Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το τριήμερο σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο: «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια», στο Αγρίνιο.
Σύμφωνα με το agronews, στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 160 άτομα, μεταξύ των οποίων αγρότες, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, γεωτεχνικοί, και γενικότερα άτομα που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς.
Ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη βούληση του δήμου να στηρίξει δυναμικά την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κώστας Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις ποικιλίες, τα συστήματα διαχείρισης, το κλάδεμα, την άρδευση και λίπανση, την επεξεργασία και την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου, την πιστοποίηση και την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς.
Παράλληλα έγιναν επισκέψεις σε ελαιώνες, όπου έγινε επίδειξη κλαδέματος καρποφορίας και ανανέωσης, δειγματοληψίας φύλλων και εδάφους για αναλύσεις, αλλά και σε ελαιουργεία, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα λειτουργίας τους σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου.
Να σημειωθεί ότι το σεμινάριο ήταν δωρεάν και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και το δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ), στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε καινοτόμες πρακτικές για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της αγοράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου