Pages

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Απογοητεύουν οι εξαγωγές ελληνικού και Μεσσηνιακού ελαιολάδου

Δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) του Προξενείου στον Άγιο Φραγκίσκο, που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2013, ενώ για το ελληνικό ελαιόλαδο η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αντιθέτως οι επιτραπέζιες ελιές Καλαμών αποτελούν «κοινά αποδεκτό σημείο αναφοράς». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα αγοράς, «σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ελαιόλαδα, η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις δε φαίνεται να υπάρχει ικανοποιητική διείσδυση στην αγορά της περιοχής».
Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στη σχέση ποιότητας - τιμής και διαφήμισης - δικτύων διανομής. Όσον αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου στην Καλιφόρνια, αρχικά αποτελούσε εναλλακτική επιλογή για κάποιους παραγωγούς ελιάς, κυρίως, όταν η ποιότητα των καρπών ήταν χαμηλή. Οι κυριότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές εντοπίζονται στην Central Valley της Καλιφόρνια, όπου καλλιεργείται και η ελληνική «Κορωνέικη» ποικιλία. Το 1996 ιδρύθηκε το Πολιτειακό Συμβούλιο Ελαιολάδου (COOC - California Olive Oil Council), προκειμένου να κωδικοποιήσει την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια οι καλλιεργητές ελιάς χρησιμοποιούν επιλεγμένες ποικιλίες που εισάγουν από Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους...tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου