Pages

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο «Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους πουλά το ακριβότερο λάδι στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη τιμή που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου είναι αυτή που απολαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. \
Οι πιστοποιημένοι ελαιοπαραγωγοί έχουν καταφέρει μέσα από την ποιότητα να βάζουν στην τσέπη τους 2,85 ευρώ το κιλό! Η διαφορά αυτή των 0,35 και 0,50 λεπτών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι τυχαία, αφού από την αρχή της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου κατάφεραν να πωλούν από 2,80 έως 2,90 ευρώ/κιλό, δηλαδή 20 λεπτά πάνω από τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές την περίοδο εκείνη. Οι υψηλές τιμές που έχουν καταφέρει οφείλεται στην ποιότητα του ελαιολάδου με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, με την οξύτητα να κυμαίνεται από 0,22 έως 0,33 βαθμούς, στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Έτσι οι διακόσιοι αγρότες των Γαργαλιάνων, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής και στηριζόμενοι στην εφαρμογή του Συστήματος Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, έχουν δημιουργήσει ένα νέο πρωτοποριακό συνεταιρισμό Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ Α.Σ. «Ελαιώνας», καταφέρνοντας – από το 2004 που ίδρυσαν τον συνεταιρισμό τους- να πετυχαίνουν την παραγωγή ενός επιλεγμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας και ασφάλειας!
«Οι παραγωγοί του Α.Σ. «Ελαιώνας» έχουν ήδη αρχίσει να εμπεδώνουν τις αλλαγές που προωθούμε στη φιλοσοφία επιλογής των καλλιεργητικών τους πρακτικών αλλά και να απολαμβάνουν κάποια από τα οφέλη εφαρμογής και πιστοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, όπως είναι η ισονομία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον προώθησης των προϊόντων μας, η εξέλιξη των συστημάτων παραγωγής με ορθολογικότερη διαχείριση των εισροών, η αναγνωρίσιμη ποιότητα και ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Είμαστε από τους πρώτους συνεταιρισμούς σε εθνικό επίπεδο που καταφέραμε να πιστοποιήσουμε το σύστημα παραγωγής των μελών μας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εθνικού προτύπου ποιότητας Agro 2.1-2.2. Δημιουργήσαμε μια «νέα τάξη πραγμάτων» για την ευρύτερη περιοχή και παρόλο που μας αντιμετώπισαν με δυσπιστία στην αρχή, αυτή την στιγμή ο «Ελαιώνας» είναι ο «φάρος» που καθοδηγεί τους παραγωγούς προς την σωστή κατεύθυνση» μου δήλωσε ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Αθανασόπουλος. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ελαιώνας» δεν έχει δικό του ελαιουργείο αλλά έχει επιλέξει ένα από τα δεκατρία ελαιουργεία της περιοχής που έχει πιστοποιηθεί, για να αλέθουν οι παραγωγοί τις ελιές τους και να αποθηκεύουν το λάδι σε πιστοποιημένους αποθηκευτικούς χώρους σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξεχωριστά για κάθε ποιότητα. Στη συμφωνία τους έχουν καταφέρει να αλέθουν με παρακράτηση μόλις 7% για όσους παραγωγούς μεταφέρουν με ίδια μέσα τις ελιές στο ελαιουργείο, και 10% παρακράτηση για αυτούς που το ελαιουργείο εξυπηρετεί με δικά του μέσα. Παράλληλα συνεργάζεται με γεωπόνο για την παρακολούθηση των ελαιοδέντρων σε όλες τις φάσεις της παραγωγής (λίπανση, δακοκτονία κ.λ.π.). «Παράγουμε λάδι μέσα σε πέντε με έξι ώρες από την στιγμή της συγκομιδής. Σκοπός μας είναι να παράγουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. Για να ανταγωνιστούμε τους Ισπανούς και τους Ιταλούς ρίξαμε το βάρος στην ποιότητα. Εμείς δεν μπορούμε να συλλέγουμε με τα μηχανικά μέσα που διαθέτουν οι Ισπανοί παραγωγοί, ούτε διαθέτουμε τις εκτάσεις τους, ούτε έχουμε τα ελαιουργεία τους. ‘Όπλο μας είναι η ποιότητα και αυτός είναι ο στόχος μας. Για τα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει κερδίσει ο συνεταιρισμός «Ελαιώνας» δήλωσε: «Η προσπάθεια όλων αυτών των χρόνων έπιασε τόπο και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αλλά να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι». Το αν αξίζει ένας νέος σήμερα να ασχοληθεί με την γεωργία δήλωσε: «Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και με την γεωργία για να ασχοληθεί κάποιος πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Έτσι λοιπόν αν αγαπάει την ύπαιθρο και την αγροτική ζωή όχι μόνο αξίζει αλλά είμαι σίγουρος πώς οι «νέες» -καινοτόμες- ιδέες του μπορούν να φέρουν επανάσταση στην αγροτική οικονομία».
 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Ο Πρόεδρος του «Ελαιώνα» κ. Νίκος Αθανασόπουλος

Στη Βουλή η νέα σύμβαση με... νέα διόδια - 400 εκατ. ευρώ το κόστος του Πάτρα-Πύργος

Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης για το τμήμα της Ολυμπίας Οδού «Πάτρα-Πύργος» επανέλαβε σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. ενώ το ύψος της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. «Σήμερα κατατέθηκαν οι συμβάσεις για την επανεκκίνηση των έργων αποπεράτωσης των μεγάλων οδικών αξόνων κατατίθενται στη Βουλή. Στο τέλος του 2015, η χώρα θα έχει τους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους που μας χρειάζονται και μας αξίζουν». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν πάντως οι ανακοινώσεις του υπουργείου για τις άμεσες (θεωρητικά από τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου) αλλαγές στην πολιτική διοδίων. Πιο συγκεκριμένα:
-Ολυμπία Οδός Στο κομμάτι Ελευσίνας- Κορίνθου, οι σταθμοί Ελευσίνας και Ισθμού θα μετατραπούν σε αμφίπλευρους (δηλαδή θα χρεώνουν και στις δύο κατευθύνσεις). Αμφίπλευροι θα γίνουν και οι πλευρικοί σταθμοί Νέας Περάμου, Πάχης και Αγίων Θεοδώρων. Όλοι οι σταθμοί του τμήματος αυτού θα ξεκινήσουν να χρεώνουν 0,067 ευρώ/χλμ (με σημερινές τιμές), που είναι το ανώτατο συμβατικά όριο. Με άλλα λόγια, τα διόδια στην Ελευσίνα για τα ΙΧ θα κοστίζουν 2,10 (+31,2%), στον Ισθμό 1,80 (+12,5%). -Στο κομμάτι Κορίνθου- Πάτρας (σταθμοί διοδίων Ζευγολατιού και Ρίου) οι τιμές των διοδίων θα μειωθούν σε 2,50 ευρώ για τα ΙΧ από 3,20 ευρώ σήμερα (-19,3%). Επιπλέον οι χρήστες του Olympia Pass (πομποδέκτης ηλεκτρονικής διέλευσης) θα έχουν μια πρόσθετη έκπτωση 10%.

Επιταχύνεται η ολοκλήρωση για το Φιλιατρινό φράγμα λέει ο Τσαυτάρης

ΔΙΕΨΕΥΣΕ την πληροφορία ότι υπάρχουν οικονομικές εκτροπές βάση της σύμβασης που έχει υπογραφεί για το μεγάλο έργο στο φράγμα του Φιλιατρινού όπως τουλάχιστον αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου.
Με δεδομένη την καθυστέρηση του έργου στην απάντησή του ο υπουργός επιβεβαιώνει πάντως ότι είναι σε εκκρεμότητα  ανακεφαλαιωτικός πίνακας για τεχνικές εργασίες εφόσον προσκομιστούν τα εντάλματα πληρωμής. Διαβάστε τι υποστηρίζει ο υπουργός στην απάντηση που έδωσε:
«Οσον αφορά στο φράγμα Φιλιατρινού ποταμού ΠΕ Μεσσηνίας, σημειώνεται ότι η μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής έχει εκπονηθεί από τον Τεχνικό Σύμβουλο. Ποσοτικά, οι εργασίες έχουν συμπεριληφθεί σε Ανακεφαλαιωτικὁ Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και θα προωθηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στη μελέτη του εν λόγω έργου υπήρχε γεωλογική μελέτη, βάσει της οποίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εκσκαφή του τμήματος αυτού της παραλλαγής. Από την εκσκαφή έως σήμερα έχει διαπιστωθεί κατάπτωση των μόνιμων πρανών της οδοποιίας, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ενώ το κατάστρωμα της οδού έμεινε άθικτο. Για το λόγο αυτό, συντάχθηκε η προαναφερόμενη μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής για απάλυνση της κλίσης των μόνιμων πρανών, οι δε αντίστοιχες εργασίες συμπεριελήφθησαν σε πρακτικό εργασιών αποφυγής κινδύνου, η διαδικασία έγκρισης του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει".
Επισημαίνει ότι "Οσον αφορά στην αλλαγή της οριζοντιογραφίας και τη μετατόπιση της επαρχιακής οδού προς την περιοχή Πικρόβρυσης, σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή, καθώς μια τέτοια αλλαγή χρήζει περαιτέρω διαδικασιών, όπως τροποποίηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύνταξη και έγκριση νέας μελέτης οδοποιίας, συμπληρωματική απαλλοτρίωση, εύρεση νέων κονδυλίων για μελέτη – κατασκευή – απαλλοτρίωση από εθνικούς πόρους κ.λπ. Η πρόταση του αναδόχου για αλλαγή του τρόπου στεγάνωσης της ανάντι παρειάς του φράγματος από πλάκα σκυροδέματος σε μεμβράνη pvc, έχει συμπεριληφθεί σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ ως προς τη συμβατότητα με τον ισχύοντα νόμο, με συνεκτίμηση των οικονομικών και των χρονικών αποτελεσμάτων αυτής της τροποποίησης".

Σε ενεργειακό κέντρο μετατρέπεται η Πελοπόννησος

Σε ενεργειακό κέντρο μετατρέπεται η Πελοπόννησος, καθώς μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς η μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη θα τεθεί σε λειτουργία. Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές και για την προοπτική του να φτάσει άμεσα το φυσικό αέριο και στη Μεσσηνία. Στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΗ και που τρέχουν αναφέρθηκε μιλώντας στην τηλεόραση BEST o Aν. Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων ΔΕΗ Κ. Στεριώτης.

Παρακράτηση χρημάτων για αγρότες της Μεσσηνίας

Την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που παράνομα και με προκλητικό τρόπο παρακρατεί χρηματικά ποσά από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2013 που δικαιούνται οι αγρότες (ανάμεσα τους και Μεσσήνιους), καταγγέλλει με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.
Στην Ερώτηση τονίζονται τα εξής: «Η οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, από την παράνομη και προκλητική παρακράτηση σημαντικών ποσών από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2013, που δικαιούνται στο ακέραιο οι αγρότες, και τα οποία περίμεναν για να αγοράσουν αγροτικά εφόδια προκειμένου να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, να πληρώσουν τα πιο πιεστικά χρέη και να ζήσουν την οικογένειά τους, αφού το αγροτικό εισόδημα έχει αποδεκατιστεί, από τη ληστρική, άγρια πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Οι παρακρατήσεις αφορούσαν ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), τις εισφορές στον ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) για την αίτηση στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων) αν και πληρώνονται για την υπηρεσία αυτή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα κονδύλια αυτών των ενισχύσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι λεφτά των λαών, δίνονται σε όλους τους αγρότες της ΕΕ και αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση, χωρίς βέβαια να αναπληρώνουν τις μεγάλες εισοδηματικές απώλειες των αγροτών. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κανον. 1782/2003 του Συμβουλίου αναφέρεται σαφώς ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους. Συνεπώς σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η παραμικρή παρακράτηση, διαφορετικά είναι παράνομο. Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να εξασφαλίζει και να δίνει καθ’ ολοκληρία και στο ακέραιο το ποσό της ενίσχυσης στο δικαιούχο, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά και ο Επίτροπος Γεωργίας σε ερωτήσεις που του έγιναν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα".

Πρόταση για ελεύθερες καταβολές στον ΟΑΕΕ

Πρό­τα­ση για ε­λεύ­θε­ρες κα­τα­βο­λές στον Ο­Α­Ε­Ε κά­νει με ε­πι­στο­λή του προς τον Υ­πουρ­γό Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης και Πρό­νοι­ας Γιά­ννη Βρού­τση ο πρό­ε­δρος του Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ου Μεσ­ση­νί­ας Δη­μή­τρης Μα­νιά­της. Ο κ. Μα­νιά­της στην ε­πι­στο­λή του α­να­φέ­ρει:
«Γνω­ρί­ζε­τε ό­τι α­πό τους 750.000 α­σφα­λι­σμέ­νους στον Ο­Α­Ε­Ε, οι 380.000 ο­φεί­λουν ει­σφο­ρές, δη­λα­δή δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν και δεν πλη­ρώ­νουν. Στην πρό­σφα­τη ρύθ­μι­ση, πα­ρό­τι α­πει­λούν­ται με κα­τα­σχέ­σεις σπι­τι­ών, προ­σήλ­θαν μό­νο 30.000 για να ρυθ­μί­σουν τις ο­φει­λές τους.Κι αυ­τό δι­ό­τι οι ό­ροι της ρύθ­μι­σης εί­ναι ε­κτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Το πο­σό που πρέ­πει να κα­τα­βά­λει ο κα­θέ­νας ξε­περ­νά­ει τα 700-950 ευ­ρώ το μή­να, δη­λα­δή δό­ση ο­φει­λο­μέ­νων και τρέ­χου­σα ει­σφο­ρά. Με τη ση­με­ρι­νή μας ε­πι­στο­λή ΖΗ­ΤΑ­ΜΕ να γί­νον­ται ε­λεύ­θε­ρες κα­τα­βο­λές, δη­λα­δή να κα­τα­βάλ­λουν κά­θε μή­να ό­σα μπο­ρούν, έ­ναν­τι του χρέ­ους. Αν λοι­πόν ε­πι­τρα­πούν οι ε­λεύ­θε­ρες κα­τα­βο­λές ο Ο­Α­Ε­Ε θα ει­σπρά­ξει και θα κα­λύ­ψει τε­ρά­στιο μέ­ρος της τρύ­πας του 2014 και δεν θα μει­ώ­σει τις συν­τά­ξεις. Αν π.χ. α­πό τους 300.000 που ο­φεί­λουν, δί­νει ο κα­θέ­νας α­πό 100 έ­ως 200 ευ­ρώ/μή­να έ­ναν­τι του χρέ­ους, ο Ο­Α­Ε­Ε για το 2014 (12 μή­νες) θα ει­σπρά­ξει συ­νο­λι­κά α­πό 360 έ­ως 720 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ. Ω­στό­σο, με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να και την πρα­κτι­κή που α­κο­λου­θεί­τε, δεν ει­σπράτ­τει ο Ο­Α­Ε­Ε ού­τε έ­να ευ­ρώ. Ό­σο λοι­πόν και αν α­πει­λή­σει ο Ο­Α­Ε­Ε με κα­τα­σχέ­σεις και ποι­νι­κές δι­ώ­ξεις, ο κό­σμος δεν έ­χει χρή­μα­τα και δεν μπο­ρεί να αν­τα­πε­ξέλ­θει στις υ­πο­χρε­ώ­σεις του".

Γέμισε από ετοιμόρροπα κτίρια η Καλαμάτα στο κέντρο...

Ετοιμόρροπο είναι το κτήριο επί των οδών Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν από αυτοψία που διενήργησαν μηχανικοί του Δήμου Καλαμάτας. Μέχρι στιγμής, «το μοναδικό μέτρο ασφαλείας που έχει εφαρμοσθεί είναι η περίφραξη στα πεζοδρόμια του κτηρίου από το Δήμο Καλαμάτας».
Το συμπέρασμα της πρόσφατης αυτοψίας είναι πως «το κτήριο είναι κοινώς ετοιμόρροπο και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας και την προστασία των διερχομένων. Ενδείκνυται η ανακατασκευή των γωνιών της στέψης, η απομάκρυνση των σαθρών δομικών στοιχείων και η περίδεση με συρματόσχοινο στον όροφο». Είναι, επομένως, απαραίτητο να συσταθεί άμεσα επιτροπή σε εφαρμογή του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος του κτηρίου και να προταθούν τα αναγκαία μέτρα για την άρση της επικινδυνότητάς του, εφόσον πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα το οποίο υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνεται πως την επιτροπή αυτή συγκροτεί ο υπουργός Πολιτισμού. tharrosnews

" ΟΧΙ " από ΚΕΔΕ σε αλλαγή εκλογικού νόμου και διάσπαση δήμων

Την αντίθεση των αιρετών στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στη διάσπαση των δήμων εκφράζει το ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, το οποίο ψηφίσθηκε από τους λίγους εναπομείναντες της συνεδρίασης. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού, αφού από αυτήν προέκυψε πρωτογενές πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ. Αυτό, σημειώνεται «δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων». Η ΚΕΔΕ ζητά την απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τ.Α. που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και καμία παρέμβαση στη οργάνωση και τις δομές των δήμων, παρά μόνο με την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας.

Ο πρώτος νομάρχης Μεσσηνίας επισκέφτηκε τον Αλευρά

Τον Πρόεδρο της Ένωσης τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών κ. Κων/νο Πυλαρινό, ο οποίος ήταν ο πρώτος Νομάρχης της Μεταπολίτευσης δέχθηκε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Ο κ. Πυλαρινός θυμήθηκε με νοσταλγία τα χρόνια εκείνα που οι παλιοί μας πολιτικοί είχαν έντονη την αίσθηση του εθνικού χρέους (1974-1976) και παρατήρησε πως σήμερα που ο τόπος μας βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι ανάγκη όσο ποτέ να ενστερνισθούμε το μέτρο για να μπορέσουν να διορθωθούν τα λάθη μας.
Η χώρα μας τόνισε έχει δυνατότητες να βγει από την κρίση. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε για τον κ. Πυλαρινό πως η συμβολή του στη Μεσσηνία άφησε το στίγμα του. Αναφέρθηκε στη νέα δομή της Περιφέρειας με τον Καλλικράτη παρά τις αντιξοότητες που διανύει η χώρα και τις περικοπές που έχουν γίνει κατά 60% των ΚΑΠ λειτουργικών και 90% των ΚΑΠ Επενδύσεων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεπερνώντας αυτές τις δυσκολίες με νέες πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ-ΠΔΕ -Ταμείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κ.α.) παράγει σημαντικό έργο όσον αφορά τις υποδομές και την προσέγγιση επενδύσεων.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ- ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΝΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ είναι η λέξη που αναδύεται για το λιμάνι της Κυπαρισσίας με την κραυγή αγωνίας που αποτυπώνουν αλιείς, πολίτες και κοινωνικοί φορείς της πόλης φοβούμενοι ότι μετά τον χειμώνα πριν τις εκλογές του Μαίου δεν θα έχει μείνει τίποτα για να...υποσχεθούν οι αρμόδιοι!
Καταπέλτης ξανά με δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας Κώστας Ροιλός στο www.kyparissianews.com που αγανακτισμένος δηλώνει ότι "είμαστε στο ίδιο έργο θεατές λέγοντας τα ίδια πράγματα κάθε φορά χωρίς φως στο τούνελ" επικαλούμενος τους λόγους για ανάπτυξη η οποία δεν μπορεί να έρθει καθώς η περιοχή δεν έχει αεροδρόμιο, σιδηρόδρομο, ούτε καν νέους οδικούς άξονες! Πρόσθεσε ότι "το λιμάνι Κυπαρισσίας δεν πρόκειται να φτιαχτεί και ζητούμε επιτέλους να μας ξεκαθαρίσουν ότι αν δεν έχουν χρήματα οι αρμόδιοι φορείς ευθαρσώς να το δηλώσουν ώστε να γνωρίζουμε τι θα πράξουμε ως αλιείς" για να επισημάνει ότι "βιώσαμε μπαράζ υποσχέσεων και δηλώσεων από πέρσι όπως ο κ. Τατούλης ότι η μελέτη θα ήταν έτοιμη σε 10 ημέρες, μετά διαβάσαμε από 2 μήνες ότι η μελέτη είναι προ των πυλών, τώρα μαθαίνουμε ότι είναι στο τελικό στάδιο και τελικά μελέτη για την αποκατάσταση δεν βλέπουμε να υπάρχει..."
Διερωτήθηκε πότε θα ξεκινήσουν τα έργα που ανακοινώνονται δηλώνοντας ότι "ξέρετε ότι θα έργα θα ξεκινήσουν λίγο πριν τις εκλογές αλλά ο χειμώνας δυστυχώς προηγείται της εκλογικής αναμέτρησης και για αυτό φοβόμαστε ότι το παλιό λιμάνι μέχρι τότε θα έχει καταστραφεί ολόκληρο". Δηλώνει ότι με 5 μποφώρ αέρα η θάλασσα ενώθηκε με το λιμάνι ενώ προβληματισμένος μας μίλησε για το δράμα που βιώνουν οι αλιείς"
ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ
Ο κ. Ροιλός με τους αλιείς γνωρίζει καλά την λιμενολεκάνη του Κυπαρισσιακού κόλπου και μας εξομολογείται ότι "τα σκάφη είναι στην στεριά για το φόβο κυματισμών ενώ το μεροκάματο είναι ελάχιστο καθώς περιμένουμε κάθε 15 ημέρες για να ασκήσουμε την δραστηριότητά μας ανάλογα με τον καιρό" για να υπογραμμίσει ότι "ο μεγαλύτερος φόβος των επαγγελματιών είναι ότι λόγω του κυματισμού υποσκάπτονται τα θεμέλια του παλιού και νέου λιμανιού" ερωτώντας ότι "οι αρμόδιοι γνωρίζουν τους υπεύθυνους αλλά όταν ζητήσαμε να αποδοθεί δικαιοσύνη τότε μας δήλωναν ότι προέχει η αποκατάσταση του λιμανιού και μετά οι ευθύνες". 
ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ..
Επέρριψε δριμύ κατηγορώ κατά του Δήμου Τριφυλίας τονίζοντας ότι "στη Συνέντευξη τύπου την άνοιξη μας υποσχέθηκε ο Δήμαρχος ότι θα υποβληθεί μήνυση με τον πλήρη φάκελο στον εισαγγελέα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί οι ερωτήσεις που υποβάλαμε στο πρόσφατο Δ.Σ. Τριφυλίας τόσο για την πορεία του φακέλου όσο και το λιμενικό ταμείο". Οι ερωτήσεις έμειναν αναπάντητες και το λιμάνι της πόλης που δεν κατέστρεψαν στην Κατοχή οι Γερμανοί σήμερα καταστρέφεται από την αδιαφορία και το χειρότερο είναι ότι αν υποστεί νέα ζημιά το κόστος της αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο καθώς κινδυνεύει να καταρρεύσει και το γειτονικό τοιχίο από το κατεστραμμένο τμήμα...

Ολυμπία Oδός: Σαββατοκύριακο οι Συμβάσεις στη Βουλή

Μία μακρά περιπέτεια που ξεκίνησε το 2010 με την κατάρρευση των συμβάσεων παραχώρησης λόγω της κρίσης στη χώρα, οδηγώντας στην παύση της χρηματοδότησης των έργων και την διακοπή των εργασιών λήγει πλέον. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης θα έρθουν σε λίγες ώρες προς κύρωση στη Βουλή και θα ανοίξουν τον δρόμο στην επανεκκίνηση των έργων. Ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι με την εντατική προετοιμασία του τελευταίου ενάμιση έτους, τη συμβολή του εθνικού διαπραγματευτή, τη βοήθεια της ΕΕ και επίπονων διαπραγματεύσεων που μεσολάβησαν, διαμορφώθηκε μία πρόταση κοινής αποδοχής από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που οδηγεί στην επανέναρξη των εργασιών.
 «Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα θετικό για τη χώρα. Πρόκειται να επενδυθούν το επόμενο χρονικό διάστημα πόροι που θα αποδώσουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία, περίπου 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια έως 2015 και θα δημιουργήσουν 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Οι κατασκευές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και οι τοπικές οικονομίες θα αποδώσουν σημαντικά οφέλη και θα έχουν σημαντικά έσοδα» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

ΑΚΑΡΠΙΑ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Η ακαρπία στα ελαιόδεντρα για αρκετές περιοχές αλλά και η στασιμότητα στην τιμή του ελαιολάδου προβληματίζει τους παραγωγούς της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών καθώς η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται στο 60% περίπου της συνολικής παραγωγής σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών του τόπου μας.
Μικρή παραγωγή αναμένεται στα Φιλιατρά όπως μας δηλώνει ο Κώστας Βασιλόπουλος αφού σε πολλές περιοχές υπάρχει δάκος, αλλού καρπόπτωση ενώ τα ελαιοτριβεία φέτος παράγουν λιγότερες ποσότητες σε σύγκριση με πέρσι. Επιβεβαιώνει πάντως ότι σε ορεινές περιοχές υπάρχουν διακυμάνσεις μέχρι την Πλάτη και τους Χριστιάνους ανάλογα με την τοποθεσία του ελαιώνα και το μόνο παρήγορο είναι το γεγονός της καλής ποιότητας του είδους.
ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Ίδια εικόνα αποτυπώνεται στη περιοχή Ξηροκάμπου. Στασιού, Σπηλιάς και Φαρακλάδας Κυπαρισσίας με προβληματισμό για τους αγρότες. Ο ιδιοκτήτης ελαιουργείου Κώστας Σαράντος δηλώνει ότι "υπάρχει ακαρπία που δεν αξιοποίησαν με ενστάσεις οι παραγωγοί για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί οπότε η συγκομιδή φέτος θα λήξει νωρίτερα" για να προσθέσει ότι 'οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές με 10-12 κιλά το σακί δηλαδή κοντά στο 23% του καρπού ενώ η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 2,45 το κιλό ενώ σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένη κατά 60-70% κατά μέσο όρο". Υπογράμμισε ότι "ο κόσμος τα έχει χαμένα και η φτώχεια που θα έρθει στη περιοχή από Κυπαρισσία ως Χώρα θα είναι αυξημένη φέτος" ενώ για το ΠΟΠ εξήγησε ότι όλοι το περιμένουν. 
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ
Σε ότι αφορά τα απόβλητα ελαιουργείων με αφορμή πρόστιμα που επέβαλε η Περιφέρεια στη Τριφυλία επισήμανε ότι "στα εργοστάσια 3 φάσεων δεν έχουν φυσικούς αποδέκτες σε ζώνες Natura ή περιοχές προστασίας μολύνοντας τη θάλασσα ενώ όταν τρώμε το λάδι τόσο κακό μας κάνει το λιόζουμο το οποίο αποτελεί φυσικό υποπροιόν με τις ίδιες συνέπειες που φέρει το ελαιόλαδο πριν ομογενοποιηθεί". Για το μέλλον δηλώνει απαισιόδοξος καθώς αν ισχύσουν τα μέτρα για διατήρηση βιβλίων στους αγρότες τότε θα κινδυνεύσει το εισόδημά του "αν αναλογιστούμε ότι 300.000 οφείλουν στον ΟΓΑ τότε καταλήγουμε ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν εφορία από το πρώτο ευρώ με την νέα διαδικασία που θα τους φέρει προ εκπλήξεων". Πρότεινε να φορολογήσει με αντικειμενικά στοιχεία την ελιά χωρίς να επιβάλλει νέα χαράτσια στους αγρότες που έχουν υποθηκεύσει την περιουσία τους στις τράπεζες...

Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για να μην ανάβουν τζάκια ευπαθείς ομάδες

Πρόταση για την χορήγηση δωρεάν ηλεκρικού ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ώστε να μην ανάβουν τα τζάκια, κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης με επιστολή του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3.
Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. σε σχέση με την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσουν δωρεάν. Βασικός στόχος είναι να στραφούν τα συγκεκριμένα νοικοκυριά σε ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, να περιοριστεί η καύση του τζακιού και να μειωθούν οι εκπομπές αιθαλομίχλης που πνίγουν την Αττική και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ που έχουν εγκαταστήσει συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θα διευκολύνει ουσιαστικά τους κατοίκους των αστικών κέντρων και θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο προς τους πολίτες, ώστε να στραφούν σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα όπως το ηλεκτρικό.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει για το προτεινόμενο μέτρο, αλλά και να εισηγηθεί συμπληρωματικά, ή εναλλακτικά μέτρα, που θα μπορούσαν να επιφέρουν δραστικό περιορισμό της χρήσης συστημάτων θέρμανσης με καύση ξύλου, σε ακραίες περιπτώσεις περιστατικών αιθαλομίχλης.

Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, ιδιωτικά Πανεπιστήμια και καταστήματα ανοιχτά όλες τις Κυριακές…

- Ψωμί με το ζύγι και αλλαγές στις ημερομηνίες η για το γάλα
- Φάρμακα και φαρμακεία στα super market
- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων για μείωση τιμών
- Πράξη το 80% των προτάσεων – διαταγών του ΟΟΣΑ υποσχέθηκε ότι θα κάνει η Κυβέρνηση
Μια… άλλη χώρα προβλέπουν οι 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Οι προτάσεις σύμφωνα με τον υπουργό κατά το 80% θα γίνουν πράξη και έτσι όλα δείχνουν ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές παντού. Σε προϊόντα υπηρεσίες, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του κράτους.
Μια από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ προβλέπει αλλαγή στη συνταγματική διάταξη γιε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά προβλέπει απελευθέρωση των απολύσεων και επιστροφή στην… περίοδο της πλατείας Κλαυθμώνος όπου συγκεντρώνονταν για να κλάψουν τη μοίρα τους οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Αλλαγές σε 80 επαγγέλματα φέρνουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ Στις προτάσεις επίσης περιλαμβάνεται η αδειοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, αλλά και η θεσμοθέτηση διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.
Οι προτάσεις όμως δεν σταματούν εδώ.
Προτείνεται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και ως προς τις Κυριακές. Μάλιστα, χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως υπάρχει σήμερα, με άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ακόμη και εκείνων που είναι άνω των 250 τετραγωνικών.
Παράλληλα θα δίδεται το δικαίωμα σε καταστήματα outlet να κάνουν προσφορές και εκπρώσεις όλο το χρόνο.
Μια βασική αλλαγή που αφορά στην αγορά είναι και ο τρόπος πώλησης του ψωμιού που προτείνεται να πωλείται με το ζύγι. Οι καταναλωτές σήμερα στην πλειοψηφία τους πληρώνουν ως μισόκιλο ένα καρβέλι των περίπου 350 γραμμαρίων και τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από το υπουργείο υποστηρίζεται πως θα υπάρξει σημαντικό όφελός για τον καταναλωτή.
Αλλάζει ο τρόπος πώλησης φαρμάκων, ψωμιού και γάλακτος
Προβλέπονται αλλαγές στην πώληση του γάλακτος με αλλαγές στις ημερομηνίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό του ως φρέσκου. Προτείνεται δηλαδή να πωλείται ως φρέσκο και γάλα με ημερομηνία λήξης άνω των 5 ημερών όπως προβλέπεται σήμερα.

Αθίγγανος σε ληστεία 78χρονης αλλά δεν έβαλε μυαλό και παραβατούσε..

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της ληστείας μετά φόνου είναι δύο νεαροί τσιγγάνοι οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές για τη ληστεία σε βάρος 78χρονης στη Μεσσήνη το Μάρτιο. Δράστες, όπως αποκάλυψε η έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, είναι 2 τσιγγάνοι, ηλικίας 21 και 19 ετών. Ο πρώτος συνελήφθη για ρευματοκλοπή προχθές το μεσημέρι στη Μεσσήνη, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης. Ακολούθησε η έκδοση εντάλματος και για τη ληστεία κατά της 78χρονης, καθώς υπήρχαν στοιχεία εναντίον του και συνελήφθη με την κατηγορία της ληστείας μετά φόνου.
Ένταλμα εκδόθηκε και για το 19χρονο, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς, καθώς νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος, όπου και παραμένει φρουρούμενος. Οι δύο νεαροί δράστες στις 4 Μαρτίου το βράδυ, στη Μεσσήνη, προσέγγισαν την 78χρονη την ώρα που έμπαινε στο σπίτι της. Με τη χρήση σωματικής βίας τής άρπαξαν τσάντα που κρατούσε. Η γυναίκα προσπάθησε να συγκρατήσει την τσάντα και τραβώντας την οι δράστες την έριξαν από τις σκάλες, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό της, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η 78χρονη διακομίσθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Αττικής, όπου και εξέπνευσε συνεπεία των τραυμάτων της δύο μήνες μετά.

ΟΧΙ των Δημάρχων σε νέο Καλλικράτη στην διαλυμένη αυτοδιοίκηση

Δύο «όχι» και ένα «ναι» είναι το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε ψήφισμα που εξέδωσε την Πέμπτη η γενική συνέλευσή της. Οι δήμαρχοι εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών όσο και στην αναδιάταξη του χωροταξικού χάρτη του «Καλλικράτη» με «σπάσιμο» δήμων. Παράλληλα όμως ξεκαθαρίζουν ότι δέχονται την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, «όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ, χωρίς τις δήθεν "εγγυήσεις", που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο», σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή καμιά άλλη παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των δήμων.
Επίσης η ΚΕΔΕ στο ψήφισμά της ζητά από την κυβέρνηση να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί). Οι δήμαρχοι, με δεδομένο «τον εξορθολογισμό στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ», απαιτεί από την κυβέρνηση να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και στο προσωπικό των δήμων.

Κρίση και υγεία: Η Μεσσηνία στην αιχμή της αλληλεγγύης

Ημερίδα με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, από φορείς Υγείας της Μεσσηνίας. Για την ημερίδα μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των διοργανωτών. Παίρνοντας το λόγο η φαρμακοποιός Δήμητρα Αβαρλή ανέφερε: «Η κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει καταστρέψει την υγεία λόγω των περικοπών. Έτσι, οφείλουμε να αναδείξουμε την κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει την κατάσταση σε πολίτες αλλά και γιατρούς και να προτείνει λύσεις». Κλείνοντας κάλεσε όλους τους πολίτες, ασθενείς και μη, να παρευρεθούν.
Στη συνέχεια μίλησε ο ιατρός Τάσος Πουλόπουλος, που εμφανίστηκε απαισιόδοξος, αφού θεωρεί ότι η κρίση θα ενταθεί, «καθώς η ανεργία όλο και μεγαλώνει, τα ζευγάρια δεν παντρεύονται, οι Έλληνες επιστήμονες μεταναστεύουν και πλέον στη χώρα μας έχουμε 4 εκατομμύρια φτωχούς. Όλα αυτά συντελούν στο να κινδυνεύει η υγεία μας. Το θέμα είναι να υπάρξει αλληλεγγύη, ώστε να προστατευθούν τα μέλη της κοινωνίας». Στο τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του η ημερίδα να είναι αποδοτική και να γίνουν κατανοητά τα προβλήματα όλων των κοινωνικών ομάδων. Εν συνεχεία μίλησε ο Μανώλης Μάκαρης, που μετέφερε τα καθημερινά προβλήματα που συναντούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με ασθενείς που φθάνουν εκεί την τελευταία στιγμή, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τη νοσηλεία, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία είναι μεγάλες.

Υφεση το 2014, μη βιώσιμο χρέος και ενδεχόμενο κούρεμα, «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους στάθηκε πολλές φορές την Τετάρτη στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία στις επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και κορυφαίους Υπουργούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο το 2020 καθώς θα αγγίξει το 160% του ΑΕΠ, αντί για 123% που προβλέπουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα. (…) Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά κι ας αναρωτηθούμε, αν είναι βιώσιμο με βάση τις υποθέσεις που έχουμε κάνει. Θα δείτε ότι κάποιες υποθέσεις είναι ίσως πιο αισιόδοξες, άρα δεν συγκλίνουν απαραίτητα στο πολύ χαμηλό 120% χρέους επί του ΑΕΠ» είπε ο κ. Γκουρία αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της τρόικας που βασίζονται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από 4,5% του ΑΕΠ".
Διαφωνία με Στουρνάρα
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρας διατύπωσε σαφή ένσταση. «Διαφωνώ στα διαγράμματά σας για την πορεία χρέους. Βέβαια τα οικονομικά δεν είναι ακριβής επιστήμη, δεν είναι κβαντομηχανική και όλα τα πράγματα εξαρτώνται από υποθέσεις. Εχω δει και πολύ πιο αισιόδοξες προβλέψεις από τη δικές σας» είπε ο υπουργός Οικονομικών παραπέμποντας στις εκτιμήσεις της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) και της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα ο κ. Γκουρία επέμεινε στο σενάριο της παράτασης της ύφεσης για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το 2014, ένα ακόμη σημείο που προκάλεσε τη διαφωνία του κ. Στουρνάρα καθώς η Ελλάδα και η τρόικα προβλέπουν ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ για το 2014.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΣΤΑ 2 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Α­κό­μα και για την κα­τάρ­γη­ση των ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων των ο­δη­γών α­σθε­νο­φό­ρων α­νη­συ­χεί το Σω­μα­τεί­ο Ερ­γα­ζο­μέ­νων του Νο­σο­κο­μεί­ου Κα­λα­μά­τας. Σε α­να­κοί­νω­σή του το Σω­μα­τεί­ο Ερ­γα­ζο­μέ­νων του Νο­σο­κο­μεί­ου Κα­λα­μά­τας α­να­φέ­ρει:
«Τις τε­λευ­ταί­ες μέ­ρες έν­το­νη εί­ναι η φη­μο­λο­γί­α, η ο­ποί­α ε­πι­βε­βαι­ώ­νε­ται σι­γά σι­γά κι α­πό ε­πί­ση­μους φο­ρείς, ό­τι η συγ­κυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ ε­τοι­μά­ζει νέ­ο πα­κέ­το δι­α­θε­σι­μό­τη­τας-α­πο­λύ­σε­ων με στό­χο αυ­τήν τη φο­ρά ερ­γα­ζό­με­νους στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεί­α. Μια σει­ρά α­πό νο­σο­κο­μεί­α και ΚΥ της πε­ρι­φέ­ρειας βά­ζουν λου­κέ­το, στην Πά­τρα, στα Κα­λά­βρυ­τα, στα Κρέ­στε­να ε­νώ πα­ράλ­λη­λα ε­τοι­μά­ζε­ται και η κα­τάρ­γη­ση της ει­δι­κό­τη­τας των ο­δη­γών στα νο­σο­κο­μεί­α, δεί­χνον­τας σ ό­λους αυ­τούς τους ερ­γα­ζό­με­νους την πόρ­τα της ε­ξό­δου-την α­πό­λυ­ση. Συγ­κε­κρι­μέ­να για τον κλά­δο των ο­δη­γών πρό­κει­ται για α­προ­κά­λυ­πτη ε­πι­χεί­ρη­ση πα­ρά­δο­σης του συγ­κε­κρι­μέ­νου το­μέ­α στην ι­δι­ω­τι­κή πρω­το­βου­λί­α, ό­πως έ­γι­νε στο πα­ρελ­θόν και στο νο­σο­κο­μεί­ο της Κα­λα­μά­τας με τη σί­τι­ση, τη φύ­λα­ξη, την κα­θα­ρι­ό­τη­τα, τα πλυν­τή­ρια. 
Πε­ρι­μέ­νουν στη γω­νιά οι ι­δι­ω­τι­κές ε­ται­ρεί­ες α­σθε­νο­φό­ρων να υ­πο­δε­χθούν το δώ­ρο που τους ε­τοι­μά­ζει ο Υπ. Υ­γεί­ας κα­θώς με την κα­τάρ­γη­ση της εν λό­γω ει­δι­κό­τη­τας δη­μι­ουρ­γεί­ται τε­ρά­στιο κε­νό στις δι­α­κο­μι­δές α­σθε­νών, στις με­τα­φο­ρές α­σθε­νών στα σπί­τια τους με­τά α­πό νο­ση­λεί­α. Ο λα­ός θα ναι αυ­τός που γι άλ­λη μια φο­ρά θα κλη­θεί να βά­λει το χέ­ρι στην τσέ­πη για να ε­ξα­σφα­λί­σει την α­σφα­λή με­τα­φο­ρά του δι­κού του αν­θρώ­που. Για την α­ναγ­και­ό­τη­τα ύ­παρ­ξης ο­δη­γών στα νο­σο­κο­μεί­α θε­ω­ρού­με πε­ριτ­τό να α­να­φέ­ρου­με πολ­λά, κα­θώς σ έ­να νο­σο­κο­μεί­ο ό­πως της Κα­λα­μά­τας υ­πάρ­χουν τε­ρά­στι­ες α­νάγ­κες λό­γω των πολ­λών Κ. Υ­γεί­ας, των κι­νη­τών μο­νά­δων, της αι­μο­δο­σί­ας, Κέν­τρο Ψυ­χι­κής Υ­γεί­ας, Ψυ­χαρ­γώς, με­τα­κί­νη­ση προ­σω­πι­κού και κυ­ρί­ως τον τε­ρά­στιο όγ­κο δι­α­κο­μι­δών α­σθε­νών τό­σο σε νο­σο­κο­μεί­α άλ­λων πό­λε­ων αλ­λά και σε σπί­τια".

ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΚΑΙ Η ΕΣΕΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η σημασία της ίδρυσης ενός Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Ελαιολάδου θα είναι μεγάλη τόσο για την αγορά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη βελτίωση και ανταγωνιστικότητας αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Όπως υποστηρίζει ένα τέτοιο εγχείρημα θα ορθολογικοποιήσει την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου, θα ενισχύσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, φέρνοντας τον παραγωγό πιο κοντά στον τελικό αγοραστή και θα εδραιώσει συγκεκριμένες τιμές σε όλη την αλυσίδα. Τέλος, θα διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές που παρέχονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, το ελαιόλαδο αποτελεί το προϊόν βάση, μετά το οποίο θα μπορέσουν κι άλλα προϊόντα να ενταχθούν στην ίδια λογική, ως χρηματιστηριακά προϊόντα. Για την ΕΣΕΕ ήταν ανέκαθεν σημαντικό να βρεθούν τρόποι καλύτερης προώθησης των βασικών προϊόντων που παράγονται στην ελληνική γη. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα καταδείξει την αγωνία όλων μας για την καλύτερη αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που πρέπει να βοηθηθεί με κάθε μέσο. Βασικές διαπιστώσεις της ΕΣΕΕ
Ως προς την παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα και στην Λεκάνη της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε παγκόσμια κλίμακα με 310.000 τόνους το 2011/12, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 3,3%. Όσο αναφορά την τρέχουσα χρονιά 2012/13, οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, αναφέρουν ότι η παραγωγή θα κυμανθεί αυξημένη κατά 22,0%. Στην Λεκάνη της Μεσογείου πρώτη σε παραγωγή είναι η Ισπανία με 1.614.300 τόνους το 2011/12, ενώ η Ιταλία για την ίδια χρονιά είχε 450.000 τόνους. Οι δύο χώρες μαζί με την Ελλάδα κατέχουν το 97% της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα το ποσοστό τους ξεπερνά το 70%. Το ελληνικό ελαιόλαδο υπερέχει σε όρους ποιότητας, αφού τα τρία τέταρτα της ελληνικής παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, έναντι 45% της ιταλικής και 30% της ισπανικής. Ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου κατευθύνεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80%) με μέση αξία 2,371 €/kg. Το 60% των ελληνικών εξαγωγών είναι σε χύμα μορφή στην Ιταλία. Η Ελλάδα εξάγει σχεδόν το 50% του ελαιολάδου που παράγει. Το 75% ων συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου από την Ελλάδα έχει προορισμό στην Ιταλία. Η Ιταλία εισάγει από την Ελλάδα το 37,5% της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου που παράγεται στην Ελλάδα.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΛΟΠΩΝ ΣΤΗΝ..ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΑΠΟ ΝΑΥΛΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ

ΑΥΞΗΜΕΝΑ είναι τα κρούσματα κλοπών ακόμα και ελαιοκάρπου σε περιοχές της Τριφυλίας όσο εξελίσσεται η συγκομιδή που αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές του μήνα και να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με περιστατικά να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά...
Αρχικά με το όπλο παρά πόδας βρίσκονται πολίτες σε απομονωμένες ή αγροτικές περιοχές μετά τα κρούσματα ληστειών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε περιοχής της ορεινής και νότιας Τριφυλίας σε συγκεκριμένα χωριά όπου το βράδυ οι ένοικοι αμπαρώνονται στις οικίες τους και στους δρόμους δεν κυκλοφορεί ούτε μύγα. Ελάχιστες εξαιρέσεις έντονης ζωής υπάρχει μόνο στα ελαιουργεία όπου συγκεντρώνεται η παραγωγή για την λαδιά της χρονιάς. Στα Φιλιατρά, στους Γαργαλιάνους και στην ορεινή Τριφυλίας όμως η μικροεγκληματικότητα έχει άλλη μορφή. Πρόσφατα αφαίρεσαν ναύλον θερμοκηπίου από παραγωγό στα Φιλιατρά πριν προλάβει να σκεπάσει τις εγκαταστάσεις του....
ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟ...
Σε άλλη περίπτωση στις Ράχες και Ελαία κάποιοι βρήκαν έτοιμα τσουβάλια με ελαιόκαρπο από ελαιοπερίβολα, τα φόρτωσαν και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με τους ιδιοκτήτες να αναζητούν το καρπό που μάζεψαν με κόπο αλλά να έχει κάνει φτερά....Ευτυχώς όπως μας αναφέρουν δεν έχουμε εκτεταμένα συμβάντα μέσα στα αστικά κέντρα, ενώ εξοχικές κατοικίες γίνονται στόχος των αλλοδαπών εργατών που συνήθως είναι χωρίς δικαιολογητικά στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικό το περιστατικό κοντά στη Φαρακλάδα όπου σε παλιό σπίτι μπήκαν σαν κύριοι για να μείνουν λίγες ημέρες, ο ιδιοκτήτης από Αθήνα τους εντόπισε αλλά επειδή είπαν ότι δεν είχαν που να κοιμηθούν τους άφησε λίγες ημέρες.

Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων, Τουρισμού & Πολιτισμού «Μυθική Πελοπόννησος», στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά την Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων, Τουρισμού & Πολιτισμού «Μυθική Πελοπόννησος», από 5 έως 8 Δεκεμβρίου 2013, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στο Κέντρο της Αθήνας. Η διοργάνωση της …..εν λόγω εκδήλωσης για πρώτη φορά πέρυσι στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξάντληση των προϊόντων, εφόσον πραγματοποιείται ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ, γεγονός που αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για την θεσμοθέτηση της.
Στο πλαίσιο της προβολής των Παραδοσιακών Πελοποννησιακών Προϊόντων θα διοργανωθούν παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, με στόχο την μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μέχρι την Παρασκευή 29/11/2013 με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, γραμματεία κα. Α. Βασιλοπούλου, τηλ. 27210 62212, 62215, 62200.

Η τιμή του ελαιολάδου από 2,45 μετρητοίς έως 2,65 με επιταγή

Τα 2,45 ευρώ το κιλό είναι η κυρίαρχη τιμή του φρέσκου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, αυτή την περίοδο που ουσιαστικά η παραγωγή βρίσκεται στην έναρξή της. Αυτό σημείωσε στην «Ελευθερία» ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, επισημαίνοντας ότι «κάτι παραπάνω, 2,50 ευρώ, δίνει γνωστή εξαγωγική εταιρεία (η «ΑΓΡΟΒΙΜ») σε ελαιοτριβεία με τα οποία συνεργάζεται». Να υπενθυμίσουμε ότι η Ενωση Μεσσηνίας αγοράζει φρέσκο ελαιόλαδο με καλύτερες τιμές, αλλά με τρίμηνη επιταγή: 2,55 ευρώ το έξτρα παρθένο και 2,65 το ΠΟΠ, ενώ θα δώσει και εκκαθάριση. Ο κ. Κορακάκης επιβεβαίωσε ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου και στη Μεσσηνία, όπως σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται στους 30.000 τόνους, ενώ πέρσι ήταν 52.000 τόνοι. Παρατήρησε ότι «οι αιτίες είναι η ακαρπία, ο δάκος και το χαλάζι» και πρόσθεσε πως «με τις ζημιές από το χαλάζι όλο και προς τα κάτω αναθεωρούμε την παραγωγή».
Ανέφερε ότι για την ώρα οι ποσότητες που διατίθενται δεν πάνε στην Ιταλία, αλλά σε Ελληνες τυποποιητές που προωθούν το λάδι στην ελληνική αγορά. «Αυτό μπορεί να είναι θετικό. Να κρατηθεί η τιμή και να ανέβει, λόγω της μικρής παραγωγής στη χώρα μας. Οι τιμές, άλλωστε, από την Ιταλία συμπιέζονται», επεσήμανε ο Αντ. Κορακάκης. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «είμαστε νωρίς στην παραγωγή. Είναι πολύ επισφαλής η οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Τεράστιες οι ζημιές από το χαλάζι σε χωριά τηςΤριφυλίας!

Τεράστιες είναι οι ζημιές στο Χαλαζόνι Τριφυλίας, όπως μας ενημερώνουν παραγωγοί στα ελαιόδεντρα της περιοχής, από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή. Η ζημιά στην φετινή παραγωγή, τόνισαν χαρακτηριστικά, ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 50%, ενώ έντονος είναι ο φόβος ότι η εμφάνιση ενός ακόμη ακραίου καιρικού φαινομένου θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα στην φετινή ελαιοσυγκομιδή.

Αποσυντονίστηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού από την διαφωνία για την ευθύνη καθαρισμού του Άρι!

ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Του Θανάση Κουκοβίστα ΧΘΕΣ συνεδρίασε το Συντονιστικό της Π. Ε. Μεσσηνίας με θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από ισχυρές χιονοπτώσεις. Όπως ήταν φυσικό, έγινε και αναφορά στην αντιμετώπιση των τελευταίων πλημμυρών στην Μεσσηνία, που άφησαν πίσω τους καταστροφές. Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς όσο και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Χρήστος Ριζάς, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις αντιδράσεις τους κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το ότι τα χειρότερα αποφεύγονται από έργα πρόληψης, τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατα από το μέγεθος των καταστροφών. Η ιστορία δείχνει ότι η Καλαμάτα, δίκαια, χαρακτηρίζεται ως «ανοχύρωτη πόλη». Η ευθύνη βαρύνει όλες τις τοπικές διοικήσεις (νομαρχιακές και δημοτικές), τουλάχιστον, από το 1948 και μετά. Τότε, με άκτιστη την πόλη και ανοικτά τα ρέματα η Καλαμάτα είχε πλημμυρίσει. Αλλά το τότε πάθημα δεν έγινε μάθημα και έχει υποστεί και άλλες πλημμύρες, με τελευταίες του 1998 και τις πρόσφατες στις11 Νοεμβρίου. Μια πόλη που πνίγηκε με τα ρέματα ανοικτά, ακόμα και σήμερα, δεν έχει ένα ανεκτό δίκτυο περισυλλογής ομβρίων υδάτων. Αντίθετα, έχει να επιδείξει σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ και δραχμών σε πανάκριβες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως λέει ο λαός, «τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντα με μαργαριτάρι»…
Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙ
Κατά την συζήτηση για τον απολογισμό από τις πλημμύρες, ο αντιπεριφερειάρχης, ως μη όφειλε, έκανε αναφορά στο ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι, λες και τους παριστάμενους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των άλλων Δήμων, τους ενδιέφερε η απόδοση ευθυνών ή αυτό ήταν το θέμα της συνεδρίασης. Και όμως, οι αντεγκλήσεις μεταξύ του Παναγιώτη Αλευρά από την μια μεριά και του Χρήστου Ριζά και της Ευμορφίας Κουκούλη, από την μεριά του Δήμου Καλαμάτας κατανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Κατά τα άλλα, και οι δυο δήλωσαν ότι έχουν καλή συνεργασία και ότι χάρη στη συνεργασία αποφεύχθηκαν τα χειρότερα! Όλα ξεκίνησαν από το χθεσινό δημοσίευμα της «ΦΩΝΗΣ» περί διαφωνιών στην αρμοδιότητα καθαρισμού του Άρι και την σημειωθείσα πλημμύρα. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο τι έγραψε η εφημερίδα μας, η οποία αναδημοσίευσε ανακοίνωση του Δήμου ότι ευθύνεται η Περιφέρεια για τον καθαρισμό του Άρι και την καλούσε να αναλάβει το έργο και την σχετική δαπάνη. Όμως το δημοσίευμα έκανε λόγο για το πετρέλαιο και τα ορυκτέλαια που έχουν πέσει στον ποταμό και απειλείται η περιοχή με περιβαλλοντική καταστροφή. Έκαναν και οι δύο πλημμελή καταγραφή ζημιών, αφού κανένας δεν διαπίστωσε την ρύπανση. Τόσο το BEST όσο και η εφημερίδα ειδοποιήθηκαν από κατοίκους 10 ημέρες μετά. Διαφωνούν, αλλά κανένας από τους δύο δεν έκανε την πιο απλή ενέργεια, που δεν χρειάζεται χρήματα, να ειδοποιήσει το Λιμενικό Σώμα που έχει την αρμοδιότητα και την τεχνογνωσία να αντιμετωπίζει την ρύπανση των υδάτων. Ούτε καν το ενημέρωσαν να σχηματίσει αντιρρυπαντικό φράκτη στις εκβολές του Άρι, για να μη μολυνθεί η θάλασσα. Μη λησμονήσουμε, στις 13 Δεκεμβρίου ανάβει το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο, με στολίδια τα γεμάτα μαζούτ καλάμια από τον Άρι!…

Δεκάδες κατασχέσεις Τραπεζικών λογαριασμών, Ενοικίων και ειδοποιητήρια για Πλειστηριασμούς λόγω χρεών προς το Δημόσιο σ' όλη την Ηλεία

Δεκάδες κατασχέσεις Τραπεζικών λογαριασμών, Ενοικίων και Ειδοποιητήρια για Πλειστηριασμούς λόγω χρεών προς την Εφορία έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στον Πύργο και σ' όλη την Ηλεία, τους τελευταίους μήνες. Η ΔΟΥ προβαίνουν σε είσπραξη ληξιπροθέσμων οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών ακολουθόντας αυτά που προβλέπουν οι διατάξεις και οι εντολές του Υπουργείου Οικονομικών και είναι:
* Κατάσχεση Τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών * Δέσμευση Ενοικίων απο ακίνητα οφειλετών * Ειδοποιητήρια για πλειστηριασμούς σε οφειλέτες * Συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο. Στον Πύργο και σ' όλη την Ηλεία το φαινόμενο παίρνει μορφή χιονοστιβάδας για εκατοντάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το δικαστικό τμήμα των ΔΟΥ του Νομού έχει προβεί σε δεκάδες κατασχέσεις Τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών, επιχειρήσεων και ιδιωτών που βρήκαν τους λογαριασμούς τους άδειους. Τα ποσά που κατάσχονται ξεκινούν απο 100 ευρώ και φθάνουν σε χιλιάδες ευρώ. Σε οφειλέτες του δημοσίου που έχουν νοικιασμένα ακίνητα η ΔΟΥ προβαίνει μέσω ειδοποιητηρίων προς τους ενοικιαστές στην δέσμευση και είσπραξης των ενοικίων. Τέλος δικαστικοί Επιμελητές επιδίδουν ειδοποιητήριοα για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών οφειλετών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ των μαθητών της ΕΠΑ.Σ Καλαμάτας ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Οι μαθητές της Β΄τάξης της ΕΠΑΣ Καλαμάτας, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διότι ενώ διανύουμε τον Νοέμβριο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξακολουθεί να αρνείται τη πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπ/κών με αποτέλεσμα οι μαθητές του σχολείου να μη διδάσκονται όλα τα μαθήματα και να κινδυνεύουν να χάσουν το πτυχίο τους. Συγκεκριμένα τα τμήματα Κομμωτικής, Αισθητικής και Συντήρησης έργων τέχνης έχουν ελλιπές ωράριο ενώ το τμήμα Βοηθών φαρμακείου δεν κάνει καθόλου μάθημα.
Επειδή η υπομονή μας εξαντλήθηκε και επειδή η αντοχή μας ξεπέρασε κάθε όριο: ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ!!!!! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Από τον Υπουργό Παιδείας να δώσει λύση στο φλέγον πρόβλημά μας, να προσλάβει καθηγητές για να κάνουμε οι μαθητές μάθημα ώστε να μη χάσουμε το πτυχίο μας. Για το δεκαπενταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Καλαμάτας Ο πρόεδρος Μίντζας Βασίλειος

