες Σπαρτιάτισσες μάνες που όταν έφευγαν τα παιδιά τους για το πολεμικό μέτωπο, τους παρέδιδαν την ασπίδα με την ρητή εντολή «ή ταν ή επί τας», δηλαδή, ή μ' αυτήν (εννοώντας να επιστρέψει κρατώντας την ως νικητής) ή πάνω σ' αυτήν (δηλαδή τιμημένος νεκρός, πάνω στην ασπίδα του, πεσών στην εκτέλεση του καθήκοντος). Επειδή όμως κυκλοφορούν και μερικοί «ελληνοφρενείς» αστικοί μύθοι, θέλησα να εξακριβώσω το αληθές του γεγονότος. Για να είμαι ειλικρινής, χάρηκα, όταν διαπίστωσα ότι η συγγραφέας του κειμένου ήταν απολύτως υπαρκτό πρόσωπο, όπως επίσης και το κείμενό της.
Η ελληνική πολιτεία μάλιστα την έχει τιμήσει ως σύμβολο της Ελληνίδας Μητέρας του έπους του 1940, ενώ στην Κυπαρισσία έχει αναγερθεί και άγαλμά της. Τον λόγο θα τον καταλάβετε, αφού διαβάσετε το τηλεγράφημα, που έστειλε η Ελένη Ιωαννίδου το 1941 στον τότε Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, όταν σκοτώθηκε ένας απ' τους εννιά της γιους στο πολεμικό μέτωπο.......
«Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωάννου Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωάννου Ιωαννίδην να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωάννου Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδας ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού. Γνωρίσατε βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς! Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου, Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941»
Η Ελένη Ιωαννίδου τιμήθηκε από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και το Δήμο Κυπαρισσίας, σε διήμερο εκδηλώσεων (28-29 Μαρτίου 2009) στην Κυπαρισσία υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου ανακηρύχθηκε «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940» και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της.  Η στάση αυτης της μάνας, σε εκείνες τις μεγάλες στιγμες, ήταν ο κανόνας και όχι η εξερεση. Οι παντες είχαν στην καρδιά τους το ¨ νυν υπέρ πάντων ο αγών¨ όπως ο πατερας που σε απαντηση επιστολής του φαντάρου γιού του, που του ζητά σε πια διεύθυνση να στείλει γράμμα στον αδελφό του, που πολεμούσε κι αυτός σε άλλο σημείο του μετώπου. του απαντά: «Παιδί μου μού ζητάς την διεύθυνση του αδελφού σου. Σου την γράφω "Πάνθεον Ηρώων". Σφίξε την καρδιά σου. Σε φιλώ Ο πατέρας σου

Πρόστιμα σε 10 ελαιοτριβεία και σε μονάδα διαχείρισης βιομάζας στην Τριφυλία

Πρόστιμα σε άλλα 10 ελαιοτριβεία και σε μονάδα διαχείρισης βιομάζας στην Τριφυλία, ύψους από 500 μέχρι 2.500 ευρώ, επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με νεότερες αποφάσεις του. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις που είχαν εντοπιστεί σε αυτοψίες των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κυρίως τον Απρίλιο του 2012, όταν δηλαδή είχε λήξει η ελαιοκομική περίοδος.Οι κυριότερες παραβάσεις που είχαν εντοπιστεί, ήταν ότι:
Είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν είχαν καθαριστεί οι δεξαμενές επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μετά το πέρας της ελαιοκομικής περιόδου. Δεν διέθεταν οριστική άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων. Δεν είχαν απομακρυνθεί τα ελαιόφυλλα από το χώρο συγκέντρωσής τους. Ο ελαιοπυρήνας αποθηκευόταν σε τσιμεντοστρωμένο χώρο ή στο έδαφος και όχι σε σιλό. Υπήρχαν και περιπτώσεις που απόβλητα του πλυντηρίου διατίθεντο απευθείας στο δίκτυο ομβρίων ή απόβλητα από το ελαιοτριβείο κατέληγαν ανεπεξέργαστα σε παρακείμενο χαντάκι. Ακόμα, σε μια περίπτωση σε παρακείμενο οικόπεδο μέσα σε λάκκο βρέθηκαν απόβλητα, ενώ σε άλλο γειτονικό κτήμα γινόταν καύση πλαστικών.
elefteriaonline

Χωρίς καρπό πως θα δουλέψουν φέτος τα ελαιοτριβεία;

Οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας είναι σε απόγνωση εξαιτίας της πρωτοφανούς ακαρπίας που έπληξε τους ελαιώνες εξίσου στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι ελαιοτριβείς. Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις μικρά ελαιοτριβεία σε περιοχές με μεγάλο ποσοστό ακαρπίας στο νομό ενδέχεται να μην ανοίξουν καν, αφού κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία τους όταν υπάρχει ελάχιστη εισκόμιση ελαιοκάρπου. Το πρόβλημα αναμένεται να τεθεί «επί τάπητος» στην πρώτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελαιοτριβέων η οποία θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Βασιλακόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Λάνθι . Εκείνο το οποίο έχει τονίσει ο κ Βασιλακόπουλος ήταν η πολιτεία δεν πρόκειται να αποζημιώσει τους ελαιοτριβείς για τις απώλειες που θα έχουν και αυτό θα είναι στα μείον της φετινής χρονιάς.
 Τι λέει το ΓΕΩΤΕΕ για την ακαρπία Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, το πρόβλημα είναι παροδικό και εμφανίζεται μόνο στη φετινή παραγωγή, εξαιτίας του πρώιμου καύσωνα που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, οπότε και τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. «Προκλήθηκε βλάβη στη γονιμοποίηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακαρπία στα ελαιόδεντρα, τα οποία όμως, θα επανέλθουν τις επόμενες χρονιές. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ηλεία έχει επηρεάσει πάρα πολλές περιοχές, όπως η Αχαία, η Μεσσηνία, η Κόρινθος και η Αιτωλοακαρνανία και σε κάθε περίπτωση θα έχει συνέπειες», ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Τα πανεπιστημιακά τμήματα της Μεσσηνίας στις προτιμήσεις των υποψηφίων

Διαπιστώσαμε την προηγούμενη φορά τη διαφορά μεταξύ κέντρου και περιφέρειας στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2013. Έτσι σήμερα επιλέξαμε να δούμε κατά πόσο αυτή η διαφορά επαληθεύεται στις προτιμήσεις των υποψηφίων για τα 2 πανεπιστημιακά τμήματα που έχει η πόλη μας. Για τα τμήματα αυτά παρουσιάζουμε κατά σειρά τον αριθμό των υποψηφίων που τα δήλωσαν ως 1η επιλογή, τον αριθμό των επιτυχόντων που τα δήλωσε ως 1η επιλογή και το ποσοστό όσων τα δήλωσαν ως 1η επιλογή και πέρασαν σε αυτά. Περιοριζόμαστε σε υποψήφιους του 90% που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.
 Βλέπουμε και πάλι τις ίδιες διαφορές μεταξύ κέντρου –περιφέρειας: η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν το μεγάλο όγκο πρώτων επιλογών αλλά η διαφορά μεταξύ τους είναι πιο μικρή στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Επίσης, στο ίδιο τμήμα η Καλαμάτα με το Ρέθυμνο έχει το πιο μεγάλο ποσοστό επιτυχίας (28,3% και 25,6%) το οποίο πάντως δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα ποσοστά των άλλων πόλεων, ακόμα και της Θεσσαλονίκης η οποία έχει το μικρότερο. Έτσι, οι διαφορές των ποσοστών μεταξύ των πόλεων είναι σχετικά μικρές και οπωσδήποτε μικρότερες από τις διαφορές των ποσοστών μεταξύ των πόλεων και μεταξύ κέντρου – περιφέρειας από ότι στο τμήμα Φιλολογίας