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΠΕΡΆΣΕΙ ΣΤΗ..ΠΡΑΞΗ- ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΣΑΚΩΝΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Επωνυμως του ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ
ΤΙΣ επόμενες κινήσεις της Πολιτείας με δέσμευση από την Βουλή για τον εθνικό δρόμο Καλονερό- Τσακώνα που σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα υλοποιηθεί με δημοπράτηση το 2014 ως δημόσιο έργο περιμένουν οι φορείς και πολίτες της Τριφυλίας. Σε άρθρα μας είχαμε επισημάνει αρκετές φορές ότι χωρίς την απόληξη της Ολυμπίας Οδού η Μεσσηνία είναι...κουτσή και τυφλή σε ότι αφορά τα διευρωπαικά δίκτυα μεταφορών και υποδομών. 
Τώρα μετά από παλινωδίες ετών με την επιλογή της μηδενικής λύσης στο Καίαφα αλλά και τις απαλλοτριώσεις που είχαν ξεκινήσει στην περιοχή μας από το 2007 το θέμα αποτελεί κορωνίδα ανάπτυξης για την περιοχή που περιμένει να ανορθώσει την τοπική της οικονομία από τον τουριστικό τομέα όπως και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών. 
Η ουσία είναι ότι χωρίς την εν λόγω απόληξη στη Τσακώνα η Μεσσηνία θα μείνει εγκλωβισμένη σε ένα μοτίβο κλειστού αυτοκινητόδρομου παρασύροντας στις καλένδες της ανάπτυξη που άπαντες ευαγγελίζονται. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι ο τόπος μας μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό. Η πρόκληση είναι μεγάλη οπότε από τα λόγια οφείλουμε να περάσουμε στις πράξεις...Η εποχή του Μαυρογιαλούρου πέρασε ανεπιστρεπτί και η Βουλή τώρα πρέπει να αποδείξει ότι τα λόγια μετατρέπονται σε έργα και μάλιστα για....να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη όλων μας που έχει παγώσει από την ύφεση....Επιτέλους...

Η Αστροφυσική πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία

«Από τα Φιλιατρά στο Χάρβαρντ. Μακρύς ο δρόμος, μοιάζει «γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». Με αφετηρία τη μικρή αλλά δυναμική μεσσηνιακή επαρχιακή πόλη, άφιξη στη Βοστόνη έπειτα από μια τετραετή στάση στη Θεσσαλονίκη και άλλη μια πενταετή στάση στο Σικάγο.
Στη συνέχεια, από το αρχαιότερο αμερικανικό πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Τζον Χάρβαρντ το 1636, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, το αρχαιότερο ελληνικό ερευνητικό κέντρο, που ίδρυσε ο Γεώργιος Σίνας το 1842, με μια ενδιάμεση στάση 17 ετών στο νεότερο ελληνικό πανεπιστήμιο (1981), στο Ηράκλειο Κρήτης. Ακολουθώντας την προτροπή του μεγάλου μας Αλεξανδρινού ποιητή: "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος"». Μιλάμε με τον Κανάρη Τσίγκανο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Η απόφαση
«Ο ουρανός έχει ελληνικά ονόματα, ωστόσο η Αστροφυσική δεν διδάσκεται στα σχολεία μας»
«Ο ουρανός έχει ελληνικά ονόματα, ωστόσο η Αστροφυσική δεν διδάσκεται στα σχολεία μας»* Πώς ασχοληθήκατε με την Αστροφυσική;
- Κατ' αρχάς με ενδιέφερε η Φιλοσοφία. Ομως, στο Λύκειο ένας καθηγητής με συμβούλευσε ότι καλύτερα θα 'ταν να σπουδάσω Φυσική, που σου παρέχει μοναδικά εργαλεία προσέγγισης της φύσης και της αλήθειας. Στη συνέχεια, όντας στη Φυσική, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην ακατανίκητη έλξη της Αστροφυσικής για τη μελέτη του Σύμπαντος.
* Ηρθατε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως καθηγητής με την τιμητική διαδικασία της μετάκλησης;
- Ως γνωστόν, όταν διακονείς την επιστήμη, δεν υπάρχει βασιλική οδός και οι υλικές αποδοχές είναι δυσανάλογες της εργασίας. Ομως, στην επιστήμη είναι οι ηθικές ανταμοιβές που κάνουν τη διαφορά. Μία από αυτές είναι και η διαδικασία της μετάκλησης σε καθηγητική θέση ενός ιστορικού -αν και ταλαιπωρημένου εσχάτως- πανεπιστημίου, όπως το ΕΚΠΑ.
* Μετανιώσατε που αφήσατε τη σίγουρη καριέρα στο εξωτερικό;
- Καθόλου. Βέβαια, αν γνώριζα ότι ερχόμενος στο ελληνικό Πανεπιστήμιο -όπου παρ' ότι έχει θεσπισθεί το ιερό αρχαιοελληνικό άσυλο και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών- θα υπήρχαν άτομα που θα μου απαγόρευαν για 2-3 μήνες να προσεγγίσω το γραφείο μου για να δω τους φοιτητές μου και να ασχοληθώ με την έρευνά μου, ίσως να είχα πάρει άλλη απόφαση...
* Σε ένα φοιτητή σας που ακολουθεί την επιστήμη σας τι θα συνιστούσατε;
- Οτι αξίζει να σπουδάσει φυσικές επιστήμες, όχι τόσο για την καριέρα που θα του δώσουν, όσο γιατί θα μάθει ένα μοναδικό τρόπο σκέψης για τη λύση κάθε προβλήματος. Ιδιαίτερα η Αστροφυσική, σου ξεδιπλώνει τις πτυχές της δημιουργίας του υλικού κόσμου μας και αποκαλύπτει τη σκέψη του δημιουργού μας.
* Παρατηρώντας το Σύμπαν κοιτάζουμε πίσω στο χρόνο. Η Αστρονομία είναι η Αρχαιολογία του Σύμπαντος;
- Επειδή το φως ταξιδεύει με πεπερασμένη ταχύτητα, ό,τι βλέπουμε σήμερα αφορά την κατάσταση της πηγής του φωτός στο παρελθόν, όταν εξέπεμψε το φωτεινό σήμα. Για παράδειγμα, βλέπουμε τη Σελήνη όπως ήταν 1,3 δευτερόλεπτα πριν το παρόν, τον Ηλιο όπως ήταν πριν από 8 λεπτά, το λαμπρό Βέγα στον αστερισμό της Λύρας όπως ήταν πριν από 25 χρόνια, το μεγάλο σφαιρωτό σμήνος στον αστερισμό του Ηρακλή όπως ήταν πριν από 25.000 έτη και το μακρινότερο γαλαξία zb_GND_5296 όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή μόλις 700 εκατομμύρια έτη μετά την πύρινη δημιουργία του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια έτη.
* Κάτοικοι ενός ασήμαντου πλανήτη σε ένα αχανές Σύμπαν;
- Μελετώντας το φυσικό μας Σύμπαν είναι δυνατό να αποκτήσουμε μια βαθύτερη αντίληψη για τη θέση μας μέσα στο μέγα σχήμα του υλικού κόσμου. Ετσι έχουμε συνειδητοποιήσει πως είμαστε εφήμερα νοήμονα πλάσματα που κατοικούμε ένα μικροσκοπικό πλανήτη, που αενάως περιστρέφεται γύρω από τον ζωοδότη Ηλιο, ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια παρόμοια άστρα τα οποία περιστρέφονται περί το κέντρο του Γαλαξία μας, μια τυπική νησίδα του Σύμπαντος, η οποία με τη σειρά της είναι ένα απλό μέλος κάποιου από τα αναρίθμητα παρόμοια σμήνη και υπερσμήνη γαλαξιών που πλημμυρίζουν τον ασύλληπτο αλλά πεπερασμένο κοσμικό χωρόχρονο. Ομως, τα ανθρώπινα πλάσματα δεν είμαστε απλά συνδυασμοί μορίων και ατόμων με δεσμούς σε μακρινούς κόσμους και εποχές. Σε αντίθεση με την ύλη, τα ανθρώπινα πλάσματα διαθέτουμε κάτι που ίσως είναι μοναδικό στις αχανείς εκτάσεις της ορατής κοσμικής ύλης: μιαν αθέατη εσωτερική σπίθα, η οποία μας ωθεί συνεχώς να θρώσκομε προς τα άνω (άνθρωποι).
* Ωρίωνας, Λύρα, Κόμη Βερενίκης, Ανδρομέδα, Κηφέας, Κασσιόπη... ο μυθολογικός μας ουρανός;
- Είναι οι ίδιοι αστερισμοί που κατά τον Ομηρο κατηύθυναν τον Οδυσσέα στο τελικό τμήμα του ταξιδιού του στην «Οδύσσεια». Με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως, η επιφάνεια της ουράνιας σφαίρας είναι χωρισμένη σε 88 περιοχές -τους αστερισμούς- καθεμιά από τις οποίες φέρει ονόματα κυρίως από την ελληνική μυθολογία. Ειδικά στη ναυσιπλοΐα, ήταν μεγάλη η σημασία τους πριν από την εφεύρεση της πυξίδας, αφού οι ναυτικοί βασίζονταν στην παρατήρηση των αστερισμών για να μπορέσουν να προσανατολιστούν το βράδυ.
* Γιατί δεν διδάσκεται η Αστροφυσική στα σχολεία;
- Εχω και εγώ το ίδιο ερώτημα... Για την ώρα προτεραιότητα έχουν άλλα μαθήματα, όπως οι Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων! Κρίμα, πάντως, γιατί διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών, θα 'λεγα τους κάνει καλύτερους αυριανούς πολίτες, «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της» κατά τον Ελύτη.
* «Μουσικήν ποίει και εργάζου», το δόγμα σας;
- Ναι, γιατί η εντολή αυτή που στο όνειρό του λαμβάνει ο Σωκράτης (Φαίδων 60γ - 62γ), αναδεικνύει τη σημασία της παιδείας στην ανθρώπινη ζωή, εφ' όσον η παιδεία έχει τελικό στόχο την ανύψωση του ανθρώπου από άτομο σε πρόσωπο με γνώση και ευαισθησία, με κρίση και ανθρωπιά, με εσωτερική καλλιέργεια και κοινωνική συνείδηση.
* Στο Αστεροσκοπείο τι ζητήματα αντιμετωπίζετε;
- Το Αστεροσκοπείο έχει μοναδική πορεία που ξεκινά τον 5ο αιώνα π.Χ., με τον Αθηναίο αστρονόμο Μέτωνα, ο οποίος είχε το ηλιοτρόπιό του πάνω στην Πνύκα. Δηλαδή, είναι το αρχαιότερο παγκοσμίως. Θα 'θελα να συμβάλω στο να μετατραπεί το Αστεροσκοπείο από το αρχαιότερο ελληνικό ερευνητικό κέντρο σε ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Η συγκυρία είναι δύσκολη, αλλά νομίζω πάμε πολύ καλά.
Χαμηλή χρηματοδότηση
* Διατελέσατε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας; Τι διαπιστώσατε;
- Παρ' ότι στη χώρα μας έχουμε εξαιρετικούς και ευρηματικούς ερευνητές, η χρηματοδότηση της έρευνας είναι η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη..
* Τι σας ενοχλεί στην Ελλάδα σήμερα;
- Η απαξίωση του ελληνικού ονόματος εντός και εκτός Ελλάδος.
* Θα τα καταφέρει η Ελλάδα να γίνει (οικονομικά) αυτόφωτη;
- Οι Ελληνες εκτός συνόρων διαπρέπουν (και οικονομικά). Γιατί όχι και στη χώρα τους; Προϋπόθεση ωστόσο είναι να αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία.