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΧΘΕΣ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ 1940, ΤΩΡΑ ΤΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Ο ΛΑΟΣ έχει γνώση, όπως έχουν γνώσιν και οι φύλακες. Θα πει το δικό του διαχρονικό ΟΧΙ!!!
Σε αυτή την χώρα, η Ιστορία επαναλαμβάνεται! Είναι δυνατόν να μας Κυβερνούν θα διερωτηθεί κανείς υπόδουλοι της Τροικανής λαίλαπας που ζητούν ως μοχθηροί οικονομικοί δολοφόνοι το αίμα τόσων αθώων, την ζωή και το μέλλον των επομένων γενιών; Πρόσφατα ένας διανοούμενος και πολιτικός γνώστης της κατάστασης που απαριθμούσε ότι από....την δεκαετία του 50 μας αφαίρεσαν την Παιδεία, την Σκέψη και την Ψυχή μας....Και δυστυχώς έχει απόλυτο δίκιο.
Βλέποντας ένα ντοκιμοντέρν της Δ.Τ. στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου που λειτουργεί μετά από δεκαετίες με πρωτοβουλία της Ε.Ε. να γεμίζει στις τάξεις από τη σημαία της Τουρκίας και τον Κεμάλ σε φωτογραφίες διερωτήθηκα τι πράττουμε στα σχολεία μας. Ούτε ελληνικές σημαίες, ούτε ίχνος ιστορίας, αλλά το χειρότερο είναι ότι κάποιοι νεοταξιστές διανοούμενοι θέλησαν να κατεβάσουν και την εικόνα του Χριστού ή των συμβόλων της Αγίας Τριάδας από τα σχολεία μας...
Είναι εκείνοι που πληρώνονται με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενοι, που δεν σας κοιτούν ποτέ στα μάτια, που υπόσχονται με την διγλωσσία τους και την μελιστάλαχτη λογική του που θυμίζει άλλους νεοφωτιστές....και στοές περιπλεγμένες από τις διαπλοκές τους...'
Το ΟΧΙ το είπαν οι πρόγονοί μας. Το διαδήλωσαν σεντόρια. Με προβλημάτισε που Ελληνικές σημαίες δεν κυματίζουν όπως παλιά. Αλλά ας ορθώσουμε το ανάστημά μας...Ο καιρός εξάλλου γαρ εγγύς...και κάθε νομοτέλεια θα έρθει στο φως....Καλή 28η Οκτωβρίου...
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Έκτακτη χρηματοδότηση για τις πλημμύρες στην Τριφυλία

Θετικά ανταποκρίθηκε το υπουργείο Εσωτερικών στο αίτημα του Δήμου Τριφυλίας για έκτακτη χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης υπέγραψε έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου ύψους εκατό χιλιάδων ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από τον κωδικό για τις φυσικές καταστροφές από θεομηνίες ενώ αναμένεται να πιστωθεί το επόμενο διάστημα ώστε να περιληφθεί στις ανάγκες του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο..

Εθνικός δρόμος Ασπρόχωμα-Μεσσήνη χωρίς ασφάλεια...

Η αυτοδιοίκηση ως θεσμός έχει ως κυρίαρχο στόχο την επίλυση προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αυτόν το στόχο επιβάλλεται να υπηρετούν και να είναι χρήσιμοι και όχι μόνον αρεστοί. Στην τοπική ειδησεογραφία τις τελευταίες ημέρες, κυριάρχησε μία είδηση που με παραξένεψε και για το λόγο αυτό την αναδεικνύω. Στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ερήμην της Προέδρου της Επιτροπής πέρασαν κάποιες μελέτες, μεταξύ αυτών και μελέτη, με την οποία δίνεται η εντολή για νέα γέφυρα στον Πάμισο, παράκαμψη της Μεσσήνης και νέα σχεδίαση ..στον υπάρχοντα εθνικό δρόμο Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος . Επειδή ζούμε δύσκολες οικονομικά στιγμές στην πατρίδα μας, θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες που υποδηλώνουν σχεδιασμό της …πλάκας δεν πρέπει να ξαναδούμε.
Για να γίνει σαφές, ο Δήμος της Μεσσήνης, έχει ξεκαθαρίσει ότι συμφωνεί για τη δημιουργία του νέου οδικού άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος, με τις όποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις ζητήθηκαν από το Δημοτικό μας Συμβούλιο. Βέβαια ελπίζω ειλικρινά να προχωρήσει ο νέος οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος, διότι τον έχει ανάγκη όλη η Μεσσηνία ,έχει και τη στήριξη προσωπικά του πρωθυπουργού και αναμένεται να βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου. Αυτή είναι η μία παράμετρος. Η άλλη είναι ότι το υπάρχον δίκτυο, ακόμη και μετά την κατασκευή του νέου δρόμου, θα συνεχίσει να δέχεται μεγάλο συγκοινωνιακό φόρτο. Ιδιαίτερα τα πέντε χιλιόμετρα του Ασπρόχωμα-Μεσσήνη που είναι επιβαρυμένα σε κυκλοφορία, λόγω της ύπαρξης πολλών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, της ύπαρξης της ΒΙ.ΠΕ, αλλά και λόγω της εγγύτητας μεταξύ της Μεσσήνης και της περιοχής Θουρίας, Νοσοκομείου ,Τ.Ε.Ι. και κατεύθυνσης προς Μελιγαλά και Αρχαία Μεσσήνη, θα συνεχίσουν με την ίδια επιβάρυνση.

Λουκέτα στην υγεία και στην Ηλεία μετά τα Κρέστενα....

-    «Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι και όχι μόνο οι πολίτες της πρωτεύουσας» 
-    Αποφασισμένοι να ανατρέψουν οποιοδήποτε σχέδιο καταστρατήγησης των Κέντρων Υγείας είναι κάτοικοι και φορείς Ως «άκρως επικίνδυνες που καθιστούν βέβαιο το θρήνο ανθρώπινων ζωών» χαρακτηρίζονται οι προτάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Πύργου από το Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας της Ηλείας. Με σχετική ανακοίνωση τους, εκφράζουν για ακόμα μια φορά την αγανάκτηση και την οργή τους, για το περίσσιο θάρρος, όπως λένε, του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Ανδρέας Παπανδρέου» να προτείνει οριστικό λουκέτο στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, μετατροπή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας σε Κ.Υ. Αστικού Τύπου και γενικότερα την αποδυνάμωση των υπολοίπων μονάδων υγείας του Νομού με το σκεπτικό ότι οι κάτοικοι της Ηλείας με αυτό τον τρόπο θα απολαμβάνουν πραγματικές υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.«Ξεχνούν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη αναγκαία προϋπόθεση για την δευτεροβάθμια και την ορίζει ως αυτή που δίνεται στον τόπο κατοικίας ή εργασίας του πολίτη. 
Ας σκεφτούν οι Κύριοι του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Π. ότι τέτοιου είδους προτάσεις για λουκέτα Κέντρων Υγείας, οξύνουν την ανασφάλεια των πολιτών σε μια εποχή φτώχειας, ανεργίας, λιτότητας όπου οι μετακινήσεις των κατοίκων προκειμένου να αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας, είναι δύσκολες. «Κύριοι οι προτάσεις σας είναι άκρως επικίνδυνες και καθιστούν βέβαιο το θρήνο των ανθρώπινων ζωών» αναφέρουν.

Στον «αέρα» το 1,1 δισ. ευρώ της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες

ΑΝΗΣΥΧΙΑ έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η καθυστέρηση της καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας, καθώς περνούν οι μέρες από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Μετά τα όσα προηγήθηκαν, με την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Γύρω στις 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θεσσαλονίκη, για τη νέα ΚΑΠ. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «μετά την 15η Οκτωβρίου, θα πληρώσουμε το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης». Σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή, από τις 3 Οκτωβρίου, από τον βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απάντηση από το ΥπΑΑΤ.
ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα agrotypos. gr, πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από τις αστοχίες στις πληρωμές της εξόφλησης της εξισωτικής αποζημίωσης και της εξόφλησης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών για την προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η πληρωμή μετατίθεται για τις αρχές του επόμενου μήνα, κάνοντας τους παραγωγούς να ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ωστόσο αξιόπιστες πηγές του «ΑγροΤύπου» αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια η πίστωση να γίνει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανάληψη χρημάτων έως την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι παραγωγοί έχουν συνηθίσει να κρατούν «μικρό καλάθι», αφού τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξισωτικής που από πλευράς Κυβέρνησης κάποιοι επέμεναν ότι η πληρωμή που πραγματοποιήθηκε ήταν και η τελευταία αλλά στη συνέχεια, οι διαμαρτυρίες των παραγωγών έκαναν τον Πρωθυπουργό να ανατρέψει τα δεδομένα και να βρεθούν τα χρήματα ώστε να πληρωθούν και οι «επιλαχόντες».

Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του βραβείου «Αρ. Μπουγάτσου»

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα δόθηκε χθες το πρωί στο Λύκειο Γαργαλιάνων το πρώτο βραβείο «Αριστέα Μπουγάτσου». Το βραβείο που έχουν θεσπίσει στη μνήμη της οι φίλοι της σπουδαίας αυτής δημοσιογράφου, θα δίνεται για 6 χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος, στο μαθητή ή τη μαθήτρια που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό βαθμό πρόσβασης για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για φέτος απονεμήθηκε στην μαθήτρια Αναστασία Γκόνη – Καραμπότσου που συγκέντρωσε βαθμό πρόσβασης 18,18 στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Κίτσος που παρέδωσε το βραβείο στη μαθήτρια, αναφέρθηκε στην Αριστέα Μπουγάτσου η οποία γεννήθηκε το 1964 στους Γαργαλιάνους και πέρασε από το σχολείο αυτό.
Εκανε μια σύντομη αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό της, τονίζοντας την ανιδιοτελή και εμπεριστατωμένη αναζήτηση που έκανε στα ρεπορτάζ και την δημοσιογραφική της έρευνα, τον ακέραιο και ανεξάρτητο χαρακτήρα της. Δυστυχώς, είπε, έφυγε πρόωρα στις 9 Φεβρουαρίου του 2013 και διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από την μία και μοναδική συνέντευξη που είχε δώσει, μέσα από το οποίο φαίνονταν ξεκάθαρα οι αρχές που κουβαλούσε και τις οποίες είχε μεταλαμπαδεύσει η οικογένειά της. Για μια διακεκριμένη δημοσιογράφο έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι το ότι καταγόταν από τους Γαργαλιάνους τους κάνει όλους υπερήφανους. Με πληροφορίες από την 'Ελευθερία'

Spiegel: Πελατειακές σχέσεις και λαϊκισμός κατέστρεψαν την Ελλάδα

Στην έρευνα που έκαναν η Φραγκίσκα Μεγαλούδη και ο Στέλιος Παπαρδέλας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 
«Ηράκλειο 2013. Ο Γιώργος Κουτσογιάννης δεν έχει χρόνο για πολιτική. Είναι πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να σώσει την οικογενειακή του επιχείρηση. Το εμπορικό του κατάστημα βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες οδούς του Ηρακλείου, πρωτεύουσα της Κρήτης. Άδεια μαγαζιά και άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Και ο σαραντατριάχρονος πρέπει να δώσει τη δική του μάχη για να μην χρεοκοπήσει η επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του. «Το πραγματικό πρόβλημα ξεκίνησε το 2010», διηγείται ο Κουτσογιάννης. «Τότε ο τζίρος μειώθηκε κατά 90%. Σε ένα καλό μήνα το μαγαζί αποφέρει 500 ευρώ, ενώ έχει πάγια μηνιαία έξοδα 1300 ευρώ. Δεν έχω τη δυνατότητα πια να πληρώνω τις εισφορές στο ασφαλιστικό μου ταμείο και δεν τις πληρώνω». Με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά μετακόμισαν στο σπίτι της μητέρας του, ενώ έχουν μειώσει δραστικά τα έξοδα τους. Γάλα αγοράζουν μόνο σε προσφορά και δεν έχουν τη δυνατότητα για κάτι τόσο απλό, όπως ένα παγωτό για τα παιδιά. «Νιώθω», λέει, «σαν να γλίστρησε η ζωή μου μέσα από τα δάχτυλά μου». Σαν τον Κουτσογιάννη είναι πολλοί, καθώς η οικονομική ύφεση διανύει τον έκτο χρόνο και η κρίση πλήττει τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Από το 2009, το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 30% και ο αριθμός των φτωχών μέσα σε δύο χρόνια, απο το 2009 εως το 2011, αυξήθηκε κατα 200,000 αγγίζοντας τα 2,3 εκατομμύρια, σε ένα πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων.
Το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι άνεργοι. Στην έρευνα τονίζεται πως αν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να κατανοήσει τις αιτίες της σημερινής κρίσης, πρέπει να ανατρέξει στη δεκαετία του 70. Το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974, καταγράφεται ως η πιο σημαντική ημερομηνία στη νεότερη ελληνική ιστορία. Τότε δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές ελίτ που διεκδικούσαν σταθερή εκλογική βάση. Το κλειδί γι αυτό ήταν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός.