Ικανοποίηση Νίκα για τον δρόμο αλλά η Μεσσηνία παραμένει λειψή...

Ικανοποίηση, χωρίς η Μεσσηνία να παρεκκλίνει από το στόχο της για πλήρη, σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μετά τη δέσμευση εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, του έτερου μεγάλου οδικού άξονα της Πελοποννήσου μετά τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου– Τρίπολης - Καλαμάτας.

Νέα σύγκρουση Χρυσοχοΐδη – Χουντή για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ χθες η σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για το ζήτημα της επανεκκίνησης των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών ότι το κομμένο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα δημοπρατηθεί άμεσα ως δημόσιο έργο, εξαγγελία για την οποία ο κ. Χουντής κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για «κωλοτούμπα».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΟΥΝΤΗ
«Στις 12 Νοεμβρίου, πριν 14 ημέρες, στο πλαίσιο της “διαμάχης” μου με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοΐδη, για το σκάνδαλο των νέων συμβάσεων για τους αυτοκινητοδρόμους, το υπουργείο, απαντώντας σε δελτίο Τύπου μου, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι “η πρόταση του κ. Χουντή να υλοποιηθούν τα έργα ως δημόσια έργα συνεπάγεται δύο χρόνια τουλάχιστον καθυστέρηση για τη δημοπράτησή τους και την εξασφάλιση εθνικών και κοινοτικών πόρων, οι οποίοι δεν υφίστανται, αφού το νέο ΕΣΠΑ δεν εστιάζεται στη χρηματοδότηση οδικών δικτύων και υποδομών”» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Χθες (σ.σ. προχθές), ο υπουργός, υποδεχόμενος του βουλευτές εξ Ηλείας και Μεσσηνίας, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει “απαλλαγή” των εργολάβων από το “βάρος” της κατασκευής του τμήματος Πάτρα – Πύργος και Καλό Νερό – Τσακώνα και ότι το έργο αυτό θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, θα έχει δημοπρατηθεί και ολοκληρωθεί μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια και τα απαιτούμενα κονδύλια θα εξασφαλισθούν από το νέο ΕΣΠΑ», τόνισε.
ΔΙΝΕΙ «ΑΛΛΟΘΙ» ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
«Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως την προσπάθεια του κ. Χρυσοχοΐδη να δώσει άλλοθι σε βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν την αναθεώρηση των συμβάσεων που έρχεται σε λίγες ημέρες στη Βουλή. Αντιλαμβανόμαστε επίσης την προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, που όμως δεν είναι αφελείς για να πιστέψουν τέτοιου είδους υποσχέσεις. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως, πώς, λίγες μέρες μετά τη ρητή δήλωσή του ότι τα έργα δεν μπορούν να επαναπροκηρυχθούν ως δημόσια, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος και ότι τέτοια έργα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, τα γύρισε κατά 180 μοίρες. Αυτό ο ελληνικός λαός το ονομάζει “κωλοτούμπα”. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι προφανής», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αέρα τα τμήματα της Ολυμπίας σε Ηλεία και Μεσσηνία

Όταν τον Αύγουστο του 2008 ξεκινούσε η ισχύς της σύμβασης παραχώρησης για τον οδικό άξονα της Ολυμπίας Οδού (Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) λίγοι ήταν εκείνοι που υποστήριζαν οτι το έργο τελικα δεν θα πραγματοποιηθεί σε όλο του του φυσικό αντικείμενο. Όσοι τότε “έβλεπαν” το ακατόρθωτο του εγχειρήματος, προφανώς, δεν διέθεταν μαντικές ικανότητες. Απλά, γνώριζαν οτι είναι αδύνατον ένα οδικό έργο τέτοιου εύρους,τέτοιων τεχνικών δυσκολιών και τέτοιων τεχνικών ιδιαιτεροτήτων να υλοποιηθεί μέχρι το 2014 οπότε και προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά επεισόδια στο ¨σίριαλ” της Ολυμπίας Οδού. Προσφυγές κατοίκων στο συμβούλιο της επικρατείας, δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες “πάγωνε” το έργο σε μεγάλα του τμήματα, διακοπή του κατασκευαστικού έργου απο την κοινοπραξία, πολύμηνες διαπραγματεύσεις ελληνικού δημοσίου – κατασκευστή και Ε.Ε. για την επανεκίνηση, πληρωμή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση των ιδιωτών – κατασκευαστών για τμήματα του οδικού άξονα που δεν θα κατασκευαστούν και πολλά άλλα. Πέντε χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2013, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού υποδομών Μιχάλη χρυσοχοίδη, όλοι όσοι απο τότε διατηρούσαν επιφυλάξεις για την εν συνόλω κατασκευή του έργου επιβεβαιώνονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Επίσημα λοιπόν απο σήμερα όταν ομιλούμε για Ολυμπία Οδό, ομιλούμε για τον οδικό άξονα Κορίνθου – Πάτρας και όχι για τον οδικό άξονα Κορίνθου – Πατρών – Πύργου – Τσακώνας. Αυτό μας είπε σήμερα ο κύριος Χρυσοχοίδης μετά τη συνάντησή του με φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Ότι δηλαδή ένας οδικός άξονας θα κατασκευαστεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της σύμβασης παραχώρησης. Αυτός που θα συνδέει την Κόρινθο με την Πάτρα.
Το υπόλοιπο, κουτσουρεμένο και αυτό, έργο θα κατασκευαστεί (υποτίθεται) με πόρους απο το ερχόμενο ΕΣΠΑ αλλά και με πόρους που θα προέρχονται απο τον δημόσιο κορβανά. Μάλιστα ο κύριος υπουργός για να πείσει όλους εμάς μας είπε οτι τα δύο αυτά κομμάτια θα ολοκληρωθούν το 2015, όταν δηλαδή θα παραδωθεί και η Ολυμπίας Οδός. Εύλογα λοιπόν μετά απο τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου υποδομών γεννιούνται ερωτήματα που αφορούν τόσο το τεχνικό κομμάτι του έργου όσο και το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης. Σε σχέση με το τεχνικό κομμάτι της υποθέσεως τα ερωτήματα σχετίζονται με το χρόνο κατασκευής του, καθώς όποιος γνωρίζει τις διαδικασίες που απαιτούνται για να κατασκευαστεί ένας δρόμος μερικών εκατοντάδων μέτρων, καταλαβαίνει οτι τα δύο χρόνια κατασκευής του Πάτρα – Πύργος και του Καλό Νερό – Τσακώνα, που παρουσιάστηκαν απο τον κύριο υπουργό, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να χαρακτηριστούν. Εκτός και αν, και εδώ προκύπτει το δεύτερο ερώτημα τεχνικής φύσεως, μας παρουσιάσουν μελέτες και τελικά ένα έργο που θα αφορά ουσιαστικά βελτιώσεις των υφισταμένων οδικών αξόνων, οπότε ναι τα δύο χρόνια ίσως και να αρκούν. Το τρίτο ερώτημα που προκύπτει, μετά τις ανακοινώσης του Μ. Χρυσοχοίδη, σχετίζεται με το ζήτημα της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το …μοντέλο που παρουσίασε ο κύριος υπουργός τα λεφτά θα βρεθούν απο την επόμενη προγραμματική περίοδο (σημερινό ΕΣΠΑ) του 2014 – 2020 και απο εθνικούς πόρους. Η επόμενη προγραμματική περίοδος όμως, όπως όλοι γνωρίζουν, θα αφορά άλλου είδους παρεμβάσεις και όχι έργα υποδομών. Άρα εξ αρχής η …βεβαιότητα για χρηματοδότηση του έργου απο ευρωπαικούς πόρους είναι προβληματική. Βεβαίως δεν χρειάζεται κανείς να μιλήσει για το κομμάτι των εθνικών πόρων γιατί τέτοια αναφορά αγγίζει τα όρια του γελοίου μιας και -όπως όλοι γνωρίζουν- η τρόικα και τα μνημόνια έχουν ακυρώσει κάθε έννοια των εθνικών πόρων στη χώρα μας.

Hλεία: Χαλάζι σαν... χιόνι στην ορεινή ζώνη Ανδρίτσαινας-Κρεστένων!

Χαλάζι... σαν χιόνι έστρωσε στα χωριά της ορεινής ζώνης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ύστερα από τη σφροδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή. Το πρωτόγνωρο φαινόμενο εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις να είναι «ντυμένες» στα λευκά.
Η χαλαζόπτωση έπληξε σφόδρα κυρίως τα χωριά Γρύλλος, Γραίκα και Διάσελλα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η αγροτική παραγωγή στις προαναφερθείσες περιοχές έχει υποστεί ζημιά 100%. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλφειός αρχίζει να «φουσκώνει» επικίνδυνα κοντά στα Καλυβάκια και στα Μακρίσια.

Τα συγκλονιστικά λόγια ενός φοιτητή στην Κρήτη λίγο πριν βάλει τέλος στέλνοντας γράμμα στην μητέρα του στην Μάνη

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κρήτη η απόπειρα αυτοκτονίας ενός φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ο απελπισμένος νεαρός λίγο πριν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαπιών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του, η οποία ζει στη Μάνη και της είπε: «Μαμά θα πεθάνω». Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews, η μητέρα του φοιτητή σοκαρισμένη από το τηλεφώνημα ειδοποίησε την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, αναφέροντας ότι ο γιος της βρίσκεται σε απελπισία και της δήλωσε ότι θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του.
Αμέσως σήμανε «συναγερμός» στις Αρχές, άνδρες της οποίας ξεκίνησαν έρευνες στα μέρη όπου συνήθιζε ο φοιτητής να συχνάζει, αλλά και στο σπίτι του. Στις 4 περίπου τα ξημερώματα, εντοπίστηκε να κείτεται ημίγυμνος σε παγκάκι, στο Λιμάνι της πόλης.Από το σημείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο όπου και παραμένει νοσηλευόμενος εκτός κινδύνου. Οπως προέκυψε ο νεαρός, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ψυχοφαρμάκων τα οποία κατείχε νόμιμα αφού σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, έχοντας αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Το τηλεφώνημα της μητέρας του και η άμεση ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ ήταν σωτήρια για τον φοιτητή, ο οποίος δεν υπέστη σωματική βλάβη αλλά χρειάζεται ειδική φροντίδα για την ψυχική του υγεία.