Τριήμερο και καλοκαιρία φουλάρουν με επισκέπτες τη Μεσσηνία

Ιδιαίτερα αυξημένη από χθες το απόγευμα, είναι η κίνηση στη Μεσσηνία, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας να εκμεταλλεύονται το τριήμερο και φυσικά τον καλό καιρό που θυμίζει καλοκαιράκι στην περιοχή μας. Η αυξημένη κίνηση έχει καταγραφεί και από τον Μορέα στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας, ενώ η Τροχαία Καλαμάτας, βρίσκεται επί ποδός και για το τριήμερο καθώς ανακλήθηκαν άδειες και ρεπό για όλους τους υπηρετούντες.
Περιπολίες Όπως σημείωσε ο διοικητής της Τροχαίας Ηλίας Αξιωτόπουλος, η κίνηση θα είναι αυξημένη όλο το τριήμερο και γι’ αυτό από την υπηρεσία του λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη έστω κι ενός τροχαίου ατυχήματος. Τόνισε, δε πως σε όλο το δίκτυο της Μεσσηνίας, εθνικό και επαρχιακό θα περιπολούν συνεχώς αυτοκίνητα, θα διενεργούνται τροχονομικοί έλεγχοι, με έμφαση σε εκείνους για μέθη. Υπογράμμισε, επίσης, πως πρέπει όλοι οι οδηγοί να κατανοήσουν πως ποτό και τιμόνι δε συμβαδίζουν και πάντα κάποιος από την παρέα πρέπει να μένει καθαρός από αλκοόλ και να αναλαμβάνει την οδήγηση. Παρά το μειωμένο προσωπικό, που έχουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες, η Τροχαία Καλαμάτας, θα βρίσκεται στο σύνολό της στους δρόμου..

Στο φούλ η συγκομιδή του «Μαυρολίσιου » και στην Πυλία

«ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ » ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ ! Εγκαινιάστηκε για τα καλά η φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά με την συγκομιδή της ποικιλίας «Μαυρολίσιο »στις περιοχές της Πυλίας όπου καλλιεργείται η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς . Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς είναι οι αποδόσεις σε λάδι είναι ικανοποιητικές αλλά η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη λόγω της ακαρπίας που επικράτησε κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη αποτέλεσμα των οποίων ήταν το πέσιμο του άνθους .

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Αποτελέσματα σε Α και Β τοπική με πρώτο μονομάχο τον Α.Ο.Κ.

Ισόπαλο με 2-2 έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στον Μελιγαλά και τον Πάμισο στο ντέρμπι της αγωνιστικής. Στο άλλο ματς, η Κυπαρισσία πήρε εύκολα τη νίκη με 4-1 επί του Δωρίου και βρίσκεται μόνη πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Τα τέρματα στο πρώτο ημίχρονο σημείωσαν οι Συγγέρης, Στρέπι και ο Μητρόβ κοντά στο 42ο λεπτό. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Α΄ Κατηγορία «StartPC-ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ»
(4η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
1.Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣΔΗΜ. ΚΤΕΛ «Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ»Σάββατο26/10/1315:30ΑΛΕΞΕΑΣ Η., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν., ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ Σ.2-0
2.Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ – Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ»Σάββατο26/10/1315:30ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ Ε. 2-2
3.ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ – ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣΜΕΛΙΓΑΛΑΣάββατο26/10/1315:30ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Π., ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ.2-2
4.Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΣάββατο26/10/1315:30ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΤΣΟΥΚΑΛΗ Α., ΓΙΑΝΝΕΑΣ Β.
Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο και οι αγώνες της Β” Τοπικής και στους 2 ομίλους για την 3η αγωνιστική όπου τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: 
Β΄ Κατηγορία – 1ος Όμιλος «StartPC-ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ»
(3η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
5.Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ – ΝΕΟΣ ΑΡΙΣΜΑΝΕΣΙΣάββατο26/10/1315:30ΚΟΤΣΑΡΗΣ Γ., ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ. 1-0
6.ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΔΗΜΟΤΙΚΟ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΣάββατο26/10/1319:00ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΤΣΑΟΥΣΗ Σ., ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Π.
Β΄ Κατηγορία – 2ος Όμιλος «StartPC-ΣΤΟΥΠΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ»
(3η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
7.ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ - Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥΣάββατο26/10/1315:30ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ Δ., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ.3-0
8.Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣΚΑΛΛΙΘΕΑΣΣάββατο26/10/1315:30ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ Β., ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Δ.3-0
9.Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣΣάββατο26/10/1315:30ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Π.0-0
10.ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣΣΟΥΛΗΝΑΡΙΟΥΣάββατο26/10/1315:30ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ Β., ΤΣΟΥΛΑΚΟΣ Η.

Φιλιατρά: Συλλήψεις για πλαστογραφία, κλοπές οχημάτων και κλέφτες σε αποθήκες

Κυριολεκτικά στα πράσα έπιασε ηλικιωμένη στο Λιμενάρι Φιλιατρών δύο αγνώστους που πήγαν να της αδειάσουν την αποθήκη δίπλα στο σπίτι της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι δύο δράστες προσπάθησαν λίγο πριν τις 5 το πρωί να κλέψουν διάφορα αντικείμενα από την αποθήκη της. Η ηλικιωμένη από τον θόρυβο που έκαναν τους αντιλήφθηκε και όταν άνοιξε το παράθυρο είδε τους δύο αγνώστους μέσα στο σκοτάδι να φεύγουν και να εξαφανίζονται. Από τις πρώτες πληροφορίες μας, οι δράστες κατάφεραν να πάρουν δύο τενεκέδες με λάδι που υπήρχαν στην αποθήκη, τους οποίους όμως δυσκολεύτηκαν να μεταφέρουν και τους παράτησαν στο δρόμο, λίγα μέτρα πιο πέρα.
Συνελήφθη, την Τρίτη (22.10.2013) το μεσημέρι, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, ένας 33χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, γιατί κατείχε πλαστό έγγραφο σχετικό με την παραμονή του στη χώρα, το οποίο κατασχέθηκε. Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη την Τρίτη (22.10.2013) το απόγευμα, ένας 45χρονος ημεδαπός, για απασχόληση μη νόμιμου αλλοδαπού, ενώ αναζητείται ακόμα ένα άτομο. Τα αυτοκίνητα έχουν βάλει πλέον στόχο άγνωστοι στα Φιλιατρά με σκοπό να αφαιρέσουν από αυτά ηχοσυστήματα και άλλα αντικείμενα αξίας. Έτσι στις 7.30 το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστος έσπασε το τζάμι στη θέση του συνοδηγού σε δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε ιδιωτικό χώρο, με σκοπό την κλοπή. Περαστικός τον αντιλήφθηκε από τον θόρυβο που έκανε στα οχήματα, με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή και σκαρφαλώνοντας τη διπλανή μάντρα να χαθεί στο σκοτάδι.Έντρομος όμως, πέταξε λίγο πιο πέρα τα κλοπιμαία που κατάφερε να αποσπάσει από το ένα αυτοκίνητο και πιο συγκεκριμένα ένα ράδιο-cd, ένα πορτοφόλι που περιείχε δίπλωμα και άδεια μαζί με 20 ευρώ. Έρευνες για το συμβάν διεξάγονται από το Α.Τ. Φιλιατρών.

Υπολειτουργεί η ΛΗ' Εφορεία Αρχαιοτήτων στη Μεσσηνία

Γραφειοκρατία, παραλείψεις, κενά, έλλειψη χρημάτων, υποβάθμιση και δυσχέρεια εργασίας μαστίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία με αποτέλεσμα "η σημερινή κατάστασής της να είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Σε συνέντευξη τύπου, προχθές, η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Αργολίδα- Αρκαδία- Κόρινθος) εκπροσωπώντας τους συναδέλφους τους μίλησαν για τα προβλήματα που πλήττουν την υπηρεσία. Η είδηση μας έδωσε το έναυσμα να ψάξουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας, ποια είναι η κατάσταση.
Κατ' αρχήν, όλα τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε ένας αγώνας να αποκτήσει η ΛΗ' Εφορεία μια μόνιμη προϊσταμένη και τα κατάφερε στο πρόσωπο της Ξένιας Αραπογιάννη, η οποία έκανε μια σημαντική προσπάθεια. Οι παραλογισμοί των μνημονιακών κυβερνήσεων με τη - λεγόμενη- διαθεσιμότητα την απομάκρυναν από τη θέση της. Αντί, όμως να έρθει κάποια μόνιμη υπάλληλος, η θέση της στελεχώνεται τα τελευταία χρόνια από την αναπληρώτρια Άννα Καραπαναγιώτου. Όσο καλή διάθεση κι αν έχει για τη Μεσσηνία και τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς, δεν είναι δυνατόν να παράξει ικανοποιητικό έργο. Χθες, την ψάχναμε από το πρωί, αλλά, όπως μας είπαν από την Τρίπολη (σ.σ. εκεί είναι η έδρα της), βρισκόταν για υπηρεσιακή υπόθεση στη Μεγαλόπολη! Αυτό και μόνο το γεγονός φτάνει για την υποβάθμιση της αρμόδιας υπηρεσίας και την κατάσταση που βρίσκονται οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής μας.