Ούτε ένα ευρώ σε πλειστηριασμούς της εφορίας ...

Του Γιώργου Καισάριου
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2.594.366 φυσικά πρόσωπα είχαν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 22,6 δισ. ευρώ. Και βλέποντας ο κύριος Θεοχάρης αυτά τα νούμερα, έλαμψαν τα μάτια του ευρώ, όπως του Σκρουτζ Μακ Ντακ στα κινούμενα σχέδια!!
Έτσι θα βγούμε από το μνημόνιο είπε μέσα του.
Η ελληνική γραφειοκρατία για άλλη μια φορά δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτή την κρίση. 

Και αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι, “χρέη που δεν μπορεί να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν”. Ολόκληρο PSI και PSI light έγινε διότι δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Αυτοί όμως ακόμα δεν το πήραν χαμπάρι, όπως επίσης δεν πήραν χαμπάρι ότι τα χρεωστούμενα που βλέπουν στα τερματικά τους απλά δεν υπάρχουν.
Απειλεί δε όσους δεν συμμορφωθούν και δεν τακτοποιήσουν εντός 15 ημερών τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Δηλαδή με το συμπάθιο, το σκέφτηκε καλά αυτό ο κύριος Θεοχάρης και οι λοιποί εντός της κυβέρνησης; Διότι δεν υπάρχει περίπτωση να πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία μόνος του.
Το ερώτημα είναι, να γελάσω η να κλάψω; 
 

Μιλάμε για 2.594.366 φυσικά πρόσωπα!! Και δεν έχουν καν συμπεριλάβει τα νομικά πρόσωπα!!
Πριν από λίγο καιρό σας είπα ότι δεν θα μπει κανένας φυλακή και κανένα ανίκητο δεν θα βγει στον πλειστηριασμό. Όχι διότι η ελληνική γραφειοκρατία μας λείπατε, αλλά διότι δεν μπορεί.
Για παράδειγμα, χτες έμαθα ότι σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί (μου είπαν το 100%, εγώ λέω σχεδόν όλοι) που έχουν γίνει για οφειλές στη εφορία τον τελευταίο καιρό έχουν βγει άγονες!! Ναι σωστά ακούσατε. 

Ο λόγος είναι διότι δε προσέρχεται κανείς και δεν υπάρχει ούτε ένα bid.
Από που νομίζει ο κύριος Θεοχάρης ότι θα πάρει τα λεφτά, που υποτίθεται ότι χρωστούν οι Έλληνες πολίτες, αν αποφασίσει δηλαδή να βγάλει στον πλειστηριασμό όλα αυτά τα ακίνητα;
Την αγορά που την βάζετε κύριοι; Νομίζετε ότι η αγορά μασάει κουτόχορτο; Ή μήπως νομίζουν ορισμένοι ότι θα μπορεί να βάλει στην φυλακή το ένα τέταρτο του πληθυσμού;
Αυτό που θα γίνει είναι αυτό που σας είπα πριν λίγο καιρό. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα νομικό μπάχαλα τέτοιου επιπέδου, που όχι μόνο θα είναι αδύνατον να ξεδιπλώσει μελλοντικά (διότι όλοι θα επικαλούνται ότι αυτοί πλήρωσαν και θα πρέπει να πληρώσουν και οι άλλοι), αλλά και διότι ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας, με το μεγαλύτερο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού, θα είναι παράνομο και δεν θα μπορεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του, ακόμα και αν προσπαθήσει η ακόμα και αν μπορεί, διότι θα είναι αποκλεισμένος (off-line) με το ελληνικό κράτος.
Ακόμα και αν με πλήρωναν να σκεφτώ κάτι σατανικό, με σκοπό να προκαλέσω χάος σε αυτή η χώρα, κάτι τέτοιο - την απειλή φυλάκισης του εν τετάρτου του πληθυσμού - δεν θα μπορούσα να το σκεφτώ.
Θα μου πείτε, μα αφού τα χρωστούν αυτά τα λεφτά δεν θα πρέπει να πληρωθούν; 

Εδώ είναι το θέμα, ορισμένα ναι μεν τα χρωστούν, αλλά όταν κάποιος χρωστά 25,000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, όταν έχει πάψει την επιχειρηματική δραστηριότητα προ πενταετίας, αλλά ο ΟΑΕΕ δεν παγώνει τις εισφορές και το ρολόι εξακολουθεί να τρέχει, και κάποιο τα λαμβάνουν αυτά σαν χρεωστούμενα, η απάντηση είναι ότι ΟΧΙ δεν τα χρωστάει.
Τέλος πάντων, με εξαίρεση ο κύριος Θεοχάρης να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και να έχει κελιά φυλάκισης, νομίζω ότι καλό είναι να μην γίνονται τέτοιες απειλές και να κοιτάξει να βρει άλλο τρόπο να πληρωθούν έστω κάτι λίγα από αυτά, διότι τα περισσότερα χρεωστούμενα είναι μαϊμού.

capitalgr.

Συνεδρίασαν στo Bραχάτι οι έμποροι της Πελοποννήσου

Στη συνεδρίαση εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμμετείχαν, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας μας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Κορινθίας, η Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε Ν. Κορινθίας, ο Πρόεδρος των Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ν Κορινθίας και συνάδελφοι έμποροι από την Κορινθία…. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στον Ο.Α.Ε.Ε. Για την αναλυτική ενημέρωση των παρευρισκομένων, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με ομιλητή τον Δικηγόρο-Εργατολόγο, ειδικό συνεργάτη της ΕΣΕΕ επί των ασφαλιστικών θεμάτων κ Δημήτριο Μπούρλο.
 Ο κ Μπούρλος ανέλυσε διεξοδικά όλες τις τρέχουσες εξελίξεις του ασφαλιστικού συστήματος και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου απάντησε σε προβλήματα και απορίες συναδέλφων. Επιπρόσθετα συζητήθηκε το θέμα των μηνύσεων κατά του Ο.Α.Ε.Ε και η περίπτωση διαχώρισης των εισφορών για την σύνταξη από τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τέθηκε επίσης το θέμα της επιστροφής στον φυσικό τους φορέα ασφάλισης (Ο.Α.Ε.Ε) ορισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες νομικές διατάξεις επιλέγουν άλλους φορείς ασφάλισης (ΙΚΑ-ΟΓΑ). Κλείνοντας την ομιλία του ο κ Μπούρλος δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας μας για τον ΟΑΕΕ, οι οποίες έχουν ως εξής. Πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο Αποποινικοποίηση των οφειλών Αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας Ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας και για ιατροφαρμακευτική κάλυψη (πέραν δηλαδή του επιδόματος) Επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από όλους τους ασφαλισμένους Κάλυψη εξόδων για ασθενείς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και διεκδίκηση των χρημάτων τους όταν ξανά γίνουν ενεργοί και συνεπείς με τις οφειλές τους

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ- ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ για την ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τα προγράμματα περιβαλλοντικής συνείδησης πραγματοποιήθηε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κυπαρισσίας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καλαμάτας με πρωτοφανή συμμετοχή εκπαιδευτικών.
Ο Προστάμενος του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας Γιώργος Παναγόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μια άριστη περιβαλλοντική ομάδα που λειτουργεί διαρκώς ενώ στη ημερίδα έγινε επιμόρφωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο τον ενεργό πολίτη αποτελώντας την βάση για την υποβολή προγραμμάτων ως τις 29 Νοεμβρίου". Φέτος δήλωσε ότι "οι εκπαιδευτικοί έχουν κατανοήσει την σημασία των προγραμμάτων που χτίζονται σταδιακά για την επίτευξη του στόχου" δεδομένου ότι "ο εκπαιδευτικός γνωρίζει την τάξη του και μπορεί να υλοποιήσει περιβαλλοντικά πακέτα". Εκτίμησε ότι όταν το εκπαιδευτικό σύστημα έχει ανθρώπους που ασχολούνται με δράσεις όλο το 24ωρο αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κρίση στην αγάπη και την προσφορά με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών να το αποδεικνύει.
ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟ Κ.Π.Ε- ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Ο εκπαιδευτικός του γραφείου δράσεων του κέντρου Μάριος Αθανασόπουλος ανέπτυξε διεξοδικά τα θέματα στους συναδέλφους του ενώ σε δηλώσεις του για τις ημερίδες στο Νομό εξήγησε ότι "οι ημερίδες σημείωσαν επιτυχία σε όλο το Νομό αποτελώντας σημείο αναφοράς με ξεκάθαρους στόχους καθώς η περιβαλλοντική εκπαίδευσης κοιμάται στο..ίδιο κρεβάτι με την συμβατική εκπαίδευση αλλά κάνει διαφορετικά όνειρα από αυτή" καταλήγοντας ότι η προσέγγιση αφορά τον εκπαιδευτικό με τον μαθητή μέσα από ένα πλαίσιο διαλόγου και ομαδικής δράσης, αφού η Κυπαρισσία είναι πρωτοπόροι με τα 2 σχολεία της με μεγάλες δράσεις.
Ο Διευθυντής του Γυνμασίου Κυπαρισσίας κ. Ρούσσης μίλησε για την χαρά της δημιουργίας μέσα από την ημερίδα υποσχόμενος ότι θα εκπονηθούν σημαντικά προγράμματα όπως στο παρελθόν με έμφαση το περιβάλλον μέσα από θεματικές ομάδες λαμβάνοντας γνώση από τη τοπική κοινωνία ενώ ο αριθμός των προγραμμάτων έχει αυξηθεί. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Φοιτήτρια η 23χρονη από Κυπαρισσία που δίνει μάχη μετά το τροχαίο στα Τέμπη

ΣΤΗΝ μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας νοσηλεύεται μετά από χειρουργική επέμβαση η κοπέλα από την Κυπαρισσία που τραυματίστηκε σοβαρά στο τροχαίο των Τεμπών.
Φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο, στο τμήμα Βιολογίας είναι η 23χρονη κοπέλα που ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη με το λεωφορείο που συνεπλάκη στο τροχαίο στα Τέμπη, ένα τροχαίο στο όποιο έχασε τη ζωή του ένας άνδρας ενώ τραυματίες είναι ακόμα άλλα 13 άτομα. Παρών είναι οι συγγενείς της κοπέλας που δίνει μάχη να κρατηθεί στην ζωή...

“Χρυσές” επιδοτήσεις σε 106 χωριά της Πελοποννήσου-Εκτός η Μεσσηνία

Την ευκαιρία να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση ή να εκσυγχρονίσουν την υπάρχουσα σε 408 χωριά της Ελλάδας έχουν πλέον οι νέοι και οι αγρότες, καθώς σε νέο πρόγραμμα της ΕΕ προβλέπεται η χρηματοδότηση τους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Τα 408 χωριά, βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας (128), Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας (106), Λάρισας (104), Κιλκίς (34), καθώς και στις Κυκλάδες (36), αναφέρει το “Εθνος”, το οποίο παράλληλα επισημαίνει ποιες είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα επιδοτηθούν: Μικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings Επισκέψιμα αγροκτήματα έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων Εστιατόρια, αναψυκτήρια και παραδοσιακά καφενεία Βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής- υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές. Βιοτεχνίες μεταποίησης- τυποποίησης γεωργικών προϊόντων {π.χ. Δημητριακά, κρασί, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αβγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά). Μεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα) Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά από την α’ μεταποίηση (π.χ. Αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κλπ.) Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόρια οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κλπ.)